Hej,
Nyligen presenterade Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen en reviderad strategi för formellt skydd av skog. Mycket riktigt så konstaterar myndigheterna i denna att det är mer kostnadseffektivt att bevara skogar som redan har höga naturvärden än att behöva återskapa dem. Samtidigt konstaterar myndigheterna även att miljömålet Levande skogar inte kommer kunna uppnås till målåret 2020 med de etappmål som den förra regeringen satte, och att det därför behöver sättas nya mål om skydd av skog efter 2020.
Att vi ska nå miljömålen är något som regeringen tydligt har slagit fast upprepade gånger. Biologisk mångfald, en giftfri vardag och god havsmiljö är dessutom de områden som regeringen har mejslat ut som prioriterade områden. För att bevara den biologiska mångfalden krävs krafttag. Till att börja med måste regeringen säkerställa att de skyddsvärda skogar som finns kvar får ett långsiktigt skydd. Enligt Naturvårdsverket och Skogsstyrelsens analyser utgörs ca 3 % av den produktiva skogen av oskyddade, dokumenterade, värdekärnor, dvs. områden av mycket stor betydelse för biologisk mångfald.
3 % (inte 25 eller 10 eller ens 5 %) oskyddade värdekärnor finns alltså kartlagda. Hur många fler värdekärnor som finns kvar i landskapet vet vi inte. Men vi vet åtminstone att just dessa 3 % finns. Och vi vet var de finns. Vi vet också att skogsbruket fortsätter att tugga sig igenom dem. För många arter är effekterna i princip irreversibla när dessa skogar kalavverkas och den nya skogen som växer upp på ett hygge kommer i framtiden inte kunna hålla samma artrikedom som fanns i det naturliga skogsekosystemet. Det finns inte heller någon forskning som har kunnat påvisa att skogsekosystemet kan läkas så att naturskogens mångfald hinner återetableras under den – ur ett skogligt perspektiv – mycket korta tid som den uppväxande skogen kommer att få stå kvar innan den avverkas igen.
Ett mantra som vi får höra om och om igen är att vi aldrig har haft så mycket skog som vi har idag, och att det avverkas mindre än vad det växer samt att det planteras fler plantor än vad som avverkas. En argumentation som används för att tuta i folk att skogsbruket i Sverige är hållbart. Med detta synsätt är ett hygge inget problem eftersom det bara är en fas i en ny skogs uppväxt.
Ett biologiskt skogsbegrepp är dock mer komplext än växande virkesvolym och innefattar långt mer än bara träd. Kunskapen om olika ekologiska samband och processer, med otaliga interaktioner mellan arter, är dessutom ofullständig. Ett naturligt skogsekosystem kan ha sitt ursprung i en mycket avlägsen forntid och bära en biologisk mångfald som utvecklats tillsammans med olika träd under åtskilliga årtusenden. Med ett biologiskt skogsbegrepp har vi således mindre skog i Sverige än någonsin.
Vi har inte en susning om vilka slutliga effekter dagens skogsbruksmetoder kommer att ha på det naturliga skogsekosystemet. Den storskaliga kalavverkningen startade runt 1940–50-talet, och bör ses som ett enda gigantiskt experiment med vår natur – där skogsbruket tutar och kör med kalhyggen som i princip enda metod, utan att riktigt veta vad det i slutändan innebär. Med detta i åtanke borde det inte vara ett svårt beslut att omgående undanta åtminstone de 3 % skyddsvärd skog som faktiskt finns dokumenterad. Men även om regeringen har ökat anslaget för skydd av skog rejält, så räcker det inte till för att skydda ens detta. Samtidigt driver LRF något slags korståg mot skogliga naturreservat med argumentet att ”Vi behöver använda naturen mer för att ställa om till en bioekonomi. Och då kan vi inte fortsätta att ta bort skogsproduktion på det sätt som har skett.” Detta låter givetvis oroväckande – men hur står det egentligen till i verkligheten?
Kikar man på vad den senaste statistiken från myndigheterna faktiskt visar (vilket kanske inte alltid är skogsnäringens starkaste sida) så har staten sedan 1909 inte lyckats skydda mer än 4,8% av den produktiva skogen (varav 2,6% nedan den fjällnära gränsen). Detta handlar om, utslaget över tid, 0,04%/år – alltså en skyddstakt helt utom kontroll, om man lyssnar till LRF:s resonemang. Fast – rätt ska vara rätt – jag förmodar att LRF:s företrädare i sitt uttalande endast syftade till den sammantagna arealen som skyddades under förra året, vilket handlar om hisnande 0,15 % av den produktiva skogen.
Samtidigt har, sedan 50-talet, ungefär 60 % kalhuggits och omvandlats till produktionsskogar – till stor del i princip utan hänsyn, och avverkningstakten är ca 1 % av den produktiva skogen/år.
Vad innebär då allt detta i praktiken? En god vän till mig gjorde för ett tag sedan ett pedagogiskt räkneexempel på vad skogsbrukets utveckling kan innebära för den biologiska mångfalden som är knuten till naturliga skogsekosystem. Låt oss för enkelhetens skull kalla dessa skogsekosystem för ”gammelskog” (förväxla nu inte detta med riksskogstaxeringens definition av gammal skog, vilket är någonting helt annat).
Räkneexemplet utgår från en avverkningstakt på 1 procent/år – vilket är fallet idag – och omloppstider på 100 år. Eftersom den storskaliga kalavverkningen startade under 40-50-talet så börjar vi vår resa där. Kalavverkningar har dock förekommit innan denna period, men endast i mindre skala. I södra delen av landet kom man igång tidigare än i norra delen, men det är ingen som vet exakt när man på olika platser började kalhugga skogen.
I det första räkneexemplet börjar kalavverkningen på 40-talet. Avverkningstakten är alltså 1 procent av den totala arealen per år och efter 100 år har hela arealen avverkats. All skog har då en ålder under 100 år och de skogar som höggs på 40-talet kan åter avverkas.
För avverkningstakten på den kvarvarande gammelskogen ser det dock mycket annorlunda ut. Till en början gör inte en avverkningstakt på 1 procent någon större skillnad på den totala arealen gammelskog som aldrig tidigare kalhuggits – förändringen per år är liten. Men mot slutet av omloppstiden händer något – avverkningstakten stiger hastigt. Varför det blir så behöver man knappast vara någon matematisk forskare för att räkna ut. Hugger man bort en hektar från 100 hektar händer inte mycket. Hugger man bort en hektar av 50 hektar så gör inte heller det någon större skillnad. Men avverkar man en hektar i ett 10 hektar stort område så har plötsligt 10 procent försvunnit, och så vidare..
Problemet är dock att vi inte riktigt vet i vilket skede vi är inom omloppstiderna idag. Därmed är det inte heller någon som riktigt har koll på exakt hur mycket tid som återstår innan all gammelskog utanför skyddade områden är oåterkalleligt borta.
Låt oss ta ett sådant exempel:
I detta landskap, eller landsdel för den delen, har kalavverkningen startat betydligt tidigare och vi ligger just nu i slutfasen av en 100-årig omloppstid. Avverkningstakten och omloppstiden är desamma som i förra exemplet. Problemet är att vi i detta exempel 2017 ligger mitt inne i den period där gammelskogen försvinner som hastigast. Om detta skulle gälla på nationell nivå är tiden väldigt knapp.
Det är viktigt att ha i minnet att ovanstående är ett hypotetiskt exempel, för vi vet inte riktigt var vi är på tidsaxeln. Det varierar förmodligen dessutom i landet vid vilken tidpunkt kalavverkningarna började, och det hela är självfallet skalberoende. I vissa områden kan redan all gammelskog vara borta, medan man i andra hittar större sammanhängande och funktionella arealer. Dock visar exemplet att man med dagens hastighet i skyddsarbetet med lätthet passerar den extrema böjen på kurvan – kvar har man då det berömda restaureringsarbetet att ta tag i. Ni vet, det där som enligt Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen är långt mer kostsamt att utföra än vad det är att skydda det som är skyddsvärt.
Att dagens skyddstakt är för låg för att Sverige ska nå sina mål om biologisk mångfald råder det knappast något tvivel om. Den behöver öka. Skogsbrukets frivilliga avsättningar, som är en mycket viktig pusselbit i arbetet, måste säkras vad gällande kvalitet, transparens och långsiktighet. Men inte ens med ett kraftigt ökat skydd och frivilliga avsättningar på rätt plats i landskapet så kommer vi att kunna nå våra mål. Hur skogen används och brukas utanför dessa områden kommer att vara en avgörande faktor om Sverige ska kunna uppnå ett hållbart nyttjande av skogsekosystemet och gå i mål med miljökvalitetsmålen Levande skogar och Ett rikt växt- och djurliv.
Och, oavsett vilken åsikt man har i denna fråga så tror jag nog ändå att vi alla är överens om att omvandlingen av det som finns kvar av naturliga skogsekosystem till kalhyggen inte är lösningen.
Fridens,
Malin
462 kommentarer
Comments feed for this article
3 mars, 2017 den 20:26
Göran Rönning
Klokt sagt Malin
17 mars, 2017 den 18:25
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Att vi ska nå PRODUKTIONSMÅLEN är något som regeringen också MYCKET TYDLIGT VILL och tydligt har slagit fast upprepade gånger.
Hur kontrollerar miljörörelsen produktionsmålet???
dags att miljö aktivisterna tar sitt ansvar och kollar produktionen OXÅ!!
3 mars, 2017 den 22:42
Niklas
Hej och hå så det kan gå när inte haspen är på. Om det är billigare att ”skydda” sådant som är ”skyddsvärt”, än att återskapa motsvarande naturvärden, så kan det bara innebära att det är alldeles för billigt idag att ”skydda” skog idag. När ska naturvården lära sig att betala det fulla värdet för ”skyddad” natur.
Sedan så måste även ”skyddad” skog skötas, så att de inte blir stora koldioxidkällor. För äldre skogar läcker mycket koldioxid. http://www.skogsaktuellt.se/artikel/53012/skogens-roll-som-koldioxidsanka-ifragasatt.html
Slutligen förstår jag inte varför naturvården hakar upp sig på produktiv skog. Det vore ju betydlig ärligare att räkna med all skog enligt FAO:s definition. För enligt skogsvårdslagen är ju alla impediment skyddad idag och impedimenten utgör ju faktiskt 20,5% av den totala skogsarealen!
4 mars, 2017 den 00:53
Skogsströvare
Niklas,
Varför naturvården ”hakar upp sig” på produktiv skog och inte räknar in impediment är därför att det är helt olika biotoper med i huvudsak olika artinnehåll, och där den produktiva skogsmarken har betydligt fler arter än impedimenten. Man måste alltså skydda dem var för sig, och de är ej utbytbara mot varandra. Om vi nu ska vara ärliga!
5 mars, 2017 den 00:21
Niklas
Du antyder att impedimenten inte är skyddsvärda. I så fall borde ju det generella skyddet mot skogsbruksåtgärder i impedimenten upphävas omedelbart. Gränsen mellan impediment och produktiv skog på 1 m3 sk/ha och år är ju minst sagt godtyckligt satt och en skog i gränszonen kan ju vandra flera gånger över gränsen. Det har jag själv sett i min egen skog.
4 mars, 2017 den 15:26
Jon
Niklas! Du verkar lite osäker på Vad ”naturvården” är för något och Vem som betalar för skyddet av skogsmark. Du verkar också leva i en verklighet där ”de” eller möjligen ”det” som jobbar för att bevara skyddsvärd natur består av en förening, eller i värsta fall privatpersoner. I verkligheten bygger skogsskyddet på demokratiskt fastställda miljömål där pengarna för arbetet kommer från våra egna skattepengar. Alltså, svenska folket har röstat fram politiker som önskar göra det majoriteten av svenska folket vill göra, dvs. satsa en slant på att skydda skog. Om inte det passar får man göra som LRF och gå ut med sitt budskap om att allemansrätten ska bort, den som vill slippa promenera i plantageskogar får köpa en egen skog och äganderätten ska stå över alla tänkbara regler (ok, det sista om LRF är ganska raljant, men det täcker i stort sett huvudbudskapen).
3 mars, 2017 den 22:56
leif danielson
Jättebra analys, som stämmer väl med verkligheten!
4 mars, 2017 den 14:10
ulf
det får vara slut på det löjliga hycklandet kring våra miljömål och hur dessa ska uppfyllas, det är bara ett sorgligt taskspelande teatersällskap som får spela sina genomfalska akter…en efter en efter en….vi i publiken är tvångskommenderade, pga att vi bor på teaterplatsen….i akt 12 av sveriges 16 nationella miljömål får vi se ”levande skogar” med underrubriken ”Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas”….vilken fars…den enda avgörande faktorn för levande skogar är förekomsten av skogar med mycket lång kontinuitet…men på scenen står ju taskspelarna och talar om döda skogar, kalhuggna skogar, när dessa kalhuggna skogar blivit 100 år gamla är dom fortfarande döda och triviala, med en mycket fattig artfördelning, arterna flyttar inte in i en plantage för att den har en viss ålder, de fanns där men dog när man kalhögg….hur förbenat svårt ska det vara att förstå…läs detta igen och försök använda geniknölarna lite….”produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras” det är som att säga, jag äter upp den här kakan, men den finns kvar…här har vi illusionen på taskspelarnas estrad…och en del i publiken säger, ja visst, går det att göra så, och applåderar….det är väl så infernaliskt sjukt att man måste gå bakom en buske och kräkas…ingen forskare har ju bevisat att vi får tillbaka ett skogsekosystem värt namnet på ett kalhygge…och som malin berättar så är vi snart vid de sista tofsarna av gammal skog, och vi fattar inte, att åker dom så kan det sluta med en katastrof…här står skogsindustrin, lrf och en bunt korkade politiker och pratar om hållbara skogsekosystem och pengar…som om dom hade en gemensam nämnare…vad är det för fel i huvet på såna människor….försök förstå att det är just girigheten och hänsynslösheten från skogsägare skogsbolag och politiker som har skapat en situation som gör att nu andra länder och eu får komma till naturens hjälp, vi har omyndigförklarats av eu, och är för korkade att förstå vad som har hänt….och lrf leker med skogsägarnas känslor, istället för självrannsakning över sina medlemmars plundring av sveriges skogar och sin dåliga pedagogiska förmåga att förklara att enuf is enuf, går dom på som rabiata galningar och gapar om att få ta sista tofsen innan vi stänger naturen släcker och går hem…..
5 mars, 2017 den 00:32
Niklas
Ulf! Var det inte du som skövlar skog till lister och stundar i lagstadgade föryngringen?
4 mars, 2017 den 14:48
Tomas Johansson
Hur man än räknar så kan det aldrig bli någon förbättring om vi låter Sveaskog, SCA, Holmen m fl braka på som förr, med den lilla invändningen att vi ska avsätta någon promille årligen till reservat…
En andel som troligen minskar efter vad vi hört hittills, och det i en regering där Miljöpartiet sitter med….
Den enda frågan som har någon betydelse är vad vi gör med de 99.9% som brukas.
Hur ser skogsbruket ut där?
Massakrer eller hållbart?
5 mars, 2017 den 00:33
Niklas
Tomas! Varför köper du inte egen skog och skyddar den?
4 mars, 2017 den 15:18
Lennart Bosrup
Hej Malin,
var finns de sista naturskogarna och vilka är ägarna? Vet man det? Anledningen till min undran är att jag vet att många privata skogsägare är intresserade av naturvård och att sköta sin skog utan hyggen. Det kunde vara ett komplement till formella skydd att utbilda och stötta sådana privata hjältar. I många fall kan det tom vara bättre med skötsel av eldsjälar i generationsägande än skötsel av tjänstemän. I det senare fallet händer det att pengarna tryter och då blir det ingen skötsel.
Kanske all kvarvarande naturskog ägs av bolagen ?? Då blir det svårare.
5 mars, 2017 den 08:59
Erik Andersson
Mycket av den s.k ”naturskogen” är det som blev kvar efter de stora timmerdrivningarna på 1850-talet och fram till i början på 1900-talet. Det som blev kvar efter dessa drivningar var i regel skog som inte höll timmerdimension. Hyggesrester, oväxtliga ungskogar och torrskog bildade ny skog som senare började huggas ner på mitten av 1900-talet då skogsbruket och statsmakterna insåg att den skogen inte producerade just något. De skärvor som är kvar av dessa gröna lögner (naturskogar) har ju haft dryga 100 år på sig att ”växa” till sig och i vissa sådana skogar finns det idag höga naturvärden.
5 mars, 2017 den 09:20
ulf
lennart…om den kvarvarande naturskogen enbart ägdes av de stora skogsbolagen så skulle vi ligga illa till, ekoparkerna som sveaskog äger avverkas numera med kalhyggesmetoden, det är dom skogar där ekologin skulle gå före ekonomin…men som vanligt är det bara lögner som kommer från det hållet…staten äger ju sveaskog men har bara deras pengar i sina tankar, aktieutdelningarna är stora, även när bolaget går dåligt….avverkningarna är helt galna, sveaskog ägde 1400 hektar av skogen som brann i västmanland, den bestod till största delen av ungskog, bara 15% var äldre skog….mycket märkligt att exploatera sitt skogsinnehav så fruktansvärt hårt…15% och resten ungskog, det blev en ekopark av den nerbrunna planteringen och när den ska gallras och slutavverkas som alla andra ekoparker så var det väl löjligt att kalla den ekopark….är det någon som fattar varför man bedriver kalhyggesbruk i ekoparker…vad är det för fel på dessa människor, är något som dom säger sant eller har något som dom säger med verkligheten att göra, varför jobbar människor som har utbildat sig att förstå skogsekosystem, på ett företag vars affärside går ut på att rasera skogsekosystem, det är obegripligt, som att en vegan skulle jobba på slakteri…….varför har de största naturskövlarna i sverige tolkningsföreträde åt våra politiker…..skogsbolagen, skogsägarföreningar och lrf är de som talar om hur sveriges skogar ska skötas, dom har miljarder att marknadsföra sina ”sanningar” emot detta står några som avfärdas som romantiker, muppar och naturvårdare som borde köpa sig skog själva eller hålla käften….jag håller inte käften och kommer aldrig att göra, kalhyggesbruket ska bort, det är en avskyvärd kvarleva från tider då vi tyckte att naturen skulle besegras med alla medel och vi borde veta lite bättre nu…annars kan vi väl återgå till hormoslyr, arsenik och kvicksilver för det är ju för-n där som kalhyggen hör hemma, i den unkna och fula industrins tidevarv…..vi borde skämmas…
5 mars, 2017 den 23:16
Niklas
Ulf! Tycker du att Sveaskogs ekoparker är sämre för miljön än de områden som sköts med vanligt trakthyggesskogsbruk.
5 mars, 2017 den 14:36
Klas Ancker
Tommas Olsson skriver: ”En del pratar om ”naturliga ekosystem”, jag antar att det handlar om ekosystem, som kan uppkomma utan större ingrepp från människan.”
Ett av de kriterier, som kan föreslås, är att skogar som vuxit upp utan underröjning och kalhyggen, alltså med sk självföryngring, kan kallas ”naturliga” eller just självföryngrade.
Fö märkligt att man hugger träd, som är mindre är 10-13 cm. Det kostar ju mer att hugga dessa och skota ut dom till väg, än att låta dom stå kvar. Dessa träd är ju mitt uppe i att växa för fullt. Underröjningen hjälper visserligen huggaren att se bättre men om denne inte bryr sig så mycket om dessa, kommer de mindre träden att utgöra en god möjlighet att att få ett större inslag av träd från den ursprungliga skogen och på så sätt öka motståndskraften i den uppväxande plantagen. Alltså begränsa underröjningen.
Det kommer forskningsresultat, som visar att kombinationen gran-björk leder till högre tillväxt för granen i sig, än om granen skull växa som ensam art (i varje fall för de norra delarna av Sverige).
Det finns ca 40 000 groddplantor per ha i en genomsnittlig skog. De flesta äts upp av sniglar enl. uppgift. De, som klarar sig, räcker gott för att föryngra skogen, om man inte kalhugger. Kalhugger man, så dör också ett betydande antal av de överlevande groddplantorna pga torka, frost mm. De plantager, som växer idag, har emellertid ett visst inslag av avkommor från träd i den skog, som har kalhuggits, har jag förstått (enl Lunkan).
Det är en himmelsvid skillnad på en 40-årig plantage och en självföryngrad skog. Det kan alla intyga, som inventerar mångfalden.
Den, som är intresserad av lite skogshistorik, kan köpa boken
”Skogslandskap farväl. 16 naturskyddare om 65 år i Dalaskogarna.” Den finns att få tag på hos Naturskyddsföreningen i Dalarna.
5 mars, 2017 den 16:39
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Ja, även när man planterar på ett hygge så kommer i genomsnitt ca 20-30% av de träd som finns kvar när man passerat ungskogsfasen vara naturlig föryngring.
Att man underröjer beror på att det är mer ekonomiskt att göra det före slutavverkningen än att göra det i form av hyggesrensning i efterhand, vilket var det vanliga fram till engreppsskördarnas genomslag.
Klas skriver: ”Det kommer forskningsresultat…” som skulle visa att det finns en äkta blandskogseffekt. Det vore en dunderskräll i så fall eftersom ingen hittills har lyckats påvisa nån sådan, någonstans. Vi gjorde en gedigen genomgång av litteraturen kring blandskogseffekt för nåt år sen när vi höll på med en studie av just gran under björk. Den påvisade inte alls någon blandskogseffekt. Vem har gjort studien Klas hänvisar till och var/när kommer den?
Skälet till att man avverkar även klena träd är att den långsiktiga produktionen blir väldigt låg om man försöker bygga den på kvarlämnade klena träd, därför att dom är för få. Att plantera hjälper inte, eftersom höjdtillväxten på plantorna blir väldigt låg. Hög tillväxt kräver att man antingen har stort virkesförråd hela tiden eller att man har ett hygge där en ny generation träd får ha en snabb höjdtillväxt. Resultaten från försöksserien med naturkultur talar sitt tydliga språk.
Det finns en helt ny genomgång av samtliga studier som gjorts i Norden av utvecklingen i flerskiktad granskog. Den är OpenAccess för att alla som vill ska kunna ta del av den:
https://authors.elsevier.com/sd/article/S0378112716310271
5 mars, 2017 den 16:58
Klas Ancker
För din upplysning Lars:
Jag är ingen ivrig förespråkare för Naturkultur.
5 mars, 2017 den 19:38
Tomas Johansson
Men du menar kanske inte att det är lika bra med trakthyggesbruk som med Naturkutur?
Det är väldigt konstigt att så få vågar uttala sitt stöd för nya miljöriktiga skogsbruksmetoder.
Är det ett känsligt ämne?
I så fall varför?
5 mars, 2017 den 20:19
Klas Ancker
Jag förespråkar hellre det naturnära skogsbruket.
Men som jag tidigare har sagt:
Allt är bättre än kalhygget.
5 mars, 2017 den 17:00
Tomas Johansson
I det här sammanhanget så tror många på allvar att ekosystem kan uppkomma genom ingrepp från människan.
Inte några andra sammanhang skulle någon komma in på den typen av resonemang nu, kanske på mitten av 1900-talet, innan kunskap runt ekosystem var spridd.
Så jag vet inte hur man ska kunna föra ett sakligt resonemang när inte ens de mest självklara begreppen är klara.
Men jägmästarna har kanske som uppgift att just snurra till begreppen så det omoderna skadliga storskogsbuket kan fortsätta ett tag till.
För att slippa förändra något.
Generellt så bromsas utveckling av dom som befinner sig däri, gäller alla förändringar.
Förbättringar i miljöväg möts av motstånd i början, men ganska fort brukar det gå över till det motsatta.
Skulle de mest vansinniga delarna i svenskt skogsbruk upphöra nu, skulle ingen sakna det, alla skulle glädjas, men att genomföra den förändringen kräver arbete, av alla, från myndigheter, chefer och ut till maskinförare, dessutom innebär det kostnader i början, nya instruktioner, ny utrustning till vissa delar
Som det är nu kräver ingen någonting, varken miljömyndigheter, miljörörelse, rättsväsende eller politiker.
Givetvis kör alla då på som förr även om ingen gillar det.
Bra för dom som bromsar utveckling är då om någon motiverar motviljan med underliga baklängesresonemang.
5 mars, 2017 den 23:23
Niklas
Tomas! Jag tycker nog att det är miljörörelsen som rör till saker och ting. Skogsbruket talar däremot klarspråk.
Sedan kan man ju fråga sig varför skogsbruket ska ta alla miljökostnader, när det är miljöfolket som kräver dessa förändringar. Rimligt vore väl ändå att miljöfolket tar den kostnaden själva.
6 mars, 2017 den 07:10
Jon
Niklas! Kan du utveckla påståendet att ”skogsbruket tar alla miljökostnader”? Jag hår svårt att se hur det hänger ihop med den verklighet vi lever i. Vem, vilka eller alt. vad är ”miljöfolket”?
6 mars, 2017 den 22:57
Niklas
Jon! Skogsbruket tar i princip alla kostnader för miljövården idag genom:
1 Minskad avverkning och således minskade inkomster: när det nekas avverkning, eller ställs krav på kvarlämnade skyddszoner, evighetsträd övriga hänsyn etc.
2 Fördyrade avverkningskostnader genom diverse fördyrande avverkningar etc., som t.ex. krav på manuellfällningar på känsliga områden.
3 Förbud mot markberedning i vissa fall, vilket ger en sämre plantöverlevnad + mer jobb med att trampa gräs. Dyrare och sämre föryngring med andra ord.
Ingen ersättning utgår vanligtvis för detta intrång i äganderätten.
6 mars, 2017 den 08:02
ulf
lars, det var en imponerande genomgång du gjort, men också ganska godtycklig, där som du skriver du tagit bort en hel del av forskning för att den baserats på teorier….jag ska läsa hela genomgången när jag får tid…en kommentar, du skriver (googles översättning) ” Enskilda skördar kan utföras nästan när som helst och i ett nästan obegränsat antal sätt, men när man försöker förutsäga de långsiktiga effekterna av olika typer av skördar, måste man också förutsäga ungefär hur skogens struktur är tänkt att utvecklas över tiden och hur framtiden skördar ska genomföras. Idén om ett hållbart skogsbruk förutsätter att det finns en plan för hur skogen ska utvecklas över tiden och ungefär vad nästa steg är att vara, det vill säga det bör följa en skogsbrukssystem,” min kommentar till detta är….varför…i din hjärna verkar bara finnas en synonym till hållbar…och den är, lönsam, men är inte det fruktansvärt fattigt att se på naturen som en guldkalv som ska exploateras, kosta vad det vill, även mångfald, förstörda skogsekosystem, ogästvänligare skogar och framför allt, en enorm osäkerhet var det ska sluta…. och vem har sagt att vi måste ha en viss tillväxt i varje hektar av de produktiva skogarna, du skriver själv att skogslagen från 50talet och fram på 80 talet gjorde att man slutade forska på alternativ till kalhyggesbruket…och all kritik av alternativen går ju egentligen ut på lönsamheten, så dessa 50 tals lagar verkar ha etsats in på er forskares ögonlock…öppna ögonen och ta in hela perspektivet i eran forskning, inte bara det monetära…förresten räknar politiker ofta in andra mjukare värden i allt möjligt…. men bara om det passar deras syften, vilket är så j-a oärligt….men lars..en jättefin genomgång om man har förmåga att läsa mellan raderna…
6 mars, 2017 den 08:17
Erik Andersson
Hm, Ja det är både du Ulf och Tomas väldigt bra på: Läsa mellan raderna så att det passar in i eran värld! …. 😉
6 mars, 2017 den 09:07
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Var står det ett endaste ord om lönsamhet?
I vetenskaplig litteratur gäller det att läsa ordagrant vad som står och inte försöka läsa in något mellan raderna som inte står där.
Oavsett hur man tänker om skog, vilken aspekt man prioriterar, så förutsätter idén om hållbart skogsbruk att det finns en plan för hur skogen ska utvecklas över tiden, därför att annars riskerar det man strävar efter att inte kunna nås eller rentav motverkas därför att man inte bryr sig om eller förstår konsekvenserna av det man gör.
Godtyckligt urval? Ja i så måtto att alla översikter av det här slaget måste dra upp gränser för vad som ska vara med. I det här fallet har jag gjort avgränsningen geografisk – Fennoskandien, trädslag – gran, beståndsstruktur – full- och flerskiktad, att man (hög)gallrat, samt att studien ska bygga på faktiska observationer i fält.
All forskning baseras på teorier. Den forskning som inte är med är den som baseras på simulering med datormodeller eftersom utfallet är helt beroende av hur man bygger upp modellerna. En normal utvecklingsväg inom all forskning är att först observera vad som faktiskt händer och först i nästa steg bygga simuleringsmodeller.
Om jag hade tagit med alla simuleringsmodeller som finns så hade allt utrymme gått åt till att redovisa var simuleringarna inte stämmer med observerade fakta och det hade varit en ganska ointressant genomgång.
6 mars, 2017 den 11:10
ulf
men lars när du skriver så här ”Oavsett hur man tänker om skog, vilken aspekt man prioriterar, så förutsätter idén om hållbart skogsbruk att det finns en plan för hur skogen ska utvecklas över tiden, därför att annars riskerar det man strävar efter att inte kunna nås eller rentav motverkas därför att man inte bryr sig om eller förstår konsekvenserna av det man gör.”..då undrar man förstås hur det kan komma sig att skogsägarna lyder under en lag (skogsvårdslagen) som inte förpliktar till ett j-a skit….man säger bara att man inte förstod bättre och går fri…och i skogsbruksplaner är det väl bara lönsamhet som gäller…”röj annars riskerar du lägre tillväxt”…”gallra annars riskerar du att förlora pengar” ”underröj för bättre lönsamhet i avverkningen” osv, osv … nu börjar det komma rekommendationer att du ska göra det eller det, från skogsstyrelsen…din fastighet är under belägring av kalhyggesfanatiker, som tjatar om lönsamhet=hållbarhet i skogsbruket, varför hyckla om att det är lönsamhet som gäller …och det får kosta… ett plundrat landskap….och en betydligt artfattigare skog och en ovisshet om var det ska sluta…varför har så få länder kalhyggesbruk på svenskt vis….i bland undrar jag om inte forskarna målat in sig i ett hörn, när dom inte har tagit med de andra värdena av en skog som får vara en skog kontra kalhuggning (numera med ”hänsynsytor”) varför kommer dessa hänsynsytor allt mer nu, det var ju så bra som det var…kalhyggesbruket, det var ju restaurering av skräpskogar, men hur kan en restaurering gå så snett att den måste revideras gång på gång, och hur kan sveaskog tex ha en 14000 hektar stor skog där bara 15% är äldre träd är det att restaurera skräpskog…i vilket läge kan enskiktade skogar anses vara ”restaurerade”…när dom planteras, när dom röjs, när dom gallras eller när dom slutavverkas….när är dom restaurerade (återställda)…….eller är det en modernisering av vår natur som ska ske, hur moderniseras tusenåriga ekosystem……
6 mars, 2017 den 11:31
Lars Lundqvist, SLU Umeå
… och som vanligt blandar du in en massa helt olika och i sammanhanget helt irrelevanta påståenden om allt möjligt, vilket gör det fullständigt omöjligt att föra en diskussion.
Det jag länkade till var en översiktsartikel i en vetenskaplig tidskrift, inget annat. Den redovisar genomförd forskning när det gäller beståndsdynamik och virkesproduktion i full- och flerskiktad granskog. That’s it. Varken mer eller mindre.
6 mars, 2017 den 09:35
Tomas Johansson
Svar till Lennart Bosrup
Du är inne på det enda viktiga, att värna det som återstår av skogsekosystemet.
Jag kan säga utan att tveka att statliga Sveaskog är den största ägaren av kvarvarande ytor fungerande skogsekosystem.
Europas största skogsägare, svenska staten.
Enskilda, om man slår ihop alla äger troligen ännu mer fungerande skogsekosystem.
De viktiga frågorna ägnar sig inte svensk skogsforskning till, dom forskar enbart på skogsodling.
Men intresset från miljörörelsen att förändra skogsbruket är låg, samma gäller politiker och myndigheter.
Intresset för eldsjälar är lika lågt.
Formellt skydd berör pyttesmå arealer, påverkar inte utgången alls.
Det som påverkar är hur vi kan få Sveaskog m fl att sluta att i onödan förstöra fullt fungerande ekosystem.
Det finns miljöriktiga skogsbruksmetoder, men de används inte, för det finns inga krav på skogsbruket alls, dom jobbar på ett sätt som var modernt på femtiotalet.
Förbättringar kan genomföras redan nu, men det görs inte.
6 mars, 2017 den 10:14
Göran Rönning
Jag skulle vilja haka på det där du säger Tomas ” för det finns inga krav på skogsbruket alls”. Helt rätt vad gäller den juridiska biten. Det finns ingen annan näringsgren i detta land som kan bryta mot gällande lagar i den omfattning som just skogsbruket gör. Varken Skogsvårdslagen, Miljöbalken, Brottsbalken, Fornminneslagen, eller EUs Vattendirektiv betyder något alls i den praktiska verkligheten ute på fältet, Det finns åtskilliga klockrena fall där Länsstyrelser polisanmält brott mot ovanstående lagar som skogsbruket gjort sig skyldiga till, men som i nästan varje fall lagts ner av endera Polisen eller Miljöåklagaren. Jag har själv specialgranskat rättsfallen inom skogsbruket under flera år, och blir chockad över vad jag ser. Ett rättsystem som totalt har havererat vad gäller rättstillämpning. För den som närmare vill granska några konkreta fall kan jag rekommendera den pinfärska nyss utkomna boken ” Skogslandskap farväl” 16 naturskyddare om 65 år i Dalaskogen, utgiven av Daturskyddsföreningen i Dalarna.
Den är en svidande kritik över ett skogsbruk som har fått härja fritt över våra skogar med förödande följder för både den biologiska mångfalden som för människor.
6 mars, 2017 den 11:49
Tomas Johansson
Staten leder näringen, Sveaskog är Europas största skogsbolag.
Ett av världens största
Staten är också rättskipare, och stater åtalar kanske inte sig själv?
Så går det när rollerna i samhället inte är tydliga, korruptionen tar över.
Ett av alla skäl till varför socialistiska samhällsexteriment aldrig fungerar.
Sveaskog är en skapelse från det tid då vi trodde på den typen av samhällslösningar.
De andra staliga drakarna dras med samma problem, Vattenfall som förstört utan att någon kunnat kräva varken ersättning eller miljöåtgärder. LKAB samma sak.
Vem ska åtala Sveaskog?
EU?
Dessutom har dom lyckats få bort skogsmiljön från miljödebatten som helhet, även från miljöutbildningarna, inte är det heller en del av Miljöpartiets agenda.
Det är vattentätt, skogsbruket kan aldrig göra fel, för det är ingen miljöfråga.
Utolmands kan svenskar gärna se det som en miljöfråga, men inte här hemma, här är det till och med ”bra för klimatet” med kalavverkningar och monokulturplantager. Det kan man höra från högt uppsatta offentliga personer som i övrigt är kloka och pålästa.
Vett saknas helt i hela systemet, från alla parter.
Mest stör jag mig på de storstadsfixerade miljöorganisationerna, som likställer allvaret i ekosystemet på halva rikerts yta med typ hundbajs på stockholms gator.
Förre SNF-ordföranden visade öppet med sitt ointresse för hela saken.
6 mars, 2017 den 12:27
Tomas Johansson
Lars, forskning baseras på fakta.
Science-fiction mm baseras på teorier.
Basfakta är att ekosystemen är livsnödvändigt för planentens överlevnad.
Därför måste skogsbruket i Sverige förändras.
Oavsett vad du har för teorier.
6 mars, 2017 den 13:53
Lars Lundqvist, SLU Umeå
All forskning baseras på teorier.
Det är teorier som avgör vilka observationer som behöver samlas in, det är teorier som avgör hur resultat tolkas, osv. Inom naturvetenskap är det dessutom teorier som ligger till grund för de hypoteser man testar i olika experiment, så teoribildning är en central del av all forskning.
6 mars, 2017 den 14:41
Tomas Johansson
Jag väljer fakta före teorier.
Annars kan det bli hur fel som helst.
Som det blivit i detta sammanhang.
6 mars, 2017 den 15:02
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Jag kan rekommendera en grundläggande bok i vetenskapsfilosofi så kanske du förstår vad jag pratar om, exempelvis Bengt Molanders bok ”Vetenskapsfilosofi”.
Vad är fakta? Hur ska man veta vad som ska mätas och inte. Hur ska man veta vad som är viktigt och inte? Det är teorierna, hypoteserna, som avgör det. Samma teorier som beskriver hur vi tror att sambanden i naturen ser ut.
6 mars, 2017 den 15:06
Tomas Johansson
Eftersom dina teorier inte stämmer överens med övrig forskning så ställer jag mig skeptisk till dina teorier.
Som dina teoretiska ekosystem av plantager.
6 mars, 2017 den 15:40
Lars Lundqvist, SLU Umeå
När det gäller skog och ekologi så finns det ett standardverk av J.P Kimmins som jag kan rekommendera:
”Forest Ecology – A foundation for sustainable forest management and environmental ethics i forestry” (Prentice Hall, New Jersey)
Där finns bland annat en bra genomgång av begreppet ekosystem.
6 mars, 2017 den 17:56
Tomas Johansson
När jag läste på universitetet så var ett ekosystem inte en åker.
Om det skulle ändrats sedan dess? Nja, har svårt tro det.
Ett vetefält har liksom inte en enda sak som påminner om fördelen med ekosystem.
Men du får gårna ha en teori om det också.
Knappast straffbart.
Hoppas den inte påverkar de studenter du undervisar.
6 mars, 2017 den 23:07
Niklas
Tomas! Om din utbildning i ekologi inte accepterade en åker som ett ekosystem, så var ju den utbildningen klart bristfällig. Hade du bott i t.ex. USA, hade du nog kunnat stämma den utbildningsanordnaren på et fett belopp för undermålig utbildning.
6 mars, 2017 den 14:06
ulf
tomas hjälpte mig till en tanke jag tror mej inte haft förut ….det enda rätta skogsbrukarsättet måste ju vara det staten bedriver……hur skulle det annars se ut…staten ska ju vara en förebild, som visar vägen, de kloka måste ju vara de som tagit på sig att leda folket framåt, mot en ljusare framtid och här kommer då alla förklaringar till att ett helt galet skogsbrukarsystem inte stoppats….som tomas säger, hur ska staten kunna åtala sig själv, hur ska dom överhuvud taget ta sig ur kalhyggesbruket….dom verkar tro på talesättet ..”har man klivit i klaveret är det lika bra att stå still” ..men va f-n lite mer kurage måste väl finnas i dessa folkets företrädare, annars är dom ju helt ryggradslösa…och svansen som lever på allmosorna från regeringskansliet kanske skulle hjälpa till lite…det är så många tysta..public service journalister, forskare, statstjänstemän, och olika organisationer som tex naturskyddsföreningen, de är ju helt beroende av att dessa ryggradslösa människor på regeringskansliet delar ut sina allmosor….för om det är så illa som jag tror med kuraget på våra folkvalda, så ser det mörkt ju ut…men tänk på att all förändring börjar med dig själv…och ta det som ett tips ni som bara jamsar med och klagar på oss som ger en stum en röst….jag tänker givetvis på naturen…och martin luter kings ord ” det är inte dårarna vi ska vara rädda för, det är dom goda, men tysta”…
6 mars, 2017 den 14:47
Tomas Johansson
SLU tillhör också samma ”firma”.
