Hej,
Nyligen presenterade Skogsstyrelsen den senaste statistiken om miljöhänsyn i skogsbruket för avverkningsperioden 2012/2013-2014/2015. Det är verkligen inte någon munter läsning som Skogsstyrelsen bjuder på. Lika lite i år som förra året. Eller åren innan dess. Förvisso så har vissa parametrar som följs upp blivit bättre, men samtidigt har en oerhört viktig parameter fortsatt på sin rutschbana åt fel håll. Och det är just denna parameter jag tänker fokusera på i detta inlägg.
Det handlar givetvis om den påverkan som avverkningarna har haft på hänsynskrävande biotoper, det vill säga områden som är av stor betydelse för biologisk mångfald. Givet att de hänsynskrävande biotoper som Skogsstyrelsen har följt upp ligger inom skogar som har avverkats så är de ju givetvis oerhört viktiga för den biologiska mångfalden i det brukade lanskapet. I synnerhet om vi ska nå de mål vi har om att bevara den skogliga biologiska mångfalden och att upprätta en grön infrastruktur.
Av myndigheternas uppföljning så konstateras det en negativ påverkan på 35 % på de hänsynskrävande biotoperna under perioden.
Vi pratar nu alltså om var tredje granskad avverkning. Lite drygt.
Självklart finns det grader av den negativa påverkans omfattning, vilket Skogsstyrelsen delat upp i liten och stor negativ påverkan. Liten negativ påverkan kan handla om t.ex. att enstaka träd har avverkats inom den hänsynskrävande biotopen, medan stor påverkan ofta handlar om att hela biotopen är avverkad. Oavsett graden av påverkan så handlar det de facto om negativ påverkan och siffrorna är verkligen ingenting att vara stolt över.
Blickar man också tillbaka lite i tiden så kan man konstatera att siffrorna pendlat mellan 33 % till 42 % negativ påverkan vid de senaste 15 uppföljningarna. I snitt visar alltså uppföljningarna att mer än var tredje uppföljd avverkning har påverkat hänsynskrävande biotoper negativt ända sedan avverkningssäsongen 1998/1999 då statistiken började redovisas. Det kan här vara värt att nämna att samtliga dessa avverkningar och uppföljningar har genomförts inom ramen för rådande politik med frihet under ansvar och skogsvårdslag med likställda mål för miljö och produktion.
Samtidigt som förlusten av, och skador på, hänsynskrävande biotoper alltjämt fortsätter så matas vi med uttalanden som ”att det tar tid att se resultat i skogen”, eller att ”nyckelbiotoper är ett stort problem”. Att det har hänt mycket sedan 90-talet råder det ingen tvekan om. Såväl naturhänsyn vid avverkning som frivilliga avsättningar har ökat. Men samtidigt visar ändå statistiken, år ut och år in, att de värdefullaste områdena i avverkningstrakterna skadas eller förstörs i en oacceptabelt hög omfattning – oavsett om andelen naturhänsyn ökar eller inte. Frågan jag därför inte kan låta bli att ställa mig är vad den naturhänsyn som faktiskt lämnas har för kvalitet och hur länge den också får stå kvar. Kvaliteten är givetvis avgörande för nyttan av hänsynen – likaså långsiktigheten. Och om inte dessa två parametrar kan uppfyllas så är vi nog ute och trampar på riktigt djupt vatten. De hänsynskrävande biotoperna är ju per definition de mest värdefulla områdena att spara vid en avverkning. Syftet är solklart; att låta naturvärden växa in i kommande skogsgeneration. Därmed är givetvis även långsiktigheten ett absolut måste, och det finns onekligen ett stort behov av att Skogsstyrelsen börja följa upp även dessa två parametrar av naturhänsynen. Hur ska vi annars kunna veta vad naturhänsynen verkligen bidrar med i miljömålsarbetet? Som det är idag utgår i princip alla kort och gott från att ca 7 % naturhänsyn lämnas på hyggena och att dessa är långsiktiga och bidrar på bästa sätt till bevarandet av biologisk mångfald – trots att trenden med bristande miljöhänsyn inte verkar vända, och trots att Skogsstyrelsen är väl medvetna om att tidigare hänsyn som lämnats på hyggen faktiskt avverkningsanmäls och avverkas i okänd omfattning.
Och när jag nu ändå är i farten och skriver om områden värdefulla för biologisk mångfald så kan jag inte låta bli att ramla in på en av mina hjärtefrågor; nyckelbiotoperna.
Det förs idag en mängd olika dialoger i olika konstellationer om just miljöhänsyn och hur miljömålen ska kunna klaras. En sak som står ganska klart i dessa dialoger (och inte minst i media) är att delar av skogsbruket, med LRF i spetsen, gör allt vad de kan för att Skogsstyrelsens väl etablerade och beskrivna inventeringsmodell för nyckelbiotoper i princip bör skrotas. Jag läste senast idag ett konstigt uttalande om detta i Skogsland där LRF tydligen menar att Skogsstyrelsen ska ha insett att nyckelbiotopbegreppet behöver ses över. Måste säga att jag blev en smula förvånad över det uttalandet, eftersom Skogsstyrelsen, vad jag vet, överhuvudtaget inte har uttalat denna ambition. Jag förmodar att LRF baserar sitt uttalande på Skogsstyrelsens pågående projekt ”Nulägesbeskrivning om nyckelbiotoper”. Detta projekt har knappast som mål och syfte att ändra begreppet, utan snarare att skapa en samsyn om arbetet med nyckelbiotoper samt att få en överblick över nuläget i skogen för nyckelbiotoper. Detta är i min värld en helt annan sak än att se över själva begreppet. Eller vet LRF något som jag möjligen har missat?
En annan sak som ofta uttalas om nyckelbiotoperna är att begreppet ska vara oförutsägbart och vagt. Detta är något jag finner mycket märkligt. Skogsstyrelsen har såväl en tydligt utformad handbok som checklistor för att identifiera nyckelbiotoper. Myndigheten kalibrerar sig regelbundet och metoden är densamma över hela landet. Jag skulle nog vilja säga att metoden är väldigt förutsägbar, och dessutom ganska enkel för alla och envar att använda, bara man tar sig tiden att läsa på och skaffar sig den kunskap som krävs. Här tror jag att skogsbruket skulle kunna ha mycket att hämta från den ideella naturvården som har stora kunskaper om arter och arters ekologi. Kunskaper som vi gärna delar med oss av.

