Hej! Sedan den 3 augusti i år är det enligt EUs förordning om hantering av invasiva främmande arter förbjudet att, bland annat, odla dessa i Sverige. Detta är en viktig förordning, för ingen vill väl ändå avsiktligt sprida en invasiv art – eller en art där osäkerheterna och kunskapsluckorna om arten är stora? I detta sammanhang kan man tycka att en främmande art som har i) stor spridningspotential, ii) hög spridningsrisk och iii) förhöjd risk för negativ påverkan på den inhemska biologiska mångfalden per automatik borde klassas som invasiv. Åtminstone i mina öron låter samtliga dessa punkter som själva definitionen av en invasiv art – i synnerhet om samtliga punkter stämmer överens med egenskaperna för en och samma art. Något de gör för vad som idag har kommit att bli Sveriges sjunde vanligaste trädslag.
Jag pratar självfallet om contortatallen.
Contortan infördes storskaligt i Sverige 1968. Många skogsbolag, och även mindre markägare, odlar idag gladeligen contorta på sina marker, i synnerhet SCA – vilka dessutom har som målsättning att använda contorta på inte mindre än 20% av sin årliga avverkningsareal. Konsekvensen av skogsbrukets ambitioner för en ökad produktion är att ca 600 000 ha av den produktiva skogsmarken idag består av contortaodlingar (något som enligt mitt tycke per definition borde klassas som rena plantager, vilket det av någon outgrundlig anledning inte gör). Vi har alltså omvandlat våra naturliga skogar till rena odlingar av främmande trädslag på en yta större än vad som är formellt skyddad nedan den fjällnära gränsen. Anledningen till odling av contorta är givetvis dess fördelar för produktionen, ett ämne man vet väldigt mycket om idag. Långt mindre vet vi dock om contortans långsiktiga effekter på skogsekosystemet. Man vet faktiskt inte heller särskilt mycket om nuläget. För under de decennier som skogsbruket pysslat med att odla contorta så har man nog i första hand roat sig med att räkna tillväxt och kubikmeter istället för att – åtminstone parallellt – göra en grundliga utvärderingar av omfattningen och hastigheten av t.ex. spridningen.
Det finns givetvis en hel del skrivet om just contortan och dess risker. Men det mesta av det jag läst landar blott i rena bedömningar om att det finns uppenbara risker med arten. Jag har dessutom inte läst eller hört om att markägare gör systematiska uppföljningar i verkligheten, d.v.s. i skogen, av vad deras odlingar åstadkommer. Därför finns det självklart även mycket stora kunskapsluckor. FSC har dock tagit fram den bästa kunskapssammanställning som åtminstone jag har läst. Och även här landar man endast i en rad bedömningar:
”Den stora spridningspotentialen hos contorta, både den inneboende och den realiserade i andra delar av världen i kombination med att vi nu allt oftare observerar självspridning i Sverige gör att spridningsrisken bedöms vara hög, trots att vissa omständigheter tyder på att spridningspotentialen kan vara begränsad under svenska förhållanden.”
Okej, hög spridningsrisk alltså… Men de där omständigheterna som skulle tyda på att denna spridningspotential kan vara begränsad då? Jo, det handlar om tre teorier som utifrån dagens kunskapsläge inte går att dra några säkra slutsatser om huruvida dessa teorier överhuvudtaget är relevanta eller inte.
”Förändringar har visats på beståndsnivå för flera organismgrupper, men i befintliga studier är effekterna relativt begränsade. Dock bedöms risken för att contorta kan påverka biologisk mångfald utanför skogsmark fortfarande som stor. Sammantaget blir därför bedömningen en förhöjd risk för biologisk mångfald.”
Det finns redan en del studier som visar att contortaodlingar i Sverige hyser färre arter av lavar, kärlväxter och insekter än vanliga tallskogar. Frågan är då vad de långtgående effekterna på landskapsnivå blir? Tja, kunskapssammanställningen konstaterar det vi redan vet, nämligen att
”Det råder idag stor kunskapsbrist och osäkerhet när det gäller landskapsperspektivet på contorta i Sverige, både med avseende på spridning, biologisk mångfald samt skadegörare och patogener.”
En given slutsats är alltså att vi faktiskt inte vet särskilt mycket. Vad vi dock vet är det faktum att det finns självsådda plantor av contorta lite här och var i anslutning till de landskap där man planterat in dem. Än värre så har man tydligen även hittat contorta i fjällen – 2 mil (!) från närmsta odling.
Detta får mig att fundera lite kring vad som kommer att hända i ett varmare klimat. Och jag skulle gärna vilja se t.ex. SCA:s långsiktiga plan för att hålla sina contortafrön borta från våra fjällmiljöer.
Hur som helst, i min värld borde vetskapen om att vi inte vet så mycket vara tillräcklig för att förbjuda all fortsatt användning av contorta fram till dess att man kan säkerställa att den (eller något annat främmande trädslag för den delen) inte äventyrar våra naturliga ekosystem. Jag menar, man skickar ju knappast ut en ny bil på marknaden om man anser att den har en förhöjd trafiksäkerhetsrisk, eller där avsaknaden av kunskap samt osäkerheten kring denna risk är stor. Inom flera delar av skogsbruket verkar man dock tänka precis tvärtom och testkör i stor skala. Och det är faktiskt först för ungefär ett år sedan – efter ca 50 år av odling – som forskarna på allvar har börjat kika på problematiken.
För att återgå till EU-direktivet. Frågan som nu är på tapeten är om contortan är invasiv eller inte. På SLU:s, ArtDatabankens, hemsida läser jag att en främmande art ska uppfylla ett antal kriterier för att betraktas som invasiv. Dels ska den transporteras från ursprungsområdet till ett nytt område. Dels ska den kunna etablera en livskraftig population. Och för att få en permanent etablering och sedermera bli invasiv måste arten kunna tillväxa och därefter kunna sprida sig vidare till nya områden. Givet vad vi vet om contortan idag så kan jag nog tycka att den kvalar in i samtliga dessa kriterier. Den är transporterad hit, den växer och frodas på ca 600 000 ha och den verkar ju sprida sig utan större problem.
Naturvårdsverket, som arbetar med riskbedömningar, anser att arten är invasiv. Skogsstyrelsen däremot tycker precis tvärtom och anser att ”det kan vara bra att andra personer fattar beslut om detta [contortan] än de som gör riskbedömningarna” (Här hänger jag inte riktigt med i Skogsstyrelsens resonemang måste jag säga – det är väl snarare så att det är de som gör riskbedömningar och samtidigt har ett helhetsperspektiv över landskapets olika naturtyper som är bäst lämpade). Vidare uttalar Skogsstyrelsen att ”vi förespråkar inte total frihet för en art som contortan, vissa begränsningar ska vi ha, men för exempelvis skogsägare i södra Sverige kan det vara svårt att hitta ett annat alternativ till gran.
Här hoppas jag verkligen att den intervjuade tjänstemannen fick en ytterst temporär black-out eller blev fullständigt missförstådd. För åtminstone har inte jag hört annat än att contortan, enligt Skogsvårdslagen, fortfarande är förbjuden att odla i södra Sverige. Och så bör den förbli – för inte vill vi väl ha mer av detta i landet:
Det är inte bara Skogsvårdslagen som reglerar användandet av contorta. Även FSC-certifieringen har tydliga regler. Till exempel så ska skogsbrukare, ”genom övergripande dokumentation, försök och/eller erfarenhet ha kännedom om produktions och kvalitetsfördelar i förhållande till inhemska trädslag samt kännedom om eventuella negativ miljöpåverkan som användandet av främmande trädslag kan leda till”. Jag är tämligen övertygad om att de skogsbrukare som använder contorta har en god kännedom om produktion och kvalitetsfördelar. Men resten då; den eventuella negativa miljöpåverkan? Jag menar, när inte ens vetenskapen vet – hur ska då skogsbrukaren veta detta? Och blir inte denna okunskap i förlängningen egentligen en tydlig avvikelse mot FSC:s regler för att odla arten?
Vidare får contortan, enligt FSC, endast användas ”med stor restriktivitet efter det att det genom försök eller erfarenhet visats att den endast ger ringa självspridning till omgivningen”. Här är det mycket oklart vad ”ringa” och ”omgivningen” innebär i form av kvantitet och areal. Handlar det om max 50 plantor 50 meter från odlingen? Eller 100, eller 1000? Och är det okej om dessa plantor återfinnes i fjällen – 2 mil från närmsta odling?
Enligt FSC får contortan (eller andra främmande trädslag) inte heller ha påtagliga negativa effekter på andra ekosystem eller biologisk mångfald. Låt mig här påminna om den rapport som FSC själv gett ut… ”Sammantaget blir därför bedömningen en förhöjd risk för biologisk mångfald.” Även om detta endast är en bedömning så är det, vad jag vet, ändå den aktuellaste bedömningen av artens risker. Framtagen av FSC själv. Uppenbarligen är det ändå helt okej att ca 15% av SCA:s årliga avverkningsareal idag består av contorta, och att bolaget har en målsättning att höja denna siffra till 20%.
Utöver ovanstående så ska skogsbrukare, enligt FSC:s regler, även ha ett program för att hantera eventuella negativa ekologiska effekter vilket omfattar aktiva åtgärder som att exempelvis ”begränsa och ta bort oönskad självspridning”. I vanlig ordning när det gäller FSC:s regler så är definitionerna oklara. Vad innebär i sammanhanget ”begränsa” och ”oönskad”? Jag kan inte heller låta bli att undra hur många skogsbrukare som faktiskt aktivt och systematiskt plockar bort oönskad självspridning.
Det är ett stort ekologiskt vågspel att sprida främmande arter. Idag har vi en rad främmande arter i skogslandskapet där contortan har blivit så vanlig att den är vanligare än den absoluta majoriteten av våra inhemska trädarter. Det finns ofta en punkt där man inte längre kan vrida klockan tillbaka och stoppa en negativ utveckling, och vi vet att med contortan följer stora risker och osäkerheter. Med detta följer därför även en stor risk att samhället i framtiden kommer att behöva använda stora resurser för att sanera främmande trädslag från t.ex. naturreservat för att dessa inte ska konkurrera med inhemska arter. Eller har man tänkt att markägarna själva ska bekosta detta i den händelse det skulle behövas? Personligen tror jag inte man tänkt särskilt mycket alls kring detta. Jag tycker därför att det är väl motiverat att väcka frågan om användningen av främmande trädslag – i synnerhet invasiva sådana – verkligen kan anses vara samma sak som skogsbruk med inhemska trädarter?
Är det verkligen pågående markanvändning att omvandla svensk skog till odlingar med främmande trädslag?
Fridens,
Malin
330 kommentarer
Comments feed for this article
16 september, 2016 den 18:48
Priffe
Finns det någon annan anledning än ekonomi att använda Contorta?
Frågan är retorisk. Hur kan Sverige ens ha synpunkter på andra länders skogsbruk, inklusive Brasilien och Indonesien, när vårt eget är så moraliskt och ekologiskt oförsvarligt?
17 september, 2016 den 07:52
Företagarn
Debattartikel
Göran Persson, ordförande Scandinavian Biogas samt fd. statsminister och Anders Wijkman, avgående ordförande Miljömålsberedningen:
Vik inte ner er mot EU. Politisk handlingsförlamning riskerar fossilfri framtid”
Skogen – en av våra mest centrala och strategiska resurser – är vår motsvarighet till norrmännens olja. Vi borde behandla den därefter, skriver artikelförfattarna. Foto: Roald, Berit
Förnybara drivmedel. Regeringen får inte vika ner sig gentemot EU-kommissionen och godta att koldioxidskatten fasas ut. Om biodrivmedel beskattas på samma sätt som fossila drivmedel undermineras centrala delar av klimatpolitiken. Förnybart är också en del i en strategiskt smart tillväxtpolitik, skriver Göran Persson och Anders Wijkman.
En av Sveriges mest centrala och strategiska resurser, skogen, står under hård press från såväl digitaliseringen som av hårdnande global konkurrens. Vi talar om vår egen motsvarighet till norrmännens olja, och vi borde behandla den därefter. Tyvärr är det väldigt lite som vittnar om att den analysen tillåts styra politiken.
Biomassa är en resurs som i ett europeiskt perspektiv är en stor bristvara och som kommer att vara en nyckel till hur vi klarar av klimatfrågan och fortsatt ekonomisk tillväxt på en och samma gång. För låt oss inte missta oss, utan fortsatt välstånd att fördela kommer klimatfrågan att vara oändligt mycket svårare att lösa. Befolkningens acceptans för den svenska klimatpolitiken bygger just på att den har levererat sänkta koldioxidutsläpp och tillväxt på en och samma gång.
Vi har med andra ord tre utmaningar. För det första, leverera fortsatt hållbar tillväxt. För det andra, värna de gröna näringarnas konkurrenskraft. För det tredje, få ner koldioxidutsläppen från transportsektorn. Från vårt perspektiv är lösningen uppenbar. Genom att släppa loss innovationskraften och det svenska kunnandet inom de gröna näringarna kan vi skapa en helt ny och framgångsrik industri baserad på biomassa som bland annat kan leverera förnybara bränslen till bilar, bussar, lastbilar och flyg och därmed uppnå det mål om en fossiloberoende fordonsflotta som regering efter regering och utredning efter utredning har uttalat.
Låt oss först slå fast att det inte går att överskatta hur central mobiliteten är i ett samhälle som strävar efter att vara dynamiskt och jämlikt. Fri rörlighet i ett stort land som Sverige möjliggörs inte sällan av just bilen. Men bilen som frihetssymbol har fått sig en törn i takt med att klimatutsläpppen blivit ett allt mer uppenbart problem. Tittar vi på klimatfrågan ser vi att inrikes transporter står för 33 procent av de svenska klimatgasutsläppen, och av dessa är 94 procent kopplade till vägtrafik.
En del av lösningen kommer att vara att minska bilbehovet. Idén om en eller flera bilar till storstadshushållen är förlegad. Bilpooler, utbyggd kollektivtrafik, förbättrade möjligheter till cykelpendling i kombination med bättre stadsplanering för tätare städer är viktiga delar av lösningen.
Utöver biobränslen kan skogen leverera rader av lösningar som ersätter fossila råvaror – om det så handlar om grön kemi, textilier, eller höghus i trä – men bara om spelreglerna är de rätta.
Samtidigt värnar det svenska folket sin bilburna mobilitet. I fjol såldes fler än 345 000 bilar, den högsta noteringen sedan 1988. Antalet bilar per 1 000 invånare har ökat i Sverige, från 461 stycken år 2006 till 475 stycken år 2015. I Sverige rullar nästan 4,7 miljoner bilar på vägarna, och 93 procent av dessa drivs helt av bensin eller diesel. Befolkningstillväxten är i Sverige urstark, till skillnad från i många andra europeiska länder. Det driver fortsatt efterfrågan på bilar, mer specifikt begagnade bilar.
På sikt kommer eldrift att steg för steg reducera koldioxidutsläppen från transporterna, men denna utveckling tar tid. Under flera decennier måste vi ha tillgång till biobränslen, om det så handlar om etanol, biodiesel eller biogas, och för tunga fordon är dessa helt livsviktiga, även på längre sikt. Om vi inte påbörjar omställningen redan i dag är tankarna på ett fossilfritt transportsystem helt omöjliga.
Det måste därför bli gynnsamt att välja förnybara drivmedel framför bensin eller diesel. En snabb titt på priserna vid pump visar något helt annat, och etanolen framstår som det dystraste exemplet på en framtid i backspegeln. Försäljningen är i dag en spillra av vad den var för bara några år sedan.
En sammanhängande politik för en fossilfri transportsektor måste bygga på långsiktiga spelregler, både för producenter och konsumenter. De som investerar i en anläggning för förnybara bränslen måste erbjudas en rimlig säkerhet för sin investering. Då får inte ett sjunkande oljepris tillåtas utradera lönsamheten över en natt. Då får inte missriktade förslag som det nyligen presenterade – och med rätta kritiserade – förslaget till bonus-malus ytterligare underminera förutsättningarna för smarta biobränslen.
Många länder ser på Sverige som ett föredöme som införde en koldioxidskatt redan 1991. I dessa länder överväger man nu hur man själva ska lyckas prissätta utsläppen av växthusgaser. I det läget vore det ödesdigert om regeringen viker ner sig gentemot EU-kommissionen och godtar att den svenska koldioxidskatten fasas ut. Om biodrivmedel skulle beskattas på samma sätt som fossila drivmedel undermineras centrala delar av klimatpolitiken, men också Sveriges tillväxtpolitik. Att satsa på förnybart är inte bara klimatsmart, utan strategiskt smart i en framtid med allt knappare energiresurser.
Både statsstödsreglerna och energiskattedirektivet på EU-nivå måste reformeras. Energiskattedirektivet infördes innan EU:s klimatpolitik tog form. Det är förklaringen till att de från klimatsynpunkt omöjliga reglerna ser ut som de gör. Eftersom det krävs enighet bland medlemsländerna för att ändra energiskattedirektivet är det sannolikt inte en framkomlig väg.
Därför är uppgiften för regeringen solklar: Tvinga fram en kompromiss med EU-kommissionen som säkerställer att vi fortsatt kan ta ut högre skatt på energi från fossila råvaror än på annat energiutnyttjande. Inför samtidigt en reduktionsplikt som gör att förnybara bränslen – som drop-in-bränslen – steg för steg tvingar bort bensin och diesel i enlighet med Miljömålsberedningens förslag. Rena biodrivmedel, så som etanol och RME, bör värnas genom fortsatt skattenedsättning. Biogasen bör gynnas genom en reduktionsplikt för fordonsgasen så att andelen biogas successivt ökar.
Sveriges enorma arealer, stora skogar och innovativa teknologi skapar förutsättningar för att ligga i framkant av den gröna omställningen, något som andra länder bara kan drömma om. Ett exempel är biogasen där Sverige genom vårt tidiga engagemang har alla chanser att ta ledningen i Europa, både genom ökad insamling av matavfall, men även genom rötning och förgasning av skogsråvara.
Utöver biobränslen kan skogen leverera rader av lösningar som ersätter fossila råvaror – om det så handlar om grön kemi, textilier, eller höghus i trä – men bara om spelreglerna är de rätta. Vi har chansen att minska vårt importberoende av energi och minska klimatutsläppen samtidigt som vi utvecklar en naturtillgång som till skillnad från oljekällorna i Nordsjön aldrig tar slut.
Våra tre utmaningar – tillväxt, de gröna näringarnas konkurrenskraft och minskade utsläpp från transportsektorn – kan ha en gemensam lösning. Men då krävs att svenska politiker vågar satsa på en framtid för de förnybara drivmedlen.
http://www.dn.se/debatt/politisk-handli … i-framtid/
17 september, 2016 den 08:04
Svenska skogsägare är naturvårdare och klimaträddare.
Svenska skogsägare är naturvårdare och klimaträddare.
Svensk skog gör mycket stor nytta för klimatet. Totalt binder den svenska skogsnäringen mellan 60-70 miljoner ton koldioxid varje år. Beroende på hur man räknar klimatkompenserar Sveriges skogar därmed för mellan 70-100 procent av svenskarnas koldioxidutsläpp. Och det är den växande skogen som tar upp mest koldioxid, gammal skog som har avstannat i tillväxt avstannar också i att ta upp koldioxid. För att göra störst klimatnytta måste skogen alltså brukas aktivt genom planerad skötsel och nyplantering. I ökande utsträckning kommer nu fossilfria bränslen, baserade på bland annat skogsråvara, som helt kan ersätta diesel och bensin.
Det finns ideella organisationer som tror att de gör klimat- och naturvärdesnytta genom att systematiskt inventera skog i syfte att stoppa avverkningar. Tyvärr kan det bli så att man på det här sättet istället slår krokben för markägaren och förhindrar nödvändiga investeringar och den ekonomiska driften i företaget. Det är mycket bra att allmänheten intresserar sig för skog och natur, men kom gärna och prata med markägaren direkt och i en positiv anda. Då kan vi tillsammans komma längre i ambitionen att bedriva ett hållbart skogsbruk med höga naturvärden och största möjliga klimatnytta.
16 november, 2016 den 14:34
Konsult inom miljö & skog
Den grundlagsstiftade äganderätten (skogsäganderätten) är i Sverige utsatt för en kontinuerlig erosion och attack. I ett internationellt perspektiv framstår vårt land som en tjänstemannastyrd kommuniststat. Man kan betrakta äganderätten som endast den absoluta rätten att betala skatt, avgifter, upprätta planer baserade på inventeringar. Skyldigheter. De flesta markägarna förfogar i praktiken inte över jakt- eller fiskerätten. Markanvändning. Även fast många naturvårds- och andra behjärtansvärda angelägenheter kan lösas på ett respektfullt och marknadsmässigt sätt så väljer våra byråkrater att skapa en praxis av ständiga angrepp på grundlagens andemening. Hur många människor blir inte kränkta. Vad ger egentligen massor av röstberättigade i förorterna för mandat för eliten att göra övergrepp ute i bygderna.
Kan man tycka.
16 september, 2016 den 20:30
Förbannad skogsägare
PRIVATSKOGSBRUKET IFRÅGASÄTTER STATLIGT ÄGANDE OCH TVÅNG
16 september, 2016 den 20:32
Förbannad skogsägare
VI SKA HA BIOLOGISK MÅNGFALD VARFÖR VILL NATURSKYDDSFÖRENINGEN HINDRA BIOLOGISK MÅNGFALD??
16 september, 2016 den 20:52
Mia
Den förbannade skogsägaren verkar mer förbannad än vanligt. Kanske hen redan har fått i sig lite väl mycket fredagsvin, eller så skriver hen bara utan att läsa inlägget. Var står det något om statligt ägande och tvång? Var skriver Malin att SNF vill förhindra biologisk mångfald? Hon uttrycker en stor oro för vad främmande arter kan komma att göra med olika ekosystem, är inte det något vi alla borde vara oroade över? Om inte du som utger dig för att vara skogsägare är oroad över det så blir jag oroad över vad ni ”fantastiska” skogsägare egentligen har för inställning till de naturliga skogarna.
/Mia
16 september, 2016 den 21:37
Niklas
Mia! Skogsvårdslagen är full av statligt tvång. Samma sak med alla andra lagar, som t.ex. miljöbalken.
16 september, 2016 den 21:30
Förbannad skogsägare grundlurad av myndighet
Bombmurklan har blivit sprängstoff i frågan om vem som ska ha rätt att bruka skogen. Henric Skane i värmländska Ölme har drivit den till högsta instans.
– Hur kan tjänstemän ha rätten att ta min mark ifrån mig? undrar han.
Fakta
Bombmurkla vanligast i Mälarregionen
Bombmurkla är en av fem fridlysta svampar i Sverige. Sverige är ändå det land i Europa med flest kända förekomster av bombmurkla, uppskattningsvis mellan 3 000 och 12 000 individer på 150–600 olika platser. Vanligast är den i Mälarregionen.
Svampen förekommer i februari–maj men sätter inte frukter varje år. Den trivs bäst i gammal granskog på kalkrika sandmarker där det har plockhuggits.
Fruktkroppen är 5–12 centimeter i diameter och fylld med en geléaktig vätska som gör att svampen känns överraskande tung för sin storlek.
Den rådande vetenskapliga uppfattningen är att bombmurklan inte överlever en slutavverkning. Den beräknade minskningstakten är 30 procent på 50 år.
Källa: Artdatabanken (SLU)
Läs också
Fridlysta murklor hindrar avverkning
När Henric Skane anmälde en slutavverkning och nyplantering på 1,5 hektar till slutavverkning 2014 stoppades han eftersom han har den rödlistade svampen bombmurkla på sin mark. Enligt Länsstyrelsen Värmland hindras Henrics planer av artskyddsförordningen.
Länsstyrelsen har avslagit begäran om dispens och hänvisar till expertis som menar att beståndet tar skada. Henric och hans pappa Alf Skane hävdar precis tvärtom.
– Det aktuella området slutavverkades för 74 år sedan, men uppenbarligen har svampen kunnat etablera sig ändå. Jag kan också visa på exempel hur bombmurklan växer i spåren av skogsmaskiner, säger Henric Skane.
Dom i månadsskiftet
Han förlorade målet i mark- och miljödomstolen i Vänersborg och nu pågår prövning i högsta instans. Domen förväntas komma i månadsskiftet oktober–november och om utslaget blir detsamma innebär det att Henric inte kan fullfölja sin avverkning och går miste om viktiga intäkter.
Stora Skanum har 435 hektar produktiv skogsmark och avverkar varje år cirka 1 000 skogskubikmeter. Förutom skogen vilar verksamheten på spannmålsodling och entreprenadkörning.
Grannen Lars Eriksson väntar också med spänning på domen. Skogsstyrelsen har klassat sju hektar av Lars mark som nyckelbiotop, också på grund av bombmurklan.
– Nu har jag rätt att skaffa en second opinion och den möjligheten tänker jag utnyttja. Står klassningen fast kan alternativet vara en hård gallring på gränsen till att det räknas som ett bestånd. Då kommer jag åt en del av värdet utan att blanda in myndigheterna. Men det är inget bra sätt att bedriva skogsbruk eftersom det är mycket stor risk att det som lämnas kvar blåser omkull, säger Lars Eriksson.
Olika besked från olika myndigheter
Bombmurklan verkar sprida sig i områdets kalkrika mark. Mardrömmen för ägarna är förstås att de efterhand förlorar mer och mer av sin rätt att bruka skogen. Enligt länsstyrelsen finns inga gränser för hur många svampar som kan komma att skyddas.
Till saken hör att det alldeles i närheten finns ett etablerat naturreservat på 94 hektar, bildat 2014, med syfte att skydda bland annat bombmurklan.
Henric Skane irriterar sig på hur olika myndigheter lämnar olika besked. Vid en annan avverkning 2012 tyckte tjänstemannen på Skogsstyrelsen att det räckte med att spara miljöstubbar medan naturvårdshandläggaren på länsstyrelsen ansåg detta utgöra ett lagbrott.
På samma vis har Skogsvårdsstyrelsen godkänt återföring av aska medan länsstyrelsen påstår att det inte är lämpligt eftersom bombmurklan inte trivs då.
”Myndighetsmissbruk”
Henric Skanes ärende har blivit extra infekterat sedan miljöjuristen Örjan Larsson på Länsstyrelsen i ett domstolsyttrande ifrågasatt om inte Henric kan avverka annan skog i stället, sälja annan egendom eller i värsta fall ta ett banklån för att klara sin ekonomi.
– Då frågade jag honom hur han skulle klara sig ett år om han inte längre fick ut sin lön. Den ville han förstås inte vara utan. Nej, detta är ett praktexempel på myndighetsmissbruk, menar Henric Skane.
16 september, 2016 den 21:35
Niklas
Det är väl bra med contortatall i skogen, så att det blir ännu mer koldioxidupptag och därmed något minskad temperaturökning som Malin oroar sig för. Dessutom blir det ju ytterligare en art i skogen och således mer biologisk mångfald.
Sedan är ju många skogsägare som aktivt röjer bort oönskade självsådda plantor i sin skog. Det är ju själva vitsen med röjning att ta bort oönskade plantor och dessa utgörs ju till stor del av självsådd löv.
Slutligen var det ju det där med arealen skyddad skog, som Malin har lite svårt att förstå. Men det är ju faktiskt så att även skogsimpedimenten är skyddade från skogsbruk, enligt skogsvårdslagen. Enligt riksskogstaxeringen utgör impedimenten ca 5,8 miljoner ha, vilket motsvarar ca 20% av den totala skogsarealen i Sverige.
16 september, 2016 den 21:41
Natuskyddsföreningen ligger med skogsstyrelsen
Har Skogsstyrelsen gett fullmakt till Naturskyddsföreningen att leka myndighet??
Varför stödjer myndigheter likt naturvårdsverket aktivisterna i naturskyddsföreningen med enorma bidrag för att sabotera för markägare???
Att myndigheter finansierar denna organisation är en skam för naturvårdsverket & Skogsstyrelsen, och gör att förtroendet för naturvårdsverket & Skogsstyrelsen kraftigt minskar.
Varför framträder aktivister i Naturskyddsföreningen som en myndighet likt Skogsstyrelsen.
Rättsväsendet skall beivra alla former av intrång på skogsägarens egendom. Ett rimligt krav är att kriminalisera verksamhet som kränker skogsägarens äganderätt. Det är mycket tråkigt att staten åsidosatt skogsägaren och äganderätten i så stor utsträckning.
Vi skogsägare konstaterar att trots att vi genom skatter avlönar tjänstemännen och att vi som sakägare är drabbade av avverkningsförbud, miljöaktivister, aktivister som trädkramare med olagliga intrång, nerskräpning, olovliga tältläger m.m. och till råga på allt skall vi betala helst en gång till för att eventuellt få den rätt till hjälp som vi lagligt har rätt till.
Skogsägaren är ett brottsoffer och brottsoffermyndigheten skall ha ett inflytande över utredningen.
Sverige är alltmer ett särintresseland utan politiker med ryggrad som vill lyssna eller orkar/kan/törs stå upp och och balansera med sunt förnuft mellan sakägare och särintressen på ett bra sätt. Eller säga ifrån.
Så från myndigheter blir objektivitetskriterierna i praktiken allvarligt sned dragen. Man helst bara vill höra den ena parten som varken gör eller vill göra rätt för sig eller betalar ersättningar och lever på bidrag utan att betala ens skattar i landet Sverige.
Det skapas nu i ökande fart mer och mer bedömningskriterier som baseras på tyckande, som medför grova kränkningar av enskilda privata skogsägares egendom och deras äganderätt. Enskilda privata skogsägare kränks av staten.
Att leka med andras egendom och ekonomi som är den enskilde privata skogsägarens och skattebetalaren det är alltför lätt, och därför inget viktigt för myndigheten att efterhöra deras synpunkter.
17 september, 2016 den 07:42
Företagarn
Före detta statsminister Göran Persson:
”Moralisk plikt att avverka”
Att nonchalera klimatförändringarna är som att nonchalera ett cancerbesked. ”Vi har en moralisk skyldighet gentemot våra barnbarn att avverka och använda skogen för klimatets skull” sa Göran Persson när han pratade på årets Virkesforum.
Göran Persson ser en rad positiva signaler för svensk skog: Kina som tagit svenskt virke till sig och ökar sin import från oss. Och vårt eget industriella träbyggandet som bara måste ta fart i bostadsbristens tecken.
Skogen kommer att användas i allt större utsträckning. Även till produkter som hittills gjorts i plast, påpekade han. Och Göran Persson tycker verkligen att skogen ska användas för klimatets skull.
– Det är en moralisk plikt vi har gentemot våra barn och barnbarn, sa han.
Och han hoppas att den nya skogsutredaren (ännu ej tillsatt) som ska se över skogsvårdslagen ska göra sitt för att underlätta för skogens produktionsintressen. De allt mer utbredda kraven på att skog ska skyddas börjar knapra ”på marginalen” på produktionsvolymerna, ansåg han.
Här ser Göran Persson en konflikt som håller på att skärpas.
– Det är oerhört viktigt att vi bedriver skogsbruk på ett sätt så vi kan klara den offentliga debatten. Det är där det kommer att avgöras om vi får avverka eller ej, sa Göran Persson.
Han tycks dock bäva för att vi ska få en framtid där skogsfrågor avgörs i miljöbalken.
– Då får vi en helt ny situation, sa han.
Opinionsbildning behövs även utanför Sverige, i synnerhet i Bryssel.
– Många i EU har bara några enstaka träd i sin närhet. Deras upplevelser av skog är helt andra än våra, sa han.
Kunskapen om skog i EU-parlamentet är alltså liten. Risken är att detta kommer att prägla beslutsfattandet – och slå mot vårt skogsbruk.
– EU-apparaten kan rulla väldigt snabbt när den väl kommer igång och vi har väldigt få personer på plats som klarar att lyfta de skogliga frågorna. Skogen borde ha topprepresentation. Vi måste se till att sätta dagordningen i Bryssel. Så nu gäller det för er att putsa upp engelskan, gärna också franskan, och åka dit och lobba!
Tre korta Göran Persson-reflektioner:
”Juridiska personer borde få investera i skogsbruk!”
”Jag är säker på att de flesta skogsägarna skyddar långt mer skog än de är tvungna. Jag behöver bara titta på mitt eget skogsägande”.
”Sverige har tio bra år framför sig. Att bygga bort en kris (bostadsbristen) skapar tillväxt i hela samhället.”
