Hej,
För ungefär ett år sedan drog Greenpeace igång en internationell skogskampanj för bevarandet av ett levande skogsekosystem i det norra skogsbältet. Som en del av denna kampanj genomförde Greenpeace för ett tag sedan en aktion mot SCA:s största pappersmassafabrik med kravet att företaget Essity (tidigare SCA hygien) städar upp i sin leverantörskedja och slutar handla med bolag som avverkar skyddsvärda skogar. Det hela kokar ner till att Greenpeace i sin aktion kräver att SCA, som leverantör till Essity, måste dra tillbaka sina avverkningsanmälningar av värdefull skog i så kallade värdetrakter d.v.s. landskap med särskilt höga ekologiska bevarandevärden.
Greenpeaces aktion och krav upprörde. Och plötsligt kom debatten att bli ett litet ordkrig om värdetrakter. Organisationens krav ansågs t.ex. av SCA att vara schablonmässiga och ineffektiv naturvård,
SCA, liksom många andra kritiska aktörer som har uttalat sig i frågan, grundar sin kritik på att en värdetrakt per definition inte innebär att varje hektar inom detta avgränsade område innehåller de högsta ekologiska värdena. Tvärtom finns det nämligen inom värdetrakterna även delar som är starkt påverkade av gängse skogsbruk med kalhyggen. Jag kan förstå att man kanske finner det förvirrande eller rent provokativt med ett krav på avverkningsstopp i områden som redan är påverkade av skogsbruk. Samtidigt poängterar Greenpeace i sitt pressmeddelande att det handlar om just ekologisk värdefull skog i värdetrakterna. Och jag har mycket svårt att tro att de skulle vända sig mot avverkning av t.ex. contorta i värdetrakter. Oavsett kan jag nog tycka att kritikerna lite missar en viktig poäng i sin kritik. Det som utmärker värdetrakterna är nämligen att de har en långt större koncentration av värdekärnor, d.v.s. områden som bedöms ha extra stor betydelse för växter och djur, än vad som finns i övriga skogslandskapet. Vad det i praktiken innebär är att värdetrakterna som helhet idag har större förutsättningar för bevarandet av den biologiska mångfalden på landskapsnivå än det hårt fragmenterade skogslandskapet som man oftast hittar utanför värdetrakterna. Värdetrakterna kan alltså, genom sin koncentration av värdekärnor, förse skogslandskapet med viktiga funktioner och processer samt livsmiljöer för en mängd arter. Att arbeta med värdetrakterna som utgångspunkt är därför ett kostnadseffektivt sätt att öka möjligheterna för en långsiktig funktionalitet för såväl skyddade områden som för skogslandskapet som helhet. Man får helt enkelt mer naturvård för pengarna. Avgörande är då såklart hur skogen inom värdetrakterna hanteras – oavsett om det handlar om skogsbruk, restaurering eller skogsskydd.
Just nu pågår en översyn av värdetrakter i hela landet, vilket är bra eftersom det verkligen behövs ökad kunskap om värdetrakternas avgränsning, deras naturvärden och vilka förutsättningar för bevarande av naturvärden och livsmiljöer som finns. Denna kunskap är helt omistlig i myndigheternas bevarandearbete, liksom för skogsbrukets planering, så att rätt insatser ska kunna göras på rätt plats för en ändamålsenlig naturvård. Att då, under denna översyn – innan översynen är klar och värdetrakterna kartlagda -, planera att avverka naturvårdsvärdefulla skogar i värdetrakterna kan jag nog, till skillnad mot vad SCA ger uttryck för, tycka är en smula kontraproduktivt. Dessvärre visar Greenpeace i sin rapport Wiping Away the Boreal konkreta exempel på att detta sker. Något som per definition innebär en ökad fragmentering samt förlust av livsmiljöer i skogslandskapet inom värdetrakterna, vilket i sin tur innebär ett kraftigt försvårande av arbetet med värdetraktskonceptet. Hela poängen är ju att det i dessa områden redan idag finns goda förutsättningar för den biologiska mångfalden på landskapsnivå. Det är därför i dessa landskap oerhört viktigt med rätt insatser. Både vad gällande skydd som skötsel, restaurering och prioriteringar inom skogsbruket. Kunskapen om värdetrakternas innehåll av naturvärden och livsmiljöer är därför en nyckelfråga, samt att denna kunskap sedan förvaltas på ett klokt sätt.
När jag läst otaliga kritiska inlägg till Greenpeaces aktion och krav så tolkar jag dessvärre dessa som att utgångspunkten är att all skog i värdetrakterna, utom möjligen värdekärnorna, ska vara förbehållet skogsbruk med kalhyggen, markberedning och odlingar av gran eller tall, eller i värsta fall främmande trädslag som contorta. Jag hoppas verkligen att jag tolkar svaren felaktigt, för med en sådan inställning riskerar även värdetrakterna att sluta som en stor del av resterande skogslandskap ser ut – ett fragmenterat hygges- och ungskogshav med öar av skyddade och avsatta områden – och lite generell hänsyn här och var. Detta kommer i så fall knappast att landa i någon kostnadseffektiv naturvård. Och eftersom det är långt dyrare att restaurera landskap än att göra rätt från början så faller i så fall hela värdetraktskonceptet.
För att illustrera vad det hela handlar om så kan man ta upplägget i åtgärdsprogrammet för Vitryggig hackspett som ett exempel. Inom åtgärdsprogrammet för vitryggen arbetar man utifrån värdetrakter och fokusområden. Och eftersom de generella krav som ställs på skogsbruket enligt lagstiftningen inte på lång väg är tillräckligt höga för att klara tillräckligt mycket av vitryggens, och många andra arters, livsmiljöer – och därmed arternas långsiktiga överlevnad – krävs insatser utöver lagstiftningens krav. Man kan säga att värdetraktskonceptet lite grann ställer de förväntningar som politiken ställer på skogsbruket inom ramen för ”frihet under ansvar” på sin spets. För vitryggens del så kommer målen endast nås bara om skogsbruket samverkar med myndigheterna och ideell naturvård.
Inom värdetrakterna behöver man alltså integrera och samla all kunskap och alla naturvårdsinsatser på landskapsnivå. Skogsbruket behöver bli transparent vad gällande sin landskapsplanering, innehållet i sina frivilliga avsättningar samt sina långsiktiga skogsbruksplaner i områdena. All information behöver komma upp på bordet, och där det saknas kunskap behöver denna lucka täppas till. Den ideella naturvårdens kunskaper behöver tas tillvara. På så sätt kan myndigheter och markägare i samverkan gemensamt arbeta för att rätt åtgärder sätts in på rätt ställe, så att värdetrakterna blir det verktyg de har potential att vara.
Säger dock skogsbruket nej till en sådan samverkan så faller också den politiska inriktningen där skogsbruket faktiskt förväntas ta ett större ansvar för naturvården än vad lagen kräver. Ytterst hamnar vi då i en diskussion om VAD det egentligen är för ansvar man kan förvänta sig av skogsbruket, eller om frihetsgraderna helt enkelt har blivit lite för stora.
Fridens,
Malin
Slutligen måste jag tyvärr, på förekommen anledning, påminna om vad som gäller för er som vill delta i debatten i kommentarsfältet. Jag kommer att radera alla inlägg som innehåller:
- Personangrepp, påhopp eller antydningar som kan uppfattas som kränkande av såväl läsare som av den person det gäller.