Exempel på klockrena nyckelbiotoper som identifierats av ideell naturvård i samband med att avverkningsanmälan hade gjorts.
Hur som helst, det står klart att bristerna i miljöhänsynen i skogsbruket är oacceptabelt stora. Delar av skogsbruket har fått nog av nyckelbiotoper. Livsmiljöer för hotade arter fortsätter att avverkas. Områden som aldrig tidigare kalhuggits fortsätter att fragmenteras och minska. Frågan är hur man ska lyckas vända denna trend? Att fortsätta att föra dialog är givetvis viktigt, men vi har inte så mycket mer tid att prata bort. Det behöver bli konkreta resultat i skogen också så att alla de röda pilarna blir åtminstone lite urblekt rosa. Skogsbruket har ju nyligen med ett symboliskt handslag sagt att man står bakom målbilderna för god miljöhänsyn och att det arbetet kommer att fortsätta. Gott så. Grejen är bara det att det arbetet har hållit på sen 2011, och tydliga målbilder har funnits framtagna sen 2,5 år tillbaka. Samtidigt hör jag från flera skogsägarhåll att målbilderna går för långt (dvs man är inte villig att ställa upp på dem), eller att man aldrig hört talas om dem. Det som dessutom krånglar till det hela en smula är att, oavsett symboliska handslag eller goda ambitioner, ingen egentligen alls behöver ställa upp på målbilderna, eftersom de är helt frivilliga att följa eller inte följa. Till saken hör att målbilderna är skogsbrukets och Skogsstyrelsens gemensamma uttolkning av hur det skogspolitiska målet som rör miljö ska kunna nås, åtminstone i delar. Målbilderna i sig är det inget större fel på, men för att de ska göra skillnad i skogen så krävs att skogsbruket som helhet ställer upp på, och framförallt, implementerar dem. Här tror jag att näringen en nöt som behöver knäckas ganska omgående.
Och det är kanske där LRF m.fl. ska lägga sitt krut istället för att försöka försämra förutsättningarna för den biologiska mångfalden ännu mer genom ett försvagat nyckelbiotopsbegrepp. Inte minst skulle det innebära bättre siffror i statistiken framöver vad gällande hänsynskrävande biotoper.
Fridens
Malin
69 kommentarer
Comments feed for this article
12 maj, 2016 den 16:28
Tomas Johansson
Nu är generaldirektören för skogsstyrelsen från Europas värsta skövlarbolag, så jag ger inte mycket för de rapporter som kommer från skogsstyrelsen.
Kanske de går ha till att tända i spisen med…
Sen är det tröttsamt att höra detta om nyckelbiotoper.
Visst vill vi alla skydda nyckelbiotoper, men det rör sig om promilleandelar årligen som kan skyddas på det sättet. Inte märkbart för ekosystemet.
Givetvis är det bra att det görs.
Men det tudelade landskapet, vad är målet???
..Massakrer kantade av små små områden som inte får beträdas,
heliga och perfekta, men så otroligt små…
Det som har någon betydelse är att påverka HUR skog används, påverka skogsbruket.
Så man kunde ju önska att SNF m fl. inriktade sig på hur skog brukas också.
Nu när expertis finns i att hitta nyckelbiotoper, skulle det inte skada om det också fanns någon i miljörörelsen som intresserade sig för hållbara moderna skogsbruksmetoder, marknadsföra dom via SNF t ex, för den marknadsföringen saknas helt och hållet i Sverige.
Marknadsföringen av det svenska massakerhygget är öronbedövande,
så lite moteld skulle verkligen behövas.
12 maj, 2016 den 16:43
DagL
Vad jag förstår ökar biotopskyddsarealen nu med drygt 1000 hektar om året utan märkbart ökande tendens, och markägarna får ersättning, så på mig verkar det inte finnas skäl för SÅ stor oro.
Beträffande handslaget så har jag en personlig känsla av frustration att entusiasmen hos vissa skogsbrukare var så begränsad. Tänkte pröva ”Skogsforum”. Min första tråd var just det symboliska handslaget, skogsbrukets företrädare ställde sig bakom ”målbilderna” och min tanke var bara att informera om de nu tillgängliga hjälpmedlen för skogsbrukare. http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=112&t=26073 Men intresset var inte så positivt, det sågs som nya pålagor.
Men vi är väl alla lite oroade vad framtiden kan medföra. Det är väl naturliga roller att Naturskyddsföreningen vill ha mer restriktioner och markägarna mindre. Och det är väl naturligt att det finns många andra problem för enskilda skogsbrukare än en något omtvistad och svårförståelig hotbild mot några arter (oklart vilka). Mer av diskussionen borde röra andra frågor än mer eller mindre reglering.
Jag tänkte på varg förut (jag tror som yrkesgenetiker att vargarna skulle klara av att vara lite färre) och tror hanteringen av varg är en viktig bidragande orsak till markägarnas misstänksamhet. Kom ihåg att med markägande följer jakträtt och därmed kontakt med jägare (förutom ofta fårhantering). Under fem år har det gjorts försök att få vargantalet att stabiliseras under tämligen kaotiska förhållanden, trots att vargen är mer utredd än någon annan lika ”oviktig” fråga. Senast utreddes den på uppdrag av en MP minister. Stabilisering har ändå inte lyckats, eftersom Naturskyddsföreningen framgångsrikt och ihärdigt hävdat att det behövs fler. Risken upplevs som påtaglig att något liknande händer med skogen. Det skapar inget bra klimat för samförstånd. Stabiliseras vargfrågan 2017 blir det nog något lättare för Naturskyddsföreningen att föra en dialog med markägarna.
12 maj, 2016 den 23:24
Niklas
Ja Malin. Tänk vilken negativ påverkan som rovdriften på Stubbhult har resulterat i http://skogsforum.se/viewtopic.php?t=25535 Så städa först framför egen dörr innan du angriper skogsbruket i stort.
Dessutom är ju i praktiken nyckelbiotoper = stöld då markägarna får ju ingen som helst ersättning för förlorat virkesvärde. Så er terrorverksamhet med att söka upp nyckelbiotoper i avverkningsanmäld skog är ju direkt oförenlig med allemansrätten (inte störa och inte förstöra för markägaren).
13 maj, 2016 den 12:35
Tomas Johansson
Bra att veta då att de stora bolagens skog också är stulen, om man nu ska använda den liknelsen.
