Hej,
Efter en tids frånvaro på Skogsbloggen är jag tillbaka, och den första skälvande dagen på 2019 ska jag försöka mig på att sammanfatta lite från året som har gått.
Den stormiga skogsdebatten har fortsatt att rasa, men liknar mest en raspig skiva. Skogsbruket fortsätter oförtrutet att trumma ut skogspolitikens frihet under ansvar som det allena nödvändiga för allt möjligt och omöjligt. Harvade kalhyggen brer ut sig i vårt skogslandskap som idag domineras av tämligen kala ytor och hav av enformiga unga skogar som sköts lika enformigt i syfte att växa snabbt och avverkas igen innan de hinner ens närma sig en ansenlig ekologisk ålder. Skogsbrukets landskapsomvandling liknar mest ett åkerbruk, och de naturliga skogsekosystemens variation och dynamik minskar för varje dag, varje timme, varje minut – för varenda gång ett nytt kalhygge ersätter en naturskog. Vi har inte så vansinnigt mycket skog kvar i Sverige som aldrig tidigare har kalavverkats, men ändå fortsätter dessa att huggas. Men med frihet under ansvar säkerställs, enligt skogsbruket, att den biologiska mångfalden och våra kulturmiljöer inte hotas. Samtidigt visar all statistik, med all önskvärd tydlighet, det totalt motsatta. Skogsbruket tar sig helt enkelt friheten att fortsätta bokstavligen köra sönder vår historia och avverka, hela eller delar av, de känsligaste biotoperna. I princip helt utan konsekvenser eftersom de har friheten på sin sida. Den dialog om miljöhänsyn som Skogsstyrelsen startade 2011, och de målbilder för miljöhänsyn som mejslades fram 2013, vilka skogsbruket själva varit med att ta fram och som de 2016 högtidligt, under pompa och ståt, lovade att följa ser vi tyvärr inte heller särskilt mycket av ute i den verkliga verkligheten.
Sveriges skogspolitik är ganska unik eftersom den bygger på just frihet under ansvar. Detta innebär att skogsbruket ges en stor frihet att bruka sin skog, men i motprestation förväntas markägarna göra mer än vad lagen kräver för att nå miljömålet. Både miljömålsuppföljningar och årlig statistikproduktion vittnar dock tydligt om att denna frihet inte förvaltas med det förväntade ansvaret. Å andra sidan är ju ansvaret per definition frivilligt och myndigheterna kan i princip bara stå vid sidan och titta på när skyddsvärda skogar faller. Men när lagefterlevnad krävs, som vid begränsningar eller förbud mot avverkningar eller när beslut om skydd som krävs för att leva upp till lagens krav så kommer motelden som på beställning, som en raspig skiva. Ofta i form av slagord som rättsosäkerhet, förlorade brukningsrätter, hotad äganderätt och konfiskering av mark. En grundanledning till att denna upplevda osäkerhet är att skogspolitiken och dess frihet under ansvar redan har sjungit ut den sista versen. Politiken har helt enkelt inte hängt med i de omvärldsförändringar som skett sedan den infördes, som t.ex. vårt EU-medlemskap, med vilket Artskyddsförordningen har följt i syfte att implementera EU:s naturvårdsdirektiv.
Vi har under de senaste 2 åren fått läsa skrämselartiklar om hur arter hotar skogsbruket (ehhh?). Hur antalet skogsägare som förlorar brukningsrätten över sin skog på grund av Artskyddsförordningen har ökat lavinartat med över 30 % sedan 2016. Förfärligt kan en tycka, och ger troligtvis en och annan skogsägare skrämselhicka, vilket förmodligen också är meningen. Men tar man sig tiden och särskådar dessa larmsiffror så ser man att det under perioden 2016-oktober 2018 har fattats 341 beslut med stöd av artskyddsförordningen. Eller översatt till lite mer relevanta siffror (så att läsaren inte missleds att tro att mer än 30 % av alla avverkningsanmälningar har belagts med avverkningsförbud utan ersättning) så handlar det om att Skogsstyrelsen har fattat ett beslut med stöd av artskyddsförordningen vid ungefär var femtusende avverkningsanmälan. Alltså runt 5 promille. Och de flesta av dessa beslut handlar om att skjuta upp avverkningarna till en annan tidpunkt. Inte att förbjuda dem.
Den polariserade debatten om nyckelbiotoper specifikt och naturvård i skogen generellt har under året eskalerat från en redan hög nivå. I debattartikel efter debattartikel målas en bild av naturvården upp som vore den en golgatavandring av närmast historiska mått för såväl skogsägare som för klimatet, arbetstillfällen och landsbygdsutvecklingen.
Bioekonomi har blivit ett modeord, som i dagens rådande skogliga sammanhang endast kan ses som en omskrivning av ren ekonomi för att legitimera en ohållbar verksamhet. Skogen ska räcka till att ersätta i princip allt för att råda bot på det överhängande klimathotet. Men samtidigt är skogsnäringen inte på något sätt villiga att tänka om. Man fortsätter att storsatsa på kortlivade och klimatbelastande produkter istället för att använda råvaran klimatsmart. Ingenstans och ingen gång har jag hört skogsbruket med ett ord nämna att de måste hushålla med resurserna så att skogen räcker till allt. Istället ska, som genom ett trollslag, ännu mer råvara plötsligt kunna tas ut ur skogen för att nå denna bioekonomi. Man hänvisar allt som oftast till att tillväxten i skogen är större än uttaget och att skogsbruket därmed är hållbart – utan att med ett ord nämna att man faktiskt redan idag avverkar hela den årliga tillväxten på den areal som finns tillgänglig för skogsbruk. Så hur i hela friden ska man kunna ta ut mer råvara ur skogen utan att hota skogens redan hotade arter och ekosystem ännu mer?