SNF m fl. har också problem med staten, vad gäller finansiering mm.
Vi tillhör alla till mans denna ”firma”, näringsidkaren staten, särskilt vi i norr med statens drakbolag ständigt i närheten.
6 mars, 2017 den 16:36
ulf
en intressant tanke när man läser alla dessa forskarrapporter om hur man kan öka tillväxten med några procent genom olika åtgärder med gödsling, röjningar, gallringar, förädling osv, och hur mycket sämre det är rent ekonomiskt att bedriva ett annorlunda skogsbruk än det vi nu har….det är ju att medan man forskat om detta och kanske också lyckats höja avkastningen från skogarna…så har ju faktiskt betalningen för träråvaran minskat mycket mer än vad man har ökat tillväxten….ibland så står industrin och numera lrf och deras svans och skriker att dom går under om dom måste ändra på sitt skogsbruk eller sätta av någon promille skog till naturen….men dom har ju inte gått under av värdeminskningen på träråvaran under dessa år, tänk att det är så svårt att ta ett steg tillbaka, belöningen är ju oerhörd, tänk att glatt kunna vinka åt sina glada grannar, att åka ut i sin skog och inte sitt plantage eller att med sin partner rista ett hjärta i barken och veta att ens barnbarn kommer att kunna betrakta det…varför ska det vara så svårt att säga stopp för fler slutavverkningar i naturliga skogar, nu när dom nästan är slut…varför…och varför vill inte skogsmänniskor avverka i skogarna istället för att ta ner hela skogarna……..förtydligande…5000 kvadratmeter är en hel skog för mig….
6 mars, 2017 den 23:13
Niklas
Ulf! Var det inte du som tog ner skog för att skapa ängar? Är det bara 0,5 ha skog kvar på din fastighet? Hur går det då med dina lister?
7 mars, 2017 den 06:37
ulf
ängar och hagar även små åkrar ska alltid ligga som oaser i en 3-4 hundraårig bondskog, om man ser på gamla kartor eller på naturen att de funnits där så ska dom tas upp igen…skogsmarken är ju nåt helt annat, den ska vara skogsmark hela tiden…på en 30 hektars skogsfastighet finns kanske 60 olika förutsättningar för träd att växa upp, på vissa inga alls, och en sak är helt klar, att sopa ner två tredjedelar som min skogsbruksplan säger, skulle vara helt hjärnskadat, lika hjärnskadat som det svenska kalhyggesbruket är…ett skogsbruk för dummerjönsar…och som kostar våra barn särskilt dom som bor i glesbygd deras framtidsmöjligheter att bo kvar….vem kan leva på kalhyggesbruk…det måste vara den största illusionen i svensk industrihistoria, vilka tokskallar som tror att man kan köpa skog idag och sen leva på att bruka den med kalhyggesmetoden….det är ju vad baggbölarna i industrin och ”ideela” skogsägarföreningar överlever på, att sopa ner allt som växer så tidigt som möjligt, vilket bedrägeri, och priserna på fibrer har inte nått botten på långa vägar…varför tror ni topparna i dessa ”ideela” skogsägarföreningar och rlf och skogsbolag har 10-20 miljoner i årslön….vad tror ni dom ska ha för åsikter om vårat skogsbruk….tänk lite nu….tror ni dom ska säga att det är olönsamt, idiotiskt, fel, vansinnigt eller något i den stilen….nä va…var det södras vd som hade 24 miljoner i lön..orkar inte kolla det..men för dom pengarna säger man inte att det man bossar är en idioti….eller…miljonlöner i en ideel förening, va komiskt, och ni tjaffsar om bombmurklor medan dessa människor skrattar hela vägen till banken, va är det för fel på er….
7 mars, 2017 den 07:05
Erik Andersson
Och vem ska stå för skötseln av dessa hagar, ängar och små åkrar? Ulf, du måste leva i det förgångna, varför tror du dessa hagar, ängar och små åkrar i skogen planterades igen en gång i tiden?
Vad har du för skogsbruksplan egentligen? När jag gjort planer så har jag kontaktat skogsägaren och fått klart för mig hur denne vill ha sin plan, var du inte mer intresserad än så när du beställde planen?
Skogsägarföreningarna är ekonomiska, ej ideella, Ulf!
7 mars, 2017 den 12:36
ulf
skogsbruksplanen är från förra ägaren, vi som är rädda om skogen sköter skogen med ögon känsliga för grönt….. en natur behöver ingen förmyndare, den behöver någon som lyssnar och ser……https://www.youtube.com/watch?v=Wmr25eOrmRA
7 mars, 2017 den 14:02
Erik Andersson
Varför tog du upp att du hade en skogsbruksplan? Du bryr ju tydligen dig inte om den ändå!
7 mars, 2017 den 16:47
ulf
ja varför ska jag inte referera till en skogsbruksplan som säger att jag ska ta ner 2/3 av min skog…det är ju för att peka på den galna situationen….. vi alla skogsägare som terroriseras av fellärda människor som du själv erik. och om utbildade människor säger något så lyder de flesta snällt…men om utbildningen är felaktig blir ju konsekvenserna väldigt allvarliga….för mig är träden som är ”mogna” enligt såna som dig, bara ungdomar i skogen….skogens tidsperspektiv har inget att göra med människors tidsperspektiv, och när det kommer till räntor som det ofta talas om i skogssammanhang så är ju det perspektivet löjligt kort, jag har ett lån på denna skog som ska betalas på 17 år, men skogen har ett liv som räknas i hundratals år….hur f-n ska du få ihop det utan att våldföra dig på naturen…och det är ju här problemet som ska lösas uppstår….lägg ner tankarna på att bruka våra skogar som det vore åkrar på en bondgård…. där tas skördar varje år, och där är det helt relevant om att tala om förräntning mm…ni som lärt er att dagens skogsbruk ska vara lönsamt, ni är så lurade, och korkade, att tro på valserna som industrin kör med er.. dom ger numera ett par alternativ till kalhuggning, men säger i samma mening att det är ett muppalternativ, inget för riktiga karlar, ungefär som jägare som skjuter fridlysta vargar, konstig uppfattning om hur en karl ska bete sig…. för mig är dom verkligen muppiga kärringar som man på sin höjd tycker synd om. ….bara för att vi sen 30 år tillbaka kan ta ner hela tillväxten så betyder det inte att vi ska göra det….det är ett horribelt feltänk och de fega forskarna förmår sig inte att säga det…om du visste hur många forskare jag vet som skulle vilja sätta stopp för den enorma överavverkningen och det tragiska kalhyggesbruket, men som inte törs säga det…jag kommer att få rätt om detta och jag är nog den ende som säger rent ut att vi måste förbjuda kalhyggen…det finns ingen annan väg att gå…för det har gått för långt…jag tänkte i min enfald fram till för nått år sen att det skulle funka om vi i hälften av skogarna fick bedriva odlingar, men jag har tänkt om….skiten måste stoppas helt ….och på det vis som den globala träfibermarknaden utvecklas så kommer det nog att lösa sig …..risken är bara att de sista naturskogarna ryker när desperata bolag står på ruinens brant….men det finns väl ingen anledning att förstöra de sista riktiga skogarna för att hålla igång en otidsenlig industri… sluta lyssna på andra och tänk själva folk, ni ska inte ens lyssna på mig, på mej ska ni bli förbannade…..och sen tänka själva…
7 mars, 2017 den 17:16
Erik Andersson
Jag tror nog att folk är kapabla att tänka själv, som du säger själv: Ni ska inte ens lyssna på mig ….. 😉
7 mars, 2017 den 18:14
ulf
nej erik, folk är inte kapabla att tänka själva, och det blir allt sämre, om du tittar dig omkring och är kapabel att notera hur människor uppför sig så ska du märka det….jag häpnar ofta över folks dumhet, och den blir värre för vart år som går….givetvis finns lika många undantag som människor, men jag talar om folk rent generellt ….gå in på nätet och läs olika forum… byggforum och gör det själv forum är guldgruvor om man ska få sig ett gott skratt över hur korkade vi är…och vetenskapen håller med mig…http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/manniskan-blir-bara-dummare-och-dummare …allt färre klarar att gå ut grundskola med godkända betyg, trots att vi har allt lägre krav för godkännande…en bonde på 18talet hade ett dubbelt så stort ordförråd som dagens snittmänniska tex….
7 mars, 2017 den 19:57
Erik Andersson
Personer som tror att de ska tänka åt andra, är personer som jag är livrädda för! Många despoter har börjat sin karriär på detta vis ….
7 mars, 2017 den 20:32
Niklas
Ulf! Stora delar av min skogsfastighet består av igenplanterade åkrar, ängar och betesmarker. Å det fanns en god anledning varför just dessa marginalmarker inte behövdes längre. Slättjordbruket har ju så mycket bättre förutsättningar att producera bra mat till låga priser, jämfört med mina marginaljordar.
Vill du skapa ett lantbruksmuseum på din fastighet, så var så god. Det är ju just din fastighet och där bestämmer du (inom lagens råmärken). Men försök inse att dina små insprängda åkrar och ängar kommer bara att bli just ett museum och inte en hållbar metod som långvarigt kan bidra till Sveriges livsmedelsproduktion.
6 mars, 2017 den 20:20
Tomas Johansson
För att återgå till huvudartikeln så skriver Malin:
”Och, oavsett vilken åsikt man har i denna fråga så tror jag nog ändå att vi alla är överens om att omvandlingen av det som finns kvar av naturliga skogsekosystem till kalhyggen inte är lösningen”.
Men vad är då lösningen, när vi vet att anslagen till skydd av skog hellre minskar än ökar, och att de som har höga naturvärden på sin mark, ofta enskilda skogsägare, hugger bort den i rädsla för besök av myndigheterna.
Vad är då lösningen???
6 mars, 2017 den 22:09
Erik Andersson
Komet programmet är en av lösningarna. Finns även en Norsk modell där skogsägaren föreslår bestånd på sin egen fastighet som kan skyddas. Tror även att Finland har något liknande. Ska man rädda skogar med höga naturvärden måste man ha skogsägarna med sig, annars huggs och röjs naturvärdena bort i många fall!
6 mars, 2017 den 23:24
Niklas
Komet och liknande varianter är inte bara EN lösning, utan det är snarare den ENDA uthålliga lösningen på naturvårdsproblematiken, skulle jag vilja hävda. Varför? Jo, därför att det är den enda metoden som bygger på markägarens engagemang.
Andra, mer rovgiriga modeller, som går ut på att konfiskera mark oberoende av markägarens vilja, är bara kontraproduktivt och leder till att aktiva markägare av självbevarelsedrift försöka röja/gallra bort ”värdefull” natur i tid innan slutavverkning.
7 mars, 2017 den 17:48
Tomas Johansson
Som jag fattat det gäller kometprogrammet bara samarbete runt skydd av skog, inte skogsbruksmetoder.
Då blir det ju lika meningslöst som det vi redan har.
Samma sak men på ett annat sätt.
7 mars, 2017 den 18:08
Erik Andersson
Skogsbruksmetoder väljer du väl själv. Vill du köra hyggesfritt så är det okey så länge du inte hugger för hårt så att du är skyldig att avverka och nyföryngra.
7 mars, 2017 den 19:26
Tomas Johansson
Alltså är kometprogrammet lika värdelöst som allt annat så här långt.
Vad är då lösningen???
7 mars, 2017 den 20:00
Erik Andersson
Varför skulle det vara värdelöst att skydda skogsområden bara för att de är små? Vad är det som säger att det finns en lösning? Eller är det bara lösningar på dina villkor som gäller, Tomas?
7 mars, 2017 den 20:09
Tomas Johansson
Inte värdelöst, men det påverkar inte skogsekosystemet annat än mycket mycket lite.
Hur mycket skyddas årligen.
Hur mycket kalavverkas årligen.
Då inser man det meningslösa.
Plus att det skapar en motsatt effetkt, i alla andra delar av samhället är det den som missköter sig som får myndighetsbesök, inte den som skött sig bra.
Galenskap rakt igenom.
Men så är det staten som leder näringen, galenskaper följer alltid statssocialisiska modeller.
7 mars, 2017 den 20:36
Niklas
Tomas! Det fina med Komet-programmet är just att dessa myndighetsbesök bara sker på markägarens initiativ. Det är ju alltså samma skillnad som på en inbjudning och en våldgästning…
7 mars, 2017 den 21:12
Tomas Johansson
Påverkar fortfarande inte förloppet, eftersom den brukade arealen inte berörs.
Underligt nog verkar miljörörelsen och skövlarfolket vara rörande eniga om ett några tofsar årligen räddar skogsekosystemet.
Som sagt.
Ingen gör rätt.
Jo några enstaka entusiaster motarbetade från alla håll.
7 mars, 2017 den 21:37
Erik Andersson
Nja, Tomas! Skulle det bara vara statsskogsbruk i Sverige har det nog sett ut på ett sämre vis än idag. Över 300 000 skogsägare ser nog till att det är variation i skogen. Skulle du eller Ulf få bestämma skulle det vara som i ett statssocialistiskt samhälle ….. sen får man tolka det som man vill … 😉
7 mars, 2017 den 22:37
Tomas Johansson
Försök läsa vad jag skriver istället!
Ja, socialister som Göran Geider o co vill göra alla skog statsägd.
Då skulle det definitivt bli betydligt värre.
Men.
Frågan kvarstår.
Vad kan påverka förloppet?
8 mars, 2017 den 07:27
Erik Andersson
Vill du, Tomas, ha tvingande regler hur skogen ska skötas?
8 mars, 2017 den 09:03
Tomas Johansson
När det finns moderna miljöriktiga skogsbruksmetoder i övriga världen som inte används i Sverige så måste man väl ändå börja fundera över var feler ligger.
Jag menar att felet ligger hos miljömyndigheter och miljöorganisationer som lägger allt fokus på den där promillen.
Myndigheterna borde som i andra industriella verksamheter besöka den som missköter sig.
Den som missköter fastigheter kan få dessa tvångsförvaltade.
Att som nu konfiskera skogsmark från den som sköter sig bäst är givetvis kontraproduktivt.
Kan ju knappast vara målet?
8 mars, 2017 den 09:10
Erik Andersson
Och vem ska bestämma över vilka skogsbruksmetoder som ska tillämpas i Sverige?
8 mars, 2017 den 10:56
Tomas Johansson
Precis som du kan välja mellan olika produkter eller arbetssätt i övriga samhället så är det ju bäst om man kan välja fritt mella olika metoder.
Det som kan beläggas med straff och myndighetutövning är skadliga metoder, som i alla andra samhälssektorer.
Brott ska beivras.
Den som gör rätt ska ha frihet.
Problemet är ju att den som gör mest brott i skogen är staten.
Rättskiparen.
Kansk ju vara en orsak till att staten beivrar den som gör rätt, istället för den som gör fel, dvs sig sälv.
8 mars, 2017 den 11:22
Erik Andersson
Du kan väl välja mellan olika metoder att sköta skogen redan idag!
Skogsvårdslagen finns till för att se till att inte brott sker i skogen. Är den otydlig eller tandlös så får man gå den demokratiska metoden för att få till förändringar.
8 mars, 2017 den 09:58
ulf
erik vi kanske inte ska lita på våra lagstiftare i det här fallet…varför tror du att kalhyggesmetoden är förbjuden i de flesta skogsländer, och brukas den är det alltid på några få procent av den produktiva skogsmarken, inte 95% som i sverige…svaret på din fråga är självklart ….politikerna, för det är dom som stiftar lagar….det övriga skogsetablissemanget har bara att rätta sig….och det är ju det dom gör nu.. på 80talet var det förbjudet att bedriva alternativa skogsbruks metoder utanför kalhyggesmetoden om de gick under en viss volym, men det ser man mellan fingrarna med i dag….är inte det det ultimata beviset på att man skiter i lagarna….för dom är ju felaktiga…nästa steg kan bara bli att vi tar bort den felaktiga skogsbruksmetoden….trakthyggesbruk….
8 mars, 2017 den 11:17
Erik Andersson
Vilka ska då stifta lagarna? I de boreala skogarna som Sverige tillhör så är inte hyggen förbjudna! Det var inte förbjudet att bläda på 80-talet, inte vad jag vet iaf. Vet flera som gjorde det på den tiden med hyfsat resultat.
Ska du ändra Sveriges skogspolitik så får du väl göra som alla andra: Göra det på ett demokratiskt sätt, rösta på de som ligger nära din ideologi, skapa egna förslag och försök få opinion för dessa. Skrika sig hes på diverse bloggar är ju inte särskilt effektivt! 😉
8 mars, 2017 den 18:53
Tomas Johansson
Nä, hyggen är inte förbjudna… …du kanske menar kalhyggen?
Inte ens orden är det någon ordning på, det talas om ”hyggesfritt”… hur kan man ha ett hyggesfritt skogsbruk, ja det skulle vara att bruka skogen som rekreationsområde?
Diskussionen är på mellanstadienivå, inga begrepp stämmer, inte ens de enklaste sammanhang är klara.
Men vad kan man vänta sig när sveriges ledande skogsforkare menar att en planterad bit mark, t ex en vetefält är ett fullt fungerande ekosystem i klass med naturen.
Om lite insyn fanns i jägmästarnas trånga värld skulle övriga världen skratta, eller gråta.
Jag säger som alltid:
Skogsforskningen måste bort från bönderna på SLU.
Vilket parti är för ett hållbart skogsbruk?
Ja inte ens miljöpartiet bryr sig, sålde sin själ till sosseriet, som byggde upp Sveaskog.
8 mars, 2017 den 11:33
Erik Andersson
I statistik från 2012 (senaste jag fann) så var det 23% kvinnor bland gruppen Jägmästare (kan ev vara fler skogsrelaterade yrken i den) 😉
8 mars, 2017 den 12:16
Tomas Johansson
Jodå, jag förstår att även kvinnor väljer att plugga till jägmästare, kvinnor dominerar universiteteten numera.
Men i fält eller i dessa sammanhamg så har jag aldrig stött på annat än män, en samling känslolösa typer.
Normala män står inte ut med att hakka sönder natur för nöjes skull, det blir än särkild skara robotmänniskor som står ut med det någon längre tid.
8 mars, 2017 den 15:29
ulf
jag är ganska säker på att våra debatter på denna blogg gör att folk börjar fundera på om det verkligen står rätt till med dagens skogsbruk, hur kommer det sig att vi för första gången, vad jag vet…pratar om kalhyggesbrukets vara eller inte vara som skogsskötselsystem….de debatter som fanns på 50 talet var att förbjuda blädning, bygga skogsvägar bespruta med hormoslyr…allt för att hugga mer och öka tillväxten…sen på 70-80 talet var det virkesbrist (som skulle avhjälpas med contorta) sen var det ddt och skogsdöd… på 90 talet började det tänkas lite mer på vad man höll på med, ny lag med ett försök att lugna ner produktionshysterin i nya lagen93 avskaffande av röjningsplikt och skogsbruksplaner, certifiering kom 97 men att sluta med kalhyggesbruket är det väl inte många som ens har tänkt i sin vildaste fantasi….men se det är ju vad vi pratar om nu, så visst kan det vara effektivt att gapa på en skogsblogg…avskaffa kalhyggesbruket är ingen utopi längre, vad du än säger erik….tänk att man får svära i kyrkan, och man vänjer sig snabbt, tack för det alla som tror att dom kan förändra …och utan att behöva bli en lam anka i politiken….hur ofta förresten kommer ett förslag från våra lagstiftare som gör något bättre, vi får hoppas att nästa gång är det totalförbud för plantager på skogsmark…planteringar ska göras på åkermark…hur svårt ska det vara att fatta….
8 mars, 2017 den 15:59
Erik Andersson
Gapandet om hyggen har funnits ända sen 70-talet, Ulf. Det är nog inte du som dragit igång den debatten 😉 Det har varit många svängar i skogspolitiken under åren. Stat och bolag har många gånger testat olika skötselmetoder som med facit i hand inte varit lyckade. Den vanlige skogsbonden (numera snart utrotad) har inte alla gånger hängt med i svängarna, sen att det finns vissa på den här bloggen som liknar skogsägarna vid en skock lallande får som följer flocken i allt, det är nog att göra det enkelt för sig. Utan de privata skogsägarna har mångfalden i skogen varit mycket sämre, men att få in det i skallen på SNF, Skydda Skogen m fl organisationer är inte lätt. Det är lättare att tuta i en okunnig allmänhet en massa åsikter utan verklighet via reklam i tidningar, TV och på annat sätt i storstan …..
8 mars, 2017 den 16:06
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Tomas skriver:
”Om det bara fanns en kvinna med lite makt på SLU så kanske machogänget fick lite behövlig konkurrens.”
Åren 2000-2006 var Ann-Christine Bylund rektor på SLU.
Åren 2006-2015 var Lisa Sennerby-Forsse rektor på SLU.
Rektor på universitet motsvarar generaldirektör på statligt verk, alltså högsta chef. Mycket mer makt än så kan man inte få på ett universitet.
Ulf skriver:
”kalhyggesmetoden är förbjuden i de flesta skogsländer, och brukas den är det alltid på några få procent av den produktiva skogsmarken”
Det är direkt fel. Trakthyggesbruk är det helt dominerande skötselsystemet överallt där man bedriver någon form av kommersiellt skogsbruk och kalhuggning är den absolut vanligaste metoden för slutavverkning. Skälet är att de olika alternativ som testats på olika ställen genom tiderna sällan har fungerat som det var tänkt.
Ett generellt fel, som fortfarande görs när det diskuteras alternativ, är att man fokuserar dels på vad man inte får göra och dels på hur/vad man ska avverka, istället för att fokusera på hur den skog som ska växa vidare ska se ut. Klas Ancker nämnde ‘naturnära skogsbruk’ och det kännetecknas av precis det. Där finns angivet vilka åtgärder som inte får göras och vilken sorts träd som får avverkas. Men det som styr skogens långsiktiga utveckling är struktur och täthet i den skog som lämnas kvar.
8 mars, 2017 den 16:20
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Kalhuggning har diskuterats i olika sammanhang och i olika delar av världen åtminstone sedan 1300-talet. Ibland har majoriteten varit för kalhuggning ibland emot.
I Sverige kritiserade Uno Wallmo kalhuggning och ville istället ha en form av skärmställningar. I sin bok ”Rationell skogsafverkning” från 1897 skrev han bland annat:
”Vi behöfva timmerträd här i Sverige, men i stället hafva vi slagit oss på att producera kvist och ris i tillräcklig kvantitet att därmed prygla upp alla barnstjärtar i ett par tre solsystem”
Så nej, varken Ulf eller Tomas är först ut med att kritisera kalhyggen utan den diskussionen har böljat fram och tillbaka både i Sverige och i övriga Europa sedan lång tid tillbaka.
En skillnad mellan diskussionerna förr och nu är att förr var alla debattörer väl pålästa när det gällde skog och skogsbruk, och man lade sig vinn om att skriva välformulerade inlägg, ofta med nån liten vitsig knorr, som Wallmos inlägg ovan.
Det mesta av det som idag presenteras som nya idéer om hur skog ska brukas (exv naturnära skogsbruk och naturkultur) finns beskrivet redan för 100 år sen i dåtidens debattskrifter. Den som har läst dåtidens skogliga debattinlägg känner igen det allra mesta av det som skrivs idag. Det som förvånar är att dagens debattörer ofta är så dåligt pålästa.
8 mars, 2017 den 17:00
Tomas Johansson
Ja, det låter så bra, så självklart, alla tycker som du, politiker, t o m miljöpartister, kanske t o m SNFs ledning.
Men, fakta är att vi är beroende av ekosystemen, på 1600-talet fanns givetvis kalhuggning också, men på mycket mycket begränsade ytor, utan plantering, idag kan Sveaskog ödelägga kvadratmil skogsekosystem, ersätta det med något obekant plantmaterial av oklara skäl.
De skyddade promillena syns inte på kartan.
Faktum är att det inte kan fortsätta.
Om vi vill leva.
Papper och energiskog, roliga trädslag och förväntade vinster är ju toppen men, vi måste värna ekosystemen, i alla sammanhang på hela klotet, marina som på land.
Och som du mena att plantager är ekosystem, ja jag vet inte vad jag ska säga, sagor är det.
Ekosystemen håller oss vid liv, det kallas ekosystemtjänster, planteringar har inget att ge, de hålls vid liv av oss, vi får tjänstgöra istället.
Så, sanningen är grunden för en fungerande framtid, särskilt vad gäller miljöfrågor.
Att vi likt kackerlackor ödelägger de platser vi bebor, för att sedan flytta till nästa, det måste upphöra.
Vi kan skjuta älg, men inte alla för att sedan återinplantera något älgliknande, vi kan använda skogsprodukter, men inte avverka all naturskog och återplantera något skogsliknande.
Resonemangen i övrigt är ovidkommande.
8 mars, 2017 den 17:35
ulf
lars, du tycker det är ok med ett skogsskötselsystem som ingen forskare i dag kan säga att det inte allvarligt skadar skogsekosystemen…jag förespråkar försiktighetsprincipen och hävdar att vi inte kan bedriva trakthyggesbruk på hela sveriges produktiva skogsyta utan måste förbjuda detta…..vem av oss är dåligt påläst….det enklaste och mest självklara är ofta det svåraste….
8 mars, 2017 den 18:52
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Vilka forskare säger att trakthyggesbruket, oavsett dess utformning, ”allvarligt skadar skogsekosystemen”?
8 mars, 2017 den 18:57
Tomas Johansson
Alla forskare! Som håller sig till fakta.
Skövlingen av regnskogen? Palmoljeplantager.
Något du hört talas om?
8 mars, 2017 den 20:52
ulf
jag skrev ”ingen forskare i dag kan säga att det inte allvarligt skadar skogsekosystemen” det var mina ord, och ingen forskare kan säga att jag har fel, och ingen vet vad som händer med skogsekosystemet när nästa generation plantageträd har gjort sin numera mycket korta livsresa, det vet man om man är påläst…om man inte är påläst kan man ju bara säga att det nog ordnar sig, och man kan lugnt rekommendera trakthyggesbruket som en hållbar modell…..men då tror jag att man är dåligt påläst….
8 mars, 2017 den 23:22
Niklas
Tomas! Dessa forskare du talar om verkar hålla samma låga vetenskapliga kvalitet som en viss Trofim Lysenko https://sv.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko
8 mars, 2017 den 18:24
ulf
det är sådana här klokheter som gör slu forskarna så förbannade att dom måste mobba bort hagner….http://www.fsy.se/Naturbruk/blanketter/blankett170.pdf
8 mars, 2017 den 19:42
Tomas Johansson
Än mer obegripligt är det totala ointresset från miljöorganisationer och miljömyndigheter, politiker m fl.
Är dom rädda?
Alla vet att det måste förändras.
Ingen bryr sig.
Otroligt uselt!
8 mars, 2017 den 22:03
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Jag tycker att det är ganska skrämmande att läsa en del inlägg här och då tänker jag inte på äganderättsgläfsandet i första hand utan den vetenskapliga navelskådande pseudodiskussionen som totalt bortser från verkligheten. Att det inte kommer att finnas någon skog kvar till nästa generation.
Alla vet att ett trädplantage inte är en skog,Om forskare påstår att kalhyggesbruket inte skadar skogsekosystemet så ljuger de. Så det är väl därför diskussionen i princip handlar bara om pengar, och att hitta alla små fel i ”motståndaren” argumentering.
Varför ligger inte skogsforskningen under någon ekonomiskt fakultet någonstans kan man undra.
8 mars, 2017 den 22:35
Erik Andersson
Och vilka ska borga för mångfalden i skogen då tycker ”Varglisa”? Ska äganderätten tas ifrån alla okunniga och oengagerade skogsägare? Och varför skulle en avverkning skada det skogsekosystem det befinner sig i strax före en avverkning? Varför blir inte en planterad/självföryngrad eller sådd skog skog på mycket lång tid …. 😉
Lite nyfiken på hur du tänker, Varglisa!
8 mars, 2017 den 23:11
Tomas Johansson
Tack Ylva.
Men vinst, nej, den som säger att kalhyggen görs av vinstintresse räknar fel.
Skogsägare luras in i det.
Skövling ger samma sorts ”vinst” som biltjuven.
Någon annan får betala.
Men i skogen är förloppen långa, mycket långa, den totala bilden berör två eller fler generationer, det är där nutida kalkyler havererar.
Tjänstemännen på Sveaskog/Skogstyrelsen/SLU tänker bara på sin tjänsteperiod.
8 mars, 2017 den 23:33
Niklas
Ylva! Kommandoskogsbruk lär snarare leda till enfald än till mångfald i skogen. Den saken är i alla fall klar.
Sedan är det ju så att den som vill se mer biologiskt mångfald i skogen bör ju köpa en bit skog själv och sedan sköta den på ett sådant sett som gynnar den biologiska mångfalden. Alternativt betala någon frivillig markägare för att sköta sin mark på ett sådant sätt.
8 mars, 2017 den 22:20
Ylva Lindberg (@Varglisa)
En kommentar om att 300 000 privata skogsägare skulle borga för någon slags mångfald i skogsbruket.
Nej, inte i längden. Kalhyggesbruk är normen som okunniga eller oengagerade ägare rättar sig efter redan nu. Många privata skogsägare brukar skogen på ett, gentemot natur och människor, mer hänsynsfullt sätt Men på grund av ägarskiften vare sig det är genom arv eller försäljning, kommer förr eller senare all sådan skogsmark kalhuggas. Detta går blixtsnabbt, men mark som tidigare kalhuggits kan inte återgå till skog på mycket lång tid.
8 mars, 2017 den 23:14
Tomas Johansson
Enligt Mats Karström tar det ca 700 år att återskapa ett skogsekosystem fullt ut (övre norrland).
8 mars, 2017 den 23:17
Niklas
Ylva! Men då kan ju köpa en bit egen skog och skydda den från ”skövling”?
9 mars, 2017 den 14:56
ulf
så här ser det ofta ut i skogarna på gränsen mot norge, det går inte att ta fel på vilket land som skiter i sin natur https://www.google.com/maps/@64.4500436,14.1211121,1988m/data=!3m1!1e3 ..förresten är de fjällnära skogarna mer hotade än någonsin…och reglerna för hur du får ta ner dom lättas år från år….man ska tänka på att vi inte haft en tanke på att avverka mark som ger runt 1 kubik per år…det har ansätts helt hjärnskadat, att avverka skog där risken att den inte växer upp igen är överhängande, det har funnits ett ord…anständigt och det är inget ord som man har råd med längre inom politiken och industrin, desperata människor har inte råd att vara anständiga varken mot andra människor eller naturen….för några år sen ändrade politikerna på sin syn om den fjällnära skogen ytterligare, så här skrev man ”Lagrådsremiss Gränser i skog
Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.
Stockholm den 11 mars 2010
Eskil Erlandsson
Mats Wiberg
(Jordbruksdepartementet)
Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll
I lagrådsremissen föreslår regeringen vissa ändringar i skogsvårdslagen
(1979:429), främst i de delar som gäller skyddsskog, svårföryngrad skog
och fjällnära skog.
Regeringen föreslår att kravet på tillstånd till avverkning av skog inom
skyddsskog och svårföryngrad skog upphävs och ersätts med lagens
generella krav på att underrätta Skogsstyrelsen om planerade avverk-
ningar.” vidare skrev man så här…”När det gäller straffreglerna förslås att fängelse inte längre ska ingå i straffskalan för de överträdelser där den straffbelagda gärningen helt eller i det väsentliga anges i föreskrifter som har meddelats av Skogsstyrelsen.” nä så jäkla viktigt är det väl inte hur man hanskas med naturen…för tex snatteri är straffskalan upp till 6 månaders fängelse…..men varför skulle vi se så allvarligt på ett utrotande av ett skogsekosystem….man brukar ju alltid urskulda sig med ”att det var såna tider då”…..men dom är ju nu, hur urskuldar man det ….
9 mars, 2017 den 15:12
Erik Andersson
Inte för att jag vet hur du, Ulf, tolkar information som du hänvisar till. När jag tittar på kartan ser jag skogar som är påverkade av människan på båda sidor riksgränsen ….. 😉
9 mars, 2017 den 15:18
Klas Ancker
Finskt kalhyggesbruk i väster och rysk urskog i öster.
https://www.google.com/maps/@64.5275894,30.0298303,15483m/data=!3m1!1e3
9 mars, 2017 den 18:09
Erik Andersson
Ryssarna kan dom också ….. https://mail.google.com/mail/?tab=wm#inbox/15ab3f2976061d6a
9 mars, 2017 den 17:46
ulf
när hanna lundmark för fram ”beviset” för kalhyggesbruk på ridön så hänvisar hon till en skogsbruksplan där man plockar ut 40 kubik per hektar på 4% av skogsytan under 5 år….va f-n är det, ja inte kalhyggesbruk i alla fall, i så fall får sveriges skogsägare genast börja med det ”kalhyggesbruket” jag godkänner….tack för ikväll….
9 mars, 2017 den 20:09
Niklas
Tja, Ulf! Medelavverkningen i Norrbotten var ju runt 40 kubik/ha för sisådär 60 år sedan https://gunnarlinden.wordpress.com/2017/02/28/hur-mycket-kontinuitetsskog-fanns-i-mitten-av-forra-seklet/
10 mars, 2017 den 12:25
Erik Andersson
Och som vanligt har Tomas på fötterna i det han skriver, eller är det som vanligt: en massa tyckande …..;)
10 mars, 2017 den 13:09
Tomas Johansson
Det kunde man ju ha önskat, och att man vaknat upp och att det här bara var en mardröm.
Men jag har väntat på det, att det skulle komma något i den här stilen från Sveaskog, Domänverket, som anser sig ha herravälde i norra Sverige.
Nu när Sveaskog tagit över Skogsstyrelsen så blir det ju bara logiskt.
De flesta skulle gjort samma sak i hans ställe, bevakat sina intressen.
10 mars, 2017 den 13:35
ulf
http://www.natursidan.se/nyheter/inventeringspaus-av-vardefull-natur-ett-av-de-storsta-sveken-mot-naturvarden/
10 mars, 2017 den 18:30
Niklas
Jag gillar skarpt Hans S Jonssons träffande kommentar om SNF och Johanna Sandahl i den artikeln Ulf länkar till.
10 mars, 2017 den 13:40
ulf
”Vi förutsätter att skogsbruket hanterar pausen på ett ansvarsfullt sätt”, skriver Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. … varför då, har det varit så, är det vad skogsstyrelsen konstaterat hitintills…varför skulle det plötsligt bli så…
10 mars, 2017 den 18:23
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Att skogstyrelsen nu backar på uppdraget att inventera Norrlands inland är bra.
Sedan skriver han också att det inte var meningen att utföra inventeringen som den nu har blivit gjord.
Det är bra att Herman inser att man gör stora misstag och att detta är ett rättsligt haveri.
Det är väl inte Nordkorea vi lever i eller….
10 mars, 2017 den 13:49
ulf
”En paus ger också ökad möjlighet till en konstruktiv dialog kring ansvar och åtgärder med olika intressenter i skogssektorn” gäller samma tanke vurpa polisen, och skattemyndigheten, vi litar väl på medborgarna och ska vi få en konstruktiv dialog med dom så måste vi sluta att övervaka dom, låter väl finemang, klart medborgarna hanterar det på ett ansvarsfull sätt, att det var 40% av avverkningarna som bröt mot lagen var en parentes, nu är det nya tider med nya ledare….hej o hå…med farbror herman…
10 mars, 2017 den 13:53
Tomas Johansson
Det går i alla bra för Herman…
Nu kan dom braka lös helt fritt!
10 mars, 2017 den 16:37
Erik Andersson
Nu börjar äntligen Skogsstyrelsen komma på rätt köl! Först bakläxa om artförordningen, sen en naturlig återgång till begreppet ”nyckelbiotop”. Tog de även bort den publika hyggesanmäl som är idag så vore förtroendet för Skogsstyrelsen på gång att stärkas för min del 🙂
10 mars, 2017 den 18:26
Niklas
+1!
11 mars, 2017 den 02:29
Tomas Johansson
Så det är bra att nyckelbiotopsinventeringar nu bara ska göras utanför de statliga skogarna i ”nordväst”.
Jag trodde ni var på de privata skogsägarnas sida.
Nu ska alla reservat alltså läggas på er mark, aldrig på statens och storbolagens.
Hur tänkte ni nu?
11 mars, 2017 den 21:19
Niklas
Tja, helst skulle jag ju se att nyckelbiotopsinventeringarna upphörde omedelbart i hela Sverige, vilket jag också skrev i går..
Men jag kan konstatera att eländet med nyckelbiotoperna är värst i nordvästra Sverige.
Dessutom är det ju fortfarande en viss skillnad på nyckelbiotoper och reservat, ifall du inte har förstått det. Nyckelbiotoper får vanligtvis avverkas, men det är svårt att hitta köpare till virket p.g.a. certifieringsregler. Alltså funkar avverkat virke från nyckelbiotoper bäst till egen ved + att sågas upp till egna bräder på den lokala bysågen.
10 mars, 2017 den 18:18
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Hej!
Nu blev det livat i Skogen!!
Myndigheter måste få kunna erkänna att de gjort fel
Det var aldrig syftet. Tillämpningen av begreppet har varit särskilt svår i nordvästra Sverige. Därför inför vi nu en paus för all inventering av nyckelbiotoper i nordväst, skriver Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen.
http://www.dn.se/debatt/vi-pausar-inventeringen-av-nyckelbiotoper-i-nordvast/
Nu gör skogstyrelsen en pudel och tar time out, och pausar nyckelbiotopsinventeringar!
Man inser att detta inte håller rättsligt och att man saknar förtroende hos skogsägare och skogsföretagen
Klassificering av en skog som nyckelbiotop ger inte formell skyddsstatus, men har i praktiken blivit liktydigt med stopp för avverkning. Det var aldrig syftet. Tillämpningen av begreppet har varit särskilt svår i nordvästra Sverige. Därför inför vi nu en paus för all inventering av nyckelbiotoper i nordväst, skriver Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen.
Det hade också varit logiskt och konsekvent om man rullat tillbaka all tidigare Nyckelbiotopsmärkning då han de facto erkänner att metoden inte är lämplig.
Det blir ju en heltokig situation för de skogsägare i berörda kommuner som fått sin skog nyckelbiotopsmärkt med en metod som man slutar använda för att den ger fel resultat.
”Ett av de värsta sveken vi sett i Sverige”, Skogsstyrelsen kör med detta beslut över miljörörelsen anser Naturskyddsföreningen.
