Hej,
Vi brukar väldigt ofta få höra att vi i debatten enbart visar på dåliga exempel i skogsbruket. Jag kan ha viss förståelse för att vissa kan uppleva debatten på detta sätt, för trots att vi lyfter även goda exempel så ger detta sällan samma mediala skräll som de dåliga. Och det är knappast vi som styr vad media vill eller inte vill publicera. Hur som helst, det kan säkert ligga någonting i kritiken vi får om att vi endast skulle kommunicera katastrof, men man bör här ha i minnet att alla de brister och fel som vi pekar på är brister som faktiskt förekommer på riktigt, i skogen. Och de exempel vi brukar visa upp är inte något som vi själva har suttit och snickrat ihop hemma på kammaren, det handlar snarare om dokumenterade och koordinatsatta exempel som är hämtade från verkligheten.
Det är inte vi som har hittat på att miljökvalitetsmålen som rör skog inte kommer kunna nås med dagens politik och styrmedel, det är de ansvariga myndigheternas väl grundade bedömning. Det är inte heller vi som har hittat på att drygt 900 av skogens arter är hotade, eller att avverkning av skog med lång skogskontinuitet samt igenväxning och allt tätare skogar är de absolut största bidragande orsakerna till att många rödlistade skogsarter minskar i antal, det är snarare experternas bedömning. Och det är verkligen inte vi som år efter år konstaterar att skogsbruket påverkar hänsynskrävande biotoper mer eller mindre negativt vid drygt var tredje avverkning som följts upp, eller att 43 %(!) av kända forn- och kulturlämningar är negativt påverkade eller skadade vid avverkningar, det är Skogsstyrelsens uppföljningar som konstaterar detta.
Och att vi använder dessa fakta, bland andra, när vi debatterar är väl ändå inte så konstigt?
Jag skulle självfallet fortsätta kunna hänvisa till andra fakta vi lutar oss mot i debatten, men det tänker jag inte ta upp er tid med. För vad jag vill ha sagt är att vi i vårt arbete alltid utgår från bästa tillgängliga naturvårdsvetenskapliga kunskap, myndigheternas uppföljningar av såväl miljömål som naturhänsyn, åtaganden som Sverige har gjort (och har att leva upp till) inom ramen för den internationella rätten och EU-samarbetet, de olika lagstiftningar som skogsbruket har att följa samt befintlig officiell statistik.
Debatten blir givetvis alltid problematisk när man inte är överens om de fakta som ligger på bordet, eller vad dessa fakta egentligen innebär i relation till det budskap man för fram. Ibland behöver man givetvis förenkla utformningen av ett budskap så att det blir begripligt för läsaren. Men att förenkla ett krångligt budskap är en sak. Att använda fakta för att bilda myter är en annan. Låt oss ta ett par exempel på två faktabaserade myter som lätt kan vilseleda läsaren att tro att tillståndet i skogen är långt bättre än vad det är.
Det har aldrig funnits så mycket skog i Sverige som det gör idag. Olika debattörer brukar ofta använda detta som ett självklart argument i debatten om huruvida skogsbruket är hållbart eller inte. Det är dock något oklart vad som menas. Handlar det om areal eller om volym? Vilket startår jämför man med när man säger detta? För 20 år sen? 50? 100? 500? Den oinsatte läsaren leds hur som helst med sannolikhet att tro att arealen skogsmark bara ökar och ökar. Vilket givetvis inte stämmer. Att virkesvolymen ökar stämmer dock, åtminstone om man jämför med 1900-talets början. Det går dock inte att likställa ökade volymer virke med ett hållbart skogsbruk (vilket många debattörer dessvärre verkar göra utan någon närmare eftertanke). Förutom möjligen i ekonomiska termer då, men knappast i ekologiska eller sociala dito.
Nu är jag tämligen övertygad om att de olika debattörerna utgår från volymer när man säger att det aldrig funnits så mycket skog i Sverige som det gör idag. Så jag blev lite nyfiken över hur virkesvolymerna ser ut i våra skyddade produktiva skogar, skogar som till övervägande del utgörs av naturskogar som är gamla på riktigt och som tidigare täckte en långt större del av skogslandskapet än vad som är fallet idag. Jag ringde därför till Riksskogstaxeringen som sitter inne med enorma mängder mätdata över skogen och frågade om förhållandena mellan skyddade områden och övrig areal vad gällande virkesvolymer. Visar sig att virkesvolymen, föga förvånande, är större i de produktiva skogarna i skyddade områden än i de produktiva skogarna på övrig areal:
Landsdel | Skyddad areal, m3/ha | Övrig areal, m3/ha |
Norra Norrland | 123 | 96 |
Södra Norrland | 190 | 135 |
Svealand | 190 | 155 |
Götaland | 205 | 178 |
Totalt | 158 | 138 |
Utifrån dessa fakta så kan man fundera lite över om det verkligen är sant att det ALDRIG skulle ha funnits så mycket skog i Sverige som det gör idag. För att budskapet ska vara ärligt behöver det nog förtydligas en smula kan jag tycka. Det skulle vara väldigt tjusigt om man framöver istället fick läsa att det inte har funnits så mycket virkesvolym i skogarna, åtminstone inte om man jämför med 1900-talets början. För det är, åtminstone vad jag vet, det enda man nog med hyfsad säkerhet kan säga.
På detta tema gör LRF den märkligaste skogshistoriska tolkning jag har hört. På sida 24 i senaste numret av LAND Lantbruk skriver företrädare för LRF att ”Sverige var avskogat för drygt 100 år sedan” och att det privata ägandet och brukandet samt den skogspolitiska devisen ”frihet under ansvar” (vilken förövrigt varit en devis endast de senaste dryga 20 åren – inte dryga 100) har gjort att Sverige åter har beskogats.
Jag vet inte hur LRF har kommit fram till denna slutsats. Men en stadig ökning av virkesförrådet sedan 1900-talets början går väl ändå knappast att likställa med att Sveriges skogsmark skulle ha varit avskogad, d.v.s. kal, för drygt 100 år sedan? Detta resonemang landar långt utanför kategorin att använda fakta för att skapa myter. Det är snarare rent felaktigt, fullständigt vilseledande och dessutom ganska svårt att förklara med fakta. Faktum är att det i varje län i hela landet idag finns skog med åldersklasser över 140 år, om än med en rejält stor skillnad mellan norra och södra Sverige – där det för 100 år sedan i Svealand och Götaland fanns i alla fall 5,6 respektive 1,7 % skog äldre än 40 år om man får tro Riksskogstaxeringen. Inte ens södra Sverige var alltså helt avskogad för 100 år sen – vilket ofta förs fram i debatten.
Andelen gammal skog ökar. Visst, statistiken visar mycket riktigt att andelen ”gammal skog” ökar. Och den har ökat i hela dryga 20 år. Men även här handlar det självfallet om vilket startår man väljer, för kikar man på hur det såg ut på 20-talet så har andelen skog över 160 år totalt sett snarare sjunkit drastiskt. Nu har kriterierna för ”gammal skog” av någon anledning satts till skog över 120 år i södra- respektive över 140 år i norra Sverige. Hur det ser ut för exakt dessa åldrar sedan 20-talet har jag tyvärr inte kunnat hitta i statistiken eftersom Riksskogstaxeringen för dessa två åldersparametrar endast redovisar ökningen sedan mitten av 80-talet. Ur ett skogsekologiskt perspektiv så gör 20 respektive 40 år knappast någon större skillnad dock.
Hur som helst, detta faktum används mer som regel än undantag av diverse debattörer för att sprida myten om ett välmående skogsekosystem där den biologiska mångfalden inte alls är särskilt hotad.
Det finns dock ett par saker man behöver ha med sig när det gäller denna statistik – i synnerhet när man använder den som ett slagträ i debatten om hur det är ställt för den biologiska mångfalden i skogen. För det första, de rödlistade och hotade skogsarterna är – enligt artexperterna – mest frekventa i gamla skogar som inte kalavverkats. Detta följer av den enkla anledningen att naturliga processer har skapat och upprätthållit en kontinuerlig tillgång till livsmiljöer. För det andra, det är ett faktum att dessa viktiga kontinuitetsskogar avverkas i en alltför hög takt – åtminstone om man får lita på ansvariga myndigheters bedömningar. Det tar långt mer än 120-140 år att återskapa den skogskontinuitet, variation och mångfald som många arter är beroende av.
Dessutom, statistikens ”gammal skog” säger ingenting om skogens innehåll i form av till exempel viktiga livsmiljöer. Professor Bengt-Gunnar Jonsson skrev för några år sedan en debattartikel i ämnet, vilken är lika aktuell idag som den var då.
Och återigen, det handlar givetvis om vilket år man jämför med. Vare sig det handlar om statistik över ”gammal” skog eller hur mycket skog det finns eller inte finns i Sverige. Detta gäller givetvis också för de andra, i debatten välanvända, statistikområdena beträffande att arealen lövskog och död ved ökar. Jag tänker återkomma till dessa två områden i ett annat blogginlägg.
Fridens,
Malin
179 kommentarer
Comments feed for this article
1 juli, 2016 den 13:42
Familjeskogsbrukaren
Du skriver ”Vilket givetvis inte stämmer.” när det gäller att arealen skog skulle ha kunnat öka. Men är det verkligen otänkbart? Stora arealer betesmark och även åkermark har planterats igen med skog – och också spontant förslyats och vuxit igen. Data borde kunna finnas och går säkert att leta upp.
1 juli, 2016 den 14:48
Dag Lindgren
Flera miljoner hektar torvmark/myr/våtmarker har omvandlats till vad som nu är produktiv skogsmark, huvudsakligen med dikning. Vad som för ett par hundra år sedan var impediment har nu blivit produktiv skogsmark. Ljunghedar har beskogats. Landhöjningen ökar skogsarealen. Trädgränsen höjs….
1 juli, 2016 den 14:59
Mia
”Den oinsatte läsaren leds hur som helst med sannolikhet att tro att arealen skogsmark bara ökar och ökar.”
Det är väl nutid som åsyftas, det finn nog ingen som ifrågasätter att plantering av ljunghedar och betesmark för hundra + år sedan innebär att arealen DÅ ökade? I slutet av inlägget skriver hon ju också att det inte fanns särskilt mycket skog i södra Sverige för 100 år sen. Det vore intressant att få veta hur mycket skogsarealen ökar i nutid i och med höjningen av trädgränsen och landhöjningen eftersom du pekar ut just dessa.
Mia
1 juli, 2016 den 15:34
Dag Lindgren
Mia.
Den insatta läsaren borde fattat så pass mycket av riksskogstaxeringens resultat, som att arealen skogsmark nu är i stort konstant (ungefär). Litar man inte på riksskogstaxeringens chef så får man väl framföra dokumentation för skälen för misstron till SLU.
Å ena sidan finns ett antal faktorer (se andra inlägg utöver mitt) som ökar arealen produktiv skogsmark, men å andra sidan finns exploatering av olika former (ett exempel skall jag såg för några timmar sedan skriver jag ett nytt inlägg snart) som minskar skogsmarksarealen.
Men en miljögrupp vid Yale universitetet påstod – på basis av fjärranalyser i en Science-artikel – att den beskogade arealen i Sverige minskade (underförstått pga överavverkning).
– Jag skrev en analys att jag inte trodde på detta, och det fantastiska inträffade att författaren till Science artikeln faktiskt kommenterade min artikel med att artikelns fjärranalysdata inte kunde tolkas som miljögruppen gjort (det är inte vanligt). (Fast dessförinnan hade ju chefen för riksskogstaxeringen dementerat uppgiften att skogen minskade, så jag bara kompletterade med en utförligare analys).
Klicka för att komma åt EPIYaleScience.pdf
Upplysningen att deras data inte hade vetenskapligt stöd har dock inte hindrat miljögruppen att fortsätta att missbruka dem.
Inte bra för trovärdigheten av miljögrupper, även om Sverige fick höga betyg i andra avseenden.
Sverige skulle varit världens bästa land i ”Environmental Performance Index” om skogen fått en rättvis behandling!!!
Tror Naturskydddsförening på det?
26 juli, 2016 den 20:52
Konsult
Hållbart skogsbruk – den svenska modellen
27 juli, 2016 den 22:25
Konsult
Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket har, sedan att antal år sedan, börjat lägga sig i den parlamentariska demokratins opinionsbildning genom att göra det till sin huvudsakliga uppgift att motarbeta Sveriges Grundlagar och riksdagens socialkonservativa partialternativ. Det gör man dessutom på ett ofta ohederligt och t o m rent antidemokratiskt sätt med bristande opartiskhet och vänstervridning.
Staten med Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket finanserar till exempel Naturskyddsförening i deras attacker med vulgäranklagelser mot skogsbruket om att indirekt uppmana till likvärdigt civil olydnad och anarki genom att anmäla och överklaga skogsägarnas brukningsrätt av den egna odlade skogen.
Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket är inte den oberoende myndighet man utger sig för att vara, utan ägnar sig i stället åt politisk aktivism långt ut på vänsterkanten. Denna vänstervridning har blivit värre på senare tid, mot bakgrund av det anses det problematiskt att organisationen regelmässigt anförtros utbildningsuppdrag åt utredningar och andra samhällsaktörer som skall eller bör vara politiskt neutrala.
Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket anklagas för att vara naiva när dessa okritiskt köper Naturskyddsförenings falska nidbilder av Sveriges skogsägare och inte ser den enorma klimatförbättring som Sveriges framförallt privata skogsägare står för och den samhälls nytta man gör med att bruka skogen som skapar arbetstillfällen och inkomster till den välfärd vi har byggt upp.
De flesta skogsägare menar idag att Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket dragits med i denna vänstertrend och därför har förverkat sin rätt att kalla sig “oberoende expert” eller att verka som sådan myndighet. Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket har idag så mycket åsikter som sträcker sig långt utanför det som kan anses relevanta för statens uppdrag att bevaka, informera, förbättra landsbygdens villkor och skogsbrukets villkor.
Då många av de nyanställda inom myndigheterna ”inget begrip” om skogsbruk och dess produktion, då man aldrig varit ute i verkligheten.
Det värsta är att vänsteraktivister som Naturskyddsföreningen och Skydda skogen sitter på ett enormt åsiktsregister numera om våra privata skogar enbart för att sabotera som borde vara olagligt.
1 juli, 2016 den 16:14
Anna-Lena Axelsson
Glädjande att Riksskogstaxeringens långa tidsserier nyttjas i debatten! Under 1920-talet och 1950-talet användes inte åldersklassen 140 år i Riksskogstaxeringens fältprotokoll, och därför går det endast att redovisa skog äldre än 120 eller 160 år för hela tidsserien. http://www.slu.se/globalassets/ny_struktur/org/centrb/rt/dokument/tidsserier/1923-nu/prodskogalder.xlsx
produktiv skogsmark har förändrats väldigt lite sedan 1920-talet http://www.slu.se/globalassets/ny_struktur/org/centrb/rt/dokument/tidsserier/1923-nu/agoslag.pdf, däremot har virkesförrådet nästan fördubblats under samma tidsperiod http://www.slu.se/globalassets/ny_struktur/org/centrb/rt/dokument/tidsserier/1923-nu/volymtcgbl.pdf
För den som vill göra egna sammanställningar och analyser finns det en mängd tabeller, diagram och kartor att ladda ner via denna länk: http://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/riksskogstaxeringen/statistik-om-skog/langa-tidsserier/
Om man vill ha svar på en mer specifik frågeställning går det utmärkt att kontakta Riksskogstaxeringen.
1 juli, 2016 den 19:45
Dag Lindgren
Det är klart att skogstillståndet var dåligt för ”drygt! 100 år sedan, precis vad som betecknades som ”bart” för ”drygt” hundra år sedan kan nog diskuteras och även den första skogsinventeringen och andra faktorer har väl sina tolkningsproblem. Det är givetvis att vantolka LRF-artikeln som att ALL skogsmark var bar, och ”drygt hundra år sedan” som 1928. För mig är det klart vad de menar och inte platsen för utförlig utredning. Exempel är att svedjebruk och skogsbete var viktigt förr. Även om marken inte var bokstavligen kal var den ofta ändå i behov av restaurering. Tycker jag även om inte miljörörelsen håller med. En analys för södra Sverige, som jag hitills betraktat som mycket bra och har rekommenderat, är http://www.wri.org/sites/default/files/WRI_Restoration_Diagnostic_Case_Example_SouthernSweden.pdf I denna står ”The forest reached its minimum extent sometime in the late 19th
century or early 20th century (Mattsson and Östlund 1992).” ”The area of bare land dropped from 868,000 hectares in 1928 (the
first year with reliable statistics) to 197,000 hectares in 1953,
Detta förefaller inte stämma med att ”produktiv skogsmark har förändrats väldigt lite sedan 1920-talet”, men jag tror och hoppas att Anna-Lena Axelsson kan förklara att det är kompatibla icke motsägande utsagor.
6 juli, 2016 den 18:41
à
Laestadius artikel ger en bra beskrivning av utvecklingen i södra Sverige, men han borde ha skrivit ”the area of bare forest land” istället för ”the area of bare land” för att undvika missförstånd. Den totala skogsmarksarealen har inte ändrats nämnvärt sedan 1920-talet, däremot har arealen produktiv skogsmark med låg slutenhet (= kalmark eller ”bare forest land”) ändrats relativt mycket över tid, både i södra och norra Sverige. Definitioner är viktigt!
6 juli, 2016 den 18:44
Anna-Lena Axelsson
Det blev inget namn på svaret på Dags inlägg, det var jag som skrev detta
19 juli, 2016 den 10:16
Dag Lindgren
När jag tittar på http://www.slu.se/globalassets/ny_struktur/org/centrb/rt/dokument/tidsserier/1923-nu/agoslag.pdf
så tycker jag det är irriterande och svårtolkat att skyddad skog inte räknas. Vore det inte bättre med ett diagram där skyddad skog fick en markering också så att hela landarealens användning visades? När man skall hävda att arealen produktiv skogsmark nästa inte förändrats?
6 juli, 2016 den 08:07
Konsult
Skogsägare har egendomsskydd enligt regeringsformen och Europakonventionen.
Skyddet för egendom är grundlagsreglerat i 2 kap. 15 § regeringsformen. I bestämmelsens första stycke tillförsäkras enskilda skydd mot det allmänna för sin äganderätt genom ett förbud mot dels expropriation och annan sådant förfogande, dels mot olika rådighetsinskränkningar i mark och byggnad.
Skyddet i 2 kap. 15 § regeringsformen utgör ett skydd mot ingrepp i den enskildes egendom från det allmännas sida.
Egendomsskyddet regleras i artikel 1 i det första tilläggsprotokollet till Europakonventionen. Europakonventionen gäller som svensk lag och har inkorporerats genom lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Av artikel 1 i det första tilläggsprotokollet följer att varje fysisk eller juridisk person ska ha rätt till respekt för sin egendom samt att ingen får berövas denna annat än om det sker i det allmännas intresse och under de förutsättningar som anges i lag och i folkrättens allmänna grundsatser.
Europakonventionens bestämmelser om skydd för egendom innebär bland annat att staten inte utan vidare kan ta annans mark i anspråk, t.ex. genom expropriation. Bestämmelserna i Europakonventionen får dock också anses innebära att staten har en positiv förpliktelse att se till att rättigheten skyddas mot kränkningar utförda av andra privata rättssubjekt. Detta sker framför allt genom att utfärda lagar som skyddar mot tillgrepp av egendom och som ger möjlighet att få tillbaka egendom som har frånhänts ägaren olovligen.
Staten har alltså ett ansvar när rätten till skydd för egendom hotas genom åtgärder från andra än staten.
Skogsägaren är ägare till den egna ärligt ägda skogen och marken och har full bestämmanderätt om vad marken skall användas till.
Det är fortfarande helt omöjligt överklaga Skogsstyrelsens felaktigheter och myndighetsmissbruk.
Varför framträder aktivister i Naturskyddsföreningen som en myndighet likt Skogsstyrelsen.
Har Skogsstyrelsen gett fullmakt till Naturskyddsföreningen att leka myndighet??