Och det är här naturvården kommer på skam – gång efter gång. Låt mig ta ett exempel. Ett skogsområde som innehåller livsmiljöer för runt 30 olika hotade och nära hotade arter ska avverkas. Mer än 160 fynd av dessa arter har dokumenterats i det hotade området. Jag tror att till och med ett barn förstår att all avverkning av sådana skogsområden vore ett tämligen uselt tillvägagångssätt om vi vill bevara arterna. De är ju i de flesta fall hotade av den enkla anledningen att deras livsutrymme stadigt krymper i takt med att de avverkas. Samtidigt menar statens skogsbolag Sveaskog på fullaste allvar att en skog med så hög koncentration av känsliga arter helt saknar skyddsvärde eftersom de, med full vetskap om artrikedomen, högg just en sådan skog – samtidigt som de högtidligt deklarerade att Sveaskog minsann inte avverkar skyddsvärd skog.
Vi har under året fått bevittna Sveaskogs allt mer hårdnackade framfart i vår gemensamma natur. Jag har under året fått in rapporter från ideell naturvård runt om i landet där Sveaskog förvaltar svenska folkets skogar. Från norr till söder – alla vittnar de om samma sak. Skyddsvärda skogar faller som furor och Sveaskog svarar på kritiken med ungefär samma svar: vår naturvärdesbedömning är korrekt utförd. Alltså fritt fram att hugga. Problemet är bara att ingen någonsin får se de inventeringar som ligger till grund för bedömningarna. I Västerbotten redovisar Sveaskog idag sina naturvärdesbedömningar på sin webb, vilket är ett steg i rätt riktning. Men, om vi kan visa på skyddsvärda skogar som Sveaskog planerar att avverka så hävdar bolaget ändå, och väldigt ofta, motsatsen med hänvisning till sin ”korrekt utförda bedömning”. Bedömningar som alltså baseras på inventeringar som ingen får se.
Ungefär som att det skulle vara en mänsklig rättighet att förstöra livsmiljöer för andra arter – oavsett hur känsliga arterna är. Och att kartlägga naturvärdena genom en nyckelbiotopsinventering så att vi åtminstone vet var de mest värdefulla skogarna finns är det inte tal om. För får man inte avverka skyddsvärd skog så hotas – återigen – klimatarbetet, landsbygden och arbetstillfällena.
Under ett möte i en grupp som jag suttit med i under året sa en företrädare för skogsbruket, på fullaste allvar, att ”om vi måste offra några arter för klimatets skull så må det vara hänt, klimatet är det viktigaste”. Det är precis här har vi hamnat helt fel i debatten. Skogsbruket ställer klimatet mot den biologiska mångfalden, menar att mer skog behöver avverkas och mindre skog skyddas, samtidigt som man kniper igen både ögon och öron det allra hårdaste man bara kan för hur dessa två ödesfrågor hänger ihop. Det handlar inte om antingen eller. Det handlar om både och. Alla måste hjälpas åt, men det innebär också att alla, utan undantag, måste rätta mun efter matsäck, och utgå från de gränser naturen själv sätter. För att tänja på dessa gummiband som redan håller på att brista är inte någon lösning på något problem.
Den extremt stora aversion mot kunskap om naturvärden i skogen, i synnerhet nyckelbiotopsinventeringen, som skogsbruket har visat upp under året kan jag inte tolka på något annat sätt än att skogsbruket nu helt öppet backar från de politiska förväntningar som skogsbruket faktiskt har lovat att ställa upp på. Man vill ha frihet, men är inte ens villig att ta emot hjälp för att kunna ta sitt ansvar. Och hjälpen behövs, det har ideell naturvård, gång på gång, under årtionden, visat genom att hitta oregistrerade nyckelbiotoper som har planerats för avverkning. Den stora kunskapsbrist som råder hos stora delar av skogsbruket att själv identifiera värdefulla områden är väl känd.
Året avslutades med ett rejält dråpslag mot naturvården. Den statsbudget som nu har klubbats igenom innebär att nyckelbiotopsinventeringen, som precis dragit igång, avslutas. Markägare och myndigheter går miste om ett omistligt kunskapsunderlag för planering, och allt ansvar skjuts återigen över till markägaren. Ska denne kunna följa både lagstiftning och sin certifiering så behöver markägaren faktiskt veta var åtminstone nyckelbiotoperna finns. Och det handlar inte om enorma arealer som många debattörer låter påskina. Det handlar om uppskattningsvis ytterligare ca 2 % av den produktiva skogen. Tyvärr visar historien att skogsbruket, som sagt, i många fall saknar den samlade kompetensen för att hitta dessa själv. Som lök på laxen så innebär dessutom budgeten långt minskade möjligheter för skogsbruket att få ersättning för skydd av skyddsvärd skog. Något som LRF inte ser som ett problem, eftersom de menar att målen om skydd av skog är uppnått med råge. När jag läser detta kan jag bara konstatera att LRF inte verkar bry sig särskilt mycket om varför Sverige överhuvudtaget ens har mål om skydd av skog. Det absolut viktigaste med skyddade områden är att dessa är relevanta och uppfyller syftet med de mål som ska nås. När det rör målen om skogen handlar det inte minst om att bevara biologisk mångfald – inte om att försöka summera upp så många pinnar som möjligt för att komma upp i någon viss procent som i slutändan har ganska låg relevans för syftet. Och då är det inte heller seriöst att likställa olika naturtyper. Och föga förvånande visar mycket riktigt forskning att man ur ett ekologiskt perspektiv inte kan likställa lågproduktiva skogsimpediment med produktiv skogsmark i termer av skydd för den biologiska mångfalden. Dessutom finns redan en radda uppföljningar, och hyllmeter av naturvårdsforskning, som visar att målen om att bevara skogens biologiska mångfald inte är nådda – på långa vägar.