Det finns ärliga skogsägare i landet.
Sveaskog, Holmen, SCA m fl. är det inte, vilket avspeglar sig i deras verksamhet.
Om man nu ser reservaten som stulna så skövlas de åtminstone inte…
Rättvisan brukar segra till slut.
Oavsett vem som har rätten på sin sida.
Rättvisa, kunskap och vett är inte det som styr i svenska skogar.
Men rättvisan brukar till slut kunna nästla sig in i de mest korrupta sammanhang.
13 maj, 2016 den 22:36
Niklas
Äganderätten är skövlad i reservaten så länge naturvårdsmaffian har vetorätt.
13 maj, 2016 den 07:54
Göran B
Svenska privata skogsägare är stora naturvårdare och räddare av klimatet .
Sveriges privata skogsägare äger, förvaltar och brukar sina skogar på ett mycket långsiktigt sätt och under ett stort ansvar.
En skog måste vårdas och brukas nämligen på ungefär samma sätt som ett morotsland som behöver sås, gallras och skördas när det är moget. Skillnaden att skogen inte röjs, gallras och avverkas varje år utan med många tiotals års, kanske hundra års, mellanrum.
Privata skogsägaren har en noggrant utarbetad plan för sitt ägande, långsiktig och hållbart för brukandet som inte enbart tar hänsyn till investerat kapital utan även framtida arters fortlevnad.
Många privata skogsägare har en grön skogsbruksplan och är certifierade vilket innebär att naturvärden är identifierade och man har en långsiktig plan för sitt skogsbruk där det tas naturhänsyn i alla åtgärder. Ungefär en 20% av skogsmarksarealen är därför redan undantagen från skogsbruk i form av formella avsättningar, lågproduktiva skogar och frivilliga avsättningar.
Svenska skogsägare gör mycket stor nytta för klimatet. Totalt binder den svenska skogsnäringen mellan 60-70 miljoner ton koldioxid varje år. Beroende på hur man räknar klimatkompenserar Sveriges skogar därmed för mellan 70-100 procent av svenskarnas koldioxidutsläpp. Och det är den växande skogen som tar upp mest koldioxid, gammal skog som har avstannat i tillväxt avstannar också i att ta upp koldioxid.
För att göra störst klimatnytta måste skogen alltså brukas aktivt genom planerad skötsel och nyplantering. I ökande utsträckning kommer nu fossilfria bränslen, baserade på bland annat skogsråvara, som helt kan ersätta diesel och bensin.
MILJÖAKTIVISTERNA Inkl. MALIN HAR EN LÄXA ATT LÄSA
13 maj, 2016 den 12:35
ulf
göran B eller bagdad bob, samma idiotiska argumentation…allt är under kontroll och den som inte tror mig kan fara åt helvete….nu är det ju så göran, att tala för 330 tusen människor om allt fantastiskt dom gör för långsiktigheten är ju absurt och imbecillt…jag känner ett femtital skogsägare och dom behandlar sina skogar på 50 olika sätt, varav de flesta är riktiga idioter…och friheten under ansvar missbrukas så till den milda grad att var tredje avverkning som görs i sverige görs på ett naturvidrigt sätt, du kan väl läsa innantill i alla fall göran, eller är du analfabet, om vi ska få tillbaka naturen till vårt land så måste vi ta bort friheten för dessa galningar som tror dom äger ett morotsland…vilka suckers..
13 maj, 2016 den 16:17
Emil.G
ulf staplar sina idiotiska kommentarer och verklighetsfrånvända konspirationsteorier som vanligt. Inget nytt under solen från ulf
13 maj, 2016 den 17:31
ulf
konsult emil/göran, det har du rätt i…om man befinner sig i verkligheten, så som den är och inte så som den beskrivs av olika särintressen, så är det faktiskt inte så mycket nytt under solen, vår natur funkar som den alltid har gjort…bäst om den lämnas ifred…konspirationsteorier har människor med för höga halter dopamin, men mina är låga, vilket ökar kreativitet och får en att tänka utanför ramarna, men det tror jag inte är negativt…som vanligt gäller att det ska vara lagom mycket, lagom är nog det finaste ordet vi har….sen var det ett jävla tjatande om en den lokala gruppen i stubbhult och deras misstag att låta något företag göra en ”normal” skövlaravverkning på en hundradels promille av marken som slutavverkas varje år i sverige, det vore bättre att att vi pratar om att denna normala avverkning görs vid 95% av alla slutavverkningar ….så skit i promillen du måste ha minst två promille i blodet för att bli full, någon hundradel gör varken till eller ifrån…god helg
13 maj, 2016 den 22:41
Niklas
Matte är ju inte din starka sida Ulf. Det var väl snarare 45% av gammelskogen som avverkas på Stubbhult. Där till har det planteras exoter http://skogsforum.se/viewtopic.php?t=25535
14 maj, 2016 den 07:37
Konsult
Skogen producerar och sköts enligt ägardirektiv från ägaren.
Ulf han producerar osammanhängande ordbajseri likt dynga dagarna i ända….
Naturskyddsföreningen är bara ute efter mera bidrag från Naturvårdsmyndigheten så man kan djävlas med skogsägarna
14 maj, 2016 den 11:07
Tomas Johansson
Finns många skogsägare som vill göra rätt.
Problemet är att det inte finns någon skogsforskning.
Ingen samlad oberoende kunskap.
Så hur ska någon kunna göra rätt?
Det blir upp till var och en att gissa sig fram.
14 maj, 2016 den 22:39
Niklas
Vad som är rätt vet man först den dag skogen avverkas
15 maj, 2016 den 14:29
Tomas Johansson
Hoppas du förstår skillnaden mellan morotslandet och t ex lingonen i naturen.
Att moroten inte ”lever”, att den är ditsatt för att skördas samma sommar.
För att du sen får göra om samma sak nästa år.
Bär eller annat som lever i naturen lever oavsett vad vi gör, de fanns här före oss, de är unika och tål det mesta.
Vi kan låta skog vara i ett av de två systemen, antingen som moroten eller som skogsbäret.
Skillnaden kanske inte märks för den oinvigde, träd som träd, men skillnaden är avgrundsdjup, om skogen är träd som vi stoppat dit, eller om dom hör till den fauna som fanns där från början.
Skillnaden märks ekonomisk i hur många skador som drabbar en skog, plantagen drabbas alltid av svåra skador av olika slag.