- Kommentarer som inte håller sig till ämnet
- Hela tidningsartiklar som kopieras in som en kommentar – diskutera istället Skogsbloggens innehåll i relation till tidningsartikeln och länka till artikeln istället.
- Egna blogginlägg som kopieras in som en kommentar – diskutera hellre Skogsbloggens innehåll i relation till era egna inlägg och länka till dem istället.
- Grovt språkbruk.
Alternativet är att kommentarsfältet stängs ner.
55 kommentarer
Comments feed for this article
27 oktober, 2017 den 16:35
Christian Godin
Hej.
Det skulle verkligen vara hjälpsamt om Naturvårdsverket kunde dela med sig av vilka områden som är identifierade som värdetrakter och vilka som inte är det. Ett område jag vurmar för just nu är enligt Greenpeace ( som säger sig haft kontakt med naturvårdsverket) att betrakta som värdetrakt. 90%+ av den idag är fullständigt sönderplöjd, avverkad och påverkad av Contortatall. Den skog som finns kvar vill SCA klippa ner, eftersom dom inte anser att området är en värdetrakt. Skogsstyrelsen vill inte kliva SCA på tårna alls. Inte heller Länsstyrelsen. Är det isf Naturvårdsverket som måste kliva in och förklara detta för SCA?
27 oktober, 2017 den 21:52
Erik Andersson
Så här säger Claes Svedlindh avdelningschef på Naturvårdsverket: Skogliga värdetrakter är ett viktigt planeringsunderlag. Det är i dessa landskap vi bör genomföra insatser för biologisk mångfald- både skydd och skötsel. I stora delar av trakterna kan normalt brukande fortsätta. Ibland med förstärkt naturhänsyn. Den stora frågan jag ställer mig. Finns det pengar till att ersätta allt detta?
28 oktober, 2017 den 10:54
ulf
förklara erik, ska vi ersätta skogsägare för att dom inte skövlar sin skog…..och i ditt citat av claes så fortsätter han så här ”Tanken är inte att hela värdetrakter ska skyddas” det löjliga med sveriges skogsägare är ju att dom satt sig själva på pottan, och nu skriker om att någon ska betala dom för att ta sig ur knipan….se lite på skogsbrukets tragiska ”utveckling” och förstå den prekära situation ni alla skövlare satt sveriges folk och natur i…ni borde skämmas.. när nu äntligen politiker och forskare börjar bli obekväma med den skövling som ni stått för…nej jag säger inte ”vi” för det är inte jag och alla andra försiktiga skogsägare..jag pratar om alla baggbölade eller baggbölande bolag, ni har satt skogsägare på pottkanten och nu får ni ta ert ansvar själva…vi andra som har vackra skogar ska inte behöva lida för era övergrepp på naturen….jag är helt för att bruka skog och helt för äganderätt bara den bedrivs under de premisser jag skrev förut ”alla ingrepp i natur och landskap ska föregås av tre frågor….kan det vara negativt för ekologin….kan det påverka landskapsbilden, nu och i framtiden….vilka andra lösningar är mer skonsamma än det först tänkta ingreppet ” då är det bara att köra med rak rygg och ett rent samvete…hur svårt kan det vara…här i örebro län finns bara 15% skog i avverkningsbar ålder kvar, skog över 40 år är 39% när jag föddes 1953 var det 71%…det är där vi står idag, snacka om att ha pinkat i brallorna….vi har dessutom tvärt emot vad lögnare säger, ett mindre virkesförråd i örebro län idag än under den tid som beskrivs som järnhanteringens storhetstid i bergslagen 1860 talet, då hade vi 70 miljoner kubik, men de 80 man har idag är på flera 100tusen hektar mer mark än då, där 40% av åkermarken och 80% av betesmarken planterats med skog… så sorgligt att rättfärdiga dagens skövlingar med lögner om historien….
28 oktober, 2017 den 11:38
Erik Andersson
Vill samhället inskränka äganderätten så ska samhället ersätta markägaren. Det finns inskrivet i grundlagen det Ulf!
Skulle vara intressant att se siffrorna från 1860-talet 😉
28 oktober, 2017 den 12:00
ulf
erik, jag tog det från denna forskning som gjordes innan friheten utan ansvar och lögnerna började staplas på varandra.. ”Med cirka 600 000 hektar skogsmark i Örebro län är medelvirkesförrådet cirka 140 m3sk per hektar. Det råder dock inga tvivel om att dagens kulturskogslandskap är virkesfattigare än det naturskogslandskap som dominerade vid mitten av 1800-talet (Linder och Östlund, 1992).”
28 oktober, 2017 den 12:12
Erik Andersson
Har ingen tanke att behöva köpa denna pdf. Men undersökningen var från 1885 och framåt vad jag kunde se …..
28 oktober, 2017 den 14:44
ulf
det är ju så att det går bra att räkna ut att vi faktiskt hade bättre och mer skog i mitt län under hela 18talet för om jag tar bort all mark som planterats igen med skog, så kommer jag fram till 150-170 kubik/hektar mot de 130 vi har idag, det förklarar också att alla byggnader på 1860 talet som finns i norra örebro län byggdes med virke som var 150-250 år gammalt… i en lada jag har är det plankor från träd som började växa på gustav vasas tid och som sågades ner 330 år senare…hur stämmer det med slus skogshistoriker och deras valser.. tänk lite..att ett träd står 130 år gammalt och få stå ifred under ytterligare 200 år…. med 12 st hyttor/masugnar inom två mil… är det inte dags att vi slutar ljuga om skogstillstånder i sverige för 150 år sen, för att försköna ett exempellöst skövlande i vår egen tid…..
28 oktober, 2017 den 14:51
Erik Andersson
Det fanns nog andra tankar med sådana träd. Byggnadsvirke och stormastvirke ex vis. Vill gärna se de beräkningar du gjort för att förstå hur du tänker ang virkesförrådet. Det som planterats igen börjar snart bli dags att avverka och det mesta av det innehåller nog mer än 130 kubik/ha 😉
28 oktober, 2017 den 16:35
ulf
jag har kört framtiden med fortsatt kalhyggesbruk i badkaret och det är en sorglig historia, men ett troligt scenario av några, är att vi lägger ner massa/pappers fabrikerna inom 10 år och då står med 60% fiberskogar.. men inte helt kört alltså, om pappersindustrin överlever längre så blir det besvärligare vartefter åren går…ett annat och mycket bättre är att de privata lyssnar på såna som mig och inte säljer, då kommer sanningen om bolagsskogarna snabbare fram och konkurserna med dom…sveaskog och de andra stora har kört 1,5 av tillväxten lite för länge de senaste 30 åren för att kunna klara sin fiberförsörjning utan privat skog, så det är bara att sätta in stöten nu…..hör ni det ni som äger skog och vill ha slut på att man jagar er för bolagens synder….