På årets första dag sitter jag och tänker på de ständiga varningarna från forskningen, de mörka siffrorna i statistiken och den dystra miljömålsuppföljningen som år ut och år in visar att vi inte kommer kunna nå våra mål eftersom skogsindustrin fortsätter att tugga i sig de värdefulla skogar som fortfarande finns kvar. Samtidigt fortsätter allting vara precis som vanligt. Ingen vill förändra det som verkligen behöver förändras. Ingen vill prata om det vi verkligen behöver prata om – hur och vad räcker skogen till? Vad är egentligen ett verkligt hållbart skogsbruk? Det är som att ingenting når fram och ingenting får några konsekvenser. Vi i Sverige är ju så fantastiskt bra på att odla skog, men kan vi verkligen fortsätta att odla skog som vi gör idag, till bekostnad på hela ekosystem? Finns det verkligen utrymme för det? Åtminstone har inte jag sett någon endaste forskningsartikel som kan visa på att det skogsbruket pysslar med idag är ekologiskt försvarbart.
Men trots den eländiga avslutningen på 2018, där en statsbudget formligen slår undan benen på svensk naturvård så vägrar jag gräva ner mig i denna sörja. För samtidigt går människor man ur huse för att protestera mot denna katastrofbudget. Vanliga människor har fått nog och medvetenheten för våra ödesfrågor – förlusten av biologisk mångfald och klimathotet – ökar. Jag ser en växande miljörörelse, och ett starkt ökande engagemang om naturfrågorna. Det inger hopp, och kraft att fortsätta kampen för levande och friska ekosystem.
Fridens,
Malin
38 kommentarer
Comments feed for this article
1 januari, 2019 den 11:08
Dag Lindgren
Vilka nya regler gäller nu och i fortsättningen för kommentering?
Jag tycker att det finns för lite utrymme för fri (men helst kvalificerad) debatt i kommentarsform om formerna för svenskt skogsbruk och det kändes som en förlust när möjligheten att kommentera på denna plats försvann. Debatt finns på Hermans blogg men har falnat.
Även om jag tyckte den var för fri och föreslog olika begränsningar typ endast verkliga namn som är identifierbara och bara en kommentar per artikel.
1 januari, 2019 den 11:23
skogsbloggen
Hej Dag, jag har återigen öppnat kommentarsfältet men kommer inte tillåta kommentarer som innehåller:
– personangrepp
– stötande innehåll
– grovt språkbruk
– kommentarer som utgörs av klipp-och-klistrad text från andra bloggar och/eller debattartiklar
Jag har fått många önskemål om att fältet öppnas igen, och jag hoppas den kan bidra till en konstruktiv debatt snarare än hat och hot.
Malin.
1 januari, 2019 den 12:40
Göran Rönning
Hej Malin
Jättebra att du åter öppnat Skogsbloggen. Jomenvisst är skogdebatten hetare än någonsin. Problemet som jag ser, blir bara större och större för varje år är…. de medvetna lögnerna……hur hanterar vi debatten där motparten medvetet ljuger.
Och hur vet jag nu att motparten ljuger?
Jo i min värld… .Är vetenskapliga rapporter och fristående forskares resultat om de planetära gränserna… om ekosystemen och ekosystemtjänster vägledande i min inställning till vad sanning är.
I detta sammanhang vill jag gärna lyfta fram vad forskaren BG Johansson skriver i Biodiverse nr 1, 2013 ( Centrum för biologisk forskning, SLU)
” Om man inte kan vara överens om vissa grundläggande fakta, om vilken åsikt som helst om hur verkligheten ser ut är lika sann eller falsk som en annan, finns inte längre någon möjlighet att ta beslut på en objektiv grund.
Vi hamnar då i ett samhälle där det blir den som har den ekonomiska och politiska makten som definierar sanningen.
Vetenskapen må beskyllas för att vara vår tids religion, men att inte basera viktiga beslut på vad vi faktiskt vet.. utan istället på vad som gynnar vissa politiska eller ekonomiska starka intressen, är skrämmande”. slut citat.
Skogsnäringen talar gärna om skyttegravskrig i skogsdebatten, men då undrar jag… vilka är det som med ohederliga metoder skjuter på forskare som lägger fram bevis på sakernas tillstånd, som inte gillas av näringen över huvud taget. Hur skall vi kunna föra en meningsfull debatt, diskussion, överläggningar, etc med en motpart…. som vägrar erkänna problemen över huvud taget, att dom finns….
10 januari, 2019 den 19:18
tomasojohansson
På sikt kommer vi att få en oberoende faktabaserad skogsforskning.
Frågan är bara hur länge vi ska vänta.
Problemet är att staten är störst i svensk ”skogsnäring”.