Myndigheter måste få kunna erkänna att de gjort fel
10 mars, 2017 den 19:31
ulf
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6649669
11 mars, 2017 den 02:01
Tomas Johansson
Nu beslagtog ju kronan huvuddelen privatskog i Norrlands inland, den ”ägs” nu av Sveaskog, SCA eller Holmen, de få kvarvarande privatpersoner som äger skog finns runt samhällena, men framförallt UTANFÖR norrlands inland och söderut, så där hade det ju varit begripligt.
Det Herman gör, helt rätt ur hans perspektiv, är att ta bort de sista hindren för att hugga rent på Sveaskogs marker. Sveriges sista naturskogar, lämna plats för Lars Lundqvists ”planterade ekosystem”.
Herman är trogen sitt gamla Domänverk. Han slutade ju bara för ca ett år sen.
(Nordvästsverige var en ny intressant benämning på Sveaskogs kärnområde, Mats Karströms namn var bättre: Det glömda Landet)
Men återigen, det här flyttar bara fokus från den viktiga frågan.
Reservaten är få och små, och blir än mindre, inga alls om Sveaskog nu får ta över allt, de hatas av storskogsbruket, men det som har någon bettdelse är HUR vi brukar skogen, hållbart eller inte.
Det berörs inte alls av den här diskussionen.
Delvis är ju situationen uppkommen av att naturvården helt snöat in på att reservaten ska rädda skogsekosystemet, dom där promillena, en hopplös idé som bara folk i storstan tror på.
11 mars, 2017 den 08:35
ulf
det som många nog inte tänker på, även insatta skogsmänniskor i allmänhet, är ju hur lite slutavverkningsskog som sveaskog har kvar….dessa hycklare som påstår att dom restaurerat sveriges skogar i mer än en omloppstid har fått slut på skog och måste nu desperat och så drastiskt hissa krigsflagg mot alla sveriges naturälskare….att herman lyssnar på sina gamla kompisar och låter dom styra är så ynkligt att man vill spy, (jag hade ett litet hopp om att herman som sett förstörelsen av sveriges natur inifrån, skulle ha så mycket kurage att han med sin nya befattning skulle ta några kloka beslut och följa lagen som den är skriven, men jag erkänner…..jag hade totalt fel, det är svårt att sätta sig in i hur lågt andra människor kan sjunka i sin feghet….jag kunde inte ens i mina tankar sänka mig till hans nivå)…. på skogsstyrelsen har det ju ryktats de senaste 20 åren att industrin sitter i konferensrummen och tar beslut om hur saker och ting ska skötas…och nu verkar man inte längre bry sig att det så uppenbart syns utåt…att herman avsäger sig halva sitt jobb måste väl betyda att han inte får sitta kvar….och om man nu tar en paus att inventera den både för naturen och oss människor livsviktiga särskilt värdefulla naturen, så måste man väl också ta en paus med avverkningarna under den tiden…..det man undrar är ju vad det är för lama ankor som sitter på regeringskansliet, herman har ju också överordnade, och dom har ju sagt att vi ska ha ÖKAD hänsyn i skogsbruket och anslår mer pengar till detta. var gömmer dom sig nu….för några år sen utreddes gränsskogarna i detta område, uppdraget var dessa ”Uppdraget och dess genomförande.
Utredningsuppdraget har omfattat följande delfrågor:
•Kan gränsen för svårföryngrad skog och bestämmelserna knutna till denna upphävas och vad behövs i så fall för att skyddet för
naturmiljön, kulturmiljön och rennäringen inte ska försvagas?
•Om gränsen och bestämmelserna gällande svårföryngrad skog
upphävs, vad ska då gälla för den del av området som är fjällnära skog?
•Hur kan bestämmelserna om skyddsskog upphävas? http://www.regeringen.se/contentassets/ef078f96863e4621b7ab28210612368d/skog-utan-grans-hela-dokumentet-sou-200930 då 2009 stod björn risinger för utredningen, där han uppfylde alla önskningar från den giriga regeringen…var är han idag….jo generaldirektör för naturvårdsverket…jag har sagt det förut, godnatt sverige….
11 mars, 2017 den 09:08
ulf
här kan alla se hur slutavverkningsarealen i norrbotten och västerbotten (de områden man nu vill komma åt) har drastiskt gått ner…dessa siffror trodde man aldrig skulle komma ut, inten ens skogsstyrelsen släpper ifrån sig dom, men en ung forskare och slu har varit lite ”slappa” …ladda hem pdfen för den kommer garanterat tas bort från nätet nu….på sidan 46 kan ni läsa de fruktansvärda bevisen på ett land där staten tar livet av naturen för några korvören http://stud.epsilon.slu.se/4313/1/Bostrom_C_120701.pdf …utdelningen på sveaskogs aktier är 800 miljoner i år, pengar som borde stå kvar för att bolaget ska få vara friskt, men pengarna ska väl gå till att öka naturskyddet med 100 miljoner…oj det blev visst 700 miljoner över…ja så här kan man raljera hur länge som helst när man beskriver en av världens mest lögnaktiga regering och storindustri ….
11 mars, 2017 den 21:34
Niklas
Nej Ulf! Röjning tar inte livet av skogen. Tvärt om så ger röjningen ett rejält utrymme för kvarvarande träd att växa till sig. Det är ju själva vitsen med röjningen. Samma princip gäller ju även i gallringarna, med den skillnaden att det man tar bort är värt att ta vara på.
Är du lika irriterad på att det av exakt samma skäl röjs/gallras i morotslandet?
/Niklas
11 mars, 2017 den 12:57
ulf
här några på toppen av ett isberg som skrivit öppna brev till regeringen det senaste dygnet, de flesta kräver att herman sundqvist avgår… https://signby.me/se/letter/tips-om-vardefullt-planeringsverktyg-for-hallbart-skogsbruk-i-sverige vad har ni väntat er på skogsstyrelsen…tack för att ni väckt den björn som ni trodde ni sövt med förskönande ord som ”vi har aldrig haft så mycket skog” vilket ju är en stor lögn, vi har aldrig på tusentals år haft så lite skog, skog är inte träd, det är ett ekosystem som är oerhört mer komplext än vi någonsin kommer att förstå…. nä nu ska jag gå ut i solen och njuta av min skog, som är en av de finaste i hela bergslagen, ( enligt en anställd på slu) men det säger tyvärr oxå allt om hur det står till med skogarna i bergslagen i övrigt…
11 mars, 2017 den 13:59
Erik Andersson
Ulf! Varför skriver du samma inlägg både på Hermans och Malins blogg? 😉
11 mars, 2017 den 16:57
ulf
en del saker är viktiga för båda bloggarna att kommentera, men det är väl inte konstigare än att du ringer en eller två kompisar och berättar något…beroende på vad det handlar om….om nu herman gått för långt i sin iver att tillfredsställa sina gamla kompisar så är det ju ganska viktigt att belysa detta för en större grupp människor, jag trodde ju lite på herman men jag som alltid skryter med att jag får rätt hade gruvligt fel…en sån nesa retar mig så in i h-e…men jag är ganska säker på att detta kommer sluta illa för herman, han får ta några steg tillbaka eller kanske tom bli avskedad…törs inte säga att jag alltid har rätt i detta fall, för en del gubbar är bara för mycket att analysera….men det är aldrig bra att styra över människor som ogillar en…det brukar gå åt skogen….
11 mars, 2017 den 21:24
Niklas
Öresundsposten ger ett stort beröm till Skogsstyrelsen http://www.op.se/opinion/ledare/marcus-persson-obs-i-den-har-ledaren-far-skogsstyrelsen-berom
12 mars, 2017 den 10:34
Erik Andersson
Nu kryper den Svenska Avundsjukan fram, Ulf! Varför har Persson-Invest betett sig som idioter?
12 mars, 2017 den 16:53
ulf
ch givetvis gör dom som dom vill i skogen att bygga en kilometer väg får väl patroner göra utan att söka tillstånd, det är frågan om attityd till sina medmänniskor,m och jag lovar…jag är inte det minsta avundsjuk på såna människor….varför skulle man vilja vara sån… http://www.ltz.se/blaljus/brott/persson-invest-skog-atalas-for-brott-mot-skogsvardslagen-kan-fa-betala-hundratusentals-kronor-i-skadestand
12 mars, 2017 den 17:24
Erik Andersson
Letar du mer i arkiven så hittar du säkert något mer smaskigt, Ulf. Jag försvarar inte Persson Invest ett dugg och de har blivit dömda för felet de gjort. Vad det har att göra med innehållet i denna blogg är för mig en gåta då den handlar om att nå mål …….?
12 mars, 2017 den 18:07
ulf
det detta handlar om …är vad det är för människor som har frihet under ansvar, vad det är för människor som äger jorden vi trampar, vad det är för människor som har det totala herraväldet över vår natur och vilka det är som beskriver verkligheten för oss, via ledare i tidningar, via företags ledningar, via korrupt tilldelade generaldirektörsposter och via andra respekterade positioner i samhället …vi måste få det som fega och bekväma journalister inte ger oss längre, nämligen en beskrivning av verkligheten från mer än ett håll……och om den ges i alla möjliga och omöjliga sammanhang, så är det bara så makten själva gör…jag tänker inte lägga mig ner och dö för att någon tycker det…och vem behöver mer lögner, räcker det inte att en bunt mytomaner får styra folket, vi behöver väl inte låta delar av svansen på öps ledarsida och i storindustrin hylla dom oxå….
12 mars, 2017 den 21:40
Erik Andersson
Och du Ulf, av alla, skulle vara något slags företrädare för folket! Tillåt mig tvivla 😉 Har läst alldeles för mycket smörja från dig de senaste åren ……
12 mars, 2017 den 21:36
Erik Andersson
Tomas! Du får väl prata med någon skogsägare i inlandet då! Det finns åtskilliga sådana fastän du lever i en värld som bara har Sveaskog på näthinnan. Nyckelbiotopsproblematiken slår igenom i det inre Norrlands skogar. Nyckelbiotoperna var från början tänkt för södra och mellersta Sveriges privatskogsägare.
13 mars, 2017 den 00:54
Tomas Johansson
Dom finns, och har oftast betydligt bättre ordning på sin mark än Sveaskog.
Men det har inte med saken att göra, de stora skogarna i norr förvaltas av Sveaskog, världens sämsta akogsbolag, så inveteringsstoppet har inget med privata skogsägare att göra, givetvis ljuger Heman.
Det handlar om att genomföra uppdraget han hade på Sveaskog, att kalavverka hela norrlands inland.
Att det var hans mål har han sagt vid ett flertal tillfällen.
Ingen hemlighet.
Nu kan han genomföra det.
Men du förstår det bara inte, men det är det inte många andra som gör heller.
Inte heller ledningen på SNF.
Politikerna tiger, men dom har ju utsett Europas största skogsskövlare till generaldirektör.
Nyckelbiotopsmodellen är utarbetad av Mats Karström, har inget med södra sverige att göra, där finns inga nyckelbiotoper kvar.
13 mars, 2017 den 07:07
Erik Andersson
Fel som vanligt, Tomas! I Sverige finns det nyckelbiotoper på ca 2% av den produktiva skogsmarken. 4% i Norrland och ca 1% i de södra delarna.
Klicka för att komma åt Rapport%20Nul%C3%A4ge%20Nyckelbiotoper%2020160622%20remissversion.pdf
13 mars, 2017 den 11:12
Tomas Johansson
Vad är fel?
Huvuddelen av nyckelbiotoperna finns i norr, ja…
Skogen i norr (”nordvästsverige”) ägs huvudsakligen av de stora drakarna med staten i spetsen.
Ja.
Varför drabbas då privatpersoner mer där av inventeringar än i den del av Sverige där privatpersoner äger mycket skogsmark..?
Men vem orkar bemöta dravlet?
Det man kan säga är att det inventerats på en mindre del av de stora arealerna i norr, av förståeliga skäl.
Där finns helt naturliga ursprungliga skogar, som renrakas dagligen och ersätts av planteringar, vilket är ett brott om huvudregel i FSCs stadgar.
Planteringarna har inte börjat avverkas än här.
Jag har rännt runt och vet att det mesta av det rödlistade inte är funnet, och att hela denna modell med att söka rödlistat är hopplös, eftersom länsstyrelsen inte kan köpa in mer än de gör.
Vi kommer aldrig in på den viktiga frågan, hur kan man bruka ekosystem utan att förbruka.
Det går, det kan vi i andra delar av vår värld, vi fiskar inte sönder sjöar och hav för att få fisk, oftast inte i alla fall, vi tar inte bort bärriset för att plocka bär, vi skjuter inte bort allt vilt för att få viltkött, vi vårdar det vi uppskattar och behöver, vi utrotar det inte.
Ekologi och ekonomi är samma sak.
Ekosystemen är den viktigaste utmaningen inför framtiden.
Jordklotet överlever, men om vi behandlar vår närmaste omgivning på samma sätt som folket på Påskön, ja då blir det problem, för människan mest, planeten kommer repa sig.
Idén om att det går att lösa med promillen reservat årligen är dömd att misslyckas. Nu tar Herman bort även den lilla rännilen, men bara på sin egen mark.
Vad kommer sedan för spännande förslag från högste chefen???
Riksskövlaren.
Återstår att se.
13 mars, 2017 den 11:55
Erik Andersson
Tomas! Om man nu bortser från din Sverigebild som domineras av Sveaskog och det inre Norrlands skogar, hur ska resten av Sveriges skogar skötas, de som domineras av enskilt ägande?
13 mars, 2017 den 14:04
Tomas Johansson
Det är skilda världar.
Det Sveaskog nu gjort via korruption och Herrman är att undanta den del av svensk skog som BORDE ta ansvar för biologin, svenska folkets skog, och flyttat över ansvaret till de enskilda skogsägarna.
Staten som näringsidkare, borde vara något annat än privata näringslivet.
Staten lever ju på beskattning av det privata fria näringslivet.
Alltså borde staten ta ansvar, inte skjuta över det på andra.
Men du är kanske så grundlurad så du inte förstår bättre.
13 mars, 2017 den 14:35
Erik Andersson
Väntar fortfarande på ett svar hur du ser på de enskilda skogsägarna skötsel? Inget ovidkommande svammel utan ett enkelt svar!
13 mars, 2017 den 07:37
ulf
men vad blir när alla skogar har kalavverkats….i dalarna blåste en storm ner en stor yta 1954… idag står de planterade avverkningsbara träden i en steril, trivia och tråkig ointressant plantering i snörräta rader …åk och titta på den innan nästa hygge tar vid….framtidens landskap och natur är redan här….http://www.fotosidan.se/blogs/levandeskog/dalarnas-naturskyddsforening.htm ….och detta obegripliga hanterande av vår natur sanktioneras av en förvirrad maktapparat som inte har en susning om vad som är på gång… vår natur är nu som en patient med svåra brännskador, och läget är kritiskt, varje liten frisk hudflaga är livsviktig för att det ska gå bra …. ett totalt stopp för avverkningar, måste givetvis ledsaga ett totalt stopp att inventera de sista resterna av skog som kan hjälpa till att läka vårt sargade skogsekosystem….att stoppa inventeringarna är som att släcka sjukhusets brännskadeavdelning och släppa in en mordbrännare…..
13 mars, 2017 den 07:55
Erik Andersson
Eller man kanske ska ta och göra nya inventeringar av skyddsvärda skogar som inte innefattas av nyckelbiotopsbegreppet. Ingen som har tänkt i de banorna? 😉
13 mars, 2017 den 14:14
Tomas Johansson
Vad kunde man vänta när Europas värste skogsskövlare väljs till generaldirektör?
Det är som om staten och allmänheten inte fattar någonting, skulle dom valt SCA-chef till samma post, eller någon från Holmen eller Stora, knappast.
Staten förstår inte att statens företag är lika usla eller sämre än det vanliga näringslivet, Vattenfall och LKAB samma visa.
Tänk dig om ett gruvbolag från Australien skulle flyttat Kiruna…
Vilka protester det skulle bli… nu är det bara… ”vardag”…
13 mars, 2017 den 15:34
ulf
gränsskogarna blev lovliga att avverka utan tillstånd för sju år sen, anständigheten hos skogsbolagen gjorde att dessa ofta 200 år och mer gamla skogar inte avverkades…den anständigheten är nu borta och med det nya direktivet så är dom givetvis rökta ….vi är bara för sorgliga i det här landet och människor som ska värna naturen lika mycket som produktionen på skogsstyrelsen och tar denna lag på fullaste allvar måste ju må pyton, för att fungera som boss behöver anställda se upp till den personen, annars fungerar inte ett företag….hur funkar det på skogsstyrelsen….lojala medarbetare behöver känna att dom gör något som uppskattas, man undrar bara hur det kan vara möjligt, med ett helt lands fördömande… att tro skogsägarna ska ha kunskaper att bedöma vad som är nyckelbiotoper är ju ett skämt, som gränsar till åtalbart….men skogsvårdslagen är klar på denna punkt…du kan inte åtalas för att du inte förstår och det finns inga krav på en skogsägare att han ska förstå….så var går vi då med vår natur…var tog vettet vägen…
13 mars, 2017 den 15:42
Erik Andersson
Med Kometprogrammet slipper skogsägaren bli anklagad att inte förstå nyckelbiotopsinventeringen. Skogsstyrelsen med sin kunskap sköter detta! Och allt på frivillig väg av skogsägarna …. Kan väl inte bli bättre? 😉
13 mars, 2017 den 18:51
Tomas Johansson
Handlar fortfarande bara om att skydda promillen.
De spelar ingen roll hur mycket det babblas om inventeringar och biotoper.
Fortfarande mest pseudofrågor.
Det som påverkar skogsekosystemet är hur vi brukar skogen.
För den kommer brukas, till allra största delen.
När ska den frågan komma upp.
Tills dess händer ingenting av större värde.
Så egentligen betyder inte Hermans korrupta beslut så mycket i det stora hela, än, men det förebådar att Sveaskog nu kommer använda sig av ännu sämre skogsbruksmetoder, köra sönder ännu mer mark, använda än mer märkliga monsterplant, än mer gödsling, dikning, markberedning och brott mot de miljömål som vi numera har med all naturresursanvändning.
Det förebådar värre saker i en snar framtid.
Bara att beskåda det sorgliga skådespelet.
13 mars, 2017 den 22:27
Erik Andersson
Hur ska de privata skogsägarna sköta skogen då, Tomas! Svar tack!
13 mars, 2017 den 23:03
Tomas Johansson
Varför ska privat skog ska skötas annorlunda än statlig?
13 mars, 2017 den 23:12
Erik Andersson
Hur ska den statliga skogen skötas då?
14 mars, 2017 den 09:28
Tomas Johansson
Kanske kunde diskussionen nu komma in på den enda viktiga frågan.
Hur ska skogsekosystemet hanteras.
Hur kan vi ha toapapper, plank och andra skogsprodukter utan att förstöra det ekosystem som ger oss det, borde vara enkelt att förstå men så svårt få igenom.
Det enda jag kan om det är några exkursioner med Mats Hagner och (glömt namnet på han) i Lübeck.
I övrigt kan jag inget om det, men jag kan räkna ut en del själv, som att de körskador Sveaskog gör i ”nordvästsverige” inte är en del av framtida skogsbruk, om det ska vara hållbart, liksom att underröjningen måste upphöra, om vi vill behålla skogens genetik, och att man inte kan förstöra bäckar och åar.
Sen finns en massa saker som jag inte kan, det mesta faktiskt, troligen delar jag den okunskapen med de flesta i skogsväsendet, eftersom det inte forskas på hållbara skogsbruksmetoder i Sverige.
SLU håller på med planteringar, inte miljöriktgt skogsbruk, inte så det märks utåt i alla fall.
14 mars, 2017 den 09:47
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Om du inser att du kan för lite, vore det inte en bra idé att läsa på i såna fall, för att lära dig så mycket som möjligt? Annars är du ju helt utlämnad till de som har läst mer än du.
Oavsett vad man tycker om dagens skogsbruk så kan man inte påverka och förändra nånting om man inte först läser på så att man förstår varför dagens skogsbruk ser ut som det gör.
Jag tror faktiskt att både du och andra skulle ha mycket att vinna på att läsa hela Skogsskötselserien. Då skulle ni lära er åtminstone grunderna och skulle ha mycket lättare att på allvar diskutera hur skogsbruket borde förändras.
http://www.skogsstyrelsen.se/skogsskotselserien
Nej-sägare får sällan nåt större inflytande någonstans utan det är de som kan föreslå konstruktiva alternativ som får verkligt inflytande.
14 mars, 2017 den 10:02
Göran Rönning
Då kan väl du Lars Lundqvist föreslå konstruktiva alternativa metoder,( för att använda dina egna ord ) till att inte längre orsaka de makabra körskadorna skogsbruket under 50 år orsakat skogsmarkerna. Då kan väl du Lars Lundqvist föreslå konstruktiva alternativ till att inte skogsbruket kör sönder och samman skogens bäckar och kallkällor, till att markbereda sönder flerhundraåriga fäbodstigar, eller fäller kungsörnarnas boträd.
14 mars, 2017 den 10:10
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Den kunskapen finns redan.
Det är det jag menar med ”läs på”. Istället för att bara protestera i största allmänhet, läs på och kräv att entreprenörerna använder den senaste kunskapen.
14 mars, 2017 den 12:51
Tomas Johansson
Av de tjugo punkter med ”läs mer” i skogsskötselserien var det ingen som berörde ämnet hållbart skogsbruk.
14 mars, 2017 den 12:54
Erik Andersson
Det beror nog mest på vilken definition man sätter på orden: hållbart skogsbruk! 😉
14 mars, 2017 den 13:29
Tomas Johansson
I resten av världen, utanför det svenska skogsväsendet, är begreppet hållbart numera ganska väl definierat.
Men det saknas i det jag sett hittils i de ledande positionerna i svenskt skogsbruk.
14 mars, 2017 den 15:40
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Tomas, om du läser samtliga delar i Skogsskötselserien så kan du grunderna i dagens skogsbruk tillräckligt bra för att på allvar kunna diskutera skogsbruket. Om du från början säger att viss kunskap inte räknas eller är onödig så hamnar du direkt i ett kunskapsmässigt underläge.
”Know your enemy” brukar man säga. Du måste kunna den andra sidans argument lika bra som dina egna.
Och nej, det finns inget kapitel som heter ‘hållbart skogsbruk’ eftersom det är underförstått att de åtgärder som ingår i dagens skogsbruk går att utforma och tillämpa så de ryms inom begreppet hållbart skogsbruk, så som det definieras internationellt. Det finns ingen generell definition som säger att exv kalhuggning inte skulle vara tillåtet inom hållbart skogsbruk.
14 mars, 2017 den 18:07
Tomas Johansson
Nä, men att med kalhuggning och underröjning ta bort naturskog och ersätta den med plantager.
Det är t o m förbjudet av FSC.
Sveaskogs dagliga verksamhet är brottslig.
Det hela döljs bakom ”forskningens” skrönor om ”skräpskogar”.
Och det korrupta Svenska FSC.
14 mars, 2017 den 18:25
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Nej Tomas, det är inte förbjudet enligt FSC att dra upp ny skog genom att plantera inhemska trädslag. Begreppet ”plantage” syftar på främmande trädslag, inte på att man fröet sås i en torvklump i en plantskola istället för att sås direkt på hygget.
14 mars, 2017 den 23:09
Tomas Johansson
Ur FCSs tio huvudregler punkt 10: Plantager som efter 1994 anlagts på områden som tidigare varit naturskog kan inte certifieras.
Ja vi vet att i lantbruksuniversitetets teorier är en förädlad planterad skog detsamma som naturskog.
Jo vi vet att Svenska FCS inte fungerar.
Om nu plantage enligt svenska FSC bara berör främmande trädslag, är inte Contorta och rysk gran främmande i skogslandskapet heller?
Vad kommer härnäst?
Svenska FCS certifierar Eucalyptus som svensk naturskog?
15 mars, 2017 den 07:06
Erik Andersson
Tomas! Jag skulle definiera planterad skog som kulturskog. Plantager finns inte i Sverige! En kulturskog kan med tiden bli en naturskog med rätt skötsel och några hundra år framåt en urskog. 🙂
15 mars, 2017 den 09:06
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Jag har tidigare skrivit, vilket du borde komma ihåg, att Pinus contorta är införd, exot, inte inhemsk.
Däremot finns det ingen ”rysk gran” som planteras i Sverige utan det är exakt samma Picea abies som växer naturligt i Sverige.
En älg (Alces alces) är en älg oavsett om den finns i Sverige, Finland eller Ryssland. En bäver (Castor fiber) i Sverige är samma art som bäver i Finland eller Vitryssland. Samma sak gäller växter. Antingen är det samma art eller inte.
När det gäller gran, Picea abies, så är det samma art i Sverige, Finland, Vitryssland, Tyskland, Danmark, Norge, osv, på samma sätt som det är samma sorts gran, Picea abies, i Småland och Norrbotten.
14 mars, 2017 den 11:28
Göran Rönning
Vi kan ju tar ett konkreta fall,( som får stå som urtypen av hur det går till i verkligheten) ur den digra högen av exempel av makabra körskador som skogsbrukets utövare i princip dagligdags gör sig skyldig till.
Tre km söder om Mångsbodarna har Fiskarheden AB hösten 2015 orsakar makabra körskador. Så här säger Skogsvårdskonsulenten Daniel Palm i en stort uppslagen artikel i Dala Demokraten 3 okt 2015.” Det här är helt galet. Här har man hoppat 20 år tillbaka i tiden. Man har inte tänkt efter för fem öre och helt struntat i våtmarker och vattenmiljön och hur den ska skyddas. Det är mot lagen. Det är mot miljöcertifieringen säger Palm. Inte ett spår av att man lagt ut ris, grenar, toppar eller något. Man har kört direkt mot våtmarken och skapat diken som går rakt ned i bäcken säger Palm. Han fortsätter ”- I det här grumliga vattnet finns mycket organiskt material. Det innehåller tungmetaller där kvicksilvret är den giftigaste. Det kvicksilvret rinner nu ut i Vanån och systemet nedströms. Det påverkar nervsystem och förmågan att reproducera och det först drabbar fiskarna, men likaså alla de däggdjur som äter fiskarna”: slut citat.
Trots utbildning av skogsbrukets utövare, trots utgivning av sagoboken ” Skogens Vatten” år 2011 av fyra skogsägareföreningar Södra Skogsägarna, Mellanskog, Norrskog, Norra Skogsägarna, trots införande av våtmarkskartor i skogsmaskinerna, trots digitala hjälpmedel i alla dess former, så fortsätter skövlingen och förstörelsen av våra gemensamma skogens vatten till synes i oförminskad takt. Låt oss då ta fasta på vad Lars Lundqvist SLU Umeå uttryckligen säger” det är de som kan föreslå konstruktiva allternativ som får verkligt inflytande”: slut citat. Ja ha – uppenbarligen har då Lars Lundqvist/ SLU totalt misslyckats med att framför konstruktiva allternativ till dagens skövlingar och förstörelse av våra gemensamma vattenlivsmiljöer som är ett allmän- intresse…
14 mars, 2017 den 11:41
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Jag jobbar inte med körskador utan med skogsskötsel, framförallt blädningsbruk. Och när det gäller den delen tror jag faktiskt att jag lyckats ganska bra med att föra ut budskapet.
14 mars, 2017 den 18:29
Tomas Johansson
Du jobbar med blädningsbruk…. ?
Du skämtar…
Du menar nog att du jobbar emot alla former av blädningsbruk.
Då lyckas du bra med att föra ut det budskapet:
Att alla former av blädningsbruk är värdelösa.
Du gör det med bravur.
Synd att ingen på den andra sidan har någon anställd med din svada.
14 mars, 2017 den 12:03
Erik Andersson
Att det sker misstag dagligen i skogen är inte att undra på! Hundratals trakter gallras/avverkas dagligen och vanliga människor med fel och brister.
Sen överdriver du som vanligt, Göran Rönning (Skydda Skogen). Jag tror inte att det sker sådana övertramp som du refererade till dagligen. Ovanstående exempel bör ju ha lämnats till åklagare då det är ett solklart brott mot skogsvårdslagen.
14 mars, 2017 den 18:17
Tomas Johansson
Göran.
Det du beskriver har jag sett så många gånger i Sveaskogs kärnområde i Arvidsjaurs kommun, så många gånger.
De få tillfällen någon orkar bråka om det så förklaras det bort som ”misstag”, och alla accepterar det snällt, i svensk samförståndsanda, och det blir aldrig bättre. De som brytt sig minst är SNF riks…
Det är så vedervärdigt så man vet inte vad man kan säga, annat än att Sverige inte fungerar, Sverige sitter inte ihop, samma sak i Mälardalen och det skulle bli uppror.
Här är det vardag, staten och dom andra förövarna kommer undan de hårda straff de egentligen borde fått om rättsystemet hade fungerat.
Så det fortsätter, och fortsätter, och fortsätter……..
14 mars, 2017 den 11:49
Göran Rönning
Lars Lundqvist hänvisar en film om hur skogsbruket påstås fungerar i hänsynen till skogens vatten. Det är en fin film, vackra bilder med allternativa faktatal av en suggestiv röst. Det är bara ett fel med filmen, samma fel som med den mycket påkostade rikt illustrerade boken ” Skogens Vatten” utgiven av skogsbrukets PR-avdelning.
Så ser inte verkligheten ut i den brukade skogen, en skönmålning av sanningen som saknar trovärdighet. Detta utgivande av allsköns PR-alster från skogsbrukets propagandakontor har nämligen ett enda syfte. Att manipulera den verklighet som blir allt tydligare för den som inte är tondöv.
14 mars, 2017 den 12:52
Tomas Johansson
+1
14 mars, 2017 den 13:33
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Filmen ingår i ett utbildningspaket.
Den påstår inte att det är så det fungerar.
Ibland när jag läser här inne så kommer jag att tänka på det gamla talesättet: ”Efter sig själv dömer man andra”. Jag kan inte låta bli att undra hur de är funtade som konsekvent anklagar andra för att ljuga, vara korrumperade, osv.
14 mars, 2017 den 15:28
Erik Andersson
Och tyvärr är det de som hörs mest! Saknar fler ur miljörörelsen och även privata skogsägare i debatten.
14 mars, 2017 den 18:20
Tomas Johansson
Erik, de flesta svenskar bor i storstäder, åtminstone dom som kan snacka. Så vad som händer i skogen kommer aldrig med i media eller på nätet, då ”finns” det inte.
14 mars, 2017 den 23:44
Niklas
Erik! Du får ursäkta, men jag hade problem med internet igår!
14 mars, 2017 den 16:35
ulf
när man talar om lögner och korruption så får man inte glömma den avarten det är att tysta ner saker som inte stödjer ens lögner….tex tjatandet om sveriges skogsbruks kamp för att minska växthusgaser, där enligt slu och industrin (dom har på nåt konstigt vis samma grundsyn på allt) den svenska kalhyggesmodellen minskar utsläppen, vilket är helt uppåt väggarna, så det tänker jag inte låta någon från det hållet lära mig mer om…men det finns ju fria forskare som till 80 procent får pengar från andra håll än svensk regering och industri…det visste ni inte att svensk skogsindustri släpper ut 12 miljoner ton koldioxid varje år…. bara från de våtmarker man dikat ur…jämför med hela våran fordonspark(den värsta marodören) som släpper ut 18 miljoner ton, dessa forskare är inte alls nöjda med övriga skogsbruket heller och när läste ni det i någon av alla lögnaktiga skogsindustritidningar eller i en slurapport http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/stora-utslapp-av-vaxthusgaser-fran-skog-pa-dranerad-torvmark-.cid1378828 eller här samma forskare, för flera år sen http://www.gp.se/livsstil/skogen-kan-vara-lika-stor-milj%C3%B6bov-som-bilen-1.3839232 industrin reagerar med det gamla vanliga blåljugandet, som här tex http://www.regeringen.se/4ac8ce/contentassets/a3bc8d000fb141eb8b357b5a29cac06e/sodra-skogsagarna.pdf dom är bara patetiska….och jag vet inte heller varför vi skulle lära oss något från de tillrättalagda och politiskt korrekta ”utbildningspaketen” ..jag står över… slu tog faktiskt upp den här forskarrapporten, men den är ”inlåst” bakom lösenord och annat krångel så jag vet inte vad kommentaren var…jag har ganska höga tankar om min moral, så jag förstår inte lars talesätt,, att döma andra efter sig själv, då hade jag väl inte sagt att dom var korrumperade lögnare hela bunten som säger att kalhyggesbruk är bra, för det är lögn och förbannad dikt, och jag kan inte säga som jesus,att man inte ska döma, hur skulle samhället sett ut då…
15 mars, 2017 den 07:10
Erik Andersson
Jag står bara för mina egna ord och sådana jämförelser du nämner för inte debatten vidare. Sen att jag tycker du är vårdslös med fakta och lägger in eget tyckande i andras fakta är något du får jobba med själv! 😉
15 mars, 2017 den 08:38
ulf
tänk att GP fick en liten flash…och började tala sanning och beskriva verkligheten som den är, det går ju givetvis helt på tvärs med vad forskare på slu, politiker och industrin säger….men som sagt svensk skogsindustri och deras påhejare har ju inget med verkligheten att göra…. http://www.lantbruk.com/skog/vi-kan-inte-rakna-med-skogsindustrin ..skogsindustrin är ju så genomkorrumperad som någonsin en industri kan bli, och den finns representerad i alla viktiga positioner, ungefär som den tjuvjagande jägarkåren, där polis och länsstyrelse inte ens vill utreda en pågående utrotning av den fridlysta vargen….att göran person på gamla dar behöver tala sanning, är ju mest självterapi han ägnar sig åt, för att få bort ett eländigt dåligt samvete…och när gp och hans tankesmedja sen tänker lite till och är villig att söka sanningen så kommer han att upptäcka att de som är villiga att betala betydligt mer för skogen än någonsin skogsindustrin kan göra….det kommer att vara turister…men dom kommer inte att betala för plantageskogar utan flerskiktade naturskogar, och söker dom ytterligare lite i sanningens och verklighetens fyndkorgar, så kommer dom att se hur tokigt det är att låta solen gå via ett ekosystem som måste förstöras för att plocka ut energin, utan dom kommer att göra den fantastiska upptäckte att man kan ta energi direkt från solen…..hur jäkla svårt ska det vara att göra rätt…varför låta en övervintrad industri och dess köpta forskare tala om vad som ska göras…det kan ju bara gå käpprätt….
15 mars, 2017 den 09:40
Tomas Johansson
Gunnar Linden har rätt i att det ensidiga användandet av rödlistan innebär att reservaten oftast hamnar i fjällnära skog.
16 mars, 2017 den 00:17
Niklas
Gunnar Lindén brukar ha rätt i det mesta på hans blogg, tycker jag.
15 mars, 2017 den 10:41
Tomas Johansson
Citat:
Svenska forskare vill helst bara prata med forskare som tycker likadant som de själva, en garanti för att bli inskränkt och inte så sällan riktigt dum i huvudet.
http://www.dn.se/debatt/repliker/svenska-forskare-ointresserade-av-kritisk-debatt/
16 mars, 2017 den 00:15
Niklas
Tomas! Du ”råkade” glömma att detta avser forskare inom humaniora och samhällskunskap, inte skogsvetenskap! Läs igenom artikeln lite noggrannare, vet ja…
16 mars, 2017 den 09:25
Tomas Johansson
SLU Umeå ska nog vara glada att Bo Rothstein inte upptäckt att dom finns. Om navelskåderiet är vanligt på några av de stora universiteten söderut, ja då kan man ju bara ana vilka problem som de ännu mindre universiteten i norr kan ha.
Forskning behöver luft, koppling till det som sker ute i världen, SLU har aldrig varit utanför sin lilla lilla kompiskrets.
16 mars, 2017 den 11:57
Erik Andersson
Tomas! Om du ska vara det minsta lilla trovärdig så får du plocka fram bevis för dina påståenden.
16 mars, 2017 den 14:27
Tomas Johansson
Att ledande forskare på SLU Umeå säger att plantager är fullgoda ekosystem säger allt.
16 mars, 2017 den 23:36
Niklas
Tomas! det bevisar snarare att SLU är pålästa och kan sin sak, inte vad en viss Rothstein har upptäckt respektive inte upptäckt.
17 mars, 2017 den 08:27
ulf
niklas, du är så naiv….allt numera är politik, och politik går ut på att få saker och ting att SE bra ut…men det betyder inte att det ÄR bra…svenskt skogsbruk är ett sånt område, ibland tror jag det är där de största och farligase lögnerna skapas, därför har jag tagit på mig att ägna några timmar varje vecka på att avslöja myterna och lögnerna, jag skiter fullständigt i vad slus forskare säger då jag inte litar på dom för fem öre…dom är en liten rädd hop av människor som styrs av forkarpengar till att säga vad f-n som helst, det är rent bedrövligt…och vidderna av alla halvsanningar har blivit omöjliga att förstå….man brukar säga att två halvsanningar blir en hel lögn, men i slus och olika myndigheters tusentals halvsanningar har vi hamnat i en mycket svår knipa…tyvärr är det lögnarna själva som sätts att utreda vad som gått fel…så där finns inget att hämta…de stora lögnerna utan inbördes rankning är # 1 koldioxidlögnerna där man blåljuger om allt, och där varje dikning är en katastrof…….# 2 tillväxten, skogstaxeringen är den mest förljugna delen av skogsstyrelsen och sitter i knät på skogsindustrin och politikerna, att man jämför de 1700 miljoner kubiken den ärliga och noggranna skogstaxeringen kom fram till 1923 (då man bara räknade träd över 10 cm i brösthöjd) ….med dagens skojar organisation som räknar allt som kan snygga till siffrorna och få industrin att ta ut mycket mer än dom ska…..att räkna buskar, rotskott och stammar över 2 cm är ju kriminellt, lars lundqvist skrev som svar på en fråga från mig om detta ”att det var ingen volym att tala om” men hur är det med det lars….vi tar ett vanligt röjt före detta hygge….vi lämnar 6 tusen stammar vid 3 meters höjd, när ”skogen” blivit upp till 12 meter hög så är minst 5000 stammar under 10 cm alltså 80-90% dessa ska ju under ett par gallringar ner till 800 stammar…men just i detta skede räknas dom av skogstaxeringen med 6tusen stammar så är ju 110 kubik räknade som är under den nivå som skogstaxeringen 1923 inte räknade….hur f-n kan du säga att det inte är en volym att räkna med…tänk nu på att vi plockar ut 90% av den falskt räknade tillväxten varje år. om inte det är en överavverkning av gigantiska mått så måste väl slu kunna förklara för mig hur detta illusionstrick görs, annars är ni ju bara skojare som förstör vår natur…det blev långt så jag fortsätter med resten sen…
17 mars, 2017 den 08:40
Erik Andersson
Ulf! Det man menar, är att röjskog innehåller väldigt lite kubik/ha. När jag inventerat så brukar det ligga mellan 5-20 kubik/ha. Har man 6000 stammar/ ha vid 12m höjd (gallringsdags) så har man nog varit för slö att röja …… 😉
1923 års taxeringar är 1923 års! Vad jag vet så är årtalet 2017 för närvarande! Snart kommer du väl dragande med Kung Karls täta, orörda skogar igen ….. 😉
18 mars, 2017 den 01:34
Niklas
Med tanke på att medelavverkningen i norra Norrland låg på ynka 41 m3Sk/ha år 1955. mot ca 180 m3sk/ha runt år 2000, så är man ju inte alltför imponerad utav naturvårdens tjat om kontinuitetsskogsbruk och Lübeck…
17 mars, 2017 den 08:52
ulf
skogsstyrelsens skötselserie har 6000 stammar som exempel, så du får väl prata med dom om slöheten, var det inte den serien som lars rekommenderade för att bli bra på skogsskötsel….