30 oktober, 2017 den 08:50
ulf
och sen har vi det scenario som jag ser som det absolut troligaste och därmed ett snabbt slut på kalhyggesbrukets tyranni mot den svenska naturen…… och här hoppas jag att alla goda krafter hjälper till att göra det möjligt….. vi startar ett nytt certifieringssystem som slår ut de två patetiska vi har i dag … i det gäller bara en sak, ett skogsbruk utan kalhyggen och med naturen som arbetsgivare… för att bedriva skogsbruk genom att exploatera är att bedriva skogsbruk som en slavdrivare, varken mer eller mindre….att certifiera kalhyggesbruk, är nog det enskilt perversaste påfundet av hittepåfolket i skogsindustrin och de förvirrade naturskyddarna …. jag tror europas folk med glädje sväljer en kalhyggesfri certifiering med hull och hår, och gärna betalar lite mer…. ni skogsägare som vill ha lugn och ro, och slippa få er skog konfiskerad, förbered er för att börja leverera er skog via en kalhyggesfri certifiering…. jag lovar de närmsta åren kommer detta att växa sig stort, vanligt folk kommer inte att köpa skog från kalhyggen längre, det blir bara den döende massaindustrin och några kamikaze sågverk som köper den skogen….jag får alltid rätt när jag ser in i framtiden, och det jag sagt de senaste 10 åren har alltid slagit in…. när jag började tala om plantager och skövling så tog man inte de orden i sin mun, idag är det de vanligaste orden i skogssverige…..så va fan, tror ni mig eller inte, skogsägare….priset på virket från kalhyggesfritt ska ligga 25% över baggbölarnas priser och till slut nöjer sig konsumenterna inte med annat virke…att uttaget minskar med 30% kompenseras av att skogen nu får ett helt annat värde och helt andra överlägset bättre förutsättningar för alternativa inkomster… och priset för ett rent samvete och att kunna vara stolt över sin ägandes skog kan aldrig övervärderas…jag hoppas vi alla skogsägare ska känna oss som hopi indianerna en dag…där vördnaden för naturen är invävda i alla tankar och handlingar, ja vi blir animister tamefan…. allt i naturen talar med oss… när vi fäller ett träd, så förklarar vi för trädet varför vi måste göra det, och vi sätter oss direkt på marken för att kunna tänka och känna allt mycket intensivare, vi söker tystnaden för att skaffa oss tålamod, värdighet och vördnad…. och allt detta får vi med ett nytt certifieringssystem och ett hållbart brukande, gå nu en kurs hos någon som kan detta fina skogsbruk, och ge er själva ett nytt och rikare liv…lycka till . http://www.sverigesnatur.org/natur/1670/ … ps för gör vi inte detta så spår hopi att ”moder natur slår tillbaka på ett sätt som betyder slutet på det liv vi nu lever” det vill vi väl inte…
29 oktober, 2017 den 06:19
Niklas
Personligen anser jag att Greenpeace aktion mot SCA är att betrakta som ett terroristdåd och jag hoppas verkligen att de skyldiga får flera år i fängelse för sina illgärningar.
Sedan betraktar jag att det nya modeordet värdetrakt mest används som en förevändning för att konfiskera mer skog, och då främst slutavverkningsmogen skog.
Sedan är det ju intressant att Malin tar upp vitrygg, utan att ens nämna att dess utbredningsområde sträcker sig i ett sammanhängande bälte från Norge i väster till Japan i öster. https://sv.wikipedia.org/wiki/Vitryggig_hackspett#Utbredning_och_systematik Fast då skulle ju det påstådda skyddsbehovet plötsligt framstå som överflödigt. Men naturvårdsbehov kan ju alltid säljas med mördande reklam.
30 oktober, 2017 den 10:10
ulf
ännu en 200årig skog som planeras att avverka av sveaskog (Sweref 99): x 7275982; y 732230. … medan våra politiker och övriga bara bablar om värdeskogar och hänsyn, den här skogen är troligen avsatt som hänsyn vid avverkningarna runt för några år sen, men skogsstyrelsen ”vet inte” om så är fallet bara så sorgligt, plock certifikaten NU…. http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/brannliden/
31 oktober, 2017 den 06:45
Niklas
Den skogen såg ju avverkningsmogen ut, så det är ju bara bra att den nu skall föryngras. 🙂
Å vad trädlavarna beträffar, så var det ju bara bilder på trivialarter vad jag kunde se. Blåslav och slånlav är ju standardlavar i barrskogen å garnlavar är ju också rätt vanliga. SNF Norrbotten måste vara desperata om de vill skydda området på grund av dessa trivialarter.
30 oktober, 2017 den 10:29
Tomas Johansson
Fegt av Greenpeace att ge sig på ”lilla” SCA.
Men man kan ana att även där så anses det enklare av många skäl att ge sig på privata företag, ”profithungriga kapitalet”.
Stater är ju betydligt mer komplicerade att utmana.
30 oktober, 2017 den 13:11
Tomas Johansson
Apropå kommentarsregler:
Hålla sig till ämnet…
Vad menas då med det?
Att bara kommentera huvudartikeln eller ämnet som sådant; skogsskövling?
Om kommentarerna endast ska handla om innehållet i den specifika artikeln så blir det inte mycket kvar i kommentarsfältet.
Det har har varit ett andningshål i hopplösheten i svensk skogsdebatten nu.
Här har i alla fall funnits en chans att diskutera.
Det finns inte i övrig media.
Svensk miljöjournalistik saknas.
De gånger media gör reportage om miljö så är det uselt.
Det få gånger det talas om skog i media så är det ännu värre.
Rena smörjan.
Alternativt grova lögner.
Då finns behov av en fri skogsblogg med möjlighet att dryfta ämnet.
Trollen som hackar på alla som inte ääääälskar kalhyggen här.
Ja, de kan vara bra att vänja sig vid.
För det är dom som bestämmer i svenska skogar.
Med knytnävarna om det skulle behövas.
30 oktober, 2017 den 16:38
ulf
på p1 idag så fick sveaskog tala om för folket hur fantastiska dom är på att göra våra skogar allt finare, deras taleskvinna berättade för häpna journalister att ”sverige var avskogat på mitten av 18talet”, men nu har sveaskog en plan för att återställa skogarna, det är vad dom gör nu, enligt henne, dom räddar våra skogar… lyssna hä,r 18,40 in i programmet… jag gick ut i min skog för att hämta lite andlig kraft efter att ha lyssnat på lögnerna…. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4058&grupp=16241
30 oktober, 2017 den 17:09
Tomas Johansson
Problemet är att journalister från storstäder söderut inte kan ett skit om skog.
Då kan de givetvis inte ställa frågor av värde.
Reportern säger t ex att Sveaskog är Sveriges största skogsbolag…
Sveaskog är EUROPAS största skogsbolag.
Sedan ställde de inte enda klok fråga.
Hade jag inte heller väntat mig.
30 oktober, 2017 den 19:26
tomasojohansson
Alla resonemang här kan kanske sägas avvika från ämnet.
Om ämnet är att renraka Sverige på gammalt kolonialt vis.
30 oktober, 2017 den 22:04
Erik Andersson
Jag har nog inte så mycket gemensamt med industrins toppar. Jag sköter min fastighet med självverksamhet som även innefattar att göra hyggen, plantera förädlat material som blandar sig med frösådd från närliggande bestånd. jag röjer och gallrar försiktigt och har i regel ganska mycket skog/ha när det är dags att avverka igen. Men för att återgå till ordet värdetrakter så är det ju bara ett i raden av hittepåord som går ut på att begränsa min skötsel av min egna skog. Nyckelbiotop, värdekärnor, naturvårdsvärdefulla är andra såna ord! Försök att hålla er till ämnet du Ulf och Tomas och sluta gnälla när moderatorn vill ha ordning på SIN blogg. Starta egna bloggar i stället och låt Malins och Hermans bloggar vara ifred.
31 oktober, 2017 den 09:40
ulf
och här har sverige en ”upplysande” presskonferens om sakernas tillstånd i våra skogar, ser ni någon skillnad i ambitionerna att komma tillrätta med ev problem . https://www.sveaskog.se/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/2017/sverige-bast-pa-att-utnyttja-skogen/
31 oktober, 2017 den 14:18
Tomas Johansson
Apropå värdetrakter, idén att man kan med att lämna små områden orörda i ett i övrigt skövlat ekosystem.