Staten finansierar våra utbildningar, och sköter rättsskipningen.
Ett av alla skäl till varför östblocket var dödsdömt redan från start.
Och förklarar varför statliga företag alltid är sämst på allt.
Varför Sveaskogs brottsliga verksamhet kan fortgå.
År efter år, skövling av stulen egendom.
Det koloniala helvetet, bakom dimridåerna i Girjasrättegången hänger tonvis av skam och terror.
Nu upp i Högsta Domstolen.
Rättvisa???
Knappast, men snyggt genomfört skådespel.
Alla säger det som förväntas, rapar upp sina urtråkiga manus.
Från Magnus Ladulås och framåt i den koloniala häxjakten.
1 januari, 2019 den 14:40
Dag Lindgren
Kommenterar avverkningsuttag och budgetnedskärningar
Som Malin noterar och hänvisar till, så ligger avverkningen nu nära vad som är uthålligt. Artikeln länkas till en skrift. I en figur redovisas vad Skogsstyrelsen (SKA-15) kommit fram till. Tillväxten är 120 miljoner men bara 95-100 miljoner är tillgängligt för avverkning eftersom resten ligger på arealer som inte är tillgängliga av naturvårdsskäl. Att skogsbruket (till största delen ”frivilligt” genom certifiering och annat) av miljöskäl avstår från 20% av den avverkning som vore uthålligt möjlig ur produktionssynpunkt tycker jag vittnar om stor miljöhänsyn av samhälle och skogsnäring. Denna miljöhänsyn har huvudsakligen skett med skogsnäringens välsignelse.
Det är rimligt att skogsbruket under en period av säg fem år inte skördar mer än vad som uthålligt kan tas ut i all framtid. Själv tror jag att marknaden kommer att åstadkomma den rimliga begränsningen av avverkningen utan samhällsåtgärder. Det är mycket svårt, besvärligt och ger troligen oförutsedda konsekvenser om samhället söker kontrollera detta genom olika påbud, därför är det bäst att låta bli, tills verkligheten och inte bara spekulationer, visat att behovet finns. Ett tillfälligt överuttag ger små långsiktiga konsekvenser. Delvis beror det på att jag tror att långsiktigt kommer konkurrensen från andra länder med bättre produktionsförutsättningar att öka när de får igång sina produktionsskogar ordentligt, så det är bra att förnya skogen (mot en som producerar långsiktigt bättre), när nu marknadsekonomin möjliggör detta.
Statsbudgeten för miljövård är lägre 2019 än 2018 men väsenligt högre 2019 än 2017. I lite längre perspektiv kan man se det mer som en avplaning än en nedskärning. Nyckelbiotopinventeringen har skippats. Detta är Riksdagsbeslut, riksdagen sågade också en motion av V+S+MP som skulle styrkt nyckelbiotoperna. Riksdagens beslut speglar folkviljan, folket är inte längre lika förtjust i Skoglig artbevarandeinriktad miljövård som folket var för några år sedan. Att MP halverats i valet är också ett tecken på svängningar i folkets inställning. Jag har följt retoriken från miljörörelsen och tror inte bristande retorik om problemen är orsaken. Snarare tror jag MP och miljörörelsen borde analysera om inte orsaken kan ligga just i den oförsonliga ensidiga retoriken och att miljörörelsen inte i högre grad eftersträvat samförstånd och respekt för skogsnäringens strävanden.
1 januari, 2019 den 17:31
Sebastian Kirppu
Dag!
Att tro är en sak men att påvisa med fakta nåt annat. Du som pensionerad professor torde väl stå upp för vetenskapen istället för att tro en massa saker…eller?
1 januari, 2019 den 18:18
Dag Lindgren
Sebastian: De saker jag tror ovan om utvecklingen är sånt jag inte säkert vet baserat på vetenskapliga fakta och jag hävdar nog att det inte går att veta (marknaden och miljörörelsens faktiska påverkan).men educated guesses från mig TROR jag har intresse.
Många människor är intresserade av marknadens utveckling och prognoser och tro är mycket viktigt för praktiskt beslutsfattande. Därför är det relevant vad framtidsinriktade tänkare tror i frågor som direkt påverkar beslutsfattande och där man inte kan veta med säkerhet.
Skälet att markera tro är just att reservera sig för att det inte är helt säkert och en del av en diskussion snarare än 100% säkra fakta. Detta känns vetenskapligt korrekt.
Det är faktiskt inte så mycket vi VET när det gäller verklighetens relationer och orsakssammanhang, det rör sig vanligen om mer eller mindre grundad tro.
Sedan känns det fel att ta upp att jag är pensionerad professor som ett skäl hur jag borde uppföra mig när jag inte själv åberopat att jag under lång tid varit skogsprofessor. Vi spelar olika roller i olika sammanhang vilket du borde vara MYCKET medveten om.
Men jag tycker det är fel att ta upp skogsbloggens plats med den här typen av diskussioner! Och jag vill inte dominera här genom att utreda vad jag tycker är irrelevanta frågor i detta sammanhang, men måste reagera eftersom det är en direkt fråga..
2 januari, 2019 den 11:27
Caspar
Bra och förvånande att Sveaskog redovisar sina naturvärdesbedömningar i Västerbotten. Förvånande med tanke på att bedömningarna fylls i av avverkningsplanerarna själva som oftast inte har tid att göra det på ett bra sätt.