Naturen är ett otroligt avancerat system där alla organismer står i förhållande till varandra, ingår i ett system där alla har en uppgift.
Skadeangrepp finns, men de handlar då om hur organismer interagerar med andra, i ett uråldrigt kretslopp.
Döda träd är mat åt isekter, svampar, lavar och en lång rad andra organismer ända till rovdjur och i slutändan vi människor.
Inte alla har förstått att vi har ett ekosystem som skapar livet på planeten.
Hela skogar slås aldrig ut under såna förhållanden.
En plantering kommer alltid att slås ut förr eller senare.
Alternativet att konstgjort liv kan överleva och fortplanta sig är mardrömslik.
Som tur är så har det aldrig skett hittils.
13 maj, 2016 den 16:28
Konsult
Är det naturskyddsföreningens egna kalhyggen på de egna ärvda skogarna bilderna är tagna. Tänker då på Stubbehukt till exempel som Malin och Naturskyddsföreningen skövlat och låtit lägga ut på entreprenad för kalavverkning
13 maj, 2016 den 16:31
Konsult
STUBBHULT ska det förstås vara som NATURSKYDDSFÖRENINGEN SKÖVLAT OCH KALAVVERKAT.
Finns fler skogsfastigheter som Naturskyddsföreningen kalavverkat, har jag hört.
15 maj, 2016 den 20:13
max
Hur många pappaskallar har kommenterat på denna sida…
Skogsbruket som det sköts i sverige har förstört tillräckligt är det inte dags för lagstiftning med rejäla straff som påföljder. Jag har sett alltför många vattendrag förstörda där markägarna ser marken och nyttjandet av detta ”välskötta morotsland” som en helt OK företeelse. Vilket otroligt idiotisk trångsynt uttryck för kalavverkning.
15 maj, 2016 den 22:20
Niklas
Vem är det som är trångsynt här? Vill du skydda skog kan du ju köpa upp ett lämpligt skifte på den öppna marknaden och sedan ”skydda” den från slutavverkning.
16 maj, 2016 den 14:09
Tomas Johansson
Ja max, det är otroligt märklig att höra hur skoterförare eller renskötare kritiseras när dom kör sönder några grenar och skadar lite mark, samtidigt som Sveaskog kan massakrera kvadratmil av samma mark.
Men det är skillnad på folk och folk.
De stora skogsbolagen med statliga Sveaskog i Spetsen har straffimmunitet.
Lagstiftarna har lämnat Walk Over.
Skillnaden mot övriga Europa är mycket stor.
Vi skämmer ut oss.
16 maj, 2016 den 23:35
Niklas
Tomas! Sveaskog agerar ju på egen mark, till skillnad från skoteråkare, bärplockare etc, som (utan markägarens tillstånd) snyltar på andras marker.
16 maj, 2016 den 21:31
Företagarn
Klistrar in några nya tankar om skog:
Att fortsätta undanta stora arealer skog från brukande är helt fel strategi för klimatet, övergången till en bioekonomi och ett samhällsbyggande med fortsatt välfärd.
Tänk om vi kunde få samhället att förstå att hela Sveriges skogsmarksareal är biologiskt värdefulla, istället för att bara räkna områden som undantagits från brukande. Den svenska skogsbruksmodellen innebär att vi lämnar hänsyn i samband med att skogen brukas. Därtill avstår markägare frivilligt områden utan krav på ersättning till naturvården. Vi har formellt skyddade områden som myndigheterna beslutar om och vi har lågproduktiva skogar som inte alls får brukas. Idag är det ca 30 procent av skogsmarken som inte brukas alls. Jag efterlyser en helhetssyn när det gäller värdefulla skogar, inte minst ur klimat- och ekonomisk synvinkel.
Tänk om myndigheterna vågade ta ett steg tillbaka i sin iver att undanta mark från brukande och istället ta till vara markägarnas egna drivkrafter genom att låta kometprogrammet verka fullt ut. På så sätt skulle vi få ett helt annat driv i naturvårdsarbetet. Ett arbete som skulle bygga på respekt för äganderätten, tillit, dialog och samverkan.
Norras medlemmar önskar att politikerna sätter ett tak för hur mycket skog som verkligen får undantas från brukande och som myndigheterna måste förhålla sig till. De vill att kometprogrammet ska få verka fullt ut och att myndigheterna istället fokuserar mer på naturvårdande skötselåtgärder.
Medlemmarna vill även se ett nytt paket med mark från Sveaskog som kan användas som bytesmark. Det finns även en bred samsyn om att det borde vara möjligt för markägare som erbjuder samhället skyddsvärd skog, att välja om man ska få en engångsersättning eller en ersättning som betalas ut årligen. Med en årlig ersättning till markägaren utifrån virkesförråd och markens bonitet skulle statens resurser räcka längre och fler markägare skulle kunna få ersättning för nyckelbiotoper på fastigheten. En årlig ersättningsmodell skulle även generera intäkter till efterkommande generationer.
Tyvärr verkar många tro att naturen är statisk och det tycks finnas ett stort motstånd till att våga prova nya grepp. Detta innebär att vi inte kommer framåt i naturvårdsarbetet på ett sätt som skulle vara till nytta för samhället och enskilda markägare.
17 maj, 2016 den 11:50
DagL
Jag tycker det räcker med att samhället insåg att arealen skog som undantas från skogsbruk inte behöver ökas mer än marginellt och om några decennier kanske inte alls (genom att nytt skydd kompenseras av skydd som upphör).
18 maj, 2016 den 08:44
DagL
Gunnar Linden skriver på sin skogliga naturvårdsblogg: ”Men det anmärkningsvärda var att några instanser inte ansåg att det nyskapas nyckelbiotoper i nämnvärd omfattning. Naturskyddsföreningen anger exempelvis att det inte finns något underlag som pekar på att så är fallet i någon större utsträckning. Tvärtom menar de att det finns det underlag som visar att vi förlorar nyckelbiotoper i landskapet, utan att dessa ersätts” och ”Det vore intressant att veta om de organisationer som anser att nyckelbiotoper knappast nyskapas, i konsekvensens namn skulle göra en annan bedömning. Det skulle innebära att deras ribba för vad som klassas som nyckelbiotop är högre än Skogsstyrelsens. Det är nog denna högre ribba många skogsägare efterfrågar. Tyvärr tror jag inte organisationerna står fast vid sitt synsätt när man kommer ut i skogen.”