Jag talade med en erfaren person inom skogsbruket för kanske tjugo år sedan om det.
Han sa det självklara, att om miljöorganisationerna får som de vill, massor med små reservat utspridda över halva Sveriges yta, hur värdelöst det är, eftersom det som lever i dessa öar bara kan överleva isolerade en tid, för att glädja reservatsivrarna.
Men de kommer dö på sikt.
Små öar sparat med flera mil emellan i en öken kan inte överleva.
Undrar när SNF ska förstå vidden av det konstaterandet.
Att allt reservatsskapande troligen varit helt verkningslöst, förutom de allra största fjällreservaten.
Allt fokus från miljöhåll borde läggas på den andra delen, det mest skövlade.
På sikt måste det svenska skogsbruket i sin nuvarande form skrotas.
Det förstår alla med viss insikt i planetens framtid och miljöfrågor.
Lika lite som vi kan göra världshaven till en fiskodling, lika lite kan vi göra värdens skogar till en Statlig Svensk Plantage.
SNF m fl. bör genast börja engagera sig i skogsbruksmetoder.
Skapa intresse för det som måste göras.
1 Bygga upp ett uthålligt skogsbruk.
2 Verka för att Sverige får skogsforskning (plantageforskningen på SLU kan säkert vara kvar, men det har inget med skog att göra, vilket inte politiker/allmänhet förstår, eftersom ingen säger det).
4 november, 2017 den 06:24
Privat Skogsägare med förstånd
En sevärd film om vår Svenska skog….
http://www.svenskaskogen.nu/#start
4 november, 2017 den 08:34
tomasojohansson
Lysande!
Snygga konsekventa lögner i hela filmen.
Precis som de ord som kommer ut munnen på ledande personer i svenskt skogsväsende.
Med staten i ryggen fungerar det.
Då kan man ljuga och bryta mot lagen hur mycket som helst, och få beröm!
Den som vill och orkar kan lära sig att plantager aldrig gett oss något av värde.
Den som vill kan lära sig att det är NU skogen avverkas.
Visst finns områden i mellansverige där skogen avverkades redan på 1800-talet, men det rör sig om små ointressanta områden.
Men ALLT används för att ljuga ihop sådant här.
England kalavverkades på 1700-talet, södra Europa för tusen år sen.
Dessvärre tror politiker och allmänhet på sådan här skit som filmen visar upp.
Men det krävs ett ovanligt stort mått av mod och civil olydnad att klara av att säga nej til det staten säger.
Och staten ljuger inte så ofta, men när det gäller att skydda sig själv, ja då ljuger även staten.
För det är statens skogsbruk vi talar om. Staten är marknadsledare i Europa.
Sverige är sämst i världen på skogsvård.
Och det är NU skogen skövlas.
Dygnet runt tuggar de sig genom norrlands kvarvarande naturskogar.
Utan motstånd från någon.
Allt stulet.
Medan SNF m fl. miljöorganisationer tjafsar om sina meningslösa reservatstofsar.
Miljöpartiet svamlar på om annat, talar aldrig om svensk miljövård.
Ett Mp som lierat sig med Sossarna som skapat statens skogsbruk.
4 november, 2017 den 09:06
Skogskatten
Lysande!
Äntligen lite riktiga fakta om den svenska skogen.
4 november, 2017 den 09:48
ulf
om två år kommer en sådan här film att vara ståup comic……. man kommer att skratta läppen av sig och säga ”hur galna var inte industrin de sista åren innan kalhyggesbruket förbjöds…….” ”hur kunde dom lura alla så totalt, framförallt sig själva” …antagligen kommer konstitutionsutskottet att granska vem som lurade vem i detta bedrägeri som höll på att skapa en katastrof för vår natur, vårt landskap och oss människor… alla tänkande människor utom dom köpta, självcensurerande och hjärntvättade i denna kategori, vet att det svenska skogsbruket är vägen till helvetet…. det är bara okunniga som inte förstår…… något vi har hållits helt ovetande om i sverige är att ett förbjudande av kalhyggesbruk inte ger en sämre lönsamhet, det blir allt tydligare att det snarare är lönsammare…. angela merkel förbjöd kalhyggesbruk i tyskland 1991 när hon var miljöminister, i dag är tyskt skogsbruk det skogsbruk som har högsta inkomsterna för skogsbrukarna oftast det dubbla jämfört med svenska skogsägare, att skogarna hela tiden är skogar är självklart, allt annat ses som idioti… respekten för tyskt skogsbruk är stor i övriga världen,,,bara sverige och finlands baggbölare baktalar tyskland … nej….. det är inte svårare i sverige att göra likadant, det är också mytbider…. bara 16% av tyska träd planteras, och ett svenskt skogsbruk med skogen kvar hela tiden skulle antagligen inte behöva planteras alls eller mycket lite på felaktigt kalhuggna marker …det ingen får veta, är att snittet trädplantor i svenska skogar är 37 tusen/hektar… och de trädplantorna sticker i väg om vi glesar ut skogen med ett försiktigt skördande, men om vi gör kalhygge så dör dom…. om två år vet vi alla detta, 2020 kommer att bli ett magiskt år för oss som älskar en fungerande natur…. och kom ihåg, jag får alltid rätt… vi har ”förstört” 8 miljoner hektar skogsmark de senaste 40 åren, (de har gått in i kalhyggeshelvetets käftar)….men nej nej..nu ska ni få höra…. en gran eller tallplantering under 40 år (de 8 miljonerna) kan på 10 år bli en flerskiktad och hållbar skog igen… MEN VI MÅSTE BÖRJA SNART.. så här går det till .. börja med att glesa ut hälften av träden, låt trädens rötter anpassa sig till den nya situationen i 5 år, ta ytterligare hälften av träden och vänta 5 år….nu är det dags att välkomna din skog in till skogarnas paradis… glesa ut så du har 100 träd på hektaren (10 meter mellan träden) sätt dig ner och klappa några av de 37 tusen små träd, tala om för dom att helvetet är över, de kommer inte att dö vid nån barbarisk ”föryngringsavverkning” de kommer att tävla med sina kompisar om att bli störst bäst och vackrast, slåss om solens strålar för att bilda socker till sig själva och skicka ner 60% till svamparna som i sin tur skickar ut socker till bakterierna som skapar näringen till träden som i sin….ja ni vet, det där finurliga kretsloppet…. som alltid förstörs av en kalhuggning…. tänk också på att allt måste inte optimeras, låt en del av din skog vara urskog, en del vara äng, en del vara utsiktsplats osv, det har du råd med nu…. och du…vilka bonusar, folk kommer fram och tackar dig för att du låter skogen vara kvar, du kan räta på ryggen och sjunga hela vägen till banken… sa jag att certifieringar som tillåter kalhyggesbruk är dödsdömda, nu vet ni det också…
4 november, 2017 den 10:09
Erik Andersson
I Tyskland jobba man delvis med skärmar som glesas ut i flera steg tills en ungskog bildas. Då blir det inte skog i alla åldrar iaf inte sen den sista skärmskogen tagits bort!
I mina skogar så dör inte småplantorna bort när jag gör ett hygge, tvärtom så sätter en del en dj-la fart och bildar ett ojämnt bestånd(margran) som inte är mycket att bygga på.
