Hejsan!
Jag har tidigare rapporterat om Änok, den urskogsartade fjällskogen i Jokkmokk som står under avverkningshot. Kort resume över händelserna till dags datum:
Skogsstyrelsen utfärdade i början av 2011 ett tillstånd för avverkning av urskogsartad fjällskog vid Änokdeltat i Jokkmokk trots att skogen har enligt länsstyrelsen har alla de kvaliteter som krävs för att tillstånd inte får medges enligt 18 § skogsvårdslagen, som anger att tillstånd till avverkning i fjällnära skog inte får ges om avverkningen är oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för naturvården eller kulturmiljövården. Länsstyrelsen bedömde i ett uttalande innan beslutet att det akut hotade området är av just väsentlig betydelse för naturvården. Skogsstyrelsen tyckte tydligen inte samma sak, och till saken hör att myndigheten inte ens har tillämpat 18§ sedan regeln infördes 1991. Man anser att regeln endast är avsedd att utlösas i mycket speciella fall.
Urskogsartade fjällskogar under hot av avverkning är tydligen inte ett tillräckligt speciellt fall…
Vi överklagade det avverkningstillstånd som Skogsstyrelsen gav och vi vann i förvaltningsdomstolen. Detta innebar, förutom att Skogsstyrelsen skulle riva upp avverkningstillståndet, även att vi har talerätt i förvaltningsdomstolen. Vilket är helt i enlighet med EU-rätten och internationella åtaganden – i detta fallet Århuskonventionen. Något som inte gillades av myndigheten som överklagade förvaltningsdomstolens beslut. Skogsstyrelsen anser inte att Naturskyddsföreningen ska ha talerätt i ärenden som rör skydd av värdefulla miljöer, detta trots att Århuskonventionen ger just miljöorganisationer rätt till domstolsprövning av bland annat tillståndsbeslut. I detta fall ett tillståndsbeslut rörande avverkning av mycket värdefull fjällskog.
Igår skickade vi in ett yttrande över Skogsstyrelsens överklagande. Vårt yttrande lägger grundligt fram de fakta som visar varför förvaltningsdomstolens beslut ska kvarstå, beträffande både avverkningstillståndet samt vår talerätt.
Det här fallet kommer nog att ta lång tid, men vi kommer inte att lägga oss, för detta är en principiellt extremt viktig fråga. Är det någonstans som 18§ skogsvårdslagen ska användas så är det i Änok. När myndigheten själva anser att skogen vid Änokdeltat inte är av väsentligt intresse för naturvården eftersom den ligger i anslutning till fjällurskogsområden så är något mycket snett i resonemanget inom myndighetsväggarna kan jag tycka. I synnerhet då myndigheten dessutom själv har bedömt 51 av de 55 avverkningsanmälda hektaren vid Änok som nyckelbiotop. Man har även valt att aldrig använda denna paragraf, det känns som att man helt har glömt bort att den faktiskt existerar – resultatet av detta ser vi tyvärr: fjällskogar som har en mycket stor betydelse för den biologiska mångfalden avverkas. Dessa områden som är de sista riktigt stora sammanhängande, relativt ursprungliga, skogsområdena naggas i kanten hela tiden. De som tror att fjällskogen är fredad får tänka om. Tyvärr..
Hur som helst, vårt yttrande är nu ivägskickat, och vi väntar med spänning på vad Kammarätten tänker ta för beslut. Tillsvidare är framtiden osäker för skogen vid Änokdeltat, men vi tänker kämpa med allt vi har för att rädda den.
FridensMalin
10 kommentarer
Comments feed for this article
28 februari, 2012 den 12:48
Skogsströvare
Skogsstyrelsens hållning i denna fråga är mycket märklig, eller snarare absurd.
28 februari, 2012 den 15:37
Gunnar Sundberg
Toppen att några orkar värna den viktiga gammelskogen.
28 februari, 2012 den 19:55
Mikael Clemens
Applåder! Kämpa på! Hoppas ni lyckas få rätt mot övermakten. Annars är det ett justitiemord på gång. Och det som driver på åt fel håll är som vanligt ekonomisk tillväxt.
28 februari, 2012 den 21:28
Tomas Johansson
Det som driver åt fel häll är inte ekonomisk tillväxt. Försök visa vilken tillväxt som finns i de kalavverkade delarna av övre norrland. Den typen av tillväxtkalkyler kan i så fall bara kallas koloniala, ren utsugning för andras räkning. Det är där de absurda metoderna utarbetats som sen skogsstyrelsen/SLU fått i uppdrag att sprida över världen. Det är problematiskt att miljörörelsen fastnat i en närmast socialistisk samhällssyn, skulle ett fritt näringsliv och bara normal marknadsekonomi gälla skulle det inte se ut som det gör.
Det finns ingen öppen normal bransch i Europa som lever på rena galenskaper, det enda som finns i övrigt av den typen är multinationella bolag som skövlar tropikerna t ex, koloniala system.
29 februari, 2012 den 11:33
Susanne
Ja, vad kan det vara för ekonomisk tillväxt med att raka av fjällnära naturskog?! Ger kanske några tusenlappar i stunden till skogsägaren.
Man undrar verkligen när 18 § i skogsvårdslagen skall användas? Aldrig?
Vi behöver bevara naturliga och vackra platser också för deras unika skönhetsvärdens skull. Förfulningen av landskapet ökar.
(Ca 5000 personer har tidigare skrivit på ett upprop för att stoppa avverkningen vid Änok på Skydda skogens hemsida.)
4 mars, 2012 den 16:53
tortageTor Lundberg
Jag överklagade också avverkningen, men trots att jag är delägare i grannmark i Änok så hade jag konstigt nog ingen talerätt i domstolen. Tur att ni från Naturskyddsföreningen agerade och hade den tyngd som krävdes. Dock finns långt värre hot mot Änok och hela kvikkjokksområdet. Också hela Sápmi. Bläddra gärna i min blogg: http://www.kvikkjokk.nu/blogg
7 mars, 2012 den 12:21
Tomas Johansson
Människor i övre norrland är troligen de enda på jorden som refererar till sig själv i historisk tid som ”dom”. Kolonialismen har varit så effektiv här att vår plats i historien utplånats, bytts ut. Då kan vi inte förvänta oss att vi ska ha någon styrka, eller kunna samarbeta.
7 mars, 2012 den 12:37
Tor Lundberg
Thomas: Helt rätt analys. Skulle en marknadsekonomi värd namnet råda, inte galenskap, skulle allt bli så mycket bättre för skogarna och naturen i stort. Dynamisk klokskap och sund tillväxt. Men jag håller inte med dig om att vår status är så bedrövligt dålig. Kolonialismen genomsyrar allt helt klart, tyvärr som en helt naturlig ingrediens både hos beslutsfattare, experter och vanligt folk. Dock sjuder det nu hos människor och opinionen mot skövling och kortsiktighet växer. Likaså viljan att samarbeta https://www.facebook.com/groups/ingagruvor/
3 maj, 2012 den 11:04
Det blåser nya vindar i skogsfrågan « Skogsbloggen
[…] denna ridå döljer sig en värld där 250-åriga fjällskogar får avverkas, där myndigheten Skogsstyrelsen anser att miljöorganisationer inte ska ha talerätt när det råder kris för den bi… En värld där skogsnäringen tillåts fragmentera stora sammanhängande skogsområden – något […]
14 februari, 2014 den 15:56
Om ett viktigt domslut | Skogsbloggen
[…] har tidigare gjort ett flertal inlägg angående fjällurskogen vid Änok där Skogsstyrelsen gav tillstånd till avverkning. Detta trots […]