Gick in och kollade på några bedömningar nordvästra Västerbotten, ett område där i stort sett allt som avverkas är kontinuitetsskog och där även de mest genomhuggna skogarna har åtminstone några lågor per hektar. 0 lågor hade registrerats på nästan alla avdelningar jag tittade på, vilket ju är pinsamt. Har någon alls granskat detta?
5 januari, 2019 den 13:56
Sebastian Kirppu
Mycket intressanta faktauppgifter Caspar. Tack 🙂
11 januari, 2019 den 08:28
tomasojohansson
Det Sveaskog kalhugger dagligen i sina kärnområden i Norr och Västebotten är enbart ”kontinuitetsskog”, intakta skogsekosystem.
Av två skäl:
Ett är att det inte finns några färdigväxta plantager där än.
Ett annat skäl är att om det funnits några plantager att hade virket där varit av låg kvalité.
Svagt, krokigt, kvistigt och skadeangripet.
FSC tilläter inte kalavverknkning av intakta skogsekosystem.
Det hindrar inte Sveaskog att utföra sin brottsliga verksamhet.
Staten går som bekant inte åtala.
Och ingen känd organisation vågar utmana staten.
Ja det skulle vara Greenpeace då.
Men deras verksamhet verkar vara ganska sömnig numera.
7 januari, 2019 den 20:44
tomasojohansson
Största hotet mot svensk natur är nog ointresset från ledningen för miljöorganisationerna.
Särskilt SNF.
Jag fattar inte vad SNF håller på med.
Fikar?
Med alla problem som plantagerna förorsakar: stormskadorna, brandskadorna, svamp, röta, uselt virke, raserat markvärde, utebliven turism osv
På halva landets yta……..
Det skulle inte skada om åtminstone SNF talade sanning om orsaken till den utveckling vi ser.
Som alltså INTE beror på klimatförändringar.
Utan på plantagevansinnet.
Vem vågar säga det på bästa sändningstid?
Uppenbarligen inte någon från SNF.
Men varför avvika från den grå massan.
Enlklast är ju att falla in i drevets åsikter.
Slippa bli ifrågasatt.
Riskera mista sina finasiärer.
18 januari, 2019 den 17:13
Klas Ancker
https://urplay.se/program/208644-ur-samtiden-the-conference-2018-ett-battre-samtalsklimat
18 januari, 2019 den 19:29
Göran Rönning
Varningsrop över HYGGESLANDET.
Jag fick en intressant bok i min hand häromdagen, från författaren Rolf Segerstedt. Det är en reportage bok över verklighetens hyggesland, det som vi tidigare kallade skogslandet Sverige. Författaren är inte vilken författare som helst.
Rolf Segerstedt har jobbat som skogsreporter på Sveriges största skogstidning Skogsland och senare Land Skogsbruk, han har under 30 år rest landet runt och träffat familjeskogsägare, bolagsrepresentanter, skogsentreprenörer, statliga skogstjänstemän, naturvårdare, forskare, politiker och många andra med kopplingar till skogsnäringen. Nu har han sammanfattat sina upplevelser /iakttagelser i en reportagebok om hur det ser ut i verkligheten.
Det är en skrämmande bild han ger, om bl.a. skogsbrukets bristande naturhänsyn, över hur skogslandet förvandlats till hyggeslandet i Sverige. Med rikliga bildbevis och avslöjande faktatexter klär han av skogsetablissemanget in på bara revbenen.
Beställ boken direkt från författaren http://www.naturreportern.se
22 januari, 2019 den 08:30
tomasojohansson
Han har väl antagligen gått i pension.
Då brukar ett och annat dant ord komma ur dom som verkat i det korrupta systemet.
Apropå skogsforskning så har SLU fått pengar från Wallenbergs stiftelse, pengar till forskning om skogsgenerik, dvs konsten att framställa nya konsgjorda krukväxter på SLU.
Wallenberg har likt alla andra rika finansfamiljer i Stockholm skapat sin rikdedom i begynnelsen från skogsskövling här i norr, likt Stenbeckfamiljen, Hallwyl m fl.
Det ska bli intressant den dagen lögnerna upphör och någon vågar säga ett sant ord om den koloniala skövlingen av skogslänen.
Just nu är det långt dit.
Det enda man kan se fram emot är väl Girjasrättegången, där framkommer det komik/tragik som byggt ordningen i konungariket.
Det där vi förväntas fira på vår s.k. ”nationaldag”, till minne av dagen då det koloniala tyrraniet infördes.
22 januari, 2019 den 10:31
Göran Rönning
Så sant som är sagt – tomas – klockren analys av läget.
24 januari, 2019 den 11:38
tomasojohansson
Statstelevisionen gjorde som väntat ett uselt reportage i Uppdrag Granskning.
Inte ett ord om orsaken, att det är i plantagerna brandförloppet blir katastrofalt.
Plantagebränder är ämnet.
26 januari, 2019 den 11:07
Klas Ancker
Insect collapse
https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/15/insect-collapse-we-are-destroying-our-life-support-systems?fbclid=IwAR03hryJ4psNF_S9EFZm2NeUTVZndAwKiueRhZvAtwOKFORqAXvvlE9M0pk
2 februari, 2019 den 19:47
Göran Rönning
Jag skulle vilja återknyta till vad jag inledde Malins blogg med – LÖGNERNA-
Den 30 januari kl 14.04, 2019 sändes radioprogrammet Klotet i Vetenskapsradion….I programmet medverkar flera personer, bl.a.