4 november, 2017 den 10:19
tomasojohansson
Problemet är att alla system är gjorda för att ta sig an industri, privat vinstdrivande näringsverksamhet.
Inget system finns för att ta sig an staten.
De är ju dom som ska stå för rättssäkerheten.
Det blir som i amerikanska filmer där polisen är skurkarna.
Den som arbetar för rättvisan måste gå under jorden och ha rejäl tur för att lyckas.
I svensk miljöförstöring är staten den förövaren.
Sveaskog, Vattenfall och LKAB.
4 november, 2017 den 10:42
ulf
erik, sveriges skogars ”beskyddare” han som ska vara garanten för att biologisk mångfald och produktion har lika stor hänsyn, alltså herman sundqvist…. har faktiskt utbildats till att ha den kunskap jag talar om här ovan, men är tyst som en mussla över vad han vet, liksom resten av ”möjliggörarna” för den katastrof som kalhyggesbruket är, (vi får förhoppningsvis höra bevekelsegrunderna vid framtida förhör i konstitutionsutskottet).. han har räknat antalet plantor i en skog under utbildningen, han kom fram till 4115 träd/hektar mellan 10-200 cm, givetvis tiotusentals under (10 cm) han har utbildats att inse att dessa träd kan växa till en flerskiktad skog, som bevisligen (åtmintone inte motbevisat) kan har samma värde och tillväxt som en planterad skog (plantage) .. varför låtsas han inte förstå detta.. jag är portad på skogsstyrelsen så någon annan kanske kan ställa den frågan offentligt till honom…
4 november, 2017 den 10:45
ulf
och du erik, den j-a farten är inte bra, det är det en av alla saker som är så bra med att inte göra hyggen, lagom skugga skapar kvalitetsträden…
4 november, 2017 den 09:57
ulf
det jag skrivit här ovan ger svenskt skogsbruk det virke den behöver under en avvecklingsperiod, tills dom inser att papper, massa och glesa fibrer är olönsamt, och kvalitet kommer med träd som växer långsamt, snf kan dra nåt gammalt över sig om dom inte verkar för att förbjuda kalhyggesbruk, alla de skogar som nu är över 150år ska bara lämnas ifred…basta.. och glöm det mesiga 20-30-50 spåret, det är snudd på att lägga sig platt för industrin..ta er samman folk…
4 november, 2017 den 11:21
tomasojohansson
SNF är en Stockholmsscentrerat sekt för inbördes beundran.
Om de får ett på kartan knappt synbart litet dödsdömt skogsmuseum i Lappland att besöka någon gång, eller se på bild, då är de nöjda.
4 november, 2017 den 13:18
ulf
det skogsbruk jag beskriver här ovan, att ta bort så många träd i omgångar (i 5årsperioder för att träden inte ska blåsa omkull, innan rötterna vant sig vid blåsigare tillvaro) att bara 100 stora träd finns kvar är egentligen förbjudet, men de modifierade instruktionerna för återväxttaxering gör det möjligt, utan att bryta mot någon lag, varför får vi inte veta det då….kanske ska vi fråga herman, här också, är det en medveten mörkning av de allt modernare tankesättet vi fått kring skogsbruket i den moderna världen, vi svenskar hålls som vanligt i den mentala skuggan av en bunt….välj adjektiv själva, annars raderas jag…. detta sätt att bedriva skogsbruk som numera tillåtet (under protest) kallas ibland volymblädning… de träd som nu växer mellan de 100 träden kallas beståndsföryngring, men skogsvårdslagen har därmed spelat ut sin roll och ska genast skrivas om, i den omskrivningen förbjuder vi givetvis kalhyggen… tillväxten i en skog bryr sig inte om människornas hittepån, vi kan bara skapa oordning, så den forskningen kan vi lägga ner…hur svårt ska det vara att förstå, näringen i marken kan bara mata ett visst antal celler och det är naturens sak att sköta, det ska vi inte rota med….lev med naturen inte på den….
4 november, 2017 den 20:17
Skogskatten
Det där låter som vanlig skärmställning.
4 november, 2017 den 20:15
ulf
vad är värdetrakter i ett skogsbrukens u-land som sverige, det är lite sorgligt att grubbla på det….ett par procent är skyddade av de produktiva skogarna, resten av skogarna lever farligt, skördaren kan komma närsomhelst, inget egentligt skydd finns faktiskt för 98% av våra skogar, om vi haft lagar som i tyskland så hade vi lugnt kunnat avsluta denna skendebatt om värdetrakter, att avverka max en hektar kan vi tåla och det är ju grunden i tyska skogslagar.. att man sen ska ha ett naturligt trädunderlag i olika åldrar gör ju att det inte är mycket som kan gå snett, faktum är att den fördelning av trädslag som fanns för tusen år sen eftersträvas, idag är, trots svenska skrönor om ”bara bokskogar” alldeles för mycket gran och tall (25 och 22%) enligt tyska skogsmyndigheter, barrträden står för 55% av skogarna, men nu på bara 10 år har löv ökat med sju% och den art dödande granen minskas kraftigt för vart år… på de 11,5 miljoner hektaren är nu virkesförrådet fantastiska 3,7 miljarder kubik virke, sverige som aaaaaldrig haft så mycket skog ..har 3,3 ……på 24 miljoner hektar, ja visst är vi ett uland på skogsbruk…och den tyska tillväxten är ju dessutom större, men uttaget mycket mindre, och ändå jobbar dubbelt så mycket folk inom skogsindustrin i tyskland…hur funkar det…kanske dags för oss efterblivna att åka på studiebesök…och sluta gapa om hur duktiga vi är, vi har fått två öron och en mun för att vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi talar….. det är så jag blir klokare, men inte här…. och inte hos skogsindustrin, dom gör ju böcker till skolbarn också, ett citat ”Skogarna du ser runt om i landet är olika gamla. Det finns alltifrån nyplanterade skogar till skogar som snart ska avverkas.”… finn fem fel……
4 november, 2017 den 21:02
Privat Skogsägare med förstånd
Varför överlämna tolkningsföreträden av FN-resolutioner och EU-direktiv åt diverse aktivister & lobbygrupper? Hur är det egentligen vi prioriterar? Låt oss se vad dessa artfanatiker har i korten och hur de spelar dem.”
”Är det något, som vi har rikligt med i vår värld i dag, så är det just arter. Som exempel kan nämnas, att vi i vårt land har nästan 300 olika arter av blomflugor, vi har 32 olika arter av stickmyggor, vi har 17 olika arter av björnbär, över 2 000 olika fjärilsarter, osv. osv. Vissa av dessa arter är dessutom så lika, att de kan morfologiskt (utseendemässigt) skiljas åt endast med hjälp av mikroskop.”
”Ett visst naggande i kanten borde vi kunna acceptera till förmån för sådana biologiska ansvarstaganden, som framtagning av växtmaterial och odlingsmetoder för mänsklighetens framtida livsmedelsförsörjning och för utvecklandet av ett skogsbruk för civilisationers fortbestånd.”
”Det är sällan, som det blir någon ”svart” jord liggande utan växter och djur, utan sådana områden koloniseras omedelbart. På samma sätt förhåller det sig med dött, organiskt material, det bryts ner förr eller senare. Försvinner en art från ett ekosystem står där ett antal andra beredda att ta över övergiven plats och kvarlämnad energi.”
”Det är … mänsklighetens framtida livsmedelsförsörjning och civilisationers fortbestånd det gäller, och det måste vi få även de värsta aktivisterna och artnördarna att förstå.”