Varför stödjer myndigheter likt naturvårdsverket aktivisterna i naturskyddsföreningen med enorma bidrag för att sabotera för markägare???
Att myndigheter finansierar denna organisation är en skam för naturvårdsverket & Skogsstyrelsen, och gör att förtroendet för naturvårdsverket & Skogsstyrelsen kraftigt minskar.
Rättsväsendet skall beivra alla former av intrång på skogsägarens egendom. Ett rimligt krav är att kriminalisera verksamhet som kränker skogsägarens äganderätt. Det är mycket tråkigt att staten åsidosatt skogsägaren och äganderätten i så stor utsträckning.
Vi skogsägare konstaterar att trots att vi genom skatter avlönar tjänstemännen och att vi som sakägare är drabbade av avverkningsförbud, miljöaktivister, aktivister som trädkramare med olagliga intrång, nerskräpning, olovliga tältläger m.m. och till råga på allt skall vi betala helst en gång till för att eventuellt få den rätt till hjälp som vi lagligt har rätt till.
Skogsägaren är ett brottsoffer och brottsoffermyndigheten skall ha ett inflytande över utredningen.
Sverige är alltmer ett särintresseland utan politiker med ryggrad som vill lyssna eller orkar/kan/törs stå upp och och balansera med sunt förnuft mellan sakägare och särintressen på ett bra sätt. Eller säga ifrån.
Så från myndigheter blir objektivitetskriterierna i praktiken allvarligt sned dragen. Man helst bara vill höra den ena parten som varken gör eller vill göra rätt för sig eller betalar ersättningar och lever på bidrag utan att betala ens skattar i landet Sverige.
Det skapas nu i ökande fart mer och mer bedömningskriterier som baseras på tyckande, som medför grova kränkningar av enskilda privata skogsägares egendom och deras äganderätt. Enskilda privata skogsägare kränks av staten.
Att leka med andras egendom och ekonomi som är den enskilde privata skogsägarens och skattebetalaren det är alltför lätt, och därför inget viktigt för myndigheten att efterhöra deras synpunkter.
Skogsstyrelsen bör gå kurser i egendomsskydd och äganderätt.
6 juli, 2016 den 15:09
ulf
konsulten…vilken sida stödjer du när det gäller amazonas regnskogar…. ägarna som vill använda mer än de 50% av sina ägandes skogar som de får använda nu till att bedriva skogsbruk på eller de svenska miljögrupperna som vill att brasiliens skogsägare ska avstå mer av sina skogar….det var en enkel fråga, så svara då…..
6 juli, 2016 den 15:26
Erik Andersson
Svara på andras frågor du också Ulf!
17 juli, 2016 den 17:28
Konsult
I en formell mening är det Charlotta Riberdahl sagt inte förenligt med den svenska grundlagen och i sak är det betydligt värre än så.
Det är den mildaste varianten av den maktutövning som man möter i världens alla diktaturer och vanliga bananrepubliker. Den där militären och polisen har tagit över även den politiska makten, där folket förväntas foga sig och möjligen kan söka tröst genom att suga på tummen.
I varje rättsstat och demokrati måste man därför vara utomordentlig vaksam på minsta tecken på sådant som ifrågasätter de grundläggande värderingar som utgör förutsättningen för demokratiskt styrda rättsstater.
Den vanliga blandade skaran av jurister, journalister. skogsägare, företagare och tänkande människor som bryr sig har reagerat kraftigt och på goda konstitutionella grunder.
Säkert finns det också en betydande andel bland alla vi gamla och nya svenskar som bor här som nickat instämmande och tänkt att en sådan som
Charlotta Riberdahl ska hålla käften när det kommer till politiska uttalanden och enbart se till att sköta sitt jobb.
26 juli, 2016 den 18:03
Konsult
Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket har, sedan att antal år sedan, börjat lägga sig i den parlamentariska demokratins opinionsbildning genom att göra det till sin huvudsakliga uppgift att motarbeta Sveriges Grundlagar och riksdagens socialkonservativa partialternativ. Det gör man dessutom på ett ofta ohederligt och t o m rent antidemokratiskt sätt med bristande opartiskhet och vänstervridning.
Staten med Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket finanserar till exempel Naturskyddsförening i deras attacker med vulgäranklagelser mot skogsbruket om att indirekt uppmana till likvärdigt civil olydnad och anarki genom att anmäla och överklaga skogsägarnas brukningsrätt av den egna odlade skogen.
Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket är inte den oberoende myndighet man utger sig för att vara, utan ägnar sig i stället åt politisk aktivism långt ut på vänsterkanten. Denna vänstervridning har blivit värre på senare tid, mot bakgrund av det anses det problematiskt att organisationen regelmässigt anförtros utbildningsuppdrag åt utredningar och andra samhällsaktörer som skall eller bör vara politiskt neutrala.
Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket anklagas för att vara naiva när dessa okritiskt köper Naturskyddsförenings falska nidbilder av Sveriges skogsägare och inte ser den enorma klimatförbättring som Sveriges framförallt privata skogsägare står för och den samhälls nytta man gör med att bruka skogen som skapar arbetstillfällen och inkomster till den välfärd vi har byggt upp.
De flesta skogsägare menar idag att Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket dragits med i denna vänstertrend och därför har förverkat sin rätt att kalla sig “oberoende expert” eller att verka som sådan myndighet. Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket har idag så mycket åsikter som sträcker sig långt utanför det som kan anses relevanta för statens uppdrag att bevaka, informera, förbättra landsbygdens villkor och skogsbrukets villkor.
Då många av de nyanställda inom myndigheterna ”inget begrip” om skogsbruk och dess produktion, då man aldrig varit ute i verkligheten.
Det värsta är att vänsteraktivister som Naturskyddsföreningen och Skydda skogen sitter på ett enormt åsiktsregister numera om våra privata skogar enbart för att sabotera som borde vara olagligt.
27 juli, 2016 den 22:20
tjänstemann
Äganderätten måste även gälla för skogsägare
http://vlt.se/asikt/debatt/1.4107831-ag … skogsagare
I VLT (25/7) har Sverre Royen Linton en intressant debattartikel om den privata äganderätten, framför allt mot bakgrund av ett utspel av förre ordföranden i översynen av skogsvårdslagen. Hon tycker att privata inte borde få äga skog och ennes uppfattning påhejades livligt från miljö-organisationer och även Miljöpartiets talesman i miljöfrågor.
Visserligen bytte landsbygdsministern ut henne, men det inträffade visar att det finns ett hot mot privat ägande i Sverige. Jag delar Royen Lintons uppfattning att det behövs ett uppvaknande för försvaret av det privata skogsägandet. Jag saknar engagemanget från skogsägarrörelsen.
Skogen har i långa tider varit Sveriges viktigaste exportnäring och har stor betydelse vid övergången från ett fossilt till ett biobaserat samhälle.
Intresset har också ökat för skogens miljövärden och i nuvarande skogsvårdslag jämställs produktions- och miljömål. Nu diskuteras behovet av en ny skogsvårdslag. Debatten förs konstigt nog mest på tidningarnas kultursidor och där får man intrycket att debattörerna närmast betraktar skogen som allmän egendom, där någon annan skall bestämma hur den enskilde skogsägaren skall bruka sin skog.
Äganderätten är skyddad i svensk grundlag och skogsägarna har att rätta sig efter gällande skogsvårdslag och föreskrifter. Undersökningar visar att de allra flesta skogsägare klart uppfyller lagens krav både i fråga om skötselåtgärder och i miljöhänseende.
Uppfattningen om hur skog ska skötas har ändrats många gånger under årens lopp. Det är olyckligt då skogen är en näring där det behövs långsiktigt tänkande. På 50-talet gällde hormoslyrbesprutning, björken skulle utrotas.
På 60-talet föreslogs utdikning av alla gamla slåtterängar och mossar, som ej självföryngrats och 1983 föreslog en statlig utredning tvångsavverkning av gammal skog. Ett markant skogsägaruppror stoppade förslaget.
Då det i nuvarande skogsvårdslag medges en viss frihet att sköta sin skog, har vi fått det mosaiklandskap som alla säger sig slå vakt om. Olika skogsägare har med olika metoder brukat sin skog och genom att man, inom lagens ram, vidtagit olika åtgärder har vi fått variationer i landskapet.
Nu diskuteras behovet av mera detaljstyrning. Det enda det skulle åstadkomma vore en likriktning som ingen – varken samhälle, skogsägare eller fritidsfolk – vore betjänta av.
Skogen är inget museum utan den är till för att brukas och detta blir ännu viktigare om vi skall klara energiomställningen.
Vad som behövs är inte mera detaljregler och pekpinnar. Skogsstyrelsen borde satsa mera på rådgivning och diskutera olika brukningsalternativ.
Det finns en osäkerhet hos många skogsägare om vad man får eller inte får göra i skogen och detta lägger en hämsko på en positiv utveckling i en framtidsnäring. Satsa resurser på detta i stället för att byråkratiskt uppfostra skogsägarna.
3 september, 2016 den 08:48
Gilla LRF
Märklig misstro mot Sveriges skogsägare”
Det kommunistiska Kina har Sverige och det framgångsrika privata ägandet som förebild när landet nu återställer sin skog. Men svenska myndigheter ser i stället de enskilda ägarna som ett hinder för statlig styrning, skriver representanter för LRF.
Det är de privata skogsägarna som skapat de flesta av Sveriges artrika skogar, skriver artikelförfattarna.
Utredaren av den svenska skogsvårdslagen, Charlotta Riberdahl, ifrågasatte privat ägande av skog under en debatt i Almedalen. ”Ska man tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresurs som är av stort nationellt intresse men också globalt intresse ur miljösynpunkt?” Uttalandet blev veckans i särklass mest uppmärksammade, inte minst i sociala medier, och hon fick lämna jobbet som utredare.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tvingades gå ut och tydligt deklarera att regeringen står bakom den svenska äganderätten.
Dessvärre är problemen i statsförvaltningen i synen på äganderätten betydligt större än så. Riberdahls fundering om äganderätten är inte en bara en vilsekommen reflektion hos en enskild tjänsteman utan resultatet av ett tankegods som kan spåras i flera tidigare rapporter från Skogsstyrelsen.
I Rapport 8, 2015, skriver myndigheten följande:
”Äganderätten är viktig i en marknadsekonomi men står i vissa fall i konflikt med samhällsintresset och påverkar möjligheterna att styra mot miljömålet Levande skogar.”
Passusen är ytterst märklig mot bakgrund av att det är just de privata skogsägarna som skapat de flesta av Sveriges artrika skogar. Det är ingen tillfällighet att det ofta är enskilda skogsbönder som drabbas av avverkningsförbud, biotopskydd och expropriering av mark med höga naturvärden för bildande av naturreservat. Det har tagit svenska skogsägare 100–150 år av omsorg för att skapa dessa naturmiljöer.
I Skogsstyrelsens meddelande 5, 2015, finns ett liknande resonemang:
”Därutöver tillkommer äganderätten som ytterligare komplicerar möjligheterna att avkräva ansvar som når upp till förväntningarna om sektorsansvaret.”
Passusen är en logisk kullerbytta. Sektorn består av skogsägare och skogsföretag och utan skogsägare skulle sektorn inte finnas. Hur kan då ägarna försvåra förväntningarna i sektorsansvaret? Dessa ägare som dessutom, inom ramen för sektorsansvaret, har sparat områden för naturvård som vida överstiger den areal produktiv skogsmark som staten finansierat för naturvård.
Tankarna finns inte bara hos Skogsstyrelsen. Även hos länsstyrelsen finns uppseendeväckande brister i förståelsen av äganderätten när det gäller skogen. Myndigheten utfärdar brukningsförbud av skog utan ersättning till den drabbade markägaren och föreslår att han i stället kanske kan ta ett lån för att klara inkomsten.
Gemensamt för dessa resonemang tycks vara en grundsyn där ägandet betraktas som ett hinder för statlig styrning och att naturvården skulle bli enklare om bara ägarna inte fanns. Ägarna blir som gruset i maskineriet i stället för en grundförutsättning för myndighetens arbete.
Med sådana tankegångar blir det svårt för myndigheter att helt fullgöra sina uppdrag.
Precis som medborgarnas förtroende för Skatteverket är viktigt för skatteindrivningen, är det viktigt för skogspolitiken att 330000 svenska skogsägare, med 60 procent av Sveriges avverkningsbara volym, har förtroende för Skogsstyrelsen och länsstyrelsen.
Situationen blir extra märklig med tanke på att länder som Kina ser Sverige och det svenska enskilda ägandet av skog som ett föredöme.
I det kommunistiska Kina har kollektivt ägandet av skog inneburit ett katastrofalt överutnyttjande med avskogning som följd. Detta har i sin tur resulterat i virkesbrist, översvämningar och jorderosion. För att komma tillrätta med problemen har Kina studerat Sverige och vill upprepa vår framgångssaga där det enskilda ägare förvandlat Sverige till ett rikt skogsland.
Ägande betyder ansvar och vård av det man äger. Man vet att det man skapar blir kvar och kan ärvas av barnen. Kollektivt ägande är något annat. Det alla äger, äger ingen.
För bara en trädgeneration sedan var Sverige i en situation med gles och överutnyttjad skogsmark. Den svenska skogen skiftades mellan bönderna åren 1827 till 1927. I landskapet – inte sällan helt avskogade ljunghedar – satte skogstillväxten fart. I dag finns det dubbelt så mycket biomassa i svenska skogen som för 100 år sedan. När Riksskogstaxeringen genomfördes första gången på 1920-talet fanns cirk 1,7 miljarder skogskubikmeter. I dag finns cirka 3,3 miljarder skogskubikmeter.
Det svenska skogsundret hade inte kunnat ske utan ett tryggt ägande som betyder att det lönar sig på sikt att plantera fler träd än man hugger. Detta har Kina förstått och vill kopiera. Sammantaget ska 120 miljoner hektar skog delas ut till några hundra miljoner familjer på landsbygden. Landrättigheterna gäller för 70 år vilket i Kina betyder fem–sex avverkningar. Avgörande är att träden får ett värde som det lönar sig för den enskilda familjen att vårda. På kort tid har Kina lyckats återbeskoga stora delar av landet.
När insikten om skogsägarnas betydelse för den svenska skogsmarken – och dess tillväxt, miljöer och artrikedom – är större i Kina än i statliga svenska myndigheter som har skogen som sitt ansvarsområde, blir det ytterst märkligt.
Äganderätten med egendomsskyddet är inskriven i Sveriges grundlag, i Europakonventionen och i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. De utgör grunden för både demokrati och marknadsekonomi. När en myndighet brister i tydlighet om något så
avgörande är det allvarligt. Då är det dags för regeringen att börja styra sina myndigheter.
Helena Jonsson
förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund
Sven Erik Hammar
LRF Skogsägarna
3 september, 2016 den 08:53
Erik Andersson
Håller helt med Gilla LRF!
10 september, 2016 den 07:17
Förbannad skogsägare
Skogsägare som hindras att avverka på grund av bombmurklor eller lövskrikor är bara en försmak av vad som kan vänta i framtiden, var Gunnar Lindéns budskap till deltagarna på LRF Värmlands skogsmöte i Sunne.
Hoten mot äganderätten i skogen har sällan varit större och orsaken är den svenska tolkningen av Artskyddsförordningen.
Runt 120 värmländska skogsägare hade mött upp på torsdagskvällens möte i Sunne, arrangerat av LRF Värmland, och fick sig dystra framtidsutsikter till livs.
Gunnar Lindén, naturvårdsexpert på LRF Skogsägarna, konstaterade att de rättsfall som nu är under prövning kan få avgörande betydelse för de framtida villkoren. Det gäller myndigheternas försök att stoppa avverkning på grund av bombmurklor i Värmland och lavskrikor i Hälsingland. I båda fallen stöttar LRF berörda skogsägare.
– Om det gäller bombmurklor gäller det också alla andra rödlistade arter. Jag äger själv skog i Jämtland och har skyddsvärda orkidéer på alla mina hektar. Det går inte att bedriva skogsbruk utan att köra över några av dem, säger Gunnar Lindén.
Sverige övertolkar EU-direktiven
I den Artskyddsförordning som nu är svensk lag ingår dels de arter som sedan tidigare är fridlysta i Sverige samt arter som är rödlistade enligt EU. Lagen har dock inte tillämpats fullt ut förrän alldeles nyligen.
Om den dras till sin spets omöjliggörs all form av skogsbruk i Sverige. Enligt Gunnar Lindén beror det på att Sverige har övertolkat EU-direktiven.
– För de arter som rödlistats av EU går det inte att få dispens vilket skapar en väldigt märklig situation, säger han.
Vanliga arter
På listan över det 60-tal fåglar som ska tas hänsyn till vid avverkning finns så pass vanliga arter som talltita, entita, tjäder och järpe. Att dessa är långt ifrån utrotningshotade tycks inte spela någon roll.
I de två aktuella rättsfallen har ornitologer respektive svampkännare tipsat länsstyrelserna om förekomsten av arterna.
– Det leder oss till slutsatsen att förbuden inte kommer att finnas där det finnas fåglar eller svampar utan där det finns fågelskådare och svampkännare, menar Gunnar Lindén.
Stor makt hos enskilda tjänstemän
Han varnade också för risken att de enskilda tjänstemännens intressen kan få avgörande inflytande eftersom det finns utrymme för att lokal hänsyn när man bedömer bevarandestatus.
Gunnar Lindén konstaterade att naturvårdande myndigheter nu har fått möjligheten att välja mellan åtgärder som reservat och biotopskydd eller artskydd. I det sistnämnda fallet har markägaren ingen rätt till ersättning.
LRF Värmlands ordförande Patrik Ohlsson tackade för den stora uppslutningen men lät samtidigt bekymrad:
– Jag upplever att vi har en glidning kring ägande och den privata sfären. Det har hänt något i huvudet på folk som vi måste rätta till, menar Patrik Ohlsson.
1 juli, 2016 den 14:00
Dag Lindgren
Sifforna kan diskuteras i olika avseenden. Tar upp en aspekt i jämförelsen mellan skyddad och oskyddad skog. All skog har de sista seklet skyddats från skogsbrand, för ett par hundra år sedan hade väl nära hälften av skogen brunnit under det föregående seklet vilket avsevärt reducerat volymen.
1 juli, 2016 den 14:13
Erik Andersson
Jag vill minnas en ”reklamfilm” från SNF över den svenska skogens tillstånd, det var för ett par år sedan, men bilden som SNF då målade upp var väldigt onyanserad. Man visade bilder på hyggesplöjning, som då inte hade varit tillåtet i Sverige sen 90-talet, och med detta försökte man pådyvla en okunnig allmänhet att detta var normalt i Svenskt skogsbruk ….. vilket förtroende ger det i en fortsatt diskussion?
Delar av Sverige var nästan avskogat i början på 1900-talet och då främst i de södra och västra delarna av Sverige. I större delen av Norrland fanns det efter ett antal omdrev av dimensionshuggen timmerskog en grön skogslögn kvar. Glesa, klena bestånd var kvar, säkert gamla träd, men inga höga kubikinnehåll innehöll denna skog. Avverkningarna av timmerskogen nådde ända upp mot fjällgränsen, de skogar som blev oavverkade låg nog så till att ingen flottning av timret kunde göras.
Det är dessa ”naturskogar” som senare restaurerats och bildat nya växtkraftiga ungskogar som snart kan avverkas igen. Skillnaden mot förr är att nuförtiden sköts skogarna genom röjningar och gallringar och bildar därmed skogar med högt ekonomiskt värde.
I de ”naturskogar” som skogsbruket inte har restaurerat finns det idag säkert många naturvärden, det betvivlar nog få, men man ska nog följa historiken bakom skogarna och inte använda den för sin egen agenda.
Trovärdigheten för SNF i denna och många andra skogsfrågor har för min del sjunkit rejält! SNF idag verkar tyvärr vara mer intresserade att få många medlemmar, gärna med påståenden som en okunnig allmänhet verkar svälja hur som helst. SNF är idag ett särintresse som har en tjock plånbok, dels genom stora statliga stöd och från många medlemmar.