Fotnot: Den tidigare statsministern Göran Persson slutade som styrelseordförande för Sveaskog våren 2015.
http://www.skogen.se/nyheter/moralisk-plikt-att-avverka
17 september, 2016 den 09:18
ulf
inte ett sant ord i många av de senaste kommentarerna och en korkad argumentation som gränsar till imbecillt …..nej nyplanteringar sänker inte kolsänkan, punkt, men gamla skogar gör det….http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-kan-skogar-radda-klimatet … nej biobränsle är att uppfinna trähjulet igen, och på norra halvklotet, vansinnigt….snabbväxta träd från sveriges plantager de senaste 40 åren har nu nått marknaden, för att sågverken desperat köper massaved från gallringar för att försöka få nån lönsamhet…detta skitvirke lyckas man prångla ut till oupplysta konsumenter, men hur länge till…räkna årsringarna förfan, människor, 50 ringar i en stolpe håller tio gånger längre än 10 ringar, snacka om idioti att sätta ner dessa skitstolpar i backen, vad är det för fel på er….vem kommer att få något netto på sina plantager i framtiden, när råvarupriset från ekvatorn ligger på hälften av vad en skördare och skotare kostar i sverige…ta er samman alla baggbölade korkskallar, tänk om….för tvåhundra år sen togs 10% av tillväxten ut ur sveriges skogar, och det räckte till att försörja sveriges befolkning med allt dom behövde från våra träd och vi är på väg tillbaka dit, vad ni än gör…lämna era FULLSKIKTADE skogar ifred ett decennium, om ni är så lyckliga att ni har dom kvar….för om 10 år så har solen och fusion tagit över all energihantering, och vi kommer att skratta åt kolsänkande plantager och biobränsle…contorta är ett vidrigt träd som inte passar i sverige och kan jämföras med tex jätteloka och andra vidriga växter som vi tagit in i landet av ren okunskap….att contortan självsprider sig, fanns ju inte på kartan enligt vetenskapen i massor av år…ungefär som dom i många år sagt om kalhyggesbruket kontra ekologiskt hållbar….vetenskapliga sanningar revideras häpnadsväckande ofta och det är helt naturligt om vi lever i ett friskt samhälle, problemen kommer om samhället är sjukt, det är då som man börjar följa en regelbok blint….och det leder oftast till tråkiga saker….att följa regler blint gör bara rädda människor…
17 september, 2016 den 23:18
Niklas
Ulf! Kolet i träden kan användas till mycket nyttigheter. Kolet i marken förblir däremot helt oanvändbart för mänskligheten.
17 september, 2016 den 10:58
ulf
”Står klassningen fast kan alternativet vara en hård gallring på gränsen till att det räknas som ett bestånd. Då kommer jag åt en del av värdet utan att blanda in myndigheterna. Men det är inget bra sätt att bedriva skogsbruk eftersom det är mycket stor risk att det som lämnas kvar blåser omkull, säger Lars Eriksson.” ja visst är dom söta dessa män med sina skogar, som små barn, där förståndet inte har utvecklats färdigt…en signalart som talar om för dig att här finns en miljö i din skog som innehåller unika värden, om du orkar avstå någon procent av dina marker, så är du ägare till något enastående…man kan bara tycka synd om dessa människor, att leva sitt liv, med en säck över huvudet, opåverkbar och stönig, och dessa dårar har frihet under ansvar….se upp för fan…
17 september, 2016 den 23:20
Niklas
Tja, Ulf! Hur skulle du själv reagera på om någon förbjöd dig hyra ut dina stugor, eller tvinga dig stänga ner ditt hyvleri?
17 september, 2016 den 18:32
Tomas Johansson
Vete på en åker lever den gång det monterats dit, inte längre.
Fisk som planterats i en sjö samma sak, träd som planterats i en skog.
Det finns undantag, men det är ovanligt att saker som inte fanns i ekosystemet från början överlever där på egen hand.
Men alltid med riktigt dåliga följder.
Stalinkrabban kliver söderut längs norska ishavskusten, små kryp från fartygens ballasttankar tar över bottnarna i skåne, när de saknar naturlig plats i ekosystemet.
Inget av det här är obekant.
Men SLU deltar inte, ekosystemet är för SLU lika avlägset som yttre rymden.
SLU pysslar med planteringar, inte med forskning om skog.
Vi vet är att det väldigt bra att behålla ekosystemen, eftersom det är samma sak som livet på vår planet.
Utan det så dör vi helt enkelt.
Planterat liv skadar ekosystemet.
Raserarar i värsta fall.
Varje art och individ i naturen har en viss plats, en tall är av unikt genetiskt ursprung, den lever i samspel med alla andra levande organismer i sin närhet, svamp, myror, bakterier, älgar eller allt man kan räkna upp.
Så fort en okänd art trycks in i systemet skapas obalans.
Är det en väldigt avvikande organism som sätts dit, helt utan koppling till övriga ekosystemet kan givetvis helt oförutsedda saker ske.
Som tur är dör de i de allra flesta fall.
Om det funnits skogsforskning skulle Contortans skadeverkiningar vara undersökta.
SLU undviker fakta som inte passar deras uppdrag; att utöka arealen skogsplanteringar, berättiga Sveaskogs fortsatta framfart i norrländsk natur.
17 september, 2016 den 23:23
Niklas
För att kunna undersöka Contortans eventuella skadeverkningar, så måste det ju finnas en hel del Contorta först, inte sant? Så därför tycker jag att det är helt i sin ordning att det först planteras en massa contorta som får växa upp först, innan man kan börja forska på eventuella skadeverkningar.
18 september, 2016 den 06:56
Tomas Johansson
Tur då att inte andra forskare är som ”forskarna” på SLU som kräver 600 000 ha för en provyta.
18 september, 2016 den 22:49
Niklas
Tomas! Olika försök kräver olika stora försöksytor. Miljörörelsen vill ju avsätta minst 6 000 000 ha skog för att kunna studera vad som händer sedan det lämnas vind för våg. Där kan man tala om stor försöksruta.
18 september, 2016 den 08:57
Tomas Johansson
Att tro man kan flytta tall från en världsdel till en annan och vinna något på det är så korkad så man häpnar.
Lite baskunskaper så inser man misstaget.
Tall finns över hela jordklotet, liksom myror, harar, bakterier och andra organismer.
Med den typ av ”forskning” SLU bedriver så kan dom tydligen motivera att man ska vända på steken, flytta de organismer som anpassat sig för en växtplats och sätta dom på en annan.
Då skulle det alltså vara bra att ta myror från Afrika till Skandinavien, myror från Scandinavien till Afrika, bakterier från Alperna till Tibet och viceversa, osv osv.
Med lite koll, folkvett, eller normal grundutbildning så är det givetvis rena vansinnet.
Som om man fått för sig att man ska ha vänsterskon på högerfoten och högerskon på vänsterfoten.
Jorden har utvecklas genom årmiljonerna, organismerna på jorden likaså, tall i Portual har anpassat sig i årtusenden, blivit perfekt, flyttar du den till Bulgarien passar den givetvis inte lika bra där, klarar inte av växtförhållandena där, dukar troligen under av olika skäl, eller ställer till elände.
Det fanns en tid i mänskilghetens historia då vi trodde på det konsgjorda, en stor del av 1900-talet fanns det där kvar, konstgjort var bra, PVC, kemikalier i mat, tron på en artificiell science-fictionframtid.
Rachel Carsons bok Tyst Vår var del i slutet på den drömmen.
Det går inte leva i en kemikalieimpregnerad konstgjord framtid.
Livet är beroende av ekosystemet, naturen, ”ogräset”.
De flesta har förstått.
SLU och den svenska jägmästarkåren är kvar i den gamla illusionen, som ett gäng hopplösa bakåtsträvare.
Göran Persson är nog en god ledare i det gänget.
Dessvärre har dessa fått fritt fram för makabra experiment på halva sveriges yta.
18 september, 2016 den 11:55
Skogskatten
Vilken tur att vi aldrig flyttade hit andra främmande växter som inte hör hemma här som potatis, vete, råg, korn, morötter, kålrötter, rödbetor, sockerbetor, sallad, gurka, tomat, persilja, äpple, päron, vinbär, krusbär, jordgubbar, plommon, körsbär, tulpaner, rosor, gräslök, dill, …
Förresten Tomas, vad äter du till vardags? Barkbröd, blåbärsris och mossa? Eller har du nån annan meny som inte heller består av främmande växter som inte kommit hit naturligt? 🙂
18 september, 2016 den 21:03
Tomas Johansson
Jag talade om naturen, inte åkerlappar.
Men jag antar du hör till dom ännu inte upptäckt ekosystemet, den där lilla grejen som håller oss vid liv.
18 september, 2016 den 22:51
Niklas
Tja, Tomas! De arter som skogskatten sakkunnigt räknade upp torde hålla oss vid liv bra mycket mer än att låta halva landets areal vara orört.
19 september, 2016 den 06:23
Skogskatten
Du vet Tomas, naturen själv ser ingen gräns. Djuren går fritt mellan olika delar av ekosystemet. Det är samma ekologiska regler och lagar som gäller överallt. En åker är ju egentligen bara ett kalhygge, har du tänkt på det? Ett väldigt gammalt kalhygge. Och slutar man odla på åkern så blir det skog igen. Dina gränser är helt godtyckliga, personliga, och gäller bara för dig, inte för naturen. Så om alla främmande arter är skadliga så är dom skadliga, oavsett var i markerna dom finns, eller så är inte främmande arter automatiskt skadliga. Det är inte olika regler på olika ställen.
Att kalla contorta invasiv är lite korkat. Var har den spontant lyckats invadera? Mer än någon dikeskant? Lupiner är mer invasiva än contorta. Vem skriker om lupiner?
19 september, 2016 den 15:43
Tomas Johansson
Såvitt jag vet är skog ämnet i denna skogsblogg, inte jordbruksfrågor.
Om jag ska säga något om jordbruket då får det bli rent amatörmässiga åsikter, och så långt kan jag inte se att jordbruket utgör något hot mot vår överlevnad, tvärtom så kommer den mat vi äter huvudsakligen därifrån.
Vissa påstår att jordbruket skadar naturen.
Hur vet jag inte.
Men detta är en blogg om skog, inte om jordbruk.
Men jag förstår att folk som utbildats av lantbruksuniversitetet ännu kanske inte upptäck att vi har ett ekosystem som kallas skog, det viktigaste ekosystemet av alla, eller lika viktigt som havens ekosystem.
Finns ingen koppling mellan det och odlingar.
21 september, 2016 den 08:45
Tomas Johansson
Jo, det här med ekosystemet på Tellus kanske kan ses som en ”jättekonstig idé”, jobbig, onödig och problematisk.
Nej jag har aldrig arbetat ”professionellt” med skog, har aldrig suttit i en skördare, aldrig utvecklat något nytt genetiskt trädmonster.
Men jag har rört mig i skogarna i norr mer än de flesta, sett allt, träffat alla inblandade; hört, sett, förstått.
Jag skriver också under mitt riktiga namna, är inget anonymt internettroll.
18 september, 2016 den 09:13
ulf
kapitalister har ju härjat med svenska skogar sen ångsågarna gjorde det möjligt att komma åt och tjäna pengar på skog där de förut varit naturligt fredade, 1850 fanns 1 ångsåg i sverige 50 år senare tusen, bara på alnön utanför sundsvall fanns 14 st år 1900 ….invasiv förklaras med att en art (oavsiktligt eller avsiktligt) transporterats till och av egen kraft sprider sig i ett nytt område, och där orsakar skada…homo sapiens capitalis, borde få bli en egen invasiv art som skulle bevakas hårt, (och absolut inte ha frihet under ansvar), vilket ansvar dom bevisligen inte är kapabla att upprätthålla….de skador dom orsakar vårt klot är många gånger irreparabla….vi kan inte påstå oss vara ledande i miljöarbetet på jorden och samtidigt ha den procentuellt minst fredade skogsytan på hela vårt klot…
18 september, 2016 den 09:50
Tomas Johansson
Nja, kapialister brukar bry sig om värdet på sitt kapital.
Sovjet förstörde natur i en skala som aldrig förr skådats, svensk skog förstörs huvudsakligen av statliga Sveaskog, en skapelse från den tid socialdemokraterna var ensamma som statsbärande parti.
Sveaskog är europas största skogsbolag, gamla Domänverket, understödda av statlig skogsforskning och statliga myndigheter typ Skogsstyrelsen, nu med chef från deras egna Sveaskog.
Det skulle vara betydligt bättre om helt normala kapitalister styrde svensk skogsbruk, då skulle även åsikterna i folkdjupet ha en betydelse, eftersom kapitalister vill sälja sina produkter, staten vill bara mata på sina dogmer, staten är en koloss på lerfötter, omöjlig att påverka.
Staten ska inte leda näringar, då faller rättsväsendet ihop, ingen går att åtala annat än dom som inte slaviskt följer statens diktat, vilket är vad vi ser i skogslänen.
18 september, 2016 den 11:03
ulf
det blir besvärligt när stat, vetenskap och kapital sitter i samma båt, svårt att sätta spelregler åt sig själv…och en kapitalism där 10% av sågverken sågar 80% av virket kallas väl monopol eller åtminstone oligopol…man måste nog skilja på kapitalister och kapitalister…liksom man måste skilja på företagare och företagare…men det gör vi inte i sverige, här slås volvo, ericsson och H&M i hop med 900tusen småskutteföretag och för allmänheten är dom alla såna där jävla företagare…det går inte att släppa ner gäddor i en guldfiskdamm…
20 september, 2016 den 13:02
Sanna Black-Samuelsson
Hej Malin!
Tyvärr har det blivit någon form av missuppfattning i intervjun med mig i Sveriges Natur, vilket lett till att jag blivit felciterad. Det är precis som du skriver att skogsvårdslagen inte tillåter att contortatall används i södra Sverige. Däremot kanske andra främmande trädslag än contorta kan vara ett alternativ för skogsägare på vissa marker i södra Sverige.
När det gäller contortan så anser vi inte att den är invasiv, men den är ett främmande trädslag och ska därför självklart regleras. Om ett främmande trädslag ska klassas som invasiv, anser vi att en gedigen riskbedömning utifrån vetenskapliga och socioekonomiska kriterier ska göras. Riskbedömningen blir sannolikt mer opartisk och av en högre kvalitet om den skiljs från riskhanteringen. Därför menar Skogsstyrelsen att riskbedömning och riskhantering av invasiva arter ska hanteras av olika myndigheter, på motsvarande sätt som gäller för växtskadegörare.
Vi förordar att vi som myndighet med ansvar för skog ska ha tillsynsansvar för eventuella främmande trädslag som av oberoende part har klassats som invasiva. Samtidigt menar vi att frågor som rör invasiva skogsträd ska hanteras i samråd mellan Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Det innebär bland annat att båda myndigheternas synpunkter på invasiva trädslag ska lämnas till regeringen. Genom ett transparent arbetssätt säkerställs en genomarbetad analys av och ett brett perspektiv på invasiva skogsträd, vilket är motiverat med tanke på myndigheternas olika uppdrag och kompetensområden.
Läs gärna mer i vårt remissvar:
Klicka för att komma åt Yttrande%20f%c3%b6rslag%20till%20svenska%20best%c3%a4mmelser%20f%c3%b6r%20invasiva%20arter.pdf
Sanna Black-Samuelsson, specialist skogsgenetik, Skogsstyrelsen
21 september, 2016 den 08:38
Tomas Johansson
Nu är din chef på Skogsstyrelsen själv en av dom som gärna infört både det ena och det andra i sitt skogsbolag som kanske inte överensstämmer med lagstiftning och miljötänkande…
Det vore som om ledaren för buset skulle bli polischef.
Givetvis en hopplös ordning.
Så förtroendet för skogsstyrelsens opartiska bedömningar vad gäller säkerhet, uthållighet, riskbedömningar och vad det nu må vara torde vara ungefär noll.
21 september, 2016 den 22:42
Niklas
Förtroendet för skogsstyrelsens opartiskhet försvann väl samtidigt som skogsvårdsstyrelsen försvann. Nu här det ingen skogsvård, utan bara pekpinnar och mupperi för hela slanten.
22 september, 2016 den 13:21
Tomas Johansson
Den störste kalhuggaren av dom alla, Herman Sundqvist, basar på skogsstyrelsen, och du är ändå inte nöjd…
22 september, 2016 den 22:57
Niklas
Nej! Herman och skogsstyrelsen har en hel del kvar att bevisa, innan jag är nöjd. Han gjorde klart bättre ifrån sig på Sveaskog.
23 september, 2016 den 10:39
Tomas Johansson
Jo nog var han ”duktig” på Sveaskog, kalhögg allt som hanns med.
Särskilt mycket gillade han att köra ut de största maskinerna veckorna på vårkanten då marken INTE bar.
Då var han extra duktig.
Målet hymlades inte, han skulle kalhugga allt, det hara han deklarerat vid ett flertal tillfällen.
Som generaldirektör borde han kunna genomföra den visionen på hela skogsarealen i riket, inte bara på statens mark.
Så du kanske blir riktigt nöjd här framöver.
23 september, 2016 den 21:06
Niklas
Hoppas kan man ju alltid, men då kunde de börja med att snarast möjligt släcka ned den rättsvidriga kartan över alla avverkningsanmälningar…
24 september, 2016 den 07:29
Tomas Johansson
Förklara.
24 september, 2016 den 20:10
Niklas
Mycket enkelt. En avverkningsanmälan är och ska vara en sak mellan skogsstyrelsen och berörd markägare. Således ska den inte göras lättillgänglig för diverse miljöterrorister, som anser att t,ex. anser att lavskrikor och bombmurklor ska vara överordnade markägarens ekonomi.
21 september, 2016 den 10:18
ulf
jag trodde i min enfald att skogsstyrelsen hade ansvar för träden i våra skogar… och varför naturvårdsverket ska följa med skogsstyrelsen verkar ju vara som att mamma ska följa till dagis…..varför denna löjliga samsyn, ryggradslösa människor som rädda sitter och trycker på sina rum är det sista vi behöver när vår natur har slängts ner i en grottekvarn, bevakad av kvartalsekonomer…förbjud kontorta, och ta bort den från sveriges yta…hur jävla ängslig får man bli innan man oduglig förklaras som myndighet…..inom 10 år har vi bastborren här, och den överlever bara på contorta, men älskar de svenska tallarna..å ena sidan åandrasidanfolket har snart gjort om sverige till en soptipp för skitvirke som ingen kommer att ha råd att ens avverka……och naturturismen skyr oss som pesten, 500tusen skogsgläntor och 100tusen mil vackra stigar har utrotats de senaste 40 åren….ge upp nu att försöka hålla liv i en döende skogsindustri….
21 september, 2016 den 17:42
ulf
contortan dödar allt liv under sig, skogen blir mer eller mindre steril och landskapet tragiskt ogästvänligt, jag har en skog som på sina 27 hektar stora/lilla yta hyser minst 240 olika kärlväxter ( vad vi hittade för några år sen) och ett 40 tal lavar och mossor, man kan lugnt säga att 300 arter av växter finns i min skog, och då är ju inte svamp arterna med, läste någonstans att 600 svamparter är utrotningshotade i sverige, märkligt att vi tar så lätt på detta med utrotningshotade arter, det är ju deras överlevnad och livsvillkor som bevisar att vi är så rädda om vår miljö som vi säger……mina 300 arter är ju då något som jag tycker borde vara något att sikta på för att kunna kalla sig (som så många av skogsägarna på detta forum kallar sig) som tex signaturen ”Svenska skogsägare är naturvårdare och klimaträddare” ….men tittar vi nu på ett av plantagen som totalt dominerar svensk natur så innehåller den 40 kärlväxter, lavar/alger/tickor och mossor….ännu jävligare ser det ut i ett galet contorta plantage…6…. kärlväxter lavar och mossor såg jag i en forskarrapport…ibland undrar man vad som händer på våra övervakande myndigheter, vet inte hur många år man nu sagt att contortan ska bort, eller minskas eller ökas eller minskas eller kanske ökas, å ena sidan å andra sidan man hoppar kråka, men när man får tummen ur verkar dröja….men bort ska den så här togs besluten om contorta åren 90-94, jag orkar inte kolla hur det ser ut i dag annat än att 600tusen hektar har detta skitträd på sin mark..
SKSFS 1990:1
En negativ utveckling i flera svampangripna contortaplanteringar föranleder ytter-ligare begränsningar i den årligt odlade arealen som nu inte bör överskrida 23 000 ha.
SFS 1991:583
Begränsningar införs som i praktiken förbjuder odling av contorta i fjällnära skog.
Proposition 1992/93:226 ”Nya skogspolitiken”
Departementschefen skriver bland annat att ”användning av främmande trädslag endast i undantag bör komma till användning” och att ”begränsningarna för contor-taodling bör skärpas ytterligare”.
SKSFS 1993:2
Användning begränsas ytterligare till högst 14 000 ha per år i genomsnitt och aldrig över 16 000 ha ett enskilt år. …håhå jaja det blåser i träa ida…
21 september, 2016 den 22:40
Niklas
Det finns många träd som dödar allt liv under sig. Fältskiktslös granskog och fältskiktslös bokskog har jag själv sett, vilket är intressant med tanke på att det är just dessa sekundärträd som gynnas av kontinuitetsskogsbruk.
20 september, 2016 den 22:55
Niklas
Vad händer med Osaby http://www.smp.se/vaxjo/oklarheter-kring-osaby-sateris-framtid/ Orkar inte naturskyddsföreningen ekonomiskt ta de naturhänsyn som skogsvårdslagen kräver?
23 september, 2016 den 06:38
ulf
som jag skriver ovan så kommer contortan att bli en katastrof för sveriges skogar…ingen på skogsstyrelsen har förmåga att inse detta i den galna tillväxthysteri som råder..mesiga apatiska rädda tjänstemän och forskare klarar inte att säga ifrån, utan den ofelbara industrin styr med järnhand, dessa nickedockor….vi tar redan hit tallar från nordamerika och kanada, så att vi har bastborren, som behöver contortan för att svärma, är bara en tidsfråga, se bara hur det gått med tallvedsnematoden ….http://www.jordbruksverket.se/download/18.2d224fd51239d5ffbf78000695/Tallvedsnematoden..vad fan är det för fel på de som ska se vad som händer med vår natur….för 25 år sen var några kloka människor på god väg att förbjuda detta skitträd i sverige…vad hände…
23 september, 2016 den 11:19
Tomas Johansson
Skadeangrepp på monokulturer blir alltid omfattande eftersom det saknas genetisk variation i beståndet, plus att det saknas samklang med övriga ekosystemet och växtplatsen.
Om en planta drabbas så sprider det sig som en löpeld i beståndet.
Gäller allt som planteras, i jordbruket innebär det att olika former av bekämpning av skadeangrapp alltid måste genomföras.
På en begränsad åkeryta är det tekniskt möjligt.
Det är det inte på 3/4 av landytan, som den skogklädda delen av norra Sverige.
Så contortans skadeangrepp blir nog inte annorlunda än angreppen på andra planteringar.
Men det vet vi ju inte, eftersom vi saknar skogsforskning.
Lantbruksuniversitetet bedriver plantageforskning.
Skogsdelen av SLU driver dessutom en effektiv marknadsföring av skogsplantager för Sveaskogs räkning.
24 september, 2016 den 14:46
Tomas Johansson
Flera här brukar skriva att miljöfolket kan köpa egen skog bedriva sin naturvård där.
Ligger lite i det.
SNF bryr sig ju inte om skogsbruk alls, bara om de promillen som årligen kan undantas från skogsbruk på enskildas ägor.
Men jag kommer ihåg att Mats Kartröm sa att han är positiv till kalhyggen under förutsättning att beståndet består av Contorta…
Så kanske kan man både göra sig en hacka och en miljöinsats genom att köpa en skogsfastighget med Contorta, bekosta köpet genom att kalavverka alltihop, sedan vänta.
SNF köper all Contortaskog och kalavverkar alltihop, kanske kan bli en win win, ekonomi och ekologi.
Bekosta en tjänst på SNF i ämnet skogsbruk.
24 september, 2016 den 20:14
Niklas
Det är väl ok att göra hyggen av avverkningsmogen Contortaskog. Sedan är det ju bara att föryngra med Contorta igen.
25 september, 2016 den 08:23
Tomas Johansson
Hade varit på sin plats att någon som verkligen tror på SNFs strategi i skogsmiljöarbetet att kommentera kritiken mot reservatsidén.
Det hade också varit på sin plats om någon tog fram data på hur mycket naturvärden som huggs bort av rädsla för konfiskation av mark med höga naturvärden.
Det verkar vara en ansenlig del av privatas marker som ”rensas” på naturvärden för att undvika påhälsning av myndigheter.
Talade nyligen med en som berättade hur delar av beståndet avverkats för att det skulle kunna riskeras klassas som ”för fint”.
Det kommer ofta upp när man talar med vanliga privatpersoner som äger skog.
En fråga värd att ställas är:
Har inventering av rödlistat gynnat eller skadat skogsekosystemet som helhet.
29 september, 2016 den 16:49
Tomas Johansson
Tyst det blev.
När SNF nu lagt ner 20-30 år av sitt miljöarbete på halva sveriges yta på en ganska osäker metod.
Vore det då inte bra att stämma av om metoden haft den förväntade effekten eller inte?
29 september, 2016 den 23:38
Niklas
Det är väl för tekniskt komplicerat för SNF, då de riskerar att hamna i dåligt dager…
28 september, 2016 den 20:49
Niklas
Kan inte låta bli att länka till denna intressanta artikel http://www.op.se/opinion/ledare/skogsstyrelsen-gor-mig-som-turistidkare-kallsvettig
30 september, 2016 den 06:41
ulf
vad är intressant med en människa som är skogsägare, renägare, turistidkare, och sitter i 5 bolag, som alla har det gemensamt att de inte omsätter en krona….hon blir kallsvettig av att kanske inte få avverka allt hon vill avverka, när hon borde vara kallsvettig för att alla bolagen hon sitter i är konkursmässiga…
29 september, 2016 den 20:55
Klas Ancker
Ju längre bort man kommer från allfarvägarna i Norrbottens inland, desto större kalhyggen tas upp. Sveaskog äger marken och kalhögg berget för några år sedan. Sveaskog har försökt med återplantering, men återväxten på de helt kala och vindpinade sluttningarna är usel.
30 september, 2016 den 07:19
Skogskatten
Ett litet hygge, färskt, markberett, på hösten när växterna vissnat.
Vad är det som ska uppröra? Att det blir höst i Norrbottens inland?
Att man ska plantera till våren? Hur vacker är din trädgård på hösten Klas, när allting vissnat?
30 september, 2016 den 09:45
Tomas Johansson
Hade hygget varig gjort i Svealand hade tongångarna varit lite annorlunda från SNF och närboende.
Det som händer i Norrbottens inland är något som händer i kolonin i norr, där ”ingen bor”.
då kan staten bete sig som dom vill, inga hänsyn till varken natur eller lokalsamhälle behöver tas.
Befolkningen är till största delen passiviserad sedan länge.
30 september, 2016 den 07:52
ulf
forskningen går framåt och det är kul att den bekräftar det jag tjatat om i alla dessa år….http://www.ted.com/talks/suzanne_simard_how_trees_talk_to_each_other ..det viktiga är att ha kunskap, för det är då man kan göra rätt…vad säger vi till våra barn när vi tar med dom ut på ett hygge eller in i en plantering av träd…..att här bedriver vi det bästa skogsbruket för din framtid och dina barn…eller säger vi sanningen…det är i marken som skogen finns mest och träden vi ser gör att skogen lever, hur ska man kunna säga det till ett barn när alla träd är borta, och om barnet frågar varför man tog bort trädens mammor, vad svarar man då…kanske som uppfinnaren i sundbyberg ”tänkte inte på det” vilka stjärnor som får härja med vårt ekosystem, och berätta falska sagor även för vuxna…vem ska få stopp på dessa skövlare, nej skövling är inte bara avskogning, det är att förstöra ett ekosystem, att tala om avskogning är ett sätt att få bort fokus från den verkliga skövlingen…..
30 september, 2016 den 09:20
Skogskatten
Du har väl mest tjatat om att alla utom du är idioter?
Men Simards logik kan ju användas även på dig. Du andas ut koldioxid, och för mycket koldioxid är ohälsosamt för andra människor, så du försöker med andra ord förgöra alla andra människor? Där ser man vad man kan lära av ett TED talk. 🙂
30 september, 2016 den 09:41
Tomas Johansson
England högg bort sina skogar redan på 1700-talet.
Hedlandskapet, som betats av får, kommer skogen någonsin tillbaka?
Bra fråga.
En gång skogklädda och beboeliga Påskön är numera kal, kommer kanske förbli för alla framtid, sista trädet höggs ner för ett par hundra år sen.
Återfå bortschabblade ekosystem är otroligt svårt, när hela ekosystemet och alla dess miljontals arter försvunnit.
Att plantera träd är då totalt meningslöst.
Regnskog som huggs ner blir fort öken, den tunna förnan blåser bort ganska fort.
Sahara har varit beboeligt, mitt i de enorma sanddynerna finns ruiner efter gamla städer. Öknen är ett resultat av vanvård av natur.
Där finns inget hopp för ekosystemet, samma gäller även de en gång mest bördiga delarna av världen, mellan Eufrat och Tigris, där odling av våra vanliga spannmål påbörjades.
Som tur är så blir inte mark i vår del av världen öken efter kalhuggning, skog återkommer ide allra flesta fall, det är höjdlägena som är knepiga.
Harald Holmberg visade alla som var intresserade effekterna av kalhuggning på hans mark, som ligger ca 500 m ö h om jag minns rätt.
Alla vet att det inte går plantera där med någon större framgång, men skogsvårdslagen är lika smidig som något hämtat från forna Sovjet, skogsstyrelsen tvingar honom att kalavverka/plantera, trots att dom vet att det inte går.
Vems är felet?
30 september, 2016 den 10:04
Skogskatten
När var du senast i skogen Tomas?
Har du tittat hur det ser ut hos Harald Holmbergs granne? Där växer plantorna hur bra som helst.
Har du sett de skogar Harald Holmberg inte ville kalhugga? De är helt sönderhuggna istället. Var det bättre?
Regnskog som huggs ner blir inte öken
Öknar ligger vid vändkretsarna, regnskogar vid ekvatorn.
30 september, 2016 den 20:25
Tomas Johansson
Nog har du väl lärt dig fler nedsättande omdömen om vanligt folk.
Annars är jag besvlken.
30 september, 2016 den 23:37
Skogskatten
Det var frågor, inte omdömen. Du kanske kan svara på nån? Eller har du börjat göra som Ulf? Aldrig svara på frågor? 😮
1 oktober, 2016 den 20:14
Niklas
När jag läste U-landskunskap för 20 år sedan, så hade vi bl.a. en föreläsning om Saharas utbredning under de senaste 20000 åren. Enligt föreläsaren, så hade Sahara under denna tid bitvis varit mer än dubbelt så stort som idag. För andra delar av perioden, hade Sahara nästan försvunnit.
Så vad lär vi oss av detta? Jo att klimatet och därmed vegetationen varierar stort över tiden.
Å du vet väl att stora barriärrevet bara är ca 8000 år gammalt. Innan dess var det land.
1 oktober, 2016 den 09:30
ulf
här har du svar på några av dina påståenden om öknar mm…på sikt lär nog både öknar och regnskogar byta plats…om nu solen inte slocknar och jordklotet slutar att vobbla…men det är ju att förneka klimatreligionen, och översteprästerna i ipcc…så det har jag aldrig sagt… vi springer runt i vår lilla politiskt korrekta bubbla med öppen plånbok och pröjsar politikernas smygskatter, tänk om vi tog alla dessa pengar och gjorde något för vår natur istället, vad fint det skulle bli..och vad fattiga alla självberikande politiker skulle bli….tyskland har byggt ut sin kolkraft med motsvarande 30 kärnkraftverk sen dom la ner dessa, det är ju så miljöpolitik fungerar i praktiken, i sverige tömmer vi vattenkraften på sommaren för att hålla stillastående vindkraftparker igång, ( näten från vindparkerna kan inte stängas hur som helst, vi brukar få ett öre för den elen, om vi har tur) på vintern när vi skulle behöva denna miljövänliga vattenkraft är den slut och vi köper kolkraft från tyskland…vilken galen värld, i bland tror man att det bara är en ond dröm, men man vaknar varje morgon och konstaterar att så lyckligt var det inte…http://klimatbluffen.blogspot.se/2008/10/regnskogar-i-sahara.html … det här skriver bara foliehattar, eller…
1 oktober, 2016 den 13:49
Tomas Johansson
Vet inte vad som stör mig mer, att bloggen accepterar att jägmästar-troll har denna blogg som plats att tracka miljöintresserade, eller att naturintresserade struntar i svenskt skogsbruk, och denna skogsblogg.
Jag kan inte hitta något större intresse bland miljöintressserade i sverige för skogsbruket.
Lite engagemang runt den där promillen som kan köpas in av myndigheterna.
Men något intresse för de övriga 99,9 procenten kan jag inte se.
Skövlingen kan pågå ostört.
1 oktober, 2016 den 20:25
Niklas
+1 på det!
8 oktober, 2016 den 07:21
Konsult inom miljö & skog
Det finns massor av ställen att vandra på som sköts bäst av aktiva privata skogsägare.