5 november, 2017 den 15:33
ulf
tack för att du inspirerar mig…..
4 november, 2017 den 21:26
Privat Skogsägare med förstånd
Jag påstår att det är omöjligt att i Sverige finna en enda m2 markyta som inte är påverkad av någon människohand. Många gånger har det konstaterats att hur illa vi människor än sköter oss, kommer det alltid att växa något på varje m2 markyta. Det är upp till oss mark och jordägare att bestämma vad. Ingenting är orört i Sverige, och allt är skapat mer eller mindre av förfäders människohand. Att tro att något speciellt tillstånd kan bevaras till eftervärlden är en felsyn som blir allt vanligare
Jag, och många med mej anser att allt snack om biologisk mångfald är övervärderat av dagens politiker och media elit.
5 november, 2017 den 11:08
ulf
var ska man börja…kanske med ett citat av bogart ”such a lot of guns around town and so few brains”… i sverige har vi inte förstått eller rättare sagt undanhållits.. vikten av hur skogsbruket påverkar naturen, en del kan förlåtas för att inte kunskap funnits, men de rön som nu med rask takt kommit de senaste 20 åren och som fördömer kalhyggesbruket har mörkats å det grövsta av viktiga personer inom skogsbruket…därför tror vi vanligt folk fortfarande att ”biologisk mångfald är övervärderat” eller överdrivet och att vårt skogsbruk är det bästa…. med hård lobbying från vetenskapen och industrin …om vi haft ett friskt debattklimat utan censur, hade ju kalhyggesbruket varit förbjudet vid det här laget….. nej problemet nu är att våra viktigaste skogsforskare hamnat i ett hörn, där sanningen inte kan sägas utan att man tappar ansiktet, den framgångssaga som skogsforskarna har målat med ett kalhyggesbruk som den ”enda vägen” har av allt fler länder dömts ut… men den gröna färg man målat med vägrar att torka och blir allt kletigare för vart land som överger kalhyggesmetoden, för att kliva ur hörnet får man tåla lite hånfulla skratt…om man inte tar den skrattsalvan snart så går det åt helvete med naturen…så nu är bollen er… inga namn, men ni vet alla vilka ni är….. och jämför vi oss ärligt med tex tyskland så förstår vi ju att något är fundamentalt fel i vårt skogsbruk, egentligen är det inte naturrörelsen som ska vara i uppror mot kalhyggesbruket, utan skogsägarna jag har sagt det så många gånger nu, ni är grundlurade och livegna i det svenska skogsbruket…och ni har fått stockholmssyndromet i kubik och kvadrat… det kan ni ”tacka” en feg forskarkår för… https://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholmssyndromet
5 november, 2017 den 13:34
ulf
i svensk skogsforskning pågår ett bedrövligt krig där alla krigets regler bryts… den allians som består av politik, industri, köpta prestigefulla forskare… och tjänstemän i skogsstyrelser, länsstyrelser, tom naturvårdsverket….de försvarar felaktiga ”sanningar” som rabblats i decennier…. mot denna resursstarka mobb,( jag tvekar inte det minsta att kalla dom det) står en mycket resurssvag styrka av klocka människor, man brukar säga att kunskap är makt…men….i ett förljuget samhälle är detta samband satt ur spel, de mediokra tar över…..vi kan kalla dagens svenska samhälle för en ” Obstruktokrati, en styrelseform som har blivit mycket populärt på slutet av 1900-talet och i början av 2000-talet. Det handlar om att, oftast, men inte nödvändigtvis alltid, tillämpa hemliga nätverk för att bojkotta ”obekväma” och att regissera valresultat och kampanjer. I obstruktokratin spelar hemliga eller öppna loger och informella kontaktnätverk en avgörande roll, då de används för att svartmåla motståndare, definiera vad som är avvikare, och förhindra att dessa skaffar sig en position i samhället. Detta styrelseskick är mycket populärt i Sverige, då man å ena sidan kan gå ut med en officiell mycket humanistisk världssyn, samtidigt som man i bakgrunden baktalar dessa man verbalt talade sig så tolerant för.”…. jag tycker beskrivningen är helt relevant för skogssverige och givetvis mycket annat av maktsverige…. det skulle vara mycket sorgligt om vi förlorade detta krig, det skadar alla människor men främst vår natur… ta er samman klokt folk, gör inga uppgörelser, som går ut på att ”rädda” en löjlig procent här eller där….den enda uppgörelse som ska göras är att med utgångspunkt från ett kalhyggesfritt skogsbruk bygga något nytt allt annat är bara en fortsatt dödsspital…. och våra forskare som vill förbjuda kalhyggesbruk ska släppas fram och ge oss sina argument……är det inte märkligt…vi tror fullt allvarligt att vi inte har några såna forskare vi borde skämmas….. naturskyddsföreningen kanske till slut kan presentera några åt oss….. om vi ber snällt…
5 november, 2017 den 15:31
ulf
vad skulle hända om vi alla fick veta att kalhyggesbruket gav sveriges skogsägare mindre tillväxt i sina skogar, vi vet ju alla de ekologiska nackdelarna, vi vet ju hur illa vi mår när det plötsligt inte finns någon skog runt våra torp, stigar, svamp och bärställen, vi vet alla hur besvärligt och tråkigt det är att gå över ett fult harvat kalhygge, för att nå ett andningshål i ”vår” skog, vi vet alla den tomhetskänsla man känner när man inser att jag på detta hygge inte i resten av min livstid kommer att vandra i en skog mer …. vi vet allt detta, men politiker industri och forskare berättar för oss att det är priset vi får betala för att vi ska kunna bedriva ett ”fungerande och lönsamt” skogsbruk……….men … tänk om dom lurat oss….tänk om det är lönsammare att bedriva skogsbruk i skogar som får vara skogar hela tiden…. försök vänja er vid den tanken… så ska jag berätta..