Ska erkänna att SNF har gjort mycket bra genom åren också, men föreningen känns i dagsläget mest intresserade av konfrontation med dagens skogsbruk …… och till vilken nytta det är för naturvården har jag svårt att förstå. Men jag är ju bara en vanlig skogsbonde ….. 😉
2 juli, 2016 den 06:32
Konsult
Svenska naturskyddsföreningen är mest intresserade av de bidrag de får från Naturvårdsverket för att bedriva sina kommunistiska iddeer om att bekämpa alla små privata skogsägare. och försöka svartmåla alla företag som kämpar med allt sämre ekonomi och högre skatter till bidrags organisationerna.
2 juli, 2016 den 12:55
ulf
det var inte många sanna ord i ditt inlägg erik, som vanligt, filmen du ljuger om kan alla se här..https://www.youtube.com/watch?v=CWoGQ2Jx26M ..de första högstubbarna syntes först efter plöjningsförbudet ,,, och filmerna är ju bara några år gamla från härjedalen ….dag, hänvisar hela tiden till lars laesdadius, jägmästaren som försökt sälja den svenska idiotmodellen i usa i 15 år och som än idag påstår att han jobbar på world resources institute, fast han inte längre gör det längre.. axdorff är också en figur som hela tiden kommer upp, han gillar ju hyggesplöjning och vill ha tillbaka hårdare tag i skogen och bort med allt folk om dom inte kan betala för sig, …http://www.skogsaktuellt.se/artikel/29520/delad.html …en härlig samling representanter för svensk skogsindustri, skojarna på skogstaxen är för patetiska för att kommentera…men en sak ska allmänheten tänka på.. …ingen av dessa människor är annat en små lakejer åt storindustrin och den nuvarande förhärskande doktrinen som är totalt förljugen, felaktig och en produkt av den helsvenska åsiktsanpassningen och åsiktsförtrycket, lrf åsikten (dom glömde faktarutan) att sverige var avskogat för 100 år sen borde väl få någon varningsklocka att ringa…..inte de..skogsbolagen jublar över friheten utan ansvar och smyger nu sig på de sista äkta skogarna, hur kan vi vara så menlösa…http://www.natursidan.se/nyheter/skovlingen-av-skyddsvarda-skogar-del-6-sista-stora-naturskogen-i-dalarna-snitslad-for-avverkning/
4 juli, 2016 den 11:05
Erik Andersson
Och i vad ljuger jag om, Ulf?
4 juli, 2016 den 12:41
ulf
och vad pådyvlar du den okunniga allmänheten, erik…du är en sann representant för de människor som fått frihet under ansvar…vad det gäller filmen du refererar så lögnaktigt om, så har du svaret här, (vad mer ljuger du om)…det är jonas rudberg snf som svarar…”Hygget i filmen är från Härjedalen – se kartbild. Jag citerar min kollega Malin Sahlin från en annan tråd här på forumet: Filmen är inspelad i Härjedalen. Ett landskap som har utarmats de senaste 30 åren. Ett av hyggena i filmen är från 2010/2011. I just den skogen dokumenterade vi sommaren 2010 inte mindre än 237 fynd av 21 olika rödlistade arter, vilket vi meddelade markägare och myndigheter om. Givet hur landskapet omkring ser ut – med gigantiska hyggen och ensartad ungskog mellan 5-30 år så var denna skog mkt viktig för den biologiska mångfalden i detta området. En naturskog med en mycket lång trädkontinuitet (vilket inte minst arterna vittnar om) som nu brutits genom en kalhuggning. Hänsynen som togs till dessa arter kan du se i filmen. Små trädgrupper på ett mycket stort kalhygge (det är filmsekvensen över hygget där informationstexten rullar).” ja så var det med det, tänk att du trodde det var förbjudna hyggesplöjningar som gjordes 2010, det är ju detta som du och dina gelikar så ihärdigt förnekar som barnungar, väx upp nu alla lögnare, och våga titta verkligheten i ansiktet, annars är ni ju bara tragiska….också…..
4 juli, 2016 den 14:54
Erik Andersson
Är det samma hygge som är hyggesplöjt som visas på filmen som du refererar till Ulf? Är det det hygget som gjordes 2010/2011?
Det är det som min kommentar gäller!
5 juli, 2016 den 00:40
Niklas
Erik! SNF:s skogspolicy styrs väl mest av följande idéer https://www.youtube.com/watch?v=G880gxjj9dI
5 juli, 2016 den 07:43
Erik Andersson
Halleluja!! …….. 😉
1 juli, 2016 den 16:24
Dag Lindgren
Jag bor några km söder om SLU Umeå och gick i dag till SLU. 150 m söder om SLU har de inför universitetens sommaruppehåll tagit upp ett kalhygge som ser minst lika fult ut som en del skogsbruket gör. Nästan synd att ingen miljöaktivist hittade en vattensalamnder där som kunde stoppat exploateringen! De höll på att avverka träd, så jag fysiskt kunde följa några träd från lodrätt till vågrätt nära avrättningsplatsen.
Kalhyggesfanatiker åt ena eller andra hållet på SLU har nu ett objekt att studera på 3 min promenadavstånd, fast de har väl sommarledigt.
Syftet är förstås exploatering för nya bostäder.
Det låg en massa jordigt hyggesavfall där, som säker hamnar på deponi och blir till koldioxid direkt utan att återvinnas för värme och el först. Värmekraftverken Umeå Energi driver vägrar att ta emot hyggesavfall, det är inte lönsamt. Om motviljan att använda hyggesavfallet har jag skrivit på http://daglindgren.upsc.se/Energi/EnergiGROT.pdf
Det blir ingen ny skog där inte, som kan suga upp den koldioxid som frigörs efter avverkningen!
Vad är drivkraften? Jo Umeåpolikterna har beslutat att snabbt öka stadens innevånarantalet från 125000 till 200000 för att fastställa rollen som Norrlands huvudstad inför Norrlandslänens sammanslagning, således inriktning på en ohämmad expansion närmaste decenniet.
Hur ser miljörörelsen på detta? Jo Umeå kom mycket bra i den internationella konkurrensen om ”Europas miljöhuvudstad”, tar nog hem titeln nästa år. Det är så miljöintresset styr FRÅN effektiv energiåtervinning, minskad markexploatering och hyllandet av att det blir alltfler människor!
1 juli, 2016 den 18:32
Tomas
Bra artikel, särskilt att du skriver om olika tidshorisonter och hur det påverkar vår syn på utveckling. Viktigast är nog att göra förbättra medvetenheten om den tanken, för alla med någon agenda tenderar att välja den tidshorisont som passar bäst för sina syften.
Funderar själv en hel del om baseline-idén och min tanke är att det inte går att hitta en bestämd som är rätt. Säg att vi vill hitta det ”naturliga” tillståndet, är det ett tillstånd utan någon som helst mänsklig påverkan vi då vill åt? Är det 1000 år bakåt som vi bör utgå från? 2000? 5000? Är det ens denna sidan om istiden? Nä det blir tramsigt att resonera så. Jag tycker istället att vi bör se normaltillståndet som ett brett intervall inom vilket naturen är någorlunda likartad oavsett vilken ända av intervallet. Sedan får vi inse att det kommer ner till att bestämma vilka nivåer som vi önskar. För den möjligheten har vi och det är inget fel i att reglera olika mängder och antal i naturen efter vad som är mest gynnsamt. Vad som dessa nivåer nu är är ju själva kärnan i nästan varje natur- och miljödiskussion och där får vi köpa att någon fattar ett beslut.
1 juli, 2016 den 18:37
Tomas
Vill också kommentera att frihet under ansvar skulle vara något som vi kom på för 25 år sedan. När skogsvårdsorganisationen bildades under början av 1900-talet var det noga att den skulle vara en rådgivande organisation snarare än en tillsynsorganisation. Detta skiljde ut den från många andra statliga styrelser. Den första skogsvårdslagen satte ett antal regler, men tanken var att frihet skulle råda vilket det också gjorde. Det kan man inte minst se på variationen av olika skogsbruksmetoder under 1900-talets första hälft. Allt eftersom nya versioner av SVL kom till blev laget allt mer detaljstyrande till 80-talets lilla helvete för skogsbrukarna (5:3-skogar etc.) När den stora revideringen i början av 1990 kom var det snarare en tillbakagång till ursprungstanken med SVL, frihet under ansvar.
2 juli, 2016 den 06:39
Konsult
Håller helt med :
När skogsvårdsorganisationen bildades under början av 1900-talet var det noga att den skulle vara en rådgivande organisation snarare än en tillsynsorganisation. Detta skiljde ut den från många andra statliga styrelser. Den första skogsvårdslagen satte ett antal regler, men tanken var att frihet skulle råda vilket det också gjorde. Det kan man inte minst se på variationen av olika skogsbruksmetoder under 1900-talets första hälft. Allt eftersom nya versioner av SVL kom till blev laget allt mer detaljstyrande till 80-talets lilla helvete för skogsbrukarna (5:3-skogar etc.) När den stora revideringen i början av 1990 kom var det snarare en tillbakagång till ursprungstanken med SVL, frihet under ansvar.
Numera är skogsvårdstyrelsen en särintresseorganisation med låg kunskap och ett ännu lägre förtroende bland skogägarna.
Vem vågar lita på skogsstyrelsens eller miljöaktivisternas ideer numera…?
1 juli, 2016 den 20:46
Tomas Johansson
Sverige är avlångt, åt fel håll, sitter inte ihop.
Här uppe var storskogen hög och djup för hundra är sen.
Men dom som beskrev läget hade aldrig varit norr om Skuleskogen.
Så hela beskrivningen som LRF, SLU och alla andra i ”kopisgänget” gör stämmer bara på områden långt söderut, långt från den storskog som betalat sveriges välstånd.
Men deras skogspolitiska manipulationer funkar verkligen bra.
Svensken begriper ingenting.
Men vem bryr sig om vad som händer norrut.. …typ ingen.
Det märkliga är att SLU håller till i Umeå men dom har ändå ingen aning om vad som gäller i norra sverige.
SLU är i ”twilight zone”.
2 juli, 2016 den 18:36
Dag Lindgren
Jag håller med att jag kanske inte tittar på norra Sverige tillräckligt när jag provokativt säger att jag nog skall börja tro på att det finns mer skog än någonsin förr (med lämpliga definitioner). Kanske jag får backa till bara södra Sverige. Eller kanske backa ännu mer. Men det är en bra utmaning att tänka på! Men skogens ekonomiska tyngdpunkt ligger i Örebro.
2 juli, 2016 den 00:46
Niklas
Så det finns alltså mer skogskubik/ha i skyddad/konfiskerad skog än i oskyddad/ej konfiskerad skog. Tja, det brukar ju konfiskeras betydligt mer slutavverkningsmogen skog än kalhyggen, så det förklarar nog den saken.
Sedan vore de ju klädsamt om det bloggen tog upp hur alla markägarna skulle tjäna mer pengar på att gynna sällsynta arter (utan att få sin skog konfiskerad) än att hugga den. Använd gärna Stubbhult som exempel.
2 juli, 2016 den 06:49
Konsult
STUBBHULT som ägs och brukas av Svenska Naturskyddsföreningen är ju en ENORM FRANGÅNGSSAGAsom visar hur Svenska Naturskyddsföreningen själva brukar och förvaltar sina skogs egendommar.
Den sammlade expertisen inom Svenska Naturskyddsföreningen har på STUBBHULT i fältförsök visat sina teoretiska och praktiska kunskaper under fältmässiga förhållanden hur framtidens skogs förvaltning skall och bör kunna bedrivas.
Svenska Naturskyddsföreningens egna reklamfilmer är väl hämtade från den egna fastigheten STUBBHULT.
2 juli, 2016 den 13:47
Tomas Johansson
För min del är jämförelsen onödig, eftersom områdena utanför reservaten här uppe är kala eller består av klen ungskog.
Men kanske ändå behövs göras eftersom politiker och allmänhet sällan är ute i skogarna, plus att de tror på de lögner som sprids från ”kompisgänget”.
Men återigen så är ju inte de enda alternativen skövling och reservat.
Det finns ett till alternativ!
Reservat kan det bli av promilleandelar årligen.
Så… …frågan av värde är HUUUR man brukar skogen.
Men det ämnet saknas här och i de flesta andra sammanhang.
Vi klarar av att diskutera hur vi gör i andra miljöfrågor, vilka bilar vi köper, vilka tvättmedel osv, ska det vara så svårt tala om hur vi hanterar skog?
Möjligheten att köpa skogsprodukter som är miljömässiga bör finnas, åtminstone undvika de värsta avarterna, som vi gör med andra produkter.
Som det är nu får vi lov att ta det skövlingsvirke som säljs, för det finns inget annat.
Det finns inga miljöriktiga skogsprodukter överhuvudtaget.
Då finns inget motiv att sköta skog bra.
Sådant borde SNF och andra miljöorganisationer och miljömyndigheter ta tag i.
Det görs ju i alla andra sammanhang.
2 juli, 2016 den 15:38
Dag Lindgren
Jag sticker ut hakan genom att säga att jag nog i fortsättningen kommer att säga att det aldrig har funnits så mycket skog i Sverige som nu, om ingen kan ge en referens som tillfredställande härleder motsatsen. Intressant fråga att tänka på, någon borde skrivit en modern betraktelse, och tack för att Malin initierade den. För ett decennium sedan trodde jag knappast det och det fanns arbeten som motsade det, och det är klart att jag är inte helt säker nu heller, men tillräckligt säker för att säga det i mer svepande argumentationer om ingen nyligen bevisat motsatsen. Och man skall hålla i minnet att NU avser mitten av 2016, och skogen har vuxit till sig sista decenniet. Hur resonerar jag då? Jag tänker då på ”levande” volym i trädarter på det geografiska utrymme vi idag kallar Sverige. Jag tänker inte i begränsningar i definitioner på ägoslag och markanvändning som ju är ”onaturliga” avgränsningar. Land har exploaterats men det växer fortfarande ”skog” där, trädvolymen i vad vi kallar Umeå tätort är en hel del per hektar. Jag anklagade ovan för exploatering, men jag var lite orättvis, hälften av den avverkade skogen kommer nog tillbaks som träd omkring husen. Den stora grejen människan gjort som ger skogsvolymer idag är väl dikning och dränering och annat (och en stor insats av privatpersoner motsvarande LRF), inte bara av det som kallas våtmark, som förut bar mycket liten skogsvolym och nu har stora trädvolymer. Jag tror man kan säga att detta rör sig om ett tillskott på 3 miljoner hektar under människans historia. Tidigare var det för att få åkermark och bete men nu är minst två millioner av det skog, jag tror mer. Under människans tidiga historia har skogsvolymen hållits nere av svedjebruk, bete, ”husbehov”, malmhantering, kolning, tjärtillverkning mm. Faktorer som nu har reducerats mycket kraftigt. Skogsbränder har reducerat volymen som nu näst intill eliminerats. Vindfällen och översvämningar reducerade volymen i genomsnitt mer än nu. Skogshygienen har förbättrats. Visserligen avverkas träd, men sedan slutet av 70-talet bara 3/4 av tillväxten. Kvävenedfall och andra ”föroreningar” ”göder” skogen. Och går man långt tid tillbaks ger landhöjningen ett icke försumbart tillskott. De skyddade skogarna på produktiv skogsmark idag innehåller inte mycket mer än de för virkesuttag utsatta, och de var mer utsatta för volymsänkande påverkan tidigare.
3 juli, 2016 den 10:28
Dag Lindgren
En omfattande och kvalificerad dokumentation finns på http://docplayer.se/4933202-Skogspolitisk-historia.html Utgående från det verkar det troligt att det nu finns lika mycket skog i Norrland som 1870, men att det tidigare fanns mer före 1870 i Norrland (trots reduktion av skogsbrand). Eftersom det verkar funnits mindre skog i södra Sverige 1870 än nu, verkar det finnas rätt gott stöd att påstå att det nu finns mer skog i Sverige än på ett och ett halvt sekel. Men jag erkänner att det tillsvidare känns som att sticka ut hakan lite att säga att det finns mer än någonsin (om man räknar på rimligt sätt), men jag fortsätter tills vidare att påstå det, delvis för att trigga en aktuell diskussion.
Kunskapen revideras ju ständigt även om historien…
Det är inget mål att det skall finnas mer skog än någonsin förr. Det har bara skogshistoriskt intresse och då närmast som en kuriositet. Ur skogsproduktionssynpunkt tycker jag Sverige mycket framgångsrikt reparerat de historiska ”försyndelserna”. Jag tycker ”ideellt” att Sverige borde reducera delen av den ökade skogstillväxten som inte utnyttjas och tycker knappast skogen i allmänhet blir bättre av att skjuta längre på slutavverkning.
Visserligen tycker jag miljön skall beaktas och huvuddelen av de åtgärder som vidtagits tycker jag är berättigade. Avvägningarna blir ändå ofta för sneda ur artbevarandesynpunkt. Jag påpekar hela tiden sådana faktorer som att vi i Sverige nu verkar ha fler arter än någonsin förut och lika många verkar öka som minska. Frekvensen rödlistade arter ökar inte och 40% av de arter som försvunnit från Sverige 2000 är inte längre försvunna.
Dokumentet visar att Sverige haft en ledande roll på världsmarknaden och hälften av landets exportinkomsterna via skogsprodukter (bl a förädlade till metall). Detta måste ha reflekterats i stora arealer hygges- och kalhyggesliknande marker sedan mycket lång tid. Mycket av de skogar som har en mer än hundraårig skoglig kontinuitet har startat från ”kal”. En del skogar var så otillgängliga så att de inte utnyttjades trots det potentiellt stora värdet av råvaran. Men naturbevararna underskattar oftast drivkrafterna, teknologin, sidoeffekter som påverkade miljön och skogen före ”industrialiseringen”.
Sedan är det ju inte heller något självklart hur mycket gammal skog som bör finnas. Jag tycker också att det finns för få mer än 160 år gamla träd och stödjer fler och gillar att se antalet öka, men så småningom bör man i inte allt för bevarandedominerade kretsar diskutera vad siktet egentligen är.
3 juli, 2016 den 11:20
ulf
”Kunskapen revideras ju ständigt” säger dag…jag skulle vilja kalla det, anpassas…anpassas till det politiskt korrekta som alltid har med pengar att göra …däremot revideras verkligheten ständigt… för att kunna ljuga om sakernas tillstånd måste verkligheten revideras…men kan den revideras…det finns väl bara en verklighet och en sanning och sen finns det otaliga beskrivningar hur den ser ut, …vi kan börja med virkesmängden i våra skogar, för det är fel att som professorn i skogsgenetik säga att vi har aldrig haft så mycket skog, skog är nämligen namnet på allt som en skog ska innehålla, växter, svampar, lavar, mossor, djur och mikroorganismer….det är skog och det har vi aldrig haft så lite…..men han menar givetvis virket som finns i träden, men en sak vill jag att professorn svarar på….när den första riktiga mätningen av virkesmängden i sveriges skogar gjordes, mellan 1923-27 tror jag det var, (och den är den enda jag litar på) så mättes bara all skog över 10 cm i brösthöjd, men dagens mätningar räknar allt…stubbskott, sly, buskar o.s.v allt som har en diameter av 2cm, frågan blir då till dag, varför och kan man jämföra dessa mätningar, för mig är det egentligen helt ointressant så länge jag vet att vi bedriver ett för naturen utarmande skogsbruk… och det har inte med volym att göra utan sättet vi tar ut skogen…att lämna stora ytor kala att blottlägga mossor och mark så skyfall, sol och vind kan bryta ner det som byggts upp under hundra, kanske tusentals år, och sen plantera dessa av (bla dag lindgren) förädlade träplantor på de utarmade sönderharvade markerna är att våldföra sig på naturen, den som säger nåt annat borde inte få kalla sig professor, är min personliga åsikt….jag tror nog att dag inte har något problem med att erkänna att lite våld på naturen får vi stå ut med för profiten i skogen, den skogsprofessor som påstår att han eller hon vet vad dom gör ljuger ju dessutom….motbevisa mig gärna… om vi bara undanröjer skenheligheten hos forskarna på slu, så kan vi prata från en annan utgångspunkt, och den borde vara…..vad ska priset vara för att bryta ner vår natur…..