De privatägda skogarna är de bästa skogarna och de trevligaste att vandra i där man ser pelarsalar & yngre ålders klasser och även föryngringsytor,
Det är de skogar med naturskydd som är oskötta och är som en tät ogenomtränglig djungel där det är omöjligt att ta sig fram, där vill ingen vara eller vandra i, det är omöjligt.
Att det är så det vet alla som är och verkar i skogen dagligen
1 oktober, 2016 den 20:10
ulf
när skogsstyrelsen sa nej till sänkt slutavverkningsålder för ett tag sen sa sveaskogs vd p.o wedin så här…” Till sist ställer jag mig högst tveksam till nyttan med beslutet om man vill bevara äldre skogar. Om förslaget hade gått igenom så hade markägarna haft fler yngre bestånd att välja på när
man prioriterade avverkningarna. När vi inte fick någon förändring så fokuseras ju dessa just till den äldsta skogen” ….ja ja utpressning kallar man väl sånt, först bedriver dessa stjärnor på skogsbruk ett uthålligt skogsbruk i 100 år …så jävla uthålligt att dom fått en enorm ”virkessvacka” och det efter flera sänkningar av slutavverkningsåldern under dessa 100 år…dom är bara stora pajaser inget annat…det som nu kommer att hända är ju att alla andra skogsägare hoppar på samma linje och börjar hota våra politiker med att avverka allt dom lämnat som hänsyn, det är ju ofta skrivet så att dom med lätthet kan göra vad fan som helst med sina ”avsatta” hänsynsskogar…om ingen fattat det redan så står vi nu inför ett krig mellan de falska ”miljövänliga” skogsbolagen och oss naturvänner, så det är bara att dra på sig stövlarna… po wedin förstår inte heller varför man har olika avverkningsåldrar i sverige…”Först förstår jag inte logiken med att vi har olika slutåldrar över landet.” det är alltså en vd för europas största skogsägare, han förstår nog inte varför det kommer att bli svårt att sälja massa till länder runt ekvatorn heller eller varför vi inte kan ta ut mer skog till allt nytt som man kommer på hela tiden, eller varför vi inte kan bygga fler nya industrier som baseras på våra träd, skulle inte förvåna om han tror träden tillverkas i några fabriker fördelade över hela landet, som han inte hunnit besöka ännu….ungefär som godsägaren som frågade en arbetare vad en åker full av ärtor var för gröda, ”det är ju sånt som godsägaren äter på tordagar” ..”oj fan, ett helt fält, fullt av pannkakor”.
1 oktober, 2016 den 20:25
Niklas
Så Ulf! Är det bättre att avverka ”skyddsvärda” s.k. naturskogar än s.k. plantager, som varit ok att avverka nu om de hade legat i Götaland?
2 oktober, 2016 den 16:09
ulf
titta på detta alla på skogsstyrelsen alla politiker, alla som tycker att ett fungerande ekosystem är något som vi borde ha och säg sen att vi inte skövlar vår natur………..https://www.youtube.com/watch?v=05d2mXCas-I
2 oktober, 2016 den 16:28
Skogskatten
Knäpp video.
Det som var kalhygge 1950 är ju skog idag. Så det mesta som var gult på sista bilden borde ju varit grönt igen. Och att man byggt vägar brukar väl dom flesta som ska ut i skogen gilla. Hur ska dina stuggäster ta sig till dina stugor utan väg? Du sa ju förut att alla borde bygga stugor, nån miljon stugor typ och utan vägar lär det bli svårt.
24 september, 2017 den 21:02
*.morr
Nej. Det blir aldrig skog igen. Din uppfattning om vad en skog är, stämmer inte med naturvärden. Endast med monetära uppfattningar, ngt som inte har en plats i en skog ÖHT.
2 oktober, 2016 den 16:34
Skogskatten
Dessutom, vad har det med invasiva arter som mink och lupin att göra?
3 oktober, 2016 den 10:35
ulf
skogen har med allt liv att göra, om vi gör den till en trädåker så rasar det enda hållbara system vi har ihop….det gröna systemet med solen jorden vattnet luften växter och djur är ju skogen för helvete, hur trög är du…vad ska allt detta ta vägen i en åker, vad är det för fel på er alla plånbokskramare och penningmuppar, se där fick miljörörelsen ett par nya ord av mig…”penningmupparna som gjorde jorden obeboelig” det kan ju bli en barnbok…oj invasiva arter skulle ju inläggen handla om…vad sägs om arten korkad människa..homo stupides..
3 oktober, 2016 den 22:46
Niklas
För att återgå till rubriken. Borde inte invasiva arter definieras som alla arter som kommit till Sverige under de senaste 15 000-20 000 åren? Så låt oss genast se till att utrota dessa arter 🙂
4 oktober, 2016 den 08:27
Tomas Johansson
Eftersom kalhuggarmaffian tagit över även denna blogg så kan den lika gärna läggas ner.
Dom har hur mycket resurser som helst med staten och skattebetalarna i ryggen.
När inget engagemang finns från SNFs medlemmar så är det liksom ganska meningslöst.
Ännu en reklamkanal för Ulf Lundqvist, Skogsstyrelsen och Sveaskog.
Dom har ju rean SVT, tidningarna, utbildningsväsendet och rättsväsendet.
4 oktober, 2016 den 23:28
Niklas
Nä, SNF-medlemmarna betalar väl pliktskyldigast medlemsavgiften som en avlat. Och riksledningen för företaget SNF med ca 140 anstälda tycks leva i en egen värld långt ifrån medlemmarna.
8 oktober, 2016 den 07:16
Konsult inom miljö & skog
Det är mycket frustrerande för den markägare som råkar ut för en stor avsättning till nyckelbiotoper att ersättningsfrågan är så svår att lösa. Marken blir i princip tagen gratis i beslag, vilket utmanar äganderätten. Att det fungerar på vissa håll och inte på andra är absolut inte acceptabelt. Var i landet man bor ska inte avgöra en sådan fråga.
Det finns många områden där subjektiva bedömningar från myndighetspersoner får stor betydelse och den utsattes möjligheter till ny prövning är krånglig eller helt omöjlig. Nyckelbiotoper är ett sådant, djurskyddskontroller ett annat.
De två huvudproblemen, osäkerheten i bedömningen och den nonchalanta hanteringen av skogsägare som drabbats av stora avsättningar till nyckelbiotoper utan att få ersättning, måste lösas. Även Naturskyddsföreningen inser att skogsägarens intresse av att bevara befarade framtida nyckelbiotoper och inte avverka i förtid ökar om ersättningsfrågan blir löst.
När miljöintresserade inventerar kommande avverkningar för att hitta argument för en ny nyckelbiotop är det mycket viktigt att den bedömning som görs vilar på säker grund. Ett stramare regelverk och likartad bedömning är därför nödvändig, och den får inte ligga i miljörörelsens händer utan hos Skogsstyrelsen.
8 oktober, 2016 den 07:17
Företagarn inom skog
Artskyddsförordningen är en jurídisk och rättshaveristisk avgrund som politikerna måste lösa. LRF driver nu lavskrikefallet som pilotmål. det är bra men LRF har vaknat för sent.
Skogsägareföreningarna måste också börja agera.
Det måste bli ersättning eller lagändring.
Mörkerkrafterna inom Skydda Skogen, Svenska Naturskyddsföreningen med flera så kallade miljöorganisationer och deras svartmålning och hatpropaganda av det Svenska skogsbruket måste kunna lagföras.
Vi måste få samhället och politiker att förstå att hela Sveriges skogsmarksareal är biologiskt värdefulla, istället för att bara räkna områden som undantagits från brukande. Den svenska skogsbruksmodellen innebär att vi lämnar hänsyn i samband med att skogen brukas. Därtill avstår markägare frivilligt områden utan krav på ersättning till naturvården. Vi har formellt skyddade områden som myndigheterna beslutar om och vi har lågproduktiva skogar som inte alls får brukas. Idag är det ca 30 procent av skogsmarken som inte brukas alls. Jag efterlyser en helhetssyn när det gäller värdefulla skogar, inte minst ur klimat- och ekonomisk synvinkel.
Tänk om myndigheterna kunde tänka logiskt och förstå misstaget att tvångsvis undanta mark från brukande och istället ta till vara markägarnas egna drivkrafter genom att låta te x kometprogrammet verka fullt ut.
På så sätt skulle vi få ett helt annat driv i naturvårdsarbetet. Ett arbete som skulle bygga på respekt för äganderätten, tillit, dialog och samverkan.
8 oktober, 2016 den 07:18
Konsult inom miljö & skog
Aktivister från någon miljöorganisation eller Skogsstyrelsen inventerar ett avverkningsanmält skogsbestånd, hittar signalarter eller identifierar andra värden som gör att myndigheterna bedömer skogen så värdefull att den skyddas från avverkning.
Exemplen ovan är så etablerade tillvägagångssätt för att beslag ta skog i Sverige, att ingen kan överklaga felaktigheter får heller inte ifrågasättas.
Det måste vi ändra på och börja göra, för skogens och för framtida generationers skull.
Ty, detta sätt att identifiera och skydda skog på är att historielöst beslag ta andras skogar utan vettiga motiveringar eller helt felaktiga grunder.
Resultatet har blivit att skogsskydd i Sverige i många fall är enorma pengar som kastas i snön, samtidigt som man både missar potentiella skyddsobjekt och sätter käppar i hjulen för många verksamma skogsföretagare och arbetstillfällen som försvinner på landsbygden.
Ett problem med vår skogsskyddspolitik är att den inte tar tillräcklig hänsyn till att skogar är ekosystem i ständig förändring, och att de i varierande grad alltid har påverkats av människan under mycket lång tid. Ett annat problem är att våra naturvårdande myndigheter enögt betraktar varje skyddsvärd biotop eller bestånd ur sitt rätta sammanhang. Ett ingalunda unikt exempel är att ett äldre granbestånd får reservatsskydd. Senare bokstavligen ödeläggs stora delar av reservatet på grund av en barkborreinvasion. Samtidigt som skyddsrestriktionerna gör reservatsskogen till en barnkammare för barkborrarna, vilka sedan kan dra vidare och ödelägga angränsande markägares skogar, och dessa företags ekonomier.
Skogsskydd borde betydligt oftare än idag handla om skapande genom olika grader av skötsel. Statliga Sveaskog är ett exempel på skogsägare som i detta nu skapar tusentals hektar skog med både höga natur- och friluftsvärden genom aktiv omdaning och aktiv skötsel. I södra Sverige röjer och gallrar man till exempel fram ek rika skogs- och hagmarker på många håll genom att gallra bort bland annat granen.
9 oktober, 2016 den 22:08
Tomas Johansson
Att hugga bort vindkänslig östeuropeisk gran som odlats på lövmark i söder kan väl ses som en naturvårdsåtgärd.
Den som gör det vi vill, har kvar fungerande natur på sina skogsmarker känner att myndigheter frustar i nacken redo beslagta marken.
Givetvis ger det inte orsak att sköta skogen på det sätt samhället vill, tvärtom ett tungt motiv att göra tvärtom.
Oro om konfiskation av egendom eller verksamhet bör, som i alla andra sektorer av näringslivet, läggas på den som grovt skadar något eller annans egendom, alltså den som skövlar skogsmark, kör sönder den, odlar skadliga monokulturer, ägnar sig åt kapitalförstöring, miljöbrott, sprider gifter, förstör bäckar och vattendrag.
Den som inte känner orsak att agera mot nuvarande struktur är antingen frånkopplad skogslandskapet och utan insikt, ointresserad, skrämd till tystnad eller känslolös.
På ena sidan miljövården och på andra skogsbruket, bägge toppstyrda av någon utan kunskap eller omsorg; storstadsbor, snacksaliga nollåttor, VD-ar i opersonliga skogsbolag, ministrar, generaldirektörer, biologer, miljödebattörer, ledare för centrala miljöorganisationer.
Få eller ingen av dom har någon naturlig koppling till skogslänen eller skogens vardag och problemen vi brottas med.
Så man kan säga att miljövården och skogsbruket är på samma sida i praktiken.
Däremot står ingen, förutom enstaka privatpersoner.
9 oktober, 2016 den 23:14
Niklas
Tomas! Förvisso borde det vara bra mycket billigare för staten att köpa in föryngringar än slutavverkningsmogen skog. Men det är inte duktigt folk i det lokala näringslivet du bör jaga, utan hellre en massa ”nyttiga” idioter i på myndigheter och dumstolar, som inte har vett att respektera grundlagen och äganderätten.
10 oktober, 2016 den 09:15
Tomas Johansson
Som sagt, ska myndigheter jaga någon så borde myndigheterna jaga den som missköter sig, skadar natur, inte den som är varsam med naturen.
Problemet är att statens rättsväsende då först och främst skulle behöva jaga ”sig själv”, statliga Sveaskog har ju tveklöst våldfört sig på störst yta i svenska skogar de senaste 50 åren
Om du verkar i någon skogsägarförening så borde väl ni driva era medlemmars intressen, eller?
10 oktober, 2016 den 22:17
Niklas
Tomas! Myndigheterna borde först och främst jaga sig själva, politiker och s.k. miljöorganisationer för att inte det har tagits fram vettiga pengar för att kunna matcha skogsbrukarens virkesinkomster.
De som beställer naturvård och friluftsvänliga skogar utav skogsbruket måste också kunna slanta upp vad som krävs. Det går inte att kräva en fullblods-Koeningsegg till priset av en vanlig bruksbil.
10 oktober, 2016 den 22:38
Skogskatten
Men Tomas… man kan väl inte lagföra någon om dom inte bryter mot lagen? Att du inte gillar vad Sveaskog eller andra skogsbolag gör betyder ju inte att dom bryter mot någon lag, eller…?
Du skriver samma sak om och om igen och klagar och klagar på alla, utan att nånsin komma med nåt alternativ. Vad hoppas du egentligen uppnå? Varför startar du inte en egen blogg istället och berättar för alla hur dom borde göra istället?
13 oktober, 2016 den 13:22
ulf
vilken fantastisk framgång för skogstaxeringen, man ska införa sitt concept för första gången i ett annat land….albanien, ett härligt korrupt land med en skogsyta som är en 50del av sveriges…och där halva befolkningen inte ens har rinnande vatten….om man var världsledande på skogsinventering redan före denna hedersutmärkelse, vad ska man nu vara….ok vi betalar dom med våra skattepengar för att få inventera deras skogar, men va fan en fjäder i hatten måste det väl vara och miljön… den härligt korrupta är ju fantastisk för skogstaxen, snacka om att vara som fisken i vattnet, även om det kostade en del…http://www.slu.se/ew-nyheter/2016/10/slu-bygger-riksskogstaxering-i-albanien/ .. nu var jag vääl elak, men i bland måste man få vara det också..
13 oktober, 2016 den 18:24
Skogskatten
Nu får du förklara…
varför skulle det vara bättre att inte inventera skogen i Albanien?
13 oktober, 2016 den 18:57
Niklas
Det är väl alldeles utmärkt att Albanien inventerar sina skogstillgångar. Å det är ju bättre att då ta något som fungerar väl och är beprövat, istället för att utveckla något egen som lär ha en massa barnsjukdomar.
15 oktober, 2016 den 09:16
ulf
niklas, det är ju inte så att skogsinventeringar inte finns i albanien, som för alla länder i europa så finns ”icp forest” som borde räcka bra, varför ska svenska skattebetalare betala för att inventera albaniens skogar, obegripligt…men skogstaxen kör samma fula spel som de hundratals hjälporganisationer som flockas med sina filmteam där katastrofer händer, upp med fältsjukhuset, filma, ner med skiten och åk till ett nytt ställe, pengarna måste in…det är lite märkligt att icp forest tydligen använder 900 av den lögnaktig skogstaxens mätpunkter i sverige, hur lyckades man övertala dom till detta……det gör ju att vi inte har en opartisk kontroll över vårt skogsinnehav, ni vet väl att många av deras mätpunkter är välkända för de stora skogsbolagen, och därmed inte avverkas…men vi har ju västvärldens största hollywood kuliss, inte många sanningar visas upp där, bakom kulissen finns västvärldens största soptipp, medan kulissen målas, städas och hålls välskött av politiker myndigheter forskare och journalister…om någon ropar hallå här är en soptipp så tar vi bort honom, det blir ju så störande, ungefär som när jack nicholson i gökboet börjar härja med syster ratched, ta bort, stör inte den dvala som vi befinner oss i…risken att bli lobotomerad finns antagligen inte längre, men hjärntvättad kan man fortfarande bli, numera är jag avstängd från hermans blogg, och jag får väl glädjas åt att att jag ännu en gång fått rätt om det jag just beskrivit, det här var de sista inläggen jag fick göra, ni kan ju själva bedöma hur störande jag var på hans blogg https://skogsstyrelsenherman.wordpress.com/2016/09/28/i-skogen-ar-alla-valkomna/ ..lars lundqvist vill jag ställa en fråga till, som berde göras på hermans blogg…2011 inventerade han vilhelminas 8000 kvadratkilometer skog, syftet var att hitta skogar lämpliga för blädnings skogsbruk, alltså flerskiktade skogar….när jag läser inventeringen, så verkar det som man bara hittade 24…….av 8000 kvadratkilometer, det är alltså 0,2 % …lars du har säkert en bra förklaring, för så kan det väl inte vara, va..ursäkta malin, invasiva arter skulle jag kommentera, jag får köra med människan en gång till….
15 oktober, 2016 den 09:22
ulf
glömde bifoga studien, läste på sidan 3 ”sammanfattningen” ”Vid testkörning på Vilhelmina kommun visade modellen att det finns totalt
2 435 hektar skogsmark som lämpar sig för blädningsbruk.” .. här är hela sdudien: http://stud.epsilon.slu.se/1301/1/bengtsson_e_forslund_a_100606.pdf
15 oktober, 2016 den 13:38
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Hej Ulf,
Det du länkat till är ett studentarbete som är gjort i slutet av 3:e året på jägmästarprogrammet, en kandidatuppsats, där syftet med arbetet är att introducera studenterna till grunderna i hur man genomför och presenterar ett vetenskapligt arbete. Studenterna ska lära sig hur man letar relevant litteratur, hur man ställer upp en frågeställning eller hypotes, hur man planerar och genomför en studie och hur man presenterar det hela skriftligt och muntligt. Resultaten är alltså inte det viktiga utan processen. Det är processen som examineras, inte resultaten.
Eftersom de har väldigt kort tid på sig och skrivandet är det som tar mest tid så försöker vi alltid begränsa datainsamling och databearbetning så mycket det går.
Om du har frågor om just det här kandidatarbetet så föreslår jag att du först läser hela arbetet, och sen återkommer med dina frågor.
15 oktober, 2016 den 17:50
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Vilka projekt är det som startats med lite pengar och sen dött sotdöden? Och vilka är det som hoppat av?
Ja jag tror mig ha ganska god koll på vilken forskning som bedrivs inom området, och din beskrivning stämmer inte med den bild jag har. Så du får gärna vara mer konkret och specifik.
PS. Jag brukar inte uttala mig om lönsamhet eftersom jag inte sysslar med ekonomi, så jag har knappast påstått att lönsamheten är sämre med blädningsbruk.
15 oktober, 2016 den 18:56
Niklas
Ulf! Därför att våra inventeringar är bättre. Vi har kunskapen och erfarenheten. Det vill Albanien ha hjälp med.
Sedan förstår jag inte varför riksskogstaxen skulle vara lögnaktig. Är det bara för att den inte stämmer överens med din skeva världsbild?
15 oktober, 2016 den 21:06
ulf
jag kan ta ett par i högen, när vi ändå är uppe i vilhelmina så”modell forest” där tillsammans med kommunen är väl död eller också skendöd, vi tar en till, ”bergslagen modell-forest” de här två projekten med alternativa skogsbruksmetoder startade 2013 tror jag, den som höll i vilhelminaprojektet har slutat ganska frustrerad, hemsidan på bergslagen m-f har inte förnyat nyhetssidan sen våren 2014, så mycket mer döda kan väl inte projekten bli, men du lars kanske kan blåsa liv i dom…sen svarade du inte på frågan om det är sant att bara 0,2 % av vilhelminas skogar passar in på en beskrivning av en blädningsbar skog, kriterierna var ju tydligen… mer än 150 kubik flerskiktad skog och minst 100 år…är det verkligen så illa…sen anade jag baktanken med ”blädningsprojektet”… andra gången jag läste det, det skulle kunna användas i karga marker där kalhyggesbruk är förbjudet…huvva, hur lågt kan ni sjunka på slu skog…snart är det väl blädning på fjällbjörkar, kanske går att göra raketbränsle av, det har ni ju missat i sverige…50 kr litern, säg den politiker som inte skulle tända på den forskningen, ska väl inte hjälpa er med nya skövlarprojekt men 100 miljoner får ni garanterat med vändande post, ta då dom pengarna och smussla in dom i de två döende projekten här ovan, och sätt oxå in folk som törs tänka själva och som har andra agendor än att jobba åt något stort skogsbolag, http://reflexions-of-red.blogspot.se/2014/03/raketbransle-fran-bakterier.html ..
15 oktober, 2016 den 22:54
Lars Lundqvist, SLU Umeå
”Model forest” är inte ett forskningsprojekt. Exakt vad det är har jag svårt att svara på eftersom jag aldrig varit direkt involverad i något av dom, men det finns en beskrivning på webben av Vilhelmina Model Forest för den som är intresserad:
http://modelforest.se/index.php/om-vmf/om-model-forest
Jag vet inte hur mycket av skogarna i Vilhelmina kommun som är fullskiktad granskog eftersom det aldrig har gjorts någon ordentlig studie av det. Det finns tyvärr inga riktigt bra data på hur mycket fullskiktad skog som finns i landet det eftersom Riksskogstaxeringens ytor är för små för att kunna fånga in beståndsstruktur på ett bra sätt. Det påpekade jag redan i 1992 års skogsutredning. Du som gillar att leta reda på gammal litteratur kan ju leta fram den utredningen, och sen läsa specialstudien som handlade om ”Alternativa sätt att bruka skogen”. Det är mig veterligt det enda seriösa försöket som har gjorts för att kvantifiera hur mycket fullskiktad granskog det finns i landet, och ungefär var den finns, men även den studien hade brister.
Om du med ”blädningsprojektet” menar kandidatarbetet som du länkade till så är syftet med kandidatarbetena, som jag skrev ovan, inte att ta fram ny kunskap, utan att ge studenterna en första introduktion till hur man genomför en vetenskaplig studie.
Jag har sett hur du flera gånger länkar till kandidatarbeten som visar något som du gillar, men det vore bra om du kunde komma ihåg att det inte är resultaten i arbetena som granskas, examineras och betygsätts, utan genomförandet av arbetet. Planeringen, sökandet av litteratur, frågeställningen, hur det presenteras, osv. Ett kandidatarbete kan bli godkänt även om resultaten är helt uppåt väggarna (exv beroende på att det bygger på ett konstigt eller begränsat material) eftersom det inte är resultaten som bedöms.
För att hitta någorlunda pålitliga, vetenskapligt granskade resultat, är du tvungen att läsa vetenskapliga tidskrifter. Fast inte ens då kan man vara säker på att det som presenteras är korrekt. Även dåliga eller rent felaktiga studier publiceras ibland, till och med i prestigefyllda tidskrifter som Nature och Science. Enda sättet att kunna värdera de studier som publiceras är att man lär sig så mycket om ämnesområdet att man kan nagelfara den metod och det material som använts för att se om det finns svagheter eller brister som gör att man inte kan lita på resultaten. Det är därför forskarutbildningen tar fyra år.
16 oktober, 2016 den 08:51
ulf
tack för lite ny lärdom om kandidatarbeten, jag har alltid trott det var allvarligt menat, (det dom ville ta reda på)…nu vet jag bättre, och visst, du har rätt, jag har gillat deras orädda frågeställningar, men dom har ju varit unga och och inte rättat in sig i ledet ännu stackarna..ja vilhelmina modell-forest vilar i frid, senaste uppdateringen gjordes för snart två år sen…och den ansvarige har slutat…din inventering av sveriges skogar 1992 är tyvärr något som är 2 miljarder skogskubikmeter bort, där försvann stora möjligheter till inkomster för glesbygd och turism, skogsbaserade arbeten har mer än halverats under dessa år, konkurserna hos de som desperat försökt hänga med i utvecklingen och köpt allt dyrare maskiner för att få jobba ihjäl sig för kaffepengar…vi halkar efter otroligt i att locka naturturism, hela världen har fått en urban medelklass som vill se skogar och natur, norge ökade sådan turism med 40% på 15 år sverige står still, övriga europa ökar sådan turism enormt och vi står och tittar på när pengarna öses ut över länder med naturen intakt…men vi kör ”kortare omloppsspåret” och ökad tillväxt i ungskogar med olika påskyndande åtgärder och säger att träd passerat sin optimala tillväxt när dom blivit 45 år… ni har ju reda förberett dig på alla dessa forskarrapporter, som säger tvärtemot genom att göra som du gör härovan..”även dåliga eller rent av felaktiga studier presenteras ibland” vad säger du om alla raporter om att träd som får bli gamla är de bästa kolsänkarna och att tillväxten ökar mest i gamla träd…är det dåliga eller rent felaktiga studier…betygsätt denna utifrån dina kunskaper… http://www.nature.com/nature/journal/v507/n7490/full/nature12914.html .. en sak till, vi vet inte hur mycket flerskiktad skog vi har kvar, kanske på tiden att förbjuda kalavverkning i sådana skogar lars, där skulle du kunna få en guldstjärna i min bok, släpp lös nu, var lite wild and crazy…
16 oktober, 2016 den 10:30
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Forskares uppgift är att försöka förstå och förklara hur världen omkring oss fungerar, och ibland att tala om vad konsekvenserna blir om man gör si eller så. Men jag tror att det vore livsfarligt om forskare fick beordra vad man SKA göra, och framförallt forskare som är lite wild and crazy. Dessutom strävar jag inte efter att få guldstjärnor, varken av dig eller andra. Om du hade följt min ”karriär” så hade du vetat det.
Artikeln i Nature som du länkar till (”Rate of tree carbon accumulation increases continuously with tree size”) är en bra studie i vissa delar men, som det uttrycktes i en av kommentarerna till studien: Den ”…quite literally, fails to see the forest for the trees”.
Det första problemet är att artikeln börjar med att påstå att det finns en allmän uppfattning om att träd slutar växa när de blir stora, men det påståendet är fel. Det finns ingen sådan allmän uppfattning. Alla vet att träd fortsätter att växa tills de dör och att stora träd normalt sett har en större absolut tillväxt än små träd. Däremot har stora träd ofta trots det en låg relativ tillväxt, just därför att de är så stora. Det bekräftas dessutom av studiens egna data, men dom gömmer detta genom att plotta tillväxt mot storlek och ha logaritmisk skala istället för linjär för storlek. Det gör att skalan trycks ihop mot vänster och stora träd ser ut att snabbt öka sin tillväxt. Om man gör om figuren så att båda skalorna är linjära så ser man att de stora träden ökar sin tillväxt allt långsammare ju större de blir.
Det andra problemet med artikeln är att den diskuterar kolsänkor på beståndsnivå men baserar det på enskilda träd lösryckta från sitt sammanhang. Författarna påpekar faktiskt detta alldeles mot slutet av artikeln:
”We highlight the fact that increasing individual tree growth rate does not automatically result in increasing stand productivity because tree mortality can drive orders-of-magnitude reductions in population density. That is, even though the large trees in older, even-aged stands may be growing more rapidly, such stands have fewer trees. Tree population dynamics, especially mortality, can thus be a significant contributor to declining productivity at the scale of the forest stand.”
Att de största träden fortsätter att växa så länge de lever innebär inte att beståndet som helhet fortsätter att ackumulera mer kol i all oändlighet, därför att rätt vad det är så dör ett stort trä och då omsätts allt det kolet igen. I och med att det blir allt färre stora träd så kan inte de kvarvarande träden växa så mycket fortare att det både kompenserar för de träd som dör och samtidigt ökar den totala tillväxten på beståndsnivå. Den totala mängden kol på beståndsnivå når så småningom ett slags steady-state därför att tillväxt och självgallring kommer att balansera varandra.
Ett tredje problem är att hela studien bara bygger på trädens diameter i brösthöjd. Inte på totala mätningar av biomassa eller kol, eller ens på trädens höjd. Det är ungefär som att göra studier av människor och bara utgå från skostorlek.
Ett allmänt problem är att svagheterna i en studie sällan framgår av Abstract eller pressmeddelanden utan bara om man läser studien i sin helhet, och gärna även de kommentarer som skickas in, och de delarna kommer inte allmänheten åt. För att se alltihop måste man ha en prenumeration och det har oftast bara universiteten. Så om du vill läsa hela artikeln, ta dig till närmaste universitet och sätt dig på biblioteket och läs.
16 oktober, 2016 den 15:48
ulf
nja..nu är du lite väl försiktig, du har säkert hört politikerna stå och banka varann i huvet med forskarrapporter som tycks passa deras agendor…vore väldigt trevligt om dom fick en forskarrapport i sin hand som berättade om hur farligt det är att avverka som vi gör i sverige, hur lite det är kvar av artvänliga skogar, hur lite vi vet vad som händer när kalhuggna blottade marker ska ta hand om vatten och uttorkande solljus i en förödande kombination och hur den accelererande ytan av hårt brukade skogar har gjort det sällsynt med skogar som skulle vara lämpliga för ett alternativt skogsbruk…att det skulle uppfattas som beordrande tror jag inte, snarare skulle det uppskattas av våra politiker och ge dom råg i ryggen, storindustrin har inget samvete, och för mig är det obegripligt att det är dom som får härska i maktens korridorer, dom har ju bara ansvar för sig själva, och allt dom säger görs för att gagna dom själva… politiker, forskare och journalister har en helt annan agenda, dom ska se till att alla i ett samhälle blir upplysta på ett ärligt vis…ett exempel på industrins totala likgiltighet för annat än det som gagnar dom själva är ju certifieringen, stora miljöorganisationer har dömt ut och hoppat av, men det verkar inte bry dom i ryggen, här skrev man för några dar sen om certifiering på ”skogssverige” inte ett ord om de som hoppat av eller någon kritik, är det verkligen plattformen för skogssverige eller är det bara ännu en av alla hjärntvättande industriplattformar, var är dom fria människorna, de som får kritisera och varna, de som får säga stopp, vilka är de, var gömmer dom sig…http://www.skogssverige.se/klimat-miljo/certifiering-av-skogsbruk …sen en sak till, din sågning av 38 välrenommerade forskare jäms med skostorleken var väl lite magstark… och vad jag lärt mig om träd som dör, så släpper dom inte ut en massa kolgaser i atmosfären, det är väl snarare så att just dom får en chans att verkligen lagra kolet i marken, är det inte på det viset all olja och kol vi tar upp har bildats, eller har ni forskare nu en ny version av kollagring som ska passa industrins kalhygges modell…jag blir faktiskt allt mer bekymrad för varje gång jag har en dialog med dig lars….men du är ett riktigt politikerämne, det får du ta som det passar dig… när bjuder ni upp peter wohlleben till skogis för en paneldebatt, låt honom åka tåg upp så får han en bra bild av sveriges skogar idag….
16 oktober, 2016 den 18:29
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Träd som dör bryts ner av mikroorganismer, vilket frigör det kol de lagrat under sin levnad.
Vetenskapen kan tala om hur världen fungerar, inklusive hur skogar fungerar, men den kan aldrig tala om vad som är bra eller dåligt skogsbruk, vad som är rätt eller fel att göra. För det krävs värdering av fakta och det är precis det som politiker, och du, sysslar med. Så du är en bättre representant för politiskt agerande än vad jag är. Du har en tydlig agenda med det du påstår och väljer fakta som styrker din agenda.
Vetenskapen kan inte säga att det är ‘farligt’ med kalhyggen eftersom det förutsätter en värdering av fakta. Vad är det som skulle göra ett kalhygge mer farligt än din skog, rent objektivt utan värderingar?
Med detta avslutar jag diskussionen för denna gång.
16 oktober, 2016 den 18:51
Tomas Johansson
Lars Lundkvist konstaterar nöjt:
”Vetenskapen kan inte säga att det är ‘farligt’ med kalhyggen”.
…
Om samma kunskapsnivå skulle gälla all forskning skulle t ex medicinare kunna säga:
”Vetenskapen kan inte säga att det är ‘farligt’ att döda”.
På ett kalhygge dödar man natur.
Behövs knappast en forskningsrapport för att utreda den saken.
Men vi måste imponeras över att SLU så nöjt kan konstatera att budskapet nått världen (sverige), att naturen kan behandlas hur som helst här, bara här, att det just här är ofarligt köra sönder kvadtratmil skogslandskap, i norra sverige, där ändå ”ingen” bor.
Att denna vanskapta forskning görs i Umeå är en skam för oss som bor här uppe i skogslandskapen.
Men Umeå har aldrig tillhört norra Sverige, Umeå bestod från början mest av överblivet folk från södra sverige.