5 november, 2017 den 15:48
ulf
ta nu och läs skogsstyrelsens totalt felaktiga beskrivning av en fullskiktad skog, tänk om dom ljugit för er skogsägare, tänk om det inte blir en ”ogenomtränglig skog som förr eller senare tar slut” och som bara passar på några få procent av sveriges skogsyta… tänk.. https://www.skogskunskap.se/skota-barrskog/hyggesfritt/bladningsskogsbruk/
5 november, 2017 den 17:06
ulf
utbildningen av sveriges skogsadel har ju haft ett par stora ”sanningar” …högt virkesförråd är hög tillväxt… kalhyggesbruk är den enda ekonomiskt försvarbara skogsbruksmetoden .. det har ju sedan blivit så sant att det blivit lag…står det under 150 kubik i en flerskiktad skog så är det bara att kalhugga och ”börja om” det är/var direktiven från skogsstyrelsen …. ja vad ska dom säga egentligen, dom har ju i utbildningen hjärntvättats med detta i 60 år…men de ”stackars” fellärda skogs och jägmästarna, som jag nu sagt i snart 20 år, har ju egentligen, om dom velat kunna ta till sig nya rön… så jag förlåter dom inte… men det är jobbigt att gå emot sina kompisar och kårandan är så ”syrekrävande” att det inte blir så mycket över till tänkande i nya banor…. och industrin vill ju ha plantagen då dom är en garanti för stadiga leveranser av skitvirket från livegna plantageägare…. i skogsstyrelsens små skrifter om skötsel står att ”bara 1 till 2% av tysklands skogar sköts enligt kontinuitetsskogsbruks principen, det är en stooor lögn ca 80% av skogarna sköts på ett sätt som skapar och bibehåller skogens alla funktioner där träd av alla åldrar växer…. det är ju då man vet detta desto märkligare att tyskland är bättre i alla discipliner, tillväxt, virkesförråd, ekonomi och jobbskapande………men herregud dom har ju bara 11,5 miljoner hektar produktiv skogsmark……hur… att medelboniteten är 10,2 och våran 5,3 är ju inget som ändrar på att dom vinner allt, att dom plockar ut 80% kvalitetstimmer är ju en delförklaring, jämför sverige där det ligger på 30% trots att löjliga 12cm i toppen räknas som ”timmer”, tyskarna hade skrattat läppen av sig.., jag ska berätta mer…. men sluta med kalhyggesbruket medan ni väntar… lova det… vi måste få stopp nu….för det finns bättre sätt att sköta skogen, som gör alla glada, även industrin, dom behöver bara en förmyndare… det har jag sagt några gånger nu…
5 november, 2017 den 21:04
ulf
och glöm inte invasionen av naturturister…du vill väl inte sitta med en granplantering när dom kommer med späckade plånböcker för att köpa suset från asparna eller bara tystnaden…lycka till med planeringen av det..jag förbereder mig, det är egentligen det roligaste med skogsbruk, att låta träden stå för att beundras…
https://naturskog.wordpress.com/2012/05/31/hur-levande-ar-en-valsluten-granskog/
6 november, 2017 den 08:34
ulf
hur ser svensk skogsindustri på sina leverantörer av skog, antagligen som en bunt idioter…. dels för att dom inte ifrågasätter att bli inlurade i kalhyggesbruket, dels för att dom inte tros klara av något annat än att sopa rent, harva, plantera, röja, gallra och sopa rent igen…. det klarar du med en hjärncell…. mer är du inte betrodd för….. den svenska skogsindustrin tar över din skog, och ger dig lite kaffepengar, de tar din glädje med att vara skogsägare, de tar din heder, och du är inte ens betrodd att tänka själv…. varför försvarar du som skogsägare dessa mobbare…. varför tänker du inte själv.. varför tror du att industrin inte vill det… vi har många som säger sanningen om svenskt skogsbruk men få lyssnar och det kommer att få tragiska följder om vi fortsätter att låta oss mobbas, jag hade haft en värdelös skog för mina behov om jag släppt in industrins omvända dammsugarförsäljare i min skog, men många har gjort det och försvarar nu den vidriga kalhyggesmetoden för att försvara sina egna misstag… läs
”Kalhyggesfritt skogsbruk är visst lönsamt om virkesuttagen görs på rätt sätt – vilket Södra förmodligen inte gjort. Det hävdar professor Peter Lohmander på SLU.Att ställa om vanlig produktionsskog (enskiktade bestånd) till kalhyggesfritt skogsbruk med så småningom flerskiktad skog är en ren förlustaffär. Den slutsatsen har Södra Skogsägarna dragit, som Skogsland berättade nyligen.
I själva verket är det precis tvärtom, hävdar professor Peter Lohmander på institutionen för skogsekonomi på SLU. Och han hänvisar till två finska vetenskapliga studier.
Att Södra kommit till ett helt annat resultat än de två finska studierna beror sannolikt på att Södra, till skillnad från finnarna, inte har optimerat de skogliga åtgärderna, menar Peter Lohmander:
– Om man exempelvis har en mer eller mindre likåldrig skog som utgångsläge så bör man gradvis justera virkesförråd, tidsintervall mellan uttag, dimensionsfördelning och så vidare, förklarar Peter Lohmander.
Sedan bör även virkesuttagen anpassas efter sådant som pris- och konjunkturvariationer och trädslags- och kvalitetsfördelning, säger Peter Lohmander. Och tillägger att de finska studierna är relevanta även för Sverige eftersom både de ekonomiska och skogsproduktionsmässiga förutsättningarna är mycket likartade i Finland och Sverige.
Fotnot: Studierna som Peter Lohmander hänvisar till heter ”Optimizing the Structure” och ”Optimal Management of Uneven Aged Norway Spruce Stands”. Båda studierna är genomförda av forskare vid universiteten i Helsingfors och Joensuu samt vid Finnish Forest Research Institute.”
6 november, 2017 den 09:17
ulf
att vara skogsägare är att förundras över naturen varje dag, i morse gick jag en runda jag inte gått på 6år…. då, för 6 år sen, fick jag ”spel” på en liten åkerlapp långt inne i skogen och vräkte ner planterade granar på 2000 kvadratmeter, kvar fick stå en bunt ”metspön” det var napp på de flesta, men dessa böjda och skrangliga björkar som jag inte ens har besökt på 6 år var nu magnifika och stolta 27-32cm grova i brösthöjd…..200 st är ca 100 kubik…. vad står björkved i nuförtiden…. det mest fantastiska är den underväxt som kommit där jag bara har att välja och vraka bland tusentals träd plantor, det är ju det här som undanhålls oss skogsägar… att tänka själva, ställa olika alternativ mot varandra, men hela tiden äga en SKOG värd namnet, ska jag ta ner en del eller alla björkar 40tusen spänn är ju lockande för björkveden, ska det bli hage till mina får, ska jag släppa upp granen, den växer bra under de höga björkarna med lagom hastighet för att bli kvalitetsvirke, ja så här ska det vara att äga skog..ett äventyr som också bjuds allmänheten som behöver samla sina tankar i en lång promenad där ett skiftande landskap är nyckeln till avkoppling…. eller ska vi ha det här .. lögnpropaganda från en skogstyrelse fångad av maffian… https://www.skogen.se/nyheter/bjorkskogar-forbjuds-vaxer-for-daligt
6 november, 2017 den 09:23
Micke Nicklasson
Malin, var det inte tänkt att kommentatorerna skulle hålla sig till ämnet? Ulf, varför startar du inte en egen blogg istället för att göra hela blogginlägg på andras bloggar som inte håller sig till ämnet?
6 november, 2017 den 09:56
ulf
micke, vad sa du att ämnet var….värdetrakter-skydd av skog….. det jag försöker.. är att ge en gripbar bild av vad skydd av skog handlar om….. och hur vår industri förvrider alla dessa begrepp…. nyss berättade jag om de tusentals trädplantor (givetvis mest gran) som plötsligt helt gratis uppstår från en steril granplanterad mark, genom att jag tog bort de planterade granarna så fick den sterila skogen tillbaka sitt liv, det blev en VÄRDETRAKT …. varje år luras sveriges skogsägare att KÖPA dessa gratisträd för två miljarder kronor med plantering… industrin skrattar hela vägen till banken, för det är dit dom flyttat VÄRDETRAKTERNA….
7 november, 2017 den 09:09
Skogskatten
… och eftersom ’värde’ är viktigt för dig så hänvisar du till skogsekonomen Lohmander och till finska studier skrivna av ekonomer?
Jag tror att Malin och Naturvårdsverket menar nåt helt annat med värdetrakt. Det handlar inte om pengar.