Kristina Yngve med rötter i LRF numera Centerpartistisk riksdagsledamot och ordförande i Miljö-och jordbruksutskottet… I programmet säger hon bl.a. följande citat ” markägaren sköter sin skog och bygger fram naturvärdena” slut citat.
Herre jösses, för den som är någorlunda bevandrad i skogsekologi vet att detta är.. ren lögn… Naturvärdena i skogslandskapet byggs upp på grund av att skogsägare inte alls sköter/brukar just denna del av sitt markinnehav , som i allmänhet är en ytterst liten del av hans totala skogsmarksareal över huvud taget. Det vet alla vid det här laget.
Men ändå sitter en högt uppsatt politiker år 2019, för en av folket framröstad riksdagspolitiker och tillika ordförande i Riksdagens miljö-och jordbruksutskott och… ljuger Svenska folket.. rätt upp i ögonen.. Jag blir inte bara upprörd, utan också förbannad, över hur långt detta förnekande av vetenskapliga fakta och sanningen gått i landet Sverige.
När inte ens folkvalda riksdagspolitiker kan tala sanning, hur skall vi då kunna lita på att dessa politiker talar sanning i andra sammanhang, när lagar och förordning skall skrivas, som skall styra Sveriges väl och ve i framtiden, och som kan få förödande konsekvenser för oss alla…Det är exempelvis svårt att intressera någon för att bevara biologisk mångfald om han/hon inte har förståelse för hur naturen och evolutionen fungerar.
Det är en skrämmande utveckling..
3 februari, 2019 den 12:30
tomasojohansson
Jag hörde imorse hur någon från LRF babblade på ungefär i samma stil i P1.
Reportrarna går villigt med på att sprida den totala förvirringen.
Det är alltid samma sak när det görs reportage från ”långt bort”.
Först kommer viljan att beskriva hur hemskt det är ”långt långt bort”.
Skogslänen är långt bort från radiohuset.
Än värre är det med reportagen om Afrika och ”de fattiga i världen”.
Hans Rosling försökte motverka tokerierna, men nu återgår det till det normala.
Ju högre upp i samhället man kommer ju mindre kunskap om tillståndet i världen.
Vetenskapligt bevisat.
Stadsbefolkningen och makteliten lever i ”den bästa av världar”.
Alla andra i elände, fattigdom och ständiga konflikter, gärna etniska.
Ivrigt förstärks den bilden.
Vad som egentligen är sant spelar mindre roll.
The show must go on.
På bästa sändningstid!
Den som vill ha en plats salongerna måste lära sig ljuga trovärdigt.
3 februari, 2019 den 12:40
tomasojohansson
Basfelen i media:
1 Skogsstyrelsen har inte som mål att stoppa avverkningar.
Tvärtom.
2 Det finns ingen konflikt mellan naturvård och ekonomi.
De är lika viktiga för ekonomin.
3 Det är inte ekonomisk vinning som drivit fram det svenska skogsbruket.
Det är staten.
6 februari, 2019 den 11:41
tomasojohansson
Skogsbrandsutredningen betänkande presenterades idag…
Plantagebrandsutredningen!!!
En ren fars.
Inte ett ord om orsaken till sommarens brandproblem.
Bara skitsnack om oviktiga saker, eller rena lögner om ”klimatet”.
Mikael Damberg började anförandet, sosseadelns son som nog knappast själv är medveten om att det egentligen är han som ansvarar över grundproblemet, Sveaskog och statens skogspolitik, som näringsminister är han Sveaakogs och övriga statliga bolags överste ledare.
Farsen fortsätter.
Plantagerna breder ut sig.
Vem ska säga något av värde?
6 februari, 2019 den 16:58
Göran Rönning
Helt rätt tomas,
när skogsaktiva personer ställe en fråga till denna Mikael Damberg hur det kunde komma sig att Sveaskog fick fortsätta skövla naturskogar och nyckelbiotoper i Ore Skogsrike norr Rättvik, svarade denne Damberg att han litade på Sveaskog.
Det säger ju en hel del om vilka inkompetenta politiker vi har i detta land….som inte har en aning om verkligheten utanför Stockholm tullar, förresten så bryr dom sig inte heller..
22 februari, 2019 den 15:54
tomasojohansson
Det är ju inte direkt så att de kan höra något muller av missnöje från skogslänen.
Vi har ju fullt upp med att motarbeta varandra.
7 februari, 2019 den 14:12
tomasojohansson
https://www.dn.se/debatt/andra-sveaskogs-direktiv-mer-skog-maste-fa-skydd/
SNFs nya ordförande har rutit till?
Att tjata på om mer reservat, när vi dels vet att reservat räddar mycket små områden, dels att moderatbudgeten kraftigt skurit ned på anslagen till reservat.
Jag förstår inte vad SNF, Sandahl m fl. försöker säga här.
Det tror jag många andra tänker också.
Det luddigt sagda är det luddigt tänkta.
Som punkt tre kommer miljöanpassat skogsbruk, men då är det återigen felstavat.
”Hyggesfritt” kan det ju bara vara i ett reservat, man kan ju inte hugga hyggesfritt.
Jag tror det beror på att medelmedlemmen i SNF är en akademikerkvinna i storstan.
Skogsbruk är något hon kan ha sett på TV nån gång.
En syssla för lågutbildade män i glesbygd (alternativt drillade på SLU).
Så SNF m fl. miljöorganisationer behöver inte vara bättre än såhär i vår viktigaste framtidsfråga.