16 oktober, 2016 den 20:31
Niklas
Så, Tomas! Du menar alltså att folk i norra Sverige inte kan begripa sig på vetenskap? Det låter misstänkt rasistiskt i mina öron.
Men vetenskap handlar om att ta fram objektiva fakta. Inte värderingar.. Vetenskapen har alltså inga synpunkter på hur vida det är bra eller dåligt att döda.
15 oktober, 2016 den 06:25
Tomas Johansson
Po Tidholms svt-dokumentär om skogslänen är intressant.
15 oktober, 2016 den 17:36
ulf
”trädens hemliga liv” hoppas jag blir en obligatorisk bok i skogsutbildningen, givetvis under många lärares protester…tänk vad ställda dom ska vara…en revolution kan jag förutspå utan att blinka….hur ska man kunna bortse från alla fakta som boken grundar sig på…det kommer att bli en härlig uppvisning i hyckleri och bortförklaringar…till studenterna vill jag bara säga, bjud in författaren så fort som möjligt och upp med lärarna på podiet, vad väntar ni på…gå sen och nynna på denna låt när ni lär er ett skogsbruk som tar hänsyn till alla som behöver våra skogar… inte bara den galna kvartalsindustrin som skövlar bland flerhundraåriga perspektiv .. https://www.youtube.com/watch?v=aVo7Gd7Y0BA
16 oktober, 2016 den 20:34
Niklas
Ulf! Kanske lika bra att kräva obligatoriska studier av Marx och Mao också? Eller varför inte Pol Pot när vi ändå är igång…
17 oktober, 2016 den 13:36
ulf
det framstår allt tydligare att det är en skandal att vi inte kan komma igång med alternativa skogsbruksmetoder och ännu tydligare att det är våra forskare som håller emot, att påstå att man bara samlar fakta och inte har åsikter eller egna agendor är också högst diskutabelt ….jag tar upp ett konstaterande som de flesta känner till och som renderade mannen som skrev det att slängas ut från slus syrefattiga rum….Hypotesen
”Virkesproduktionen är hög om skiktad skog sköts så att virkesförrådet hålls lågt” kan inte förkastas efter analys av det material som utredaren själv förfogar över.Den utredning som SLU har levererat till skogsstyrelsenvisar därför felaktiga resultat och slutsatser.
Förklaringen är att utredaren dragit slutsatser enbart från en ytlig okulär analys av en punktsvärm. Detta förfaringssätt är helt förkastligt när effekter beror på många samtidigt varierande faktorer.I detta fall är det mycket allvarligare än så, ty den felaktiga informationen är en medveten lögn. Utredaren Lundqvist vägrar lämna ut sifferuppgifterna bakom sina diagram (bilaga 1.5), därför att han vet att en granskning skulle visa att hans uppgifter är felaktiga.Det är nämligen ställt utom allt tvivel,att Lundqvist varit väl medveten om att en statistisk analys av de siffror han publicerade i form av diagram (1989)och i utredningen (2012) skulle ge de resultat som
jag och Holm (2003) har funnit. Mitt uttalande bygger på det faktum att jag redan 1998 meddelade honom resultat av en multipel regressions analys
som jag hade utfört. Resultaten innebar att undervisningen av jägmästare
hade varit felaktig i många år. Troligen var detta orsaken även till att professorn i skogsskötsel, PO Bäckström, liksom övriga administratörer på SLU, redan 1999 ställde sig positiv till Lundqvists vägran att lämna ut
underlaget för diagrammen i Lundqvists avhandling.Dennavägran ledde till en juridisk process,som jag drev i många rättsinstanser under ett decennium. Den process enkan följas i de 1800 sidor som finns i form av Handskrift nr 159 på Umeå universitets forskningsarkiv.
Till denna handskrift kommer att läggas den korrespondens med SLU och skogsstyrelsen som återfinns i bilaga 1.
Den visar att båda dessa organisationer troligen önskar förhindra att
förtroendet för den svenska modellen av skogsbruk raseras.
Då den felaktiga föreställningen om att tillväxten i skog ökar med ökande kubikmassa varit förhärskande bland forskarna ända sedan 1950-talet, genomsyrar detta hela skogsnäringen. När det nu dessutom visat sig att bevarandet av skiktningen i skog förbättrar såväl tillväxt som
råvarans kvalitet,blir konsekvensen av forskarnas och myndighetens lögn en skandal av stora mått.
För att uppnå hög produktion av högvärdigt virke, dvs. hög avkastning, visar blädningsytornas resultat att man bör bruka naturligt skiktad skog med kontinuerliga uttag av mogna träd, dvs. det som kloka bönder gjort i alla tider. Detta leder till
en
stor
s
kandal när
allmänheten får klart för sig att vissa forskare medvetet har misslett politiker genom att, dels
dölja obekväma vetenskapliga resultat, dels vägra att lämna u
t allmänna handlingar
.
Det blir
än värre när det står klart att skogsstyrelsen medverka
t.
17 oktober, 2016 den 13:43
ulf
skriften slet sig på slutet men den går ju att läsa..det är ju så att det han skriver är ju egentligen allmängods, bara det att ingen törs säga det…i sverige är vi otroligt rädda att gå emot den etablerade lögnen, det kutar nakna kejsare var en du en ser, men att säga vad man ser törs ingen göra, jo en och annan, men för få…hur många gånger har jag sagt det nu,,,tänk själva människor och säg ifrån när ni tänkt färdigt….
17 oktober, 2016 den 17:50
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Vad som inte är allmängods är väl att Hagner naturligtvis fick allt material redan från början, så han har haft tillgång till det i sisådär 16-17 år. De juridiska turerna handlade i princip om att han ville att jag skulle göra alla beräkningar åt honom, och det har jag naturligtvis inte tänkt göra.
Om det nu är så att Hagner har kommit på världens scoop, att han har kommit på nåt som kan visa att alla andra forskare i hela världen har fel, då kan man ju fundera över hur det kan komma sig att han inte har publicerat detta scoop. Han har ju hela materialet och han har haft väldigt gott om tid på sig.
Vad tror du Ulf? Varför har han aldrig publicerat den där revolutionerande studien som en gång för alla skulle visa att han har rätt?
18 oktober, 2016 den 07:32
ulf
den här akademiska striden är egentligen inte avgjord, möjligtvis är det många som vill begrava den .. http://academicrightswatch.se/?tag=mats-hagner .. men frågan är ju så mycket större, vi kan väl inte på fullt alvar ägna oss åt ett skogsbruk som är så hårt kritiserat, ingen kommer att sakna de svenska brädorna eller de svenska papperet, inte ens skogsbolagen och industrierna själva, då dom ändå går mot sotdöden i sverige…att sälja ut och flytta från sverige är ju en oundviklig följd av den globala konkurrensen, så varför då låta vår natur raseras och inte ens få någon ekonomisk nytta 30-40 000 tusen jobb som försvinner i de industrierna kommer att ge plats för det mångdubbla i andra helt nya skogs relaterade jobb….jag är ingen helfrälst person på naturkultur, men det är så mycket bättre än kalhyggesmetoden som bara är ekonomi och väldigt lite miljö… http://docplayer.se/19762089-Det-ar-dyrt-med-hyggen-for-skogsagare-for-samhallet-for-miljon.html om man nu ändå inte kommer att kunna få industrin att gå runt utan att korta omloppstider så verkar det ju dessutom vara en rent livsfarlig metod…sveaskog har nu kört en laglig trädgeneration och är det levande beviset på att det inte är så bra och hållbart som forskarna har tjatat om (mycket åsikter och styrande där) ….att slutavverkningarna på sveaskogs egna marker nu går ner varje år är ju en varningsklocka av jättemodell, (att skogsstyrelsen inte får veta hur mycket dom avverkar på sina egna marker är skrämmande, vad säger aktieägarna)…. att då komma på att vi kan fortsätta ta ut som vi gör om vi sänker åldern på slutavverkningsträden, jag skulle vilja kalla det ett bedrägeri mot svenska folket, mot naturen, mot alla vetenskapliga fakta, och mot det sunda förnuftet,…svenskt skogsbruk skulle behöva en skuldsanerare, då skulle dom få reda på att det inte är bra att elda upp möblerna när det är kallt inne, att man inte kan åka på solsemester fem gånger om året och betala genom att panta familjesmyckena…att man inte kan öka på inkomsterna genom att ta telefonlån….utan man anpassar sig till sina resurser…det är detta som blir hållbart…ansvar under frihet …hur kan dom få det…sveaskog och dom andra skövlarna…när får vi se en ryggrad på svenska forskare, när säger ni ifrån, ni har sagt ja till så mycket, när säger ni nej….
18 oktober, 2016 den 11:33
Tomas Johansson
Ulf.
Ge dig, det har INTE med vinst att göra.
Den som förvaltar sitt kapital för bästa avkastning låter inte Hermans gamla galna gäng gå in och tokskövla enligt Lars Lundqvist modell.
Först gör sig den verklige kapitalisten sig klar över att marken inte får köras sönder, sedan gör kapitalisten det val som nu och i framtiden ger största möjligheter till vinst, och det är inte rysk gran, hybridasp, Contorta eller någon sådan massaskit som vi redan vet kommer ger usel avkastning i framtiden.
Stor vinst nu för stunden ger Hermans metod, men då huvudlöst mot framtida förlust.
Det är statligt förtryck, inte kapitalism.
De beräkningar som idag lurar skogsägare är så dåliga så dom inte är värda pappret dom är skrivna på, men dom genomförs under tvång och hot, då går det.
Kloka kapitalister med maximal vinst som mål skövlar inte sin mark.
Harald Holmberg är en av dom som vågar göra annorlunda, men dom är inte många.
Än…
20 oktober, 2016 den 00:19
Niklas
Tomas! Jag har svårt att se hur kalkylen kan bli lönsam om skogen /miss/sköts, så att den kan konfiskeras med hänsyn till artdirektivet.
18 oktober, 2016 den 12:01
ulf
men det är ju det jag säger tomas, att det är ekonomiskt galet att kalavverka, men kvartalsekonomerna som härskar över sveriges skogar ska snart dra vidare och suger nu det sista ur de svenska skövlade skogarna, och det har jag också förklarat att vi måste hålla ögonen på, desperata människor och deras industrier är alltid en källa till elände…de som låter sig luras att kalhugga har ju bara minskat värdet på sin fastighet med motsvarande dom fått betalt för virket och det är ju en idiotisk strategi för att tjäna pengar..att vi har politiker, myndigheter och forskare som nu riskerar att tappa ansiktet, gör ju att denna galna skogsbruksmetod har hamnat i en utdragen process, där fakta beskrivs som snömos och lögner som sanningar…väldigt sorgligt att se hur prestigefyllda maktens människor är…….men vi måste sluta någon gång, kliva ur sandlådan och ta oss ann verkligheten , mycket skräp i forskarnas pärmar borde brännas och fönster öppnas mot vår nya sköna värld…
18 oktober, 2016 den 12:13
Tomas Johansson
Ja, helt rätt!
20 oktober, 2016 den 00:28
Niklas
Jag ser inget galet i dagens skogsbruksmetoder, så länge syftet är att få fram mycket virke till låga kostnader och ändå kunna tjäna pengar som skogsägare.
Vi har ju redan konstaterat att så länge vi har allemansrätt, så går det inte som markägare att tjäna några pengar på naturturism.
Å att tjäna pengar på naturvård, går ju inte heller, med mindre att man får marken konfiskerad och – i bästa fall – får en symbolisk ersättning.
19 oktober, 2016 den 08:44
skogsbloggen
Hej,
Jag har de senaste dagarna raderat ett antal kommentarer. Självfallet ska det vara högt i tak i debatten, det innebär dock inte att jag tänker acceptera inlägg med aggressioner/anklagelser riktade mot enskilda personer. Jag vore därför tacksam om inläggen framöver kan hållas i en god och respektfull ton gentemot varandra.
Vänliga hälsningar
Malin
19 oktober, 2016 den 10:42
ulf
ja tomas jag tittade på ett avsnitt av po tidholms svt dokumentär på internett (slängde ut tvn för 20 år sen och har inte heller köpt en kvällstidning heller sen dess, rekommenderas) där intervjuas bla politiker i rovaniemi som skrattar gott åt svenskarnas tafatthet att locka turister, en glesbygdsstad med 20 tusen har växt till 60 och får besök av en halv miljon turister varje år och det för att dom snodde tomten av sverige, roligt… norges glesbygdspolitik som gör att hela norge lever gott och hade gjort det även utan oljan, att det mesta av nettot från vattenkraften går till kommunen där turbinerna står borde ju vara en självklarhet, turister åker inte för att titta på stendöda dammar där vattnet pendlar 10 tals meter och torra flodbäddar vanställer naturen…naturturismen är ju den stora hemligheten för att få glesbygden att leva, och skogsbruket den stora krossaren av vår glesbygd, när ska våra politiker förstå…något hopp finns ju inte med de rikspolitiker vi har nu som flockas runt stureplan, bucht intervjun var ju belysande, inga mer kommentarer om honom för då åker jag väl ur den här bloggen…sen undrar man varför inte skogssverige låtsas om att certifieringssystemet inte längre är trovärdigt, vad jag vet har tex naturskyddsföreningen inte varit med på 6 år, och att de två miljögrupper som är kvar inte går ur är ju bara skamligt för dom, (wwf och ornitologiska) att så många skogsägare är på krigsstigen är faktiskt inget att bry sig om, det överdrivs otroligt mycket om artskyddsförordningen, och innan dess hade 750 tusen slutavverkningar renderat i noll förbud för hela anmälda avverkningen på 10 år, snacka om bortskämda skogsägare, att det nu kanske börjar stoppas och förbjudas slutavverkningar kan vi skogsägare skylla oss själva för…vad tror man att det ska bli för reaktion från övervakande myndigheter om man som skogsägare går ut och säger att man ska hugga sin, ur mångfaldssynpunkt, värdefullaste skog på rent jävelskap…hur korkad får man bli….artförordningen kommer ju som en räddande ängel för att rädda våra sista rester av artrika skogar….och här behöver man inte ens betala…den som gapar över mycket, mister osv…..
20 oktober, 2016 den 00:32
Niklas
Ulf! Så länge vi har kvar allemansrätten, så går det ju inte att stänga av sin mark för allmänheten och begära inträde. Hade det gått, så hade det kunnat bli intressant med naturturism.
19 oktober, 2016 den 18:00
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Lars Lundqvist, du avfärdar i en kommentar ovan fakta från en kandidatuppsats med att förklara hur sådana tillkommer ”…Det är processen som examineras, inte resultaten.”.
Jag är ganska okunnig om akademisk utbildning men menar du verkligen att en uppsats som den som nämnts kan ha helt felaktiga fakta? Att det lika gärna kunde stått att det fanns exempelvis 60 procent fullskiktad skog i stället för 0,2 procent, och att det inte påverkar hur uppsatsen bedöms?
Jag har i alla fall svårt att tänka mig att studenter skulle vara så totalt ointresserade så att de inte gjorde sitt bästa för att ha riktiga fakta.
En annan fråga, om slu:s forskare som du säger, ”aldrig kan tala om vad som är bra eller dåligt”, varför då inte bara rycka på axlarna åt om det knappt finns någon flerskiktad skog kvar? Det är ju varken bra eller dåligt.
20 oktober, 2016 den 08:33
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Hej Ylva,
Jag förklarade förmodligen otydligt.
Till att börja med, Kandidatarbetet är en kurs på vårterminen i jägmästarprogrammets tredje år. Målet med kursen är att introducera studenterna till ett vetenskapligt arbetssätt. De ska lära sig att formulera en frågeställning/hypotes, samla relevant vetenskaplig litteratur, analysera data, skriva ihop en kandidatuppsats, och presentera sin studie muntligt. Det är alltså inte resultatet i sig självt som är det viktiga, utan att de lär sig hur man genomför och redovisar en vetenskaplig studie.
Kursen omfattar totalt 10 veckor och studenterna arbetar två och två. I dessa 10 veckor ingår föreläsningar om vetenskapligt arbetssätt, hur man söker vetenskaplig litteratur, osv, men också muntliga redovisningar av alla arbeten Den totala tid som studenterna har till förfogande för själva arbetet handlar i realiteten om mindre än 8 veckor. Av dessa 8 veckor behöver de ungefär 6 för att skriva ihop hela arbetet på ett korrekt sätt, så det är ungefär 2 veckor kvar för att samla in och bearbeta data.
För att studenterna ska ha en chans att slutföra arbetet i tid så måste vi gena på olika sätt, och det gör vi genom att exempelvis begränsa vidden av frågeställningen, begränsa mängden data som ska analyseras, minimera eller helt eliminera behovet av eget fältarbete, förenkla de beräkningar och analyser som ska göras, osv.
Syftet är alltså inte att ta fram ny revolutionerande kunskap, utan att studenterna ska lära sig hur man gör. Kandidatarbetena är väldigt uttalat ett utbildningsmoment, inte forskning. Därför är processen viktigare än resultaten. Det betyder inte att allt studenterna kommer fram till är fel, långt ifrån, men det betyder att man inte kan betrakta kandidatarbetena som kvalificerad forskning.
När det gäller det kandidatarbete som Ulf länkade till så byggde det på så kallade kNN-data. Detta är simulerade värden för skogen, baserat på satellitdata och riksskogstaxeringens ytor. Den centrala frågeställningen för studenterna var inte att kvantifiera mängden blädningsbar skog i Vilhelmina kommun utan att se om det gick att identifiera blädningsbara skogar utifrån kNN-data.
Din avslutande fråga, om ”bra eller dåligt” handlar om nåt helt annat. ”Bra” och ”dåligt” är värderingar och det ryms därför inom moral, etik, livsåskådning och andra värderingssystem. Vetenskapen varken kan eller ska värdera på det viset. Vetenskapen kan tala om vad som händer om man gallrar en skog, men inte säga om det är bra eller dåligt att gallra. Vetenskapen kan förklara vad som händer på ett kalhygge. Hur markfuktighet och -temperatur påverkas, hur växt- och djurarter påverkas, hur markberedning påverkar rotutveckling på planterade trädplantor, osv. Men vetenskapen kan inte säga om det som sker är bra eller dåligt i nån mer allmän mening, eftersom det förutsätter ett visst perspektiv och att man tar ställning för eller emot det ena eller andra. Hyggen gynnar vissa växter och djur och missgynnar andra. Är det bra eller dåligt? Blädning gynnar vissa växter och missgynnar andra. Är det bra eller dåligt? Det är en fråga om värderingar, åsikter, och det kan inte vetenskapen svara på.
22 oktober, 2016 den 19:02
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Nej, du var tydlig i din första kommentar. Jag förstod vad du menade men antog ändå att fakta från uppsatsen skulle vara lite åt rätt håll.
Men om vi lämnar just det arbetet så säger du alltså att vi inte har någon kunskap om hur Sveriges skogar är sammansatta. Det tycker jag är ganska skrämmande, inte minst med tanke på det här blogginläggets ämne.
Vad gäller frågan om bra och dåligt så skriver du ”vetenskapen”. Jag menar att man måste skilja på ”vetenskap” och ”forskare”. Forskare tar fram fakta – som är vetenskap. Men forskare väljer vad man vill forska om, presenterar sina resultat, samarbetar med andra för att se större helheter.
Det finns vissa värden som samhället, politiker, myndigheter och allmän opinion, påstår sig stå upp för. Som biologisk mångfald, levande skogar och ett rikt växt och djurliv. Här har forskarkåren en uppgift. Att tala om vad som är bra eller dåligt för dessa värden, och inte lämna den analysen till okunniga politiker och ekonomiska särintressen.
22 oktober, 2016 den 23:36
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Jo vi har mycket kunskap om hur skogarna ser ut, men inte tillräckligt bra koll på strukturen så det går att säga hur mycket fullskiktad skog det finns.
Självklart måste man skilja på vetenskap och forskare. Det ena är metod, det andra är människor. Vetenskapen kan säga hur olika saker påverkas. Förklara och kvantifiera. Men inte värdera, inte säga vad som är bra eller dåligt. Forskarkårens uppgift är att forska, att bedriva vetenskap, inte att påstå saker som vetenskapen inte kan uttala sig om.
23 oktober, 2016 den 09:21
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Så forskarkåren kan inte göra en värdering av vad som är bra för exempelvis biologisk mångfald i en viss biotop? Då har vi helt olika åsikt eller talar förbi varandra.
Problemet är att forskaren, som alla människor, behöver en inkomst och vill ha en karriär. Därmed är de till stor del styrda av de som står för finansieringen och val av forskningsområden och resultat blir därefter.
23 oktober, 2016 den 10:41
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Nej, ”forskarkåren” kan inte tala om vad som är bra eller dåligt för det ena eller andra, såvida du inte egentligen menar ”som ökar eller minskar” det ena eller andra. Om något ökar eller minskar är kvantitativt, objektivt. Om något är bra eller dåligt är subjektivt, en värdering.
Val av forskningsområden är subjektivt, beroende på vad man är intresserad av, vilka idéer man får som forskare. Men vilka resultat man får fram är objektivt.
Hur man skaffar fram finansiering för forskning skulle vi kunna ha en helt egen diskussion om eftersom det är ett ganska stort ämne. Men viktigt att komma ihåg är att ungefär hälften av all forskning som bedrivs är finansierad av fasta fakultetsanslag och inte alls beroende av att man lyckas övertyga någon annan om hur viktig forskningen är. Dessutom, även de forskare som är beroende av extern finansiering för att få hålla på med sin forskning är nästan utan undantag mer intresserade av forskningen än av den egna karriären. Forskningen kräver så stort engagemang att det går inte att forska år efter år om man inte verkligen brinner för det man håller på med. Forskning fungerar inte som ett vanligt jobb, som börjar kl 8 och slutar kl 17.
Sen har vi steget ”publicering”. Det går en skarp gräns mellan det som är publicerat i peer-reviewed journals (där andra forskare granskar om det man vill publicera håller måttet eller ej) och övrig publicering. Dålig forskning blir nästan aldrig publicerad. Det finns undantag, men för att få sin studie publicerad måste man övertyga andra, okända forskare om att det man gjort håller måttet. Och väldigt mycket av det som görs blir aldrig publicerat eftersom det är för dåligt genomfört. Mindre än hälften av alla manuskript som skickas in blir publicerade. Att sen en och annan halvdan studie ändå blir publicerad är en annan historia.
Jag känner till några få ”forskare” som låter de egna åsikterna styra vilka resultat de presenterar och hur de presenteras, men ingen av dom är aktiva vid något universitet. De påstår sig vara forskare, presenterar ibland sig själva som professorer även om de faktiskt inte är det, men sysslar egentligen med vanlig lobbying fast under nåt slags pseudovetenskaplig täckmantel. Och de publicerar sig inte i vetenskapliga tidskrifter.
Avslutningsvis, det finns oftast en väldigt stor skillnad mellan hur forskare och ”pseudoforskare” hanterar befintlig kunskap. Forskare tar med studier som talar både för och emot den egna idén och försöker logiskt motivera varför den egna idén är mer trolig än motsatsen. Pseudoforskarna bortser vanligen helt från alla studier som inte stödjer de egna idéerna och låtsas helt enkelt att allt talar för att den egna idén är korrekt. Eller så avfärdar man bara all forskning som talar emot de egna idéerna och säger att den är felaktig. Den här skillnaden kan ofta användas även för att bedöma trovärdigheten hos den forskning som publiceras. Redovisar forskarna även motargument och hanterar dessa logiskt och respektfullt? Om inte så är det knappast bra forskning.
Ska ”forskarkåren” uttala sig politiskt? Nej, jag tycker inte det, eftersom det gör väldigt svårt för omgivningen att veta när forskare uttalar sig som objektiva vetenskapare respektive som opinionsbildande lobbyister. Och om man inte vet det så vet man ju inte heller vad som är fakta respektive åsikter.
23 oktober, 2016 den 21:08
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Ursäkta mig Lars, men nu ägnar du dig åt hårklyverier, eller ordskräck kanske. Naturligtvis kan du säga att något är bra för en ökad biologisk mångfald, lika väl som att något ger en ökning av biologisk mångfald. Det betyder, och är, exakt samma sak.
Du kanske inte gör det men många andra forskare ser mycket allvarligt på hur finansieringen sker i dag.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jagarna-betalar-svensk-viltforskning/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=855121
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2081058
Självklart vet jag att det finns forskning av skiftande kvalitet, och diverse professorer som driver egna hjärtefrågor, med eller utan faktastöd.
Bland det värsta skräckexempel jag sett på vinklad och och usel ”forskning” är en nyligen godkänd doktorsavhandling på slu. När dåliga avhandlingar med en agenda godkänns, då kan det vara svårt för folk att veta vad som är fakta och vad som är åsikt.
Om däremot forskare (vilket inte alls är ovanligt) uttalar sig om vad de tycker, baserat på deras faktakunskap så klarar vi nog av att skilja på vad som är vad.
19 oktober, 2016 den 18:47
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Tomas J, jag delar helt din uppfattning om Sveaskog och staten som ansvarig för skogsskövling, men det är inte bara Norrland som drabbas. Även längre söderut härjar sådana som Bergvik och Karl Hedin utan hänsyn vare sig till natur eller till människor.
”Har inventering av rödlistat gynnat eller skadat skogsekosystemet som helhet.” skriver du och är kritisk till SNF.
Vad svaret än är på den frågan så är det staten och inte SNF som bildar naturreservat. Att privatpersoner ser att fantastiska skogar hotas av skövling och arbetar för att just de ska skyddas kan jag inte se något fel i.
Som du säger så ska de som skadar naturen jagas, inte de som är varsamma om den. Det är, eller borde, vara självklart.
20 oktober, 2016 den 00:47
Niklas
Ylva! Någon har aktivt skapat dessa ”fantastiska” skogar, troligtvis med avsikt att en gång kunna slutavverka denna skog och därmed frigöra välbehövliga pengar. För det är ju i slutavverkningen som de stora pengarna finns! Så om skogen ”skyddas”/konfiskeras, så fryser ju dessa välbehövliga pengar inne för den drabbade skogsägaren.
De som aktivt verkar för att ”skydda”/konfiskera skogen är ju således att jämföra med tjuvar och banditer i skogsägarens ögon. Slutavverkningen står ju för ca 70-80% av rotnettot under en omloppstid. Så att om skogsägaren förbjöds att slutavverka sin skog, skulle det få ungefär samma konsekvenser för skogsägarens inkomst som om arbetarna i Sverige plötsligt fick nöja sig med bulgariska löner. Å då borde facket gilla detta enligt dig eller? Skulle knappast tro det…
20 oktober, 2016 den 09:32
NN i ankdammen
Niklas; Tror du verkligen att det är skogsägare – skogsbrukare som skapar skogar med höga naturvärden!?!.
Vissa miljöer har skapats och bibehållits genom mänsklig hävd. – Men inte med den metodik som nu används. Och att återgå till forna tiders bruk är det inte många som vill.)
När det handlar om skogliga naturvärden så är det inte mänskligt brukande som skapar dessa utan skogens egna processer. Det är ju inte så att de skogar som uppvisar höga naturvärden är nygallrade eller nyplanterade. Nej,det är skog som länge har fått stå utan så kallad skötsel.
Att det sedan råkar vara någon som äger just den skogen gör ju inte att ägaren är ”skapare av verket” på annat sätt än att man som ägare just inte har gjort något.
Och det är väl väl så långt, men frågan om dessa naturvärdens framtida bibehållande brukar komma upp just när denna ägare- ickeskapare bestämmer sig för att göra något. DVS hugga ner skogen och därmed radera merparten av dess naturvärden.
Å, du! Jag ifrågasätter inte det privat ägandet i sig. ( Jag vill poängtera det då det verkar vara en känslig fråga för vissa i skogsdebatten. ) Men att tro att det är skogsbruk som generellt skapar naturvärden i skogen är verkligen häpnadsväckande naivt. – Men man har ju trott att jorden är platt, och dessutom centrum i universum, och det gick ju också över….
20 oktober, 2016 den 21:58
Niklas
NN! Det är självfallet skogsägaren som aktivt skapar naturvärdena genom sitt brukande. Hur?
1 Det är skogsägaren som avgör syftet med sitt skogsägande. Med drygt 300 000 privata skogsägare erhålls per automatik en stor variation i skogsbruket, beroende på intresse och förutsättningar..
För en del skogsägare är inte virkesproduktionen prio nr 1, utan det kan t.ex. vara att göra en promenadvänlig strövskog, eller fixa egen ved. Tidigare var t.ex. skogsbetet prio nr 1 på många gårdar, eller träkolsframställning.
2 Det är markägaren som bestämmer om vilka åtgärder som ska utföras i vederbörandes skog, när de ska utföras och hur de ska utföras. Att inte göra något nu utan avvakta x antal år, är ju också en aktiv åtgärd.
3 Beroende på vilken åtgärd som görs, när den görs och hur den görs, så varierat givetvis också resultatet i den kvarvarande skogen. Att röja och/eller gallra fram höga naturvärden är i sig ingen större konst, även om det ekonomiskt sett snabbt blir Ebberöds bank för skogsägaren. Ofta räcker det ju långt att släppa fram lövet och spara en del evighetsträd.
4 Att inte göra något under en hel omloppstid, leder ju ofta till djungelartad snårskog och massiv självgallring. Visserligen kan en del småfåglar söka skydd där, men någon trevlig skog att besöka lär det aldrig bli.
5 Glöm aldrig den historiska dimensionen. Människan har för sin överlevnad ofta varit och petat i till synes otillgängliga skogar. Kanske låg det lite backstugor, jordkulor eller dagsverkstorp där för säg 150 år sedan. Eller låg det en gammal hytta där för 250-300 år sedan, var på den omgivande skogen då var kalhuggen?
21 oktober, 2016 den 15:38
Tomas Johansson
Att hugga kalt en begränsad yta innebär ingen katastrof för all framtid.
Men att köra sönder stora områden, plantera monokulturer, gödsla, dika mm. Då talar vi om att ekosystemet är skadat för mycket lång tid framöver.
21 oktober, 2016 den 20:44
Niklas
Tomas! Det är ingen katastrof, ty det formas ett nytt välfungerande ekosystem.
22 oktober, 2016 den 09:56
Klas Ancker
Niklas skriver:
”4. Att inte göra något under en hel omloppstid, leder ju ofta till djungelartad snårskog och massiv självgallring. Visserligen kan en del småfåglar söka skydd där, men någon trevlig skog att besöka lär det aldrig bli.”
En 10-15 årig plantage är snårig, som är svår att ta sig fram i.
En gammelskog är luftig och lätt att gå i ofta med mycket bär.
22 oktober, 2016 den 21:03
Niklas
Klas! För att en s.k.gammelskog ska vara lätt och luftig, fordras skötsel i form av gallring och röjning! Annars kommer som sagt undervegetationen upp, särskilt på blöta partier. Å då blir skogen inte särskilt besöksvänlig.
23 oktober, 2016 den 12:27
ulf
du niklas gillar ju det som görs med svenska skogar, ska vi bry oss om det egentligen och dina tillyxade svar och ”kloka” förklaringar, nej inte alls…en verklig omloppstid är 120 år och att det skulle behövas människor för att göra en gammelskog lätt och luftig är ju dravel på högsta nivå, vid 120 års ålder utan människor har en mörk bauerskog skapats och det är inga problem att vandra runt i såna skogar, kronorna släpper inte ner många procent ljus i dom skogarna, och bara mossan trivs, det är därför det inte växer någon undervegetation att tala om, men den kommer när ett träd faller eller avverkas i en luck huggning…men vi är många som saknar de gamla blädade skogarna som numera är borta, och även baurskogarna var fina att gå in i bara dom inte var för dominerande …under 6000 år fick skogarna vara ifred, eller skattades på träd för husbehovet, vilket bara var några procent av tillväxten innan nån idiot kom på att det bästa för dessa skogar var att bli en åkermark åt industrin…inte ens under värsta industriepoken på 18talet var det någon fara för våra skogar…myterna om de sönderavverkade skogarna berättar inte något intressant när slus skogsfolk får härja med sanningen, kom du en mil från en älv eller väg så var det urskog, du kunde vandra i dagar, inte en stubbe någonstans…ni är så lättlurade, stackare, det är ju ni som förlorar på detta förfalskande av verkligheten, ni skogsägare har numera inget att erbjuda för att kunna påverka era liv, ni är fast i kalhyggeshelvetet ni har blivit små lydiga fän som med jämna mellanrum mjölkas på era ägodelar, inte nog med det ni har skrivit ett kontrakt med er plantering, som går vidare i nästa generation, och ni sitter med stockholmssyndromet allihop och försvarar era fångvaktare…nu när världen har packat kappsäcken och ska ge sig ut och upptäcka med tjocka plånböcker då har ni inget att sälja…hur kunde det bli så här eller ska jag säga skyll er själva…
23 oktober, 2016 den 18:18
Klas Ancker
Idag är det inte så många, som besökt en gammelskog och ännu färre en urskog. Om man beger sig till Ryssland några mil innanför Finsk-Ryska gränsen (i jämnhöjd med Skellefteå), finner man där skogar, som aldrig avverkats sedan istiden, med tallar som är 500-700 år och helt friska. Man märker snabbt att skogarna är lätta att gå i och tämligen glesa. Här och var får man dock kliva över enstaka lågor.