7 november, 2017 den 10:13
ulf
ju mer man vistas i skogen desto mer förstår man hur den fungerar det skapar en känsla att bry sig om vad man gör med den….om denna goda spiral sen ger oss mer pengar i fickan så borde det väl vara en självklarhet att bedriva skogsbruket på det bästa viset för både ekonomi och ekologi…..eller…när man förstått att om man bedriver ett skogsbruk där bladytan ska få maximal nytta av solen så platsar inte kalhyggesbruket alls… det finns en anledning till att det tyska skogsbruket producerar mer virke på 11,5 miljon hektar än vårat gör på 24 miljoner…. att det virket har en överlägsen densitet, vilket ju är det samma som kvalitet gör ju inte historien sämre…. vi har en organisation i sverige som är knäpptysta fast dom borde skrika rakt ut av förskräckelse över det skitvirke vi odlar för framtiden i våra skogar…” svenskt trä” de presenterar sig så här ”svenskt trä verkar för kunskapsspridning, inspiration och utveckling” …det dom gjort är att minska antalet kvalitets klasser på virke drastiskt, att dom inte säger ett ont ord om skräpvirket som nu växer i sveriges skogar är ju förståeligt då dom ägs av industrin… så inte lär vi ta oss ur det felaktiga svenska skogsbruket med en sådan självcensurerande organisation som svenskt trä… det går bara inte… det virke som växer i odlingarna idag blir till största delen skräp, på 60 talet kallades de kvalitetsklasserna för utskott och vrak, idag heter dom G4-3 och G4-4 …och de två bästa kvaliteterna är numera borttagna, ”blå boken” från 1994 och ”gröna boken” från 1960 borde ju givetvis vara de som gäller även i dag, särskilt som vi ska börja bygga flervåningshus i trä…. tänk om sveriges skogsägare började bry sig om sina träds kvalitet, då skulle det här med värdetrakter betraktas som en självklarhet i våra skogar……. hur man får sådana träd finns många som kan, tyvärr är dom alla gamla nu, och de yngre är fellärda som jag så många gånger sagt nu…. men bra kvalitet på virke och ekologi har ett samband som borde läras ut ….nu…
7 november, 2017 den 11:51
Skogskatten
Tyskland har bördigare marker och ligger längre söderut – alltså har man högre produktion per hektar.
Tyskland ligger i lövskogsregionen och lövträd har högre densitet än barrträd – alltså har man högre densitet på virket i Tyskland än i barrskogen i norr.
Tillgång och efterfrågan – om det fanns efterfrågan på kvalitetsvirke så skulle priset gå upp och då skulle det löna sig att satsa på det. Men nu finns det ingen efterfrågan – och kunden har alltid rätt.
Flervåningshus bygger man med limträbalkar – för det krävs inte nån superkvalitet.
Nej inte är det mycket i Ulfs inlägg som handlar om problematiken kring värdetrakter.
8 november, 2017 den 10:29
ulf
hur kan vi vara så enfaldiga att vi tror att sveaskog ska respektera värdetrakter… när man beter sig som man gör… för några år sen avverkade vid brännliden, nu är man tillbaka och ska ta 200 årig skog som sattes av som hänsyn vid den avverkningen…. slå brännliden på google så kan ni läsa mer…några mil ovanför brännliden ligger en av sveaskog utskiten skrutt av deras allt större plantager, som nu skövlats och ska avyttras … 226 hektar varav 158 hektar produktiv skogsmark är fastigheten stormyrheden på……allt är taget…. de 20% som måste lämnas kvar är helt falskt kallat, + 120 års skog, men är impediment, se satellitkarta …. hur kan man få göra så här mot en försvarslös natur, obegripligt … läs skogsbruksplanen, jag lovar att inget skogsbruk vettigt kan bedrivas här på 100 år…. och vad gör man då på sveaskog… jo man säljer, boniteten är 2,7 och av länsstyrelsen får man nu rätt att köpa en ny skogsrik fastighet med motsvarande tillväxt/bonitet… tex 80 hektar med 5,4 i bonitet, eller hemska tanke 300 hektar med fin 1,5 bonitets skog … det är så sveaskogs långsiktighet fungerar i praktiken och våra myndigheter underlättar och snabbar på skövlingen av sverige….för nu gäller att roffa så länge det går, innan våra politiker tar sig samman och förstår vidden av en pågående katastrof…. https://www.sveaskog.se/Documents/Fastigheter%20till%20salu/Arvidsjaur%20Stormyrheden/2505505%20komplett%20skogsbruksplan%20med%20kartor.pdf … https://kartor.eniro.se/?c=65.782945,19.367437&z=14&l=aerial&q=%22arvidsjaur,%20arvidsjaur%22;geo ..
8 november, 2017 den 10:34
ulf
notera också den skrattretande förfalskningen av deras egen satellit karta, där dom plitat ner hundratals frötallar som inte finns ..
9 november, 2017 den 13:55
Tomas Johansson
Det här har jag kopierat ur Skogen i Skolans Skrift ”Skogen och samhället” 2010:
”Vi har också skövlat och haft brist på skog
Så sent som i början av 1900-talet var stora delar av södra Sverige skoglöst. Under 1800-talet hade man avverkat det mesta, dels för att ge plats för jord- och betesmark och dels för att man behövde virket till brännved och annat. Särskilt drabbat var Halland och Bohuslän där stora ljunghedar hade brett ut sig. Bristen på virke var akut och staten bestämde att nu skulle marken planteras. I 1903-års skogsvårdslag (som också var den första skogsvårdslagen i världen) slogs det fast att skogsägaren var skyldig att se till att det kom upp ny skog efter avverkning. Och så har det varit ända sedan dess. Ofta hände det att skolbarn fick göra jobbet. Här på bilden ser vi barn i Halland i Valinge socken som omkring 1905 är ute och planterar”.
(bilden lyckades jag inte kopiera över hit, men den visar ett öde landskap där ett stort antal personer planterar)
Så det vore ju bra om skogsväsendets företrädare sa att deras historiebeskrivning om det avskogade Sverige BARA gäller södra Sverige.
För nu tas det som en sanning om HELA landet.
Norra Sverige skövlas NU!!!
Det är fantastiskt att de helt hoppar över halva Sverige när de beskriver verkligheten och historien.
Området där storskogen finns undantas från faktabeskrivningarna.
Avsiktligt?
Kanske.
För om det blev allmänt känt vad som skett och sker i Norrlands skogar skulle nog det innebära stora förändringar.
https://www.skogeniskolan.se/sites/skogeniskolan.se/files/files/pages/skogen_o_samhallet_101214.pdf
9 november, 2017 den 15:42
Erik Andersson
Slå upp ordet skövla så ser du vad det betyder!
9 november, 2017 den 19:51
ulf
vad kallar du sveaskogs avverkning på denna fastighet istället för skövling erik….”Enligt skogsvårdslagen får andelen skog yngre än 20 år ej överstiga 50 % på brukningsenheter större
än 50 hektar.” på den här 150 hektar stora fastigheten har man nyavverkat 66% och ytterligare 7% är under 19 år, och de 25% som kallas +120 år är antagligen impediment alltihop, vem köper en sån fastighet, och varför behåller inte sveaskog fastigheten när dom äger allt runt omkring…. https://www.sveaskog.se/Documents/Fastigheter%20till%20salu/Arvidsjaur%20Stormyrheden/2505505%20komplett%20skogsbruksplan%20med%20kartor.pdf … https://kartor.eniro.se/?c=65.782945,19.367437&z=14&l=aerial&q=%22arvidsjaur,%20arvidsjaur%22;geo .. och mycket märkligt ..flera av skogarna som visas på satellitkartan i skogsbruksplanen kallas två saker.. ”slutavverkningsskog” och ”naturvård orört”…. som sagt om det inte är skövling, vad är då skövling…. sveaskog måste bli av med certifieringen annars är det tjänstefel av skogsstyrelsen… svårare är det inte… det värsta är att detta pågår nu, inte för 20 eller 40 år sen….