17 mars, 2017 den 10:06
Erik Andersson
Exttremfall som 6000 stammar/ha och ca1800 stammar/ha brukar också vara med i diagrammen. http://www.skogsstyrelsen.se/Global/PUBLIKATIONER/Skogsskotselserien/Flippbok/R%C3%B6jning/R%C3%B6jning%20-%20120316%20-%20figurrevision%20130318/index.html#/12/
Kolla bara vad som händer när man har sånt högt stamantal: Risk för snöbrott, dålig diameterutveckling, dyrare gallring m.m
Läs igenom hela skogsskötselserien om röjning så kanske du förstår …..
17 mars, 2017 den 14:30
ulf
vad är det jag ska förstå….det du inte kan svara på eller försöker prata bort… en enkel fråga var det ju…svara nu då, vad tar de sextusen träden med stammar under 10 cm vägen innan slutavverkning, dom är ju inräknade i dom 3300miljoner kubiken som är ”aldrig haft så mycket skog” illusionen det motsvarar över 100 kubik per hektar som sen ska ner till 7-8 hundra stammar innan slutavverkningen, som jag sagt så skulle dessa 100kubik per hektar inte räknats 1923-27 du vet på den där tiden … ” då det var så trasigt i skogarna” så dom måste ”restaureras” ..blev dom trasiga skogarna reparerade när man började räkna träd mellan 2 till 9cm eller….och varför skulle jag bli klokare av att läsa skötselserien…. röjningsdelen inleds på första sidan så här ” i den fortsatta texten förutsätts att röjningen görs inom trakthyggesbrukets ramar och de resultat som redovisas gäller endast då dessa tillämpas. Trakthyggesbruket strävar mot skogsbestånd med utjämnad ålder och höjd hos träden och att trängseln bland likstora individer danar sådana virkesegenskaper som efterfrågas på den sedvanliga virkesmarknaden.” …jag står över tack….baggbölare har aldrig kommit in i min hjärna eller över min tröskel…..
17 mars, 2017 den 15:25
Lars Lundqvist, SLU Umeå
De 6000 stammarna som du sett i diagrammet i Röjningskapitlet i Skogsskötselserien är 11-32 millimeter i diameter i brösthöjd, alltså ca 1-3 m höga. Beståndet röjs normalt vid 2-5 m höjd ner till ca 2000-2500. Sen dör en del naturligt innan beståndet når 12-14 m övre höjd så att det då är ca 1800 st/ha. Efter två gallringar är man nere i de ca 600-800 st/ha som det normalt är i en slutavverkning.
6000 stammar med 3,2 cm diameter och ca 3 m höjd ger en volym på ca 6,5 m3sk/ha.
Var hittar du tallbestånd med 6000 st/ha som är 10 m höga och 10 cm i brösthöjd?
17 mars, 2017 den 19:21
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Jag är inte särskilt bra på att läsa diagram men om vi håller oss till det enkla diagrammet på sid 19 så kan jag inte se annat än att det mycket klart framgår att det finns fler än 5000 stammar per ha som har en diameter på eller under 10 cm.
Eftersom en professor i ämnet påstår att det inte är så, så skulle jag gärna vilja ha en pedagogisk förklaring till detta.
17 mars, 2017 den 17:04
Tomas Johansson
Isabella Lövin Mp har bestämt att i Sverige ska bensin och diesel blandas ut till 50% med förnelsebart bränsle.
Är Lövin medvet om vad det innebär?
Jag tror inte det.
Jag tror hon är lika grundlurad som andra politiker om saken.
Att svensk skogsbruk är bra för klimatet.
Att kalhyggen och plantager är bra, på något mirakulöst sätt, när dom görs i Sverige.
SLUs teorier om det ”planterade ekosystemet”.
Det kommer innebära att statens skogsbolag m fl kommer utradera än mer skogsekosystem för odling av energiskog i bl a nordvästsverige, behöver ju inte ens inventeras numera, sedan statens skogsbolag tagit över Skogsstytrelsen. Fritt fram!
Idioter har beståmt ödet för oss i norr.
Än en gång.
18 mars, 2017 den 01:49
Niklas
Tja, som miljöpartist och f.d. journalist, så har hon snarare försökt grundlura svenska folket med många osanningar…
Men om det skulle bli mer svenskt skogsbiobränsle, istället för importerad ryssolja, så är det väl bara positivt, eller?
18 mars, 2017 den 14:30
Tomas Johansson
Att som ni slänga höglassigt tättväxt norrländsk fura i samma binge som plantagevirket i trävaruhandeln, plantera energiskog därefter.
Det är kapitalförstöring utan dess like.
Skithuspapper och etanol kan man göra av plantager på gammal jordruksmark, höglassig fura ska man ta jäääävligt bra betalt för, och sedan återskapa igen och igen, som dom gör i Lübeck, ta grymt mycket betalt för varje träd.
Men en näring som leds av ett socialistiskt statligt företag kommer aldrig bli kapitaleffektiv, eller bra på något annat sätt.
17 mars, 2017 den 17:12
ulf
då kan alla titta på sid 20 och figur R13 och sen svälja lars ”förklaring” av 6,5 kubik per hektar….http://www.skogsstyrelsen.se/Global/PUBLIKATIONER/Skogsskotselserien/PDF/06-Rojning20120316.pdf .. du också erik, du som begriper,,,, och kanske någon annan kan förklara hur man ska få ner volymen på träd upp till 9 cm i brösthöjd till bara 6 kubik efter att ha tittat på den figuren…den som begriper får förklara..
17 mars, 2017 den 17:31
Erik Andersson
Ulf! Röjningen görs vid ca 10-15 års ålder och innehåller då mycket lite kubik/ha. När skogen sen kommer upp i ca 12m höjd så gallrar man. Åldern på skogen är då ca 25-35 år.och kubikinnehållet generellt mellan 80-150 kubik/ha. Många klena stammar eller färre stammar/ha gör en avsevärd skillnad i gallringskostnad per kubikmeter. Det man strävar efter i normalt skogsbruk är att lägga tillväxten på få stammar i stället för många. Väldigt täta bestånd är också känsliga för snöbrott och självgallrar sig med tiden.
Klarnade det något, Ulf! 😉
17 mars, 2017 den 22:43
Dag Lindgren
Tillför ”debatten” bloggartikeln https://gunnarlinden.wordpress.com/2017/03/14/en-miljoskandal-utan-dess-like/ Bloggartikeln syftar på reaktioner på ett beslut av Skogsstyrelsen. En artikel i DN av Naturskyddsföreningens ordförande med titeln ”Ett av de största sveken mot naturvården vi sett i Sverige” och en av Greenpeace med rubrik ”Skogsstyrelsens chef måste avgå om han inte gör sitt jobb” inledd med ”Det är miljöskandal utan dess like”. Artiklar föranledde av att Skogsstyrelsens beslut om en paus i de direkta inventeringarna av nyckelbiotoper Nordvästra Sverige i avvaktan på ytterligare utredning.
Direkt och indirekt skydd har större omfattning i nordvästra Sverige än i resten av landet, ytterligare prioritering av nordvästra Sverige leder till att denna snedsits förstärks och denna snedsits var inte avsikten.
Skogsstyrelsen har en Styrelse där bla tidigare ordf i Naturskyddsföreningen sitter. Att skylla enbart på GD, som förklarar myndighetens beslut, verkar missledande.
Den polarisande argumentationen går vidare…
17 mars, 2017 den 23:05
Tomas Johansson
Ja, tänk om folk i norr kunde samarbeta.
Vad skulle hända då, kanske skulle vi få lite att säga till om.
Aj aj, inte bra, kan hota den kolonala strukturen.
Apropå ”nordvästsverige”, där finns nästan inga privata skosägare, så vad handlar det om, skogen där stals på 1800-talet av den stat som nu skövlar den, utan att behöva ta någon hänsyn alls till inveteringsresultat.
Bra jobbat staten!
17 mars, 2017 den 23:49
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Ylva Lindberg och Ulf förstår inte diagrammen på sidorna 19 och 20 i kapitlet om röjning i Skogsskötselserien. Då får jag väl försöka förklara då.
Diagrammen visar hur det blir om man planterar extremt tätt på ett kalhygge och sen röjer på olika sätt vid 3 m höjd. De visar alltså inte hur många små träd det normalt fanns i nåt slags oskött skog eller norrländska dimensionshuggna skogar på 1920-talet eller nåt sånt.
Vid 3 m höjd har man röjt till de stamantal som anges i figurerna. Sen måste man hålla isär medelhöjd och medeldiameter, som är medelvärdet av alla trädens höjd och diameter, och ”övre höjd” som är de grövsta trädens höjd.
Diagrammen R11 och R12 visar medeldiameter (alla träden) och totalt producerad volym (inklusive självgallring) när skogen vuxit till 12 m övre höjd, alltså när de grövsta träden är 12 m höga. Det diagram R13 försöker visa är att om man inte röjer så får man en skog med mängder av klena träd som dels ger dåligt netto vid första gallringen och som dels riskerar att knäckas av snö och vind om de får stå kvar.
19 mars, 2017 den 09:23
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Ingenstans i texten nämns något om att det är ”extremt tätt planterat” eller att det är en felaktig röjning. Det talas om mer eller mindre svag röjning och för och nackdelar med detta.
Märkligt opedagogisk skrift, tur att Lundqvist lägger allt tillrätta. Inte för att någon sund skogsägare vill lära sig skövlingsbruk….
19 mars, 2017 den 10:43
Erik Andersson
VargLisa! Varför skulle skötselserien om röjning vara opedagogisk?
Och vart lär man sig skövlingsbruk?
18 mars, 2017 den 09:57
ulf
jag tycker det säger ganska mycket om det meningslösa i att vara slav åt skogsindustrin och följa råden från den och skogsstyrelsen…när man tittar på diagrammet på sid 21 så ser man ju det….om du inte gör ett skit med din självföryngrade skog så har du lika mycket volym som den välskötta,och på order av skogsstyrelsen röjda skogen….800 eller 5000 trädstammar ger samma volym vid första gallringen, och denna gallring ger inte en spänn så vad är problemet med oröjda skogar annat än att industrin vill så smidigt som möjligt plocka ut den första skörden gratis ur din skog…..men frågan är inte besvarad, varför mäta stammar under 10cm och kalla det för tillväxt som i slutändan inte tas ut….800 eller 5000 spelar ingen roll det är lika mycket volym i träden….meningen med den första inventeringen 1923-29 var just den….att ta reda på om man avverkade mer än tillväxten…varför tror ni som läser detta att i kloka länder tas inte ut mer än max 20% av tillväxten i skogarna…när jag bodde i alaska hade de som ansökte om att ta ut skog på statlig mark en viktig sak att hålla sig till och det var att inte avverka mer än 20% av den beräknade tillväxten…och det är ju givetvis det enda vettiga, då behöver vi inte bråka om hur vi beräknar tillväxtvolymen, för då har vi en säkerhetsmarginal…..kan vi inte bli lite moderna nu, och lite vänligare mot vår natur, det är ju den som har skapat alla förutsättningar för mänskligt liv, lite tacksamhet vore ju bra….
18 mars, 2017 den 10:05
Erik Andersson
Sant att det produceras lika mycket om du låter skogen stå orörd som om du sköter den. Men, du får i regel en skog med mycket självgallring, klena träd= dyr avverkning och troligen dålig kvalitet på slutbeståndet.
I vilka kloka länder i den boreala zonen tas det ut bara 20 % av tillväxten?
Och vem ska bestämma det beslutet?
18 mars, 2017 den 10:38
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Nej Ulf, det ger inte samma volym. Det ger samma totalproduktion, vilket inte är samma sak. I totalproduktionen ingår volymen från träd som självgallrats, som dött, som alltså inte finns kvar när det är dags att gallra eller slutavverka.
Varför mäta träd som är klenare än 10 cm? Elementärt min kära Watson. För att veta hur många träd det finns, såklart. Det är intressant att veta hur den uppväxande ungskogen ser ut. Om du vill veta hur mycket virke det finns i den sortens skog så kan du ju titta i Skogsdata och se vad virkesförrådet är i skog som klassas som ungskog.
Om man bara avverkar 20% av tillväxten, vad händer då med skogen? Volymen ökar, såklart, med de 80% av tillväxten som du lämnar kvar. Om detta får fortsätta år efter år så blir till sist även en välröjd och välgallrad skog så tät att den börjar självgallras. Och de träd som slås ut är de klenaste, minsta träden och plantorna. I en orörd naturskog spelar det ingen roll eftersom där kommer en brand eller storm förr eller senare slå omkull även de stora träden och allt kan börja om från början igen, men i en skog som man vill använda för skogsbruk slutar det med att man har en ganska gles, högstammig perlarsal utan småträd och plantor under, och vad gör man då? Kalhugger och planterar eller slutar helt avverka?
Skogar är dynamiska system och allt man gör och inte gör får förr eller senare konsekvenser för hur skogen utvecklas framåt i tiden. Det enda som man kan vara helt säker på är att det inte går att konservera skogen så att den alltid, för all framtid, ser ut precis som den gör nu. När Ulf avverkar enstaka träd för lister i sin skog så blir den samtidigt allt tätare och till slut finns bara en gammal, tät skog av relativt få grova träd kvar och då återstår inget annat än att börja om från början.
18 mars, 2017 den 13:44
Tomas Johansson
Det är ödet, planeten måste kalavverkas!
Säkert gller denna avancerade ”forskning” allt liv på jorden, inte bara skog, utan även fisk, vilt, bär mm.
Ekosystemen måste bort, det är en lag skapad av djupingarna på SLU i Ume.
Kanske lika bra vi tar livet av oss nu på en gång så vi slipper den där långsamma utdragna dödskampen.
18 mars, 2017 den 14:42
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Tomas får gärna förklara vad som är fel i sak i min beskrivning och ge ett konstruktivt förslag på hur skogarna ska skötas så att de ser ut som du vill och producerar det du vill.
Apropå att ta betalt för virke: Det hjälper ju inte om den som säljer höjer priset om ingen köpare vill betala det höga priset, eller hur? Köper du alltid det dyraste köttet och de dyraste grönsakerna när du handlar?
18 mars, 2017 den 16:30
Tomas Johansson
Erik, hur många gånger måste jag upprepa samma sak innan poletten trillar ner?
Överlevnaden på planeten är bl a beroende på fungerande skogsekosystem, med allt vad det innebär av ovärderligt liv och ekosystemtjänster.
Vi överlever inte utan.
Vi ansvarar över en bit av Europas kvarvarande skogsekosystem.
Det får inte utrotas.
Om du missat allt som vi lärt oss sedan Rachel Carson skrev sin bok så rekommenderar jag filmet ”The Planet”.
Enda problemet med filmen, som delfinansierades av svenska staten, var att dom hoppade över bilderna på svensk skogsskövling.
Men man biter ju inte den hand som föder.
18 mars, 2017 den 16:45
Erik Andersson
Jag tror inte de boreala skogsekosystemen är så känsliga som du försöker få det till! Istiderna är väl facit på att skogsekosystem kommer och går. Och dagens och framtidens skogsbruk tror jag inte utrotar något skogsekosystem ……
18 mars, 2017 den 21:41
Niklas
Å skulle vi mot förmodan lyckas ”utrota” ett ekosystem, så lär det garanterat komma andra ekosystem som tar dess nisch. Om någon undrar varför, så är det för att naturen är dynamisk.
Ta bara det stora barriärrevet utanför Australien, världens största korallrev, som bara är ca 8000 år gammalt. Under istiden låg nämligen området ca 100 meter ÖVER dåtidens havsyta.
18 mars, 2017 den 21:47
Tomas Johansson
Lars, att tungt tättväxt virke ligger i samma hög som allt annat i trävaruhandeln säger något om hur värdelöst organiserat det är.
Motsatsen till fri näringsverksamhet.
Kloka kapitalister slänger inte bort värdefulla varor, söker maximal avkastning på sitt kapital.
Men svensk skog med staten i spetsen är mer som en stor sovchos.
Då blir det skit samma vad du producerar.
Många tror kapitalismen är problemet.
Särskilt miljörörelsen.
Men det finns en sak som är tiofalt värre än kapitalism, det är socialism, statlig ”näringsveksamhet”.
Domänverkets maskineri.
Apropå hur skog ska brukas, ja den ska brukas UTAN att förbrukas, som allt annat på planeten.
Lättare att förstå om du fiskar i en sjö på det sättet att du till slut tar bort den sista fisken och tvingas plantera tillbaka något som påminner om det som fanns där från början, så är det givetvis dömt att misslyckas.
Fiskaren blir också utfattig.
Europa, öven södra delarna, har varit skogklädda för ett par tusen år sedan.
Det går inte återplantera.
Att återfå ett utrotat ekosystem är mycket svårt.
Mycket tyder på att framtida generationer kommer få ägna enorma resurser just till det, restaurera ekosystem.
Artutrotning är alltid lika olönsamt, den kloke förvaltar sitt kapital, kör inte sönder det, lägger inte ner en massa onödig tid på att plantera något som bara ger halva värdet i slutändan.
Kvartalskapitalisterna i Sveaskog, SCA, Holmen m fl, skiter fullständigt i framtiden, och borde av det skälet sitta inburade.
Men råden från SLU Umeå är värdelösa.
Så frågan är vem som bär ansvaret för ödeläggelsen?
19 mars, 2017 den 10:38
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Det du säger är minst sagt anmärkningsvärt. ” ….återstår inget annat än att börja om från början”
Ur vilket perspektiv då? Ett maximalt volym-urplockande. Alltså 100 procent produktionstänkande.
Och resonemanget du för, att någon skulle vilja ”…konservera skogen så att den alltid, för all framtid ser ut precis som den gör nu” är oseriöst. Det är inte det diskussionen handlar om.
Och varför kräver Sveriges, enligt egen utsago, främsta auktoritet på kontinuitetsskogsbruk att Tomas Johansson ska tala om hur skogarna ska skötas?
Det ska du väl göra själv, i alla fall om någon del av din forskning har finansierats av allmänna medel. Enligt lagstiftningen är det inte 100 procent produktion som ska gälla, miljön ska väga lika tungt.
Det är aldrig för sent att ändra sig. Om du nu inte verkligen tycker att det sammantaget bästa för människa och natur är att utrota den boreala skogen och ersätta den med virkesplantager så ta ditt ansvar och använd dina kunskaper till att rädda vad som räddas kan. Vi behöver ett helt nytt skogsbruk.
19 mars, 2017 den 10:54
Erik Andersson
VargLisa! Vem ska bestämma hur det nya skogsbruket ska se ut?
Märkligt! Jag har läst allt Lars L skrivit här på bloggen och han har aldrig skrivit om utrotning av den boreala skogen eller att skogen ska bestå av plantager(som det för övrigt inte finns i Sverige. Lars L. har enligt min mening pedagogiskt försökt förklara för vissa här på forumet hur blädningsskogsbruket fungerar. Även många andra frågor har han svarat på, fastän han har fått skit tillbaka. Är du VargLisa ännu en i raden av Ulf och Tomas kaliber som inte kan ta in fakta utan måste försöka misskreditera andras åsikter?
19 mars, 2017 den 12:57
Tomas Johansson
Sign. Erik Andersson skriver:
”plantager(som det för övrigt inte finns i Sverige”.
…
Ja då ställer man sig frågan.
Är det såpass ställt med verklighetsuppfattningen?
Får mig att tänka på filmen Matrix.
If you take take the red pill, you stay in wonderland.
19 mars, 2017 den 13:06
Erik Andersson
Lars L. har redan förklarat för dig vad skillnaden mellan plantage och planterad skog är ….. Läste du inte det, Tomas?
19 mars, 2017 den 16:37
Tomas Johansson
Som skillnaden mellan lögn och förbannad lögn då?
19 mars, 2017 den 22:01
Niklas
Tomas! Å den skillnaden är?
18 mars, 2017 den 17:56
ulf
om vi kan ha en man från skogsindustrin som högsta höns på skogsstyrelsen borde vi väl kunna ha sebastian kirpuu som rektor på skogsutbildningarna som slu håller i….tänk er en jägmästare fullpackad med kunskaper om skogens ekosystem skulle dagens skogsbruk vara möjligt med rätt utbildning om skogen….nä va…det är mycket tro i dagens skogsbruk…en tro att det nog ordnar sig….men det vet vi redan att det inte gör, så dags att tänka om nu…och dom tankarna ska vara kloka som sebastians… http://www.vansterpartiet.se/vansterpress/att-se-hela-bilden-borde-vara-att-utga-fran-planetara-granser
18 mars, 2017 den 21:42
Niklas
Sebastian Kirppu saknar nog erforderlig kompetens för att bli rektor….
18 mars, 2017 den 23:25
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Varför finns det inga mål som är uppsatta för virkesproduktionen när produktionsmålet skall vara jämställt med miljö målens alla orimligheter??
Det måste finnas en mätsticka för att virkesproduktionen också måste uppfyllas och att produktionsmålet kan kontrolleras av allmänheten
Något märkligt har myndigheten ett mål för miljön, vilket är rättsosäkert. Resultatet blir också därefter. Tjänstemän som smyger runt i skogen och gör hemliga inventeringar och ger bedömningar efter handläggarens politiska röd färg.
Ett jätteproblem med miljömålet är att det handlar mer om gissa och tro än vetande, mer om att räkna hektar än fakta som bygger på erfarenhet vetenskap och kunskap.
Produktionsmålet är lättare att få till. Finland har haft det länge och Norge har nyligen infört det. Norrmännen slog svenskarna med hästlängder i att få till ett nationellt skogsprogram. I det anges tydligt hur mycket avverkningarna bör öka, liksom omsättningen i Skogsindustrin.
Nu flaggar Skogsstyrelsen för att något liknande är på gång i Sverige. Vad det blir återstår att se. Här måste skogensägarna få inblick och syna konceptet innan det fastställs slutgiltigt. Allt annat blir ännu en präktig skandal
När det kommer utspel om att fyrdubbla skyddet av skog, som aktivister från Greenpeace nyligen krävde i ett debattinlägg (SvD 28 feb) måste skogsstyrelsen balansera syna konsekvenserna mot produktionsmålet. Det är orimligt att bara ha en mätsticka för miljömålet och låta produktionen bli ingenting.
En del kritiker ser spöken från historien med förslag om tvångsavverkning, men den typen av detaljregler rimmar inte med dagens politik. Än viktigare än de bägge målen är principen med frihet under ansvar. I det ligger också att ta ansvar för produktionen. Då underlättar det att ha ett mål i sikte. Det kan till och med fungera med två mål om spelreglerna är tydliga med en ros och en tulpan placerade i en vas vardera.
19 mars, 2017 den 07:43
ulf
vänsterpartiet är väl snart det enda partiet som pekar på dom verkliga problemen i samhället, resten låtsas ju inte om dom, att deras lösningar ofta är åt helsike gör ju att man inte kan ta dom på allvar .. såg att niklas klarade att stava kirppu rätt det finns hopp, nu behöver du bara döma ut kalhyggesbruket så är du välkommen i gänget….vi som vill ha bort kalhyggesbruket får allt fler forskare på vår sida och det känns väldigt bra….och lars ide, om att hur man än sköter skogen så slutar det med att man får göra ett kalhygge av allt och börja om, måste ju vara en varningsklocka för alla politiker i sverige att titta närmare på vad slus skogsutbildningar lär ut…kanske ska vi ha två paralella utbildningar för att bli jägmästare eller skogsmästare och den andra står kirppu för…i journalistikens grundregler finns att du ska ha åsikter från olika håll för att göra ett ärligt arbete…och om vi nu har länder som tex tyskland som uttryckligt förbjudit kalhyggen och har ett blomstrande skogsbruk så måste det ju vara stora brister i lars ”utbildande” av oss okunniga….
20 mars, 2017 den 08:32
ulf
lösningarna dom har på problemen är ju fel, det jag sa var att dom ser problemen, men har inte lösningarna …försök förstå vad du läser….när det gäller området i sverige som ska sluta inventeras så är det ju bara där som det finns tillräckligt med skog i slutavverkningsålder…så det är ju så lögnaktigt att man vill spy, när herman öppnar dörrarna på vid gavel för att avverka dessa naturskogar, ofta uppåt 200 år och mer…fjällnära skogen blev ju lovlig när björn risinger isom utredare gav skogsbolagen fria händer att hantera den 2009….belöningen blev generaldirektörsposten på naturvårdsverket….vad är det för fel på det mesiga menlösa svenska folket som bara tittar på när elefanterna rullar sig i dyngan och kliar varandra på ryggen och industrin skrattar hela vägen till banken…vilket pajasland vi blivit….
19 mars, 2017 den 17:30
Tomas Johansson
Herman Sundqvist förklarar sig i DN vad gäller stoppet för inventeringar av skog i ”Nordvästsverige”.
Motiveringen lyder:
”Den beslutade pausen lägger ett stort ansvar på skogsbrukets aktörer, som måste visa att de undantar skogar med höga naturvärden från skogsbruk”.
Ja det bolag som dominerar den delen av riket är Hermans eget Sveaskog…
Inte kända för att undanta skogar med höga naturvärden, däremot kända för motsatsen, att köra sönder enorma arealer orörd skogsmark.
Någon som tror honom när han blåljuger?
Knappast någon som sett det hela under en längre tid.
Miljörörelsen och SNF låter korruptionen gå vidare utan att tala om själva sakfrågan, korruptionen, att just statliga Sveaskog ska undantas från inventeringar, med den absurda motiveringen att det är just där det finns mest kvar av ursprunglig skogsmiljö.
Det vore som om polisen skulle lämna förorterna,
för att det just där finns så mycket brottslighet.
Ingen annan heller som reagerar?
Men vi lever i en bubbla, ingen reagerar.
Men, en generaldirektör har hämtats av polis, så det kan hända igen, för det här handlar om storskalig miljöbrottslighet.
http://www.dn.se/debatt/repliker/skogen-i-nordvast-ar-annorlunda/
19 mars, 2017 den 17:37
Erik Andersson
Trovärdigheten Tomas! Sveaskog tillhör skogsbrukets aktörer. Herman jobbar på Skogsstyrelsen om den polletten inte trillat ner!
Vart är den storskaliga miljöbrottsligheten, Tomas?
20 mars, 2017 den 00:38
Tomas Johansson
Malin skrivet i sluklämmen:
”Och, oavsett vilken åsikt man har i denna fråga så tror jag nog ändå att vi alla är överens om att omvandlingen av det som finns kvar av naturliga skogsekosystem till kalhyggen inte är lösningen”.
Ödets ironi med tanke på vad generaldirektören just hittat på.
20 mars, 2017 den 07:28
Erik Andersson
Läs vad Generaldirektören skriver, i stället för att hitta på egna tolkningar, Tomas!
20 mars, 2017 den 10:25
Tomas Johansson
Se vad Generaldirektören gör istället för det han skriver. Erik!
Det han gör är precis samma sak som det han alltid gjort, sugit ut övre Norrland på naturresurser så effektivt som möjligt.
En tjänsteman i det koloniala Sverige med rötter i Gustav Vasas teorier.
Vi får se om och när denne man börjar ångra sitt värv.
Det brukar hända även de värsta skövlarna när de närmar sig pensionen, eller efter de gått i pension.
Alla har ett samvete, även om vissa har det djupare inbäddat bakom lögnerna djupt i själen. Staten har alltid utnyttjat den möjligheten, för det finns alltid folk att hitta som säljer sin själ för en plats i finrummen i de stora sammanhangen, i kristallpalatsen.
Den som talar sanning om det koloniala, som t ex Lars Törnman, blir hatade av hela etablissemanget.
Törnman var enligt Rosengren, dåvarande näringsministern (ansvarar över statens näringsverksamhet): ”Det sämsta med Norrbotten”.
20 mars, 2017 den 12:54
Erik Andersson
Skriver det igen! Herman S. är generaldirektör på Skogsstyrelsen. Han har slutat på Sveaskog! Har det gått in i skallen på dig? eller?
20 mars, 2017 den 10:35
Lars Lundqvist, SLU Umeå
@Ylva (Varglisa)
Du vill att jag ska säga hur skogarna ska skötas. Det är inte forskarnas uppgift att säga hur man SKA göra utan hur man KAN göra och vad effekterna i såna fall blir. Det var det jag försökte göra med Ulfs skog som exempel.
Jag måste säga till dig som jag sa till Tomas innan. Läs det som står, alltihop, och inte bara enstaka ord eller delsatser i meningar, och försök förstå det som står där. Om du inte förstår, fråga!
Jag skrev ingenstans att man måste ha 100% produktion. Jag försökte beskriva vad som händer i en skog om man upprepat gallrar försiktigt under lång tid och tar ut betydligt mindre än tillväxten. Vad i beskrivningen av hur skogen utvecklas är det du tycker är fel? Hur tror du själv att skogen kommer att utvecklas på sikt med Ulfs försiktiga avverkning och vad ser du för olika alternativa sätt att sköta skogen långsiktigt?
20 mars, 2017 den 11:52
Tomas Johansson
Jag gillar egentligen inte konspirationsterorier.
Men, om det du säger skulle vara sant, att all typ av användning av skogsprodukter alltid slutar med att ekosystemet utraderas, då finns bara reservatstanken kvar, att alla skogar måste skyddas helt från all typ av skogsbruk, som de mest hårdföra biologerna menar på den andra sidan i skogsdebatten, skogen måste undantas från skogsbruk helt, om resultatet i varje exmepel alltid slutar i en kal yta…
Så ibland kan man ju få för sig att de två sidorna i den polariserade svenska skogsdebatten samarbetar i kulisserna i att framställa tvånget i det kluvna landskapet, total skövling eller totalt skydd.
Tvivlet gnager.
Gäller det all typ av naturresurshantering? Man kan bara fiska i en sjö om man har som mål att plantera fisk sedan den tömts, eller skydda sjön från all typ av fiske, osv i alla näringar av den typen
20 mars, 2017 den 12:46
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Jag måste tydligen upprepa mig: LÄS det jag faktiskt skriver, hela texten, inte bara enstaka ord.
Jag skrev:
”I en orörd naturskog spelar det ingen roll eftersom där kommer en brand eller storm förr eller senare slå omkull även de stora träden och allt kan börja om från början igen, …”
I en orörd naturskog är den naturliga dynamiken att det förr eller senare kommer en så stark störning att skogen i princip får börja om från början. Det har man vetat länge.
”…men i en skog som man vill använda för skogsbruk slutar det med att man har en ganska gles, högstammig perlarsal utan småträd och plantor under, och vad gör man då? Kalhugger och planterar eller slutar helt avverka?”
En mening som slutar med ett frågetecken, ? , betyder att det är en fråga, i det här fallet ställd till läsaren. Det är alltså inte ett påstående eller en rekommendation utan läsaren förväntas fundera och själv tänka ut ett svar. ”… vad gör man då?” är frågan. Svara gärna på den istället för att reagera med reptilhjärnan och komma med tramsiga kommentarer. Om du vill jämföra med djurpopulationer kan du väl lika gärna välja bin, eller dagsländor?
20 mars, 2017 den 17:00
Tomas Johansson
Så ekosystemet kommer förgöras, oavsett om vi bedriver skogsbruk i olika former eller lämnar det orört…
Dystert minst sagt.
20 mars, 2017 den 17:06
Erik Andersson
Knappast, Tomas! Det brinner eller stormar nog inte över hela Sverige samtidigt. Det som förändrar skogsekosystemen i grunden är en ny istid, men när den drar sig tillbaka kommer skogsekosystem att bildas/förändras som det görs idag. Ingenting är statiskt, Tomas! 😉
20 mars, 2017 den 20:51
Niklas
Tomas! Har du hört talas om begreppet succession inom ekologin? Ett ekosystem ersätts s.a.s. av ett annat ekosystem. Succession är en helt naturlig företeelse, som även människan aktivt utnyttjar emellanåt.
20 mars, 2017 den 17:15
ulf
nä det brinner eller stormar inte över hela landet samtidigt…men något som görs över hela landet samtidigt och nu börjar sätta svåra spår ..bla en allt mindre del slutavverknings skog det är kalhyggasbrukandet och det är väl att jämföra med de två andra naturkatastroferna…resultatet är bla detta….http://www.atl.nu/skog/skogsbruket-avverkar-allt-yngre-skog/
20 mars, 2017 den 17:29
Erik Andersson
Plantmaterialet blir bättre hela tiden, det växer fortare. Prislistorna på virke planar ut vid 30 cm och grövre. Skogar på bra bonitet som tillåts bli gamla(höga) blåser lättare ner. Finns många exempel på varför det avverkas i tidigare åldrar. Rätt eller fel?
Sen Ulf! Jag tror inte en storm eller en brand är en katastrof för naturen utan det är ett naturligt skeende. 🙂
20 mars, 2017 den 17:30
Tomas Johansson
Nä, du vet att i Sverige, men bara i just lilla konungariket Sverige, där är kalhyggen jättebra, plantager ännu bättre, markskador, markberedning, plöjning å dikning extremt bra, för klimatet biologisk mångfald å alltihop.
Vi har ett eget nytt ekosystem, uppfunnet på SLU, mycket mycket bättre än det gamla som fanns på planeten innan SLU kom med sina teorier.
Att folk som levt sina liv i skogslandskapet nu ser sitt land förödas är också jättebra just i Sverige, i andra länder är det jättedåligt allt sånt här, men inte här neeeeejdå.
20 mars, 2017 den 17:47
Erik Andersson
För min egen del så tror jag mer på vetenskapens definition av ekosystem än ”herrar” Tomas och Ulfs version av denna! 😉
20 mars, 2017 den 19:11
Tomas Johansson
För den som inte begriper vad ett ekosystem är, kan jag säga, börja med att googla, sen finns en hel del att hitta på biblioteket, men det är kunskap som tillkommit de senaste 40 åren, så det kanske tar 40 år till innan det når SLU?
Men jag anser det självklart att den som ska verka i ekosystemet vet att det finns, och grunderna i hur det fungerar.
20 mars, 2017 den 20:47
Niklas
Tomas! Det dröjer kanske 40 år innan de senaste rönen inom ekologiforskningen slår igenom på miljöingenjörsutbildningarna?
20 mars, 2017 den 23:12
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Det är ett jättebra förslag Tomas. Googla begreppet ‘ekosystem’. Börja gärna med den enkla beskrivningen i Wikipedia:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ekosystem
20 mars, 2017 den 23:28
Privat äganderätt är grunden för välståndet
När kommer skogsvårdsstyrelsen lägga ut produktionsmålen på nätet så att allmänheten och skogsägare föreningarna kan åka runt och kontrollera att virkesproduktionsmålen och därmed våra skatteinkomster för skattebetalarna är under produktion för att garantera ekonomisk tillväxt arbetstillfällen och en levande landsbyggd??
Ett jätteproblem med miljömålet är att det handlar mer om gissa och tro än vetande, mer om att räkna hektar än fakta som bygger på erfarenhet vetenskap och kunskap.
Produktionsmålet är lättare att få till. Finland har haft det länge och Norge har nyligen infört det. Norrmännen slog svenskarna med hästlängder i att få till ett nationellt skogsprogram. I det anges tydligt hur mycket avverkningarna bör öka, liksom omsättningen i Skogsindustrin.
21 mars, 2017 den 08:00
Erik Andersson
Du Tomas! Det är nog bäst om du startar en egen blogg för inbördes beundran tillsammans med Ulf ….. 😉
Skulle ”trollen” raderas från denna blogg så låg nog vissa pyrt till! Och hatsvar, tar du illa upp om jag tycker du svamlar i sakfrågorna?
Mvh/ Erik Andersson Skogsbonde Iste, Vallsta i Hälsingland (som också är en del av Sverige) 😉
21 mars, 2017 den 08:26
Tomas Johansson
För att klargöra vad Skogsstyrelsen har för mål skrev generaldirektören såhär på sin blogg i januari i år:
”Eller vore det kanske bättre om skogen i reservaten avverkades så att virket kunde användas för att ersätta fossila material, samtidigt som ny skog kan börja binda koldioxid från atmosfären?”
Målet är alltså att kalavverka hela Domänverkets bestånd PLUS alla reservaten.
Detta är alltså sagt av Skogsstyrelsens generaldirektör i Sverige.
Vad säger Naturvårdsverket?
SNF?
Greenpeace?
21 mars, 2017 den 08:57
Erik Andersson
Tomas! Såhär skriver Herman: https://mail.google.com/mail/?tab=wm#inbox/159d084150e8a778
Du kan inte bara ta någon enstaka mening ur hela stycket och sen lägga in egna värderingar i Hermans skrivning. Dålig stil, Tomas ….
21 mars, 2017 den 09:04
Erik Andersson
Blev något fel! Klicka på den översta startbloggen på sidan så kommer Hermans blogg fram! Är inte proffs på det här ….. 🙂
21 mars, 2017 den 09:26
Lars Lundqvist, SLU
Herman började med att ställa några frågor:
”På senare tid har det debatterats om hur skogen i naturreservat gör störst nytta. Är det bäst om skogen används på det sätt som var syftet när reservaten bildades, det vill säga lämnas till nytta för biologisk mångfald och andra naturvärden? Eller vore det kanske bättre om skogen i reservaten avverkades så att virket kunde användas för att ersätta fossila material, samtidigt som ny skog kan börja binda koldioxid från atmosfären?”
Som avslutning uttryckte han sin egen åsikt i frågan:
”Skogen i reservaten gör tveklöst bäst nytta där den står. Den skog vi brukar kan samtidigt göra betydligt större klimatnytta än den gör idag. Låt oss därför gemensamt rikta våra klimatambitioner mot den skog som vi faktiskt brukar.”
Som sagt, det gäller att läsa hela texter och försöka förstå det man läser.
Tomas efterlyser ”samtal om framtidens skogsbruk”. Hur hade du tänkt dig att de samtalen ska se ut om du konsekvent misstolkar och förvrider det andra skriver?
21 mars, 2017 den 17:09
Erik Andersson
Visst blir skogen trevligare om man avverkar lite här och där ….. Så sker hos fler än du tror,Ulf. Många sköter skogen varsamt med småhyggen, gallringar och röjningar. Vissa hugger bara ved, vissa tar stora naturhänsyn och vissa sköter skogen mer produktionsmässigt. Mångfald kallas det, och kan inte kommenderas fram varken från naturvården, industrin eller staten.