23 oktober, 2016 den 22:23
Niklas
Ulf! Lite fakta kring s.k. John Bauer-skogar http://www.faktoider.nu/bauerskog.html
F.ö. trevliga skogar att relaskopera och höjdmäta i
Klas! Utan att ha besökt dessa skogar du hänvisade till, så misstänker jag att det finns en hel del bitar där, som man idkat svedjebruk på. Östfinnarna var ju väldigt duktiga på svedjebruk (huuhta), varför Sverige gärna ”importerade”* dessa till t.ex. finnbygderna i Värmland.https://sv.wikipedia.org/wiki/Skogsfinnar
*Notera att Finland på denna tid tillhörde Sverige och var då helt enkelt den östra rikshalvan.
23 oktober, 2016 den 22:27
Niklas
Ulf! Lite fakta om s.k. John Baurer-skogar http://www.faktoider.nu/bauerskog.html
F.ö. är ju dessa skogar väldigt trevliga att volymberäkna – givet att man får hugga dem förstås.
24 oktober, 2016 den 06:46
ulf
niklas, jag vet inte varför du tjatar om en skogstyp som är nästan utrotad i sverige och hur den är beskaffad, om man nu råkar ha en av dessa små oaser i sin ägo och den skulle vara svårframkomlig så röjer man väl en stig på på en helg, vad är problemet…läste en intressant artikel om sveriges skogsexport under kriget 1939-44 före kriget fanns ingen export att tala om till tyskland, men från 1939 ökade exporten tusentals procent, danmark och norge var ockuperade så vi levererade bara över gränsen till packet som avrättade våra grannar…..har inte svensk skogsindustri en ”härlig” moral…man slutar aldrig att förvånas över den enda industri i sverige som har frihet under ansvar…och nu är målet att få ner omloppstiden till 45 år annars går det åt helvete med ”hållbarheten” man på frivillig väg jobbat med sen 40 talet… ska man skratta eller gråta…att flera forskare nu upptäckt hur träd har ett socialt liv skrämmer skiten ur industrin, det blir svårt att se på kalhyggen med likgiltighet när man vet hur skogar fungerar…industrins motdrag är att börja raljera om att vi eldar kadaver i kaminen och att vi sliter sönder lik för att göra papper, ja industrin kan vara stolt över sin retorik….och vi normala tänkande människor hade inte väntat oss något annat från det hållet…det är ju den vulgära attityden som ruinerat svenska folket och framförallt landsbygdsbefolkningen på uteblivna turistinkomster…det enda som finns kvar av arbete inom skogsbruk i glesbygd är några skördare, skotare och en jävla flock av uppköpare som jagar bonusar….http://www.forestry.se/nyheter/som-en-omvand-dammsugarforsaljare ..
24 oktober, 2016 den 16:20
Klas Ancker
Niklas skriver: ”Utan att ha besökt dessa skogar”.
Vi letade just efter stubbar och fann inga. Stubbar kan ju bli mycket gamla. Naturligtvis har det funnits människor här, men någon ”skötsel i form av gallring och röjning” i större skala har inte varit fallet.
Däremot har IKEA varit där och kalhuggit stora urskogsområden samt omformat dem till plantager.
Vi besökte också granurskogar i Archangelsk-provinsen. Även där fann vi där lagom glesa urskogar utan besvärande ris på marken.
Kan du, Niklas, komma med en trovärdig förklaring till detta?
24 oktober, 2016 den 20:06
Niklas
Klas! Både ris och stubbar hinner ju ruttna ner mellan en sistagallring och en försenad slutavverkning. Är som sagt var mycket tveksam till att det skulle finnas några urskogar att tala om i norden, annat än möjligtvis vissa tekniska impediment.
Att kommunistryssland inte hade vett att nyttja sina enorma naturresurser särskilt väl, är ju välkänt och en starkt bidragande orsak att de kollapsade i början på 1990-talet. Så det kan ju mycket väl finnas urskogslika skogar där. Men då är det väl bra att IKEA kommer dit och rättar till kommunisternas oförmåga till skogsbruk.
24 oktober, 2016 den 20:16
Niklas
Ulf! Öka virkesexporten med ”tusentals procent” säger ju inte mycket om volymerna, då ökningen skedde från ”nästan ingen ting”. Dessutom var det ju bra att vi kunde hålla oss neutrala under andra världskriget och slapp få vårt land sönderbombat. Det var nog många svenska människoliv som räddades därmed.
Är det något som inte är hållbart, så är det ju naturturismen. Se bara på vad som sker i jämtlandstriangeln http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6526404
24 oktober, 2016 den 21:01
Klas Ancker
Ditt svar, Niklas, avslöjar att du är djupt okunnig.
26 oktober, 2016 den 01:46
Niklas
Klas! Så du tycker jag är okunnig för att jag ifrågasätter om ”dina” påstådda urskogar verkligen är urskogar? Mycket märklig slutsats i så fall, tycker jag.
23 oktober, 2016 den 11:10
ulf
i bland undrar man hur detta ska sluta, när staten inte ens kan bestämma över sin egen egendom, (våran) , sveaskog har i 30 år ålagts att sälja ut sin industri och bara vara ett skogsägande/försäljande bolag…absolut inget har hänt, vem bestämmer över sverige, industrin eller dom folkvalda….hur är det då med kontrollen på de andra skogsbolagen och deras hänsynslösa framfart…ja vi ser… men är det någon som förstår…
23 oktober, 2016 den 11:23
Tomas Johansson
Dom säljer ut sina sönderkörda hyggen.
Värdet är inte högt, alla inser varför.
Framtiden blir att restaurera eländet.
Andra får betala, som vanligt.
23 oktober, 2016 den 22:48
Niklas
Ulf! Varför ska du ha monopol på vidareförädling från egen skog. Sveaskog vill också kunna vidareförädla sin skog och därmed tjäna mer pengar åt oss alla.
23 oktober, 2016 den 23:27
Tomas Johansson
Skillnaden är att Sveaskog förvaltar gammal kronskog, kungens privata egendom en gång, det som nu är svenska folkets skog.
Dom har ingen rätt att göra vad dom vill med den, som en vanlig ägare som köpt eller innehar den på ett normalt sätt.
Envåldshärskare konfiskerade skogen av dom som inte kunde försvara sig.
Skötseln bör vara anpassad till det rättsväsende som gäller nu.
Förstörelse för kortsiktig snabbvinst är brottsligt.
Särskilt som de rättmätiga ägarna snuvas på den profit som gjorts på alla enorma kalhyggen.
24 oktober, 2016 den 20:18
Niklas
Tomas! Hade inte Sveaskog gått med vinst, hade ju skattetrycket varit ännu högre.
23 oktober, 2016 den 13:51
ulf
lars som säger att han är den som forskat mest på blädning och alternativa skogsbruksmetoder är ju den som då också skjutit den i sank…det har ju alltid låtit så här…”Sammantaget gör det
att omvandlingen från enskiktat till
fullskiktat kan beräknas ta mellan 100
och 200 år. Man kan också förvänta
sig att produktionsnivån sjunker under
omvandlingsfasen, eftersom det inte
går att upprätthålla ett optimalt produ-
cerande bestånd för vare sig trakthyg-
ges- eller blädningsbruk.
Att byta från blädningsbruk till
trakthyggesbruk är däremot synner-
ligen enkelt, eftersom det bara är att
slutavverka skogen.” och vad ska man då göra från politikerhåll vilken politiker tänker i dag 200 år framåt i tiden, vad ska han säga till industrin och till sina väljare…lars får ursäkta men att gömma sig bakom nån skenhelig ”jag bara säger som det är” duger inte, om man låtsas att man inte påverkar när man gör det är man feg…när nu så många rön förklarar hur dåligt det är med kalhyggesbruk måste man som forskare vara ärlig och ta med de aspekterna i sin forskning…ingen forskare skulle komma undan idag med att mäta skallar på romer för att dom är bäst på att tjäna pengar sittande med skål utanför butiker…och att man inte värderar det på något vis…här är lars forskning sidan 10 http://www.skogforsk.se/contentassets/e476f6471a8c487d8e5318fe7fbaa69c/redogorelse-5-2006-low.pdf ..
23 oktober, 2016 den 17:34
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Ulf, menar du på fullaste allvar att det vore bättre att _inte_ säga som det är? Att istället bara hitta på och säga nåt som folk hellre vill höra?
Självklart påverkas både politiker och allmänhet av fakta. Det är väl det som är meningen med att låta forskare ta fram fakta? Vad menar du är alternativet?
Jag har aldrig forskat om effekter av kalhuggning. Det finns det andra som gör. Därför vore det väl väldigt märkligt om jag i diskussionen om hyggesfritt skogsbruk helt plötsligt skulle börja diskutera vad som händer om man bedriver trakthyggesbruk?
Att omvandlingen från enskiktat till fullskiktat tar väldigt lång tid, förmodligen ett sekel eller mer, är ett faktum. Du undrar hur politiker ska förhålla sig till det? Den frågan måste du naturligtvis ställa till politikerna. Men att du inte gillar fakta är knappast ett skäl för att förtiga fakta. Om kartan inte stämmer överens med verkligheten, ska man då förkasta verkligheten och hålla fast vid kartan, eller ska man ändra kartan?
23 oktober, 2016 den 19:01
ulf
lars…om det på 200 års sikt kommer att vara en total katastrof för skogsbruket att minska den biologiska mångfalden, som andra forskare (kanske inte lika duktiga som du) måste detta då inte tas med i en bedömning vad som är den lönsammaste metoden att bedriva skogsbruk (och varför ska vi överhuvud taget jämföra med en naturvidrig metod, när det finns uppenbart mer naturvänliga) http://www.natursidan.se/nyheter/enormt-varde-i-att-bibehalla-biologisk-mangfald-i-skogar/ … du kan inte komma undan ditt ansvar till att vi fortsätter kalavverka, du har påverkat våra lagstiftare, eller åtminstone fördröjt en oundviklig tillnyktring ..det är min tro…du skriver tex.. ”Utöver skogsskötselsystem och skogsskötsel åtgärder så har det från tid till annan florerat någon form av grundläggande moraliska och filosofiska riktlinjer för hur skogsbruk bör bedrivas. Dessa skulle kunna sammanfattas under begreppet ”skogsbruks filosofier”. Det är idéer som New Forestry och Pro SilvaTvå aktuella exempel är Naturkultur och Continuous Cover Forestry”
…om nu det är så att vi ska bry oss om vad ni forskare kommer fram till, så måste också ni forskare dra några logiska slutsatser av ert forskande, det behöver inte betyda att ni har åsikter, utan ni kan kalla det ”kompletterande fakta”….en bilreparatör som säger ”du har en liter olja i din motor” och kunden då frågar är det bra eller dåligt…ska du verkligen svara honom ”det är inte min sak att svara på, jag reparerar bilar” eller som här ovan förklena andra forskare med att deras fakta är ”skogsbruks filosofier” ska ni forskare verkligen lämna till industri och politik att avgöra vad dom ska göra med så motsägelsefulla fakta…jag kan likna vårt ekosystem med en muralmålning, för att kunna betrakta den på ett rättvist sätt måste du se hela bilden, du kan inte stå en meter ifrån muren och rabbla här är det blått, flytta dig en meter och säga här är det rött…visst det är fakta men ack så meningslösa….
23 oktober, 2016 den 21:13
ulf
hoppas du hänger med nu lars, det händer mycket och det verkar ju som svenska skogsforskare har blivit riktigt akterseglade det senaste året, det verkar ju finnas pengar att tjäna också, kanske det enda som kan få er att vakna upp ur självgodheten…tänk om ni forskat så till den milda grad att vi förlorat BÅDE vår natur och våra pengar, hur ska ni förklara det, det räcker nog inte med att säga att finland och oregon kör samma skitmodell…..”Researchers calculated that the amount of loss in productivity that is associated with the loss of tree species richness would have an economic value of up to a $500 billion per year across the world.”
läs i kapp lite nya kunskaper som ju slänger svenska modellen på soptippen ..http://wvutoday.wvu.edu/n/2016/10/13/wvu-lead-research-shows-loss-of-tree-diversity-could-lower-global-forest-productivity-inflicting-billions-per-year-of-loss-in-forestry ..god natt sverige..
23 oktober, 2016 den 23:32
Tomas Johansson
Så blir forskning av forskare som har sunda värderingar, kan skilja på rätt och fel, drar riktiga slutsatser.
Det är långt från SLUs ledande profeter.
24 oktober, 2016 den 20:23
Niklas
Tja, de kör väl inte efter den svenska modellen precis. Därav resultatet.
23 oktober, 2016 den 21:15
Ylva Lindberg (@Varglisa)
Det är lugnt Tomas, jag är rätt bra på att sovra i ordflöden:)
Du har en bra poäng i hur olika man ser på skogsskövling och plantageverksamhet i Sverige jämfört med andra länder.
24 oktober, 2016 den 08:33
ulf
men var åker då de naturälskande svenskarna för att komma bort från det vidriga kalhygges sverige…..ja 1,1 miljoner svenskar tog sin tunna plånbok och drog på semester till norges natur, här ökar naturturismen stadigt, medan den sjunker rejält i sverige…http://www.mynewsdesk.com/se/visitnorway/pressreleases/norge-allt-mer-populaert-resmaal-foer-svenskar-1589917 .. är det inte sorgligt…jag har en kompis som i 20 år levt på turister i bergslagen, han hade 5 anställda som försörjde sina familjer i en ort som lagt ner alla större industrier, bla det mesta som har med skog att göra… sen en dag kom en skördare och en skotare från dalarna ..två man, som på en vecka ruinerade det mesta av naturen som var motorn i företaget, flottfärden….som var navet och som drog in en stor del av inkomsten, via uthyrning av rum, utemiddagar i en fantastisk 100årig tallskog vid älvkanten, bröllop, företagsevenemang mm…nu gled flotten utefter ett sönderharvat fruktansvärt fult hygge och allt blev bara pinsamt….100timmars jobb, för dalateamet, blev nackskottet för fem familjer och vem vet, kanske många års eller decenniers inkomster… problemet med kvartalsekonomer är att dom har horisonten tatuerad i näsroten, och saknar hjärta. och om dom skulle ha något, så vill dom inte veta, rädda och fega som dom är…dom är som tjyvar som bränner upp bilen för att dölja fingeravtrycken….
24 oktober, 2016 den 20:42
Niklas
Din kompis ägde väl inte marken eller ens betalade ett vettigt arrende för att nyttja den och då sysslade h*n ju med parasitism. Sådan parasitism ska ju inte samhället gynna.
Nä, hade din vän köpt marken, så hade h*n kunnat styra över den på ett helt annat sätt. Fast då hade väl flottningsfärderna blivit så dyra, att de gått omkull om de inte hade avverkat skogen ändå.
Sedan har ju den norska kronan åter blivit billig, varför det inte blir fullt så dyrt för svenskar att semestra där.
24 oktober, 2016 den 09:38
ulf
är det inte fantastiskt vad vi lägger våra skattepengar på, och hur lydigt svenska forskare ställer upp på att leverera något som passar den skövlande makten…är det någon tänkande människa som kan få ihop ett renrakande av sly ur vår natur med naturvård, ja dessa forskare lyckades, och det ska ge 1500 jobb, man tar sig för pannan och undrar…..när ska dom ge sig…vi betalar, energimyndigheten beställer och forskarna gläfser snällt i knät på maktens galningar…https://www.slu.se/ew-nyheter/2016/10/sly–forbisedd-energiresurs-med-ovantad-potential/
24 oktober, 2016 den 20:44
Niklas
Tja, det är väl bara bra att skörda lite biomassa från kraftledningsgator och dylikt. Eller är det bättre att elda importerade maffia-sopor, menar du?
24 oktober, 2016 den 10:38
Tomas Johansson
Redigerad raderad text:
Ylva, Lars Lundqvists uppgift är att förvirra begreppen.
SLU, Skogsstyrelsen, Sveaskog m fl har som uppgift att marknadsföra en åsikt, att marknadsföra den svenska modellen, att det sönderkörda svenska kalhygget är bra för miljön, framtiden och klimatet. Allt som det statliga skogsväsendet hållit på med i norr i femti år.
Genom att staten backar upp denna forskning så tror politikerkåren på det, trots att dom egentligen vet att renrakning av skog är katastrofalt, åtminstone förstår dom det när det görs utomlands, då kan t o m Sverige vara med och stoppa skogsskövling, men här hemma råder total förvirring och förnekelse.
I verkligheten utgör kalhyggen det största klimathotet.
Den största faran för mänsklighetens framtid.
24 oktober, 2016 den 15:31
Tomas Johansson
SNF är en skitnödig organisation, en garanti för det konservativa.
Därför är en fönyelse av miljöorganisationerna en förutsättning för framgång.
Jag uppftattar det som att både miljöintresserade och skogsägare känner samma avsky för SNF.
24 oktober, 2016 den 20:46
Niklas
För en gångs skull är jag beredd att hålla med dig.
26 oktober, 2016 den 08:34
Klas Ancker
Från tidskriften Science:
Liang et al gör en ekonomisk beräkning av de ekonomiska konsekvenserna av att övergå till monokultur. => 26-66 % reduktion av produktion i kommersiellt betydelsefulla skogar.
A drop in species richness from the current level to one species would lead to 26–66% reduction in commercial forest productivity in the biomes that contribute substantially to global commercial forestry (fig. S4), equivalent to 166–490 billion US$ per year (1.66 × 1011 to 4.90 × 1011, constant 2015 US$, calculated by multiplying the foregoing economic value-added from FAO and the other study by 26 and 66%, respectively.)
http://science.sciencemag.org/content/354/6309/aaf8957
26 oktober, 2016 den 19:52
Niklas
Den beräkningen tar ju knappast hänsyn till den svenska modellen. Dessutom är det ju långt ifrån all produktion som är kommersiellt gångbar, varför forskarna bör göra om sin beräkning från grunden.
26 oktober, 2016 den 23:34
Tomas Johansson
Den svenska modellen är engångs.
Dom räknar vad som ger mest stålar på en avverkning, struntar i nästa.
Det är den nuvarande svenska modellen.
Endast känslolösa förvaltare på Sveaskog är helt nöjda med den, eftersom de skiter komplett i vad som händer sen.
28 oktober, 2016 den 23:27
Niklas
Tvärt om, Tomas! Många är nöjda med den svenska modellen, men den har ju bara drygt 20 år på nacken. Inte ens en hel omloppstid i ett hybridaspbestånd…
27 oktober, 2016 den 19:01
Tomas Johansson
Lyssnade just på debatt på P1 Klotet om skog.
…
Ja det var så uselt så man baxnar, svimmar, skrattar ihjäl sig.
Dom vet inte ens vad det heter, ”hyggesfritt” skogsbruk, det är som djurfri djurhålling, KALhyggesfritt heter det.
Helt hyggesfritt är det bara i reservaten.
SNFs johanna Sandahl medverkade.
Inte en enda gång nämndes att skogen är ett av de två ekosystem som upprätthåller livet på klotet. Skogen och haven.
Eller att plantager är motsatsen till ekosystemen.
Kanske är det lika hopplöst nu som under översittaren Mikalel Karlssons tid.
Ja. Kanske måste en ordförande i SNF vara välvilligt inställd till den koloniala rovdriften i skogslänen.
Så vad kan vi vänta oss….?
27 oktober, 2016 den 21:56
Mia
Tomas, du avskyr ju verkligen hela den svenska miljörörelsen. Frågan är vad du anser vara lösningen? Du gnäller och gnäller. Men kommer aldrig med något konstruktivt. Jag är medlem i SNF och skogsaktiv och tycker att SNF gör ett bra jobb. Men eftersom du verkar sitta inne på den ultimata lösningen, upplys oss för jag tror att det är fler än jag (medlem i miljörörelsen) som börjar bli less på ditt substanslösa gnäll.
/Mia
28 oktober, 2016 den 01:47
Tomas Johansson
Du menar att det är bättre göra som andra, engagera sig i något enkelt som andra tycker likadant om, bli vegan kanske.
Lossas som man inte ser det, trots att man blir påmind varje dag.
På jobber köper vi virke från ett företag som säljer otroligt fint virke, ibland ligger trehundraåringar i virkesbrötarna, till samma pris.
Men det är sista gången, nu planteras monokulturer, krokigt krokigt vekt elände på de utarmade markerna.
Det går inte köpa en enda planka miljöriktigt virke hur du än försöker.
Allt kommer från skövling.
Miljörörelsen och myndigheterna har lämnat walk over.
Själv har jag gått en miljöutbildning på universitetsnivå, senare insåg jag att det viktigaste saknades.
Förnekelsen går djupt.
Den är total.
28 oktober, 2016 den 02:01
Tomas Johansson
Rättelse.
Det finns skogsägare som inte gör som andra, brukar sin skog klokt och hållbart.
Men om de säljer virket via trävaruhandeln så vet du inte vilka produkter som kommer därifrån.
Allt hamnar i samma bröt.
Om det fanns lika stort engagemang i denna fråga som i andra så skulle det finnas en annan binge att plocka ur, som man nu kan välja ekologiskt i livsmedelshandeln.
Det här är betydligt viktigare än om dina frukostflingor är biodynamiskt odlade eller inte.
Spannmålen förvinner inte, men det gör skogen.
28 oktober, 2016 den 07:03
ulf
mia vad NI gör, säger du inget om, ni gnäller och gnäller, ja ni också…men sen då……beskrivningen av verkligheten verkar bara tomas och jag orka med, ni andra i miljörörelsen vill ju inte se hur det ser ut, bara vi får några små biologiska oaser i kalhyggeshelvetet så blir allt bra…vad är det för löjliga sagor ni tror på eller ska jag säga rent ut, ni är en del av detta förbannade etablissemang som bara kliar varandra på ryggen…ut och berätta för svenska folket hur fantastiskt det blir om vi sätter upp helt onödiga vindparker på skövlade marker och i fjällmiljön, hela den vindstilla sommaren tömmer vi vattenkraften för att hålla vindparkernas ledningar med ström, men ingen köper vår ström på sommaren, vi rear ut den för ett öre eller inget alls…på vintern köper vi kolkraftel från tyskland och norges vattenkraft, våra egna dammar är tomma, halleluja vad vi är duktiga….kan ingen hjälpa oss, vi behöver hjälp, och miljörörelserna har suttit på parkettplats under de 20 värsta åren där allt rasat, utan att lyckats vända nånting…detta är inte gnäll det är fakta….läs elforsk rapport från 2009, nu har man femdubblat vindkraften…och man hade stora problem redan då med att reglera vindkraften….https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:476711/FULLTEXT01.pdf
28 oktober, 2016 den 07:42
Mia
Som sagt, vad är lösningen enligt er då? Att SNF bara skulle jobba för lite ”reservatstofsar” är helt felaktigt.Läs på lite.
Klicka för att komma åt ny_var_for_skogen.pdf
28 oktober, 2016 den 09:43
ulf
var någonstans i denna skryt tabloid säger ni, det enda ni behöver säga för att få min uppskattning…………….stoppa kalhyggesbruket, helt……hur svårt ska det vara att kliva ut från de politiskt korrekta korridorerna på söder och norrmalm…..mitt mål är att alla människor i det här landet ska kunna vandra i en fungerande skog, och aldrig ha mer än 5 minuters väg till den….sverige var unikt, vi innevånare i sverige har i snitt 25 tusen kvadratmeter skogsmark till var och ens förfogande, men nu är mer än 24 tusen av dessa…. vidriga virkesåkrar som ingen vettig människa orkar besöka, och nästa generation träd på dessa åkrar står i en urlakad mylla ”befriad” 80% av sina ursprungliga arter …djur, kärlväxter, mossor, lavar och svampar…hur svårt ska det vara att förstå att den som tiger samtycker…..det är inte dårar vi ska vara rädda för… de är de goda….men tysta…
28 oktober, 2016 den 09:57
ulf
mia..om du inte förstod svaret på din fråga så tar jag den en gång till lite mer utvecklande…..att använda nagelfil, när det behövs en yxa är felet ni gör och som jag klandrar er för, lösningen är yxan…jag är yxan på den här bloggen…ni kan vara yxan i maktens boningar…i många länder har kalhyggesbruket förbjudits, tex tyskland…varför finns inte detta med förbud i er tankevärld på snf…jag svarar på det också…jo för att ni låtit er hjärntvättats av makten som är galen efter pengar och tillväxt, men av natur kan man i kräva tillväxt, den är ingen fabrik som ni låtit er luras att tro..om makten tillåts ha tolkningsföreträde på vad natur ska användas till så vinner givetvis den tolkningen, så sluta kompromissa nu för fan….
28 oktober, 2016 den 23:41
Niklas
Är SNF:s lösning = Stubbhult? http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=1&t=25439 och http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=1&t=25535
Dessutom finns ju anledning att börja räkna på effekterna för den enskilda markägaren så väl som för samhället i stort när det gäller SNF:s egna förslag. Här är ett relevant räkneexempel http://www.skogsaktuellt.se/?p=44618&pt=108&m=1422
30 oktober, 2016 den 21:05
Niklas
Här var en intressant ledare i tidningen Skogen http://www.skogen.se/nyheter/fem-satt-att-fimpa-mangfald
Fundera ett slag på VARFÖR sådana artiklar behövs!
30 oktober, 2016 den 21:45
Klas Ancker
http://www.skogen.se/nyheter/varfor-vill-skogssallskapet-korta-omloppstiden
1 november, 2016 den 00:24
Niklas
Klas Äldre skogar har låg tillväxt och stor risk. Så det är lika bra att avverka dessa så fort som möjligt.
31 oktober, 2016 den 07:55
ulf
frihet under ansvar……niklas du som jobbar dig svettig för skogsindustrin, och säger det dom inte själva törs säga….men tycker.. att industrin vill köra denna dödsspiral i botten kan man förstå, då dom sen säljer och flyttar sin verksamhet till något land med lika korrupta, okunniga och hänsynslösa politiker som vi har…kanada funkade dåligt,(fråga stora enso) så där försöker dom inte igen, kina verkar funka, och brasilien, men det börjar bli dyrt att muta sig fram…sca förbereder sig för försäljning av sina skogar tillsammans med holmen…vi medborgare som ska dras med dessa tragiska skitskogar och glesbygdsbefolkningen som inte har annat än ett sönderharvat helvete att erbjuda naturturisterna, vi kan bara se på när elefanterna vältrar sig i lögnerna….nu får vi en ny skogsutredare som har sina adliga marker i storproduktion, helt rätt person eller….den som lever får se…jag sov i en hennessy hammock i natt, gick upp på en höjd där utsikten är 360 grader, för att grilla och invänta solnedgången, väl däruppe var det kanon…..men de 300 meter av ett 10 årigt kalhygge som skulle korsas var ett rent helvete, fast det låg på en sluttning var körspåren livsfarliga att ramla ner i, harvningarna hade vält upp stora stenblock, och det långa gräset dolde förrädiskt alla dessa skador, det lär dröja innan jag besöker denna fantastiska utsikt, om någonsin mer….. vi är verkligen ett uland när det gäller att ta hand om vår natur….
1 november, 2016 den 00:32
Niklas
Jaså Ulf! Du har svårt att gå i skog, säger du. Ja det är väl lugnast för dig att stanna hemma vid tangentbordet. Å snart har det väl vuxit upp ny skog på kullen och då är väl utsikten borta.
Vi får väl hoppas att den nya skogsutredaren är bättre på att sköta sin tunga än sin företrädare.
31 oktober, 2016 den 09:21
Tomas Johansson
Ja Niklas!
Det är därför jag ställde frågan hår tidigare:
-Har inventering av rödlistat gynnat eller skadat skogsekosystemet som helhet??????
Är det klokt att myndigheter uppsöker den som har höga naturvärden på sina marker och lämnar den som skövlar i fred?
Nej, men dumheten råder hela systemet.
– – – – –
1 november, 2016 den 00:35
Niklas
Är det klokt av SNF, skydda skogen etc. att aktivt missbruka allemansrätten genom att söka upp avverkningsanmälda bestånd och försöka ”skydda” dessa? Definitivt nej om du frågar mig.
1 november, 2016 den 12:12
Tomas Johansson
Jag anser att det beror på vems mark det handlar om.
Att staten stoppar statens skogsbolag från att skövla fungerande skogsekosystem anser jag är rätt och oproblematiskt.
Men när staten ska gå in på Sven Svenssons bakgård och ta ett stycke skog som är orört av olika skäl, det är har jag stora problem med.
Dels för att hela regionen runt detta lilla skogsparti kan vara skövlat av samma stat, inte ovanligt i Arvidsjaurs kommun t ex, dels för att en privatperson som äger en mindre bit skog känner sig överkörd av förfarandet.
Därav kommer detta att ”städa bort” naturvärden.
Staten äger ju inte sina marker på samma legala sätt som Sven Svensson gör, kronan stal ju sitt markinnehav i norra Norrland.
Men det vi behöver veta är; har mer markyta skyddats i olika typer av reservat och biotopskydd än den yta som ”städats upp”.
När vi vet det så kan vi se med öppna ögon på vad som skett.
Men, utan skogsforskning blir det svårt få reda på en sådan sak.
1 november, 2016 den 09:17
ulf
makten…. bestående av miljöorganisationer, storindustri, public service journalister, politiker, universitets ledningar, forskare, länsstyrelser, myndigheterna och de toppstyrda kooperativa organisationer typ lrf och jägarförbundet…..ja alla dessa rädda människor som går genom livet hukandes för något osynligt hot, kallat politisk korrekthet … som ängsligt varje morgon blöter fingret för att försöka utröna vad dom törs göra och säga…alla dessa människor får mig att med sorg se på hur dom får sverige att sakta sjunka mot botten, ekologiskt, ekonomiskt och moraliskt…vi ser varje dag hur dessa människor pekar finger på alla som inte vill leva med i lögnen, deras fördömanden gör att många likt niklas ger upp och blir en anhängare till de som sitter vid köttgrytorna….men ingen av anhängarna har ju något att hämta där….det är i det läget jag vill komma in och berätta hur lurade ni som är vanliga kämpande människor blir….det finns ett bra ord för detta…stockholmssyndromet…på gotland med 130 vindkraftverk tycker över 80% av befolkningen att vindkraft är bra, på orter där det ännu inte byggts är 80% emot det, det är så detta mentala tillstånd fungerar….när det gäller skogsägarna så låter dom flesta som en minikopia av den stora skövlarindustrin….och jag blir bara beklämd över den låga nivå som klokheten har i dessa led, industrin kämpar ju en dödskamp, nu när världen överöses av billigt trä, så den förstår jag och väntar mig inget annat av, men ni småskuttar vad gör ni, hur tänker ni….man får hoppas det ordnar sig….https://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholmssyndromet ..
2 november, 2016 den 00:52
Niklas
Tja, Ulf! Jag ser 11 vindkraftverk från min tomt och det är 11 st för mycket enligt mitt förmenande. Jag lyckades dock avstyra att anslutningarna till dessa vindkraftverk gick över min mark, vilket jag är nöjd över.På andra ställen har jag sett mycket vindfällen längs kraftledningsgatorna.
Sedan ser jag till att observera min skog och hur den svarar på olika skötselåtgärder, samt att dra mina egna slutsatser efter det.Då ser jag inget som helst stöd för dina förslag.
1 november, 2016 den 20:25
Klas Ancker
Niklas!
Dina inlägg avslöjar att du har urusel kunskap om hur träd växer.
2 november, 2016 den 00:53
Niklas
Klas! Den ”kunskap” du visat om hur skogarna och skogsbruk fungerar har inte precis imponerat, snarare tvärt om.
2 november, 2016 den 09:37
ulf
jag hade fram till för ett halvår sen en ide om en kompromiss med skogsskövlar industrin….det var att man skulle få bedriva kalhygges metoden på halva sitt innehav eller nån variant på detta tema, men jag har ändrat mig radikalt till en mycket hårdare bedömning…förbjud kalhuggning helt….argumenten för det är ny forskning som bevisar hur beroende en skog är av att få vara skog hela tiden, för att kunna bevara arter upprätthålla det enormt komplicerade samarbetena med svampar, och andra träd… hur lögnaktigt industri och deras knähundar till forskare har lurat oss att tro plantagen är klimatsmarta och hållbara..motbevisen har kommit slag i slag de senaste åren…det är patetiska människor i industri och politik som försöker vränga verkligheten till att rättfärdiga det politiskt korrekta skövlandet…och nu får det fanimej vara slut på lögnerna..naturskyddsföreningen måste också ta till sig de nya rönen och ta konsekvenserna av vad dom berättar…nu slutar vi dalta med skövlarna, ta ifrån dom tolkningsföreträdet som dom aldrig skulle ha fått…
2 november, 2016 den 10:14
Skogskatten
Det vore kul att få veta vad det är för ny forskning som i ett slag ändrar allt vi trott oss veta om skogen, typ om det liksom är konsensus bland forskarna eller om det är enstaka studier. Du brukar ju bara lyfta fram nån enstaka obskyr artikel eller webbsida som stödjer det du tycker.