Jag önskar jag hade kunnat säga motsatsen och betalat medlemskap med glädje.
Saknar SNFs nye ordförande någon som kan hjälpa till lite i ämnet?
13 februari, 2019 den 11:52
tomasojohansson
En forskare på SLU uttalar sig i SVT Rapport 11/2 om faran med artutrotning av insekter.
Samma SLU som i andra ändan massivt undergräver alla alternativ till just det skadliga skogsbruket som åtminstone i Sverige är den tyngsta orsaken till artutrotning.
Ulf Lundqvist brukar lägga ut texten här på skogsbloggen om att kalhyggen/plantager är den enda skogsbruksmetoden och att alla som inte förstår det har fullständigt fel.
Jag vet inte om alltihop är ett skämt eller ett led i att totalt förvirra media och allmänhet.
Eller så kanske inte alla forskare på SLU vad som är målet med SLUs verksamhet.
Modern fri faktabaserad forskning eller sluten styrd forskning med okunskap och taktiska finter???
15 februari, 2019 den 11:36
Göran Rönning
När LÖGNERNA – inte vill bli avslöjade – då tiger skogsnäringen.
Jag har på den här sidan lyft upp fenomenet – lögnerna som i dag blivit vardagsmat från skogsnäringens folk.
Låt mig ta ett ytterligare exempel – Sveaskog- statens eget skogsbolag som
förvaltar Svenska folkets egna skogar…. Den 9 februari kl 14.00, 2019 går jag in på Sveaskogs egen hemsida för att ta del av Sveaskogs argumentering. Sveaskog upprepar som ett mantra att dessa inte avverkar nyckelbiotoper eller skogar med höga naturvärden, men för oss som flertal tillfällen granskat Sveaskogs avverkningar i deras egna, så kallade Ekoparker, i bl.a. . Ore Skogsrike Rättviks kommun ser att detta är ren lögn.
Detta skriver jag också på deras hemsida med följande text. ” Sveaskog Ren LÖGN….men eftersom Sveaskogs strategi de senaste åren bygger på att medvetet sprida inte bara felaktigheter, utan också medvetet sprider LÖGNER och åter LÖGNER , föreslår jag att vi gör så här. Till våren när markerna är snöfria, gör vi ett gemensamt besök till Sveaskogs Ekoparker där avverkningar sker, jag tar mig friheten att vara guide, tillsammans med press, Radio och TV, säg bara till om mötesplats och tid Sveaskog, vågar ni anta utmaningen????
Efter en veckas väntande på svar från Sveaskog föregås min inbjudan med total tystnad, därför frågar jag Sveaskog igen två dagar senare, om dom fått tunghäfta? för dom blev ju svarslösa.
Nog är det anmärkningsvärt, av ett stort statligt företag, som förvaltar svenska folkets egna skogar, som innehar en effektiv PR-lobbygrupp och utbildade reklamstrateger inte förmår / vågar svara…. samt anta en inbjudan från en medborgare som är delägare i statens eget skogsinnehav.
1 mars, 2019 den 10:08
tomasojohansson
Nu får man väl inte klistra in material från andra håll här.
Det är väl bara att radera då.
Men det enda som påverkar förloppet är att vi förändrar skogsbruket.
Reservat kan aldrig beröra mer än promillen av den areal som avverkas/brukas årligen (~200 000 ha).
Att lägga allt fokus på egentligen ganska meningslösa former av formella skydd är att gå fiendens ärenden.
Herman Sundqvist på Skogsstyrelsen talar därför BARA om skogsskydd nu, liksom LRF m fl. just för att skrämma skogsägare till att hugga rent så fort som möjligt.
Så miljösidan och skövlarsidan jobbar gemensamt kan man säga för att förstöra Sverige ekosystem.
Mest beror det nog på dumhet, mindre på illvilja från 08-orna.
Men nog finns det en stor portion illvilja också.
För alla vet att flärden i 08-området är beroende av landsbygdens utarmning och avfolkning.
1 mars, 2019 den 10:15
tomasojohansson
Och denna gång är det t o m RÄTTSTAVAT!!!
Det händer inte ofta.
De som inget begriper kallar det ”hyggesfritt”.
Om man inte ens kan stava till det hur ska man då tänkas kunna förstå vad det innebär?
Nä.
Kalhyggesfritt är framtiden.
Än så länge får vi nöja oss om någon ens kan stava till det.
Så illa är läget.
SNF är tyvärr kanske sämst i klassen.
11 mars, 2019 den 07:11
tomasojohansson
En glädjens dag för mig och andra som kämpar i det tysta utan stöd från SNF.
Aktuellt och Rapport meddelar på bästa sändningstid att sommarens skogsbränder beror på felplantering!
Äntligen ett sant ord i svensk media om skog.
Reportrarna har fått gå utomlands för att få höra sanningen.
Eftersom Sverige saknar skogsforskning.
Det lönar sig kontakta media eftersom vi har rätt.
Sanningen har stor kraft.
Om någon lyssnar vill säga.
11 mars, 2019 den 11:39
tomasojohansson
SVT gör kl 20.00 kväll ett längre reportage.
Vi får se hur mycket de kan och vågar säga.
Jag anar att det blir en blandning av lögner och sanning.
Att man kommer börja med det staten/skogsbolagen säger: ”klimatförändringarna”, vilket inte är sant.
På 900-talet t ex var det betydligt varmare än nu utan att alla skogar brann.