21 mars, 2017 den 18:39
ulf
mitt inlägg försvann visst, var väl för att jag kritiserade plantagekungen herman…men visste inte att det var förbjudet på naturskyddsföreningens blogg, personangrepp i sverige börjar nånstans vid att man inte gillar vad någon gör, och har mage att säga det…ett folk av stackars kränkta människor vandrar som zombiesar mellan psykologen och hemmet….igår var jag och min fru till salboknös för att titta på 500åriga tallar, äldsta i hela länet, förstår varför dom stod kvar, det är nog lättare att bestiga denali, än att komma åt dessa tallar, kolla klippbranterna…men hagners luftballonger skulle nog klara av att lyfta ut dom, hoppas inte herman läser detta….ja tänkte ta några bilder över utsikten men det gick inte att få in någon vy utan 3/4 hyggen så det fick vara, arma land arma människor…http://www.lansstyrelsen.se/Orebro/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat-och-nationalparker/sevarda-naturmiljoer/ljusnarsberg/salboknos/Pages/index.aspx
21 mars, 2017 den 21:11
Niklas
Ulf! Annars går det ju att skota ut helstammar medelst helikopter. Sådant görs bl.a. på andra sidan pölen. Borde väl även kunna fungera på Salboknös! 🙂
21 mars, 2017 den 22:46
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Svenskt Näringsliv har en artikelserie om regelkrånglet för företagare. De vill lyfta fram att regeringen har lovat att förenkla för småföretagare, men i stället blir det bara sämre.
Skogsägaren Per-Olof Löfgren sitter i en rävsax. Han får inte avverka sin skog eftersom fågelsorten lavskrika finns i området. Men han får ingen ersättning för sin förlorade inkomst, för hans skog är inte klassad som ett naturreservat.
Sakligt och grundligt förklarat.
En viktig film! Den visar myndigheters bedömning utan hänsyn till grundlagen i artskyddsfrågan
https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/foretagsklimat/foretagsamhetsmatning/gavleborgs-lan/regelkrangel-stoppar-avverkning_671583.html
22 mars, 2017 den 07:49
Erik Andersson
Lite konstigt att all diskussion från Tomas slutligen hamnar i den koloniala utsugningen från staten främst mot Norrlands inland. Det finns ett Sverige i övrigt också! Sen att uppmana till svartjobb är inte konstruktivt när man bor i glesbygd. Kommunerna behöver nog sina skattekronor mer där än på andra ställen …..
22 mars, 2017 den 11:48
Tomas Johansson
Vad säger SNF m fl. om det här?
http://www.skogen.se/nyheter/de-avverkar-trad-for-klimatets-skull
Var i hela världen skulle man kunna se något liknande???
22 mars, 2017 den 21:10
Niklas
Det lät vettigt i mina öron. Något som borde tillämpas i stor skala över hela världen, tycker jag.
22 mars, 2017 den 16:40
Klas Ancker
Naturligtvis vill ni inte ha virke från gammelskog, nyckelbiotoper eller skyddsvärda skogar i era möbler eller i tidningen, som ni läser. Risken är stor att det blir så, eftersom man inte längre utför nyckelbiotopsinventeringar.
En ansvarsfull virkesköpare kanske inte längre köper virke från nordvästra Norrland. Kunderna vill ju inte bidra till att förstöra de sista skyddsvärda skogarna.
Ett sätt att kontrollera varifrån virket kommer är att märka det. Det finns ett alldeles utmärkt sätt att märka vartenda träd samt var och när det har huggits. Det har utvecklats av OTMETKA Log Marking AB,
http://www.otmetka.com/Maerkningsteknik.htm.
Jag försökt få igenom, att denna metod skulle införas på alla FSC-märka timmerprodukter men fick nobben, när jag satt i FSCs styrelse.
22 mars, 2017 den 21:08
Niklas
Varför skulle vi inte vilja ha sådant kvalitetsvirke i våra möbler? Det är ju ändå bättre att virket används, än att det får ligga och ruttna i skogen till ingen nytta.
22 mars, 2017 den 19:34
Privat äganderätt är grunden för välståndet
GREENPEACE STÄMS PÅ 300 MILJ DOLLAR FÖR FÖRTAL OM SKOGSBRUK
http://dailycaller.com/2017/03/03/greenpeace-admits-an-anti-logging-campaign-is-based-on-subjective-opinion/
Greenpeace påbörjade 2012 en kampanj mot Kanadensiska skogsbolaget Resolute Forest Products.
Greenpeace ansåg att RFP inte skötte sina miljöåtaganden, avverkade skyddsvärda skogar och så vidare.
Kampanjen verkade vara lyckad för RFP led såpass mycket skada att de valde att stämma Greenpeace.
Stämningsansökningarna uppgår till 300 miljoner dollar.
Om jag tolkar texten i länken rätt så har RFP och Greenpeace haft en dialog och i denna dialog har det framkommit att Greenpeace medger att deras kampanj innehållit hårda ord och subjektiva bedömningar. När nu Greenpeace åtalas för förtal försöker de avslå stämningsansökan genom att säga att kampanjen innehåller subjektiva bedömningar och inte ska tas bokstavligt(!).
Enligt RFP ska Greenpeace ha skrutit över att de genom kampanjen orsakat skada på 100 miljoner kanadensiska dollar.
Nu anser Greenpeace att de är utsatta för en motkampanj där ett stort företag försöker tysta allmänheten i en strategisk process.
22 mars, 2017 den 19:56
Privat äganderätt är grunden för välståndet
För att skapa tydlighet och trygghet för skogsägare måste regeringen genomföra förändringar i artskyddsförordningen. Detta skall ske genom att ett undantag för skogsbruk skrivs in, i likhet med vad som redan är gjort för jakt och fiske. Ett alternativ kan vara att ange att pågående markanvändning inte ska kunna stoppas av bestämmelserna.
Artskyddsförordningen utfärdades av den svenska regeringen 2007 och har de senaste åren tillämpats alltmer extremt. Ett ökande antal enskilda skogsägare har därför hamnat i orimliga situationer. Enligt artskyddsförordningen är det förbjudet att störa vilda fåglar och andra fridlysta djur, eller att förstöra dessa djurs fortplantningsområden och viloplatser. Men häckningsplatser för fåglar finns i princip överallt i skogen. Fåglar och andra djur störs om man bedriver skogsbruk. Utifrån artskyddsförordningen, såsom den är skriven, är det därför möjligt för en myndighet att stoppa i princip allt skogsbruk.
Huvudregeln när det gäller ersättning till markägare är att vid inskränkningar av miljöskyddsskäl ska ersättning inte utgå i normalfallet. Därigenom ligger makten hos enskilda tjänstemän på länsstyrelsen.
Resultatet blir alltså att byråkrater kan inskränka skogsägares användning av sin mark i princip obegränsat och ändå inte behöva betala ersättning. Detta är inte enbart ett teoretiskt resonemang; de senaste åren har denna Kafka-situation blivit verklighet för många enskilda skogsägare. Det finns exempel på att enskilda förlorat upp till 100 procent av sina intäkter utan statlig ersättning.
De enskilda skogsägarna är ryggraden i svenskt skogsbruk. De har genom långsiktigt förvaltarskap skapat eller bibehållit höga naturvärden. Det blir orimligt om de straffas för det arbete de lagt ned, ofta under flera generationer. I stället borde situationen för enskilda skogsägare, liksom för jordbrukare, underlättas.
Det finns ett akut behov av att ändra reglerna för hur myndigheterna, med stöd av artskyddsförordningen, kan inskränka enskilda markägares rätt att bruka sin egendom. Det konstateras också av den statliga utredningen Ersättning vid rådighetsinskränkningar, som valde att nämna frågan trots att detta låg utanför utredningens uppdrag.
23 mars, 2017 den 07:16
Tomas Johansson
Ja det hade ju varit mer logiskt att den som skövlat får sin skog konfiskerad av myndigherna.
Den möjligheten har samhället t ex när fastghetsägare missköter sig, tvångsförvaltning.
Sveaskog borde tvångsförvaltas.
Frågan är av vem, och hur det skulle gå till när Sveaskog är ”samhällsägt”, statligt.
Tills vidare för vi tvärtom, tvångsförvaltar den mark som är minst skövlad.
Men svensken är kanske ovanligt korkad, ”dumme schwede”.
23 mars, 2017 den 07:33
Erik Andersson
Vem har skövlat någon skogsmark i Sverige? Har du läst vad ordet skövla betyder, Tomas?
23 mars, 2017 den 08:16
Tomas Johansson
Man kan säga att de storstadsfixerade miljöorganisationerna och staten gör ett bra jobb tillsammans i att skövla sveriges sista fungerande skogar.
23 mars, 2017 den 08:26
Erik Andersson
Skövla nu igen? Läst på, Tomas?
23 mars, 2017 den 08:41
Göran Rönning
Synonymer för skövla: Ödelägga, förstöra, härja, plundra, grusa, jämna med marken, förstöra, vandalisera, – dagens skogsbruk – javisst ,konstigare än så än så är det inte – för dom som vill fatta..
23 mars, 2017 den 08:53
Erik Andersson
Bra, Göran Rönning (skydda skogen) ! För dom som är inne i skogsbruket och lever av/med det, så är ordet skövla främmande. Skogsbruket ser till att ny skog kommer efter en avverkning endera genom plantering, sådd eller naturlig föryngring. Det tycker jag är något helt annat än att ”skövla”. Sen kan man ha synpunkter på hur den fjällnära eller skogen i inlandet ska skötas framöver, men det är en annan sak!
23 mars, 2017 den 23:21
Niklas
Precis! De flesta miljöorganisationer tycker att man ska plantera minst ett träd för varje träd man hugger ner. Modernt svenskt skogsbruk brukar plantera ungefär fyra träd för varje träd som huggs ner i en slutavverkning.
23 mars, 2017 den 09:02
Tomas Johansson
Göran, tycker du att den omvända bestraffningen är lyckad?
23 mars, 2017 den 11:39
ulf
en sak jag ofta grunnar på är hur det kan vara så att människor som utbildat sig och jobbat med skog inom industrin, så ofta bytt jobb och efter det säger att dom bytt jobb för att dom inte stod ut med att se skövlingen av sveriges skogar och att vara en del av det etablissemang som stod för skövlingen….när jag pratar med dessa människor (väldigt många) så vill dom ofta inte ens tala om tiden på skogsstyrelsen, skogsbolaget, eller var det nu har varit inom skogsindustrin…..ja skogsstyrelsen är numera en del av industrin tillsammans med väldigt många på slu..vet inte riktigt varför skogsstyrelsen ska ha konsultuppdrag åt bolagen och deras industrier, det är något som borde tas upp på bordet, för det om något är väl jävigt…..tänk om skatteverket var konsulter åt företag, hur skulle det se ut….skogsbruket är en märklig övervintrad dinosaurieindustri, fylld av arrogans mot alla som har mage att kritisera, inga vetenskapliga argument biter på dessa människor….allt är som det varit i 100år och mer…att denna industri fått så fria händer har resulterat i denna pågående katastrof som sveriges natur utsätts för….ett tragiskt exempel av hundratals är torvindiustrin som man utan att skämmas kallar för hållbar….borde inte den enskilt sätta skogsindustrin under förmyndare…..nu måste kritikerstormen upp på orkanstyrka så vi blåser bort denna pest för svensk natur…..
23 mars, 2017 den 11:58
Erik Andersson
Det där tror jag vad jag vill om, Ulf. De jag träffar som jobbat i skogen, de är väldigt nöjda med den tiden de var verksamma i skogsbruket. De få som bytt jobb har då inte sagt att det är pga hur skogsbruket sköts i Sverige.
Skogsstyrelsen har krav på sig att vara lönsamt, därav har de en uppdragsverksamhet som innefattar många tjänster. Kan inte så något konstigt i det! Men jag är inte lika konspiratorisk som Ulf och Tomas …..
23 mars, 2017 den 19:16
Tomas Johansson
Samma gäller de andra koloniala näringarna i vattenkraft och mineraler.
Vattenfall byggde Europas fulaste kraftverk i befintlig nationalpark, där du inte får bryta en kvist.
Det kräver att man stänger av känslorna om man ska verka i där, att vara född avtrubbad är en fördel.
Efter pensionen brukar ångern bli brutal.
23 mars, 2017 den 13:09
ulf
jag tror det helt avgörande för om du vill säga att du ogillar dagens kalhyggesbruk eller inte, är vem du pratar med, att du inte får höra sånt förstår jag…ungefär som att säga att man gillar vargar vid brasan och ölen i ett jaktlag…nä va….
23 mars, 2017 den 14:19
Erik Andersson
Ingen aning om vad som avhandlas vid jägarbrasor med eller utan öl i näven ….. Mina erfarenheter är bland de jag träffat … 😉
23 mars, 2017 den 19:22
Tomas Johansson
Skulle ändå ändå vilja höra mer om hur ni inom SNF ser på den omvända bestraffningen.
Att den som skövlar blir belönad, som Herman Sundqvist, belönad med högsta ämbetet, skövlat mest skog av alla Europeer.
Den som skapar naturvärden blir besökt av myndigheter med hot om konfiskering.
23 mars, 2017 den 23:26
Niklas
Det räcker ofta med att SNF eller Skydda skogen har besökt området, efter att skogsstyrelsen märkt ut skogen som avverkningsanmäld. Allt annat än rättsäkert, med andra ord.
24 mars, 2017 den 07:11
Göran Rönning
Signaturen niklas som inte vågar framträda med sitt riktiga namn, skall över huvud taget inte prata om rättsäkerhet. Den rättsäkerheten finns nämligen över huvud taget inte inom skogsbruket. All annan verksamhet inom Sverige, både privat som företagsamhet måste följa gällande lagar och regler. Men det finns ett undantag, och det är det Svenska skogsbruket. Vilket är rättsvidrigt. Det kriminella skogsbruket bryter nämligen ständigt mot Skogsvårdslagen, Miljöbalken, EUs Vattendirektiv, Brottsbalken, Fornminneslagen/ Kulturminneslagen, Artskyddsförordningen utan några som helst juridiska konsekvenser. Jag han nämligen följt upp stort antal Polisanmälningar och Åklagaranmälningar som Länsstyrelserna inlämnat till ansvariga myndigheter som har som sin uppgifta att följa rådande rättspraxis inom rättsväsendet. Och som skall följa normal rättsuppfattning. Resultaten är skrämmande. Det straffrättsliga ansvaret lämnas utan avseende från de myndighet som är tillsatta för att tillämpa gällande lagar i landet Sverige. Polis och Åklagare lägger reflexmässigt ner klara lagbrott som skogsbrukets aktörer orsakar, trots överväldiga kristallklara bevis.
Detta är Skogspolitisk Rättsröta på högsta nivå, och det märkliga är när jag skriver om detta i stora landsortstidningar med stort uppslagna artiklar, blir resultatet. TOTALL TYSTNAD..
24 mars, 2017 den 07:24
Erik Andersson
Det kriminella skogsbruket….. Jojo, det är att dra allt skogsbruk över samma kam! Fungerar inte lagarna så finns det demokratiska spelregler att följa för att få till förändringar.
Jag har läst och även kommenterat dina artiklar ibland. Det är sällan du har lagt fram några konkreta bevis då, utan det har varit mycket tyckande enligt min mening! Sen verkar du ha kort stubin, Göran Rönning (skydda skogen), för du verkar inte tåla att någon ifrågasätter din uppfattning …..
Jag kan hålla med dig bitvis i ovanstående resonemang, men inte när du kriminaliserar hela skogsbruket!
24 mars, 2017 den 10:01
Göran Rönning
Det vore intressant om Erik Andersson konkret kunde redogöra för vilka demokratiska spelregler som följs, för att Demokratin i dess verklighet skall gälla inom skogsbruket och inte bara på papperet. Är det de medvetna lögnerna från ansvariga politikerna på riksdagsnivå som sprids i media. För när jag lyfter dessa medvetna lögner från ansvariga riksdagspolitiker i media och kräver en förklaring till varför dom ljuger. Blir resultatet TOTAL TYSTNAD. För i det korrupta samhället råden vänskapskorruption och kollegial samverkan, Den lojala broderligheten mellan näringslivet och ansvariga myndighet är en verklighet som de flesta inte har en aaaanig om. Men som är de facto en realitet..
24 mars, 2017 den 10:42
Erik Andersson
Vill man få till förändringar i politiken så gäller det att få majoritet för sina frågor. Det ”enklaste” är väl vägen via de politiska partierna. Själv är jag inte insatt i de politiska irrgångarna! Endera får man skapa opinion bland befolkningen i frågor man brinner för. Är kanske svårt i dagens mediabrus att nå ut till allmänheten, men ibland lyckas det!
Viktigast är nog att man är sanningsenlig i det man vill föra ut …..
26 mars, 2017 den 07:10
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Det är gällande rätt som gäller för skogsägaren som ägare av sin egen ärligt ägda skog. Rätt att sparka ut alla inkräktare enligt hävd….
24 mars, 2017 den 11:51
Tomas Johansson
Göran.
Du svarar inte på frågan.
Vad tycker du om den omvända bestraffingen?
Vad tycker du vi borde göra istället?
För att bestraffa den som bevarar naturvärden och premiera skövlare, vilket vi gör nu, är det rätt sätt att komma framåt?
Din organisation bidrar till det vi ser nu.
I övrigt håller jag med det du säger.
24 mars, 2017 den 18:03
Tomas Johansson
Hallå där ute…
Vi bör tänka över saken, vi som vill skapa förutsättningar för en bättre miljövård.
Vi bör fundera över vilka nya arbetssätt vi ska ha, nu när de gamla visat sig verkningslösa, eller kanske t o m ger motsatt effekt; att de som nu har naturvärden kvar på sin mark, ofta privatpersoner, ”städar bort dom” för att slippa obehagliga myndighetsbesök!
Om det är så, vad har miljöorganisationerna då vunnit, kanske har det blivit att verka för motparten, att de stora bolagen kan fortsätta som förr, om de avsätter någon promille till reservat så har de uppfyllt ”miljömålen” och kan skövla fritt på återstående areal.
24 mars, 2017 den 23:59
Niklas
Vill du öka miljöhänsyn i skogsbruket, så måste det bygga på äganderätt och ekonomi. Med äganderätt avses här att markägaren måste ha full frihet att kunna avverka och sälja sin skog utan att myndigheter och/eller s.k. miljöorganisationer lägger krokben.
Med ekonomi avses att det måste löna sig mer för markägaren att vara miljövänlig (vilket det knappast gör idag). De som vill ha mer miljövård i skogen får således se till att själva betala vad det kostar. Det bästa här vore ju helt enkelt om dessa s.k. miljövänner köpte upp egen skog för egna (eller lånade) pengar på den öppna marknaden och skyddade den från ”skövling”.
Inte så svårt, eller?
25 mars, 2017 den 09:33
Tomas Johansson
Ekonomi och ekologi är sammanflätade, vinster kan aldrig göras från skövling.
Men då gäller att veta, räkna rätt.
Att hugga ner all sin tätväxta norrländska kvistfria fura, plantera, kan uppfattas som lönsamt, om man räknar som biltjuven.
Skillnaden är tidsförloppen, i skogen i norr är förloppen hundraåriga, biltjuvens veckolånga.
Men i bägge fallen är det ekonomiskt skydda egendom, låta ansvarig kunskapsbadserad hushållning gälla, varsamt och långsiktigt.
Ett utbrunnet bilvrak eller en kvistig sönderkörd plantage…
Men när ledande i det statliga skogsväsendet inte förstår hur man sköter egendom, då kanske man inte kan förvänta sig att allmänheten ska göra det.
Det är ovanligt att ledande foskare eller politiker förordar kapitalförstöring, det är enbart i de koloniala näringarna det ännu förekommer, men så har de samma bakgrund som annan grov brottslighet.
26 mars, 2017 den 00:04
Niklas
Tja, så länge skogen bara står, lär den inte generera några pengar till ägaren… Det är ju först i gallring och framför allt slutavverkning som pengarna de i skogen bundna pengarna kan frigöras.
24 mars, 2017 den 18:36
ulf
om man nu inte vill vara med i det värdelösa och skadliga kalhyggesskogsbruket har man det inte lätt, så korrupt som skogssverige är idag så kan man få ett helsike när man inte skövlar sina marker på order av industri, skogsstyrelse och politiker…här några exempel från 2010 hur förföljda människor blir som inte spelar på industrins villkor….och jag håller med göran att det ofta blir dödstyst när man säger eller skriver något så stötande som sanningen, hur kan man vara så oförskämd verkar det politiskt korrekta etablissemanget tänka…och alla dessa vekryggar som håller käft när dom borde skrika rätt ut att ”nu får det vara nog”…http://www.fsy.se/naturbruk/blanketter/blankett70.pdf .. varför så tyst om sveaskogs enorma minskningar av slutavverkningar på egen mark…som lars förklarade med att det går upp o ner med slutavverkningar, men inte bara utför va…södra norrland 6500hektar 1995-2000hektar 2008 eller norrbotten 8000hektar 1997-1000hektar 2008 det rimmar illa med ord som långsiktigt och hållbart om man på landskapsnivå inte kan hålla en jämnare slutavverkningsnivå…egentligen helt obegripligt när man har leveranskontrakt som gäller decennier framåt…i västerbotten (som är aktuell nu när man slutar att göra inventeringar) där ser slutavverkningsstatistiken ut så här 12tusen hektar 1981, 5tusen hektar 1991,4tusen hektar 2001 och 3tusen hektar 2008….vad säger man utan att skriva nåt elakt, jag ger upp….
24 mars, 2017 den 19:35
Klas Ancker
http://www.skogen.se/nyheter/finska-forskare-sagar-bioekonomistrategi
25 mars, 2017 den 09:57
Tomas Johansson
Orsaken till den polarisering som råder i skogsbruket är bristen på kunskap på bägge sidor.
Svensk skogsforskning är ganska värdelös, ungefär lika värdelös är den arbetsmetod miljöröresen har.
Egentligen stör mig miljösidans brister mer, med tanke på all den kunskap som borde finnas där, alla högutbildade biologer som är engagerade.
Ett svar är att det som händer i skogslänen inte imponerar på den välutbildade storstadsöverheten.
Miljösidan skövlar ändå inte, men bidrar genom att inte agera på ett vettigt sätt.
Många som skövlar gör det av okunskap, och det är lätt förstå att den som driver jordbruk, med dålig timpenning och arbete 10-12 timmasr om dagen, inte hinner fördjupa sig i naturkunskap eller avancerad modern skogsskötsel, de blir helt beroende av Skogsstyrelsen m fl. som ”ska veta”.
När kunskap och eftertanke slår igenom på bägge sidor kan det börja hända saker.
Den dagen kommer, men när???
25 mars, 2017 den 10:39
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Tomas, om du vill bidra till att minska polariseringen, börja då med att lyssna på andras argument, läsa det andra skriver och försöka förstå det dom försöker säga, sluta upp med att missförstå och misstolka, acceptera och ta till dig den kunskap som faktiskt finns, även om den inte stämmer med hur du skulle vilja att det var.
Så länge du hävdar att andra är okunniga eller har illvilliga avsikter så spär du på polariseringen och försvårar en saklig debatt. Det måste du väl ändå inse? Dummare än så är du väl inte?
Jag har gjort ett antal försök att diskutera vilka alternativ som finns, vad konsekvenserna blir på lång sikt på om man gör på olika sätt, men hittills har jag inte sett att någon varit intresserad av att diskutera det hela rent sakligt.
Jag har efterfrågat synpunkter på vad som är sakligt fel i mina beskrivningar av vad som händer med en skog om man gallrar den upprepat, men hittills inte fått ett enda sakligt svar. Bara en massa upprörda och osakliga påståenden om vilka åsikter jag tycks ha.
Tomas, du är välkommen att diskutera sakfrågorna!
25 mars, 2017 den 12:12
Tomas Johansson
Eftersom dina slutsatser (teorier) är absurda så har jag lagt ner försöken.
Några exempel:
…Plantager är fullvärdiga ekosystem…
…Skog kommer alltid att utraderas, oavsett vad man gör så kommer man till slut stå där med en kal yta…
25 mars, 2017 den 12:20
Erik Andersson
Lyssna och ta del av vad andra skriver är inte din starka sida, Tomas. Du skulle bli bra mycket mer trovärdig om du kunde ta in vad andra skriver och inte misstolka allt!
25 mars, 2017 den 13:56
Tomas Johansson
Men för att klargöra min ståndpunkt tycker jag miljösidans argument är lika usla, att endast söka lösa problemet med olika former av avverkningsförbud.
Kalavverkning/planteringstvång eller avverkningsförbud.
Pest eller kolera.
Det kan ju knappast vara en trovärdig policy att alla skogar i världen ska köpas in av något skattefinansierat organ för att skydda det mot skövling.
Det blir ett självkonkursande system.
Ingen av sidorna i den svenska skogsdebatten är trovärdiga, därav blir det inte heller några resultat och allmänheten får inget förtroende för någon aktör.
Den enda som fått trovärdighet hos allmänheten är Harald Holmberg, av det enkla skälet att han är trovärdig, han kan tala sanning.
Det är väldigt bra.
Som Tage Danielssons dikt om Harrisburg, ”tala alltid sanning barn”, åtminstone sannolikt.
25 mars, 2017 den 14:08
Tomas Johansson
Att polariseringen upprätthålls avsiktligt kan bero på att den för tillfället populära idén med koldioxidmålet går före ekosystemen i världen.
Ett ”mål” som är tänkt att nås med snabbväxt skogsråvara, dvs ännu mer makabra plantager.
Eftersom koldioxidmålet är intressant i storstäderna, storskogen befinner sig hundra mil bort, så går koldioxidmålet före, och skogsekosystemet kan offras.
Bägge sidorna i skogsdebatten enas, nu när miljösidan och skogsväsendet är överens om det målet, då är nuvarande modell den bästa.
Små små skogsmuseum, resten enda stor energiskogsplantage.
http://www.dn.se/debatt/sverige-bor-bli-utslappsfritt-tidigare-vi-vet-att-det-gar/
26 mars, 2017 den 00:17
Niklas
Tomas! Så om du anser att det är dåligt att staten köper in skog och ”skyddar” den, är det då bättre att staten konfiskerar marken genom att sätta avverkningsförbud?
Det enda vettiga lösningen är att markägaren får en full ersättning för all producerad naturvård och att det enbart bygger på frivilliga överenskommelser.
26 mars, 2017 den 08:33
Lars Lundqvist, SLU
Ett rejält självmål Tomas. 🙂
Det där är ju dina åsikter, inte mina.
Att du dessutom vill förstatliga all skog som ägs av privatpersoner eller bolag, avskaffa alla miljöorganisationer och avveckla både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket försvårar naturligtvis dialogen med de allra flesta.
26 mars, 2017 den 07:11
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Som skogsägare har jag rätt att bestämma själv över min mark Och jord samt växtlighet enligt jordabalken.
26 mars, 2017 den 07:17
Privat äganderätt är grunden för välståndet
Som privat skogsägare har jag rätt att bestämma själv över min privata mark och privata jord, privata växtlighet och den ekonomiska privata avkastningen enligt jordabalken. Dessutom har jag näringsfrihet vilket myndigheterna eller ulf eller rönning inte kan ta ifrån mig bara av avundsjuka.
26 mars, 2017 den 10:24
Göran Rönning
Jag säger det igen för dom som inte vill förstå. All verksamhet, både privat som företagsamhet har regler och lagar att följa för att det skall fungera i ett demokratiskt samhälle.
När vissa ellement eller företag struntar i att följa uppställda förordningar, och lagar måste självfallet samhället reagerar, annars krackelerar ju samhällskoppen sönder och samman i ett anarkistiskt laglöst land. Så kan vi ju inte ha det.
Skogsvårdslagen, Miljöbalken, EUs Vattendirektiv, Brottsbalken, Fornminneslagen/Kulturminneslagen, Artskyddsförordningen är lagar som direkt gäller för skogsbruks utövare. Skogsbruk är nämligen i juridisk mening att betrakta som Miljöfarlig Verksamhet.
Jodå – det är det visst det.
Det finns det fastslaget dom på.
När skogsbruket ständigt bryter mot dessa lagar och bestämmelser måste samhället reagera, det vill säga ansvariga tillsynsmyndighet måste anmäla klara lagbrott och överträdelser mot gällande förordningar och lagtillämpningar. Ansvaret åvilar då Skogsstyrelsen/Länsstyrelser att göra dessa anmälningar – i annat fall begår dessa myndigheter tjänstefel. När jag närmare granskar dessa klara lagbrotten, med glasklara bevis fotodokumentation och exakt redogörelse för det inträffade, händer i de flesta fallen att Skogsstyrelsen vägrar inse faktum. Skogsstyrelsen VILL HELT ENKEL INTE ANMÄLA . Då må väll det handla om tjänstefel – och ansvarig tillsynsmyndig anmälas, men även om så skulle vara fallet händer i alla fall ingenting. Därför att det råder Skogspolitik Rättsröta i landet.
Det här är ett konstaterande som måste upp på högre plan för att belysas, vi kan inte ha ett samhälle där ett särintresse oinskränkt får härja fritt utan några som helst juridiska konsekvenser.
26 mars, 2017 den 11:04
Erik Andersson
Göran Rönning (skydda skogen)! Den fastslagna domen där skogsbruk är miljöfarlig verksamhet vill jag gärna se, för denna dom har i såfall gått mina ögon förbi!
26 mars, 2017 den 08:56
Tomas Johansson
Den omvända bestraffningen är ett problem.
Det vore som att vända betygsskalorna i skolan, den sämsta får bästa betyg, som i svensk skogsvård.
Men de ledande biologerna i Stockholm går inte tala med.
Hela den tid jag varit verksam i skogsfrågor, börjar väl vara tretio år nu, så har det aldrig gått att komma i kontakt med ledningen för SNF eller andra upphöjda miljöxperter, de lever i sitt elfenbenstorn och tar inte in information från verkligheten.
Skövlarsidan är bydligt enklare tala med, Lars Lundqvist m fl talar gärna och ofta bl a här på bloggen, det ska de ha en eloge för.
Men biologexpertisen talar inte med vanligt folk.
De lyssnar inte på någon som lever ute i Verkligheten I Skogen.
Så den misslyckade strategin går inte diskutera, eftersom de inte diskuterar överhuvudtaget.
Om det gör mig frustrerad så kan man bara ana hur det känns för en utsatt skogsägare.
26 mars, 2017 den 09:43
ulf
i dag har dessa två skyttegravar som tomas och jag vägrar att lägga oss i, orsakat så irreversibla skador att det snart inte går att reparera ens på tvåhundra år, om någonsin…så här fungerar de två skyttegravarna….. som lever i parallella världar där väggen mellan är vattentät och ljudisolerad ..om industrin, skogsstyrelsen, lrf eller slus ledande falang, ser en artikel av naturskyddsföreningen, skydda skogen eller wwf så är det muppar som inget förstår, och man bryr sig inte ett skvatt…och det omvända inträffar givetvis när industrin och övriga kalhyggesvänliga yttrar sig, stämpeln i pannan på alla aktörer är skrämande stor ……där har vi varit nu i 30 år….politikerna som bestämmer är givetvis gisslan hos den penningstarka industrin och organisationer som lrf, som göder slu med foskarpengar (väldigt korkade gisslan, dörren är nämligen olåst)….(lrf är en riktigt skitorganisation fylld till brädden av lögner), deras utspel blir allt mer bisarra vare sig det gäller kossor, torvbrytning, skogsbruk, rovdjur, vildsvin. grisar…ja nämn ett område där ett sant ord kommer över deras läppar…lycka till , ….. länsstyrelser, naturvårdsverk, och andra aktörer styrda av politiker, gör som politiker säger och har därmed inga bestämda åsikter om nånting…. hur detta zombietillstånd med så många lögner haglande över svenska folket och politiker ska lösas upp, är den stora frågan…när det gäller skogsbruket ser jag ingen annan råd än att vi får hjälp från ett annat borealt skogsland, med politiker och forskare som kan ställa skåpen på rätt plats igen, vi behöver verkligen hjälp, för nu sitter vi fast i skiten, totalt, kloka människor söker hjälp när dom inte kan reda ut saker själv…kalhyggesbrukets införande var/är ett misslyckande av förödande mått, och någon forkning har ALDRIG visat att skogsekosystemen kan återhämta sig under en omloppstid …nu går vi in i en andra omloppstid på många håll och då behöver man inte huvet längre för att räkna ut vad som händer….som sagt mitt stora viktiga råd till er politiker…ta in hjälp från kanada nordamerika, tyskland eller tom finland för att få reda på sanningen om läget för våra skogar ….NU …gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra…mod att förändra det jag kan….och förstånd att inse skillnaden…ta den bönen med er nu politker…
26 mars, 2017 den 11:29
Göran Rönning
Det är märkligt att Erik Andersson inte känner till att skogsbruket juridiskt är fastslaget är Miljöfarlig Verksamhet, men det är ju å andra sidan mycket som gått Anderssons ögon förbi, trots att han sitter bredvid sin bror på det lokala Skogsstyrelsekontoret emellannåt och har tillgång till Skogsstyrelsens egen tidning Skogseko och övriga publikationer som brukar finns på ett Skogsstyrelsekontor. Erik får väl be sin bror gräva lite djupare i tidningshögarna på kontoret.
26 mars, 2017 den 12:13
Erik Andersson
Om nu herr Rönning hade bemödat sig att ta reda på fakta om mig, så hade han nog förstått att jag inte sitter i knät på min brors plats på Skogsstyrelsen. 22 mil enkel resa är lite väl långt…. även för Norrlänning!
Du, Göran Rönning (skydda skogen) som är väl insatt i tidningshögarna får gärna lotsa mig till där det står att skogsbruket är en miljöfarlig verksamhet.
26 mars, 2017 den 12:14
Lars Lundqvist, SLU
Det är helt rätt att det finns en dom i Regeringsrätten som slår fast att skogsbruksåtgärder under vissa omständigheter kan klassas som ”miljöfarlig verksamhet” i lagens mening, nämligen om det rör sig om:
”en markanvändning som kan ha till följd att grundvatten och närliggande vattenområden genom läckage tillförs i marken redan befintliga ämnen, vilka kan bidra till olägenheter eller skadliga effekter på vattnet, anses medföra förorening av vattnet och således vara att beteckna som miljöfarlig verksamhet i den mening som det begreppet har givits i ML.” (ML = Miljöskyddslagen, numera ersatt av Miljöbalken).
Det målet handlade om var huruvida kommunen hade rätt att ta ut en tillsynsavgift enligt ML eller ej, och Regeringsrätten slog fast att kommunen hade den rätten.
”Regeringsrätten finner på grund av det anförda att den omständigheten att Skogsstyrelsen och skogsvårdsstyrelserna utövar en tillsyn av visst slag över skogsbruket inte utgör hinder för en kommun att också utöva viss tillsyn såvitt avser åtgärder som kan beröra miljö- och hälsoskydd inom kommunen.”
Domen säger alltså inte att skogsbruk förorenar yt- eller grundvatten, utan bara att risken för att det skulle kunna vara så gör att en kommun har laglig rätt att utöva tillsyn, exempelvis genom att ta vattenprover, och att ta ut en avgift för detta.
http://www.notisum.se/rnp/domar/rr/RR003063.htm
26 mars, 2017 den 12:31
Erik Andersson
Tack för klarläggandet, Lars! Enligt mig en helt riktig dom i Regeringsrätten. Vattnet ska vi vara rädda om! 🙂
26 mars, 2017 den 12:52
Tomas Johansson
Göran. Det är lätt kritisera andra.
Men miljörörelsen rosar inte direkt marknaden med fungerande lösningar.
Vad tycker du om den omvända bestraffningen?
Vad bör göras istället?
För att bestraffa den som bevarar naturvärden och premiera skövlare,
vilket vi gör nu, är ju knappast rätt sätt att komma framåt?
Eller?
Skydda Skogen bidrar till det.
26 mars, 2017 den 16:31
ulf
när det gäller miljöfarlig verksamhet kan man ju konstatera att av 1,5 miljoner avverkningsanmälningar med närmare 40% brott….sen paragraf 30 trädde i kraft 1993 miljöbrott, inga orsakat något straff http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-bruka/Skogsbruk/Skogseko/Artikelregister/SkogsEko-22008/Ingen-falld-for-brott-mot-naturhansyn/ att tala om ”stackars förföljda skogsägare” är patetiskt … riksantikvarieämbetet granskade 1500 fornlämningar på 370 avverkningar 2014….hälften var skadade….men har man etablissemanget som beskyddare eller tillhör det så kan man bete sig hur vansinnigt somhelst …. hur står ni ut med er själva, ni som beskyddar dessa skövlare och svansen som städar undan alla bevis….skäms…
26 mars, 2017 den 17:14
Tomas Johansson
Nåja Ulf, vad gäller skyttegravarna, de flesta ligger i vår ”grupp”, älskar varken stockholmbiologerna eller skövlarbolagen.
Problemet ligger i de institutioner vi har, det SLU-folket och staten säger begriper få, det miljöorganisationerna säger begriper ingen.
Men alla förstår att vi behöver ved, liksom papper och plank av bra kvalité.
Ingen gillar kalhyggen eller förstörd natur, de förstår också att reservat vill man inte ha runt huset, för då för man inte ens köra snöskoter längre, just inte göra någonting, för de har någon stockholmare bestämt, utan att någonsin varit ute på plats.
Så, inte är det ensamhet som råder för den som talar sanning, det är bara frustration över de uråldriga institutioner vi har som inte går påverka.
Bristen på demokrati, eller vad man ska kalla det.
Politiker utan ryggrad.
Kolonialismen ligger i bakgrunden, att skogsbruket bygger på brottslighet i historien, saker som ingen talar om.
Men jag uppfattar det som att el hel del görs just nu i ämnet.
Filmen Sameblod visar hur kolonisationen av lappmarken genomfördes, hur människor togs ifrån sitt människovärde (äganderätt), området som Herman Sundqvist kallar ”Nordvästsverige”, Sapmi.
Där utformades den svenska statliga skövlingen av ekosystemet.
Kolonial utsugning, skog, mineraler och älvar.
Dags att betala för det.
Dags se att det bor folk där.
Dags ta itu med skändningen av landskapet?
26 mars, 2017 den 22:31
Niklas
Ingen byråkrat har väl heller blivit fälld för konfiskation av markägarens egendom, något som bryter mot bl.a. grundlagen.
27 mars, 2017 den 10:31
Tomas Johansson
Om markägande egentligen är markstöld, men stölden har gjots för hundra år sen, hur ska man se på det?
I stora delar av världen har man tagit itu med historiska övergrepp, Irland är inte längre en Engelsk koloni, Kongos skogar ägs inte längre av Begiska kungahuset.
I stora delar av världen pågår avkolonisering.
Sveaskogs markinnehav har den bagrunden, kan man bara hoppa över det?
Större delen av de privata storbolagens mark har ungefär samma historiska bakgrund.