Som Gunnar Linden tycker jag det vore intressant att höra närmare hur Naturskyddsföreningen resonerar i ställningstagandet att antalet nyckelbiotoper sjunker och inte ökar? En uppfattning som alltså tycks strida mot uppfattningen hos de flesta andra remissinstanser.
Ett övervägande är ju, som påpekas i artikeln, att nyckelbiotoper skadas. Men tillkommer det inte fler än nog för att mer än kompensera för detta?
20 maj, 2016 den 06:47
gunnarlinden
Jag ger min syn på statistiken om hänsynskrävande biotoper här: https://gunnarlinden.wordpress.com/2016/05/19/det-finns-inget-entydligt-svar-pa-vad-som-ar-en-hansynskravande-biotop/
20 maj, 2016 den 12:42
ulf
ska man skratta eller gråta åt gunnar linden på lrf….”Hur ska skogsägaren med säkerhet veta vad som är en hänsynskrävande biotop när Skogsstyrelsens experter inte är i närheten av entydiga bedömningar”…ja det är väl just det som är den stora frågan, hur fan ska skogsägarna och vetenskapen, medborgarna, politikerna, industrin vara säkra på att det är ok att på 95% av den produktiva skogsytan anlägga plantager med på sin höjd 20% av en normal flora, som förekommer i en gammal skog….just detta är ju det som ska diskuteras när det gäller dagens svenska skogsbruk…om du är så jävla osäker på de mest grundläggande aspekter av vad som händer med våra skogar, så är det ju obegripligt att du förespråkar det svenska skogsbruksmodellen….driver du med oss…eller är du bara en av alla dessa små knähundar som fikar efter beröm från husse…..jag har 250 kärlväxter i en av mina skogar som är 27 hektar, grannens mark sköts av stora enso och ägs av bergvik skog, de 100 hektar som det stora bolaget äger på exakt samma berggrund och förhållanden går det inte att vaska fram mer än 50 olika kärlväxter på och värre kommer det att bli då en relativt ny avverkning går in i ungskogsfasen, (då försvinner minst 10 kärlväxter till) för att inte tala om lavar och mossor, det är framtidens natur som nu formas, och dansen kring guldkalven är det som styr…men det ger ju inte ens pengar dessa skövlingar…. priset på skog har ökat med 500%, sen 1970 priset på virket har halverats under denna tid, hur fan får man till detta svartepetter spel utan att blåsa de små skogsägarna…förklara…jag vet att jag inte får svar, för det finns inget svar utan att avslöja idiotin i dagens svenska skogsbruk…så länge det finns nya arvingar att baggböla så kommer det att förtsätta…och naturen att ta stryk….hur mycket stryk den tål vet ingen, den som säger det ljuger…vi har sen 1930 stulit 100 år av kommande generationer skogar….1930 var 47% av träden i skogarna äldre än 150 år…idag är inte ens 3% äldre än 150 år, om vi slutar avverka idag och håller upp 100 år så kommer vi inte att nå upp till den åldersstatus det var på skogarna 1930är det inte fantastiskt vad 2000 skördare kan göra för att göra om en natur till ett dysfunktionellt plantage….så gick det med friheten som kom med ett ansvar, som aldrig togs…och vem hade väntat sig det, när tog en industri som fick full frihet ansvar, ge mig ett exempel…
23 maj, 2016 den 00:58
Niklas
Ulf! Frågan är väl snarast om man ska skratta eller gråta över dig och dina ständiga påhitt.
27 maj, 2016 den 19:23
Företagarn
Ja över ULf:s försök till aprilskämt så gråter man för det mesta…
23 maj, 2016 den 10:34
Tomas Johansson
Skratta eller gråta kan man göra också över att varken representanter för skogsbolagen eller miljörörelsen är inne här.
Här skriver småskogsägare och andra som inte hör till det två ”sidorna” i skogsdebatten, de aktörer som kan påverka förloppet i skogshanteringen uteblir.
Skratta eller gråta?
Ingen bryr sig?
Det är nog alldeles för långt från salongerna i Stockholm till urskogen för att någon med inflytande ska orka delta i en så oviktig sak som hanteringen av halva rikets yta…
23 maj, 2016 den 22:41
Niklas
Tja, till att börja med ägs halva svenska skogsarealen av drygt 300 000 ”småskogsägare” och i den skogen ska det vara markägarna och inga bolag eller miljömuppar som ska bestämma.
Sedan drivs ju bloggen av en representant för ”miljö”-rörelsen. Tillkommer du och Ulf, så är ju ”miljörörelsen väl representerat här.
23 maj, 2016 den 23:43
Tomas Johansson
Det var längesen jag lämnade SNF.
Jag tycker dom gör ett dåligt jobb vad gäller skog.
Deras strategier har visat sig hopplösa.
Rödlistetänket har hellre skadat oss än gett oss bättre ordning i skogsekosystemet.
Nu har vi totalskövling på huvuddelen av ytan och små skogsmuseum till ingen nytta.
De små sparade ytorna blir alibi för skövlingen.
Små privata skogsägare uppfattar rödlistan som ett hot och hugger bort det som riskerar bli skyddat.
Det går bakåt.
25 maj, 2016 den 00:21
Niklas
Ja, det går onekligen bakåt när det gäller respekten för äganderätten. Hade inte naturvården varit klåfingrig, utan låtit markägarna sköta sin skog efter eget huvud, hade vi nog haft betydligt mer ”värdefull” naturvård i skogen.
25 maj, 2016 den 11:48
Tomas Johansson
Vem ska då driva frågan om hållbart skogsbruk…?
25 maj, 2016 den 22:53
Niklas
Skogsägarföreningarna t,ex.
26 maj, 2016 den 12:14
Tomas Johansson
Sist jag besökte ett möte med Norra skogsägarna så predikades evangeliet om Contorta.
Det positiva var att besökarna var ungefär lika ointresserade och kritiska till den predikan som jag.
Så något hopp i Skogsägarföreningarna kan jag inte se.
Om de inte ändrat inriktning nu den senaste tiden.
27 maj, 2016 den 00:08
Niklas
Så vitt jag förstår växer contorta klart bättre än tall och sålunda binder den mer koldioxid.