3 juli, 2016 den 12:48
Dag Lindgren
Det var sju år sedan jag pensionerades och jag har inga konsultarvoden, och är kanske, som framgår av det något obalanserade och impulsiva bidraget tidigare, mer oroad för framtiden än de flesta. Det jag är mest orolig för är de tongivande åsikterna och hur de kommer fram och resulterar i åtgärder. Det är för mycket polemik och för lite verklig nyfiken konstruktiv debatt och för lite politisk insikt och hänsyntagande till vad politiken leder till, vi ser exempel varenda dag.
Malin anslår ju tonen genom att fokusera på att det i några rader från LRF framförs ett budskap som tolkas som faktaförvrängning. Och jag svarar då lite provocerande att jag nog vill höra bättre argument mot att det inte finns mer skog nu (givet definitionen), jag har givit URL till vad jag tycker är bästa information för att belysa frågan hur mycket skog det fanns i södra och norra Sverige före 1928.
På den direkta frågan om jämförbarhet av mätningar svarar jag att var den fd GeneralDirektören för Skogsstyrelsen (huvudförfattare) som gjorde den i det av mig redovisade dokumentet och påpekade att det inte var helt pålitligt.
Det kommer alltid att vara de som inte tror på saker, t ex virkesförråd, för att de vill ha en annan definition. Särskilt de som har en förutfattat mening att det i alla avseenden bedrivs ett utarmande skogsbruk.
Jag tycker faktiskt inte det är bra att med emfas deklarera att SLU-anställda är sämre och ger sämre utsagor, än andra och att man därför kan lita mindre på vad de säger. Mycket som sägs från SLU eller dess professorer gillas inte av andra SLUare eller skogsbruket. Utsagor borde blir föremål och utgångspunkter för kreativa diskussioner. Det fungerar sällan som det borde, men mitt intryck är att SLU på en relativ skala ligger bra till.
3 juli, 2016 den 14:08
ulf
kreativa diskussioner finns inte i sverige, vi har någon nedärvd defekt som gör att vi bryr oss mer om vad folk ska tänka och hur det ska gå med vår karriär om vi säger vad vi egentligen tycker, forskare är inte undantagna från denna defekt, snarare tvärtom …detta gällde alltså svenskar ….när jag talar med andra nationaliteter märker jag inte dessa hämningar…det är enormt givande att tala med representanter för skogssverige som kommit till vårt land i vuxen ålder från usa, kanada, england och många andra länder…de flesta av dessa människor älskar att argumentera och samtalen slutar alltid med en lite friskare syn på problemen och möjligheterna….jag har ju frågat många gånger vad det är för fel på oss svenskar, varför är vi såna bottenlösa mesar och lögnare och varför har vi bara två stora skyttegravar där vi decennium efter decennium bedriver ett meningslöst skyttegravskrig där alltid den med störst resurser tar hem segrarna, men samtidigt föröder vårt land….https://sv.wikipedia.org/wiki/Skyttegravskrig …ja det kan man fråga sig, svenska folket skulle jag tro är dom mest hjärntvättade av alla nationaliteter i den fri världen, jag vet inte vad det beror på mer än en feg journalistkår…att jag ser det, har med min totala avsaknad av respekt för makt att göra…eftersom makt med garanti korrumperar, det finns mycket få undantag…sorgligt men sant….den utgångspunkten är viktig att ha med sig, det är makten som ska bevisa sin ärlighet och inte folket (numera utan pressen som stöd), som ska avslöja dess oärlighet, (journalisterna i sverige kan vi slänga på soptippen) och när tog någon av dessa rullande löjliga pudlar i maktens korridorer konsekvenserna av sitt handlande, nej dom fortsätter tillochmed sen dom avsatts, genom att bedrägligt utnyttja de av makten själv skapade fallskärmarna maximalt, oftast bedrägligt, och dom får ju genast nya poster i makten om dom vill ha det …i den här tråkiga myllan växer dagens ungdomar upp, jag bävar…allt förvanskas, nyligen fick vi veta av den ”fria pressen” att en katastrof hänt, england gick ur eu, börserna skulle rasa och det var ingen ände på eländet, jag skrattade för mig själv över idiotin som visades upp av vår samlade ”journalistkår” men svenskarna blev löjligt hjärntvättade och plötsligt eu vänliga dom gick från 33% till 75% på tre dar, snacka om fårskock….om vi nu har ett slu som har pk som rättesnöre så måste jag väl få bli bekymrad, och dag, jag säger inte att slus folk är dåliga jag säger att dom är rädda och det är en jäkla skillnad…
3 juli, 2016 den 14:59
Dag Lindgren
Ligger mycket i om du ersätter Sverige med världen och erkänner att Sverige är bättre om ej bra!! Men just därför är ju pensionerade professoret mer värda att lyssna på eftersom de har karriären bakom sig och inte är särskilt rädda från eventuella straff från Universitetsledningen eller kollegor. SLU bryr sig nog inte så mycket om VAD professorerna kommer fram till, men däremot bör man visa viss lojalitet med HUR man säger det. Jag ligger säkert nära gränsen, men om jag trodde många tyckte gränsen passerats skulle jag lägga av.
6 juli, 2016 den 19:47
Anna-Lena Axelsson
Ulf, tar mig friheten att svara på din fråga till Dag:
”men en sak vill jag att professorn svarar på….när den första riktiga mätningen av virkesmängden i sveriges skogar gjordes, mellan 1923-27 tror jag det var, (och den är den enda jag litar på) så mättes bara all skog över 10 cm i brösthöjd, men dagens mätningar räknar allt…stubbskott, sly, buskar o.s.v allt som har en diameter av 2cm, frågan blir då till dag, varför och kan man jämföra dessa mätningar
Under den första Riksskogstaxeringen 1923-1929 mättes/räknades alla levande barrträd som var högre än 1,3 m. Lövträden mättes om de var minst 5 cm i brösthöjd. Idag mäts alla träd som är högre än 1.3 m. Död ved mättes däremot endast från 10 cm och uppåt. När vi tar fram resultat över längre tidsperioder tar vi alltid hänsyn till denna typ av skillnader för att få jämförbara tidsserier. Eftersom klena lövträd bidrar med väldigt lite volym ger skillnaden i inventeringsmetod en försumbar effekt när det gäller beräkning av den totala volymen.
Här kan du läsa mer: http://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/riksskogstaxeringen/statistik-om-skog/langa-tidsserier/visualisering-av-langa-tidsserier/metadata-riksskogstaxeringen-1926-2008/
3 juli, 2016 den 09:00
ulf
att det goda exemplet som malin talar om inte lyfts fram (kringstorp utanför linköping) vet jag inte, det har väl stått överallt om det äkta paret från stockholm som planterat löv på sin sommarfastighet, sen den planterade granskogen blåste ner…. dom har tom gjort om den till ekopark som inte förpliktar till något, men om nu någon hundradels promille av sveriges skogar (egentligen är det gammal åkermark) skulle tillåtas bli en blandskog så betyder detta ingenting i det stora sammanhanget och det är väl det som snf och resten av människorna som kan påverka ska bry sig om….det är ju för tusan vad vi gör med sveriges skogar…alla tillsammans, och där bedrivs just nu ett vidrigt kalhyggesbruk med markberedning, gödsling och plantering av förädlade monokulturer som ska skördas så fort som möjligt…det är på över 90% av den produktiva skogsytan detta pågår och här håller de olika miljörörelserna på att rädda tårtsmulorna som blir över efter massakern på tårtan, rent sorgligt är det…ett träd skapar livsmöjligheterna för djur och växter i en skog… det tar bara något gram för varje kilo det växer från jordens salter, som förs via saven genom de yttersta årsringarnas kanaler till löv och barr, det lika viktiga ”rotsystemet” ovan jord, där kronan och roten breder ut sig i samma takt, tar upp koldioxid via läppceller i bladens klyvöppningar och gör detta till det virke… som tydligen är viktigare för oss människor än trädets förmåga att binda kol och skapa liv via sin livscykel…ett träd och en skog klarar inte att leva och föra livet vidare om den kalavverkas gång på gång….ska det vara så f……t svårt att fatta…varför ska vi betala för ett fungerande ekosystem, ska inte det vara gratis och människor som vill förstöra det ska inte dom sitta i fängelse…det är så mycket jag inte förstår..tex att sveaskog får våra skattepengar för att lämna en liten bit av sin skog utanför skövlingarna…. http://www.skogsaktuellt.se/?p=29734&pt=108&m=1422 ..tack för idag.
5 juli, 2016 den 00:28
Niklas
Ulf! Varför tar du inte fram exemplet Stubbhult, som väl får betraktas som SNF:s skolexempel på hur skog ska skötas http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=1&t=25439 och http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=1&t=25535 Eller är inte exemplet gott nog?
3 juli, 2016 den 09:42
ulf
nej sveriges skogsbruksmodell binder inte mer kol än det släpper ut…som jag skrev här ovan så breder de båda rotsystemen ut sig parallellt, det betyder att träd som vi har i ”odlingarna” har små skitrötter som måste tillföras näring via gödsling eller tas bort så fort som möjligt efter sin 40 årsdag då de inte längre tillväxer lönsamt, dessa konstgjorda ”skogar” hinner inte etablera sina rötter för att börja samspelet som är helt livsavgörande för kretsloppet, faktum är att det inte tillförs något av värde för långsiktigheten om ett träd inte får leva i ett par hundra år, det är först då som svampar och mikroorganismer fått ett bra samarbete med trädet..att det då dessutom finns ett rotsystem värt namnet är mycket viktigt, grundvattnet som nu dras upp tempererar marken och gör att mikrovärlden har det gossigt…jag mätte temperaturen i mina härligt gamla blandskogar för ett par sen år när det var 30 i skuggan… 22 grader var det i skuggan där mina gamlingar stod, i bergviks plantageskogar var det 29-30 grader samma tid, vare sig skogen var 10-20-30 eller 40 år så var det inga rötter som förmådde dra upp vatten för att kyla skitskogarna….det är också viktigt att det får stå träd mycket glesare än idag, de stora träden behöver space för att rotsystemet ska kunna växa, det går bra att ta ut en tillväxt i dessa unerbara skogar, men inte så stor som idag, och varför ska vi göra det, naturen är ingen jävla mjölkossa som ska bli lönsam…när vi förstått det har vi kommit långt på vår väg att rädda vårt lilla klot…
4 juli, 2016 den 22:35
Tomas Johansson
I övriga Europa är kalhuggeriet-planterandet på väg bort.
Varför?
Ja av alla skäl.
Vi har ingen skogsdebatt i Sverige, miljösidan vill stoppa allt, staten vill skövla allt.
Tänk om vi gjorde på samma sätt med annat, som fordonstrafik, att miljöfolket krävde stopp för alla transporter, staten och storbolagen hävdade att fordonstrafikens utsläpp var ofarliga, till och med bra för klimatet, krävde att alla skulle köra så mycket bil som möjligt.
Men så ligger det till i skogsmiljöfrågan.
Debatten är idiotisk.
5 juli, 2016 den 00:35
Niklas
Tja, Tomas, vi har ju kilometerskatten http://www.stoppakilometerskatten.se/ samt all annan miljöskatt + moms på drivmedel idag, som väl uppgår till ca 80 miljarder kr/år, där endast ca 16 miljarder/år hittar tillbaks till vägarna. Resten går till den ofantliga sektorn.
Lite skogsmiljöig omvärldsanalys http://www.skogsaktuellt.se/artikel/50779/jorden-runt.html
5 juli, 2016 den 19:48
ulf
läste i kväll en fantastisk uppfriskande debattartikel från 2012, .. http://www.dn.se/debatt/kalhyggesforesprakarna-maste-se-sanningen-i-vitogat/ ..det var forskarna på LUCCI (Lund University Centre for studies of Carbon Cycle and Climate Interactions) inslaget av ickesvenskar är ju väldigt stort bland forskarna där, så det ynkliga uppvisandet av lojalitet med gud vet vad får ju ingen näring…forskarna på slu som kryper runt på alla fyra för att inte slå huvet i taket, har mycket att lära av dessa forskare, som det verkar….hur länge till kan vi utbilda vårt skogsfolk till kalhyggesälkare, var går gränsen för det anständiga och hur blir man så ynklig att att man inte törs tänka själv….kalhyggesbruket måste begravas, markberedning och plantering lika så, virket måste få fler kvaliteer och träden måste få utvecklas där dom hör hemma inte 40 mil söderut….den svenska skövlarmodellen är något att skämmas över och de som hyllar måste vara blinda och döva och borde skämmas..
5 juli, 2016 den 20:21
Niklas
Tja, det var väl också forskare vid Lunds Universitet som var drivande när det gäller skogsdöden på 1980-90 talet.
Dessutom så redovisade inte dessa forskare i debattartikeln hur kontinuitetsskogsbruk skulle vara bättre för klimatet.
Däremot är det ju välkänt att kontinuitetsskogsbruk ger en lägre virkesproduktion och därmed ett sämre koldioxidupptag.
5 juli, 2016 den 20:52
Tomas Johansson
Det är en sjuk, närmast nazistisk världsbild att det är ok att utrota naturligt liv och ersätta det med något helt annat.
Som att utrota olikheter i befolkningen, bara godkänna en likformig rätradig framavlad sort.
Idén borde vara begravd med den sjuka era då man trodde på såna galenskaper.
6 juli, 2016 den 20:05
Niklas
So du dödar aldrig myggor, blinningar, bromsar eller getingar som stör och/eller attackerar dig? Eller för den delen sätter ut och apterar musfällor och råttfällor när den säsongen börjar, eller för den delen rensar bort ogräs i dit trädgårdsland?
F.ö. blir väl dessa tankar först ”nazistiska” då de tillämpas på ”mindervärdiga” människor? http://www.faktoider.nu/nazi.html
6 juli, 2016 den 18:59
Anna-Lena Axelsson
Forskarna vid LU baserar de flesta av sina slutsatser på studier av enskilda hyggen men kanske har det kommit någon artikel som jag inte har sett som baseras på ett representativt och heltäckande nationellt dataset? De studier som jag känner till av SLU-forskare kring skogens roll i klimatarbetet baseras på samma underlag som använts för Sveriges officiella rapportering, alltså Riksskogstaxeringen och Markinventeringen. Det är naturligtsvis upp till var och en att välja vilken forskare man litar mest på, men beslutet bör föregås av en verklig analys av det underlag som nyttjas….
6 juli, 2016 den 20:21
Tomas Johansson
SLU är som en skyddad verkstad, deras resultat stämmer inte överens med någon annan forskning varken i Sverige eller utomlands.
6 juli, 2016 den 20:48
Erik Andersson
Konkreta fakta på det, Tomas J !
8 juli, 2016 den 06:41
ulf
jo erik det svenska forskandet går bara ut på att göra rätt forskning i maktens ögon, vilket betyder, att sitta i knät på politikerpacket och industrin…inget annat lands forskare hyllar kalhyggesidiotin, vilket du kunde läsa nyligen i tex denna artikel ..http://www.dn.se/debatt/landsbygdsministern-har-fel-kalhyggen-inte-klimatsmarta/ …hörde i morse på ekot att man inte vet var alla gifter i östersjöns botten kommer ifrån, ett tips, kolla vad skogsindustrin släppt ut, du vet, den där industrin som motvilligt slutat med ddt, dioxin, hormoslyr och annan skit, efter att i årtionden hävdat att det var helt ofarligt….i bland är det väl bra att vi har miljömupparna…fråga dina barn vad dom tycker, eller har du utbildat dom oxå, som du försöker med läsarna här…frihet under ansvar, vilket jävla skämt…
8 juli, 2016 den 09:12
Erik Andersson
Svara på frågan jag ställde om hyggesplöjningen, Ulf!
8 juli, 2016 den 23:00
Niklas
Ulf! Det finns flera forskare som har andra synpunkter: http://www.lantbruk.com/skog/gudrunhyggen-tar-upp-mer-koldioxid-de-avger
9 juli, 2016 den 08:17
ulf
du får vara lite mer vaken niklas, andra synpunkter än slu har väl alla, små knähundar till den galna makten har jag inget till övers för…..jag och tomas har väl förklarat varför sveriges skogar är en katastrof, dom sköts av kvartalsindustrin och våra penninggalna politiker, utan någon inblandning från våra experter på skog, annat än som hyllningskör…det var ju en forskare från linneuniversitetet i växsjö också, men de är ju bara en filial till slu…. http://www.slu.se/ew-nyheter/nyhetsarkiv/2012/9/slu-och-linneuniversitetet-i-samarbete/ ….så vad var poängen, dags att lägga ner skövlingarna innan vi blir till allmänt åtlöje på vårt lilla klot….våra politiker är så jävla galna att dom inte ens kan skilja på en liten provokation och allvar, måste ha med deras IQ att göra….http://www.lantbruk.com/skog/statlig-utredare-ifragasatter-privat-skog/ …men vi medborgare ska stå ut med att dom genomför sin skämtpolitik …så sorgligt att se pajsare som sven-erik bucht i utblommad galenskap…med såna ledare kan det bara gå som det gått…
9 juli, 2016 den 10:13
Erik Andersson
Väntar fortfarande på ett svar om hyggesplöjningen, Ulf! ……
9 juli, 2016 den 08:41
ulf
om ni tycker jag är elak mot ministern så kan vi väl ta något annat som kan jämföras med denna löjliga dementi…jag säger att jorden är platt, kom igen ministern, får vi höra en dementi….om nu inte ministern inte är lite koko…vad tänker han då om oss medborgare…..
9 juli, 2016 den 22:16
Niklas
Förvånar mig inte det minsta att Ulf anser att jorden är platt. Det påståenden är ju ungefär lika sant som Ulfs övriga påståenden…
10 juli, 2016 den 07:26
Erik Andersson
Att svara på frågor är tydligen lika svårt för denne man! 😉
30 juli, 2016 den 06:04
Dag Lindgren
Naturvårdsföreningen har blivit bönhörd i sin strävan att få straff för skogsägare som inte lyder lagen dramatiskt ökade. Hittills har vite för avverkningar som förbjudits varit 10000 – 50000. Det har varit mycket sällan vitena utdömts, nästan alla har rättat sig efter förbud. Men nu har vitena tjugodubblats till en miljon! http://skogsforum.se/viewtopic.php?p=400441#p400441
9 augusti, 2016 den 16:49
Tomas Johansson
Om att använda fakta:
Man kan säga att det mesta politiker och allmänhet anser sig veta om skogen är myter.
Understödda av den avsiktliga avsaknaden av skogsforskning.
Så myten om att Sverige var kalt för hundra år sen är bara en av alla.
Trots att de flesta nog inser att det bara är skrönor så tror man ändå på det, i brist på annat antar jag.
Myterna sträcker sig in i ekonomin, folk tror skogsnäringen är lönsam, väldigt lönsam, basen för Sveriges ekonomi, trots att den skadar oss egentligen.
Andra märkliga myter ligger i nära anslutning, som att folk tror att Gustav Vasa gav skog till bönderna via avvittringen, som om Gustav Vasa var en god medborgare, i stil med Olof Palme eller nåt åt det hållet.
Den myten är väl i stort sett hela SDs grundpolitik.
Att Gustav Vasa var en galen mördare som stal skogen, basen för hela ”det svenska skogsundret”, det verkar ha gått det flesta förbi, trots att flera böcker getts ut de senaste decennierna som beskriver den svenska kungahistorien ur ett sanningsenligt ljus.
Myterna lever kvar.
Blir en del av nationsbygget.
Kunskap saknas.
Skogen skövlas och medborgaren fattar ingenting.
Vilket var avsikten, givetvis.
Skulle medborgaren begripa någonting skulle den statliga skövlingen inte kunna fortgå (statliga Sveaskog är Europas största skogsägare).
Myterna (lögnerna) är grundläggande för det forna koloniala samhällsbygget.
Grundläggande för den koloniala utsugningen.