Givetvis blir det snårigt att reda ut 100-150 år senare.
Men något borde det innebära att markägandet strider mot all moral och alla lagar, inlusive grundlagen givetvis.
Någon betydelse borde det ha.
28 mars, 2017 den 00:54
Niklas
Tomas! I Sverige försöker däremot diverse NGO:s + diverse myndigheter konfiskera marken.
Sedan vet jag inte riktigt vad du har för moral, om du anser att markägande är stöld. Jag menar att marken torde väl vara köpt (eller möjligtvis tilldelad) enligt den tidens lagar (när nu tillträdet skedde). En granne brukar sin gård för 8:e generationen, där den 9:e generationen nu håller på att ta över. Så vilken av generationerna anser du är skyldig till markstöld?
F.ö. så är det ju många djur som hävdar revir. Är det också markstöld 🙂
27 mars, 2017 den 07:47
ulf
det som är kvar av skogsbolagens och stora privata ägares naturskogar ska givetvis inte få kalhuggas längre…det blir det första beslut som måste tas av våra politiker om vi ska nå upp till de bevarandemål som vi skrivit på och som de flesta länder lätt uppnår…. alla skogar ska brukas med stor försiktighet men att dutta med ett och annat reservat och sen bedriva kalhyggesbruk på 95% av den produktiva skogsytan…blir varken hackat eller malet… ett mycket bredare grepp måste tas ..jag bevistade en skydda skogen festival för några år sen och blev ganska trött på fixeringen vid urskog och räddandet av urskogssnuttar som knappnålar i en öken av kalhyggen…råkade fråga en föreläsare om inte det vore bra att försöka få en ändring av kalhyggesbruket till ett mer hållbart skogsbruk… jag blev bryskt avsnäst med att ”vi talar om urskogar nu” och visst kan man sätta sig och skåda sin navel medan allt rasar omkring en…men det är inte något som förändrar ett skit, jag är ledsen, men så är det….
27 mars, 2017 den 08:16
Erik Andersson
Och vem ska avgöra vad som är försiktigt skogsbruk, Ulf? Och vad är försiktigt skogsbruk för något? …..
27 mars, 2017 den 10:42
Tomas Johansson
Ja dom behöver ju i alla fall inte hugga den där veckan när marken inte bär, när allt blir en enda sörja.
Dom behöver inte röja bort nästa skogsgeneration före kalavverkning.
Dom behöver inte plantera något som vi vet inte passar i ekosystemet, bara för att det teoretiskt kan växa 10-20% fortare. Förlusten blir så stor på andra håll för övriga, människor, djur och växter.
Allt det där kommer sig av att ingen bryr sig om framtiden.
Snabbhygget har bara förluster att ge, ekonomiskt och miljömässigt.
Med lite vett och någon slags grundkrav även på skogsbolag skulle det upphöra direkt.
27 mars, 2017 den 10:52
Erik Andersson
Enligt min mening så är de flesta skogsägare rädda om sin skog. Ingen kör sönder marken i onödan, men ibland ställer väderleken till det! Hyggesröjningen görs för att gynna den nya skogen som planteras, sås eller fröas med fröträd. Ekosystem och plantering har Lars L. förklarat hur det står till med, hoppas du läste det, Tomas!
Vad är ett snabbhygge för något?
27 mars, 2017 den 17:41
Tomas Johansson
Ja, privatpersoner brukar vara måna om sina ägodelar, till skillnad från staten.
Men få privatpersoner, särskilt småföretagare, hinner syna de förslag som läggs fram vad gäller skötseln.
De blir lurade helt enkelt. Troligen mer åt påtvingade.
Och det går ju knappast ångra sig.
Där jag rört mig är i stort sett all mark i Sveaskogs ”ägo”.
Därför är skadorna ibland så man vill gråta.
Massakrer.
Dom är inte rädda om sina ”ägodelar”.
Staten är ju ändå staten.
Dom bestämmer.
Står över lagen.
Andra tvingas följa deras modell.
28 mars, 2017 den 01:00
Niklas
Staten brukar vara synnerligen rädd om sin egendom och inte lägga några fingrar emellan då staten kräver ett skadestånd. När statliga tjänstemän däremot orsakar liknande skador på privat egendom, ja då är det närmast lögn att få något skadestånd över huvud taget.
27 mars, 2017 den 08:32
Tomas Johansson
Urskogsfixeringen leder till att de i princip har samma syn på den skog som avverkas som skövlarna.
Extrembiologerna tycker att den är värdelös för att den har en stubbe här och där, inte är ”orörd urskog”, skövlarna kallar all naturskog för skräpskogar, har dom här på bloggen redovisat, att det bara finns sönderhuggna skräpskogar i Sverige, förutom de tofsar som undantas.
Verkligheten är att staten och de stora bolagen bryter mot FSC dagligen, de hugger bara naturskog, aldrig panterad skog, ersätter skogsekosystem med ensartade plantager.
Det är vidrigt.
Jag menar att bägge sidor i skyttegravskriget samarbetar,
Från sina flashiga huvudkontor i Stockholm.
Eftersom de inget kan och andrig varit på plats, de enda som är där är lokalbefolkningen som via statens arbetsförmedling tvingas köra sönder sin hembygd i skogsmaskinerna.
Intresset för själva ämnet är noll i maktapparaten.
28 mars, 2017 den 01:01
Niklas
FSC är ett frivilligt åttagande och ingen lag. Har du missat det, Tomas?
28 mars, 2017 den 10:48
Klas Ancker
https://www.svd.se/forskare-orimlig-princip-ge-skogsagare-betalt
28 mars, 2017 den 11:56
Erik Andersson
Ganska fantastiskt att man kan komma med såna skrivelser med den utbildningen. Äganderätten är en av de viktigaste rätterna vi har i Sverige. Skulle det börja tullas på den så inte kommer intresset att värna naturvården att öka med större inskränkningar i skogsbruket. Den som inte begriper det, begriper inte hur ett demokratiskt samhälle fungerar. Någon som vill ha det som i de förra Sovjetstaterna, Kina mfl odemokratiska länder?
28 mars, 2017 den 14:39
Tomas Johansson
Något obegriplig artikel Klas.
Några privata markgare som är upprörda över att de slutar inventera i ”nordvästsverige”.
Nu finns det knappt några privata skogsägare kvar där, statliga Sveaskog dominerar, inte för att de egentligen gör det utan för att kronan konfiskerade egendomarna, eftersom de inte tyckte att de behövde ta hänsyn till äganderätt då på 1800-talet när ”ägarbytet” genomfördes.
28 mars, 2017 den 10:58
Klas Ancker
https://www.svd.se/den-riktiga-skogen-haller-pa-att-ta-slut-i-sverige/om/debatten-om-skogen
28 mars, 2017 den 12:05
Erik Andersson
Och vad är riktig skog? Och hur ser den oriktiga skogen ut?
Om man har ett område med självföryngrade småplantor som är luckigt. Om man då går in och hjälpplanterar med odlade plantor, vem kan efter röjningar och gallringar se vad som är naturligt och odlat? Jag har åtskilliga sådana områden där jag inte kan se någon skillnad. Vad är då dessa skogar? Naturliga …. Onaturliga ….. eller Naturligt onaturliga …. eller än värre, är de Onaturligt naturliga? 😉
28 mars, 2017 den 22:07
Niklas
Jag är också nyfiken på att få reda på vad riktig skog är för något, samht hur den särskiljs från oriktig skog. 🙂
28 mars, 2017 den 18:49
ulf
i år är det 40års jubileum för slus jägmästarutbildning, vilket betyder att alla jägmästare med någon annan utbildning nu är pensionerade…och gissa om det syns i de tragiska svenska skitskogarna…om nu någon inbillar sig att en svensk skiter i vad han hjärntvättats med i sin utbildning så är väl sveriges skogar beviset för att så är inte fallet….man började ju lite trevande redan på 50talet att stadfästa denna bedrövliga skogsbruksmetod, det var i samma tidevarv svarta amerikaner inte fick rösta och vi tvångssteriliserade vanartiga barn i sverige…allt detta vansinne och mycket mer är ju givetvis borta nu, kvar är bara denna förbannade kalhyggesmetod…och ingen längst upp i den akademiska hierarkin har fått lärt sig nåt annat…tänk om läkare fortfarande hade utbildats i tvångssterilisering av barn och domstolar hade fått satt svarta amerikaner i fängelse för att dom pissade på en ”vit” toalett…men så är det ju med skogsbruket…en bunt nollor som skriker om rätten att få förstöra naturen, hur blåst får man vara utan att få förmyndare…och så länge vi har detta artdödande skogsbruk, vill jag inte höra ett ord om plantager i amazonas regnskogar….basta…
28 mars, 2017 den 22:05
Niklas
Tycker nog det är miljömupparna som skriker, Ulf! Och Klas Anker länkade till två sådana skrik idag.
28 mars, 2017 den 22:09
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Nej Ulf, det är 40 år sen SLU formellt bildades genom sammanslagning av dåvarande Skogshögskolan och Veterinärhögskolan, som låg i Stockholm uppe vid Frescati (plus en liten del i Garpenberg, Dalarna), Lantbrukshögskolan som låg i Uppsala, och Skogsmästarskolan som låg och fortfarande ligger i Skinnskatteberg. Det formella beslutet togs 1977 men själva den fysiska sammanslagningen skedde inte förrän året därpå, 1978.
Jägmästarutbildningen startade redan 1828 vid det då nybildade Skogsinstitutet som sedermera bytte namn till Skogshögskolan.
Jägmästarutbildningen flyttades från Stockholm till Umeå 1978 i och med att huvuddelen av Skogshögskolan utlokaliserades (som en del i utflyttning av statlig verksamhet från Stockholm) men den fortsatte att bedrivas på ungefär samma sätt som tidigare eftersom det till största delen var samma forskare och lärare som undervisade både i Stockholm och Umeå. Utbildningen innehöll även före utlokaliseringen huvudblocken ekologi, skogshushållning, teknik och ekonomi.
Dagens trakthyggesbruk är inte nåt nytt påfund utan kalhuggning har tillämpats i skogsbruk över hela världen i flera hundra år. Om man läser äldre skoglig litteratur från exv Tyskland och Frankrike så debatterades för- och nackdelar med trakthyggesbruk och blädningsbruk redan för 200 år sen och det hade man naturligtvis inte kunnat göra om man inte hade erfarenheter av båda delar. I Sverige var kalhuggning så vanligt under andra halvan av 1800-talet i framförallt Götaland och Svealand att det blossade upp en intensiv debatt i skogliga kretsar som inte ebbade ut förrän i slutet av 1940-talet. Även i delar av Norrland hade man bedrivit trakthyggesbruk långt före 1950 och bland annat testat kombinationen fröträdsställning-hyggesbränning i stor skala från 1920-talet och framåt i exv Malå.
29 mars, 2017 den 08:49
Tomas Johansson
Att kalhugga med såg och yxa för hundra år sen påminner inte ens om det som görs med skogsprocessorer idag, varken vad gäller areal eller skador på mark och skogsvägar.
Meningslös jämförelse.
29 mars, 2017 den 09:40
Lars Lundqvist, SLU Umeå
De organismer som missgynnas av kalhuggning far illa därför att träden försvinner just där de lever just nu.
För dessa arter spelar det ingen roll om träden fälldes av en skördare, motorsåg eller handsåg. Det spelar inte heller någon roll om det samtidigt görs ett hygge någon annanstans i landet eller ej.
29 mars, 2017 den 10:22
Tomas Johansson
Ja då kan vi utrota alla skogar på jorden.
Gör ju inget.
Jamentjena!
Alla andra inser nog skillnaden mellan att ta bort ett träd till att ta bort alla.
Samma gäller allt annat.
En fisk, alla fiskar, skjuta vilt eller skjuta bort allt vilt.
Jakt och fiske får göras, hållbart
Inom en förhoppningsvis snar framtid kommer vi få en skogsvårdslag skriven av någon med annat än sågspån mellan öronen.
Dvs skogsvårdslagen kommer tillåta virkesfångst, i en hållbar nivå.
Plantager endast i undantagsfall.
29 mars, 2017 den 10:13
Klas Ancker
Repris:
https://www.researchgate.net/publication/309127324_Positive_biodiversity-productivity_relationship_predominant_in_global_forests
29 mars, 2017 den 10:34
Erik Andersson
Den där hoppar jag över. Den var för svårläst. Konstig Svenska och text som flyter ihop ……
29 mars, 2017 den 10:40
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Det finns fler trädslag ju bördigare marken är och produktionen är högre ju bördigare det är, så självklart finns det ett positivt samband, en positiv korrelation mellan antal trädslag och produktionen. Det växer mer i en tropisk regnskog än i en fjällbjörkskog…
(studien tittar bara på träd, inte på biodiversity i allmän mening)
29 mars, 2017 den 11:34
Klas Ancker
Tack för kommentaren Lars!
29 mars, 2017 den 10:18
ulf
den självbil som skogsindustrin och slu har och som sen förmedlas vidare via en massa osanningar till politiker och allmänhet, är egentligen det som gjort att dom fått hålla på med detta lögnaktiga och felaktiga skogsbruk…. som palmer skriver om vad han fick lära sig i jägmästarutbildningen .. ”Skogsnäringen är Sveriges största exportnäring – vi svarar för 80 procent av nettoexporten” och fortsätter ”Ja, kanske det bara var 60 procent. Ja, jag kommer inte ihåg siffran nu, men en stor del var det. Det hade inte gått många dagar på Skogis innan jag stötte på den ’sanningen’ första gången. Kanske var det bara timmar. Svällande av stolthet satt vi där, vi skulle ta över och förvalta denna gigantiska välståndsmotor. ”….. ”Det tog mig 35 år att inse att nettoexporten är ett nonsensmått. Det säger inget om förädlingsvärdet – och det är det som skapar pengar och välstånd. När jag började på Skogis var skogsnäringens andel av BNP kanske sex procent, i dag är den under tre procent.” läs mer om av en ärlig jägmästare som nu är pensionär och kan säga som det är och var .. http://www.skyddaskogen.se/sv/reflektioner/anders-delin/582-skogsprofessionen-kritiseras-inifran obegripligt att vi inte stoppar dessa marodörer… skogsbruket är ingen stor grej för landets ekonomi…eller landsbygden, det är bara lögn..i härjedalen ger turistnäringen 2400 jobb av dryga sjutusen, räkna sedan butiker macker privatuthyrda stugor så är det turism som får ett sådant landskap att överleva….ta bort dom 140 jobb som skövlandet av turisternas skogar ger och du märker det inte ens…jo kanske, det blir ju en trevligare natur och fler turister….
29 mars, 2017 den 10:20
Klas Ancker
http://www.altinget.se/miljo/artikel/naturskyddsforeningen-och-wwf-darfor-stoppar-vi-vaar-samverkan-med-skogsstyrelsen
29 mars, 2017 den 10:42
Erik Andersson
Känns som att SNF och WWF inte har förstått problematiken med nyckelbiotoperna i Inre Norrland. Där är ju skogarna på gränsen till att bli naturskogar nästan överallt. Att då göra nyckelbiotoper överallt är ju att köra över markägarnas rätt till ersättning för avsättningar till naturvård. Gör hellre naturreservat, biotopskydd och skriv naturvårdsavtal med markägarna om nu skogen är så skyddsvärd att den bör sparas. Allt annat är ju en slags stöld tycker jag.
29 mars, 2017 den 11:07
Klas Ancker
Vad är en naturskog Erik och hur ser den ut?
Naturligtvis skall en skogsägare få full ekonomisk ersättning för utebliven intäkt.
29 mars, 2017 den 12:29
Erik Andersson
Enligt min mening är en naturskog en skog som inte har varit påverkad av mänsklig aktivitet på lång tid. Ex vis den timmerdrivna 1850-1950-talsskogen som inte har blivit rörd sen dess! Den kan både vara av gran eller tall och även innehålla diverse löv. Dessa skogar är i regel flerskiktade och har träd i flera åldrar. Urskog däremot, är skog som inte varit påverkad av människan, med andra ord en väldigt sällsynt skog. Miljörörelsen brukar blanda ihop begreppen ibland när det gäller naturskogsdebatten. Min enkla åsikt är detta! 😉
29 mars, 2017 den 15:28
Klas Ancker
Då tycker vi lika Erik!
29 mars, 2017 den 15:50
Erik Andersson
Har en liten passus, Klas! Om det nu finns rödlistade arter i nästan alla skogar som är avverkningsbara i inlandet, så måste det vara något fel på rödlistan! Kanske ett försiktigt brukande i dessa skogar skulle räcka för att de ”rödlistade” arterna ska överleva. Ortsbefolkningen ska ha möjligheter att leva av/med skogen den också. Museiform av skogen finns redan i övermåttan i vissa inlandskommuner.
Jag tror på ett försiktigt brukande av skogarna är en viktig väg för att komma framåt i skogsdebatten. Det forskas väl redan lite i den frågan?
29 mars, 2017 den 16:18
Klas Ancker
”Om det nu finns rödlistade arter i nästan alla skogar, som är avverkningsbara i inlandet, så måste det vara något fel på rödlistan!”
Det är snarare är ett allvarligt fel på, hur vi avverkar och på vilket sätt.
Det finns ingen motsättning mellan ett lönsamt skogsbruk och ett ”ett försiktigt brukande”.
Således: vi har tämligen lika uppfattning.
Jag är övertygad om att man kan hugga, så att mycket av det, som man vill skydda, kan skyddas.
Sen är det naturligtvis mycket stor skillnad på skyddsvärt och skyddsvärt.
29 mars, 2017 den 17:17
Tomas Johansson
FSCs regler är tydliga, ett skogsbolag kan inte bli certifierat om de gör om naturskog till plantager.
Vilket är vad Sveaskog gör dagligen.
Sveaskog avverkar BARA naturskog i övre Norrland.
Aldrig plantager.
De kommer de snart att göra, men det är då plantager anlagda efter att man kalavverkat den naturskog som fanns där innan.
ur FSCs TIO PRINCIPER:
– – –
10. Plantager kan bidra till att tillgodose världens behov av skogsprodukter, samt fungera som ett komplement till bruket av naturliga skogar och därigenom minska trycket på dessa. Vid certifiering ska plantager skötas enligt principerna 1–9. Plantager som efter 1994 anlagts på områden som tidigare varit naturskog kan inte certifieras, utom i mycket speciella fall.
Där kommer SLU-svamlet in som får FSC m fl. att tro att dessa naturskogar är ”skräpskogar”.
Om vi bara använde de regelverk som finns…
Men då måste andra än folk ur Sveaskogs gamla ledning sköta regelverket på Skogsstyrelsen.
29 mars, 2017 den 17:10
ulf
nu när man sågar ved för nästa vinter har man tid att tänka lite kring trädslag, björken som ju är överlägsen tall och gran i energivärde ser man ju allt mindre av i det enfaldiga skogssverige…om du behöver 15 kubik granved för att värma din villa så klarar björken detta med 10 kubik…om du blandar löv och gran i din skog så växer skogen med 10 kubik mot en ren granskog som bara ökar 6 kubik i jämförelse och då är värmevärdet i björken en tredjedel mer….är inte skogsbrukarna ganska korkade eller ska jag säga lurade… av skogsindustrin som vill ha dom som plantageslavar…dom är nog mest korkade, för det är inte förbjudet att tänka själv…och varför eldar allt färre med ved, tre kubik björk som eldas i verkningsgrad 80% motsvarar 1 kubik olja…här snackar vi att få betalt för sin skog, vad betalar skogsbolagets baggbölare, och varför överhuvud sälja dit…lägg ner eller tänk om…
30 mars, 2017 den 23:13
Niklas
Och om man nu inte vill ha piskade grantoppar, som ödelägger det gramtida virkesvärdet? Alla eldar ju inte med ved.
30 mars, 2017 den 23:13
Niklas
Och om man nu inte vill ha piskade grantoppar, som ödelägger det framtida virkesvärdet? Alla eldar ju inte med ved.
29 mars, 2017 den 17:22
ulf
jag ser varje vinter skogsägare som kommer med släpkärra till stora ensos pelletsdepå och köper pellets för 2000 kr per pall …pellets från råvaran dom sålde för en hundring….man tänker i sitt stilla sinne, vilken idiot…men det är ju inte förbjudet att vara sån, men jäkligt dyrt …. https://pellets.storaenso.com/Product/ProductTemplate.aspx?productID=12
29 mars, 2017 den 18:20
Klas Ancker
Jag upprepar det ulf länkade till:
http://www.skyddaskogen.se/sv/reflektioner/anders-delin/582-skogsprofessionen-kritiseras-inifran
Det är mycket stimulerande att byta åsikt och ståndpunkt (men då naturlivtvis grundligt förankrat). Jag har gjort det ett par gånger, vad gäller skogsbruk.
Skogsbranschen är mycket konservativ.
29 mars, 2017 den 18:49
Erik Andersson
Skulle vara intressant att få läsa hela Palmers reflektioner, inte bara det Anders Delin plockat ut. Men jag kan hålla med om mycket i Palmers resonemang. Tur att det finns 330 000 skogsägare med lite olika mål med sin skog. Det har nog sett lite andefattigare ut om stat och bolag ägt all skog i Sverige …..
29 mars, 2017 den 19:43
Tomas Johansson
Palmer är som alla andra i skövlingen, när pensionen närmar sig kommer ångern, samvetet kommer ikapp.
Ja jag tycker kanske lite synd om dom.
Men det är mer synd om oss andra, och ekosystemet, för nog har dom tjänat sig en bra hacka på vara maktelitens hantlangare, uppfylla maktens mål, att kalavverka skogslänen.
Nu med skövlargeneralen Herreman i ledarrollen.
29 mars, 2017 den 20:51
Lars Lundqvist, SLU Umeå
En intressant fundering av Bent Ek, redaktör för Skogen:
”Såvitt det är bekant för SKOGEN har Delin dock inte citerat tidigare artiklar av samme skarpsinnige analytiker. Åtminstone inte när Palmér ger sig på sanningar kring nyckelbiotopernas nytta eller myten om skogsbrukets artutrotande.
När får vi se en analytisk granskning av naturvårdens kåranda och fixföreställningar av någon analytiskt lagd person inifrån?”
http://www.skogen.se/nyheter/delin-gillar-skogsliv
29 mars, 2017 den 21:14
Erik Andersson
Intressant när lite olika ”sanningar” kommer fram!
Det jag lärt mig under ca 30 år i skogliga sammanhang både praktiskt och info från olika skogliga som naturvårdande organisationer är att ju mer man lär sig desto mer finns det att utforska. De som tror att de sitter inne med någon slags sanning, de tycker jag faktiskt synd om …. 😉
Men det är bara mina fem ören från en vardaglig skogsbonde (fast nyfiken) 😉
30 mars, 2017 den 07:11
ulf
men erik och lars om man bygger fakta och diskuterar fakta från något som man inte vet något om eller väldigt lite, då blir väl den självklara slutsatsen att lätta på gasen inte trampa den i botten som man nu gör…jag vet många som köpt skogsfastigheter de senaste 20 åren och lurats av industrin att ”börja om” med en naturskog som ”är mogen” de flesta av dessa ägare bor inte längre på fastigheten, många har flyttat till en stad, många har styckat av husen och sålt som sommarstugor och en del köpte bara på spekulation och kan nu inte bli av med den skövlade fastigheten så att dom får tillbaka sina pengar…det är mycket sorg i att aldrig få gå i den skog man köpte, de som tjänar en hacka på skog idag är väl arvingar och bolag som avverkar andras skog inte sin egen ….det som var en bra affär blev en förlustaffär när skogen togs bort…..det är fastigheter med skog som betalas, inte fastigheter utan skog, vem berättar detta idag, när desperata uppköpare sopar i alla hörn, jag som köpt några skogsfastigheter vet hur man överöses av erbjudanden om skogsförvaltning som alltid betyder ….skövla fastigheten… att lars gillar bengt ek är jag inte ett dugg förvånad över…han är en sann representant för industrin, vad sägs om hans resetion av boken som legat etta på tyska boklistan i månader.. ”trädens hemliga liv” http://www.skogen.se/nyheter/kadaver-pa-timmerbilen här skriver han om att vi tror vi eldar kadaver om vi läser boken eller den här ”Säkert kommer höstens svenska lansering av boken att leda till krav på att behandla träden som om de kunde bli kränkta och plågade.” är det så..nä va….verkligen en fin representant…..vad har han för åsikter om svenska folket, han som tillhör industrin och vet att den står för 80% av nettoexporten, när det egentligen är 3%…kan vi inte få be om lite seriösa beskrivningar av vår skogsindustri och dess betydelse….om den nu inte ens är en tjugondel av vad man själv påstår, så lägg förfan ner omedelbart, vi har en natur att rädda… och där behövs enorma resurser efter årtionden av överexploatering….
30 mars, 2017 den 09:29
Klas Ancker
http://www.biodiverse.se/articles/varderingar-centrala-for-delaktighet/
31 mars, 2017 den 11:20
Tomas Johansson
Malin skriver:
”Och, oavsett vilken åsikt man har i denna fråga så tror jag nog ändå att vi alla är överens om att omvandlingen av det som finns kvar av naturliga skogsekosystem till kalhyggen inte är lösningen”.
Vi vet att anslagen till skydd av skog hellre minskar än ökar.
Att de som har höga naturvärden på sin mark, ofta enskilda skogsägare, hugger bort den i rädsla för besök av myndigheterna.
Och Göran Rönning m fl. svarar inte på frågan.
Vad tycker ni om den omvända bestraffningen?
Att som nu bestraffa den som bevarar naturvärden och premiera skövlare.
SNF, SkyddaSkogen m fl. bidrar till det.
Har skogslänen två uppgifter enligt maktorganen i Stockholm och Umeå:
1 Leverera skogsprodukter till stat och storbolag
2 Leverera turistupplevelser.
Boende i skogslänen är aldrig tillfrågade, trots att dom är lösningen, sitter inne med kunskapen och dessutom kan påverka förloppet.
Ska dessa evakueras söderut så spektaklet kan fortsätta ostört.
31 mars, 2017 den 11:21
ulf
det var någon som var trött på polariseringen i skogssverige, tror det var gd själv, herman sundqvist, så då blir man lite paff över utspelen och de galna nya besluten efter det bekymrade blogginlägget….och skogsindustrin var inte sena att haka på ….deras tunelbanekampanj visar på en total hysteri, och den här hyllningen av skogsstyrelsen från skogsindustrin borde väl kännas som att polisen skulle hyllas av bankrånare…med andra ord obekväm men det tror jag inte herman förstår .. http://www.lantbruk.com/debatt/gladjande-att-skogsstyrelsen-har-lyssnat-till-branschen .. och det verkar vara mycket han inte förstår….tex att förankra åsikter hos de medarbetare han basar över .. http://www.publikt.se/artikel/skogsstyrelsens-gd-jag-ar-overrumplad-19962 .. det verkar som han tror sig jobba kvar inom industrin fortfarande…. skulle bli förvånad om mannen sitter kvar så länge till….och sitter han kvar får han bygga om så det passar industrin bättre….kanske en helikopterplatta på taket…och en välfylld vinkällare …för annars blir han väl helt ensam på jobbet …. tänk vad fel jag hade om denna man, men va f-n man kan inte sjunka hur lågt som helst i sina bedömningar av medmänniskorna….
31 mars, 2017 den 11:26
ulf
nämän.. inte ens hermans fågelskådarkompisar gillar honom längre .. gud va ensamt det måste bli, han får väl gå ensam med kikarn i helgen ..http://birdlife.se/sof/nyheter/alla-nyheter/sof-birdlife-traffade-herman-sundqvist-generaldirektor-for-skogsstyrelsen/
31 mars, 2017 den 13:18
ulf
pallvirke brukar man säga om lite sämre träd, men i sverige där allt är upp och ner i skogsbruket, så kan man ofta se 100 åriga granar som varit ca 15 cm i brösthöjd när dom av någon konstig anledning togs ner, orsakerna kan vara många men nästan alltid felaktiga….fint pallvirke blir det ju och dom tål att stå på bara backen i några år, till skillnad från det vanliga pallvirket som brukar vara det äkta svenska plantagevirket, alltså rena skitvirket, färdigt för skrotning efter en säsong..den här blandningen av skräp och kvalite tyder på en enorm okunskap, och man måste konstatera att den utbildning som slu står för, verkar totalt värdelös, annars hade givetvis vi haft en diskussion om kvalite- kontra – plantageskogsbruk….men nej, det är så tyst…och ingen vill att ämnet tas upp….men nu är det gjort….
31 mars, 2017 den 14:17
Tomas Johansson
Som sagt…
Det är lätt komma till tals med produktionsfolket.
Men närmast omöjligt att få ett knyst ur miljösidans folk.
Efter ett århundrade av misslyckade skogsmiljöarbete.
Vore det inte dags för lite självkritik???
Är den omvända bestraffningen lyckad?
1 april, 2017 den 11:00
Privat äganderätt är grunden för välståndet
http://www.skogforsk.se/nyheter/2017/mattrend-leder-till-svara-betesskador/
1 april, 2017 den 20:16
Klas Ancker
Den svenska pappers- och massaindustrin förbrukar hälften av all energi i svensk tillverkningsindustri, och samtidigt ger dess produkter tillsammans med bioenergin upphov till koldioxidutsläpp, som är dubbelt så stort, som resten av landets ekonomi.
Ett mycket säkert sätt att långvarigt lagra kol är genom pyrolys, typ kolmila. Genom att upphetta trä (600–800 ºC) utan luft, avgår brännbara gaser. Dessa gaser innehåller ca 50-70 % av energiinnehållet i träet. Gaserna kan ledas in i en gasturbin, som ofta har ca 60 % verkningsgrad för att genera el. Efter turbinen leds rökgaserna i en ångturbin med ca 40 % verkningsgrad för el. Resten av värmen i rökgaserna leds in till fjärrvärmenätet med värmeväxlare.
Träkolet, som blir kvar är ett alldeles utmärkt jordförbättringsmedel. Metoden, att göra sk biokol, är urgammal, några tusen år (Terra Preta). Det var indianer, som förbättrade sin odlingsjord genom att systematiskt gräva ner träkol. De fick utmärkta skördar i trakter med i övrigt usel jordmån. Kolet kan användas vid rening av vatten. Kolet kan även blandas in i foder för kreatur, som därigenom minskar sina metanutsläpp med 5-10 %. Vid pyrolysen går det också att alternativt tillverka biodisel.
Nu har Värtaverket i Stockholm börjat elda med träflis i stor skala men tyvärr utan någon pyrolys.
Ett försök med pyrolys har startat vid återvinningsstationen i Högdalen i Stockholm. Detta kommer att förevisas nu kommande helg, lördag 8 april. Till er, som bor i Stockholmstrakten, rekommenderas ett besök där, adress Selaövägen 17, Bandhagen. (Skyltar mot ÅVC Trädgård) kl 12-15.
Det går lätt att säga tulipanaros. Det kommer naturligtvis att bli stora problem att få systemet att fungera i stor skala. Jag tror t. ex. att gaserna vi pyrolysen kommer innehålla partiklar, som kan kleta sig fast på gasturbinens skovelblad och skada eller nöta på dem.
Visst får vi ut mindre värme från träfliset vid pyrolysen. Man kan dock jämföra vad fliset kostar med vad det skulle kosta att lagra CO2 i gruvor och oljefält. Jag såg en siffra på ca 1000 kr per ton CO2. Det är alltså mycket billigare att lagra kol i form av träkol i jorden än i underjorden.
2 april, 2017 den 18:15
Dag Lindgren
Mycket intressant och borde utvecklats mer, men jag minns inte alla problem med pyrolysen nu. Men ”lovande” teknik har ofta problem som man talar tyst om.
Jag redovisade igår en del faktiska problem med elbussar, som man ser som en kommande teknik. En fjärdedel av alla elbussar finns i Umeå, jag bor vid ändhållplatsen för busslinjen där elbussarna används och har sett många problem som jag tycker mörkas. Igår rann sinnet över när jag jämförde bussförsäljarnas inbjudan att investera i verksamheten med verkligheten. Innovationer överdrivs mycket ofta, men problemen blir sällan kända, de vill man inte skylta med. Umeå ville bli Europas miljöhuvudstad och chansen skulle minska om det blev känt att bussarna har problem.
http://blogg.vk.se/dagl/2017/04/01/elbussar-umea-och-hybricon/
2 april, 2017 den 07:45
Tomas Johansson
Dödstyst.
Tabuämne?.
Det här är SNFs blogg, inte skogsägarnas.
Men här skrivs inte mycket av SNFs skogsaktiva.
I princip ingenting.
Lågt intresse?
Gett upp?
För långt från Stockholm?
Inser inte miljörörelsen sitt totala misslyckande med svensk skog?
2 april, 2017 den 08:16
Erik Andersson
Tror faktiskt det är pga dig, Ulf och även Rönningens lite elaka inlägg ibland som gör att få vill kommentera. Har själv saknat andras inlägg och kommentarer på denna blogg.
Fast man kanske inte ska kasta sten i glashus ….. skriver ju mycket själv här …. 😉
3 april, 2017 den 08:16
Dag Lindgren
De som har någon betydelse för Naturskyddsföreningens ställningstaganden har effektivare kanaler att få gehör för sina synpunkter än Skogsbloggen. Jag tvivlar på att de viktigaste för opinionsbildningen inom Naturskyddsföreningen läser bloggkommentarerna (troligen med undantag för Malin).
Men fem-tio procent av inläggen här tillför faktiskt meningsfull information och kan tillföra läsarna något, så lägg inte ned bloggen! Men jag tycker bloggägaren skulle införa någon typ av restriktioner, t ex högst två kommentarer per månad och kommentator. Sedan kunde ju Malin själv skriva artiklar kanske uppåt dubbelt så ofta.
2 april, 2017 den 09:01
ulf
vem representerar mig som skogsägare……jag vill ha min skog som en levande fungerande frisk lunga, där ekosystemets väl och ve och arternas mångfald är viktigast men jag vill också att den ska ge mig inkomster på många olika sätt, tätvuxen självsådd granskog som är kvistren och max 30cm brösthöjd vid 70 års ålder….ängar som kryllar av arter, vackra 2-3 hundra år gamla träd som står och vakar över nya telningar som vill bli lika gamla, grov granskog som svalkar mig under sommarens heta dagar och som får stå så länge den lever, hagar som ger mina får mat på sommaren, ogenomträngliga snår där småfåglar får skydd för rovfåglar, bäckraviner där öringen får mat och skydd från träd som växer ända ner i bäcken..stigar som bara trampas av djur och människofötter, små boställen som jag och mina turistande besökare kan använda för att kunna stanna kvar i detta paradis dygnet runt……..vem representerar mig…finns en enda förening för mig som skogsägare, finns en enda månadstidning blan dessa tusentals glättade publikationer….jag får varje år ett hundratal trycksaker i min brevlåda, alla gapar om sin syn på skogsbruk, men inget är i närheten av min syn på hur man tar hand om sin skog…..baggbölarna kör sitt rejs med mig, gör en skogsbruksplan säger dom….man vill bara gråta, RÖJ,GALLRA, SLUTAVVERKA, PLANTERA….ja ja tack ska ni ha bagbölare och uppköpare tack men nej….sen har vi i andra ringhörnan,….fridlysarna, RÖR EJ, kan man väl sammanfatta dessa människor….mitt emellan står jag, jag som inte vill planera min nästa timme i livet, vem vet vad som kommer emellan under den timmen, så skogsbruksplan är bara nys för mig…något som uppfunnits för att styra dig in i baggbölarnas rävsax, jag vill inte heller fridlysa något i min skog, den ska givetvis få vara en skog så varför sluta hjälpa den……..den behöver sina öppna ytor, och bara jag kan skapa dom, den behöver känna stoltheten av att leverera virke till mig, förvaltaren av denna bit på jorden, så varför ska den fridlysas….hur ska jag då kunna hjälpa den att fungera i ett modernt samhälle…jag behöver kanske en körväg för min traktor, skulle jag förbjudas att göra den, varför förbjuda det…det är väl för fan kalhyggesbruket på 95% av ytan som ska förbjudas…..dom 5% som en galen industri har lämnat till ”fri utveckling” är bara idioti, det är ett hån mot oss människor, fatta det….
2 april, 2017 den 14:01
ulf
och en sak till….måste allt vara så effektivt, måste vi plocka ut maximalt av allt, varför måste alla resurser tas tillvara och förädlas till det blir absurt, kossor ska bli mjölkmaskiner som till slut inte kan röra sig, köttdjur ska se ut som anabol ätande boddybilders, suggor ska ligga fastspända och finna sig att leva sina liv som frögurkor….. och….givetvis…träd ska växa ännu fortare med diverse förädlingsknep kör ut skiten från reningsverkens deponier, osv och ingen liten bit av vår jord ska komma undan att producera, för då j-r ….lrf är för mig urtypen för en organisation som gått totalt vilse i sin cynism ….hur vet man att en lrf representant ljuger…..han öppnar munnen….jag har ett bra förslag till ledningen för lrf…det gäller köttproduktionen, varför låta avlidna eldas upp till ingen nytta, blanda in dom i korvsmeten, givetvis bara svenska medborgare, så man kan sätta kvalitets stämpeln svenskt kött på förpackningen….
2 april, 2017 den 17:44
Tomas Johansson
Skog skövlas inte av kostnadseffektivitet utan av dumhet.
Den som kör sönder sin egen bil är lika korkad.
Eller förstör något annat av sina ägodelar.
Skillnaden är bara tidsförloppen.
Men staten skiter i allt och givetvis i framtiden för skogslänen.
Och svenska staten leder Europas skogsbruk, störst av alla, staten skövlar den skog staten (kungen) stal av sina medborgare.
Gustav Vasa införde modellen, det tog fleras hundra år innan det mynnade i Hermans totalskövling av Norrlands inland, det vi ser utökas nu när det inte ska sparas en enda tofs. Allt ska mejas ner.
Tack staten!
3 april, 2017 den 06:50
ulf
när man åker efter vägarna i sverige så är det alla dessa fula kalhyggen som blir det bestående intrycket, jag kan tänka mig hur förskräckta många turister måste bli när dom ser dessa ödelagda skogar och enorma mängder omkullblåsta ”hänsynsträd” efter vägarna ligger stora rishögar som man motvilligt till slut flisar och säljer för mindre än det kostat att släpa bort det från den skövlade skogen ….om man kommer från ett krigshärjat område, så måste dessa tragiska hyggen påminna om just krig….ett ruinerat skogsekosystem är väldigt likt ett krigshärjat landskap….pest, och kollapser i infrastrukturer brukar uppkomma i krigets spår, i en härjad skog är det samma strukturer, barkborre, försumpning, läckage av kvicksilver och näringsämnen och försurning är några av alla ”följdsjukdomar” som drabbar ett kalhygge , …försurningen talas det tyst om i dessa lögnaktiga tider…..skogsbruket är ju den värsta boven numera, då vi drastiskt minskat utsläpp från kol och olja via effektivare förbränning ….över hälften av försurningen står kalhyggesbruket för….och det idiotiska uttaget av biomassa, innebär ju att man för bort de basiska ämnena (vad är det för fel på slu som inte kan förklara detta) med påföljder som är mycket allvarliga….det är ju dessutom näringsämnena som förs bort, man vet inte om man ska gapskratta över människors enfald, eller sätta sig ner och bara sörja att dumheten numera tagit över totalt…..förövrigt tycker jag att herman ska bort från skogsstyrelsen….