27 maj, 2016 den 19:25
Företagarn
Det är de privata skogsägarna som har kunskap och engagemang att driva hållbart skogsbruk. Det har man gjort av hävd sen urminnes tider…
26 maj, 2016 den 20:10
ulf
slu lyckades med galna prognoser om 60% högre tillväxt få skogsägarna att plantera dessa farliga skitträd, numer 600 tusen hektar contorta i sverige och det kommer inte att gå att stoppa den, då den (tvärt emot vad slu ”forskare” påstod i början) sprider sig som en präriebrand…. ända upp på 800 meters höjd har man hittat självföryngringar, kan tänka mig att träpatronerna på sca kommer att fortsätta plantera skiten då dom bygger ut sin sulfatmassefabrik i östrand och behöver 4,5 miljoner kubik massaved per år, smart då om contortan sprider sig in på grannarnas skogar…för norrlandsdel är det dock som vanligt när en skrupellös industri med sca och sveaskog i spetsen får härja fritt utan ansvar, med div utpressningar ”vi lägger ner” så får man fattiga kommuner att skrapa ihop de sista korvören av innevånarna för att betala för jetsetters extravaganser…”bygg en hamn här för xmiljarder” ”bygg en järnväg här annars lägger vi ner” ” se till att naturvårdsverket håller sig borta” osv …contorta är ett idiotträd och beviset för att vi har en totalt korrumperad forskarkår, och hjärndöda politiker….http://www.slu.se/Documents/externwebben/overgripande-slu-dokument/popvet-dok/FaktaSkog/FaktaSkog95/4S95-15.pdf
27 maj, 2016 den 00:06
Niklas
Ulf! Tillväxten fortsätter att öka http://www.skogen.se/nyheter/virkesforradet-fortsatter-att-oka-0
26 maj, 2016 den 20:15
ulf
så här kan man se på contortan om man söker sanningen…http://hushallningssallskapet.se/wp-content/uploads/2015/01/contortan_historik_miljo_avverkning_virket.pdf
27 maj, 2016 den 00:12
Niklas
Luktar partsinlaga lång väg.
27 maj, 2016 den 16:40
ulf
niklas ”partsinlaga” från hushållningssällskapet är väl lite löjligt att säga, dom är ju faktiskt oberoende på riktigt, och är dom pro något, så är det nog för skogsindustrin… om ivar palo som jobbat på skogssverige och åt slu skulle göra en partsinlaga, åt vilken skulle det bli då…nej palo visar bara ett sjujävla civilkurage, som mycket få svenskar har, jag tycker vi är en bunt fega kärringar som borde veta hut, och sluta ljuga om allt bara för att få vara kvar i vår lilla löjliga comfortzon….. ta fram spriten det är ju helg, tänk att få döva ner sig och glömma all falskhet man ägnat sig åt i veckan…själv ska jag dra upp ett par öringar och steka vid sjökanten, man har ju en riktig skog att vistas i….och tack palo för din vägran att delta med i falskspelet ..
27 maj, 2016 den 23:13
Niklas
Nej Ulf! Det är SLU står för objektiviteten här, inte hushållningssällskapet vilket kan förvåna. Fast det är kanske bara på lantbrukssidan som hushållningssällskapet har ett bra rykte. De är ju ganska nya på skog.
Å vad spriten beträffar, så nyttjar icke jag sådant. Men det kan ske du gör när du inte får upp dina rödingar utan bara bottennapp…
27 maj, 2016 den 16:13
Tomas Johansson
Främmande arter hör givetvis inte hemma i hållbart bruk av natur.
Det hör hemma i den syn på natur som fanns innan vi kände till hur naturen fungerar, innan vi började fundera över hur naturens begränsade resurser bör användas inför framtiden.
Kort sagt på den tiden vi inget begrep.
SLU lever kvar i den tiden.
Vilket gör dom underkända att överhuvudtaget få agera.
27 maj, 2016 den 23:14
Niklas
Nämn det för klubb 300, de lever ju för att skåda främmande arter…
27 maj, 2016 den 21:30
Miljökämpe på hoj!
Motorcykeltävlingar i skog och mark är bra för mångfalden i naturen. Det hävdar professor Nils Ryrholm vid högskolan i Gävle.
– Motorbanor är absolut bland de mest artrika områdena vi har kvar i Västeuropa, säger han i Svemos Hållbarhetsredovisning.
Om ett par veckor föreläser Nils Ryrholm i Vimmerby med anledning av Novemberkåsan som körs i Vimmerby i år.
– Vi tror att professor Ryrholm synsätt och kunskaper kan öka förståelsen mellan oss som håller på med motorsport i skogen och de myndigheter som ofta är ganska tuffa i sina miljökrav och inte minst tänker vi att markägarna ska ha mycket nytta av vad Nils Ryrholm har att säga, säger Tomas Knutsson från VMS.
Klubben har haft åtskilliga arrangemang av olika slag genom åren, och det finns också kontinuerliga träningsspår för de som kör enduro i lägre tävlingsnivåer eller kanske bara för skojs skull eller för att motionera.
Strikta krav
Erfarenheterna från framför allt tävlingssammanhang är att de miljövårdande myndigheterna som länsstyrelsen och kommunernas miljöförvaltningar ofta har en strikt och krävande hållning. Det gäller också en del markägare.
Ny hoppas man att de rön professor Nils Ryrholm pekar på ska bygga broar mellan alla parter.
Nils Ryrholm arbetar som professor och forskare vid högskolan i Gävle med bland annat biologisk mångfald och bevarandebiologi både på nationell och internationell nivå.
27 maj, 2016 den 23:16
Niklas
Nope! Enduroåkning har ingen plats i skogen.
28 maj, 2016 den 09:08
ulf
det är väl inget fel med motorbanor om dom läggs där det inte stör människor…det är som med allt annat, det ska göras med måtta…att körning på gamla hag, ängs och åkermarker tar upp frön som legat sen 40-50 talet och skapar artrikedom är ju inga nya rön, men det säger lite om dagens idiotiska skogsbruk…2 miljoner hektar, nästan 10% av sveriges en gång så artrika skogsmarker har planterats igen av den svenska idiotmodellen till skogsbruk…tänk att man ska behöva hoppas på att motorcyklar ska skapa lite växtlig mångfald i skogarna…det säger väl allt om den galna granplanterande skogsmaffian….när dom markbereder på 95% av sveriges skogsyta så planterar dom genast igen med gran och tall, släcer ljuset och går hem, för att komma tillbaka ett par gånger under 60 år för att tända och släcka igen…inget liv överlever i den källaren…..