Det man däremot kan säga är att det aldrig funnits så mycket plantager som nu.
Men det har inget med skog att göra.
Tvärtom konkurrerar det med skog, saboterar framtida möjligheter.
9 augusti, 2016 den 22:59
Niklas
Här var det ovanligt mycket trams på en gång från din sida.. Du borde gå en kurs i skogshistoria och/eller agrarhistoria, så att du lär dig något om hur det såg ut för 150 år sedan i det som idag är skog.
10 augusti, 2016 den 12:16
Tomas Johansson
Ingen vore gladare än jag om du hade rätt.
Kan du visa att plantagerna är mindre och färre nu än förr, då skulle jag bli själaglad!
11 augusti, 2016 den 22:05
Niklas
Definiera plantage!
12 augusti, 2016 den 08:07
ulf
ett plantage av gran eller tall eller annat trädslag är inte en skog, lika lite som ett morotsland är en skog …skogsindustrin… observera, industrin har försökt att få oss att tro deras hyggen med påföljande plantageverksamhet är något vi ska börja kalla för skogar…det är lögn, kloka människor kallar inte monotona trädplanteringar för skog…ordet har stor makt, den dag vi allmänt börjar kalla tragiska planteringar för skogar är vi förlorade….och det är dit vår korkade och outbildade skogsindustri vill ha oss…fns jordbruks och livsmedelsorganisation FAO, har en mer exakt och godtagbar definition på vad skog är ”en skog ett område som är större än 0,5 hektar (5000 m2), bevuxet med träd som kan bli minst fem meter höga, där trädkronorna täcker minst tio procent av ytan och där det primära syftet med marken inte är odla den” tycker du niklas att det stämmer in på svenska ”skogar”, nej givetvis inte…en odling av träd passar inte in i denna beskrivning…jag tycker vi kan precisera betydligt mer, några förslag från mig är 25% av träden alltid äldre än 150 år, gamla ängs och hagmarker skall hållas öppna, de är de artrikaste av alla växtsamhällen vi har i sverige och en garant för mångfald, minst 35% lövträd, att vi som äger en bit av naturen har några regler att gå efter skulle kunna få oss att ge övriga befolkningen ett förtroende som vi i dag inte förtjänar…skogsägare i gemen är bara jävligt tråkiga skövlare och lögnhalsar, och vi har det förtroende vi förtjänar, alltså noll….sten b nilsson skogskonsult och professor säger nog det som alla kloka redan vet, och som förklarar varför svenskt skogsbruk gått så käpprätt åt helvete…..”Attityden i skogsnäringen är att det är vi som styr världen, men det är ju världen som styr skogsnäringen. Med globaliseringen följer ett växande välstånd och därmed nya krav på näringen.Dessa uttalanden gör Sten B. Nilsson som är internationell skogskonsult och professor vid det internationella institutet för tillämpad systemanalys, IIASA i Österrike …
12 augusti, 2016 den 18:58
Tomas Johansson
”Industrin” i detta otroligt udda fall är en stat, svenska staten, europas största skogsägare, som egenhändigt stulet all sin mark via den finurliga Avvittringen.
Vanligen kan ingen ens stava till ordet.
Att skövlarna påstår sig ha svårighet skilja på en plantage från en skog är komik på hög nivå.
Komik är ungefär samma sak som svensk miljöpolitik.
Nu med Mp:s ”lilla orm” Fridolin i ledningen.
12 augusti, 2016 den 22:09
Niklas
Tja, Tomas! De flesta kallar ju med rätta den svenska skogen just för skog, även om den råkar vara planterad.
12 augusti, 2016 den 22:07
Niklas
Jaså, Ulf anser att gamla ängs och hagmarker är skog, trots att de inte har ett enda träd, samtidigt som en vanlig granskog eller tallskog inte är skog. Say no more…
Annars är ju FAO:s definition av skog intressant, då många skogsimpediment då plötsligt räknas som skog. Det är ju inte helt oväsentlig fråga, då vi snackar skyddad skog (skogsimpediment är ju skyddad enligt lag). Frågan är ju bara om FAO räknar agroforestry som skogsmark eller ej.
Vad världens välstånd och krav på skogsnäringen beträffar, så är det ju bara att solidariskt dela med sig av välståndet till de skogsägare som av en eller annan orsak drabbas av avverkningsförbud eller krav på att spara ditt och datt från avverkning. Hur svårt kan det vara?
12 augusti, 2016 den 23:36
Skogskatten
FAO:s definition
”Forest
Land spanning more than 0.5 hectares with trees higher than 5 meters and a canopy cover of more than 10 percent, or trees able to reach these thresholds in situ. It does not include land that is predominantly under agricultural or urban land use.”
Det passar väldigt bra in på ALL svensk skogsmark, även impedimenten, som Niklas säger. Ulf är kanske inte så bra på engelska. Att plantera tall och gran på ett hygge räknas naturligtvis inte inte som agriculture (jordbruk). 🙂
(men Ulf kommer såklart helt plötsligt vifta bort FAO nu när deras definition inte längre passar honom, och sen om några veckor så,upprepar han sin felaktiga översättning och hoppas att ingen minns hur den egentligen är)
13 augusti, 2016 den 09:37
ulf
skogskatten…så mycket snack och så lite kunskap…var ska man börja..vi tar skogsbruk kontra jordbruk, var går gränsen, är det jordbruk när man planterar salix, aspar, mm på åkermark…är det skogsbruk när man harvar, bryter bort stubbar, gödslar, planterar med olika sorters manipulerade plantor och sedan gallrar för maximal tillväxt…jag kan läsa och förstå engelska och meningen ”. It does not include land that is predominantly under agricultural or urban land use.” betyder ” det inbegriper inte mark som övervägande används i jordbruk eller som stadsmark . ” med det jag skrev ovan så är det väl helt relevant att ifrågasätta svenskt idiotskogsbruk….niklas…ja jag anser att hag och ängsmarker är skog…tillbaka till FAOs definition ”land spanning more than 0.5 hectares with trees higher than 5 meters and a canopy cover of more than 10 percent ” på svenska ”mark som omfattar mer än 0,5 hektar med träd som är högre än 5 meter och ett krontak som täcker mer än 10 procent” definitionen på hagmark är max 30% krontak, definitionen på en bra fungerande äng är att den ska ha så mycket lövträd att de klarar att täcka näringsuttaget…..ni får sätta er på skolbänken ett tag om ni ska argumentera på ett konstruktivt sätt …men jag vet ju att det är såna som ni som gapar om frihet utan ansvar och det är jävligt sorgligt…för ni vet ju inte vad ni gör mot kommande generationer, det behöver vi väl inte förneka, vet ni något som vetenskapen inte lyckats ta reda på….
13 augusti, 2016 den 12:41
Skogskatten
Du vet inte mycket du. 🙂
”är det jordbruk när man planterar salix, aspar, mm på åkermark…är det skogsbruk när man harvar, bryter bort stubbar, gödslar, planterar med olika sorters manipulerade plantor och sedan gallrar för maximal tillväxt…”
Planteras det mycket salix och asp(?) på åkrar hos dig? Sånt brukar komma av sig själv på både nedlagda åkrar och hyggen. 🙂
Harv i skogsbruk är nåt helt annat än en jordbruksharv, men det vet du väl?

Bryter stubbar gör väl nästan ingen? Det går ju knappt att sälja stubbarna ens som energived. 🙂
Gödslar? Det gör man på mindre än 0,5% av skogsmarken varje år. Inte som i jordbruket där man gödslar hela arealen minst varje år.
Manipulerade plantor? Vad är det? Vem är det som manipulerar dom? Insekter som skadar dom? Plantorna som planteras kommer från frön som kommer från kottar som plockas från växande träd här i Sverige. Vad är manipuleringen i det?
Och man gallrar inte för maximal tillväxt eftersom all gallring sänker tillväxten. Det hade du vetat om du hade läst på om skogsbruk. Man gallrar för att få grövre träd, dom som är kvar alltså.
Hagmark är betesmark, ibland med träd på. På en äng skördar man hö, och där kan finnas träd (löväng) men måste inte finnas.
Det blev väl noll rätt där Ulf?
13 augusti, 2016 den 16:28
ulf
vi säger väl så då….du är ju ändå med i det starkaste laget. ni som har tolkningsföreträdet, och du sköter dig bra, inte ett fel där, man kan vara stolt över dig i industrin….och se vilket landskap ni format, hela sveriges skogar som ett lapptäcke av rektangulära planteringar i olika åldrar, liknar allt mer jordbruksmarken på satelitbilderna…
13 augusti, 2016 den 16:41
Skogskatten
*skratt* 😀
Jag är inte med i nåt lag.
Men att som du hitta på och ljuga och överdriva och sen anklaga andra för att ljuga gör ju inte precis att man blir mer intresserad av att lyssna på dig. Att dina aggressioner här inne speglar din upprördhet har jag förstått för länge sen, men när du nån gång skriver nåt tänkvärt så bakar du alltid in det i en massa utfall mot alla andra, eller så avslutar du med nåt som är så horribelt galet att den kloka tanken försvinner i mängden av tokigheter.
Du klagar på att en planterad skog är onaturlig, men säger i samma andetag att en skog omvandlad till jordbruksmark är naturlig. Ser du inte själv inkonsekvensen i det du skriver?
Och tror du verkligen på fullaste allvar att träd suger upp grundvatten och på nåt mystiskt sätt släpper ut det uppe vid markytan?
14 augusti, 2016 den 19:07
ulf
va trött jag blir på dig skogskatten, jag ska förklara lite enkelt, hydralic lift kallas det med ett fint ord, trädet hämtar upp vatten från grundvattnet som finns ett par tre meter ner i en frisk skog och ”släpper av” det uppe vid jordytan, mestadels på natten då trädet inte transpirerar… vattenpotentialen stiger inne i roten så att den ligger högre än vattenpotentialen i omgivande jordlager och vattnet strömmar då ut ur rötterna vid markytan…finns säkert någon professor som pensionerat sig och törs säga som det är…rötter drunknar i vatten av syrebrist även koldioxid dödar rötter,,,du vet, sånt som händer vid kalhyggesbruk och deras packning av jordarna… rötter behöver långt mer än dagens omloppstid för att fungera bra, så hur fan kan man kalla dagens skogsbruk för hållbart….finns det förresten snart några träd som växer på rätt ståndort, och finns det några träd som klarar att skapa rätt sorts rötter i dessa jävla plantager…industrin står som en hop nollor och undrar varför plantageskogen blåser omkull, vilka jävla nötter…och ängar och hagar är skog, egentligen funkar skogar bäst när stora delar av dom betas, det är där som mångfalden skapas och som träden blir värdefulla, och skogarna vackra och spännande…urskogar är ganska fattiga på kärlväxter, tacka vet jag bondskogar, såna som jag har…
14 augusti, 2016 den 21:23
Skogskatten
🙂
Ibland är du riktigt rolig.
Du vet uppenbarligen ingenting om hur växter fungerar, absolut ingenting, och då är det meningslöst att diskutera.
”Hydraulic lift”. Jaha du… 😛
14 augusti, 2016 den 23:51
Niklas
Ulf! Trädet hämtar knappast upp grundvatten utan bundet markvatten. Rötter behöver nämligen syrgas för att fungera och syrgas är ganska sällsynt under grundvattenytan, där alla markporer per definition är vattenfyllda.
Ovanför grundvattenytan är däremot de större markporerna luftfyllda och de mindre porerna vattenfyllda, så här trivs rötterna klart bättre.
Sedan så stiger inte vattenpotentialen inne i rötterna, utan den sjunker. Vattnet kan ju bara gå från högre vattenpotential till lägre vattenpotential.
15 augusti, 2016 den 07:59
Skogskatten
Dessutom, om det vore så att träden drog upp grundvatten och ”bevattnade” marken närmare ytan, varför stiger då grundvattennivån och det blir överskott på vatten i markytan om man avverkar träden?
Som sagt, Ulf är rolig ibland. 🙂
”Roligt” sa Bill.
”OTroligt” sa Bull.
15 augusti, 2016 den 14:46
ulf
bill och bull ni är sanna representanter för de människor som påstår att dom är värda frihet under ansvar och ska få sköta naturen efter eget huvud…kanske dags att granska svenska skogsägare och deras förehavande betydligt hårdare….mänskligheten har inte råd att låta såna som er styra över liv och död för framtida generationer…ni resonerar som att ni tror att det var vi människor som var de som skapar naturresurserna, och den där jävla naturen ska veta hut sa bill och ja, den jävla naturen kan dra, sa bull, vattenpotentialen sa bill …ja vattenpotensen sa bull….bla bla bla….
15 augusti, 2016 den 16:28
Tomas Johansson
Privata småskogsägare finns av alla sorter, en del är kloka andra inte, men dom har väldigt lite makt.
Om dom får göra som dom vill så kan det bli riktigt dåligt ibland, men också väldigt bra och nyskapande på andra håll, men på i sammanhanget mycket små arealer.
Det är vad Europas största skogsägare Sveaskog gör i första hand, SCA m fl i andra hand som har någon effekt i det stora hela, i storskogen i norr.
Vad dessa småskojare säger eller gör har liten betydelse.
Men det säger något om hur bra SLU o co varit på att hamra in sitt tetstamente till allmänheten.
Och dom har hamrat bra, det är det ingen tvekan om, med statskassan och utbildningssystemet i ryggen kan man hamra in vilket budskap som helst.
Därför är det bra om samhällets funktioner hålls åtskilda.
Staten ska kontrollera näringar, inte driva näringar
Annars blir det den korruption vi ser i de samhällsägda näringarna.
15 augusti, 2016 den 23:15
Niklas
Tomas! Nu finns ju mest idioti på naturvårdssidan som ogenerat stjäl stora summor från skogsägarna, utan att skogsägarna har någon som helst juridiskt rätt att förhindra denna stöld.
Jag har skrivit det förr och det behöver tydligen påminnas om att virkesköparna betalar hederligt (nåja) för virket, medan naturvården och friluftslivet prompt ska ha sitt gratis. Även dessa särintressen måste se till att göra rätt för sig visavi markägaren.
15 augusti, 2016 den 17:30
Skogskatten
… och som vanligt när Ulf inser att han har fel i sak så börjar han skriva om nåt helt annat och helst med svepande attacker till höger och vänster. 😛
Det är stor skillnad mellan mig och Ulf.
Jag äger ingen skog, sköter ingen skog, jobbar inte med skog, men kan en hel del om skog.
Ulf äger skog, sköter skog, jobbar med skog, men kan inget om skog.
Men enligt devisen ”frihet under ansvar” får Ulf ändå fortsätta leka med sin skog. 😉
15 augusti, 2016 den 19:44
ulf
tyvärr tomas så är det inte bara de egna skogarna skogsbolagen har makten över, sveaskog tar ner mer skog via sina uppköpare på privata marker än sina egna, och metoderna är detsamma, skövla rakt av och upp med plantagen efter harvningar och sönderkörning av markerna…skulle gissa på ca 80% av sveriges skogar sköts av rena vandaler med dollartecken rullande på ögonlocken, undantagen är ju många med de är ändå för få för att vi ska kunna se ljuset i tunneln….försiktighetsprincipen borde få råda när man vet så lite, vad detta skogsbruk leder till, men på något vis litar alla på att nån annan vet att det är ok, men sanningen är att ingen vet…..de som skulle kunna stoppa nedmonteringen av naturen är tysta och det är nog så att man hellre håller käften om sina misstankar och hoppas att någon annan ska ta fighten…sten b nilssons ord ”Attityden i skogsnäringen är att det är vi som styr världen, men det är ju världen som styr skogsnäringen.” förklarar kanske varför det är så få som opponerar sig, vem vill bråka med psykopater som tror dom styr världen, det är nog inte så många….sveaskog har varit långsiktiga i 100 år enligt dom själva, men faktum är att dom nog aldrig har slutavverkat så lite som nu på sina egna marker, snacka om patetiska lögnhalsar….
15 augusti, 2016 den 20:38
Skogskatten
Som sagt var… När Ulf inser att han har fel så börjar han prata om helt andra saker, och kör lite allmänna rallarsvingar. Men vad är det som säger att han helt plötsligt skulle ha rätt bara för att han byter ämne?
Man kan ju undra om det är nån som tycker att det Ulf säger är vettigt. Det skulle väl vara Tomas.
15 augusti, 2016 den 23:20
Niklas
Ulf! är det några vandaler som har dollartecken på ögonlocken, så är det ju naturvårdsmaffian. De är ju alldeles för snåla mot markägarna för att göra rätt för sig.
16 augusti, 2016 den 06:52
ulf
hur ska vi komma nån vart med debatten om vi bara försvarar en felaktig ståndpunkt, jag försöker nyansera möjligheterna genom att inte sätta mig i en skyttegrav med någon av huvudgrupperna naturvård och industri….niklas säger att naturvårdsmaffian är för snål, vad menas med det, vad jag vet är det statens pengar (våra skattepengar) som via politikerna betalar skogsägare för att dom inte ska skövla, naturvårdsmaffian har möjligtvis en liten del i detta genom att välja vilka som ska få pengar…min syn på detta är som med allt som stavas bidrag…lägg ner, det som inte lönar sig utan bidrag ska inte göras…konstigt att du niklas inte reagerar på oligopolet och baggböleriet inom skogsindustrin, där gallringsvirket stjäls rakt av från privata skogsägare, en kompis sålde närmare 1000 kubik gallringsträd och fick efter avdragen för skotare och skördare 16 kr kubiken, en annan sålde en slutavverkning och fick ut 175 kr kubiken efter avdrag, för timmer…1970 så låg nettot på över 400 per kubik på en normal slutavverkning, och skogsfastigheter var 600% billigare…vi skogsägare kan inte låta oss förnedras av en sjuk och döende skogsindustri som tror dom styr värden från baksätet…plantagen runt ekvatorn har satt priset på råvarorna och korkade som dom är inom svensk skogsindustri så tror dom att dom fortfarande har kontroll och att dom kan få råvaror till det pris dom har råd att betala….men va fan, det är ju ni skogsägare som tillåter att dom fortfarande lever…lägg ner förfan, det finns tusen sätt att tjäna pengar på naturen och skogarna, men plantager på norra halvklotet är inte ett av dom…
17 augusti, 2016 den 00:23
Niklas
Ulf! Var finns fria marknaden för naturvård? Rimligt är ju att de som kräver mer naturvård i skogen, som t.ex. SNF, Skydda skogen, WWF m.fl. också betalade en ordentlig ersättning till markägare för utförd naturvård. Men innan dessa organisationer och deras medlemmar blir så pass upplysta, får det bli statligt bidrag istället.
Ty utan statligt bidrag, kommer det aldrig att bli lönsamt med naturvård i skogen. För trots allt måste markägarens naturvård kunna räknas hem, precis som vilken annan investering som helst.
Sedan är det ju helt frivilligt att sälja sitt virke, ifall du inte visste det. Finns inget tvång att avverka till underpriser, vad jag vet.
16 augusti, 2016 den 07:36
ulf
egentligen vet man mindre idag än för 100 år sen om hur skog ska skötas…en bunt akademiker som fått titeln jägmästare har felprogramerats av fega forskare som försöker tillfredställa det giriga etablissemanget och den mäktiga industrin, som alltid går armkrok…dessa jägmästare har blivit en katastrof för sveriges natur och deras lista på felbedömningar kan göras hur lång som helst….det är där vi ska börja diskussionen…varför ska vi lita på er är min första fråga till slu….skogsinstitutet som staten skapade 1828 och som senare blev skogshögskolan och 1977 övergick i slu och numera flyttad från huvudstaden till norrland är något som den alltid har varit, en förlängd arm från regeringskansliets desperata penningsökande politiker…trovärdigheten är noll och ständigt sjunkande hos svenska folket..politiker har 12% av sveriges befolkning förtroende för …(tex en sjuksköterska har 87% förtroende för)…när vi kommer till forskare sjunker förtroendet dramatiskt år efter år, läs här .. http://www.som.gu.se/digitalAssets/1487/1487682_137-150-ulrika-andersson—forskningsfusk.pdf … och det är dessa människor som ska få styra alla passager i vårt liv, är det inte märkligt….nej jag litar inte heller på er forskare, och jag tycker det är märkligt att 12% har förtroende för en politiker, vilka är de….mitt råd till svenska skogsägare är enkelt, sälj inte virke, ta reda på hur din skog såg ut för 100 år sen och sträva däråt, det kan inte bli fel …alla råd från dom som vill åt din skog är antagligen bedrägliga…köp en 110 år gammal bok om skogsbruk och ha den som lärobok, för efter 1910 började tokigheter skrivas och förfallet tog fart….