2 november, 2016 den 11:20
Tomas Johansson
Alla frågor vi har hade kunnat redas ut om vi hade skogsforskning.
Nu finns ju det utomlands, så att referera dit är en möjlighet att få svar, men det kanske inte alltid blir rätt för vårt klimat och våra förutsätningar, men principerna blir rätt.
Det SLU gör är i linje med vad dom heter, Lantbruksuniversitetet, dom håller på med odlingar av olika slag, inte med ekosystemet skog.
För att komma vidare behöver vi mer kunskap, inte mer gissningar, tro och åsikter.
Så att verka för en ny oberoende skogsforskning skild från forskning om grödor och planteringar är mycket viktigt.
3 november, 2016 den 00:08
Niklas
Å vem skulle då betala den ”forskningen” då? SNF och skydda skogen?
2 november, 2016 den 12:01
ulf
det märkliga är att vi har stora forskargrupper med fria pengar och stora resurser att forska för, som sen blir obskyrförklarade av den lilla klicken svenska forskare med skampengar från industri och politik… man måste vara dövblind för att inte förstå hur illa detta ser ut och är från andra perspektiv än naveln på stefan löfen…denna forskarrapport tex ….med en research som sveriges alla skogsforskare inte skulle klara av att göra ens tillsammans, mycket mindre få pengar till…hur kan man med hedern i behåll avfärda den, (och genast få hela svansen av snörvlande baggbölingar med sig)…http://wvutoday.wvu.edu/n/2016/10/13/wvu-lead-research-shows-loss-of-tree-diversity-could-lower-global-forest-productivity-inflicting-billions-per-year-of-loss-in-forestry de nya med rönen är ju inte att dom är nya, utan att dom uppmärksamas av stater som trott att dom skulle komma undan med lite fejande på klimatskojjeriet…nu inser dom att det bara blir löjligt att låta förinta kretsloppet men säga att klimatet verkar lite bättre….det finns ju forkning i sverige, men den dör sotdöden och tigs bort, någon som kommer ihåg den här tex http://fof.se/artikel/gamla-skogar-slukar-ovantat-mycket-kol ..
2 november, 2016 den 13:58
Skogskatten
Fast dom du länkar till där är väl ganska obskyra? 🙂
Finns det några etablerade forskargrupper som håller med dom?
2 november, 2016 den 17:39
ulf
ja du skogskatten, du måste väl ändå stå på skogsindustrins lönelista tillsammans med niklas, skogarnas dupont och dupond….så 80 forskare som har kontrollerat 777 126 ståndorter i 44 länder och över 30 miljoner träd ska inte tas på allvar menar ”ni”…när blir man ”etablerad” forskare då…kanske när man är svensk och skriver så här ”Om naturvårds avsättningarna fördubblas uppskattas arealen gammal skog öka från åtta till hela 25 procent de närmaste hundra åren. Kort sagt: Efter 100 år kommer den absoluta majoriteten av marken undantagen från skogsbruk att vara äldre än 140 år.” …..man sitter som en fågelholk efter att läst detta….är det inte fantastiskt …om om man dubblar dagens avsättningen av 8% mark, (fel det är ett par procent) så blir det inte 16%….nej det blir 25%, och när vi ändå håller på så kommer träden på 100 år att bli 140 år, det är tamefan rena magin eller hur, så tänk vad kloka våra svenska ”etablerade” forskare är…. http://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/sha/nyheter/2015/12/80-120-arig-skog-minskar-i-framtiden/ .. men varför ska man inte bre på lite som forskare, det spelar liksom ingen roll vad man säger bara det tillfredsställer uppdragsgivaren—staten och kapitalet….
3 november, 2016 den 00:15
Niklas
Nej Ulf! Jag står sannerligen inte på någons lönelista, utan jag är skogsägare och således egen företagare. Jag tänker själv och ser vilka åtgärder som lönar sig respektive inte lönar sig i skogen.
Men det är väl det egna tänkandet som övergår ditt förstånd? Att jag genom att tänka själv kan komma fram till helt andra slutsatser än vad du gör.
3 november, 2016 den 20:55
Tomas Johansson
Anser du att det är nödvändigt och lönsamt att röja bort ”nästa generation” före slutavverkning?
3 november, 2016 den 23:06
Niklas
Japp, efter som den ”nya” generationen lätt dör av ljuschock efter slutavverkningen och dessutom ofta är krokig + har dålig tillväxt jämfört med planterade plantor..
Dessutom om det ändå finns några fina självföryngrade plantor som klarar ljuschocken, tenderar de att utvecklas till s.k. vargar och bör därför röjas bort så fort som möjligt.
Därmed inte sagt att jag föraktar självföryngring som metod, men det ska fortfarande vara jämnhöga plantor som ska hetsa varandra. Å som någon klok person sa: Självföryngring är inget för den lata och snåla skogsägaren.
4 november, 2016 den 10:07
Klas Ancker
Helt fel och okunnigt Niklas!
4 november, 2016 den 12:38
Tomas Johansson
Niklas.
Hur kan det då komma sig att planeten var beskogad innan du och dina vänner kunde röja bort skogsekosystemet och plantera förädlade monokulturer?
5 november, 2016 den 00:12
Niklas
Klas! Dags att ta bort skygglapparna och se vad som verkligen händer.
Tomas! Växterna är inriktade på ekologiskt överlevnad. Jag är inriktad på virkesproduktion. Inte riktigt samma sak va?
4 november, 2016 den 10:38
Lars Lundqvist, SLU Umeå
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0151852
4 november, 2016 den 12:03
Klas Ancker
Intressant artikel!
Jag har inte lusläst den,
men står det något hur om virkeskvaliteten förhåller sig, Lars?
4 november, 2016 den 12:40
Tomas Johansson
I SLUs uppdrag ingår inte framtiden.
Bara att räkna kubikmeter här och nu.
4 november, 2016 den 13:52
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Det finns en hel del studier av hur beståndsstrukturen påverkar virkesegenskaper hos träd. Det som är viktigast är årsringsbredden, vedens densitet och antalet kvistar och huruvida kvistarna är övervallade eller inte.
Träd som växer upp i enskiktade bestånd har snabb höjdtillväxt och får breda årsringar i centrum, där kvistarna finns, och smala årsringar i den kvistfria yttre delen av stammen. De får fler kvistar i varje grenvarv men få grenvarv per meter stam eftersom det är långt mellan grenvarven. Vedens densitet är lägre i mitten av stammen och ökar när man kommer längre ut mot barken och den kvistfria delen.
Träd som växer upp i fullskiktade bestånd har långsam höjdtillväxt och får smala årsringar i centrum av stammen, där kvistarna finns, och breda årsringar i den kvistfria yttre delen av stammen. De har färre kvistar per grenvarv men väldigt många grenvarv per meter stam eftersom de har så långsam höjdtillväxt. Vedens densitet är lägre längst ut mot barken och ökar in mot den kvistiga delen i centrum.
Så frågan om kvalité har inget enkelt svar. Det beror på om du tittar på centrumutbytet, plankorna man sågar i mitten, eller sidoutbytet, bräderna man sågar av ytveden.
Rent generellt är det så att det är det kvistfria virket ytterst i stocken som är bäst betalt, inte centrumutbytet eftersom det alltid innehåller kvistar. Eller som det uttrycks av Svenskt Trä:
”Sidobräderna innehåller främst splintved och kan vara helt eller delvis kvistfria. De används då till inomhuspaneler av hög kvalitet och till lister, samt till möbelvirke. Kvistfria sidoutbyten av furu är det virkessortiment som marknaden är beredd att betala högsta priset för.”
http://www.traguiden.se/om-tra/materialet-tra/sagverksprocessen/sagprocessen1/postning/
4 november, 2016 den 12:43
ulf
vet inte vad du vill säga med denna forskningsartikel lars, men om nu forskning går ut på att leta upp optimal produktivitet, så är det ju självklart att odling på boreala marker är idiotiskt och onödigt, vidare så säger man att man inte vet….om det mesta …och att det inte har forskats på resten…så försiktighetsprincipen i slutsatserna om skogsodling borde väl gälla för seriösa forskare…rapporten säger vidare massor av självklarheter som bara är tröttsamma att läsa, om träden får mer ljus så växer dom bättre..nääää är det så, eller den här plattityden, vissa trädarter behöver mindre ljus än andra…ja jorden är rund kan väl jag upplysa om då….jag tar en till klokhet, om man har 400 arter mossor, lavar, svampar, kärlväxter i en skog, så är det bättre för ekosystemet än 40 arter…
4 november, 2016 den 14:23
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Forskning går ut på att förstå hur världen fungerar. Jag länkade till artikeln bara för att visa att det alltid går att hitta studier som talar för eller emot den ena eller andra åsikten. Forskare har ofta olika uppfattningar om hur världen fungerar. Det är liksom inbyggt i systemet och inget som stör oss som sysslar med forskning. Vi är vana vid att vara oense. Vetenskapen har dessutom den egenheten att den alltid är beredd att ifrågasätta det man trott sig veta.
På det viset skiljer sig vetenskapen från de flesta som skriver här inne.
4 november, 2016 den 14:57
ulf
om en forskare får beskriva sina kollegor och sig själv så är det alltid i ett rosenrött skimmer av en människa som står över futiliteter som pengar och som är så professionell att man inte låter sig påverkas whatsoever….man låter ungefär som journalisterna på public service, ni vet dom där som enligt dom själva är så professionella att dom aldrig har några egna agendor i sin rapportering….men nog med ord och till handling då lars….ifrågasätt kalhyggesbruket, det blir en guldgruva för forskare som vill vända de svenska kunskaperna upp o ner….
4 november, 2016 den 17:15
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Du tycks inte ha förstått. Vetenskapen kan ifrågasätta fakta, vad vi tror oss veta om hur världen fungerar, inte verksamheter.
Vad i det vi tror oss veta om hur träden fungerar i dagens skogsbruk är det som du tror är fel och som forskningen ska ifrågasätta?
4 november, 2016 den 17:56
Tomas Johansson
Att tala så ingen begriper.
Är det vetenskapens uppgift…?
Jo, om sanningen är problemet.
4 november, 2016 den 18:04
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Vad är det du inte begriper?
4 november, 2016 den 21:23
Klas Ancker
Tack, Lars, för tipset om artikeln!
Jag har nu lagt in den bland mina referenser.
Författarna har utgått ifrån ”beståndets egenskaper” och använt Gini-koefficienten, som skildrar diameterfördelningen. Bestånd är något som vi människor har hittat på för enkelhetens skull. Dock växer träd som enskilda individer i konkurrens främst mellan sina närmaste grannar.
Det är den lokala strukturen, i närheten av varje träd, som måste användas för att analysera frågeställningen. För att göra detta krävs att man använder den moderna typen av strukturmätare, nämligen Dissimilarity-coefficient.
Elfving och Jakobsson har visat att dessa författare förmodligen har fel.
Jakobsson R. (2005) Growth of Retained Scots Pines and Their Influence on the New Stand. #ISwedish University of Agricultural Sciences, Doctoral thesis, ISBN 91-576-7033-1#I 34, 1-33.
Ditt inlägg den 4 november, 2016 kl 13:52 säger just att enskiktade skogar ger virke med låg kvalité medan flerskiktade ger hög kvalité (=högre pris).
4 november, 2016 den 23:25
Lars Lundqvist, SLU
Klas,
Om du är intresserad av ‘Dissimilarity coefficient’ så bör du läsa den genom gång som Rao (1982) har av begreppet. Det är varken speciellt nytt eller modernt.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0040580982900041
Den variant av dissimilarity coefficient som jag tror du tänker på är en specialvariant av Gini-koefficient (Gini 1912) som i sin tur i grund och botten är en matematisk beskrivning av Lorenz-diagram (Lorenz 1905), som är det som Bourdier et al. (2016) använder (fast dom har plottat baklänges).
När det gäller hur träden påverkas av omgivningen så måste man skilja på olika typer av beståndsstrukturer och olika trädslag. Rikard Jakobssons avhandling, som du hänvisar till, handlade om hur små tallar i en tallungskog påverkas av enstaka överståndare, alltså enstaka stora kvarlämnade tallar. Du borde också läsa Martin Ahlströms avhandling. Den beskriver bland annat hur granar i en fullskiktad granskog inte alls påverkas av den närmaste omgivningen utan tvärtom av beståndets allmänna täthet.
http://pub.epsilon.slu.se/13376/
Det som gör det svårt med träd och skog, men samtidigt intressant, är att man ibland får helt motstridiga resultat. Utmaningen är att försöka förstå varför olika studier kommer till olika resultat. Hur kan samma biologiska och kemiska processer leda till olika beståndsutveckling eller att vi åtminstone tycker oss se olika utveckling och samband? Kanske är den enkla förklaringen i det här fallet att Jakobsson tittade på tall medan Ahlström tittade på gran? Fast Bourdier et al. tittade å andra sidan på 10 olika arter, inklusive tall och gran. Så kanske finns det nåt mer här, som beståndsstruktur, eller bonitet?
Jakobssons avhandling är EN studie, men det finns många andra som tittar på hur ‘size inequality’ påverkar tillväxt och beståndsutveckling.
En konkret fråga till dig Klas. Varför skulle träd i kvävebegränsade boreala skogsekosystem bara påverkas av de allra närmaste träden? Mykorrhizan och rotkontakterna är ju spridda i hela beståndet, åtminstone om man ska tro Peter Wohlleben (The hidden life of trees).
Rao, C.R., 1982. Diversity and dissimilarity coefficients: A unified approach. Theoretical Population Biology 21, 24–43.
Gini, C. 1912. Variabilitee mutabilite. Studi Econornico-Giuridici della R. Universita de Cagliari 16.
Lorenz, M.O., 1905. Methods of Measuring the Concentration of Wealth. Publications of the American Statistical Association 9, 209–219.
Bourdier, T., Cordonnier, T., Kunstler, G., Piedallu, C., 2016. Tree Size Inequality Reduces Forest Productivity: An Analysis Combining Inventory Data for Ten European Species and a Light Competition Model. PLoS ONE 11.
Ahlström, M. 2016. Stand development and growth in uneven-aged Norway spruce and multi-layered Scots pine forests in boreal Sweden. Diss. (sammanfattning/summary) Umeå : Sveriges lantbruksuniv., Acta Universitatis agriculturae Sueciae, 2016:63
15 november, 2016 den 16:06
Klas Ancker
Det är klart att mykorrhizans svamphyfer spelar en mycket stor roll i skogarna. Svamparna är mycket underskattade liksom arkéer, bakterier och dess biofilmer. Det är i detta myller av svampmycel, arkéer, protozoer, kvalster, hoppstjärtar, insekter och spindlar etc, som det mesta av energiomsättningen i förna och jordmån utspelar sig, dvs ca 70 % av det socker, som bildas i blad (barr). Det är där, som skogens liv utspelar sig. Endast ca 10 % av sockret hamnar i trädstammarna. Dessa samband är mycket outforskade. Detta kan man läsa t. ex. i prof. Håkan Wallanders bok ”Jord”.
Tidigare hade man en tumregel att ett stort träd påverkade de mindre träden i sin omgivning med en radie på ca 1/3-del av dess höjd. Detta har man senare reviderat något på grund av vi inte vet, vilket träd mykorrhizan skall gynna (eller är det kanske trädet, som väljer mykorrhizan?). Men som en god regel tror jag att ju längre bort träd står från varandra, desto minde påverkar de varann. Det är därför som stora träd undertrycker små och därigenom åstadkommer en självgallring, som gör att skogen skiktar sig. Stora träd får sk ”brunnar” kring sig. Därför är en skiktad skog med äldre träd är lätt att ta sig fram i. En gammelskog (ej röjd eller gallrad) blir inte risig.
En kanadensisk forskare har visat att mykorrhizan kan ta socker från ett stort träd och lämna socker till ett litet träd, som har brist på socker, därför att det hindrades att få ljus. Han trädde en svart sopsäck över hela den lilla tallplantan.
Måttet på ojämlikhet (parvis ojämlikhet mellan träd) beskriver strukturen helt lokalt. En mogen “naturlig” skog har en storleksfördelning med ett index på 0,5. Den följer den matematiska Gamma-fördelningen (exponentiell). Värde 0,5 får man för en mogen skog i Västerbotten, såväl som för en jungfrulig regnskog på Borneo, enligt prof. Hans Nyqvist.
Man kan fråga sig varför en mogen skog får denna struktur. Växtsättet har utvecklats under milliontals år. Är det kanske så, att denna struktur på skogen är den långsiktigt mest hållbara. Så snart, som man försöker likforma en skog genom gallring, blir jämliksfördelningen reducerad till en siffra lägre än 0.5. När träden är lika stora, är index 0.0.
17 november, 2016 den 10:52
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Klas,
jag hittar inga publicerade studier av Hans Nykvist som rör storleksfördelning hos träd. Det vore bra om du kunde ange vad det är för studier, alltså ange referenser.
Det där med ”brunnar” runt större träd skiljer mellan både arter och ståndortsförhållanden. Det är inte en generell företeelse. Där det förekommer gäller det i första hand tall, inte gran. På en mager tallhed kan det räcka med 50 fröträd per hektar för att hindra tallplantor från att överleva tillräckligt länge för att hinna växa upp till träd. Där blir hela beståndet en enda stor ”brunn”. I fullskiktad granskog hittar man tvärtom ofta granplantor i anslutning till större granar, inte i ”luckor”.
Det du beskriver som öppen gammelskog gäller bara för den inledande fasen, när en tidigare skött skog lämnas för fri utveckling. I nästa fas börjar även de stora träden dö och falla omkull, strukturen bryts sönder, tätheten i skogen sjunker och det kommer upp nya generationer träd av olika trädslag underifrån. I det läget förvandlas den tidigare öppna, lättframkomliga skogen till en betydligt mer svårforcerad skog. Men även här skiljer det mellan trädslag. Det finns en hel del bra tyska studier av detta.
När det gäller struktur på skog så måste man skilja på diameterfördelning (som jag tror du syftar på) och höjdfördelning. De har inte samma form. Diameterfördelningen styrs i första hand av diametertillväxten, och höjdfördelningen av höjdtillväxten, inte av mortalitet. Eftersom diameter- och höjdtillväxt inte har samma förlopp över tiden eller över diameter/höjd så får fördelningarna inte samma form.
5 november, 2016 den 06:09
Tomas Johansson
Det skulle vara intressant veta hur skog hamnade under lantbruksforskningen.
Men vi får ju vara glada att inte fler saker hamnat där, som forskning runt annat levande på planeten som fisk, däggdjur, kräldjur, örter mm.
Ett tag var man i fiskforskningen inne på samma spår som i skogsforskningen, att ekosystemet var onödigt och planterad förädlad fisk bättre.
Det visade sig i det fallet väldigt fort att det var en hopplös idè.
Men rotenonbehandlingen var effektiv, bättre än kalavverkning av skog.
I fallet skog tar det betydligt längre tid att inse felen i de strategier man väljer.
Varför skogsforskningen hamnade under avdelningen grödor skulle vara bra att veta.
Så kanske detta katastrofala misstag kunde rättas till.
5 november, 2016 den 09:25
ulf
nästan all skogsforskning i sverige är små pluttiga studier ( just såna som visat sig dra fel slutsatser) där pengar kommer från stat och industri, i de fonder som lämnar ut pengar har politik och kapital tolkningsföreträde av vad som är viktigt att forska på, och pengarna hamnar hos de forskare som söker på ”rätt sak”…påminner lite om klickträning… ni vet, metoden som kan få en hund att sätta sig i en badbalja, om man bara uppmuntrar rätt saker….men ska verkligen skogsforskning gå ut på att se till ekonomin i ekosystemet skog…klick..ska man verkligen sträva efter att öka tillväxten i våra skogar…klick…ska man leta den optimala (för ekonomin) avverkningsåldern…klick..om våra skogar nu blivit så unga att en kortad omloppstid måste skapas..klick..för att inte vi ska få en virkessvacka..klick..så kanske det är dags att tänka om….ett ekosystem är inte en fabrik för oss människor, det är en fabrik för ekosystemet…man kan inte göra vad som helst, det finns gränser för allt, och med sveriges skogar är den nu överskriden…om fem år, 2022 utspelar sig filmen soylent green där mal man ner människor i hemlighet för att det är brist på mat, staten försöker att hålla det hemligt, men till slut kommer den makabra sanningen fram se filmen och tänk sen efter… var går gränsen för vad vi får göra… https://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green och sluta nu att se vår natur som en fabrik skapad åt människa…för det är den inte..
5 november, 2016 den 15:09
Tomas Johansson
I ren fiktion kan extrema dystopier vara tankeväckande.
Men när dystopierna blir mediaankor ger det motsatt effekt.
Clownskräcken nyligen var ett exempel.
Journalisters säger saker som dom vet allmänheten uppfattar som katastrof, för det säljer.
Om allt redan är för sent, lika bra köpa en stor bil och svina sig maximalt innan vi alla ska dö av värmeslag, kokas, havsnivåerna höjas så alla dränks i en enda stor apokalyps.
Nyligen hörde jag en journalist som med det vanliga undergångssnacket påade ett reportage om klimat i Alaska, när sen den kunnige forskaren sa som det var runt de data som finns så skulle haven höjas mer av värmeutvidgning än av glaciärerna, alltså väldigt små höjnigar av nivån.
Ingen domedag.
Klimatskräcken används givetvis också av den s.k. skogsforskningen i Sverige, där framförs givetvis… ?..vad annars… att skogsprodukter, dvs nya vansinniga planteringar ska rädda klimatet. Halleluja!
Apokalypssvamlet i media gör att folk tappar koncepterna eller ger upp och gör vad som helst med sina liv.
Sanningen är att vi har väldigt mycket vi kan göra, finns ingen orsak att ge upp.
Naturen och ekosystemen kommer överleva, det är människan som är sin egen fiende.
Vi är den enda arten som utövar självskadebeteende, allt från självsvält, skära sig, självmord och utarmning av det som håller oss vid liv, ekosystemen.
Alltihop i onödan.
Vi i Sverige har tagit bort våra värsta miljögifter, vi börjar äta mer klimatsmart.
Kvar är biltrafiken och skogarna.
Där har det blivit värre.
5 november, 2016 den 22:35
Niklas
Tomas! är det några som är klimatalarmister, så är det ju den s.k. miljörörelsen, som sprider diverse osaklig skräckpropaganda. Inte minst koppla biologisk mångfald till klimatet. Sanningen är ju att ett varmare klimat skulle leda till fler arter invandrade i Sverige än vad som skulle dö ut..
Sedan är det ju en annan sak att ökad koldioxidhalt i atmosfären leder till ökad tillväxt hos fotosyntetiserade växter så som träd och grödor. Något som givetvis bör utnyttjas maximalt, nu när vi ska ställa om till bioekonomi.
5 november, 2016 den 09:50
ulf
eller är det så simpelt att forskarna bara vill tillhöra ”de goda” det kan ju vara jobbigt att ställa sig utanför det politiskt korrekta….https://detgodasamhallet.com/2016/11/05/nar-de-goda-manniskorna-tar-over/#more-5434
5 november, 2016 den 22:38
Niklas
Tja, vad som är gott och ont är ju subjektivt, inte objektivt. Något som många har missat.
Å för att knyta an på din länk, så har ju SD den klart bästa skogspolitiken idag bland dagens riksdagspartier.
6 november, 2016 den 10:13
Tomas Johansson
He he, jo järnrörskillarna från Sjöbotrakten har en förvillande lik intällning till skogslänens framtid som ledande forskare på SLU, att de ska tjäna storstadsmänniskan här och nu.
Dom vill göra om Norrland till en Contortaplantage!
Lite motsäelsefullt i deras fall att bara villja ha främmande arter, utradera den ursprungliga inhemska nationella skogskulturen.
Men kunskapsnivån är noll.
Men dom må vara förlåtna, dom har sett skog på vykort.
Och något inflytande politiskt kommer de aldrig få.
Det är värre med SLU.
7 november, 2016 den 00:10
Niklas
Tomas! Contorta funkar nog inte på alla boniteter i hela Norrland, utan bara på vissa boniteter.
Å vad SD beträffar, så har de ju en del sunda företrädare som själva är lantbrukare, som t.ex. Anders Forsberg. Det är mer än vad man kan säga om t.ex. socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Det är ju i sanning ett gäng storstadspartier som försöker bestämma över Sverige. Resultatet på landsbygden blir ju där efter.
10 november, 2016 den 08:38
ulf
ministerkonferensen 1993 i helsingfors kom fram till en gemensam definition av begreppet hållbart skogsbruk….”Med uthålligt skogsbruk menas förvaltning och nyttjande av skog och skogsmark på ett sådant sätt, och i en sådan takt att dess biologiska mångfald, produktivitet, föryngringskapacitet, vitalitet och förmåga att både nu och i framtiden fylla viktiga ekologiska, ekonomiska och sociala funktioner på lokal, nationell och global nivå bevaras, utan att andra ekosystem skadas…..” …2010 utfärdade eu en ”grönbok” (KOM 2010/66) där det bla står ”Skogsskydd avser i detta sammanhang ett mer allmänt upprätthållande av skogens funktioner och inte bara formellt områdesskydd.” vad jag ser bryter sverige grovt mot dessa uppgörelser med de enorma kalhyggen som rättfärdigas med nån löjlig toffs i närmsta sankmark…av de 60 tusen mil rinnande vatten i sverige… ligger 90% i skogar, hur ska dessa vatten, som blottläggs och tillförs massor av oönskad materia som ställer ekosystemen på hårda prov och alltid slår ut massor av arter, kunna anses utsättas för ett hållbart skogsbruk… jag går varje dag över marker som förändrats till oigenkännlighet av en brutal avverkning…medan skogsindustrin babblar och rabblar sina klimatvalser, så utrotas ett helt skogsekosystem…. det är dags att pröva den svenska idiotmodellen mot eus direktiv (vi undviker ju alltid att medverka till att skogen läggs under några lagar) hycklare som vi är… vi har ju också den fantastiskt förljugna skogstaxering som gör det omöjligt för andra länder att få klart för sig hur illa det är ställt med sveriges skogar…sätt sverige under förmyndare vi klarar inte att ta oss ur detta själva, med såna skitpolitiker…
10 november, 2016 den 16:25
Tomas Johansson
Dom försöker få det till att plantager är detsamma som skog, att sönderkörd mark och förstörda vattendrag är ”mindre misstag”…
Otroligt nog lyckas dom.
10 november, 2016 den 23:05
Niklas
Tja Tomas, ingen gör körskador med flit.Dessutom blir ju sönderskörd mark ofta utmärkta småvatten efter några år. Men det är det tyst om från naturvårdshåll, trots att det skriks högt om behovet av mer småvatten i landskapet. Man kan ju undra varför…
10 november, 2016 den 23:02
Niklas
Ulf! Hela skogen ligger ju under den hårda skogsvårdslagen, så vad är problemet?
11 november, 2016 den 08:00
ulf
kalle anka lag och kalle anka certifiering, disney tillåter inga hårda tag….bara snömos…
11 november, 2016 den 20:46
Niklas
Ja, det tycks vara Kalle Anka-lagar som reglerar naturvården idag, där godtyckligheten regerar och markägarens rättssäkerhet lyser med sin frånvaro.
12 november, 2016 den 12:33
ulf
vet inte vad du snackar om niklas, men vi får hoppas att denna kalle anka lag tas in under miljöbalken snart då… då blir ju plötsligt alla dessa okunniga skogsägare åtalbara, det är dom inte nu….man kan vara hur okunnig som helst och gå fri för att man just säger detta, ”jag är helt hjärndöd och fattar inte vad jag gjort” jaha då kan vi ju inte göra något…det var det jag menade med kalle anka lag, det finns ett hjärndött gäng till som lyckats hålla sig utanför miljöbalken och därmed fått ”diplomatisk immunitet”….jägarna, tänka sig vad passande att de två starkaste lobbygrupperna som smyger i regerings korridorerna är de som ”oförklarligt” lämnats utanför ansvarstagande för sina handlingar….dessa två grupper skogsägare och jägare är de som nu styr över vår natur, så jävla tragikomiskt är det…. och resultatet har vi ju facit på nu….och så går det när särintressen får tolkningsföreträde, rakt åt helvete, 500tusen vildsvin, som ställer till ett helvete för sveriges bönder mfl …och hälften av alla älgar som skjuts av jägare varje år i världen, skjuts i lilla dårlandet sverige…7000 olyckor med älg varje år, tar helt i onödan livet av folk, …halleluja vad galna vi är…
13 november, 2016 den 02:51
Niklas
Ulf! Det jag snackar om är hur samhället aktivt beskyddar folk som kränker äganderätten genom att förbjuda skogsägare att sköta om sina skogar, så som diverse myndighetsfolk, men också diverse anonyma miljömuppar som aktivt bryter mot allemansrätten och letar ”skyddsvärda” arter etc. i syfta att sabotera markägarens verksamhet.genom att åstadkomma ett avverkningsförbud.
Sen begriper jag inte din syn på älgjägare och trafikolyckor. Är du upprörd över att vi har jägare som försöker hålla älgstammen i schack och därmed minimera antalet viltolyckor? Eller är du upprörd över att vi har en för låg älgstam och därmed alldeles för få viltolyckor?
13 november, 2016 den 09:21
ulf
du har som vanligt inte på fötterna när du ska analysera ett problem…eller ska vi säga att du blivit förd bakom ljuset av en lögnaktig kår av jägare som vill skjuta och inget annat….hur gör man då för att få skjuta och döda så ofta som möjligt (glöm naturupplevelsen, den är helt irrelevant) jo man börjar uppfödning av skjutbara objekt, man inför i faunan nya skjutobjekt (vildsvin, lag 1988, skapad av 50% jägare i riksdagen) för att lyckas med denna extensiva köttproduktion för sitt höga nöjes skull, slutar man att skjuta frögurkorna (korna) och vips så går man från en population på 90tusen älgar sommaren 1970 till 400tusen sommaren 1983, 13 år tog det att få upp stammen till idiotnivå, med enorma skador för människor och skogar som följd, långt över tusen människor har kört ihjäl sig på älgar sen 1970, tiotusental har fått sina liv förstörda med olika handikapp skapat av en älgkollision, allt för det lilla nöjet för 2% älgjägare, av sveriges befolkning att att få skjuta…min farfar 1898-1993 jagade 65 säsonger och sköt 9 älgar, hade han jagat 65 säsonger idag hade han skjutit över 50 älgar…jag tror han hade mycket större behållning av sina jakt år än någon kommer i närheten av idag, han älskade att vara i skogar, 100 dagar varje år tog han geväret och hunden eller några nät, långrevar, stångkrokar, angeldon, metspön för att besöka naturen runt torshälla i södermanland, allt som fångades och sköts förgyllde mathållningen och det kändes helt naturligt att skatta naturen på det viset…viltolyckorna låg på en bråkdel av dagens ..som jag sagt särintressen ska inte få ha tolkningsföreträde för då går det åt helvete…2% älgjägare ska inte få tala om för 98% av folket vad som är bäst…så jävla självklart…eller hur..och vargar är inget problem, människor är det…
13 november, 2016 den 14:15
ulf
jag hoppas du förstod av min utläggning här ovan att jägarna när som helst under bara en säsong kan ta ner älgstammen mycket lätt till en vettig (och inte så förödande för oss bilande människor och skogsägare) nivå, bara att panga kossor som sagt, har en kompis som lovade 10 tusen i premie för varje kossa jaktlaget sköt, nån som tror en ko fälldes…en population dom aldrig kan göra nåt åt är vildsvinen, detta galna tilltag att införa vildsvin till vår fauna är tamefan riktigt hjärnskadat…nu står dom som mordbrännarn som skådar vad han tuttat på och säger ”vem fan har gjort detta” …vilka hycklare dom är, de varghatande fåntrattarna… att djurplågarna inte fattat att dessa halvtama grisar som matas, får ett fucked up fortplantningssystem som gör att dom föder kultingar i 20-30 graders kyla till en snar död, och att det är det enda matdjur vi har som drar på sig trikiner (som dom talar tyst om) inkubationstiden är 30 år för trikinos, så har du ätit halvrått vildsvinskött de senaste 30 åren så pass upp, sjukdomen är mer eller mindre obotlig och jäkligt otrevlig….allätare som vildsvin är så står både sorkar (som bär på trikiner) skogsfågel, harpaltar, rådjurkid, ja tom älgkalvar på menyn, i fårhagar väntar dom på lamningssäsongen….men jägarna får väl säga som uppfinnarn i sundbyberg…”tänkte inte på det”…
13 november, 2016 den 18:55
Niklas
Mja, din utläggning är grumlig – som vanligt tyvärr – men ska jag tolka det som att du trots allt gillar när det skjuts älgar?