28 maj, 2016 den 14:32
Tomas Johansson
Det underliga är att det inte går att ställa någon till svars.
Staten är den största aktören i det hela.
Försök ställa staten till svars för sina handlingar.
Hade det varit ett vanligt företag bakom,
då hade det varit helt annorlunda.
28 maj, 2016 den 20:56
Niklas
För en gångs skull är Tomas rätt ute. Det går inte att ställa staten eller någon av statens tjänstemän till ansvar, sedan tjänstemannaansvaret tigs bort 1974. Hade vi haft kvar tjänstemannaansvaret, så hade inte myndigheterna vågat vara så nonchalanta mot äganderätten som de är idag.
3 juni, 2016 den 07:53
konsult
En förkortad del av Rickard Axdorffs ledare:
Tjänstemän på Skogsstyrelsen jobbar med avverkningsanmälningar för att på fritiden hindra just avverkningar. Politiker hinner inte sluta från riksdagsutskott innan de väljs in i aktivisters styrelser. Miljömålsberedningen rekryterar en före detta generalsekreterare för Naturskyddsföreningen till sin ordförande och beredningen tar råd av en tidigare ordförande från dito förening. Och så håller det på.
Men värst av dem alla är nog ändå landsbygdsministern som puttar in två aktivister rakt in i Skogsstyrelsens styrelse. Aktivister som inte tycker om landsbygdsministerns egna officiella skogspolitik. Dessutom är dessa aktivister en potentiell läcka av information till sina internationella aktivistkollegor. Hela Europas alla skogsaktivistgrupper har nu fått fri tillgång till Skogsstyrelsens strategiska planering. Tyvärr är vi är inte förskonade inom skogsbruket. Per Lärkeryd från Norra Skogsägarna och styrelseledamot i Skogsstyrelsen har inspirerad av sina nya vänner i styrelsen lämnat ett gemensamt förslag om avverkningsskatt författat tillsammans med en grupp aktivister. Detta inom ramen för Nationella skogsprogrammet. Suck.
Men, går det att göra något åt personer som är statligt anställda och samtidigt motarbetar exempelvis skogsbruk på ledig tid? Kan man avskeda en aktivist för att han är aktivist? Länsstyrelsen i Dalarna testar gränserna för lagen om offentlig anställning genom att pröva hur engagerad i en aktivistorganisation man enligt lagen om offentlig anställning tillåts vara. I nämnda fall är det Sebastian Kirppu, artinventerare på länsstyrelsen, som på fritiden stoppar slutavverkningar. Lagrummet handlar om att en offentligt anställd på fritiden inte får hindra sitt ordinarie arbete. Fritidssysselsättningen, betald eller ej, får inte innebära en konkurrens eller riskera att försätta den anställde i en jävsituation, inte heller skada förtroendet för arbetsplatsen eller den anställde.
Förhoppningsvis leder en prövning av lagen till att myndighetschefer och politiker tvingas avskeda sina anställda aktivister och ibland sig själva i rasande fart. Tills detta sker hoppas jag att riksmedia granskar och att Länsstyrelsen Dalarnas län verkligen utreder frågan på djupet.
3 juni, 2016 den 09:43
Tomas Johansson
Att stoppa något är kanske inte det man tänker på först när det gäller grov brottslighet och att ingen ställs till svars.
Men visst, jag håller med om att den linje miljöorganisationerna valt är förkastlig, att försöka förbättra skogsvård endast med hinder och annat som ofta uppfattas som stöld av egendom.
Det berör dessutom små områden och påverkar inte skogsbrukets utformning alls.
Men den brottslighet som ingen ställts till svars för är de enorma skador som gjorts på skogsmark i norrlands inland, det statliga storbolaget har under olika namn i historien avsiktligt förstört enorma arealer skogsmark.
Helt utan skäl.
Annat än att ingen går att straffa.
Därför att rättvisan inte fungerar.
6 juni, 2016 den 23:14
Niklas
Tomas! Att frigöra välbehövliga pengar till ägaren är alltid ett gott syfte. Dessutom skapas/räddas ett stort antal jobb, vilket gör det hela till en Win-Win situation.
28 maj, 2016 den 21:01
Niklas
Att hagar och åkrar planteras igen har bara med dålig lönsamhet att göra. Idag läger vi ynka 10% av den disponibla inkomsten på mat. Då är det direkt olönsamt att ha kvar dessa hagar och åkrar. Min egen fastighet består till stor del av igenplanterade åkrar och betesmarker (även om igenplanteringen skedde innan fastigheten kom i familjens ägo.
2 juni, 2016 den 22:46
Niklas
Man kan j undra om Länsstyrelsen i Dalarna planerade avverkning skulle innebära någon negativ påverkan http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6442895
9 juni, 2016 den 08:11
Tomas Johansson
SCA kritiseras i media för att inte betala skatt…
Vilken nyhet!
Inga storbolag eller storfinans betalar skatt, har de aldrig gjort, någonsin.
Skatt betalas av oss längst ner, småföretag och knegare
Skattesmiteriet är nog det minsta problemet med SCA.
Deras verksamhet är brottslighet rakt igenom, de skövlar stulen skog, de bryter mot alla lagar som finns internationellt sett.
9 juni, 2016 den 22:02
Niklas
SCA betalar väl arbetsgivaravgifter på sina anställdas löner och de anställda betalar ju skatt på den generösa lön de får från SCA.
Eller vore det bättre för Sverige om SCA avslutade sin verksamhet här och deras anställda i Sverige fick stämpla istället?
10 juni, 2016 den 12:58
Tomas Johansson
Alternativet till dåliga företag inte arbetslöshet, utan bra företag.
Och jag delar inte socialistiska miljörörelsens syn på skogsbruk, att alternativet till skövling är reservat.
Reservat är otroligt små andelar varje år och påverkar inte förloppet mer än marginellt,
11 juni, 2016 den 00:19
Niklas
För den enskilda skogsbrukaren är reservat på fastigheten ofta en katastrof.
Jo, ofta är alternativet till företag arbetslöshet.