17 augusti, 2016 den 00:35
Niklas
Skulle jag sträva efter att få min sin skog som den såg ut för 100 år sedan, skulle väl säkert halva arealen odlas upp. Men det är jag inte intresserad av, ty de är och förblir marginalmarker för jordbruksproduktion.
16 augusti, 2016 den 11:32
Skogskatten
Jag trodde det var ett ögonblicks klarsyn från Ulf, när han skrev:
”hur ska vi komma nån vart med debatten om vi bara försvarar en felaktig ståndpunkt”
Men så var det ju inte, eftersom det ju per definition alltid är alla andra som har fel, inte Ulf.
Om priser Ulf – har du inte förstått att de bestäms av tillgång och efterfrågan? Om man får för lite betalt, låt bli att sälj! Hur kan det vara köparens fel om någon säljer något billigt?
16 augusti, 2016 den 18:44
Tomas Johansson
Jag försvarar inte SNFs linje att med våld köpa upp enskild egendom.
Det är en otroligt märklig företeelse som inte finns i någon annan del av samhället.
Därför måste den bort som jag ser det.
Det bli ju motsatsen till morot om den som skött sin mark väl riskerar få den ”konfiskerad”.
Tänk dig att den som sköter något annat, vad som helst, skulle löpa samma risk…
Nä, två sidor i skogsdebatten, bägge gör fel.
Vett saknas i Svensk skog.
Tills vidare.
17 augusti, 2016 den 00:32
Niklas
Vad som saknas i skogen är en grundläggande respekt för äganderätten, med tillhörande bestämmanderätt och fri förfoganderätt för markägaren.
Sedan saknas det också en seriös betalningsvilja hos de som kräver mer naturvård i skogen + mer ”skyddad” skog. De vill ju bara ha mer naturvård så länge de slipper betala själva. I själva verket borde de utgöra marknaden för naturvård.
19 augusti, 2016 den 11:37
Tomas Johansson
Felen är många.
Som att det inte går att betala för att få bra virke, eller miljömärkt virke.
Allt i samma binge i trävaruhandeln.
Det mesta kommer antagligen från kalhuggna marker, fullt fungerande urtida skog som mejas ner.
Naturvården syns i det sammanhanget inte till, all kraft läggs på reservatsbildning, ofta kontraproduktivt.
Där jag handlar ligger tättväxt kvistfri fura, urskogsvirke, i samma hög som krokigt kvistigt svagt plantagevirke.
Givetvis blir då följden att skogsägare satsar på plantager av ”ekonomiska skäl”…
Marknaden fungerar inte.
Brukar den inte göra när staten är inblandad, i detta fall huvudaktör, en garanti för att det marknadsmässiga ska haverera, enformigheten och meningslösheten ta över. Staten sköter även forskningen bakom och övervakningen av den svenska skogsmassakern.
Ekonomi är samma sak som ekologi, bäst totalt sett är alltid att vara varsam med sitt kapital, oavsett vad det rör sig om.
Det finns dom som räknar rätt, men då korrigerar staten via skogsstyrelsen.
Alla måste göra samma sak.
Den som säger att kalhuggning/plantering av befintliga skogsekosystem är mest lönsamt räknar definitvt fel.
Räknar som biltjuven, skillnaden är bara att förloppen i norrländsk skog är 100 år.
Ändå görs det dygnet runt här uppe i skogslänen.
20 augusti, 2016 den 22:42
Niklas
Att alla måste göra ”rätt” blir ju bara effekten av den tilltagande kommandoskogsbruket. T.ex. att alla tvingas till en massa kostsamma naturvårdshänsyn och friluftshänsyn i sin skog, utan att få ett endaste öre i ersättning.
Bättre då att låta marknaden sköta detta. De som vill se naturvårdshänsyn och/eller friluftshänsyn får då betala villiga skogsägare för detta. På köpet kan ju då också skatterna sänkas med ett antal miljarder/år, vilket gynnar oss alla.
19 augusti, 2016 den 17:49
Klas Ancker
Den, som hävdar att trakthyggesbruket är det mest lönsamma, är inte trovärdig.
Ingen vet, hur stor efterfrågan är på plantageskog om 80 år. Ingen vet hur stormar, klimat, insektsangrepp, svampar, utarmningen av markens förna etc har påverkat tillväxten och kvalitén av virket under resans gång. Vi har på kort tid sett ett oljepris bli halverat och nu har vi noll-ränta. Vem kunde tro det?
20 augusti, 2016 den 22:34
Niklas
Ingen vet heller om det finns önskemål om reservat och avsättningar om 80 år. Då kanske måste hugga ner reservaten för att möjliggöra ökat framtida koldioxidupptag.
19 augusti, 2016 den 19:54
Skogskatten
Men Klas,
om det inte är lönsamt, varför avverkar man då skog?
19 augusti, 2016 den 20:03
Klas Ancker
….”är det MEST lönsamma” (skogsbruket)
20 augusti, 2016 den 22:44
Niklas
Klas! Vad skulle då vara mer lönsamt för skogsägarna än modernt skogsbruk?
19 augusti, 2016 den 22:00
Skogskatten
Okej, så du menar att det sitter folk på skogsbolagen och räknar, och så kommer dom fram till att trakthyggesbruk INTE är det lönsammaste och då säger dom att ”då väljer vi det!” därför att dom INTE vill ha så stor lönsamhet som möjligt? Eller varför menar du att man ändå väljer trakthyggesbruk?
Eller om man vänder på det, varför skulle den som hävdar att nåt annat sätt att sköta skog (vilket sätt?) är mer lönsamt vara mer trovärdig? Vad är det som avgör trovärdigheten?
Det vore bra om du förklarade…
20 augusti, 2016 den 15:44
ulf
det sitter folk på skogsbolagen och kommer fram till att dom har överavverkat i 20 år (och världmarknaden låga och sjunkande priser har förstört alla möjligheter att på ett hederligt sätt i sverige betala för råvaran…)då man nu inte får skiten att gå runt på sina egna marker, är lösningen baggböleri och kartell och skövlande av privata skogar, tack vare att skogsägare ofta är detsamma som nyrik arvinge, går det obegripligt nog att köpa skog på rot i sverige fortfarande…hur länge till beror på hur korkade människor är, och där har jag lärt mig, att det ska inte underskattas….om nu trakthyggesbruk är det lönsammaste idag, så betyder det inte automatiskt att det är det bästa eller lönsammaste i längden….är man tillräckligt hänsynslös mot sina medmänniskor och mångfalden i naturen är det på en generations sikt helt ok att bedriva kalhyggesbruk, men om man är lite blödigare (då byter skogsbolaget ut dig)så kan man inte med gott samvete bedriva denna idiotmodell för skogsbruk….egentligen ska man ju faktiskt ta hänsyn även till ofödda människor, ett skogsbruk som tar bort växters mångfald, skönheten, spänningen, den avkoppling som en vacker skog ger, det sug som den skapar på att få se mer, de möjligheter till inkomster för glesbygdens bofasta, de möjligheter för så många djur, lavar, mossor, kärlväxter, den viktiga grunden i hela skogens utveckling att varje träd får utvecklas efter sin egen ståndort, inte tvingas in på mark som trädet inte vill ha….jag har en fastighet på 30 hektar där en duktig forskare från slu hittat över 20 helt olika förhållanden och förutsättningar för växter…den svenska idiotmodellen hade räknat allt som en ståndort för gran, vilka galningar…vad är det som avgör trovärdigheten… svar, din egen kompetens att avgöra den….
20 augusti, 2016 den 16:06
Skogskatten
Nu hänger jag inte med.
”…få skiten att gå runt på sina egna marker..”
Menar du att skogsbolag bara borde använda virke man avverkar på egen mark? Privata markägare borde alltså inte sälja virke till någon utan alla ska förädla själva? Tänkte du dig samma modell i jordbruket då? Alla bönder ska själva förädla sin egen råvara och sälja direkt till kund?
Att någon hittat ”20 helt olika förhållanden” på dina 30 ha säger väl ingenting om nånting egentligen? Det kan man väl göra även om allt är ”en ståndort för gran”.
Och apropå trovärdighet – hur kan du veta vilken mark enskilda träd vill ha eller inte ha? Vem är det som tvingar träd att växa? Och hur berättar dom för dig att dom vill växa nån annanstans? Är du helt plötsligt ”mannen som talar med träd”.
Det mest komiska är väl att inget av det skitvirke du och Tomas alltid klagar på kommer från den skog man började plantera efter 1950. Allt kommer ju från skogar som började växa före andra världskriget, då när ni säger att man skötte skogen så mycket bättre. Hur kan ni få det att hänga ihop?
23 augusti, 2016 den 09:49
Tomas Johansson
Den skog som är lönsammast totalt sett är tveklöst originalskogen, virket är bäst, minst skador och bäst kvalité. Den ger också mycket annat av värde än virke.
Givetvis är vinsten störst här och nu om man hugger ner allt utan tankar på framtiden.
Men det är som att tänka som biltjuven, inte ta någon hänsyn till markinnehavet, kapitalet, låta det förfaras.
Plantagerna ger aldrig samma ekonomiska utfall i framtiden.
Så det som är lönsammast över tid är att behålla skogen så som den alltid sett ut, även om man tar ut virke.
Givetvis stämmer inte det på mark som varit något annat innan.
Utöver att skogen mister värde om den görs om till en plantage så får hela markarealen lägre värde, blir skadad, mister sin attraktionskraft för annat, som boende, jakt, fiske, bärplockning, turism osv.
De delar av landet som blivit hårt avverkade, skogslänen, mister sitt värde, plus att virket blir sämre i framtiden, det enda som blir bra är att staten kan plocka ut en onormalt fet vinst här och nu.
Planeringen inför framtiden är som biltjuvens.
Men kronan beslagtog också den mark de påstår sig äga i norra sverige.
23 augusti, 2016 den 22:30
Niklas
Jahapp, boende, fiske, bärplockning turism etc. brukar inte generera ett endaste öre till skogsägaren. Jakten kan i vissa fall ge lite pengar till markägaren, men de pengarna är små, jämfört med vad skogsbruket brukar ge.
Så summan av ditt förslag är alltså att markägaren ska avstå en massa pengar, så att andra ers oner kan njuta frukterna utan att behöva betala ett endaste öre i ersättning till markägaren… Således bör förslaget slängas i papperskorgen.
24 augusti, 2016 den 22:12
Skogskatten
Men Tomas, nu tönker du ju helt baklänges.
”Så det som är lönsammast över tid är att behålla skogen så som den alltid sett ut, även om man tar ut virke.”
Om man tar ut virke så behåller man ju inte skogen som den alltid varit. Eller hur? Och om man tar ut pyttelite virke så blir det skitdyrt så då blir det en ren förlustaffär. Så om man ska tjäna några pengar alls så måste man ta ut ganska mycket. Så hur tänkte du egentligen? Hur kan det vara lönsammast att nästan inte avverka alls? Lönsammastt för vem??
25 augusti, 2016 den 11:21
Tomas Johansson
Vi får hoppas du har rätt.
Men konstigt då att övriga Europa inte kalhugger/planterar längre utan just återgår till skog, tar ut det som är hållbart, fasar ut plantagerna.
Jag har själv besökt Lübecks skogar, talat med skogskötare som man bara kan drömma om att hitta i Sverige, folk som kan ämnet skog.
Ser helheten.
Den skog som gett inkomster är inte planterad, så jag tror du kommer få fel.
I stort sett allt virke som säljs, åtminstone i norr, kommer från skog, inte från plantager.
Plantagerna är på tillväxt, om nu någon av dom överlever alla ständiga angrepp och skador, värdet blir också osäkert med tanke på den låga kvalitén, massa jovisst, men blir det något av VÄRDE?
Och om massan kanske säljer bra men ingen vill bo kvar i ett sterilt industriellt massaproducerade landskap.
Vad har man då vunnit?
Du bor om jag förstått det långt söderut, lite annorlunda givetvis, bokskog är noll i Sverige, stort i Tyskland.
I Sverige anses det mer som ett dåligt skämt att låta de naturliga lövskogarna återta sina växtplatser söderut.
Men ”Gudrunskogarna” är kanske inte heller den framtid ni vill se där nere?
25 augusti, 2016 den 16:38
Skogskatten
Jag bor i storskogen! Inte i söder. 🙂
Men sen har du fel om Europa. Där man har skog, där kalhugger man. Utom i Lübeck, för där gallrar man, och gallrar, och sen byter dom förvaltare om några år, och då finns det bara gammal skog kvar som måste kalhuggas alltihop. Det är väl ingen konst att bara gallra några decennier om man har en massa uppvuxen skog? Måttligt kul för deras barn som måste kalhugga hela Lübeck. 😛
Du och Ulf pratar hela tiden emot er själva. Först säger ni att det bara blir skitvirke av den skog som planteras idag för det ser man om man åker på Byggmax. Sen säger ni att det är bättre virke i den gamla skog man avverkar idag som inte är planterad, men det är ju den man säljer på Byggmax! Så hur ska ni ha det egentligen?
Du gnäller på hyggen fast samtidigt pratar väl både du och Ulf lyriskt om alla riktigt gamla hyggen som aldrig mer blivit skog? Dom vi idag kallar åker, äng och hage? Så hyggen är bra, bara dom är riktigt gamla, eller hur menar du?
25 augusti, 2016 den 22:23
Tomas Johansson
Virket som säljs i norr kommer sällan från plantager.
26 augusti, 2016 den 06:33
Skogskatten
… och ändå klagar ni på kvalitén? 😮
Det kommer inget sågat virke på bygghandlar från några plantager i Sverige.
26 augusti, 2016 den 07:39
Tomas Johansson
Som jag förstår det så finns en del plantagevirke ute i omlopp redan, åtminstone söderut, hur mycket får vi givetvis inte veta, liksom vi inte får veta något annat av värde heller eftersom vi inte har någon skogsforskning.
Skog ligger under lantbruksuniversitetet, där sysslar man med plantering av olika grödor, ekosystem är väsensskilt från planteringar.
Inte heller betraktas skogsvård som en miljöfråga.
Kunskap saknas, teorierna är många.
Men har man en kvistfri fin regel i handen så kan man med stor säkerhet säga att den inte kommer från plantage, eftersom det som växer upp på ett kalhygge har kvist från från rot.
26 augusti, 2016 den 23:20
Niklas
Tomas! Grödor brukar sås, inte planteras! Träd brukar däremot planteras och, mer sällan, sås.
Det finns flera läroverk som sysslar med skog ur olika aspekter, som t.ex. Linnéuniversitetet.
27 augusti, 2016 den 14:07
Skogskatten
Men snälla Tomas… ALLA träd har kvistar ända nerifrån roten. Hur hade du tänkt att träd skulle kunna växa upp utan att ha kvistar och grenar?? Ju fortare dom växer, desto fortare ramlar kvistarna av och övervallas när trädet fortsätt växa på bredden. Dessutom blir det ju längre mellan grenvarven när träd växer fort än när dom växer långsamt. Träd som växer långsamt har massor av grenar. Har du aldrig tittat på en tall på en myr?
Det enda du vet om du har en kvistfri regel är att den kommer från ytvirket på ett träd, att det alltså är en bräda och inte en planka som kommer från mitten på trädet.
Är det dags att läsa på om hur man sågar träd, och hur träd växer? 😀
27 augusti, 2016 den 19:40
ulf
skogskatten, du svamlar på utan att låta orden passera hjärnan…det är ljuset som bestämmer hur mycket grenar som finns på stammen, det är tjockleken på virket som bestämmer vad du kallar det, (förr var det bräda under 44 mm, nu vet jag inte, för det skiter jag i,) men sågar du entums virke så är det väl förfan en bräda även om du sågar den i mitten på stocken, barrträd som växer fort är skitvirke, och att såga gallringsvirke verkar helt hjärnskadat…att vi exporterar 70% av vårt sågade virke utan att förädla det säger väl bara just det, att det verkligen är skitvirke vi producerar, om vi sen betänker att bara 15% av det virke vi behåller i sverige, används som så kallat industrivirke…alltså fönsterkarmar, möbler mm…det betyder ju att bara 4% av vårt virke används för förädling…den svenska modellen…. hur fan kan man vara stolt över en sån katastrof till skogsbruk…man häpnar…
27 augusti, 2016 den 21:38
Tomas Johansson
I en skog växer nya träd upp i skydd av gamla, som en lång tarm med kvist som i en kvast längst upp.
Förr gick många skogsbönder och stamkvistade för att ytterligare utöka de kvistfria metrarna.
Efter kalhuggning blir det ett helt annat läge.
Lägre skog, grov kvist längs hela stammen.
Allt sånt här är välkänt bland erfaret skogsfolk.
SLUs uppgift är att få alla mista förståndet.
Om man kan få allmänhet och beslutsfattare att tro på SLUs sagor så innebär det att det blir fritt fram att hugga bort hela den svenska skogen.
Det skulle då i så fall bli årtusendets miljöbrott.
27 augusti, 2016 den 22:48
Niklas
Tomas! Om nya träd ska kunna växa upp i skuggan av äldre träd, så lär dessa nya träd vara sekundärarter som bok och gran. Då bok är rätt sällsynt utom i sydligaste Sverige, återstår då i princip bara gran. Vill du verkligen ha mer gran i skogarna?
27 augusti, 2016 den 22:48
Niklas
Ulf! Det är knappast skogskatten som svamlar här…
28 augusti, 2016 den 08:02
Tomas Johansson
Som sagt, myterna är det som finns, ingen kunskap.
Myterna (de avsiktliga lögnerna) kommer från SLU, att det är kalhuggningen som gett oss allt av värde här i skogslandet Sverige.
Miljöorganisationerna och miljöforskningen lämnar walk over i ämnet, då får myterna ta över.
Det skulle inte skada om miljöorganisationerna och miljöforskningen tog itu med den viktigaste miljöfrågan inför framtiden i skogslandet Sverige; ska vi ta bort all skog och ersätta den med plantager, eller inte.
Men nu betalar ju staten universitetsutbildningarna, samma stat som leder skogsnäringen, så kan vi förvänta oss en neutral kritisk skogsforskning…
Reservaten är ointressanta eftersom det rör sig om promilleandelar årligen som kan räddas.
Men om jag förstått det hela rätt så kommer galningarna få härja fritt, med miljöpartiets och de andra makthavarnas goda minne, eftersom det är så viktigt för staten med snabba klipp från skogsskövling.
Särskilt just nu.
Vi blir den generation som levde när skogen i norr försvann och ersattes med massaplantager?
28 augusti, 2016 den 19:30
Niklas
Tomas! Den viktigaste skogsfrågan nu torde vara att myndighetsförklara skogsägarna och omyndighetsförklara SNF, skydda skogen m.fl. Det är ju galet när skogsägaren inte får bestämma i sin egen skog.
Den näst viktigaste skogsfrågan torde vara att utveckla en fungerande fri marknad för naturvård, så att naturvårdsfolket slutar stjäla skogsägarens rådighet över egen mark. Markägarna ska inte behöva röja bort potentiella naturskyddsobjekt i preventivt syfte.
29 augusti, 2016 den 13:59
Tomas Johansson
Att röja bort potentiella naturskyddsobjekt i preventivt syfte är en deprimerande följd av att folk utan verklighetskontakt styr miljöarbetet i skogen, sysslar med något dom inte behärskar eller förstår innebörden av.
Frihet.
Där bör ingå att skogsägaren även ska kunna slippa skövla och göra som Sveaskog/SLU/skogsstyrelsen dikterat om denne inte vill.