3 april, 2017 den 07:47
Tomas Johansson
Att han sitter där är ett bevis på den korruption vi har i Sverige.
Ser lite annorlunda ut än på Sicilien, men lika effektiv.
Glöm inte bäckar, åar och älvar, slam, metaller, aluminium och kvicksilver.
Igenslammade bäckar dödar direkt, fisk mm.
Tungmetaller dödar lång ut i systemet, ända ut till havet.
Aluminium kväver fisk, förstör gälarna.
Enda verksamheter är lagda under restriktioner vad gäller giftspridning och skadeverkningar, skogsbruket har inga begränsningar alls vad gäller skador på omgivningen, det är fritt fram att förstöra hur mycket som helst.
Och staten förstör mest. Den enda restriktion som finns är att privatpersoner som har för mycket naturvärden på sin mark kan få den konfiskerad.
Gör rättsläget något märkligt.
Vansinnigt!
3 april, 2017 den 07:38
ulf
hur får man till beskrivningen av verkligheten hos makten i sverige, jag skulle vilja säga…inte alls…den är så förljugen att man börjar tänka på sagan om kejsarens nya kläder….” men ni är ju nakna” vill man skrika åt dårarna som likt byfånar uttalar sig om miljön, hållbarheten, målen och annat dom inte har en aning om, eller vrålljuger om …. för att det ska passa in i jakten på nästa miljard, kosta vad det kosta vill…..vi tar en lögn ur högen..sanningen är då…sen 1990 har det sura nedfallet minskat med 85%….men försurningen av vår mark har inte minskat ett smack…vaaaad kan det bero på… så här skriver tex miljö fånarna i älmhults kommun … https://www.almhult.se/sv/miljohalsa/skogochnatur/skogar/skogskalkning.4.40681f1210df5380876800012084.html .. va…har det sura nedfallet ökat här, ligger det nåt jäkla moln kvar från 70 talet och vägrar ge sig av, j-a otur dom har och ojojoj tillväxten har sjunkit i skogen, kronutglesning blabla bla …ni fick nyss lära er av mig att nedfallet har minskat med 85% de senaste 25 åren, ja det var ju en sån här glad sann nyhet för många, men för industrin och makten och miljönissarna i älmhult är den bara besvärlig, ja rent oförskämd, för den är ju sann, denna förbannade sanning som jämt ska försöka tränga sig in i lögnerna…lögnerna som är så ekonomiskt mycket fördelaktigare……vi har ett miljömål som säger ”bara naturlig försurning” hur fan går det ihop med kalhyggesbruk, bortforsling och eldning av skogens basiska ämnen….förklara det förfan….slu….nu blir det tyst igen….och jag har väl skrämt bort en massa lullull åsikter som hade gjort den här bloggen sååå mycket trevligare att läsa…nä nu ska jag såga ved från min älskade skog och elda björkved i pannan, tänk er förädlings värdet bara genom att hålla baggbölarna utanför den hanteringen, tre kubik ved är en kubik olja från statoil (eller vad dom nu heter) som kostar 15 tusen eller stora ensos pellets som kostar två tusen per pall (råvaran har dom baggbölat sig till från dig skogsägare för en hundring) tror jag kom upp i tvåtusen spänn i timmen när jag högg min egen ved… bara genom att lämna baggbölarna utanför kan du få ett rikare liv, och att tänka själv givetvis .. ett gott råd…akta dig för att låta skogsbolagens inköpare göra en skogsbruksplan åt dig det är dyrt, och dom får total kontroll över din ”ÄGANDERÄTT”
3 april, 2017 den 09:37
ulf
och när lögnerna inte går hem, så höjer man bara rösten, och sen undrar man varför ingen vettig människa gillar en .. http://supermiljobloggen.se/nyheter/2017/03/greenpeace-lina-burnelius-skogsindustrin-mansplainar vad sorgligt det måste vara att försvara något som i grunden är så fel, man tycker lite synd om dom, faktiskt….
3 april, 2017 den 14:17
Tomas Johansson
Men Greenpeace har samma lösning, att skydda mer skog.
Vi vet att det inte är någon lösning.
Varför engagerar sig inte miljörörelsen i skogsbruket, det har ju gått bra i andra sammanhang att engagera sig i HUR industriella verksamheter bedrivs.
Varför inte i skogsbruket???
3 april, 2017 den 14:54
Erik Andersson
Köp skog själva! SNF och Greenpeace har kassakistor som kan användas för skogsinköp. Sen kan miljörörelsen sköta skogen så att mångfalden gynnas. Fast SNF har vanlig skogsskötsel på vissa av sina skogsfastigheter , så det kanske inte är så tokigt ändå: Den svenska skogsskötseln! 😉
3 april, 2017 den 15:32
ulf
erik allvarligt….vi pratar inte om vem som äger skogen, utan om vad dom gör med den…..ditt och många andra skogsägares tjat om ”köp själv” är bara tröttsamt….det är lika knasigt som om man sa åt alla galna varghatare att dom skulle hägna in älgmarkerna så slipper dom vargen….eller skogsägare att hägna in alla tallplantor så slipper dom älgen, eller bönder att hägna in alla åkrar så dom slipper vildsvinen…det är ju oftast samma personer så det är komiskt att höra dom argumentera och samtidigt sitta på tre stolar…rena ståup komiken….förresten har väl vägverket hägnat in en hel del marker så till den milda grad att man inte tar sig ut i naturen på hundratals mil i sverige, den mångmiljardkostnaden la dessa lobbare på svenska folket liksom sjukhuskostnader för tusentals viltkollisioner, liksom kostnader för vildsvinsskador, liksom kostnader för omplanteringar, liksom kostnader att inte bruka sin jord, liksom kostnader ATT bruka sin jord, liksom kostnader att inte ta bort sin skog, liksom kostnader …..ja man kan hålla på i evigheter med kostnader för de tre största lobbygrupperna i sverige, jägare, bondläppar och skogsindustri …några få procent som styr över hela vår natur….och det mesta av våra djur….men så ser det ju ut som det gör också, man vill inte ens tänka på det…..
3 april, 2017 den 15:43
Erik Andersson
Du Ulf, ser väl dig själv som en föregångare med dina kärlväxter, hyvling och stuguthyrning. Och du har ju köpt upp skogar för att förverkliga dina ideér om det perfekta skogsbruket. Varför skulle inte fler kritiker till dagens skogsbruk kunna göra detsamma? Blir det tillräckligt många så ställer ni ju om skogsbruket fullständigt. Låt säga att varje medborgare sätter av 5% av sin lön (jämförbart med skogsägarens avstående i certifieringen) och dessa pengar går till att köpa in skogar för att förändra skogsbruket. Det skulle inte gå så många år innan den skogsskötseln skulle dominera …. iaf i teorin 😉
3 april, 2017 den 16:21
ulf
det perfekta skogsbruket har en mäktig motståndare… etablissemanget ..etablissemanget har en ide som faktiskt är sann, (den enda sanna ide dom har) och den är att sanningen kommer aldrig att kunna försörja dessa parasiter och dönickar, alltså måste sanningen undanhållas pöbeln, till vilket pris som helst…..och i den förljugna miljön finns skövling av skogar som en av många viktiga födkrokar…..just nu är det en febril jakt på skatteinkomster som givetvis inte får kallas skatter, hitintills har sossarna fördyrat för vanligt folk och deras liv med ca 70 miljarder men ska etablissemanget kunna leva gott och samtidigt ha råd med allmosor för att hålla packet lugna så måste mycket mer in, så nu tar man vad som finns och lite till ….indexeringar gjorde plötsligt att tiotusentals får betala statlig inkomstskatt, drivmedelsskatterna,… automatisk uppräkning av skatterna från 2018, gör att vi om två år har världens högsta skatter på drivmedel..i vårändringsbudgeten höjs skatten för 1,2 miljoner människor som jobbar, osv jag kan hålla på hur länge som helst.. men erik varför skulle snf eller greenpeace vara något undantag, har jag sagt det….varför skulle dom kunna stå emot en lögnaktig makt och vilja vara utanför etablissemanget, när dom är en del av det….
3 april, 2017 den 16:33
Erik Andersson
Då återstår det bara för dig och likasinnade att själva köpa upp skogar och omvandla dessa till det ni strävar efter …. vad det nu är?
Käbblet som du, Ulf och Tomas för på vissa bloggar är ju helt meningslöst i så fall!…. mer än att få skriva av sig den värsta frustationen …. eller?
3 april, 2017 den 19:12
ulf
nä nä så lätt blir du inte av med mig, jag tycker mig se ett uppvaknande ur zombietillståndet, världens alla trälar gått i…..du vet, när man har det drägligt så blir man inte så revolutionär…men när klyftorna i ett samhälle blir för stora då j-r kan den mesigaste mes bli ett lejon, den som lever får se….se på brexit och trump, där har du riktiga stjärnsmällar för etablissemanget och det har skrämt skiten ur dom….nu målas allt som hot mot oss, men det är ju dom själva dom menar…..etablissemanget orkade inte ens med ett aprilskämt i år, snacka om omskakat etablissemang, bara det ordet är jobbigt att höra numera…och jag får nästan alltid rätt…
3 april, 2017 den 23:37
Niklas
Ulf! Märkligt att du anklagar sossarna för att fördyrat saker och ting, samtidigt som du säger att kommunisterna är sanningen och ljuset. Skulle vänsterpartiet mot all förmodan komma till makten, skulle det garanterat bli ännu dyrare… F.ö. undrar jag inte om mycket av den fördyring som nu sker egentligen beror på miljöpartiet…
Annars tycker jag nog att Erik har en poäng i att miljövännerna borde köpa upp egen mark och sköta den efter bästa förstånd. Det är ju inte dumt att få styra över sin egen jordplätt – så länge man nu själv får styra och ställa! Kommandoekonomi funkar ju inte i skogen, som du säkert vet.
4 april, 2017 den 07:33
ulf
nej niklas du har aldrig hört mig säga att en vänsterpolitiker är sanning och ljus, en gång skrev jag att vänsterpartiet ser en del av problemen i samhället, men att dom inte har några vettiga lösningar, förövrigt så är ju makt lika med korruption, ingen kommer undan, det är en av naturlagarna och att man inte tar med det i beräkningarna när man stiftar lagar är ju märkligt….politiker vare sig dom är i kommun landsting eller riksdag är ju sönderkompromissande vrak, och kan inte stava till rakryggad….detsamma gäller de flesta maktmänniskor, kloka människor vill inte ha makt, de vill informera, eller så är dom ännu klokare och håller käften…..herman är en äkta maktmänniska vilket jag numera förstått…..ni ska få lite inblickar i hans tidigare liv, som jag trodde hade lärt honom något, men där tog jag fel, här är första inblicken, läraren herman …. http://kvikkjokk.nu/herman-sundqvist-fenomenet/
4 april, 2017 den 23:05
Niklas
Ulf! De kloka personerna vill nog sköta sig själva utan någon iblandning från samthället. Samma önskan har jag när det gäller min skog.
4 april, 2017 den 08:27
ulf
någon skrev, varför inte göra paus hos bilbesiktningen, ja det var en tanke, det drabbar ju inte så hårt som att låta människor fritt skövla de sista små tofsarna naturskog, och vem tar inte ansvar för sin bil, herregud att sitta i 100 knutar på motorvägen utan att veta om bromsar eller hjulupphängning funkar, så j-a dumm är väl ingen, ta paus nu…..frihet under ansvar, polisen kan ta paus också, varför skulle någon utnyttja det, vi är ju människor med ansvar förtusan herman han känner människan, han vet vad vill, men vet vi….
4 april, 2017 den 12:55
Erik Andersson
Vad mycket smörja du skriver, Ulf. Finns det ingen du kan visa inläggen för innan du trycker iväg dom som har något förstånd? För i så fall så kunde mycket elakheter och smörja undvikas …..
4 april, 2017 den 15:17
ulf
vi behöver inga körkort heller, när jag tänker efter…det räcker med att äga en bil….äganderätten vet du erik, den är fanimej helig…äger jag en bil är det klart att jag ska få bruka den som jag vill, det ska inga myndigheter lägga sig i, och inga andra heller för den delen..frihet under ansvar och självklart brukar jag den på ett hållbart sätt, jag skriver på ett certifikat så vet alla att jag är försiktig, det räcker, frihet under ansvar du vet….och om jag nu skulle köra i diket, så kan jag väl säga att jag inte förstod bättre, och vill någon att jag ställer bilen för att jag skadar livsmiljön för andra i samhället, ja då blir jag galen…för då är det ett brott mot äganderätten…. ska vi göra en paus och utvärdera körkort och bilbesiktning…jag är varken elak eller pratar smörja jag försöker bara att få dig att förstå vad du begär av dina medmänniskor när dom vädjar till dig och andra skogsägare att vara mer varsam med allas vår enda natur, och när du svarar att det skiter du i, eller att dom ska betala dig för att du ska ta hänsyn till deras vädjan…..är det inte märkligt att äganderätten till vår natur räknas så annorlunda, kan det bero på att man som markägare har en tråkig tradition av att härska över mindre bemedlade i samhället…vilka är stora markägare, min erfarenhet är att det är skithögar till människor……
4 april, 2017 den 15:25
Göran Rönning
En direktrapport från skogen. Just nu i dag skövlar Stora Enso ett naturskogsområde med 250-åriga gammel- tallar i ett område mellan Dala -Järna och Leksand i Dalarna. Detta område har aldrig varit kalhugget, det gränsar mot myrmarker och sumpgranskogar och är viktigt för att bevara den biologiska mångfalden i skogslandskapet. Men det bryr sig inte Stora Enso om. När jag fotodokumentera förödelsen på plats kliver maskinförare ur maskiner och frågar vad jag håller på med. Jag upplyser då honom om att jag tänker anmäla bolaget till miljöcertifieringsföretaget för att bryta mot FSCs regler, eftersom bolaget har lovat följa dessa. Maskinföraren säger att det där vet jag ingenting om och går tillbaka till sin maskin, för att fortsätta skövlingen av oersättliga natur. Något längre bort står ytterligare en skogsmaskin samt en grävskopa, grävskopan skall sannolikt användas för att gräva sig fram till andra skogsmarker som är för branta för att skogsmaskinen skall ta sig fram. Så ser dagens skövlingsfasoner ut i verkligheten. Överallt och överallt där det finns den minsta tecken på gammal tallskog, om det så är ute på myrholmar, sjöholmar eller efter bäckar och åar, eller sjöstränder så avverkas det nu i rasande fart av Stora Enso- ett miljöcertifierat skogsbolag.. Det här är på riktigt.
4 april, 2017 den 20:11
Tomas Johansson
Göran. I nuläget finns inga alternativ.
Reservat kan vi knappast förvänta oss på all naturskog, i stort sett all skog i nordvästverige, och skogsbruksmetoderna är helt fria, varken rättsväsendet, miljömyndigheter, miljöorganisationer eller miljöpartister ser någon anledning att ingripa.
Varför.
Ja dels för att de inget begriper, aldrig varit utanför sina storstäder, dels för att hela skiten kört fast i två hål, skövlarhålet och reservatshålet, där sitter allt fast.
Jag har frågat nu ett flertal gånger, anser du att den omvända bestraffningen är en framkomlig strategi för SkyddaSkogen, SNF mfl.Herman Sundsqvist storskövlaren nr 1 får finaste posten i det hela, de skogsägare som bevarat naturvärden får besök av myndigheterna.
Ett bra sätt att få motsatt resultat.
I alla andra näringar fall gör vi tvärtom, givetvis.
Riktigt dåliga fastighetsägare kan få sitt fastighetsinnehav tvångsförvaltat.
Riktigt dåliga föräldrar kan få sina barn omhändertagna av myndigheterna.Men riktigt dåliga skogsägare får härja fritt, eller premieras.
Bra miljöintresserade skogsägare får sin skog omhändertagen av myndigheterna.
I skogen råder den totala galenskapen.
SkyddaSkogen, SNF m fl bidrar till det.
4 april, 2017 den 20:20
Erik Andersson
Får du inga svar, Tomas ….. 😉 Omvänd bestraffning ….. Och vem ska bestämma vad som är rätt och fel? Du, Tomas?
5 april, 2017 den 16:42
Tomas Johansson
De menar att det är rätt att myndigheter beslagtar din skog om du har för höga naturvärden?
4 april, 2017 den 20:56
Göran Rönning
Naturligtvis har du rätt i mycket det du skriver Tomas Johansson, hela nuvarande skogspolitiken är ju ett abnormt feltänk från början. Det fanns en gång en jordbruksminister (S) som hette Svante Lundkvist, om jag nu minns rätt, hans pråpåer var att skogen skulle brukas fullt ut, med socialbidrag från staten till vinsdrivande bolag fick skogsbolagen statsbidrag för att bygga skogsbilvägar in absurdum. Det var början till slutet för skogens biologiska mångfald. Dessa statsbidrag har Centerpartiet under senare tider döpt om till bidrag för byggande av enskilda vägar, Maud Olofsson var drivande i dessa frågor många år. Vi kämpar för att få behålla de små tofsar av naturliga skogar- men det ligger mycket i det du säger Tomas- kommer det att leda i rätt riktning-knappast, det behövs något mycket större för att vända utvecklingen innan det för alltid är för sent.
4 april, 2017 den 23:12
Niklas
Göran! Att staten ger bidrag till skötsel av vissa enskilda vägar, är statens sätt att betala för sig. Som motprestation får allmänheten åka på dessa vägar. Endast 75 000 km av totalt 430 000 km har statsbidrag. https://sv.wikipedia.org/wiki/Enskild_v%C3%A4g
5 april, 2017 den 17:51
Tomas Johansson
Göran.
SkyddaSkogen kom till för att SNF riks fungerar dåligt vad gäller skog.
Det fungerade bra i början, men nu är SkyddaSkogen svåra skilja från SNF.
När Viktor skötte det han var bra på, det digitala sambandet, andra med erfarenhet skrev och agerade, då var SkyddaSkogen otroligt ba.
Att springa runt och söka rödlistat är säkert bra men ingen lösning.
Vi behöver angripa problemet från ett annat håll.
Den som sköter sig bra ska inte känna sig hotade av oss.
Det är ju vansinne.
Det är ju dom som ska göra det vi vill, bevara fungerande skogsekosystem.
Hotade av miljösidan ska skövlarna vara.
Vi ska söka det som INTE fungerar.
Sen måste det politiska svamlet bort, privat ägande är bra, betydligt bättre än statligt ägande, särskilt när vi nu vet att staten anskaffat sin skogsmark via koloniala brott.
Vi vet också att statliga Sveaskog skött sin skog sämst av alla.
Nu når korruptionen ända upp till generaldirektörsnivå.
SkyddaSkogen måste hålla på med det som har någon betydelse.
Målet måste vara skogsbruket, att bruka skog hållbart.
Verklighetsbeskrivning saknas också.
Ibland verkar skövlarna och SNF m fl vara väldigt överens att all svensk skog redan är förstörd, ja då är ju allt hopp ute och engagemanget lönlöst.
Vill vi sabotera enganget med lögner?
Det blir motsägelsefullt.
Nej det finns massor med naturskog kvar, i norr är det huvuddelen, plantagerna är mindre till arealen… …än så länge.
Sen gäller det även att påverka marknaden, som idag är som ett sovjetsystem, allt säljs till samma pris oavsett om det är bra eller dåligt.
Den som då behåller tättväxt fin originalfura inför framtiden går back, eftersom kvalitet inte betalar sig ut till kund.
Utmaningarna är många.
Bara börja arbeta.
5 april, 2017 den 09:13
ulf
för varje träd som avverkas i sverige planteras två nya…….är det inte fantastiskt hur man får till det när man informerar den ”okunniga” allmänheten om sakernas tillstånd ” Bilden av skogen som helhet måste också ändras. Många tror ju att vi skövlar utan att plantera nytt. När det egentligen planteras mer varje år än vad som avverkas. Men sådan viktig info måste vi alla som känner för skogen i Sverige hjälpa till att sprida.” säger en kille under utbildning….men tror vi verkligen att det inte planteras nya träd, det är väl det vi är förbannade på, just detta själlösa planterande av likåldriga träd i olika stadier har dagens skogsutbildade elever hört talas om självföryngring…för då j-r blir det nya träd, hundra nya för en borta, men det är ju inte det som lärs ut längre, nu lär man sig hur folket ska upplysas efter konstens alla regler, är det utbildningen går ut på … läs hela intervjun här… https://www.sydved.se/skogsbruk/skog-och-framtid/mot-tre-studenter-som-ser-framtiden-i-skogen .. hur mycket man känner för skogen är ju svårt att säja, för att köpa skog betyder väl inte att man känner för skogen, eller .. som att slakterier köper slaktdjur för att dom känner för kalvar och smågrisar, hm, ja det är mycket som måste göras för att bilden av skogen ska förändras, men det är inte allmänhetens bild utan de aktiva inom skogsbrukets bild, som måste förändras….jag har läst mycket skogshistoria och det mesta på de senaste 60 åren är förljuget och felaktigt, men kommer man ner på 18hundratals nivå så blir debatten frisk och sann igen, det är riktiga sluggers som likt mig själv går på och kämpar för det dom tror på, handskarna är kastade och det känns befriande att se med vilket patos man står för sina åsikter….den jålmiga och lögnaktiga debatt som förs i dag mellan de olika grupperingarna är bara sorglig, man sitter med nagelfil och filar på sina åsikter när det behövs en yxa…..visst redan då fanns industrin med som stor påtryckare och det var dom som stod för de lögner som yttrades…men pengar och lögner sitter ju på samma gren, så när det blev uppenbart att skogen var värt nått, så började lögnerna stegras…men idag är lögnerna betydligt mer inlindade ( vi måste avverka för miljöns skull ) är ju en lök av lögner som ligger i lager på lager och som var och en har ett uns av sanning i sig men som i nästa lager visar sig vara lögner som till slut är så många att ingen orkar bry sig, ibland har tom jag själv tänkt att ”ja för f-n ta ner skiten då, så ni kan dra vidare till nåt annat land och skövla, men så kommer något som kallas samvete och man är redo att gå en rond igen….för den stumma naturen..
5 april, 2017 den 17:46
Niklas
Ulf! Det är ju långtifrån alla självföryngringar som lyckas. Dessutom missar man ju fördelen med förädlade plantor.
5 april, 2017 den 10:20
ulf
vilka har sagt att kalhyggesbruket är rätt och hållbart, är det slu, nä, jag har talat med många och kan absolut inte se någon majoritet på den skogliga delen för ett kalhyggesbruk, snarare tvärt om… är det skogsstyrelsen, nä, man skulle ju kunna tycka att alla dessa människor fullproppade med slus utbildningar inte kunde tänka annat än kalhygge, men nej så är det inte, ganska bra beskrivet just nu med en upprörd skara människor på skogsstyrelsen mot inventeringspausen….nu har jag nämnt de två grupper som har kunskapen….det finns två grupper till som saknar mycket av kunskap, i alla fall i de executiva leden, alltså politiker och industri….dessa är inget att räkna med om man vill förändra, dom måste ha bevis…och det står experterna för, men hos experterna var ju de flesta mot kalhyggen sa jag ju nyss…..hm hur går detta ihop…..innan jag berättar det så ska jag göra slut på en grupp till, miljö och naturgrupperna, varför det då tänker ni…jo dom är redan kasserade, ser ni inte alla den stora stämpeln i pannan på dom, där står snf, wwf, greenpeace och skydda skogen mfl….det är ju sorgligt men ett faktum att har du en sån stämpel så är du borta ur diskussionen, du är bara ”en sån” ja vad beror det på att skogsstyrelsen och slus alla kalhyggeshatare inte har vänt våran skuta mot nya vackra mål…..det stavas alfahannar ( kan lika gärna vara kvinnor givetvis) dessa stressade och kontrollerande människor bestämmer oftast agendorna för hela nätverk och resten har bara att finna sig, vi vet alla hur dom påverkar, ingen kan ha undgått att drabbas av en alfahanne, jag själv släpper aldrig in dom i mitt liv.. dessa människor finns på alla nivåer i ett samhälle och ställer till stor skada men givetvis även framsteg, dock oftast bara ekonomiska….vilket kan vara liktydigt med stor skada….i sverige tror alla tex att glesbygdsfolk hatar varg, ” ja alla utom dom med stämpel i pannan förstås). jag själv älskar vargar och ser dom som det bästa som hänt sveriges natur, dom har inga alfahannar heller, det är en felaktig myt, så j-a dumma är dom givetvis inte….men glesbygden representeras av en bunt alfahannar, kolla ett jaktlag bara, eller ett kommunalråd, så förstår ni…jag vädjar till slu och skogsstyrelsen att göra sig av med alfahannarna så ni kan säga vad ni tycker och få slut på detta destruktiva skogsbruk….lättare sagt en gjort givetvis…men friskt vågat hälften vunnet….
5 april, 2017 den 17:54
Niklas
Ulf! Är det några som saknar kunskap om skogen, så är det alla, så är det ju folket i de fyras gäng (SNF, WWF, Greenpeace och Skydda skogen). Du hittar mycket mer kunskap om skogen på t.ex. SLU:s skogsfakultet.
Å de på skogsstyrelsen som nu skriker om inventeringsstoppet, är inte det naturvårdstjänstemän med egen dold agenda?
6 april, 2017 den 22:20
Niklas
Då vissa debattörer här har ifrågasatt SLU:s skogskunskap, så kan jag nu notera att SLU (som väntat) är bäst i världen på skogskunskap http://www.skogsaktuellt.se/artikel/53575/slu-bast-i-varlden-pa-skogsvetenskap.html
7 april, 2017 den 07:13
Erik Andersson
British Columbia och Alberta är ju provinser i ditt omhuldade Canada, Ulf! Hur hänger det ihop? 😉
7 april, 2017 den 09:34
ulf
det ska jag svara på…om man har 70% av sina skogar utanför skogsbruket så kan man stå ut med att en 30% sköts nästan lika illa som våra skogar gör ….här är 2,4% utanför skogsbruket……en enkel fråga till dig erik, var i sverige kan du stå i en riktig skog och ha en mil till närmsta grusväg…..nä förstod väl det, i kanada kan du stå i en riktig skog och ha 50 mil till närmsta grusväg, och det finns tusentals älvar där du har just dessa förhållanden, i sverige har vi inga ställen där du kan vandra i skogar i en vecka utan att passera den ena skogsvägen efter den andra, vill vi leka att vi är i vildmarken så får vi vistas i fjällen, men det är ju inte så mycket till skog där….kolla in peter perssons äventyr i kanada och sörj vår förlorade vildmark…han ger också lite tips på de sista vildmarkstoffsarna i sverige, men hur länge dom blir kvar med en galen industri som har frihet under ansvar det vet vi ju inte….för snart kommer skogsforskarna på slu med någon fiffig rapport att vildmark är livsfarlig för miljön….man slutar aldrig att förundras över hur lågt människor kan sjunka för att göra ”karriär”…http://inivildmarken.se/category/expeditioner/kanada/
7 april, 2017 den 10:38
Erik Andersson
Räkning har aldrig varit Ulf:s starka sida. I Sverige är ca 30% undantaget skogsbruk. Vi ska väl räkna som de andra länderna, eller hur Ulf? 😉
7 april, 2017 den 12:49
ulf
som med det mesta i ett förljuget land tycksingen veta eller vilja veta … naturvårdsverket säger så här ”Enligt
Naturvårdsverket är endast ca 4 procent av den produktiva
skogen formellt skyddad.” och industrin så här ”Av Sveriges totalt 28 miljoner hektar skogsmark är ca 25 procent på olika sätt undantagna från skogsbruk. Därutöver lämnas ytterligare åtta procent av arealen i brukade skogar som generell hänsyn i samband med avverkning.” hm det blev 33%, min gissning blir väl dryga 2% och det är nog högt räknat och om vi ska räkna med hur kontrakten på de ”skyddade” produktiva skogarnaär skrivna så ser det än värre ut, på en omloppstid räknat….men kan man lära ut att nettoexporten är 80% när den är 3% så va f-n det verkar ju vara sansade siffror från industrin….i jämförelse alltså…
7 april, 2017 den 13:00
ulf
och erik om man räknar golfbanor och kalfjäll så kan man nog komma upp i ”dina” siffror http://www.skyddaskogen.se/sv/pressmeddelanden/1664-skogsindustrierna-bluffar-om-skyddad-skog-79020
7 april, 2017 den 13:43
Erik Andersson
Nja, Skydda Skogen som referent när det gäller ”sanning” tror jag inte ett dugg på. Skogliga impediment är en sak, kalfjäll en annan. Det är helt olika naturtyper och kalfjäll räknas inte in bland impedimenten. Vart har du fått det ifrån, Ulf? Fjällskog är en helt annan sak!
7 april, 2017 den 16:41
ulf
ja det var ju det där med nationalparker som industrin lyckas få med som skyddade skogar, och det är faktiskt mest kalfjäll, men det är ju bara de vanliga falskheterna….och va bra erik, då talar vi om skogar nedanför de fjällnära skogarna så blir det lättare att räkna riktigt, mindre än 2% officiell statistik från scb .. http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Naturvard/Skydd-av-natur/Skydd-av-skog/ och med scb kan du väl inte anklaga mig för att dra fram en massa falsk smörja….vem står då för lögnerna i svensk skogsdebatt, svara ärligt erik, sänk dig inte till industrins oärliga propaganda, hur ska en debatt kunna föras med lögnare, förklara det för mig…….
7 april, 2017 den 16:45
Erik Andersson
Varför ska de fjällnära skogarna inte räknas?
7 april, 2017 den 20:04
ulf
ja du, du får fundera på det, kanske wiki kan hjälpa dig på traven….https://sv.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%A4lln%C3%A4ra_skog .. det är ju dom sista resterna av sveriges natur som alla skövlare nu måste ha för att överleva, resten är ju plundrat, du vet skövlarna som bedrivit hållbart skogsbruk i hundra år och nu inte har något att slutavverka, se mina diagram på slutavverkningar hos sveaskog…lycka till i ditt funderande…
7 april, 2017 den 21:10
Niklas
Det där var väl inte en helt objektiv sida du länkade till, Ulf! F.ö. tror jag mer på Eriks uppgifter än dina.
Å vad lögnerna beträffar så har ju Greenpeace officiellt sagt i domstol att man inte ska ta deras utspel på allvar. Samma sak torde även gälla resten av miljörörelsen.
8 april, 2017 den 04:55
Dag Lindgren
Jag tycker också Sverige och SLU är bra på skogsvetenskap
Jag tycker det generella klanket på i synnerhet SLUs forskare som framförs på den här sidan inte är sakligt grundat.
Klicka för att komma åt Skogsforskningshuvudstad.pdf
Visserligen håller jag med om att vetenskapen borde använda andra kriterier vid sidan av en kvantitativ räkning av analet skrifter i vetenskaplig tidskrifter för rangordning. Det är svårare att kvantifiera, men forskningen borde sträva längre än antalsräkning. Men SLUs skogsforskning är relativt bra på mycket annat. T ex genererar det ett bra program av forskningspresentationer i Umeå också som allmänheten bjudits in till, för två veckor sedan var det försurning etc av SLUs rektor och om några dagar kommer chefen för det internationella skogsforskningsinstitutet.
8 april, 2017 den 07:35
ulf
ja försurning dag…vad sa slus rektor om den, sa han att vi skulle ta ut ännu mera biobränsle (de basiska ämnena) ur skogarna som blir allt surare, trots att nedfallen har minskat med 85% sen 1990, sa han att kalhyggen är bra för att minska försurning och urlakning på skogsmark, eller vad sa han egentligen om försurning av skogsmark, som fortsätter trots att nedfallen minskat drastiskt…det var ju i princip den enda orsaken på 90 talet….eller han kanske inte sa något om kalhyggesbrukets inverkan på försurningen som nu ökar i flera delar av landet….slu påminner mig oftast om det japanska mottot, inte se, inte höra, inte säga… likt de tre aporna sitter de i expertpanelen av skogsforskare och bara är patetiska….i sin blind stum döva tillvaro….
8 april, 2017 den 10:01
Dag Lindgren
Föredraget var offentligt och allmänheten inbjuden för den som vill veta. Föredraget fanns (finns?) också tillgängligt på webben för de som inte tar sig dit personligen. Det var mer ett exempel på strävan efter öppenhet jag ville visa.
Sverige kanske kalkade för mycket och på fel ställen på 90-talet…
Man ställer sig frågan vilka miljöproblem vi försöker åtgärda idag med överdriven/fel uppfattning om åtgärdernas behov och effekter. Att det är många är jag övertygad om, men svårigheten är att det är kontroversiellt vilka de är.
8 april, 2017 den 19:45
Niklas
Ulf! Växtnäringsupptag är som regel försurande och nedbrytning förbasande. Således högre pH på kalhyggen än i gammelskog.
8 april, 2017 den 07:58
ulf
att sverige är ett erbarmligt uland när det kommer till att ta hand om sin natur, det står ju utom allt tvivel, alla riksdagsmän är rörande eniga om att stå utanför eus skogspolitik tex, och det kan man ju förstå varför, då skulle vi inte få göra som vi gör med vår natur, vi är det enda land som vägrar gå med på en gemensam skogspolitik i eu….jag tittar ofta på per perssons videos från olika delar av världen, och denne äventyrare från sollentuna ger mig ofta en inblick i hur många länder som har en fantastisk natur och varför det är så viktigt med orörd natur….han har gjort flera videos från sverige också, men dom slutar alltid i ett beklämmande kalhygge, var du än befinner dig i sverige nedanför fjällregionen så har du timmervägar på ett stenkasts avstånd, så j-a tragiskt är det….men titta i alla fall, lite rester av natur har vi kvar och om man blundar lite lagom kan man låtsas att man är i vildmarken men titta framförallt på hans naturfilmer från kanada, nordamerika och australien och andra friska länder… https://www.youtube.com/watch?v=AP74h4GwVOg&list=UUHYYsv6OTRaJI1EfASDkglw&index=55 ..
8 april, 2017 den 10:39
Tomas Johansson
SLU är ett Lantbruksuniversitet, pysslar med odlingar, på det området är dom säkert i världsklass.
Men, vi som anser att ekosystemen är viktiga har ingen nytta av SLU, tvärtom.
8 april, 2017 den 12:30
Erik Andersson
Förnekar man kunskap så har man säkert ingen nytta av SLU och liknande institutioner!
SLU är ett statligt universitet för de areella näringarna. Där ingår även skogen, Tomas!
8 april, 2017 den 14:23
Tomas Johansson
Staten leder också skogsnäringen.
Sveaskog är ett av världens stora skogsbolag, störst i Europa.
De äger forskningen, skogsstyrelsen, liksom rättsväsendet.
Korruption genomsyrar alltihop, nu behöver dom inte ens inventera statens marker.
Den som vill studera korruption kan studera svenskt skogsbruk.
8 april, 2017 den 14:29
Erik Andersson
Konspirationsteorier, Tomas! Har du några bevis?
9 april, 2017 den 09:58
Göran Rönning
Tomas Johansson har helt rätt ” Den som vill studera korruption kan studera svenskt skogsbruk”.
Det har jag också ingående också gjort under en lång rad av år. Ända sedan förre Landshövdingen Maggie Mikaelson i Östersund lät sig bjudas på mutmiddagar och älgjakter av skogsbolaget SCA. Det är nog inte många av er här på kommentars sidan som ingående läst Länsrättens yttrande som klart visar att förre landshövdingen var en mutkolv, och att SCA är experter på bestickning. Landshövdingen fälldes i Länsrätten för mottagande av mutor och skogsbolaget SCA fälldes för bestickning.
Domen överklagades naturligtvis till Hovrätten – OCH DEN SKULLE NI ALLA HÄR BEHÖVA LÄSA – det är den mest juridiskt vedervärdigaste sjuka argumentation i en dom som man över huvud taget kan läsa, för den konstaterar att föregående dom var fel och friar alla misstänka från alla anklagelser. Trots överväldigande klockrena bevis. Man behöver inte vara Advokat för att läsa Hovrättens domskäl för att begripa att något är sjukt i det Svenska Rättsamhället. Skaffa domen ni alla som är läskunniga, och läs de mest barnsliga inkompetenta yttrande från en domstol som tänkas kan.
Domslutet ansåg ju helt riktigt vara felaktigt av Riksåklagare som överklagade den friande domen. Jag grävde djupare i detta ärende och fick fram bevismaterial som tydligen inte Riksåklagaren kände till? Svaret jag fick från Riksåklagarens handläggare när jag kontaktade dom var – JAG VILL INTE VETA!
Alla dessa handlingar är offentliga handlingar och går att begär ut hos Åklagarmyndigheten- men var beredd på en diger bunt papper, det är många sidor.
Och vad hände sen då- ingenting nämligen – allt rann ut i sanden och korruptionen fortsätter inom skogsbruket.
Ja sen har vi ytterligare flera fall som jag special studerat där Länsstyrelser Polisanmält skogsbruket för klara lagbrott, Länsstyreler som också har begärt av Miljöåklagare att väcka åtal mot skogsbrukets brytande mot gällande lagar- med samma resultat – allt läggs ner och skogsbruket kan fortsätta sin kriminella verksamhet.
Och jag har många, många fler exempel.
Det är skrämmande i en rättstat som Sverige , att de straffrättsliga ansvaret inte utdöms av rättsväsendet – ty skogsbruket är straffriförklarade. VARFÖR??
För dem som ytterligare vill ha bevis på det korrupta rättsystemet vad gäller skogsbruket skall ta del av Maciej Zarembas utmärkta publikation ” Skogen vi ärvde” läs speciellt sid 72 Skogens Maffia..
8 april, 2017 den 17:54
ulf
erik titta på skogsstyrelsens styrelse, det är dom som styr mot de anställdas vilja …ordförande eckerberg jobbade ju på sveaskog förut så hon passar ju bra tillsammans med herman, vilket team…. de får säkert skogsindustrin att slappna av….men även de övriga är ju en dröm för ”fiberfabriken sveriges natur” anna från skogsentrepenörerna, lena expert på biobränsle, (halleluja ut med alla basiska ämnen ur skogarna och kör in lite skit från reningsverken i stället, lite kemikalier ska väl en odling klara, mikael, (han som lämnade panelen och satte sig hos åhörarna när han fick besvärliga frågor om vindkraft), tomas, fd generaldirektör för energimyndigheten, say no more…pär……., håkan, wwf han måste väl vara en motvikt i den här styrelsen…nääää jägmästaren som pissat i ring med ryggkliarna högst upp i skogshierarkin och varit biträdande generaldirektör för skogsstyrelsen… nä nä…han var ju chef för skogsstyrelsen i stockholm och som ni vet så är det ju i detta område alla toppar i samhället bor, vilket betyder, inga vindkraftverk ioch nga kalhyggen…. var väl det som gjorde honom till gd för wwf …korrupt är bara förnamnet…
8 april, 2017 den 18:07
Erik Andersson
Vilka skulle sitta i styrelsen i stället för dessa personer då?