16 juni, 2016 den 08:25
ulf
jag kan inte tänka mig en större katastrof för en enskild skogsbrukare än att ha slutavverkat större delen av sin fastighet och nu ska ”börja om”i den skövlade fastigheten… fundera på det ordet ”börja om” det används ofta av de stora skogsbolagen när deras, av girighet, söndergallrade plantageskogar står alltför glesa och är i 50 årsåldern….då säger man till skogstyrelsen, det är så dålig tillväxt så vi måste ”börja om” vadå…börja om med naturen, börja om med plantaget ….varför inte bara helt enkelt erkänna att här har vi skövlat…..de skogsägare som gapar om äganderätt och att få göra vad dom vill med sin ägandes skog är alla människor som redan gjort det, dom äger numera ett plantage och vill att alla andra också bara ska ha ett pissigt plantage att vandra runt i, ” se denne niklas…”ett reservat på fastigheten är en katastrof”, ”avverka allt innan det är för sent”, är hans ”goda” råd till sina skogsägande kompisar, för sent för vad då…såna människor måste räddas från sig själva…..skogar måste få vara skogar, odling bedrivs på åkrar och där finns ingen natur, bara ett farligt kretslopp på människans villkor….och vi är inte ens i närheten av att förstå vad vi gör…
16 juni, 2016 den 16:37
Tomas Johansson
Jag frågade Mats Karström, duktig skogsbiolog, om hur lång tid det tar för naturen att repa sig efter en typisk Sveaskogsmassaker.
700 år svarade han.
16 juni, 2016 den 22:39
Niklas
En hög strunt som vanligt. Det är väl inte värre att börja om i skogen efter en föryngringsavverkning än i trädgårdslandet efter skörd/skövling
Om du inte vill slutavverka din egen skog, så är det en sak, Men försök inte hindra andra skogsägare från att slutavverka sin skog.
16 juni, 2016 den 18:14
Tomas Johansson
Ja, det är djupt sorgligt att alternativen som står till buds för enskilda skogsägare är reservat eller skövling. Två typer av övergrepp från statens sida.
16 juni, 2016 den 22:43
Niklas
Varför skulle slutavverkning i sig vara ett övergrepp från statens sida? Det statliga övergreppet här består väl snarare att den stackars skogsägaren måste ANMÄLA slutavverkningen i förtid, samt att staten därtill har mage att publicera det på nätet.
17 juni, 2016 den 07:24
Tomas Johansson
Du vet mycket väl att lagen inte tillåter annat än ”slutavverkning”.
”Expertisen” på SLU dumförklarar dessutom den som inte skövlar, samma gäller övriga maktorgan i det skogliga vansinnet.
Harald Holmberg kämpade på bra, hade många med sig, men vann givetvis inte över svenska staten, vem klara det, lagen kräver att han ska kalhugga, trots att alla vet att i hans fall så har den metoden verkligen ingen chans att fungera.
Vilket Harald väl har visat.
Han är mycket ovanlig, de allra flesta viker sig för skogsöverheten och skövlar snällt sina marker, planterar den skit SLU förespråkar, Contorta, Hybridasp, eller något annat förädlat hopplöst elände som inte har några förutsättningar fungera på längre sikt.
18 juni, 2016 den 01:17
Niklas
Tomas! Lagen tillåter visst plockhuggning och gallring av slutavverkningsmogna skogar. Däremot stagar skogsvårdslagen att det då måste stå kvar ett visst antal kubik/ha efter åtgärden.
Varför skulle inte hybridasp eller contorta fungera på sikt?
20 juni, 2016 den 11:43
Tomas Johansson
Hybridasp, Contorta, eller annat som kommer från plantskolorna kan aldrig överleva på sikt, de är ditsatta av oss, får skötas som en odling, och förloppet måste sen upprepas igen.
Kopierar in det jag skrev här ovan tidigare:
Hoppas du förstår skillnaden mellan morotslandet och t ex lingonen i naturen.
Att moroten inte ”lever”, att den är ditsatt för att skördas för att du sen får göra om samma sak nästa år.
Bär eller annat i naturen lever oavsett vad vi gör, de fanns här före oss, de är unika och tål det mesta.
Vi kan låta skog vara i ett av de två systemen, antingen som moroten eller som skogsbäret.
Skillnaden kanske inte märks för den oinvigde, träd som träd, men skillnaden är avgrundsdjup, om skogen är träd som vi stoppat dit, eller om dom hör till den fauna som fanns där från början.
Skillnaden märks ekonomiskt i hur många skador som drabbar en skog, plantagen drabbas alltid av svåra skador av olika slag, effekterna av Gudrun är hittills det mest extrema exemplet, men skadorna ökar i takt med ökad plantering.
Naturen är ett otroligt avancerat system där alla organismer står i förhållande till varandra och till sin växtplats, ingår i ett system där alla har en uppgift.
Skadeangrepp finns, men de handlar då om hur organismer interagerar med andra, i ett uråldrigt kretslopp.
Döda träd är mat åt insekter, svampar, lavar och en lång rad andra organismer ända till rovdjur och i slutändan vi människor.
Inte alla har förstått att vi har ett ekosystem som skapar livet på planeten.
Hela skogar slås aldrig ut under såna förhållanden.
En plantering kommer alltid att slås ut förr eller senare.
Alternativet att konstgjort liv kan överleva och fortplanta sig är mardrömslik.
Som tur är så har det aldrig skett hittills.
28 juni, 2016 den 01:24
Niklas
Tomas! Morötter är tvååriga växter, även om vi skördar den efter ett år. https://sv.wikipedia.org/wiki/Morot
Träd är perenna växter och växer i många år. Men även hybridasp och contorta kan sprida sig naturligt, varför de knappast behöver vår hjälp om det gäller att kunna sprida sig fritt.
Däremot ger de vildspridda plantorna inte alls den skörd som aktivt kultiverade plantor gör, vilket är ju själva anledningen till att vi odlar just de växter vi vill ha.
22 juni, 2016 den 10:14
Tomas Johansson
SNF har i alla fall skrivit i sin tidning Sveriges Natur om hållbart skogsbruk.
Bra!
Men fortfarande finns inget i SNFs verksamhet eller på SNFs hemsida i ämnet.
Det är obegripligt!
Men SNFs medlemmar bor i storstan.
Så framtiden för skogsekosystemet som täcker halva Sverige långt från Stockholm är ointressant för miljörörelsen…
Fridolin sköter skitsnacket!
22 juni, 2016 den 19:14
Niklas
SNF syn på ekonomiskt hållbart skogsbruk demonstreras utmärkt på Stubbhult http://skogsforum.se/viewtopic.php?t=25535