Hejsan,

Har nu varit i Härjedalen ett par dagar. Dock utom täckning..

Det vackraste Härjedalen är långt borta och landskapet är i princip helt omdanat. Det värsta av allt….det huggs just nu för fulla muggar i de  stackars rester som finns kvar i detta landskap, vilket inte är så mycket som ni kan se av bilderna. Endast några små fyrkanter (de mörkgröna tårtbitarna) på toppen av bergen återstår – och några sparade trädgrupper och hänsynsytor. Resten är planterad ungskog eller hyggen: 

Nu är vi på bolagsmark. Ett bolag som har som skyldighet att skapa funktionella ekologiska landskapsplaner. Ett bolag som även, just i detta nu, hugger de sista resterna av  naturskog som finns i detta landskap. Ungskogar kantas av hyggen som kantas av ungskogar allt i från 0-20 år.  Här och var hittar man några små fläckar av naturskog. Men mest inte. Vi har rört oss i dessa marker i 2 dagar – det är ett mycket mycket stort område. Var är den där ekologiska planen?

Somnade i natt till ljudet av timmerlastbilar som fraktade ut skogen på sina släpvagnar. Vaknade i morse till ljudet av skogsmaskiner som högg i närheten. Mitt i allt detta inferno hittade vi förra året en fantastiskt vacker skog:

Nu ser den denna fantastiska skog mest ut såhär…..

Detta var en av de små tårtbitar naturskog som fanns kvar i detta månlandskap. När man nu är inne och hugger de sista av det sista i detta stora landskap, och samtidigt pratar om hur mycket hänsyn man tar till den biologiska mångfalden… då undrar jag om man på största allvar tror att den biologiska mångfalden och det naturliga skogsekosystemet ska fortleva om man samtidigt gör såhär. Isåfall är vi illa ute.

Igår när jag stod och blickade ut över det sargade landskapet så ringde en mycket kompetent och väl känd ekolog, med stor insikt i det nationella och akuta problemet med den snabbt försvinnande naturskogsarealen. Jag frågade denna person hur länge det kommer att ta innan allt är borta om inget drastiskt händer nu.

ungefär 10 år trodde denna person…

Jagar nu vidare i dessa marker och ska dokumentera avverkningen av en av mina favoritskogar från förra året. Börjar nästan längta tillbaka till skrivbordet för det här känns helt fel! Människan som är beroende av naturen skövlar den.

Fridens

Malin

Annonser