”Ulf”, Tomas J och Rönningen? Tror inte det va! 😉
8 april, 2017 den 19:48
Niklas
Sedan är ju både WWF och SNF med i samma styrelse, hur det nu kan komma sig.
9 april, 2017 den 10:05
Lars Lundqvist, SLU
Det kanske är dags för Ulf och Tomas J att starta sin egen blogg?
Jag har tittat bakåt en bit och Ulf+Tomas J står tillsammans för en bra bit över 50% av alla kommentarer och Niklas+Erik A för ca 30-35%, så alla övriga som kommenterar utgör bara 15-20%. Om man tar hänsyn till längden på inläggen så står Ulf+Tomas J för över 2/3 av alla kommentarer.
Kommentarerna från Ulf, Tomas J, Niklas och Erik A handlar väldigt sällan om innehållet i Malins blogginlägg, så varför inte starta en egen blogg?
9 april, 2017 den 10:12
Erik Andersson
Kan bara svara för min egen del. Har svårt för att bara slå till dövörat när Ulf och Tomas kommer med sina befängda påståenden. Men som jag skrivit så saknar jag andras funderingar på denna blogg. Sen ska nog inte Lars L kasta sten i glashus, han står nog för en ganska stor del av kommentarerna här på bloggen, väldigt sakliga, men inte alltid handlar det om Malins blogginlägg ….. 😉
9 april, 2017 den 10:16
Lars Lundqvist, SLU
Helt rätt, jag försöker i huvudsak korrigera de värsta sakfelen i framförallt det Ulf och Tomas skriver.
Mina inlägg ryms inom de 15-20% ‘övriga’ tillsammans med Klas Ancker, Göran Rönning och Dag Lindgren, för att nämna några andra som återkommer någorlunda regelbundet.
9 april, 2017 den 12:23
Tomas Johansson
Är det som representant för statsmakten du nu korrigerar menigheten?
Ska vi bli knäsvaga?
Det fanns en tid då såna som du fick folket i bygderna att darra, när dina vänner på Sveaskog och Skogsstyrelsen dikterade vardagen i Norrlands inland.
Det gjordes ett Uppdrag Granskning i ämnet, blev föga uppmärksammat, eftersom övriga riket inte fattar ett skvatt om saken.
Vi får se om tystnaden breder ut sig när du har basunerat ut diktatet från din predikstol.
9 april, 2017 den 12:52
ulf
jag tror varken jag eller tomas har lust att bli ihop buntade…vi står bra på egna ben….jag vägrar att låta någon sätta etikett på mig, och när det kommer till procent inlägg får man tänka på att jag måste ta upp så många sidor av skogsbruket som både miljörörelse eller skogsindustrin ”glömmer” att belysa….att det inte handlar om malins blogginlägg får stå för ”mörkarna” i båda skyttegravarna….jag för min del försöker belysa det komplexa i att sköta en natur och samtidigt använda den som fabrik…..ett exempel som inte har ett skit med malins blogginlägg att göra …men ändå har det, (och ingen av er vill höra),,,för några år sen blev en kille i en gör det självhall fälld för att dumpat en liter spillolja i avloppet, vad jag vet är det enda gången någon blivit dömd för att dumpa olja, när jag i morse åkte en sväng på potthålsvägarna i mitt granskap för att kolla en avverkning, så stod som vanligt en trasig skördare och lagades, felet var ett av de vanligaste…trasig hydraulslang….kommer ni ihåg mannen på ”gör det själv hallen” han fick dryga böter många tusen kronor för miljöbrott, det var en liter motorolja i ett avlopp, en smälld hudraulslang släpper ut ca 50 liter i snitt och en matsked räcker för att förstöra vattnet i en bäck….nu har vi ju vetat detta i snart hundra år …tänk om bensinslangarna på mackarna sprang läck lika ofta som skogsmaskinernas, mackarna har ju inte frihet under ansvar, det är väl förklaringen….men vad f-n händer inget för, tidningen traktor power försökte göra en bedömning av dessa läckage på skogsmaskiner för ett par år sen, gissa…..2 tankbåtar per år… ja men va f-n lite får det kosta att dra in 3% av sveriges nettoexport….och gud va jobbig ja är va…lars erik och niklas, varfär förstöra en sån fin söndag med att beskriva verkligheten ….men nån egen blogg blir det inte, varför stämpla sig själv i pannan, och starta en blogg som ingen vill veta av….i ett förljuget samhälle ses sanningen som en stor j-a förolämpning….
9 april, 2017 den 15:06
Tomas Johansson
Det råder straffimunitet i svensk skog.
Kan ju bero på att kronan äger mest.
Kan ej åtalas.
10 april, 2017 den 23:15
Niklas
Får hålla med Erik att det är svårt att slå till dövörat inför alla tokerier som framförs här av miljösidan.
9 april, 2017 den 14:47
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Är dina siffror statistiskt säkerställda och underställt peer review tro? Annars ska vi väl inte bry oss om det, eller hur?
Om de som är förtvivlade över sakernas tillstånd ska näpsas och inte yttra sig, vad ska de då i stället göra för att stoppa utrotningen av skogen?
Det borde ju du svara på, eftersom du brukar kräva att de ska tala om för dig, expert på kontinuitetsskogsbruk, hur ett kontinuitetsbruk ska bedrivas.
Och kom inte med det där att vi alla ska läsa diagram och lära oss hur man bedriver skogsskövlingsbruk. Det är som att be de som är upprörda över tortyren i världen läsa på om strömstyrkan i elchocksaggregaten så blir allt bra.
9 april, 2017 den 17:10
Lars Lundqvist, SLU
Mitt förslag, om du läste det jag skrev, är att dom startar en egen blogg, eller varför inte var sin?
10 april, 2017 den 18:50
Tomas Johansson
Lars, den här bloggen vänder sig till miljöintresserade.
Dom som likt dig gillar planteringar har många andra forum att vända sig till.
9 april, 2017 den 19:36
ulf
jag vet inte hur mycket det idag forskas på läckande hydraulolja och dess effekter på våra skogar, men 1997 skrev IVLsvenska miljöinstitutet en rapport som tog fram helt skrämmande fakta…..vad säger ni om den här ”Skogsbruket använder årligen ca 15 000 m3 hydraulolja, var av ca 12 000 m3 hamnar i naturen på grund av driftsstörningar och dess miljöstörande effekt i terrester och akvatisk miljö är dåligt undersökt”. ja vad säger man…dåligt undersökt, kanske ett område för slu…nää va…dom har ju fullt upp med att bevisa hur bra plantagerna är för vår miljö….jag hittar inget från slu om dessa tankbåtar av hydraulolja som hälls ut under stort ansvar i naturen….stor frihet också förstås…jo jag hittade en liten grej om olja som slu skrivit… det var en recension av ett allroundaggregat för ”svåravverkade” skogar ..” Smarta slangdragningarna och ORFS-kopplingar på nästan varje hydraulslang minskar risken för oljeläckage och sänker kostnaderna för hydraulolja”… jamen där har vi ju problemet som slu behövde ta tag i .. att sänka kostnaderna för den förbannade oljan som hela tiden sprutar ur maskinerna… ja snacka om bilder ur verkligheten… god natt..
9 april, 2017 den 22:26
Tomas Johansson
Jo allt krut läggs på reklamkampajer för plantagerna.
Nu ska allmänheten även få sig itutat att de är bra för klimatet.
Ingen forskning om eventuella problem.
Därför blir det kvalificerade gissningar hela tiden om vilka skador skogsbruket ger.
Vi vet helt enkelt inte, eftersom det inte får föras på tal.
Vi får se vad nästa steg blir från Herman.
Kanske att naturskog förbjuds, eftersom de är så skadliga för klimatet, eller nåt?
Att plöjning kommer tillbaka?
Att staten kan konfiskera privata skogsägares mark om de inte kalhugger och gör massaplantager?
Vi får väl se.
10 april, 2017 den 06:55
ulf
jag fortsätter med det ingen vill höra, om jag öppnade en egen blogg som lars så gärna vill, betyder det bara att ingen skulle läsa den, och det är väl det han önskar…så jag hoppas malin står ut med att jag tar upp frågor som förhoppningsvis kan rädda den stumma naturen….varje år förbrukar vi 40 miljoner liter hydraulolja, (en gång har en domstol dömt för miljöbrott, vad jag vet…det var en man som hällde ut en liter spillolja i avloppet på en gör det själv hall…..) av dessa 40 miljoner används hälften i skogsbruket, och av dessa 20 miljoner liter hamnar 15 miljoner liter i naturen, jag har scannat av internet för att hitta något problem med att 15 miljoner liter hydraulolja varje år pumas ut i våra skogar ….men nej..inga spår av forskning eller alarmklockor, vi vill bara inte veta…och så här fungerar politiker forskare och industri….problem som kostar att åtgärda begraver man långt ner i lögnernas träsk…..frihet under ansvar är en fruktansvärt töjbar floskel, som inte betyder något….en hydraulslang som håller kostar mycket pengar, den ska även bytas med regelbundna intervaller då den slits innifrån, det finns inga såna marginaler i dag…att avverka träd blir allt dyrare men priset på träden sjunker hela tiden och det är givetvis en ekvation som inte går ihop…jag har ju förutspått att det snart inte går att få nån lönsamhet i plantageskogsbruk på våra breddgrader, men debatten om vad vi ska göra med våra skogar har uteblivit och det är med verklig sorg man ser de sista resterna av en gång stolt natur bli ett övergivet industriområde, att sverige kört fast och behöver hjälp utifrån står helt klart ..
10 april, 2017 den 08:46
Tomas Johansson
Ja jag tror EU är räddningen.
Där är hållbart skogsbruk en spridd kunskap.
Men politikerna i Sverige lever under partipiskan.
Ingen får ha en avvikande åsikt.
Här ska plantagerna bli ännu större eftersom det är ”bra för klimatet” enligt SLU.
10 april, 2017 den 23:07
Niklas
EU kan inget om skog. De flesta länderna i unionen är ju mer eller mindre avskogade sedan 1200-talet skulle jag tro.
11 april, 2017 den 00:20
Tomas Johansson
Norra Europa har hel del skog kvar, Tyskland, Polen m fl.
Tyskland är ett föredöme. Har övergett det gamla kalhygges/plantagebruket.
Södra Europa är det värre med.
Ingen skog – inget regn.
En spiral neråt mot ökenliknande förhållanden.
Dom har förstått värdet av skogsekosystemet.
Men lite för sent.
Storbrittanien är ett särfall, avskogat på 1700-talet.
Avskogning i världen är kanske den största orsaken till torka, krig och massflykt.
Plantering hjälper inte.
Återskapar inte fungerande miljö, natur.
Tvärtom.
11 april, 2017 den 23:27
Niklas
Öknarnas storlek varierar över tiden. Sahara har varit betydligt större än idag under de senaste 20000 åren. Vid andra tider har Sahara närmast försvunnit. Så det är svårt att skylla detta på skogsbruket.
10 april, 2017 den 08:54
Tomas Johansson
Det enda media, politiker och etablissemang talar om är vad som sker i Stockholn.
Almarna i Kungsträdgården kände alla till, några få träd.
Att staten och storbolagen med myndigheterna i ryggen avsiktigt förstört halva norra sveriges naturskogar känner kanske var tionde svensk till.
SNF är en del av Stockholmsetablissemanget, fokus ligger på storstadens miljöoroblem, det som sker i de stora skogarna orkar dom kanske ibland ta upp, men utan större inlevelse.
Därför skapades SkyddaSkogen, StegetFöre mm.
Nu skulle något nytt behöva startas, eftersom SNFs ledning fortsätter tiga om den skövling som görs långt från Stockholm.
Europas största naturförstörelse.
10 april, 2017 den 09:47
Göran Rönning
Du har helt rätt Tomas Johansson, vi måste sammankalla samtliga organisationer i Sverige som vill rädda Sveriges sista naturskogar till ett krismöte om skogen. Där även skogspolitikens skövlingsmetoder måste ifrågasättas och åtgärdas.
Vi är många i det här landet som har liknande synpunkter som du Tomas, låt oss gå från ord till handling.
10 april, 2017 den 17:14
Tomas Johansson
Ja, men då behövs nya strategier inför framtiden.
Den här artikeln visar tydligt på var det havererar just nu.
Den socialistiska tankegångarna går ofta före miljöintresset.
Hotar man skogsägare med miljömål kan man knappast förvänta sig samarbete och någon förbättring av läget.
Det jag kallar omvänd bestraffning.
http://mm-dt.herokuapp.com/opinion/ledare/runnberg-nej-s-i-vansbro-det-ar-ren-socialism-att-pasta-att-privat-mark-ar-allas
11 april, 2017 den 23:31
Niklas
Den enda fungerande strategin bygger på Komet-principen. De som vill se mer naturvård i skogen får vackert slanta upp pengar för att antingen köpa tjänsterna eller för att köpa egen mark och själv producera detta.
11 april, 2017 den 07:53
ulf
i voltaires roman candide får huvudpersonen lära sig att allt människan gör görs för att skapa ett paradis att leva i….läromästaren, magister pangloss, lär honom att allt som sker, även det värsta, är till det bästa….när han sen ger sig ut i världen och träffar på all infernalisk jävelskap människorna bedriver med tortyr, våldtäkter, mord, krig, massakrer, skövlingar och all annan ondska som vi människor är kapabla till så tänker den stackars huvudpersonen ”ack, om bara magister pangloss var här så skulle ju allt få sin förklaring” ja ibland känner jag mig som denna förtvivlade man…. när man utrotar ekosystem för att nå klimatmålen då stämplar jag pangloss i pannan på dessa personer……….http://www.skogsaktuellt.se/artikel/53628/skrivelse-till-minister-bucht-och-skog-om-skyddad-skog.html … arma land som är i händerna på dessa galningar….
11 april, 2017 den 20:16
Tomas Johansson
Lite modernare, filmen Matrix, du kan välja vilket piller du tar, stanna i den förljugna mysiga världen, eller välja att se världen som den är
Ohyggligt talande om hur man kan se på vår tid.
Katastrof eller framgång, sanning eller illusioner.
Det finns en sak som avgör framtiden för homo sapiens, det är om vi behåller ekosystemen någorlunda intakta eller ej.
Att oljan tar slut eller övriga miljöproblem är fjuttiga i jämförelse.
Vi kan i värsta fall hamna i ett läge där mycket stora delar av norra Sveriges skogar är svårt skadade döende plantager.
Det kan rubba balansen, inte bara i det lokala klimatet, utan i hela planetens ekosystem, klimat, fuktbalans, artrikedom givetvis.
Ekosystem leker man inte med ostraffat.
Särskilt om Ryssland dras med i det.
Reklamkampanjen för svenska plantager är massiv.
11 april, 2017 den 23:04
Lars Lundqvist, SLU
Ett ”ekosystem” är inte något som har en viss sammansättning och som är stabilt över tiden utan begreppet ekosystem innefattar bara de organismer som vid en viss tidpunkt finns inom samma område. Det finns alltså inte en viss sorts ekosystem på våra breddgrader som har en viss sammansättning och alltid har fungerat på ett visst sätt, utan det varierar, dynamiskt, över tid och rum.
Våra skogliga ekosystem har förändrats otroligt mycket under den korta tid som vi haft skogar här uppe efter senaste istiden. Trädslagsblandningen har förändrats och detsamma gäller andra arter i skogen. Och förändringarna kommer att fortsätta, oavsett om vi människor vill eller inte. Vi kan inte aktivt bevara skogsekosystem ”intakta”, precis som de ser ut just nu, utan även om vi helt skulle sluta avverka skog så skulle skogarna förändras på sikt. Exakt hur vet vi inte eftersom det hänger ihop med hur klimatet förändras.
När det gäller norra Sveriges skogar så domineras de sen 1000 år tillbaka av gran och tall, och de kommer domineras av gran och tall åtminstone nåt sekel framåt. Det finns absolut ingenting som talar för att skogarna i norr kommer att se ut på nåt helt nytt sätt om 100 år. Det är precis samma sorts tallar och granar som växer upp på hyggena i norr idag som de som avverkades. Det är samma sorts blåbär, lingon, kruståtel, skogskovall, midsommarblomster, rallarros, hallon, väggmossa, renlav, osv. som växer i den gamla och den unga skogen. Det är samma arter. De tallar och granar som växer upp på dagens hyggen är precis lika anpassade till att klara angrepp av svampar eller insekter som de tallar och granar som avverkades.
Det diskussionen om biologisk mångfald och bevarande handlar om är de arter som inte klarar att exponeras på ett hygge och som dessutom är ovanliga och har svårt att sprida sig. Det finns flera arter som försvinner från ett hygge men som dyker upp igen så fort ungskogen sluter sig, därför att de är vanliga i det omgivande landskapet och har lätt att sprida sig, och det finns andra arter som är ovanliga i skogen men som ändå dyker upp på nåt märkligt sätt så fort man gör ett hygge, eftersom de har lätt att sprida sig. (när såg du senast en rallaros inne i en gammal skog?).
Vi har förmånen att ha väldigt robusta ekosystem på våra breddgrader och skälet är helt enkelt att de arter vi har här uppe har hanterats väldigt brutalt av upprepade istider och däremellan har de varit tvungna att återkolonisera markerna, när isen dragit sig tillbaka. Alla arter här uppe kan i nån mening sägas vara invasiva, eftersom de faktist invaderat områdena här uppe på bara något tusental år, i takt med att inlandsisen försvunnit.
När det gäller avskogning så har Tomas helt enkelt fel i det mesta. Huvudskälet till att skogar försvunnit i exv södra Europa och på Brittiska öarna är inte torka eller att man avverkat utan framförallt att man betat markerna så ingen ny skog kunnat komma upp. Det som håller de skotska hedarna trädlösa är inte klimatet eller nåt sånt utan helt enkelt att markerna fortfarande betas, hårt. Betet skapar en markvegetation som gör det svårt för träd att kolonisera marken, men om man hägnar för att skydda från betande djur så blir det ny skog igen. Och vill man skynda på processen så planterar man träd.
I andra delar av världen är behovet av brännved en stor bov i dramat. Ingenting får en chans växa upp eftersom människorna behöver ved för matlagning och uppvärmning. Men när man planterar träd och hindrar bete och förtida avverkning av brännved så blir det skog, igen. VI-skogen är ett exempel som är känt i Sverige, men det finns mängder av liknande lyckosamma projekt. Beskogningsprojekt är en av förklaringarna till att öknar inte ökar i omfattning runt om i världen utan tvärtom minskar.
12 april, 2017 den 07:11
ulf
rätt adress ….. https://hansaberg.wordpress.com/2012/05/29/vems-ar-egentligen-skogen-vi-arvde/
12 april, 2017 den 07:34
Erik Andersson
Läs sista styckena Ulf! Där ligger kontentan av artikelns mening!
12 april, 2017 den 08:53
ulf
nja erik du hugger på äganderätten hela tiden, jag tror det krävs betydligt mer av kalhyggesmaffian om dom ska få fortsätta bedriva skogsbruk, att man tror sig hittat ett argument som folk förstår är ju bara nys…det är ju inte så att kampen om folkets stöd står emellan äganderätten och en bunt gamla stalinister…gränsen går emellan skövlarmetoderna och ett landskap som tillhör alla…och det är så långt från äganderätt man kan komma….äganderätt skulle lika gärna ha kunnat heta ägandeskyldighet och faktiskt betytt exakt samma sak….
12 april, 2017 den 10:38
Erik Andersson
Skogsvårdslagen är en sådan skyldighet som skogsägaren har att följa. Tror faktiskt inte du hänger med i utvecklingen över hur skogsägare har andra ideér om skogsskötsel. Läser åtskilliga skogstidningar och ser otaliga exempel på mångsidig skogsskötsel i dessa! Du har nog hakat fast i storskogsbruket skötsel lite för mycket, Ulf! Lyft blicken och åk ut i Sverige och titta dig runt omkring lite, så ser du mångfalden …. 🙂
12 april, 2017 den 09:28
Tomas Johansson
Det är ju faktiskt miljöorganisationernas fel att skogsägare hatar miljövård.
Skogsägare är troligen inte mer hatiska till miljövård i övrigt än andra.
Men det är också bara i fallet skog som miljöarbetet är så värdelöst.
Det är ju inte så att den som sköter sin tomt eller annan egendom som drabbas av risken för konfiskation, utan tvärtom, att den som förstör natur riskerar hamna i problem med myndigheterna.
Givetvis.
Hela frågan måste bort från den bakvända ordning som råder just nu.
11 april, 2017 den 20:20
ulf
den skyddade verkstaden där svenskt skogsbruk sitter och gnäller blir ibland bara för mycket för en tänkande sund människa…..man betalar ingenting för träfibrerna man köper, från korkade skogsägare som skänker bort sitt virke till ett oligopol….när det kommer till det jag skrivit om att miljontals liter hydraulolja sprutar ut i naturen varje år och som inte kommenterats med ett ord… förstår man att friheten har skapat ett monster.i den skyddade verkstaden, skogsmaskiner verkar behandlas som de vore lika ofarliga som cyklar, jag är inte säker men nåt slags godkännande måste nog cyklar ha för att säljas, skogsmaskiner behöver det inte, dom registreras inte, dom besiktas inte, dom behöver inget godkännande över huvud taget…jag har en dieseltank på gården den får jag betala tusentals kronor för med jämna mellanrum för att den ska besiktas, mina bilar bryts och bänds det med varje år, och jävlar om det läcker en droppe bensin från någon ledning då blir det körförbud och jag får gå hem utan bil och beställa bärgning….frihet under ansvar….vad är det…jo något som en värdelös skogsstyrelse har kommit på, för att dom inte klarar att göra sitt jobb, och nu har vi hela skogsindustrin i styrelserum och på höga poster, och dom skriker som stuckna grisar när någon höjer ett finger åt dom….och äganderätt till vårt landskap ska dom ha…vad är det för fel på det här landet, hur kan en industri stifta skövlarlagar och hota politiker och den övervakande myndigheten tiger ….ynkligt …99,99% av sveriges befolkning äger inte över 10 hektar mark, och är bara offer när skogsmaffian får tala om var skåpen ska stå….var finns en ryggrad…
12 april, 2017 den 14:49
Tomas Johansson
Professorer har skrivit, emeritus.
Är det efter pensionen insikten kommer?
Det yrkesverksamma inte törs säga.
http://www.dn.se/debatt/bevara-de-vardefulla-skogar-som-annu-finns-kvar-i-sverige/
12 april, 2017 den 17:07
Tomas Johansson
Några punkter runt det Lars Lundqvist skriver:
”Ett ”ekosystem” är inte något som har en viss sammansättning och som är stabilt över tiden…”
Jo, det är just det som kännetecknar ett ekosystem, stabilitet, i det ingår oändlig artrikedom, anpassningsbarhet, så yttre förändringar inte blir ett hot.
”…ekosystem innefattar bara de organismer som vid en viss tidpunkt finns inom samma område”.
Fel, fiskodlingen eller potatisåkern är inget ekosystem, det är en odling.
Väsensskilt på de viktiga punkterna.
”…den korta tid som vi haft skogar här uppe efter senaste istiden”.
Eh, är 7000 år kort, när skogsbrukets aktörer inte ens orkar tänka hundra år framåt.
”Trädslagsblandningen har förändrats…”
Ja, tack vare plantagerna.
”Det är precis samma sorts tallar och granar som växer upp på hyggena i norr idag som de som avverkades”.
Contortan är från Kanada, de andra som odlas är aldrig av samma typ som växte där innan, om de vore det så är de genetiskt ensartade, så det är dödsdömt i alla fall.
”De tallar och granar som växer upp på dagens hyggen är precis lika anpassade till att klara angrepp av svampar eller insekter som de tallar och granar som avverkades”.
De saknar helt anpassning till växtplats.
De drabbas ofta av storskaliga angrepp av svamp, insekter, fukt, röta mm av det skälet.
Mycket stora skador på plantager i Norrbotten redan.
”Vi har förmånen att ha väldigt robusta ekosystem på våra breddgrader…”
Ja, och det är en himla tur med tanke på dina vänners härjningar, skulle vi ligga vid medelhavet så hade vi blivit öken.
Det har ingenting med istider att göra utan tjocka humuslager och bra med nederbörd mm.
”Alla arter här uppe kan i nån mening sägas vara invasiva, eftersom de faktiskt invaderat områdena här uppe på bara något tusental år…”
Är 7000 år normalt tidsperiod för invasiva arter att etablera sig?????
”Det som håller de skotska hedarna trädlösa är inte klimatet eller nåt sånt utan helt enkelt att markerna fortfarande betas, hårt”.
Ja självklart, men om inte allt kalhuggits först hade det sett ganska annorlunda ut. Då hade chansen funnits att återfå ekosystemet i Storbritannien. Nu är det nog omöjligt.
”Och vill man skynda på processen så planterar man träd”.
Fel, plantager tränger undan ekosystem.
Finns chans att återskapa ett naturligt ekosystem ska man givetvis ta den, då är plantager en katastrof.
”Beskogningsprojekt är en av förklaringarna till att öknar inte ökar i omfattning runt om i världen”.
Jo, när naturen sedan länge är utraderad i ökenområden kan säkert plantager ha en uppgift.
13 april, 2017 den 07:39
ulf
ska öknar bli skog eller jordbruk
13 april, 2017 den 10:19
Erik Andersson
Tror faktiskt att Agroforesty (skogsjordbruk) är en del av lösningen för att förhindra ökenutbredningen. Demokrati och äganderätt till mark en annan.
13 april, 2017 den 08:00
ulf
i sverige har vi planterat igen 2,5 miljoner hektar åkrar och beten sen 50talet vi klarar en vecka med livsmedel i en kris sen svälter vi, finland tex klarar ett par månader….den hysteriska skogsindustrin har varit en bidragande orsak till avfolkning av glesbygd och nedläggning av infrastrukturen för lokal livsmedelsproduktion, att plantera träd, verkar vara något fantastiskt för en lögnaktig skogsindustri, och den myten sprids och hjärntvättas in i svenska folket….ljunghedar, hagar, åkrar, ängar och beten som planteras med granskog är ”restaureringar av sveriges skogar”, så skönmålande beskrivs ett perverst övergrepp på landskapet.. att vi inte hör några protester från forskarna är obegripligt, ”vi har aldrig haft så mycket skog” är en helt felaktig och lögnaktig beskrivning av att vi aldrig haft en så erbarmligt obalanserad stor yta av våra skogar och våra öppna livgivande landskap ockuperade av artdödande gran och tall plantager som bara är enfaldig fiberproduktion….och denna fiber är så olönsam att den inte kommer att vara värd att ta bort om 20 år…vi står då med världens största ekologiska katastrof, och vad riskkapitalisterna vill göra med den, kan vi inte ens drömma om.. lars lundqvist kommer att uttala sig om situationen ”det var såna tider då, vi trodde att vi gjorde nåt bra” …men tror ni det idag, tror ni verkligen att detta skogsbruk är bra….ärligt…
13 april, 2017 den 22:07
Niklas
Ulf! De åkrar och betesmarker som planterades igen var marginalåkrar och marginalbetesmarker, som inte längre behövdes för lantbrukets del. Min fastighet består f.ö. till stor del av sådan skog. Dessa igenplanteringar får skyllas på den då förda jordbrukspolitiken, som gick ut på att successivt frigöra arbetskraft till den växande industrin + ofantlig sektor. Och ja, det är riktig skog som dessutom växer bra.
13 april, 2017 den 22:16
Niklas
Dessutom är det väl fortfarande lag på att åker och betesmark som inte längre används skall planteras igen?
13 april, 2017 den 08:38
Göran Rönning
Ulf har fullständigt, 100 % rätt i vad han säger. Det finns flera korrekta rapporter ytterligare som styrker Ulfs redovisning av krisläger i Sverige. Naturvårdsverket har exempelvis get ut en rapport 5367 april 2004 ”Fotavtryck av Sveriges befolkning” Miljöeffekter av livsmedelskonsumtionen.
Några citat från nämnda rapport kan vara intressant att känna till.
” Antalet betande djur som kan hålla landskapet öppet minskar i Sverige på ett högst oroande sätt. En allt större import av livsmedel innebär alltså inte bara en export av miljöutsläpp, utan även att vi avhänder oss de positiva effekterna för biologisk mångfald och natur-och kulturvärden som följer av livsmedelsproduktion och ett aktivt lantbruk”
Sedan finns flera ytterligare rapporter från bl.a. Skogshögskolan , Sveriges Skogsvårdsförbud med flera, som slår fast att skogsbruksetablissemanget INTE HAR NÅGOT SANHÄLLSANSVAR. Där talar dom också klarspråk – att mekaniseringen och rationaliseringen inom skogsbruket syftar till att rationalisera bort skogsarbetarkåren för att ersätta dessa med, mer för skogsbruket lönsammare skogsmaskiner och att skogsbruket inte har något ansvar för avfolkningen på landsbygden. På 1970-talet myntade skogsbolagen följande devis ” Ingen man på marken- ingen hand på virket”
Sammanfattningsvis: SVENSK SKOGSINDUSTRI HAR ALDRIG HAFT NÅGOT SAMHÄLLSANSVAR – VARKEN FÖR DET ARBETANDE FOLKET ELLER FÖR VÅR GEMENSAMMA MILJÖ-.
13 april, 2017 den 10:22
Erik Andersson
Göran Rönning (skydda skogen), vilken bransch oavsett inriktning har haft något samhällsansvar överhuvudtaget?
13 april, 2017 den 11:58
ulf
det kan jag svara på erik….företag är de viktigaste välståndsbyggarna…alla ansvarsfulla företag tar och har ansvar för samhällets utveckling och skapar de resurser som möjliggör vår välfärd….men många gånger så behöver politiker lägga sig i med att stifta lagar som ska följas, då det inte fungerar att ge företag friheten att göra som dom själva vill…för en sund konkurrens på lika villkor är grunden till att detta ska fungera smärtfritt….när vi kommer till skogsindustrin så har dom helt felaktigt fått ett frikort av skogsstyrelsen, som inte klarar att hålla industrin i koppel…lösningen trodde man var ”frihet under ansvar” såååå j-a naivt, det finger dom fick har nu blivit hela armen och dom har kaxat upp sig till så till den milda grad att dom tror sig äga skogsstyrelsen och sveriges politiker…sätt stopp nu för f-n innan katastrofen är fullbordad….
13 april, 2017 den 12:25
Tomas Johansson
”Miljöintresserade” stadsbor bidrar genom sin okunskap till det samvetslösa skogsbruket genom den omvända bestraffningen.
Den som skövlar går fri, blir t o m belönad, den som behållit naturen i sitt mest oskadade skick blir bestraffad genom statlig konfiskation.
Givetvis skapas då det vansinne vi ser.
13 april, 2017 den 12:31
Tomas Johansson
En ”bransch”, företag, gör det kunden önskar, vill kunden ha en elbil så tillverkas den, vill kunden ha en bensinslukande jättebil så tillverkar företagen det.
Myndigheter kan främja de miljövänliga alternativen
Men om myndigheterna gör som i skogen, bestraffar den som är mest miljövänlig, då blir kunden givetvis benägen att välja det miljöfarliga alternativet.
Det är som matematik.
13 april, 2017 den 12:19
Tomas Johansson
Jag brukar här jämföra skogsbolagens kalkyler med biltjuvens, med tidsförloppet som enda skillnaden.
Omvårdnad av kapital är det normala, de allra flesta servar och sköter sin bil, sitt hus och annat kapital.
Givetvis.
Biltjuven kör sönder sina objekt, för det är mest ”lönsamt” i deras tankevärld.
Den skogsägare som skövlar sin mark förlorar på samma sätt som bilägaren vars kapital förstörs, men skogsägaren kommer få den ekonomiska förlusten klar för sig om hundra år. I övrigt är det på samma sätt.
Skogsstyrelsen är den som tvingar till förstörelse, enligt kronans modell.
Huvuddelen av den skog som skövlas i Sverige, statens mark, är också mycket riktigt stulen av mördarkungarna under stormaktstiden. Vasaätten.
Så för tjuven är skövlingen det mest ”lönsamma”, de egentliga ägarna har använts som slavar i skövlingen.
Som gisslan hos banditen.
13 april, 2017 den 12:25
Lars Lundqvist, SLU
Skogsplantering på övergivna åkrar brukar kallas just ”plantering på åkermark” och detsamma gäller när man planterar på övergivna betesmarker.
Det som i skogliga kretsar brukar kallas ”restaurering” handlar om extremt hårt gallrade, dimensionshuggna skogar i framförallt Norrlands inland. Det var dåvarande Domänverket som myntade begreppet ”restaurering”, för att motivera att man slutavverkade skogar som det egentligen knappt lönade sig att avverka.
Efter upprepade hårda gallringar så återstod oftast en väldigt gles skog med låg tillväxt. I många områden handlade det om tidigare talldominerad skog där det kommit in gran underifrån. När alla tallar avverkats återstod en gles, lågproduktiv granskog. I en del av dessa områden blev dessutom kråkbär dominerande fältskikt, vilket i praktiken omöjliggjorde ny föryngring eftersom kråkbär har förmågan att genom allellopati (kemisk bekämpning) hindra frön från andra arter från att gro och bilda plantor. Enda sättet att bryta detta tillstånd är att slutavverka och sen antingen markbereda-plantera eller hyggesbränna och plantera.
När det gäller övergiven jordbruksmark så är det rent generellt så att den återgår alltid till att bli skogsmark förr eller senare, om den inte brukas aktivt på något sätt, för odling eller bete. Det brukar börja med arter som vide, sälg och björk, som sen följs av gran. Att dessa marker inte längre brukas beror på att jordbruket har förändrats och det är en process som hållit i på åtminstone 200 år. Mycket av de övergivna markerna är mark som togs i bruk för jordbruk under första halvan av 1800-talet. När befolkningen växte så ökade behovet av jordbruksmark och man bröt ny mark och anlade nya jordbruk i hela landet i områden som tidigare ansetts vara för dåliga för jordbruk. Nöden hade ingen lag.
Men tiderna förändras. Mekaniseringen av jordbruket i kombination med bättre utsäde och mer produktiva metoder gjorde att man gradvis kunde producera allt mer per ytenhet. Detta i kombination med en allmän urbanisering gjorde att många små jordbruk övergavs. Större, rationellare enheter var mer lönsamma och tog över. Och den trenden har fortsatt in i våra dagar. I min kommun har exv antalet aktiva mjölkbönder halverats på ganska få år, men antalet kor är oförändrat.
Att antalet betande djur minskar beror på att allmänheten föredrar att köpa billigt fläskkött från exv Danmark och nötkött från Brasilien (som betar på mark som tidigare var regnskog) och inte är beredda att betala för det dyrare kött som produceras på svenska betesmarker. Betesdjuren minskar trots att köttkonsumtionen ökar.
För egen del har jag köpt det lite dyrare svenska lammköttet inför påskhelgen och inte det billigare som är importerat från Nya Zeeland. Jag förutsätter att Ulf, Tomas J och Göran Rönning har gjort detsamma.
13 april, 2017 den 12:42
Tomas Johansson
Lars, efter påsk kan du komma ut till mina hemtrakter så får du se att du inte har en aning om vad du talar om vad gäller Sveaskogs marker i alla fall.
Men det blir en bit att åka.
Du är väl 08a från början, och har nog missat hela förloppet ur norrländskt perspektiv. Söderut är det på många sätt en helt annan situation, det historiska förloppet är helt annorlunda, ägandet (i norr det koloniala), all betesmark och åkermark som odlats upp i t ex Småland.
13 april, 2017 den 13:51
Lars Lundqvist, SLU
Halva min släkt kommer från Västerbotten-Norrbotten och jag har tillbringat mycket tid i fält runt om i norra Sverige. Så nej, jag har inte ”missat hela förloppet”.
Många i min norrländska släkt var just kolonisatörer, småbrukare, de som på 1800-talet bröt ny mark för odling och byggde små hemman och livnärde sig på en kombination av eget jordbruk och skogsarbete. Skillnaden mellan oss är kanske att jag har sett mer än bara dina hemtrakter? Norrland täcker 2/3 av Sverige.
Att jag dessutom har förmånen att ha den andra halvan av släkten från södra Sverige och haft naturintresserade föräldrar med småbrukarbakgrund har gjort att jag ända sedan barnsben rest över hela landet och upplevt skog och mark från norr till söder och dessutom fått en inblick inte bara i skogsbruket utan även i villkoren för jordbruket, nu och bakåt i tiden.
När det gäller 08:or så vore det bra om folk ute i landet försökte komma ihåg att majoriteten av de som bor i Stockholmsområdet är inflyttade från andra delar av landet. Men nu när de bor där så är de mer intresserade av det som sker hemikring (i Sthlm) än vad som sker annorstädes. Men det gäller ju även dig och Ulf. Ni är mer intresserade av vad som händer där ni bor än vad som händer i södra Sverige. Enda skillnaden är att det bor fler människor i Storstockholm än i hela Norrland.
Nå, hur var det med lammsteken nu i påskhelgen? Handen på hjärtat: Köpte du svenskt eller från Nya Zeeland?
13 april, 2017 den 20:26
Tomas Johansson
Tror aldrig jag ätit lammstek.
Vanligt till påsk i södra Sverige har jag hört.
Det är säkert gott.
Bon appétit!
Apropå bryta mark så har ingen i min släkt brutit upp någon ny mark, de byar jag har bakgrund i har funnits i tusentals år.
Längs älvdalarna hittas stenyxor från stenåldern, i Vuollerim (gamla Lule eftersom kustlinjen gick där då) där finns den 6000 år gamla byn, mycket bekvämt uppvärmda hus med ”centralvärme”.
Nu blir de gamla byarna en efter en sönderkörda av statens skogsmassakermaskiner.
Tack staten!
13 april, 2017 den 18:13
ulf
jag har egna får, så det är inga problem med lammsteken, däremot med kalhyggesbruket och de som bestämmer hur sveriges natur och landskap ska skötas, och det verkar allt fler ha http://www.altinget.se/miljo/artikel/tjansteman-i-upprop-mot-generaldirektor#.WO7927HFfHU.twitter det känns skönt att ha en riktig skog att gå i när man behöver hämta kraft (tänk att gå ut i en harvad och planterad ungskog eller på ett hygge) …särskilt dessa dagar då vi har ett högsta höns på skogsstyrelsen, som får ägna sina dyrbara tid åt att förklara vad han håller på med….och det får han förklara för sina medarbetare….bedrövligt..
13 april, 2017 den 22:14
Niklas
De medarbetare (eller snarare motarbetare) som protesterar är väl tjänstemän med egen privat agenda. Dessa tjänstemän protesterar väl mot att de inte får leka fritt med andras pengar..