För i praktiken råder ett skogsbrukstvång, ett övergrepp det med.
Men vem lyssnar på enskilda privatpersoner i skogslänen, oavsett om det är uppresta biologer eller storskogsbruket som omyndigförklarar den enskilde medborgaren så är det ett övergrepp.
För det är en ganska stor del enskilda skogsägare som tycker lika illa om storskogsbrukets framfart som jag, men de tvingas följa med strömmen i den centralt beslutade stalinistiska enformigheten.
29 augusti, 2016 den 19:38
Niklas
På vilket sätt skulle storskogsbruket omyndighetsförklara medelsvensson? Medelsvensson äger ju ingen skog och ska således inte ha något att säga till om när det gäller skogsskötsel. Men det är ju inget som hindrar att en skogsintresserad medelsvensson köper sig en egen skog på den öppna marknaden.
F.ö. så råder det inget tvång att bruka sin skog, utan det är faktiskt frivilligt. Fast konsekvenserna kan ju bli konfiskering av skogen när den inte har brukats under lång tid…
28 augusti, 2016 den 21:10
Skogskatten
Vem hade du tänkt skulle finansiera forskning som du litar på?
Inte staten, inte bolag, inte miljöorganisationer, så vem återstår då, om ingen går att lita på?
Och om ingen går att lita på, om alla ljuger, varför skulle just du eller Ulf vara undantag?
Ni lyckas ju bra med att ge den onyanserade och substanslösa kritiken ett ansikte.
29 augusti, 2016 den 14:11
Tomas Johansson
Staten leder vattenkraftsnäringen, därför tas ingen hänsyn till natur eller lokalbefolkning där heller.
Vattenfall får skövla natur som de behagar, även i Nationalparker.
Skulle staten leda livsmedelsindustrin skulle även den kunna bete sig hur som helst.
Det går inte kombinera näringsutövande med kontroll och rättsskipning.
Hela det kommunistiska experimentet i öst var ett bra bevis på det.
Korruption överallt.
De miljöbrott som gjort i svenska skogar skulle, om det fanns rättvisa, gett rejäla straff till dem som utfört brotten.
Nu får de fina tjänster högst upp i systemet, som Herman Sundqvist, chef på Skogsstyrelsen.
29 augusti, 2016 den 19:44
Niklas
Tomas! Skulle det vara rättvisa, så skulle sådana som t.ex. Sebastian Kirpu och ledningen för SNF+ Skydda skogen åka in i finkan för egendomsstöld m.m., efter som de aktivt medverkar till konfiskation av avverkningsmogen skog och därmed minskade inkomster till både samhället, virkesköpare, entreprenörer och markägare.
29 augusti, 2016 den 17:39
ulf
jag har börjat göra en inventering av bergslagens finngårdar och torp, ett par mil runt där jag bor…det som hänt med dessa torp och gårdar på 20 år sen jag flyttade hit, kan bara beskrivas med ett ord, katastrof…den kultur som har funnits samlad i dessa skogsgårdar är ett arv vi fått att vårda…det som nu återstår är bara antydningar i ett tall och granplantage…allt är sönderkört till oigenkännlighet, och bortom all räddning, vad det är för jävla fel på skogsägare och skogsbolag som gör detta är svårt att begripa…man pendlar mellan att vilja kalla dom våldsverkare, till totala psykopater….men jävligt sorgligt är det i alla fall…
29 augusti, 2016 den 19:48
Niklas
Ulf! Å var finns marknaden och pengarna, som skulle kunna göra det lönsamt för markägaren att bevara dessa objekt? För det är väl inte så illa att du kräver att berörda markägare ska avstå en massa inkomster bara för att du ska kunna få snurr på din stuguthyrningsverksamhet?
30 augusti, 2016 den 06:47
ulf
jag har köpt och räddat tre torp/gårdar själv, två upptagna redan 1620… på sikt, när jag renoverat och kanske byggt upp några av de hus som en gång fanns på en skogsgård kommer det att bli en stor tillgång både för mig och alla som har sina rötter i gården….en släktforskare har räknat ut hur många idag levande människor som härstammar från en av gårdarna som jag räddat…den ligger helt för sig själv som enda gård, vid en stor sjö omgiven av skogar som borde vara en vildmark, men numera är en gran och tall odlingar, jag lyckades bara köpa loss några få hektar från det stora skogsbolaget, men det går att skapa ett litet reservat vid sjön som kan ge människor en känsla som snart är borta för alltid i det tragiska landskap som svenska idiotmodellen skapar…lönsamheten (som verkar vara din enda drivkraft niklas) kan bli hur stor som helst…det är bara din brist på fantasi som sätter gränserna….många tusen människor varav 3-4 tusen idag bor i usa härstammar från detta torp, som försörjde upp till 15 människor ibland…. på sina 3-4 hektar mödosamt upptagna åkrar har 10-15 000 människor som idag lever, sina rötter, så sent som 1956 brukades gården som aldrig haft el eller ens en bilväg…om inte jag för 16 år sen tjatat mig till en avstyckning hade även denna gård aldrig mer kunnat besökas eller en hittats av alla dessa människor som idag säkert skulle vilja bo här några dagar på sin semester, möjligheterna till inkomster genom att ta hand om vårat kulturarv är oändliga, men va fan, vem hinner tänka ett varv runt, när skördarna aldrig får kallna…vad är det för fel på svensk skogsindustri, eller ska jag säga, sverige och dess makthavare…..
30 augusti, 2016 den 11:08
Tomas Johansson
Lars Lerin har ägnat stor del av sitt konstnärskap åt att beskriva det.
Han har också gjort de bästa bilderna på Kalhyggen.
30 augusti, 2016 den 23:53
Niklas
Ulf! Det spelar ingen roll hur många som härstammar från det ena eller andra torpet. (Många flyttade ofta runt mellan olika torp (bondflyttardagen var ju den 14:e mars), så det är svårt att säga vad ens ursprung är). Folk som besöker sina rötter lär knappast generera några vettiga pengar till markägaren, så länge vi har en allemansrätt.
30 augusti, 2016 den 11:06
Tomas Johansson
Jag inser att de är problemet är hur man räknar, och alla missförstånd, avsaknaden av kunskap och de långa tidsförloppen.
Lönsammast är varsamhet med naturen, men så blir det inte.
Felen som gjort skogsägaren negativ och förlustdrabbad av miljövård.
Det finns nya böcker som beskriver hur miljövänligt blir kostnadseffektivt, t ex Miljökapitalisterna av Carl Hall.
Den vanligaste skogsägaren är en helt vanlig privatperson, en medelsvensson, de är flest i antal, äger an ansenlig del av svensk skog, men har ingen makt.
Det skulle kunna ändras, om miljö och kapitalintresse kunde mötas.
Kostnadseffektivast totalt sett är alltid varsamhet med sitt kapital.
Det gäller bara att komma dit i praktiken.
30 augusti, 2016 den 18:18
Niklas
Tja, ett sätt att räkna är ju kassaflödet. Alltså reda pengar in och reda pengar ut. Svårt att se hur ett avverkningsförbud skulle leda till ett större kassaflöde för markägaren.
Å vad bristande makt över egen mark beträffar, så är det ju kolla vilka som berövar skogsägaren makten idag. Inte är det virkesköparna precis, utan snarare Skogsstyrelsen, länsstyrelsen, miljödomstolen och diverse miljöorganisationer som SNF, WWF och skydda skogen. Det är dessa aktörer du måste motarbeta ordentligt, Tomas, om du vill ge skogsägaren den makt som skogsägaren borde ha över sin egendom.
31 augusti, 2016 den 06:30
Tomas Johansson
Men du tycker det är OK att skogsägare kalavverkar mot sin vilja.
31 augusti, 2016 den 06:44
Erik Andersson
Tomas! Det finns INGEN skogsägare som avverkar mot sin vilja! Inte i Sverige iaf! Det fanns förslag på att gammal skog skulle avverkas, tror det var på 70 eller 80-talet. En enig skogsägarkår lyckades skrota det förslaget som kom från (s) regeringen och facket. Ungefär lika dumt som vissa särintressens krav på att skogsägaren ska få reservat på sin mark, mot sin vilja ….. 😦
31 augusti, 2016 den 09:59
Tomas Johansson
Sönderkörd mark, är det också den enskilde skogsägarens högsta önskan?
Minns ett exempel ut högen, när det ringde en kille och talade om hur marken skövlats runt Tjappsåive i Norrbotten.
Ett vansinneshygge runt själva byn, ända in mot husen, allt sönderkört, meterdjupa körskador, hyggesavfall på hustomterna, en massaker.
Men det var byns egen mark, dom hade lagt ut avverkningen på dårarna i Sveaskog, då ledda av skövlargeneralen Herman Sundqvist.
Hela byn ångrade sig.
Men jag antar att ”poliser” av din typ övertygade dom om hur bra det där skulle bli, för klimatet, nationen och framtiden.
1 september, 2016 den 00:04
Niklas
Tomas! Det går att undvika många körskador om markägaren är beredd att betala priset för en dyrare avverkning. Men sedan kan man ju också fråga sig vad allmänheten är beredd att betala markägaren för att undvika markskador. Det borde rimligtvis vara en rejäl slant, eller?
31 augusti, 2016 den 08:33
ulf
erik varför skyddar du baggbölarna i industrin, avverkningar i dag är ALLTID mot skogsägarens vilja, annars är han/hon en idiot….marcus petterson på slu gjorde en undersökning av inkomsternas ”utveckling” 1952-2010 och skrev så här ”År 1952 var bruttoinkomsten för den självverksamme skogsägaren vid en årlig avverkning av 450 3fpb
3,5 gånger högre än bruttoinkomsten för en industriarbetare. År 2008 var istället bruttoinkomsten för industriarbetaren ca 3 gånger högre än för den självverksamme skogsägaren vid en årlig avverkning av 450 m3fpb
. Skogsinkomsterna har därför i allt högre utsträckning kommit att betraktas som en biinkomst till det vanliga arbetet.” hur jävla korkad får man bli innan man ska förstå hur lurad man är, ni är torskar helt enkelt…. han skrev även detta ”Resultaten visar att den självverksamme skogsägarens reala nettoinkomst sjönk med ca 70 % från år 1952 till slutet på 1970-talet” jag begriper inte vad den svenska skogsmodellen går ut på…är det ett utdraget självmord, på såväl natur, industri som skogsägare, eller….
31 augusti, 2016 den 11:03
Erik Andersson
Ulf! Att jämföra 1952, då det var de högsta virkespriserna i modern tid (pga Koreakriget) med dagens situation är som att jämföra äpplen och päron.
Sen Ulf! Har beskattning, drivningskostnader och möjligheten att göra avdrag i skogsbruket förändrats till det bättre sen 1952. Vi hade även en skogsvårdsavgift under ett antal år som tyngde skogsägaren.
Läs rapporten och ta inte bara lösryckta delar som passar in i ditt negativa resonemang, Ulf!
31 augusti, 2016 den 16:05
Tomas Johansson
När enskilda skogsägare anlitar Sveaskog eller andra som kör på med de storskaliga standardmetoderna så tror jag denne ångrar sig när förödelsen visar sig.
Det finns några få som vågar sticka ut hakan och kräva att marken INTE får köras sönder.
Men hur många vågar yttra sig?
Bara läsa här hur resonemanget går, den som inte älskar det nationella svenska storskogsbruket mobbas ut ordentligt.
I värsta fall dras inför rätta.
Det är det SLU lär ut, konsten att mobba oliktänkare, för så mycket skogsforskning av värde är svårt hitta på SLU.
Försök tala ekosystem med en jägmästare, dom fattar inte ens vad ordet betyder.
Det är kränkande läsa hur skogsstyrelsen kan bestraffa enskilda skogsägare när man vet hur staten själv gör, skövlar stulen mark, nu med Europas värsta miljöbrottsling som chef.
1 september, 2016 den 00:07
Niklas
Tomas! Varför köper inte du egen skog och ser till att skydda denna från storskogsbruk? Det drabbar väl ingen fattig, eller.
31 augusti, 2016 den 19:27
Klas Ancker
http://www.efn.se/privatekonomi/skog-som-investering-sa-funkar-det/?utm_source=Apsis&utm_medium=Newsletter&utm_content=unspecified&utm_campaign=Apsis
1 september, 2016 den 07:13
ulf
…alla vanliga människor borde få veta hur det fungerar när man blir blåst av etablissemanget, när politiker ser mellan fingrarna med hur vi behandlar den natur vi ska lämna över….när skogsindustrin står med stora värdelösa kalhyggen som inte kommer att ge något annat än utgifter de närmsta 50 åren, då vill dom lura på nyrika korkade människor sina skövlade marker för att kunna gå till länsstyrelsen med sitt plus och köpa nya marker med avverkningsbar skog på, det går faktiskt att tjäna några kronor på att skövla en fastighet när man äger mycket skog eftersom man får räkna uttaget på HELA sitt innehav, på det viset kringgår man kravet i lagen att ha en viss del äldre skog….har man sen rätt folk som gör skogsbruksplanen, brukar man få in en jävla massa ny skog som är +140, att det är impediment på myrholmar och berg ….nä så går det väl inte till trlalalala…men jag kan ju avfärdas som rättshaverist elle kospiratorisk eller nåt annat som härskarna av sverige tycker passar, för ingen av skogsmäklarna vill gå ut offentligt, jag har försökt ska ni veta…därför är det fortfarande lönsamt enligt baggbölarna att köpa skog, men verkligheten har nu kommit ikapp lögnen så det blir allt svårare att avyttra hyggen och ungskogar, priserna går faktiskt neråt nu på skitskogar, och det blir nog dödsstöten för några storbolag, om dom inte lyckas få avverkningar på privata marker….är det inte konstigt att sveaskog begvik holmen mfl har så jävla svårt att hitta något att avverka på sina egna marker, hur går det med deras certifierade långsiktiga skogsbruk…vi har garanterat haft världens längsta virkessvacka, den har nu pågått i 40 år och värre kommer det att bli…http://www.allehanda.se/opinion/insandare/virkessvacka-att-vanta
1 september, 2016 den 14:14
Tomas Johansson
Pappersmasseindustrin var väldigt sura när de inte längre fick släppa ut saker fritt i fjärdarna här i norr.
Halva timret åkte ut i avloppet, ligger nu som oändliga bankar runt massaindustrierna.
Kravet kom att upphöra, då kom man på att det går elda ligninet, hoppsan, då kom massindustrin på att det var ju jättebra, dom blev självförsörjande på energi, dom kan värma halva stan dessutom nu med sina enorma sodapannor.
Men det började som ett ”jättejobbigt” miljökrav.
Kanske vi minns när rökning var tillåtet inomhus, hur man stank efter en utekväll. Nu känns det som 1800-talet.
Vi kommer på samma sätt tänka tillbaka på den tid då vi skövlade skog.
Men frågan är vem som ska kräva en ändring.
Staten krävde av massaindustrin och rökarna att sluta förpesta, men staten leder skogsnäringen, kommer staten tvinga sig själv sluta skövla skog?
Den som lever får se.
1 september, 2016 den 22:27
Niklas
Du kan ju börja med att skapa en vettig marknad för markägare att producera friluftsvänliga skogar med höga naturvärden. Marknadsåtgärderna bör ju bl.a. innehålla saker som upphävd allemansrätt, kraftigt utbyggd KOMET-program, rätt för markägaren till fri kameraövervakning etc.
1 september, 2016 den 17:34
ulf
ja människor behöver hjälp för att skydda sig mot sig själva ….och någon som bestämmer över goda saker för alla, kan man väl stå ut med, det är det jag brukar skriva om industrin och skövlande skogsägare, dom behöver en förmyndare som tänker åt dom …det hela blir ju jävligt komplicerat när våra folkvalda också behöver förmyndare, vi valde dom ju för att goda saker skulle komma alla till del…det är här det skiter sig, när dom sätter sig i knät på den skövlande industrin och de giriga och onda krafterna…meningen var ju att dom skulle tänka själva, och se till allas bästa, kan man inte ha lagar som gör det brottsligt att ljuga och hyckla …ja just ja, det är ju riksdagen som skriver lagarna….man får verkligen hoppas det ordnar sig, men risken verkar liten…
1 september, 2016 den 22:21
Niklas
Ja, Ulf! Du kan nog behöva en sådan förmyndare i din skog. Förslag på en lämplig förmyndare åt dig kan ju vara t.ex. undertecknad, Erik eller Skogskatten, t.ex. 🙂
3 september, 2016 den 10:33
Tomas Johansson
I vanliga fall har vi inga problem med regler och lagar.
Det är när staten själv driver näringar det skiter sig med rättvisan.
De makabra hyggen Sveaskog gjort skulle definitivt inneburit rättegång om förövaren inte varit staten själv.
Samma gäller Vattenfall och LKAB.
Men här i norr lever tron kvar på den goda staten, och att det är privatkapitalet som är boven.
Då blir det svårt se verkligheten som den är.
Det är väl också orsaken till att statligt beroende miljöorganisationer och miljöforskare väjer att se åt ett annat håll när statliga Sveaskog skövlar kvadratmil ekosystem.
3 september, 2016 den 21:51
Niklas
Vilka är ”vi” som ”inte har problem med lagar och regler”?
Många skogsägare får ju stora problem när de nekas avverka sin egen skog. Samma sak med fallägare med gamla, men ännu giltiga fallrätter, som nu plötsligt tvingas söka nya miljötillstånd till en kostnad på åtminstone en halv miljon kr/fallrätt. Sedan har vi ju många fårägare, som förlorar får p.g.a. varg etc.
Ja, listan kan göras lång, så det är kanske dags att vakna nu och börja se dig omkring?
4 september, 2016 den 08:44
Tomas Johansson
Det talas här om lönsamhet, att det är så lönsamt nu och skulle bli så olönsamt om normal miljöomsorg gällde öven för skogsbruket.
Ja, lönsamt, visst skulle det kanske vara lönsammare för all industri om det saknades miljölagar och rättsväsende, då kunde kemikalier hällas ut i avloppet, ingen hänsyn behöva tas, allt det som gjordes fram till sjuttitalet, visst kanske det kan anses lönsamt, åtminstone ett tag.
Men vi inser nog alla att vi vunnit på företag och privatpersoner numera t ex inte gräver ner gifttunnor bakom knuten, det blir stora kostnader senare.
Samma gäller sönderkörda hyggen som ännu görs dagligen av europas största skogsbolag och privatpersoner, räkningen kommer senare, förstörelsen av mark och ekosystem, bäckar åar hav, kvicksilver, aluminium, utrotade fiskbestånd, storskaliga skador på monokulturer osv.
Det är inte lönsamt.
Men det är en följd av laglösheten och bristen på skogsforskning.
Avståndet från skog till stad gör också att miljöorganisationer och miljöintresserasde antingen missar eller missförstår problemet.
SNF riks har aldrig brytt sig om skogslänen.
Hade Sveaskog skövlat halva i Mälardalen så hade det varit överst på SNFs hemsida och en viktig del av SNFs verksamhet.
4 september, 2016 den 21:57
Niklas
Det som är lönsamt för den enskilda skogsägaren idag, är skogsbruk i allmänhet och avverkning i synnerhet.
Att satsa på naturvård, leder ju bara till konfiskerad mark.
Att satsa på att skapa en friluftslivsvänlig skog för besökare, kan aldrig generera några pengar, så länge vi har kvar allemansrätten. För varför skulle någon besökare vilja betala något inträde till någons skog, när de ändå har gratis inträde till denna skog genom allemansrätten?
5 september, 2016 den 16:30
Tomas Johansson
Du har helt rätt i att reservatsskapandet på privatmark ofta har motsatt effekt.
Den som bevarar naturvärden riskerar problem, den som skövlar går fri.
Skulle samma märkliga modell ändvändas i andra sammanhang skulle samma motsatta effekt nås.
Frågan är vad vi kan göra istället.
Jag menar att det är ganska enkelt, bestraffa den som skadar natur, underlätta för de som vill hantera mark uthålligt.
Även där görs det motsatta, skogsstyrelsen bestraffar den som inte skövlar enligt nuvarande modell (kalavverkning/plantering/markskador).