När det gäller älgskjutande, så är det ju tyvärr inte fri älgjakt idag, utan den är hårt styrd genom tilldelningen från länsstyrelsen. Vi har alltså ett antal synnerligen inkompetenta tjänstemän på länsstyrelsen som alltså inte klarar av att bestämma hur många älgar som varje jaktlag maximalt får skjuta. Den lokala älgförvaltningen är bara en illusion http://www.atl.nu/lantbruk/overkorda-av-lansstyrelsen-alla-lamnar-algforvaltningen/
Hur svårt kan det vara att införa en fri avskjutning under säg 4-5 månader per år? Det funkar ju när det gäller rådjur. Men svetsarens gäng säger nej http://www.atl.nu/skog/regeringen-stoppar-allman-algjakt/
16 november, 2016 den 07:03
Tomas Johansson
Apropå göra körskador med flit.
Statliga Sveaskog har aldrig brytt sig om hur mycket mark dom kört sönder här uppe i norr.
Dom ogillar natur och miljörörelsen såpass att dom kör sönder bara för att dom kan.
Uppbackade av SLU och skogsstyrelsen.
Det är läget i svensk skog.
Extremskövlare mot extrembiologer.
Inga vettiga människor har något att säga till om.
Det nya politiska?
Etablissemanget mot verkligheten.
Presidentvalet i USA är ett exempel.
I Sverige är det extra tydligt.
Beslutsfattare utan kontakt verkligheten.
I skogsväsendet är det draget till sin spets.
16 november, 2016 den 22:49
Niklas
Ja, det tycks gälla beslutet om de publika avverkningsanmälningarna i alla fall. De som beslutat om detta har ju ingen som helst kontakt med verkligheten i alla fall.
17 november, 2016 den 10:39
Tomas Johansson
Förklara vad du menar.
17 november, 2016 den 12:53
ulf
niklas svamlar om ”de publika avverkningsanmälningarna” och många med honom, lrf mfl…ungefär som det skulle vara nåt nytt..vilket det givetvis inte är, scb har skött statistiken på regeringens uppmaning hur länge som helst, och den kommer ut kvartalsvis, och tom månadsvis…att det nu är lättare via digitaliseringen är väl utmärkt…varför ska något som är så viktigt för berörda människor plötsligt hållas hemligt, dags att ta alla arroganta skogsägarföreningar i örat och leda ut dom från skranket….tuppkammen verkar skymma sikten…läs här hur sveriges avverkningsstatistik ska skötas, och sluta sprida lögner om att det är något nytt… ”Statistikområden: Produktion i skogsbruket
Statistik över skogsvård, avverkning och andra åtgärder i skogsbruket tas fram genom årliga undersökningar. I en särskild undersökning, Polytax, undersöks hur skogsägarna klarar av miljöhänsyn och föryngringsåtgärder i samband med föryngringsavverkning. Dessutom framställs statistik över faktorer som har påverkan på utvecklingen i skogsbruket
såsom avverkningsanmälningar, kostnader, virkespriser och leveranser av
skogsplantor. De flesta av dessa undersökningar är årliga förutom statistiken över avverkningsanmälningar, leveransvirkespriser och lager av massaved och flis som är kvartalsvisa eller månadsvisa.” …här kan ni på ett smidigt ta del av vad som ska avverkas…en självklar rättighet för alla som berörs av en avverkning sverige..http://avverkningskoll.se/ ..tänk hemska tanke om det var hemligt var vägar, gruvor, köpcentra mm ska byggas, medborgarna skulle bara ställas inför fullbordat faktum….dags att komma ner på jorden…va..
17 november, 2016 den 18:37
Niklas
Ulf svamlar mer än vanligt, då han uppenbarligen inte kan skilja på mitt och ditt. Men skogen tillhör markägaren och ingen annan. Således oacceptabelt att andra än markägaren ska få bestämma om det ska avverkas eller ej på dennes mark.
18 november, 2016 den 13:21
Tomas Johansson
Intressant ämne.
För vissa påstår att all mark är statens, sedan kan enskilda ”köpa” marken för särskilda ändamål, fastigheter t ex, eller industriell verksamhet, skogsbruk eller annat.
Men har du köpt en skogstomt så kan du inte ha den som industritomt eller vice versa.
Så ligger det tydligen till.
Den enskildes rättigheter i skogsmark upplevs olika, vissa anser sig tvingade att följa skogsstyrelsens kalhyggesmodell, andra ser sig tvingade att avsätta mark för reservat.
Många känner sig överkörda, maktlösa.
Man kan nog säga att den enskildes rätt är svag.
Jag tror det är ett svenskt nationalproblem.
Att enskilda medborgare regelmässigt körs över.
Det är troligen en följd att ett århundrade av socialism.
Staten har växt över sina breddar.
Socialistiska (kollektivistiska) kan man också säga att de två tunga instanserna idet hela är, miljöorganisationerna (SNF m fl.) och skogsväsendet (Sveaskog Skogsstyrelsen SLU).
Den enskilde människan är oviktig.
18 november, 2016 den 20:55
Niklas
Ja, de som påstår att all mark tillhör staten, brukar onekligen stå till vänster.
Kommandoskogsbruk är fel väg att gå, anser jag, vare sig vi snackar reservatshysteri eller produktionshysteri. Låt markägaren få sköta sin skog ifred efter eget huvud, så lär det bli mycket mer frivillig naturvård än idag.
Ju fler lagar och ju högre skatter, desto primitivare framstår samhället och ju mindre kan medborgarna bestämma över sina liv. Ett avancerat samhälle karakteriseras av få (men bra) lagar och låga skatter.
17 november, 2016 den 19:45
Klas Ancker
Det är ingen hejd på vad all skog skall räcka till.
http://www.altinget.se/miljo/artikel/en-haallbar-tillvaxt-ar-inte-mojlig
18 november, 2016 den 12:37
ulf
ja visst har det blivit galet i skogssverige…dags att våra politiker förstår hur jäkla lurade dom blivit av skogsindustrins strateger…och hur mycket pengar dom lagt på ”sopa igen spåren” forskning, titta vilka som sitter och delar ut forskningspengarna, och alla förstår varför det gått så snett….måtte det inte vara för sent att rädda sveriges skogar från undergång….
18 november, 2016 den 21:10
Niklas
Det är ju snarare naturskyddsföreningen, skydda skogen etc. som ständigt för samhället bakom ljuset. http://www.skogen.se/nyheter/politisk-inkonsekvens-utan-motstycke
19 november, 2016 den 09:02
Tomas Johansson
Den som tror man vinner något på förnyelsebara energikällor med att utrota skogsekosystemet är bra korkad.
Men det är många som blivit korkade av det idotresonemang som förs.
Vad kan man i och för sig vänta när Göran Persson varit med…
Alternativen står inte mellan reservat av allt eller totalmassaker.
Reservaten är mikroskopiska, promillen årligen.
Har INGEN betydelse i det stora hela.
Men användas som slagträ av massakerfolket i idiotresonemangen.
Alternativen står mellan massaker och hållbart skogsbruk.
Men det får allmänheten och politikerna aldrig höra.
Varför?
Vad håller SNF, Skydda Skogen och andra miljöorganisationer och miljömyndigheter på med kan man undra.
Är dom en del i makineriet?
Ja i praktiken kan jag konstatera det.
Harald Holmberg försöker i alla fall, senast i Västerbottens Folkblad i veckan som gick.
Några få personer skogslänen mot hela maktapparaten i storstadsbetongen.
19 november, 2016 den 18:48
Niklas
Tomas! Det är väl snarare så att den, som på allvar tror att bioenergi skulle utrota alla skogsekosystem, är den som är korkad.
Å vad reservaten beträffar, så är det ingalunda av mikroskopisk betydelse för den markägare som blir drabbad av dem, utan snarare en enorm katastrof.
21 november, 2016 den 10:39
Tomas Johansson
Så är det nog, men mikroskopoisk betydelse för skogsekosystemet som helhet.
Men bra effekt när den drabbade lille obetydlige markägaren används av storskövlarna för att i media smutskasta miljörörelsen.
Bioenergi utrotar givetvis skogsekosystemet om det är tänkt att bioenergi ska skapas med teknokratiska monokulturer.
19 november, 2016 den 20:13
Klas Ancker
Lars!
Fördelen med Dissimilarity coefficient är uppenbar. Den skildrar den lokala strukturen, vilket diameterfördelningen inte klarar av.
Hagner M., Nyqvist, H. (1998) A coefficient for describing size variation among neighbouring trees. JABES (Journ Agric Biol Environm Statistics) 3,1, 1-21.
Den, som gallrar vid skötsel av skiktad skog, märker att, om man tar bort ett träd, reagerar de närmaste med störst tillväxt.
Den som gallrar resonerar kanske på följande sätt:
På grund av konkurrens, som är störst mellan närstående träd, gäller det att se till att den lokala strukturen är sådan, att tillväxtresurserna mest tillkommer det stora trädet (= får ett högre ekonomiskt värde).
Detta ekonomiska resonemang har ju egentligen inte med ”beståndets” egenskaper att göra. Av samma skäl är det ologiskt att resonera om ”diameterfördelning”, vilket gäller ”bestånd”. I synnerhet som diameterfördelningen i beståndet inte är till någon nytta för den, som i praktiken skall gallra. Han tvingas alltid att beakta, hur det ser ut ibland de närmaste träden.
Hur kommer det sig, Lars, att när jag vandrar i rysk granurskog i jämnhöjd med Umeå (i en skog, som aldrig är ”skött”), så är den lätt att gå i. Man får kanske kliva över eller runda någon låga här och var. Ingen har varit där och gjort några större ingrepp annat än gjort upp eld, tagit ut några granar till stöd etc? Skogen har aldrig varit utsatt för någon ”skötsel”. Det finns inga stubbar eller annat som tyder på det. Granarna är några hundra år gamla och skogen fullskiktad.
20 november, 2016 den 11:11
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Du läser lite slarvigt. Det jag skrev var att:
”Om du är intresserad av ‘Dissimilarity coefficient’ så bör du läsa den genomgång som Rao (1982) har av begreppet. Det är varken speciellt nytt eller modernt.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0040580982900041
Den variant av dissimilarity coefficient som jag tror du tänker på är en specialvariant av Gini-koefficient (Gini 1912) som i sin tur i grund och botten är en matematisk beskrivning av Lorenz-diagram (Lorenz 1905), som är det som Bourdier et al. (2016) använder (fast dom har plottat baklänges).”
(du hittar referenserna högre upp i mitt ursprungliga inlägg)
Man kan beskriva struktur på många sätt, och om man tittar runt i den internationella litteraturen så används både Gini-koefficient och storleksfördelningar (höjd, diameter, kronstorlek). Hur ”lokal” beskrivningen blir beror enbart på hur stor yta man beskriver, inget annat.
Den som gallrar måste välja vilka träd som ska tas ut och vilka som ska vara kvar, men om effekten på de träd som är kvar påverkas mest av hur stort uttaget är på en större areal (ett par tusen kvadratmeter) så kan man välja lite som man vill och behöver inte ta hänsyn till den lilla lokala omgivningen.
Vad man tycker sig se och vad som verkligen sker är oftast inte detsamma när det gäller träd, eftersom processerna oftast är så långsamma att det tar många år innan man ser tydliga effekter av olika åtgärder och efter många år minns man helt enkelt inte hur det såg ut innan åtgärden och exakt hur åtgärden gjordes och varför. Dessutom vet man ju inte vad som hade hänt om man *inte* gjort åtgärden. För det krävs kontrollerade experiment, precis som i all annan forskning, och dessutom krävs att det hela upprepas på olika ståndorter, breddgrader, höjd över havet, osv.
Det som kanske är svårast att förstå när det gäller skog och träd är att det ofta handlar om helt andra tidsskalor än de vi är vana vid. Därför är det extremt viktigt att ha ytor i både skött och oskött skog som regelbundet mäts och dokumenteras i långa tider. Såna ytor finns bland annat på SLUs skogliga försöksparker men även på andra ställen.
Hur det ser ut i en viss specifik urskog som du varit i kan jag inte veta, lika lite som du med säkerhet kan veta hur länge skogen varit helt orörd och vad som hade hänt innan dess. Jag litar mer på dokumenterade beskrivningar i den internationella litteraturen och sådana finns det gott om. Vad som är väl känt är att effekten av en gallring kan påverka den framtida strukturen i skogen i många decennier, långt efter det att de synliga spåren av avverkningen har försvunnit. Det dör stora träd varje år i en orörd granskog och det tar många decennier för grova trädstammar att brytas ned. Om du har varit i en granskog med bara ”någon låga här och var” så har den antagligen inte varit helt orörd speciellt länge, sett ur trädens och skogens perspektiv. Kanske bara 60-70 år?
PS. Jag kunde inte låta bli att kolla upp artikeln av Hagner & Nyqvist som du refererar till. Den har citerats 1 gång på de 18 år som gått sen den publicerades, och det var av Hagner själv. Större genomslag än så har den alltså inte haft.
24 november, 2016 den 21:23
Klas Ancker
Ja, Lars, jag kanske har fel och måste tänka om.
Men jag blir inte riktigt klok på att jag inte hittar en gammal skog eller urskog, som är svår att gå i.
Du skriver, ”Hur det ser ut i en viss specifik urskog, som du varit i, kan jag inte veta.”
Vi besökte väldigt många gran- och tall-urskogar på en flera hundra mil lång resa i Ryssland från Karelen till Komi. Alla skogar var definitivt inte urskogar. Men urskogarna var, alla utan undantag, lätta att gå i.
Av de ”urskogar”, som finns i Sverige, har jag besökt några; Ensjölokarna, Svegs tallurskog, Jokkmokks allmänningar. Det var inte särskilt svårt att ta sig fram. Jag har dock inte besökt Muddus. Bilder därifrån visar inte på någon risig skog, tvärt om.
Jag vore tacksam om du kunde nämna någon riktigt gammal skog ej skött, som är risig och som jag kunde besöka. Jag vill ju lära mig något. Det finns många som talar om undertryckta träd och självgallring. Gärdsgårdar brukar byggas av undertryckt gran.
Du skriver, ”Om du har varit i en granskog med bara ”någon låga här och var” så har den antagligen inte varit helt orörd speciellt länge, sett ur trädens och skogens perspektiv. Kanske bara 60-70 år?”
Efter 70 år borde det väl ha vuxit upp massor av unga plantor och gjort skogen risig och svårforcerad?
Konkurrensens räckvidd har beskrivits av Elfving och Jakobsson (2006) och det känner du väl till:
Elfving, B. & Jakobsson, R. 2006. Effects of retained trees on tree growth and field vegetation in Pinus sylvestris stands in Sweden.
Scandinavian Journal of Forest Research 21 (Suppl. 7), 29-36.
24 november, 2016 den 23:36
Lars Lundqvist, SLU Umeå
Det är stor skillnad på tall och gran, till att börja med. Det jag har mest erfarenhet av är granurskog. Sen spelar boniteten roll. Ju lägre bonitet, desto glesare är skogar rent allmänt.
Du skrev ”Efter 70 år borde det väl ha vuxit upp massor av unga plantor och gjort skogen risig och svårforcerad?”. Oh nej, absolut inte. Det växer inte upp några massor av plantor i tät skog, utan det är först när skogarna börjar brytas ner som det kan ske. Det faller frön, fröna gror, det blir mängder av yttepyttesmå groddplantor, men över 99 % dör första året. Det finns det bra studier på.
På Siljansfors försökspark finns några bra exempel på vad som händer när man lämnar skog för fri utveckling, utifrån olika utgångslägen, både tall- och granskog, både skötta och oskötta. Fiby urskog är ett annat exempel. Det finns en del partier i Tyresta som varit orörda under väldigt lång tid. Så länge att det regelbundet börjar dö och falla stora träd.
Björn och Rikard tittade på hur en snabbväxande tallungskog påverkades av enstaka kvarlämnade stora tallar, alltså fröträd. Det är en väldigt speciell situation och slutsatserna från den studien går inte att utan vidare överföra till annan skog. Och exakt vad det är som händer i bestånden har dom inte lyckats klara ut. Det finns en intressant slutsats i diskussionen:
”The hypothesis that the reduction is larger around big and fast-growing than around small and slow-growing retained trees, and larger at young than at old stages of the new stand, could not be verified.”
Om det vore klassisk konkurrens om tillväxtresurser så skulle välväxande stora träd konkurrera hårdare än dåligt växande stora träd, och små tallar i ungskogen skulle ha svårare att hävda sig än större tallar. Men så var det alltså inte. Fast å andra sidan redovisar man bara volym stamved, inte totalt producerad biomassa.
Den här typen av surveystudier, där man åker ut och mäter i befintlig skog som råkar se ut som man vill, är alltid svåra att göra. Man vet ju aldrig varför situationen är som den är. Det vore bättre med experiment, där man slumpvis väljer att spara eller ta bort stora träd som står i en ungskog, och sen följer hur ungskogen utvecklas med och utan de stora träden kvar. Men även med en sådan uppställning skulle man behöva ha en bättre förståelse för vad det är som händer. Hur påverkas total ljusabsorption och kväveupptag, hur förändras den genomsnittliga vindbelastningen på träden, osv.
19 november, 2016 den 20:54
ulf
ja tänk vad märkliga vi svenskar är, om något annat land skulle behandla sina skogar som vi gör skulle vi antagligen skrika rakt ut av förskräckelse…då först skulle vi ta ordet skövling på våra läppar…tänk er de ryska boreala skogarna till 95 % tas ner som kalhyggen, eller alla de kanadensiska, som håller 80 % av världens färskvatten…tänk om världens viktigaste skogar, de boreala, som binder 208 miljarder ton kol och är hela världens färskvattenfilter, till 95 % skulle huggas ner för att bli plantager, vilken sanslös idioti…….men i sverige gör man det…..och räknar med att ryssland nordamerika och kanada ska ta sitt ansvar, jävla galningar..
19 november, 2016 den 21:12
ulf
208 miljarder ton kol motsvarar 1000 miljarder ton koldioxid…vi människor släpper ut 30 miljarder koldioxid varje år, och tvärtemot vad skogsindustrin säger så lägger en kalavverkning ett minus i minst 40 år, antagligen mer….har vi verkligen råd med det…är det inte i dag vi ska börja vara försiktiga med våra utsläpp, det kan väl för fan inte vara om 40 år vi ska börja…vad säger den förljugna skogsindustrin som vill ner på 45 års omloppstid för annars funkar inte deras ”långsiktighet” som dom ju påstår sig ha bedrivit i 100 år…hur fan får dom ihop sina lögner, skäms dom inte ….
20 november, 2016 den 19:38
Niklas
Inte många rätt där inte, Ulf!. Gudrunhuggen är ju redan kolsänkor sedan några år http://www.lantbruk.com/skog/gudrunhyggen-tar-upp-mer-koldioxid-de-avger
Dessutom motsvarar 208 miljarder ton kol endast 832 miljarder ton koldioxid, givet full förbränning.
Frågan du borde svara på, Ulf, är hur du får ihop dina lögner…
20 november, 2016 den 22:39
ulf
kan du inte ens förstå vad du läser…i artikeln så har några jeppar från slu, konstaterat att slyet och trädplantorna (som snart ska röjas) har börjat reparera kolutsläppen från kalhyggena, och det är en annan jeppe, södras skogschef, som tror att det nog ska vara på plus om 6-7 år, alltså efter 20 år…tänka sig, svensk vetenskap och skogsindustri hand i hand genom tragiska skövlade hyggen, som lallar och inga moln på himlen syns så långt ögat och hjärnan kan nå..men givetvis ljuger dom, eller förstår inte bättre och som sagt hur räknar dom röjningarna, lögnarna…
21 november, 2016 den 08:24
ulf
två jeppar från slu kommer fram till ett helt annat resultat än vad världens samlade kunskap om kolbindning i samband med kalhuggning gjort………..och hyllas av södras skogschef, man får rysningar över hur lätt man tar på skövlingarna av svensk natur, ska vi hoppas på en sjujävla storm som lägger hela sveriges skogar…..för klimatets skull….vad fan är det för fel på sveriges makthavare, dom borde satt stopp för detta för länge sedan, och släppt sveriges forskare fria, så dom kunde hjälpa övriga världen att analysera problemen,och inte som nu … skapa dom……men vetenskapsrådet, har ett bra upplägg på hur forskningspengar ska betalas ut, där får flera utländska forskare som är specialister på olika områden bestämma vilka som ska få bidrag till sin forskning, politiker och andra fega maktmänniskor gör sig icke besvär och då behöver man inte slicka r-v…titta vad man kan komma fram till …http://www.dn.se/debatt/landsbygdsministern-har-fel-kalhyggen-inte-klimatsmarta/ …vad säger slu, skulle det inte vara skönt att forska på något man kan vara stolt över…
21 november, 2016 den 22:33
Niklas
Jaha, så några skumma jeppar på Lunds universitet bommar en del uppenbara fakta. S.k. kontinuitetsskogsbruk resulterar ju gärna i glesa skräpskogar, även känd som gröna lögnen. Skräpskogar fångar ju inte mycket koldioxid. Skulle spontant tro att Lunds universitet har samma låga trovärdighet när det gäller klimatforskning som de hade när det gällde s.k. skogsdöd.
SLU brukar däremot vara trovärdigt när det gäller forskning kring de gröna näringarna. Det är ju därför som de har fått sektorsansvaret istället för Lunds universitet.
22 november, 2016 den 08:35
ulf
som vanligt har du helt fel, det var forskarna på slu i umeå som gick på om skogsdöden tillsammans med miljörörelsen och utmålade katastrof scenarior , lundaforskarna förespråkade bara att vi skulle ändra vårat skogsbruk till lite vettigare flerskiktade skogar…men från slu i umeå skickades den ena rapporten efter den andra till ”skurkarna” i industriområden i england och tyskland….tänka sig, vi är ofelbara, och våra forskare på slu bekräftar vår förträfflighet….gång på gång på gång, till den dagen vår natur är ruinerad och det är alla andra länders förbannade fel…..
20 november, 2016 den 19:53
ulf
ingenting som har med dagens skogsavverkning att göra är ens i närheten av någon sanning, det enda vi vet är att vi ingenting vet….och att där det avverkats för mycket är nu öknar…för hundra år sen var det yxa som gällde, inte maskiner som gör tusentals yxors jobb, det är svårt att skövla med yxa, eller vad tror du……ryck upp dig, bättre kan du..
21 november, 2016 den 22:36
Niklas
Tja, läser man t.ex. Linnés reseskildringar så ser man vilka enorma trädlösa områden vi hade på 1700-talet, där det nu i huvudsak är milsvida skogar. Ta t.ex., inre Halland, Svältorna kring Ulricehamn, Falu kopp0pargruva, Mösseberg etc.
21 november, 2016 den 10:27
Tomas Johansson
”Gudrunhyggen”…
Nu odlar dom mer rysk gran, som vi vet kommer falla igen eftersom dom inte klarar 40m/s, och 40m/s kommer det bli igen, det vet SMHI.
Det har blåst på samma sätt i alla tider, men skitgranen är ny.
40m/s är löjligt, i svenska fjällen blåser det 70, i Luisiana USA 80m/s.
Återigen kommer elbolagen, SJ och alla andra stå för kostanderna?
Igen? Varför?
SLU, Skogsstyrelsen, Skogforsk, Södra m fl kommer stå dår och lossas som ingenting… …igen?
Ja det är intressant se på spektaklet.
Sorgligt, eller skrattretande.
Politikerna bryr sig inte ett skvatt annat än om sina löner och positioner.
Då är det uppenbart bäst slicka rövar i skogsmaktsystemet.
Men våra politiker väljs ju internt som i vatikanen.
Jag vil gå och spy.
21 november, 2016 den 22:41
Niklas
Å vad skulle politikerna göra. Införa mer kommandoskogsbruk eller vad då? Nä, låt marknaden sköta skogen och lägg ner den halva av skogsstyrelsen som jobbar med dumheter som t.ex. övervakning och kontroll. Låt resten ombildas till en ny skogsvårdsstyrelse.
21 november, 2016 den 16:36
Tomas Johansson
Lars Lundqvist är outtröttlig.
Långa teknokratiska utläggningar, som låter bra, alltid med samma mål, slå hål på de få som föröker säga något om det som staten marknadsför.
Varför detta ivriga bloggande dygnet runt?
Ja, troligen mycket viktigt försvara det för nationen så viktiga skogsbruket.
Viktigt ur marknadsföringssynpunkt.
Ekonomiskt är det en katastrof, det veta alla som bott i skogslänen, efter storbolagen med staten i spetsen gått fram finns avfolkningen kvar.
De fattigaste delarna av riket är de mest sönderskövlade.
Motståndet är utraderat på många olika finurliga sätt.
Sönderkört, vidriga plantager.
Vad kan man göra där sedan.
Inte mycket.
Markvärdet går mot noll.
Sveaskog försöker sälja av det.
Någon annan får ta hand om resterna.
21 november, 2016 den 22:43
Niklas
Lars Lundqvist har bidragit med mycket fakta här, till skillnad från dig.
Om nu Sveaskog säljer ut skogsskiften, varför passar du inte på att köpa då?
23 november, 2016 den 08:15
ulf
95% av sveriges skogar sköts och brukas med den svenska kalhyggesmetoden, det är en metod som avskys och förbjuds av de flesta andra länder på norra halvklotet…..tycker svenska skogsforskare på slu att denna metod också ska få råda på 95% av rysslands, kanadas och nordamerikas skogsmarker….ett ja eller nej räcker….inga politikersvar tack…till naturskyddsföreningen ställer jag samma fråga….på 80 talet berodde all skogsdöd i sverige på dom hemska tyskarna, vilket visade sig helt fel, idag beror våra omkullblåsta och barkborre angripna skogar på klimatkatastofer skapade av alla andra länder än sverige, hur patetiska ska vi bli innan vi törs se sanningen i vitögat….tyskland eldar tre gånger mer kol idag än 1983, men det är inte längre ett problem, för dom har lagt ner kärnkraften, ibland undrar man vilka som är galnast, för konkurennsen är stenhård mellan de olika makthavarna, gemensamt är dock att det alltid är de vanliga människorna som får ta alla smällar….och att vi alltid ska gå omkring fullskitna med lögner surrande i våra huvuden….
23 november, 2016 den 09:48
ulf
sverige är västvärldens mest korrumperade land, men varje gång vi avslöjas med byxorna nere blir vi lika förvånade….det måste bero på att vi är så jävla genomkorrumperade att alla makthavare…politiker, myndigheter, rättsväsen och storindustri har gjort gemensam sak…..när korruptionen är så kompakt, kan en vanlig sund medborgare inte greppa detta, det blir för osannolikt och man avfärdar det med att man nog själv har blivit väl mycket konspiratorisk, och makten nog egentligen är god….(se stockholmssyndromet,) att skydda sina gisslantagare blir enda sättet att få lite frid i sin oroliga själ…men vi har väl ändå två starka försvarare av sanningen och demokratin… forskare och journalister….och dom har ju talat om för oss vad som är bra, och journalisterna har ju också talat om vad som är dåligt, vad vi ska vara rädda för….men är det inte märkligt att vi ska vara rädda för alla som inte slickar r-v….dom är tydligen samhällsomstörtarna …
23 november, 2016 den 11:04
Tomas Johansson
Beror på att vi inte har demokrati.
Vi får inte välja våra ledare, de väljs internt som i Vatikanen.
Då blir det bara slätstrukna jasägare i toppen.
Ja upp mot 90% sköts med Sveaskogs modell, renrakning och död monokultur.
För sådär tretti-förti år sen var det hälften.
Det är underligt att vi har en viktig bransch som tvärtemot alla andra blir miljömässigt sämre med åren…
Finns inga miljömärkta skogsprodukter.
Produkter från skogen är smutsigare nu än för tretti år sen.
23 november, 2016 den 18:36
Niklas
Tomas! Om skogens produkter blivit smutsigare under de de senaste 30 åren, måste det väl bero på att klorblekningen av papper har försvunnit. För det var väl runt 30 år sedan som klorblekningen försvann…
24 november, 2016 den 15:21
Tomas Johansson
Ja underligt nog så har förädlingsledet blivit väldigt rent, borta är kloret, borta är utsläppen av lignin i kustbandet. Elektrofilter renar gaserna.
Men, i själva skogen råder galenskapen.
Det är svårt förstå varför.
Men, inte alltid man kan förstå hur världen fungerar.
Troligen beror det på att där skogen väger och hyggena tas bor ingen med inflytande.
24 november, 2016 den 23:19
Niklas
Tomas! Det är ju inte skogsbruket som står för galenskaperna i skogen, utan snarare naturvårdsmaffian.
24 november, 2016 den 09:20
ulf
du har alltid en ”klok” kommentar niklas…men faktum är att du låter som du var en typisk företrädare för sveriges skogsindustri…som jag förutspått så börjar nu herman, gd på skogsstyrelsen få lite kalla fötter och har förstått att det finns nåt mer än optimalt ekonomiskt uttag av virke, när vi ska använda våra skogar, bättre sent än aldrig…. https://skogsstyrelsenherman.wordpress.com/ .. själv är jag sen några månader avstängd från denna blogg och det är ju helt i linje med maktelitens orwellska kontroll av besvärliga sanningssägare…vi är ju så jävla lydiga så det äcklar mig, vi står på banken och berättar glatt varifrån tusenlappen som vi vill sätta in, kommer ….själv vägrade jag för ett år sen att berätta var jag fått mina pengar från och fick då inte sätta in några tusen kronor, dagen efter flyttade jag mitt miljonföretag från denna bank, och förklarade för grannbanken varför jag kom till dom med alla mina affärer….gissa om dom frågar, när jag vill sätta in kontanter…..i usa ska facebook börja censurera vad folk skriver, motivet var att maktelitens kandidat ( den genomkorrumperade h clinton) ”baktalades” på facebook sidor under valet, orwell som varnade för detta samhälle snurrar nog i sin grav….hermans blogg har dött sotdöden senaste månaden, men det kan väl inte bero på att jag inte kommenterar längre, men nog är det syrefattigt i maktens boningar, skönt att man inte behöver vistas där…..
24 november, 2016 den 15:28
Tomas Johansson
Att bli raderad av Herman måste nästan ses som det normala i kafkaland.
24 november, 2016 den 23:28
Niklas
Ja, diskussionen på Hermans blogg har blivit klart trevligare och framför allt sakligare, sedan Ulf blev utslängd därifrån.
Undrar om det skulle bli samma resultat om Ulf också slängdes ut på denna blogg?
Och nej, jag representerar inte någon skogsindustri. Men jag och skogsindustrin är ekonomiskt beroende av varandra. Jag behöver ha en vettig betalning för mitt virke och skogsindustrin är beroende av mitt och andra skogsägares virke.
25 november, 2016 den 08:18
ulf
ja trevligare för dig ja och industrin, en blogg där en åsikt ryms ger jag inte mycket för…men igår fick jag mejl att jag släpps in igen på bloggen, men jag får nog överväga om jag tänker slänga några pärlor till svinen……nej niklas jag vet att du inte representerar skogsindustrin, du är bara uppäten och utskiten av den….ingen människa kan idag köpa skog och göra vinst på att bruka den, det är bara så…den som säger nåt annat ljuger, och gissa att man gör det…de 6-7 största skogsägarna/industrierna har ett olagligt oligopol som snart sugit ut allt av värde från såna som dig, den vettiga betalningen du pratar om existerar inte, avverknings entrepenörer är uppknutna till dessa bolag och gallrar skog intensivt utan att en krona kommer till ägaren av gallringen……otroligt nog går man med på detta, det verkar som man glömt vad det kostat att plantera träden….varför svenskt skogsbruk blivit en dödans är ju att vi fått en global marknad…och man kan inte konkurera med plantager som producerar 100 kubik/hektar med sin egen produktion på 5-6 kubik…det kan man räkna ut om man har en hjärncell i behåll….har du sett några isbärare på senaste åren…..kylskåpen tog deras jobb…skogsindustrin agerar som en förvirrad isbärare som förtvivlat försöker låtsas som kylskåp inte finns….vet inte om liknelsen blev så jäkla bra, men nu måste jag iväg och jobba, ska fräsa lite lister i mitt snickeri och bygga på en liten timmerstuga i min skog, det är så man lever på sin skog, ingen jävla baggbölare gör sig besvär på mina marker, ett råd, nixa alla inköpare, så blir du en gladare och rikare människa….
25 november, 2016 den 18:24
Niklas
Nu blirt det ju inte samma sorts fibrer i Sverige och runt ekvatorn, så konkurrensen är ju inte så hård.
Vad gallring beträffar, så går det visst att gallra med vinst idag. Sedan är det ju alltid upp till skogsägaren att visa vem som bestämmer. Dessutom är det ju frivilligt att gallra.