Plantagerna är orsaken till bränderna.
Det vet alla, men det är att säga det som är det svåra.
För det innebär en massa personliga problem i att kritisera staten och kronans viktigaste verksamheter.
Närmast högförräderi. Några generationer tillbaka så.
20 mars, 2019 den 06:44
tomasojohansson
Media uppmärksammar granbarkborren.
Bra
Men deras reportage saknar all relevans.
Hade varit bra om SNF i kraft av tung rikstäckande organisation sagt något om orsaken.
Som alla vet är granmonokulturer.
Ofta odlade på fel mark dessutom.
Ofta påhejat av skogsstyrelsen.
Är att säga något om detta att begära för mycket av 08-orna i SNF?
20 mars, 2019 den 21:08
Mona Sahlin
Heja min kusin! Du har en helt oslagbar formuleringsförmåga. Viktiga värden står på spel och sommarens skogsbränder har visat att det är viktigt att skapa lövskogs- och andra barriärer mot bränder i gran- och tallskogen. Men det är skogsägare inte alltid villiga att åtgärda. Pengarna styr, säger de. Hälsning Mona Sahlin, dotter till Arne Sahlin. P.S.Är verkligen ingen expert på skogsfrågor men har en gård i Dalarna. D.S
27 mars, 2019 den 15:15
tomasojohansson
Aktuellt SVT måndag kl 21.
Den outtröttlige kämpen Björn Mildh anklagar Sveaskog för skövling av gammal skog.
Bra så långt.
Men återigen så faller reportaget på att det sägs,
av både miljösidan och skövlarsidan,
att skövling görs av ekonomiska skäl.
Det är fel.
Kalhuggning/plantering/dikning/markberedning/gödsling mm är det ekonomiskt sämsta man kan göra med skog.
Sveaskogs skogsbruksmodell.
Om inte så skulle Arvidsjaurs kommun vara världens rikaste kommun.
Sveaskogs kärnområde.
Men det är den fattigaste kommunen i Europa.
Så om verkligheten beskrevs rätt så skulle konflikt bara råda mellan dumhet och kunskap.
31 mars, 2019 den 20:07
Göran Rönning
Förklaringen till att skogsetablissemanget inte tar till sig skogens biologiska utarmning.
Psykologen Per Espen Stoknes genomgångar av 100-tals vetenskapliga artiklar om vad människor tar till för att hålla oron och kraven på förändring på avstånd.
Jag har bytt ut ordet …klimat … mot skogsetablissemanget och då blir det så som följer.
Fem psykologiska barriärer.
1. Distans. Den första är distans som handlar om något avlägset, utdöendeskuld exempelvis.
2. Domedagsperspektivet triggar känslor av skuld, vilket leder till flykt.
3. Kognitiv dissonans den inre konflikten mellan vad vi vet och vad vi gör. Om det vi vet ( att biologiska mångfalden hotas av skogsbrukets metoder) står i konflikt med vad vi gör( kalhugger, markbereder, markskador, bioenergi) leder det till tvivel och till slut förnekelse.
4. Denial. Och förnekelsen gör att skogsbruket lever vidare som de alltid har gjort de senaste 60 åren. Det handlar inte om intelligens eller brist på information, utan om självförsvar.
5. iDentity. Identitet är den sista barriären som innebär att filtrera bort sådant som står i konflikt med skogsbrukets värderingar. Om det kommer ny information som utmanar nuvarande livsstil så känns det som ett angrepp på näringen, inte ett skogsbiologisktvetenskapligt faktum. Om det är konflikt mellan fakta och värderingar, förlorar fakta och värderingen vinner…
27 april, 2019 den 05:30
Dag Lindgren
Sveaskog nämns ovan 30 gånger i ofta hatiska ordalag ovan: skövlare, lögnare, mörkande, missskötsel. Igår krossades entren till Sveaskogs Umeåkontor av kastade stenar. https://www.vk.se/2766044/anstallda-mottes-av-hotfullt-budskap.
29 april, 2019 den 15:43
tomasojohansson
Jo, det är lått ger sig på dom längst ner i hierarkin som bara gör sitt jobb.
Sveaskog har väl ett kontor i Stockholm där riktlinjerna för skövlingen dras upp.
Där borde stenarna ha kastats, om man nu tror på den arbetsmetoden.
Sveaskog vinner på det här.
Får sympatin.
Miljöfolket blir än mer avskydda.
Idiotmetoder ger oftast motsatt verkan.
1 maj, 2019 den 14:55
tomasojohansson
Ett stort antal miljöorganisationer med SNF i spetsen har gjort en namninsamling till Näringsminister Ibrahim Baylan om att statliga Sveaskogs avkastningskrav ska minskas till förmån för hyggesfritt skogsbruk och reservat.
För det första så heter det KALhyggesfritt (hugga hyggesfritt är ju per definition omöjligt).
För det andra så är det fel att tvärsäkert påstå att skonsamt skogsbruk är olönsamt.
Mer troligt är att kalhyggesvansinnet är det mest skadliga för miljö och ekonomi.
Att skogslänen är utfattiga borde vara ett bevis för den som inget begriper.
Vore Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk m fl. Europas rikaste regioner, ja då kanske avkastningskravet kunde diskuteras.
5 maj, 2019 den 07:32
tomasojohansson
Hörde att skog och Sveaskog kom upp på Miljöpartiets kongress.
Kan det vara tecken på en vändning äntligen?
Eller är det att hoppas på för mycket.