FSC som sägs ska kontrollera skogsbruket är totalt värdelöst, ingen har blivit bestraffad trots de enorma skador som gjorts.
5 september, 2016 den 23:05
Niklas
Tomas! FSC kan ju bara kontrollera de skogsägare som är anslutna till FSC. Övriga skogsägare (dit bl.a, undertecknad tillhör) kan de givetvis inte kontrollera.
Sedan är naturen dynamisk, inte statiskt. Alltså är det döfött att försöka BEVARA naturvärden. Däremot kan det vara god en idé att SKAPA NYA naturvärden, genom lämpliga skötselåtgärder. Å då är vi inne på Komet-programmet, som måste få ett kraftfullt ekonomiskt tillskott, t.ex. genom en skatt på medlemskap i naturskyddsföreningen.
5 september, 2016 den 08:40
ulf
vad bra att du inser att det är skitskogar som skogsägarna skapar i den svenska modellen, och att dom inte är friluftsvänliga längre…i övrigt så ska du fatta att du blir blåst varje gång du säljer minsta lilla träd till industrin, det måste vara det största misstag en skogsägare kan göra…om några år kommer alla gamla skogar att vara det enda som har värde, en blandskog full med 200 år gamla träd kommer att anses vara ett paradis…al kalavverkning förstör enormt mycket av skogens ekologi, det förstår tom finnarna…läs här..http://www.metla.fi/uutiskirje/rannikkometsat/2013-02/uutinen4.htm …tänkvärt tycker jag.
5 september, 2016 den 23:09
Niklas
Ulf! Å hur hade du tänkt dig att skapa en marknad för att gynna en viss markvegetation?
11 september, 2016 den 12:23
Klas Ancker
http://www.skogen.se/nyheter/dunkel-omger-hela-sveriges-allmanning
11 september, 2016 den 22:34
Niklas
Det var väl inte många rätt där inte. Sveaskog är ju ingen allmänning, utan ett statligt företag som sorterar under näringsdepartementet.
12 september, 2016 den 18:37
Tomas Johansson
Kronoallmänningen, den mark kronan stal i samband med Avvittringen, Europas största markstöld alla kategorier.
Inte ett öre betalades till de rättmätiga ägarna.
Processer av den typen fanns bara i rent koloniala system, samma modell gällde i kolonier i Afrika, Kongo förstördes på samma sätt, även där kallades stulen mark för ”kronoallmänning”, då under den sinnessjuke kung Leopolds styre i Kongo.
Sveaskog har sitt kärnområde i södra Norrbotten, Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner och därikring.
Där finns europas värsta skogsskövlingar utan jämförelse.
SCA har ochså varit bra på att skövla lite längre söderut, Men Sveaskog är ”bäst” på det där, runt Pitälven är det nog allra värst.
Sveaskogs skövlargeneral Herman Sundqvist är nu Chef på Skogsstyrelsen.
…
Behöver inte kommenteras.
Det är genomruttet.
Texten i artikeln i tidningen Skogen är intressant, bl a sägs att:
”Sveaskog har fått den absoluta merparten av skogen gratis”.
Bra!
Då har man börjat tala om kolonialismen.
Hur ofta får ett företag gratis råvaror.
Det förekommer bara i koloniala system baserade på brottslighet.
12 september, 2016 den 21:17
Niklas
Tomas! Problemet är att dessa skogar länge har tillhört staten, så dess tidigare ägare nu sedan länge är döda.
Däremot finns det desto större anledning att bekämpa dagens konfiskationer av privatägd mark, som görs under täckmantel av påstådda allmänintressen så som naturvård och infrastruktur. Där betalas det ofta bara en spottstyver av vad marken är värd och de lnu levande markägaren har inga lagliga rättigheter att förhindra detta.
13 september, 2016 den 09:28
Tomas Johansson
Jo jag har tänkt den tanken.
Att det hat som finns bland skogsägare mot konfiskation i naturvårdssyfte kan delvis ha sitt ursprung i vetskapen om att mark konfiskerats redan i ett tidigare skede av staten.
Men kalhuggningstvånget anser jag vara en värre kvarleva från den tiden.
Att alla måste underkasta sig skogsvårdslagens, skogsstyrelsens och sveaskogs syn på vad skog har för syfte, som om all skog i praktiken tillhörde Sveaskog och staten.
Mark som stulits för 150 år sedan kan lämnas tillbaka.
Kolonial konfiskation brukar bli ämne för någon form av återgäldning.
Det gällde Irland, där all mark stals av engelska kronan.
Mark i Kongo och andra kolonier i Afrika och Asien har väl också till största delen återlämnats.
Problemet uppstår när stater verkligen inte har råd att återlämna de rikedomar som stulits, ett sådant exempel är oljan i mellanöstern.
Europa och USA måste se till att mellanöstern hålls kvar i medeltiden, i kaos, för att behålls herraväldet över den livsviktigs oljan.
Samma sak kan sägas om norrlands inland, skulle tendenser finnas på att norrland själv vill bestämma över naturresurserna skulle det hota alltför stora ekonomiska intressen, till och med rikets organisation sedan hundratals år tillbaka.
Svanska staten byggdes på detta sätt.
Men på sikt kommer rättvisan ta över.
Även om medborgaren gett upp.
Kolonial organisation är inte förenlig med EUs syn på statsskick.
13 september, 2016 den 23:58
Niklas
Tomas! Det är väldigt sällan som markägaren enligt lag är tvingad att avverka ett bestånd. Däremot så brukar det frigöra en hel del pengar…
Vad återlämning av kolonial mark som stals för 150 år sedan, så tvivlar jag på att marken verkligen återlämnades till ättlingar i rent nedstigande led till de som en gång förlorade marken. Troligtvis hamnade marken istället hos korrupta politiker etc.
13 september, 2016 den 09:32
Tomas Johansson
Apropå hur mycket Sveaskog avverkar så har Herman Sunqvist vid flera tillfällen sagt att målet är att kalavverka allt.
Det understödjs av att SLU ”forskat fram” att den enda skogsskötselmetod som fungerar på sikt är kalavverkning; för klimatet, ekonomin, arbetsmarknaden och riket…
Amen
14 september, 2016 den 00:01
Niklas
Tja, det är ju trakthyggesbruk som visat sig ge mest volym och bäst tillväxt under en omloppstid. Dessutom är det ofta mest rationellt ur skötselsynpunkt. Å efter som ägarna har ett visst avkastningskrav, så…
14 september, 2016 den 09:25
Tomas Johansson
Vi får väl hoppas att dom kalavverkar regnskogarna också då!
Skicka ner Herman!
Då blir det kalt, och det fort!
Sen kan vi söka oss en ny planet.
14 september, 2016 den 09:35
Klas Ancker
Har det också visat sig att vara det mest lönsamma för skogsägaren?
14 september, 2016 den 20:05
Niklas
Ja trakthyggen har väl visat sig vara betydligt lönsammare för markägaren än både bombmrklor och lavskrikor…
14 september, 2016 den 13:01
ulf
sveaskog är väl bara en stor lekstuga med en totalt inkompetent ledning….har dom gjort någon glad på de 17 år dom existerat, (annat än de chefer som fått en skyddad verkstad att leka i)…av de senaste direktiven från regeringen har dom inte lyckats uppfylla ett enda …
http://www.regeringen.se/contentassets/c1b2b9b5b2dc401c9cce3c9765aa04e8/forandrat-uppdrag-for-sveaskog-ab-publ-prop.-200910169 … kritiken från riksrevisionen var ju monumental…http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/1958/RiR_2010_8.pdf … setra har dom inte sålt och konkurrerar alltså med statliga pengar helt emot den kritik som framförts, av alla aktörer, den löjliga satsningen på naturturismen via, inatur.se överlät man på innovationsgruppen .. http://www.sveaskog.se/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/2014/sveaskog-overlater-inaturse-till-innovationsgruppen/?acceptCookies=true … innovationsgruppen levde väl till dom hämtat pengarna på banken, innan dom konkade .. http://www.allabolag.se/5569235954/Innovationsgruppen_Sverige_AB … och svenska skogsplantor som omedelbart också skulle avyttras har det givetvis inte sålts ännu .. http://www.skogsplantor.se/sv/Om-oss/ .. man undrar om folket på sveaskog har en adresslapp runt halsen så att någon kan visa dom hem efter arbetsdagen…men frihet under ansvar ska dom jävlarna ha….så sorgligt att se denna såpopera regisserade av vårt regeringskansli, kan dom inte bara försvinna…alltså, det är vår natur som betalar med sin undergång dessa sinnesslöa individers lekstuga…
15 september, 2016 den 09:11
Lars Lundqvist, SLU
@Klas Ancker
Hej Klas!
Vad som är lönsammast för skogsägaren beror helt på hur man väljer att räkna och utfallet styrs i första hand av två parametrar: ränta och tidshorisont.
Rent generellt maximeras lönsamheten om du kan maximera intäkterna och minimera kostnaderna. Frågan är bara på vilken tidshorisont.
Med noll ränta så spelar det rent principiellt ingen roll när i tiden intäkter och kostnader faller ut. Med en hög ränta är det mycket viktigare vad som händer just nu eller inom den närmaste tiden, än vad som händer flera decennier bort.
Men en ytterligare komplikation är att vad vi betraktar som lång tid i ett mänskligt perspektiv, 20-30 år, är en ganska kort tid sett ur ett skogligt perspektiv. Så frågan är om lönsamheten ska beräknas på 5, 10, 20, 50 eller 100 år. Dessutom är det inte säkert att det som är lönsammast för en enskild skogsägare är önskvärt för samhället, och tvärtom.
Intäkterna ökar naturligtvis ju mer du avverkar, både per hektar och antalet hektar. Kostnaderna minskar ju mindre du behöver ägna dig åt att avverka olönsamma träd, markbereda, plantera och röja. Så om man räknar krasst ekonomiskt och bara tittar något enstaka decennium framåt, så är det absolut lönsammaste att avverka allt som betalar sig idag och lämna resten åt sitt öde. På det viset kan man skumma av ett skogsinnehav på de lönsammaste träden en eller flera gånger, beroende på hur skogen ser ut, men till sist tar träden slut eftersom inväxningen underifrån nästan aldrig motsvarar avverkningstakten. Så efter 30-50 år finns det inte längre något att avverka.
Att det fungerar såhär vet vi. Det finns dokumenterat både från nordiska skogar och på andra håll i världen. De dimensionslagar som infördes i Sverige i slutet av 1800-talet skulle garantera att man alltid hade kvar tillräckligt mycket träd för att kunna komma tillbaka inom rimlig tid för en ny genomhuggning, men människor har alltid överskattat restskogen förmåga att återhämta sig och därför fungerar det inte. Principen skulle kunna fungera om man la dimensionsgränsen tillräckligt högt, 40-45 cm diameter i brösthöjd, och begränsade det hela till granskogar som är fullskiktade eller åtminstone nästintill fullskiktade.
En konsekvens blir att ett sånt system blir begränsat till några få procent av skogsmarken. För resten av Sverige återstår att utforma trakthyggesbruk på ett acceptabelt sätt och det är det skötselsystem som bäst efterliknar de naturliga störningsregimerna på våra breddgrader. Våra ekosystem är extremt störningståliga, eftersom de uppstått på kort tid efter senaste istiden, och är dessutom vana att drabbas av både bränder och stormar.
Hur är det då med regnskogarna? Är trakthyggesbruk det bästa även där? Nej, regnskogar har inte alls samma störningshistorik som våra boreala skogar. De är dessutom nästan alltid fullskiktade så det finns goda möjligheter att utforma blädningsbruk för regnskog. Det är det skötselsystem som bäst efterliknar den naturliga beståndsdynamiken i dessa ekosystem. Men för att det ska fungera måste man bland annat anpassa avverkningarna så att man inte tar ut mer än vad som långsiktigt växer in underifrån, och det gäller att skada så lite som möjligt av den kvarvarande skogen när man avverkar. Det pågår forskning sedan många år vid min institution som fokuserar just på hur man skulle kunna bläda regnskog, alltså återkommande gallra bland de största träden utan att skada den kvarvarande skogen.
Så för att återknyta till Klas fråga: Vad som är lönsammast i det enskilda fallet beror helt och hållet på hur man räknar och vad man har för förutsättningar. Men att det rent generellt nästan alltid är lönsamt att slutavverka skog, därom råder knappast något tvivel. Om det inte vore lönsamt så skulle vi inte behöva en Skogsvårdslag som föbjuder slutavverkning av för ung skog.
15 september, 2016 den 10:00
Klas Ancker
Ja, just det Lars!
Den, som hävdar att trakthyggesbruket är det mest lönsamma för skogsägaren, är inte trovärdig.
15 september, 2016 den 11:24
Lars Lundqvist, SLU
Nej, inte mer trovärdig än den som hävdar att något annat sätt att sköta skogen är det mest lönsamma.
Vad som däremot går att uttala sig generellt om är hur olika sätt att sköta skogen påverkar exempelvis skogens långsiktiga utveckling och produktionen av virke, och vilka förutsättningar som krävs för att man långsiktigt, uthålligt ska kunna sköta skogen på den ena eller andra sättet.
15 september, 2016 den 11:57
Klas Ancker
Det dominerande trakthyggesbruket är ett högriskprojekt.
Hög tid att skyndsamt sprida på riskerna.
15 september, 2016 den 10:04
ulf
lars skriver ”Våra ekosystem är extremt störningståliga, eftersom de uppstått på kort tid efter senaste istiden, och är dessutom vana att drabbas av både bränder och stormar” om nu allt som räknas, är vad vår natur och våra skogar tål, så är det väl inget att snacka om…vi människor bestämmer vad en natur ska vara för något och vad den ska tåla och sen kör vi…den korta tiden efter istiden som är 7-10 tusen år i sverige, är ju helt ointressant i det perspektivet…att en skördare som gör 300 motorsågares jobb bara existerat den sista 0,2 promillen av den ”korta” tiden skogens ekosystem bildats har tydligen ingen som helst betydelse för om skogsbruket bedrivs på ett farligt sätt för vårt ekosystem….en skördare är väl bara som ett blixtnedslag i skogen, varken mer eller mindre, eller…vad regnskogars skördande har med svenskt skövlarskogsbruk att göra är för mig obegripligt..80% av regnskogarna är ju skyddade på olika sätt och på övrig skogsmark plockar man ut 10-20 gånger mer tillväxt än i de boreala skogarna…så givetvis är det dit som råvaruproduktionen kommer att koncentreras i framtiden, och dessa plantag kommer bara nagga regnskogarna marginellt i jämförelse med sveriges monumentala kalhyggesbruk på över 90% av vår produktiva skogsmark…att förstöra vårat bräckliga ekosystem, (som de flesta forskare i andra länder tycker vi gör i sverige) för att fåfängt försöka konkurrera med dessa överlägsna plantager runt ekvatorn, är ju bara korkat….det hjälper inte våra kommande generationer att ni forskare försöker hitta lösningar utifrån en döende industris perspektiv…ni måste säga ifrån när ni är osäkra på utgången….men det gör ni inte, svenska forskare försvarar något som döms ut av era kollegor i andra länder… och till niklas, en skog som passar en lavskrika är vad alla skogsägare borde ha.. http://www.arvidsjaur.se/sv/Info/Arkiv/2009/Mars/Forskar-om-Lavskrikans-genetik/ .. då skulle dom vara lyckliga och rika, hur har sveriges skogsägar kunnat bli så grundlurade att dom skänker bort sina skogar till den brutala och och desperata skogsindustrin…en skogsindustri som skiter fullständigt i allt…sveaskog har inte uppfyllt något av de direktiv dom haft över sig i 17 år sen dom bildades, dom har fått enorm kritik från riksrevisionen, och lovat bättra sig gång på gång men inget händer, alla industrier är kvar, och natursatsningarna lämnade dom över till ett bolag som konkade så fort dom hämtat ut pengarna på banken…läs här http://www.regeringen.se/contentassets/c1b2b9b5b2dc401c9cce3c9765aa04e8/forandrat-uppdrag-for-sveaskog-ab-publ-prop.-200910169 och här http://www.sveaskog.se/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/2014/sveaskog-overlater-inaturse-till-innovationsgruppen/?acceptCookies=true och här http://www.allabolag.se/5569235954/Innovationsgruppen_Sverige_AB och till helgen kan ni läsa detta dokument från riksrevisionen, det är dom här bolagen som har stupgreppet på vår natur, och ansvaret under frihet, politikerna behagar skämta aprillo… http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/1958/RiR_2010_8.pdf
15 september, 2016 den 12:11
ulf
det uthålliga du lars pratar om, verkar vara det ekonomiskt uthålliga, men vad har det med naturens uthållighet att göra..
15 september, 2016 den 16:31
Tomas Johansson
Skogarna i norra Norrland var huvudsakligen fullskiktade innan mekaniseringen fördes.
15 september, 2016 den 17:43
ulf
träd blir häftigare ju äldre dom blir, i sveriges skogsindustris lögnaktiga beskrivning av träd är dom mogna vid 60-70 års ålder vilket är ren lögn …att mina barnbarn kommer att få åka till ett reservat av nåt slag för att få se ett riktigt gammalt träd är tragiskt…vi har snart utrotat alla naturliga skogar på vår produktiva skogsyta.. 0,25% av den är skyddad i det starkaste skyddet nationalpark, och vi borde skämmas …här finns en sida med häftiga givetvis gamla träd,…ingen bild kommer dock från ett av världens största skogsland, sverige…http://www.duskyswondersite.com/nature/trees/ ..
16 september, 2016 den 00:24
Niklas
Appropo blädning och dimensionshuggning, så finns det en intressant rapport om ”dimensionsgallring” http://www.skogforsk.se/kunskap/kunskapsbanken/2016/laggallring-av-tall-ar-bast-for-bestandet-och-ekonomin/
16 september, 2016 den 11:38
Tomas Johansson
Det är till allra största delen fullskiktade skogar som skövlats i norra Norrland sedan mekaniseringen infördes.
Vad hjälpte det?
Så.
Att införa kalhygget, med vilka medel som helst, hur stora lögner som helst, uppbackad av statskassan och universitetsvärlden kan man säga nästan vad som helst.
Det är tragiskt att inte riktiga forskare vågar döma ut SLU.
Några gör det, men dom är få.
De vi vet är att SLUs resultat bra finns på SLU, i deras skyddade verkstad, betalt av statliga skogsbolaget, gamla Domänverket, Sveriges socialistiska skogsbolag organiserat efter stalinistiskt mönster.
Men!
Det finns väldigt mycket fullskiktat kvar, det är det som alla missar, särskilt SNF, det finns otroligt mycket att göra bra vi slapp höra Lundqvists o co:s ensidiga monologer och miljösidans dystopier hela tiden.
Allt är INTE plantager.
Men, dessa platsar kanske inte i rödlisteögat, där den minsta plockhuggning gör att området döms ut, trots att det är fullskiktat.
SNF behöver en ny strategi, att spara promillen årligen till reservat har mycket liten eller ingen effekt i det stora hela.
Vi i norden har kvar mest fullskiktad skog, mest intakta skogsekosystem i Europa, Ryssland har enorma arealer fullskitats skog som… …riskerar möta samma öde som de ca 60% som trivialiserats till oigenkännlighet här uppe i norr av det samvetslösa Domänverket och övriga bolag.
Nu står plantagerna där; krokiga, fulla av kvist, drabbade av alla de skador monokulturer alltid får.
Vilket också alla redan visste skulle ske.
En kapitalförstöring utan like i Europas historia.
Men har gett snabba inkomster i ögonblicket eftersom förvaltarna räknat på samma sätt som biltjuven.
Framtidens yrke nr ett kommer att vara att restaurera ekosystem.
För planetens överlevnads skull.
Den kostanden bör läggas på Sveaskog, SCA, Holmen, SLU, Skogsstyrelsen m fl. som skapat problemet, fullt medvetet.
Efter Gudrun, vad gör SLU, Skogsstyrelsen m fl, jo, satsar på samma ryska skitgran på lövmark i söder ännu en gång, totalt meningslöst.