Sedan tror jag bestämt att jag blir betydligt rikare om jag Nixar en massa turistentreprenörer än om jag Nixar virkesköpare i min skog.
25 november, 2016 den 08:57
ulf
på hermans blogg skriver en av alla svenska modellen förespråkarna så här ”Springnotorna som regeringen lämmnar efter sig skall betalas i framtiden, i första hand av exportinkomsterna från skogsråvaror
Att sticka huvudet i sanden kan visa sig riktigt dumt.Så se upp, politiker ….
Det är folket som väljer” då ställer jag fråga…hur ska en skogsindustri som lagt ner hälften av sina jobb på 10 år och som håller på att gå under trots att dom skövlat vår natur kunna vara dom som räddar sveriges ekonomi, man blir lite kallsvettig när ” konsulter” resonerar på den nivån…var finns verklighetskopplingen….
25 november, 2016 den 15:12
Tomas Johansson
Sverige har tre koloniala basnäringar, skog, gruv och vattenkraft.
Det gick till så att kronan stal den egendom som nu kallas ”statens bolag”.
Stölden befogades med Herman Lundborgs forskning om de lägre stående raserna i norr.
Brott som ännu inte uppklarats.
Att det är sjukt rakt igenom kan den som befunnit sig däri förklara.
25 november, 2016 den 16:34
ulf
visst tomas, men vi kan inte lura oss av det gedigna namnet (basnäring)… industrin i sverige har länge tappat till tjänstesamhället och är snart utplånat som den stora sysselsättaren för befolkningen…om industrin ska konkurrera numera är det bara skövling av naturresurser och enorma mutor som får den att överleva…..det verkar dock inte ha satt sig riktigt hos våra politiker, som idiotiskt nog, tillåter några promille av befolkningen, med basnäring stämplat i pannan, förstöra för det stora flertalet, som när tex tvåtusen skördarförare tar bort jobben för tvåhundra tusen, (antagligen många fler) presumtiva arbeten inom turismen… och du… numera bor de lägre stående raserna lite varstans, i sveriges allt fler getton….felet med befolkningen är att de tror på lögnerna om jämlikhet, och lika värde…det finns inget sånt, det lilla som fans försvann någon gång på 70 talet….nu är det maktelit mot packet och värre kommer det att bli…den som lever får se hur det går…men helt klart är att vi står med båda stövlarna långt ner i dyn i ett risksamhälle …https://sv.wikipedia.org/wiki/Risksamh%C3%A4lle …
25 november, 2016 den 18:29
Niklas
Märkligt att en turistnäring, som påstår sig kunna sysselsätta runt 200 000 människor skulle gå omkull så fort det blir tal om lite vettiga arrenden. Nä, det är nog mycket luft i de siffrorna du framför, Ulf!
25 november, 2016 den 18:50
ulf
lars lundqvist och klas ancker har en intressant diskussion om hur trevliga riktigt gamla skogar är att vandra i, det normala är ju att man älskar att vistas i orörda skogar som ofta blir magiska med sina gamla träd, jag har samma uppfattning som klas att det är lät att gå i dessa skogar, dels så har djur och människor skapat stigar som man lätt tar sig fram på, men gamla skogar är oftast glesa och det gör dom till eldoradon för friluftsliv, dom bär och bevarar också minnen från tidigare historia på ett mycket spännande sätt ….men lars har inget till övers för sånt trams, här är det ekonomi som står för allt värde i en skog, och antagligen har vi bara haft tur klas och jag när vi kommit till en gammelskog som inte är risig och jävlig att ta sig fram i…påminner mig om hans utskåpning av hagner för några år sen, men då var det inte bara hagner ensam som refererat till sin egen forskning, då hade han fört hela sveriges journalistkår bakom ljuset, och han var den största mediala bluffen i hela skogshistorien, ibland undrar jag vem som är den störta bluffen i skogshistorien…..den som lever får antagligen se det …http://www.skogen.se/nyheter/sagan-om-skogsbrukets-nya-metod ..
25 november, 2016 den 23:50
Tomas Johansson
Trivs han bäst i Gudrunskogarna månne?
Där har SLU vunnit.
Inte ett spår av naturlig växtlighet, bara märkliga monokulturer av den vidrigaste risigaste hopplösaste typen, uselt virke, storskaliga skador och fullständigt kaos. Inga framtidsutsikter.
Då är han säkert lyrisk!
26 november, 2016 den 19:27
Niklas
En ovanligt bra och saklig artikel, du länkar till, Ulf!
Märkligt att det inte finns någon ekonomi för skogsägaren i turistvänliga ”urskogar”, trots att det skulle generera hundratals jobb enligt vissa…
27 november, 2016 den 18:18
Tomas Johansson
Det är också oekonomisk att köra sönder sin mark, plantera bort möjligheten till att i nästa skede skörda samma fina virke som nu.
Oekonomiskt förstöra för andra branscher.
Längst i tid har det planterats söderut, granmonokulturer som nu ligger som plockepinn varje gång vinterstormarna drar in från Atlanten.
Här i norr drabbas de unga monokulturerna av törskatesvamp och diverse olika storskaliga skadeangrepp på plantager.
27 november, 2016 den 18:22
Niklas
Tomas, det är mer ekonomiskt att skörda ”plockepinn”, än att få avverkningsförbud utan ersättning p.g.a. bombmurkla eller lavskrika,
27 november, 2016 den 19:54
Tomas Johansson
Så är det säkert.
Men det finns annat att välja mellan än plantager och reservat.
Det är ju det allt borde handla om.
Men det kommer aldrig till något vettigt resonemang, inte på något håll.
26 november, 2016 den 19:15
Niklas
Klåfingriga myndigheter sätter ständigt käppar i hjulet för naturvården https://www.facebook.com/claes.littorin/posts/10154793479569637
27 november, 2016 den 09:41
ulf
när det gäller den svenska självbilden får man inte glömma staten som tillsammans med sveaskog och vattenfall totalt ruinerat norrland på allt av värde och inget gett tilbaka….av 29 kommuner dör 26 sotdöden, bara kuststäderna lule, pite och ume har ökat befolkningen trots att vi har fått en miljon nya innevånare på ett decennium…mer än hälften av norrlänningarna vill ha ett eget land, det säger ganska mycket om läget….vattenfalls mjölkkossor finns i jokmokk och utan dessa kraftverk skulle vattenfall inte existera,… http://www.dagenssamhalle.se/debatt/aderlatning-av-norrlands-resurser-oetisk-26867?pack=26774 …. tacken till kommunerna har varit att ruinera naturen tex lilla lule älv är helt torrlagd på en sträcka av två mil, men om man bara släppte på 5% av vattnet i dammen som bygdes på 60 talet skulle älven åtminstone leva fram till dammen….men det blir för dyrt, vilka galningar vi har som har makten att göra så här, tänk er allt annat då, som försigår i ett öde och skövlat landskap…ragunda kommun är sveriges fattigaste, för några år sen drack skolungarna vatten till maten, mjölk hade man inte råd med….här står dammarna som spön i backen, torra älvfåror med skyltar att det är livsfara att beträda älvfåran, vattnet kan släppas på utan förvarning ….http://maritjohansson.se/blogg/?p=8610 …ja varför besvära sig att tuta i ett horn eller nåt liknande, det finns ju knapt nå folk där längre, vem fan vill åka mil efter mil och titta på skövlade vyer…men människorna längs i norr är som alla andra, bara betydligt mer utnyttjade, och det är en skam som storindustrin inom skog, gruva och kraft tillsammans med våra mesar till politiker får ta på sig….https://kit.se/2016/09/14/59318/den-urbana-normen-ett-hot-mot-sverige/ ..
27 november, 2016 den 18:39
Niklas
Varför detta tjat om besöksnäringen. Den har ju ingen framtid för sig och är dessutom allt annat än miljövänlig https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/utslappen-av-vaxthusgaser/Flygets-klimatpaverkan/
29 november, 2016 den 09:49
skogsbloggen
Två tidigare kommentarer är raderade pga språkbruk samt personliga påhopp i relation till en person som inte deltar i diskussionen.
Jag har fått ett antal mail från personer som gärna hade velat ge sig in i diskussionen, men avstår bl.a. med anledning av att de inte vill riskera bli kallade för idiot eller liknande. Vissa har blivit avskräckta av det hårda språkbruket.
Kommentarsfältet är till för att alla ska kunna känna sig välkomna att delta i diskussionen.
Så, jag ber er igen. Håll en hövlig ton mot varandra. Jag vill inte behöva låsa kommentarsfältet. Att kalla någon för idiot är aldrig okej.
Vänliga hälsningar
Malin
29 november, 2016 den 09:54
skogsbloggen
Hej,
Två tidigare kommentarer är raderade pga språkbruk samt personliga påhopp i relation till en person som inte deltar i diskussionen.
Jag har fått ett antal mail från personer som gärna hade velat ge sig in i diskussionen, men avstår bl.a. med anledning av att de inte vill riskera bli kallade för idiot eller liknande. Vissa har blivit avskräckta av det hårda språkbruket.
Kommentarsfältet är till för att alla ska kunna känna sig välkomna att delta i diskussionen.
Så, jag ber er igen. Håll en hövlig ton mot varandra. Jag vill inte behöva låsa kommentarsfältet. Att kalla någon för idiot är aldrig okej.
Vänliga hälsningar
Malin
30 november, 2016 den 08:01
ulf
2014 var sveriges utsläpp av koldioxid 54 miljoner ton, så om 170 miljoner ton är en stor del av utsläppen så är den verkligen stor, men vad gör man inte för att upplysa världen om sakernas tillstånd, svamlet om nettotillväxt faller väl föresten varje gång som en avverkning äger rum, eller en röjning eller gallring, hur räknar skojarna dessa, dom släpper ut massor, ja det är märkligt hur lögnerna staplas på varann, tills det blir helt absurt bra att skövla sveriges natur, faktum i denna fantasi är att vi redan fördubblat koldioxidupptaget från skogen under två decennier, trots att skogsmassan minskat, vet i fan hur det gått till, men det måste vara naturen som tagit till sig av önskningarna att öka tillväxten ock bli effektivare…….vi har idag resurser att på några få år ta ner all sveriges skogar 20 åriga som 50 åriga, och skapa en kolslukare som är värd namnet….ska vi inte slå till och rädda världen i en enda stor jävla slutgiltig skövling, det mesta av vår skogshistoria och kultur i våra skogar är ju ändå borta nu…och naturturisterna kan väl för fan åka till ett land som skiter i klimatet om dom vill gå i gamla magiska skogar..vi är nog bäst på det mesta så lita på sverige och deras fantastiska innovativa människor i industri och forskning, hårt stöttade av en klok befolkning…
30 november, 2016 den 08:22
Konsult inom miljö & skog
Stärkt äganderätt påverkar skogsägarens vilja att investera i sin skog. Synen på skogen breddas samtidigt. Det är tack vare en stark äganderätt som vi har en utomordentligt värdefull resurs att förvalta.
Att stärka äganderätten för och ge oss privata näringsidkare/markägarna större inflytande i de förslag som regeringen går vidare med i ett nationellt skogsprogram är därför mycket viktigt.
Artskyddsförordningen är idag rättsosäker och idag kan i princip allt skogsbruk förbjudas av enskilda tjänstemäns tolkning till särintressen utan att det utgår någon ersättning till skogsägaren.
Framtidens mål och vision i skogen skall fokusera mer på skötsel och restaurering istället för att undanta stora arealer från ett klimat vänligt och viktigt skogsbruk som binder kol smart. Behovet av naturvårdande skötsel är stort. Det är viktigt att samhället sköter och restaurerar de områden som undantagits från ett aktivt skogsbruk. Politiker bör tänka nytt när det gäller skydd av skog.
30 november, 2016 den 22:51
Tomas Johansson
Då borde det väl även innebära att skogsägaren inte ska tvingas ha ett enformigt skogsbruk baserat på skadliga plantager???
Eller är det bara frihet från reservat du vill se, inte frihet från annat översitteri?
30 november, 2016 den 09:58
ulf
varför får jag en känsla av att bagdad bob kommenterar under olika pseudonymer på denna blogg…. https://sv.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Said_as-Sahaf ..för allt verkar ju vara under kontroll, grattis sverige, och vad fel jag måste ha haft, för när forskare, politiker, myndigheter och industri har exakt samma agenda med sveriges skogar så måtte det väl vara rätt, och tusen miljarder flugor har inte heller fel, ät koskit….”Framtidens mål och vision i skogen skall fokusera mer på skötsel och restaurering istället för att undanta stora arealer från ett klimat vänligt och viktigt skogsbruk som binder kol smart.” kan det sägas bättre…
30 november, 2016 den 10:39
ulf
är det inte märkligt att tex palmoljeträden och odlingen av dessa är något vi i sverige jämställer med ren brottslighet och skövling av naturen, man kalhugger, man kultiverar och dikar, för att de nya träden ska trivas i plantagen, och jävlar vad hemskt det är…. med dessa odlade träd inga kolsänkor där inte, inga fantastiska nettovinster för naturen och klimatet bara skit och elände…stoppa för fan… http://www.regnskogsriddarna.n.nu/regnskog … sen kommer man hem till sverige, kalhuggning harvning skyddande mosslager som tagit hundra år att utvecklas och som skyddar de tunna underliggande jordlagren, bränns av solen och sköljs ut i närmsta vattendrag vid första bästa skyfall, harvning och dikning och plantering av nån exotisk manipulerad planta, kanske en contorta, eller nåt annat snabbväxande….men då är det räddning av världen som pågår, klimatet blir bättre, nationalekonomin blomstrar och vi är bäst i världen……………..på att visa upp vårt hycklande land i sin rätta skepnad….så jävla sorgligt….
30 november, 2016 den 22:08
Konsult inom miljö & skog
När nu Landsbygdsminister Bucht inte svarade på interpellationen ang. om o huruvida allmänheten skall ges möjlighet att överklaga all typ av skogsbruksåtgärder. Vad händer då med svenskt skogsbruksvärde och möjligheten till att ha utkomster från ett skogsbruk, om detta går igenom ? Vem vågar göra något i framtidens skogs Sverige om detta blir realitet ? Man kan ju bara se framför sig vilka enorma kostnader som rättsväsendet kommer att dra på sig. Det kommer inte att finnas utrymme för brottmål mot enskild i den framtiden. Domstolarna kommer ju förmodligen inte att få ägna sig åt något annat än att avgöra rättstvister om mossor o lavars rätt till en värdig tillvaro, före en markbrukares möjlighet till att leva på sin fastighet.
Res krav på en folkomröstning ang. Swexit omedelbart. Nu har detta gått för långt ! Vi har blivit snärjda i ett moment 22 som gör att svenskt privatskogsbruk kommer att gå en mörk tid till mötes. Med detta följer en klar försämring av den svenska skogens möjlighet att delta i den möljöförändring vår värld så väl behöver. Med Rönning, Kirppu o de andra förespråkarna för ett Status Qou i den svenska skogen. Blir vi ju även att få importera det vi själva behöver. Snacka om att ge makt till fel del av samhället med lagliga medel ! Ekonomiskt vansinne stavas detta !
Tack ni svensson som gav oss denna röd-gröna röra !
1 december, 2016 den 01:28
Tomas Johansson
Du menar att all svensk skog ska bli SLU/Sveaskog/Skogsstyrelsens massaplantage så vi måste importera byggvirke?
1 december, 2016 den 18:37
ulf
om konsulten verkligen vill rädda klimatet och kolinbindningen måste väl odlingar där tillväxten är 100 kubik per år och hektar vara överlägset det svenska som bara växer 5 kubik per år, men du kanske tom ( som många andra svenskar) skickar pengar till regnskogsländerna för att dom INTE ska göra odlingar, hur får ni ihop detta skitsnack ni bedriver, och inte skäms ni heller….mantrat, äganderätt upprepas av er, men vem äger egentligen ett livsviktigt ekosystem, och vem har rätt att med lögner skövla detta ekosystem….svara nu för f-n, vad binder mest kol…..en plantage som växer 100 kubik år, eller ett som växer 5 kubik år……
2 december, 2016 den 23:30
Niklas
Ulf! Svara själv på frågan vilket som binder mest koldioxid över tid. En välskött skog som slutavverkas efter 60-150 år (beroende på bonitet), eller en oskött skog med en massa självgallring, vindfället etc.
Sedan är jag nyfiken på var i Sverige det växer 100 m3sk/ha och år.
1 december, 2016 den 21:43
Skogen är mitt kall och levebröd...
Faran är som ULF säger.
De lågutbildade miljöaktivisterna kallar ju all skog man ser ”min . . skog”. Oavsett om det rör sig om svamp, bär eller produktionsskog.
Allemansrätten lurar människor att tro att man kan ta del av skogens utbud som en sorts öppen marknad för alla. Att allemansrätten säger något helt annat, det har man ingen koll på.
Och inte verkar man från etablisemangets sida vilja påskina att det inte är så heller.
Socialismen är diktatur !
kommunismen är fruktansvärd.
Kommunismen har dödat mest i hela världen
2 december, 2016 den 15:32
Tomas Johansson
Ja, och svenskt skogsbruk har stalinism i sin extrema enformighet och toppstyrning.
Allemansrätten är en följd av att staten konfiskerade huvuddelen av all mark i norra Sverige.
För att kunna leva här var man tvungen att införa rätten att vistas utanför den lilla ruta mark runt varje hus staten lämnade till skogslänens folk.
2 december, 2016 den 23:25
Niklas
Allemansrätten är en följd av att vi fick 8-timmars dag och lagstadgad semester. Ursprunget var fritidsutredningen 1938.
2 december, 2016 den 23:36
Niklas
Innan vi fick semester och 8-timmarsdag, så jobbades det från morgon till kväll och då var det inte tal om någon fritid i dagens bemärkelse.
Notera också att på denna tid, så jobbade majoriteten av den svenska arbetsföra befolkningen inom lantbruket.
3 december, 2016 den 09:28
Tomas Johansson
Semester har man i de flesta länder, men ingen Allemansrätt, så den kopplingen finns inte.
3 december, 2016 den 23:03
Niklas
Jodå, kopplingen finns visst i Sverige!
2 december, 2016 den 08:28
ulf
om man är vänstervriden för att man vill stoppa skövling av natur, vare sig den är stat, kommun, provins eller privatägd…ja då är man väl vänstervriden…men ingen jävel ska ostört få ljuga sig till denna skövling, och gömma sig bakom äganderätten…basta..
2 december, 2016 den 15:35
Tomas Johansson
Begreppen vänster och höger är numera rena snurren.
Vänster och höger i politiken kommer från franska revolutionen då kungens och överhetens folk satt till höger i parlamentet och republikanerna till vänster.
Vänster betyder alltså bara att man vill ha demokrati och lika rätt för alla medborgare, liberalismens huvudprinciper.
Socialismen kom långt senare och är vänsterns stora historiska missgrepp.
3 december, 2016 den 10:14
Konsult inom miljö & skog
Äganderätten är grundlagsskyddad.
Europakonventionen gäller som svensk lag och har inkorporerats genom lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Artikel 17
Rätt till egendom
Var och en har rätt att besitta lagligen förvärvad egendom, att nyttja den, att förfoga över den och att testamentera bort den. Ingen får berövas sin egendom utom då samhällsnyttan kräver det, i de fall och under de förutsättningar som föreskrivs i lag och mot rättmätig ersättning för sin förlust i rätt tid. Nyttjandet av egendomen får regleras i lag om det är nödvändigt för allmänna samhällsintresse
Av artikel 1 i det första tilläggsprotokollet följer att varje fysisk eller juridisk person ska ha rätt till respekt för sin egendom samt att ingen får berövas denna annat än om det sker i det allmännas intresse och under de förutsättningar som anges i lag och i folkrättens allmänna grundsatser. Europakonventionens bestämmelser om skydd för egendom innebär bland annat att staten inte utan vidare kan ta annans mark i anspråk, t.ex. genom expropriation. Bestämmelserna i Europakonventionen får också anses innebära att staten har en positiv förpliktelse att se till att rättigheten skyddas mot kränkningar utförda av privata rättssubjekt. Detta sker framför allt genom att utfärda lagar som skyddar mot tillgrepp av egendom och som ger möjlighet att få tillbaka egendom som har frånhänts ägaren olovligen.
Staten har alltså ett ansvar när rätten till skydd för egendom hotas genom åtgärder från andra än staten.
Skogsägaren är ägare till den egna ärligt ägda skogen och marken och har enligt grundlag och konventioner full bestämmanderätt om vad marken skall användas till.
3 december, 2016 den 18:23
Tomas Johansson
Själva kärnan i ämnet.
I princip all skog som staten och storbolagen idag ”äger”.
Personlig äganderätt togs ingen hänsyn till i den koloniala statsbildningen.
Den gäller än.
Medborgarna har låg status i konungariket Sverige.
Alla har inte samma värde, vissa har rätt köra över andra.
Brotten preskriberas, sen ska försöka glömma så gott vi kan.
Så att det förekommer lite här och var är inte konstigt.
3 december, 2016 den 20:31
Tomas Johansson
Själva kärnan i ämnet, från början, konfiskerad mark, att överheten inte respekterade allmänhetens rätt till ägande, åtminstone inte allmänheten i skogslänen, i ”herrelöst land”,
Det var så kronan, nuvarande staten och storbolagen skaffade sig sina ”ägor”.
Äganderätten togs ingen hänsyn till i den koloniala statsbildningen.
Den gäller än kanske man kan säga.
Medborgarna har låg status i konungariket Sverige.
Alla har inte samma värde, vissa har rätt att köra över andra.
Brotten preskriberas, sen ska vi försöka glömma så gott vi kan.
Så det förekommer lite här och var, det är liksom del av ”den svenska modellen” att den enskilde medborgarens rättigheter inte är så viktiga.
Det forna koloniala och det socialistiska är ungefär samma sak för den enskilde, utsatthet och maktlöshet inför stat och myndigheter.
Det gäller att dela upp folket nederst, så vi inte samlas och enas, då hotas strukturerna och maktordningen.
3 december, 2016 den 15:42
ulf
och konsultgubben han bara går på som en duracell kanin…bla bla bla bla från morgon och till kväll, om kärringen har stuckit klandrar jag henne inte….men läs nu detta så kan vi avsluta och gå vidare till viktigare problem…äganderätt är flera viktiga skyldigheter också…..skyldighet att förvalta egendom med omsorg och ansvar och med hänsyn till det allmännas intresse …och vad är då att tillgodose det allmännas intresse…(det skriver inte lagen, så det är ett tänjbart begrepp) det inbegriper såna svårhanterliga storheter som moral, etik och givetvis politik…dessutom är reglerna för ersättning motstridiga i grundlagen…vad som är starka miljöskäl tex …är inte definierat….det går alltså inte att göra som du så förtvivlat försöker… hänvisa till grundlagarna,…för där finns ingen hjälp att få för den som känner sig felbehandlad….det absolut säkraste är att vi alla börjar ta hand om våra skogar så livet kan fortsätta i dom…och då funkar inte kalhyggesbruket, vad än forskarna på slu säger, vad än industrin säger, vad än skogsstyrelsen säger, vad än våra politiker säger, vi kommer att få sota för vad vi gjort med våra skogar, vi lyder under grundlagar som är skapade av klokare människor än vad vi har i sverige och de kommer att jaga oss till vi ger oss…man börjar med att beskydda dom små riktiga skogar som finns kvar och ni skogsägare kan inte springa och gapa som några jävla lipsillar för det är ju ni som skapat denna brist på riktiga skogar…så dags nu att vakna upp…bit i det sura äpplet och visa att ni är män och kvinnor som förstår varför vi måste skydda de få skogar som finns kvar…lagen står inte på er sida, och det gör den förbannat rätt i..
3 december, 2016 den 23:19
Niklas
Det finns nog flera Duracellkaniner här. Äganderätt innebär ju rättigheter. Ägandeskyldigheter visavi allmänheten bör däremot hållas så få som möjligt, om det ska finnas någon frihet kvar. Bättre då att låta allmänheten betala för sig.
Det finns fortfarande en del skräpskogar kvar att avverka, som sedan kan ersättas av riktiga skogar.
4 december, 2016 den 21:33
Tomas Johansson
Massaåkrar menar du:-)
3 december, 2016 den 18:24
Tomas Johansson
Se här hur djupt det går.
3 december, 2016 den 23:22
Niklas
Ett bra inlägg i debatten från Göran Persson. Synd bara att han saknade den insikten på den tiden han var HSB i Sverige.
I sak har han dock rätt. Skogen måste brukas och det behöver satsas mer å att få fram högproducerande skogar.
4 december, 2016 den 03:51
ulf
men då så niklas…måste inte amazonas skogar brukas, måste inte borneos skogar brukas, måste inte kongodeltas skogar brukas, måste inte alla kanadas skogar brukas, måste inte rysslands skogar brukas…varför ska dessa nationer säga nej till 70-90% av sina presumtiva inkomster som tydligen är viktigare än biologisk mångfald….har du hört att sverige lyckats sälja in den svenska modellen i ett annat land….nä va men nordkorea har ett liknande system där dom bedriver kalhyggesbruk, men det går dåligt där också, naturen tar mycket stryk, så det skulle inte förvåna om dom snart överger den svenska modellen…. http://www.landguiden.se/Lander/Asien/Nordkorea/Jordbruk-Fiske
9 december, 2016 den 01:36
Niklas
Det är kanske nödvändigt det också, om vi ska på allvar kunna ställa om till bioekonomi i hela världen. För idag är ju den orörda tropiska regnskogen knappast en kolsänka.
10 december, 2016 den 15:46
Tomas Johansson
Varför inte gå all the way, odla en bättre människosort på en gång.
Ett avelsprogram efter gammal härlig svensk modell, vi har ju så mycket erfarenhet av den typen av ”nytänkande” på alla möjliga områden, Statens Rasbiologiska Institut var världsledande.
Iden bakom förintelselägren, utrota all mångfald, i natur och kultur.
4 december, 2016 den 21:41
Tomas Johansson
Faktamässigt inte ett enda rätt.
Det är synd om GP också, han är liksom helt omedveten om sin egen uppenbarelse och vad han håller på med.
Tror han är som Tage Erlander…
En man av folket
Det är sorgligt.
Värsta sortens makthavare.
Har han ingen runt sig som kan korrigera de värsta klavertrampen?
3 december, 2016 den 20:02
ulf
han har ju avverkat det mesta av sin egen skog… då köpte han grannarnas, så nu har han förnyat sin skog och får gå i en riktig skog igen, hur länge vet man ju inte, kanske blir det den svenska modellen där också…grannarna var lo s kursgård, så passande…
5 december, 2016 den 07:37
ulf
att vara så okunnig och inte ha en enda som törs tala om det för sig är verkligen farligt om man har något att säga till om…omdömena om hsb har ju alltid varit desamma, ingen svensk ledare har varit så självsvåldig ”Persson kritiserades däremot för sin dominanta ledarstil, att han dominerade regeringsarbetet i för stor utsträckning och därmed agerade för presidentlikt som statsminister.” står det i wiki, och det är ju sorgligt att en sån blivit språkrör för sveriges skogsägare, jävligt sorgligt…..självsvåld är tex när han bara plokade ut 260 miljareder från pensionskassan och aldrig betalade tillbaka..ett par citat som visar hans självbild
” En del har undrat varför jag ständigt tar av mig glasögonen. Det är för att slippa se er…
Inför den socialdemokratiska riksdagsgruppen, 2 oktober 1999.
Kanske jag blir lite för duktig ibland… Kanske är jag för påläst och kan ibland uppfattas som lite mästrande.
Göran Persson på frågan vad han har för svag sida, Expressen 30 augusti 2000.” suck…
5 december, 2016 den 13:59
Tomas Johansson
Ja han ger ett ansikte åt socialdemokraternas förfall.
Sveaskog, Vattenfall, LKAB är några av socialdemokratins statliga skapelser, riktigt vidriga allihop, oåtkomliga för kritik, likt GP själv.
Men vi trodde på den där skiten på 70-talet.
Jag tänker mig att det var för att ge oss i röda norr det vi ”förtjänar” som
Rheinfeldt utsåg GP till chef över svensk skog.
9 december, 2016 den 01:42
Niklas
Det röda har ju alltid varit nära till förfall. Länge sedan det kom något innovativt därifrån.
9 december, 2016 den 22:16
ulf
dags för lite verkstad på naturskyddsföreningen, kan vi försöka rädda åtminstone en tiondel av det vi skrivit papper på eller ska vi stå och skämmas som hundar för vårt apatiska beteende….världens sämsta land på att ta hand om sina boreala skogar .. http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/blogg/lt-inte-den-skyddsvrda-skogen-st-utan-skydd/blog/58266/ ..hur tilläts vi bli det..
10 december, 2016 den 15:41
Tomas Johansson
SNF har aldrig brytt sig.
I Stockholm är skog något dom hört talas om eller kanske besökt på semestern.
Makten i Stockholm har förlagt allt ”otrevligt” lång bort från fina Kungliga Hufvudstaden, alla skitiga industrier, alla vindkraftverk, alla kärnkraftverk, alla hyggen, alla gruvor, all typ av produktion, men vinsterna samlar dom på, plus skatteintäkterna, skattkistorna måste fyllas.
I Stockholm ska bara fina parkområden finnas utmed palatsen, så smart av dom.
Landet håller inte ihop.
Vi har ingen nation.
Vi har Svearnas gamla vidriga maktapparat.
11 december, 2016 den 13:56
ulf
bra notering där tomas, inte många vindkraftverk i stockholms kommuner…. 190 kommuner i sverige är terroriserade av dessa idiotverk…men av stockholms 27 närkommuner har bara två, varsitt vindkraftverk haninge och österåker, jobbigt att se skiten förstås, gräddhylan med journalister, politiker, snf toppar, och andra knytblusar betackar sig….några av dessa ”finkommuner” har visst köpt in sig i verk långt bort från huvudstaden, och skryter om att dom ”räddar världen” bara det inte sker på deras egen bakgård, det gäller att hålla skiten ifrån sig…hycklare är väl bara förnamnet…
11 december, 2016 den 20:37
Tomas Johansson
Men det finns många här uppe som gärna slavar åt dom som förstör.
Det finns en massa makthavare i norr som inget mer vill än ta upp vindkraftverken hit, bygga nya koloniala gruvor, bygga ut fler älvar, öka skogsskövlingen, utan något som helst krav på att få något tillbaka.
Och många som tvingas slava åt skövlarna via arbetsförmedlingen.
Delvis beror det på socialismen, att man i norr ständigt ska vara arbetarkollektiv åt staten/storbolagen, som ”på den gamla goda tiden”.
Men det går inte backa sig in i framtiden.
Arbetarkollektivens era är över.
Socialismen hör hemma på soptippen.
10 december, 2016 den 21:09
Niklas
Japp, kräv ett omedelbart slut för alla nybyggen av små uthyrningsstugor och småskalig listtillverkning i Bergslagen 🙂
11 december, 2016 den 20:42
Tomas Johansson
Sveriges Ornitologiska Förening varnar för bioenergi.
Fantastiskt bra!
Finns inget värre än dom fårsk….r som tror Sverige kan ersätta oljan med skogsråvara.
Göran Persson leder det korståget.
Målet är att göra om europas sista skogsekosystem till massaplantage.
12 december, 2016 den 01:53
Niklas
Tja, Tomas! Stäng av din värme helt och hållet över jul och nyår, så kan du ju sedan bedöma vems hälsa och trivsel du anser är viktigast, småfåglarnas eller din egen …
12 december, 2016 den 16:17
Tomas Johansson
Man kan producera olika typer av produkter numera utan att döda småfåglar eller skada i onödan.
Det gäller i alla andra branscher numera förutom skogsbruket.
12 december, 2016 den 23:42
Niklas
Tja, Tomas! Det funkar inte att sluta helt och hållet med skogsbruk, utan det måste pågå hela tiden.
Men stäng du av din värme helt och hållet under några vinterveckor, så får du ju se vad du sedan föredrar, värme eller småfåglar…
14 december, 2016 den 15:51
Tomas Johansson
Nej, men som du vet så tillhör jag inte SNF och anser att reservatsidén som bot på skogsskövlingen vara meningslös.
Har kanske mer motsatt verkan.
Men, som sagt, i andra industrigrenar kan man tillverka saker utan att döda annat liv.
Det kravet kommer på sikt gälla även svenska skogsprodukter.
Men problemet är väl, den enda förklaringen jag kan hitta, att staten själv dödar mest.
Staten kommer att ha svårt åtala sig själv.
Att sitta på bägge sidor i domstol blir klurigt.
Statliga Sveaskog är ett av världens största skogsbolag.
14 december, 2016 den 21:06
Niklas
Jo, att staten har svårt att åtala sig själv, kan jag sakligt sett hålla med om. Se bara på tjänstemannaansvaret som avskaffades, eller åtminstone slutade tillämpas 1974. Det är i princip omöjligt att fälla tjänstehern idag, särskilt på miljösidan.