Tro mej, jag har många många hundratals exempel till. Jag kanske har svårt att förstå – men kan inte någon återigen berätta för mej varför den ideella naturvården är så orättvisa när vi bara vill att det livsviktiga ekosystemet skogen ska få överleva? Jag vet att det är många från ”produktionssidan” som läser denna blogg. Så jag ber er: Berätta för mej varför den ideella naturvården är så giriga när vi blott vill att miljömålet Levande skogar ska uppnås? Berätta för mej vad orättvisan består i när vi säger att 80% av skogen kan och ska brukas (på ett långsiktigt och hållbart sätt) och 20 % bör skyddas /återskapas / restaureras för naturvårdsändamål? Berätta för mej varför vi är så orättvisa när vi inte vill se fjällskogarna kalhuggas? Berätta för mej varför naturen måste betala priset för den överavverkning som skedde på 60-70-talet? Berätta för mej hur ni anser skogar med akut hotade arter vara avverkningsbara? Berätta för mej hur en fridlyst art inte får plockas eller ofredas men hur det å andra sidan är helt okej att skövla skogen som den fridlysta arten är beroende av? Om ni inte kan berätta något av detta för mej, så snälla – berätta åtminstonde för mej hur jag ska förklara för min älskade brorson hur skogen försvann.
Fridens
Malin
9 kommentarer
Comments feed for this article
19 oktober, 2010 den 00:28
Tweets that mention Om jag hade fått välja… « Skogsbloggen -- Topsy.com
[…] This post was mentioned on Twitter by Skrivboken, Naturskyddsför.. Naturskyddsför. said: Om jag hade fått välja…: http://wp.me/pWdSq-6k […]
19 oktober, 2010 den 00:31
Falun har - ännu! - underbara skogsbygder
Du är bara helt för underbar!
Kanske är det enda chansen i denna Mammons värld – att väcka känslorna i vår folksjäl? De finns ju där alldeles under ytan.
Jag är rädd att allt kan övervägas att skövlas och offras om det finns tillräckligt mycket pengar att tjäna.
Kanske, kanske kan dock vår folksjäl återvinnas.
Du är bara helt för underbar!
Kanske är det enda chansen i denna Mammons värld – att väcka känslorna i
vår folksjäl? De finns ju där alldeles under ytan.
Jag är rädd att allt kan övervägas att skövlas och offras
om det finns tillräckligt mycket pengar att tjäna.
Kanske, kanske kan dock vår folksjäl återvinnas.
Den kan tyckas långt borta på Stureplan i Stockholm.
Kanske man rentav skojar och skålar i ett sådant begrepp,
men det betyder egentligen ingenting. NOTHING! NADA!
Ty där på Stureplan byggs ingenting av det som är hållbart –
bara det som vill vinna och tjäna pengar, oändligt mycket och
oändligt fort. De planterar möjligen ett äppelträd i sin
trädgård i fina förorten,
men har inte en aning om vad skogsvård innebär.
Skog, vadå? Vård, vadå???
Tänk att då få dem att stanna till, lyssna, förundras och till sist kanske tveka…
Vad var det där? Vem är det som surrar, rentav pockar på min uppmärksamhet?
Vad vill hon att jag ska förstå? Jag må få veta…
Berätta sagan för mig!!
19 oktober, 2010 den 08:44
Leif Danielson
Det behövs en vitbok som visar vår förstörda natur. Precis som R. Carsons bok ”Tyst vår” på 60-talet, som fick så stort genomslag. Vi har åter en tyst vår i skogen. Det är långt mellan de sjungande fåglarna nu. Och likaså
för de arter som inte säger något.
Alla naturböcker visar ju bara det vackra vi har i vår natur. Det behövs en bok med de bilder du visar här. Det skulle troligen slå igenom ordentligt.
Hoppas,
Leif Danielson
19 oktober, 2010 den 11:45
Anna som är idel öra
Jag tror också på att visa bilderna Jan, men i en bok kan det bli för deprimerande och ingen skulle ändå köpa och läsa den… Kan man inte få upp bilder som dessa på bibliotek och torg – kanske en resande skärmutställning? Och framförallt låta bilderna få resa in i politikernas hallar och lunchrum?
Jag är så nyfiken på svaren på din fråga Malin – kommer någon våga eller …KUNNA svara?
20 oktober, 2010 den 20:04
Marianne Högnefors
Jag är också intresserad av att få svar från ”produktionssidan” som läser Malins blogg!
Snälla svara, så jag, min dotter och mina brorsbarn kan få förklarat varför Sveriges skyddsvärda skogar med utrotningshiotade arter får förintas och endast hygges lämnas kvar till de efterlevande!
Väntar på svar…..
21 oktober, 2010 den 07:17
Mona Wallin
Lite knepigt att hitta, men här: http://www.theworldpress.com/press/worldpress/swedenpress/nyaludvika.htm kan du hitta en insändare under opinion från den 20/10 av en skogsägare som aldrig ser naturvänner i skogen och som också vill ha dialog.
WIN!
22 oktober, 2010 den 14:02
vildmarken
Här är direktlänken till Monas artikel:
http://www.dt.se/opinion/insandare/article778497.ece
24 oktober, 2010 den 18:28
Tomas Johansson
Ja just nu har åtminstone jag svårt att se någon ljusning, de gamla strategierna funkar inte bra. Reservatstanken har drivits så långt det varit möjligt. Motståndet är stort.
SNF har avvisat idén med kalhyggesfritt, som jag tolkar det.
Ett grundläggande problem är att ingen tung organisation vågar kritisera staten.
Vanligtvis utmålas det profithungriga kapitalet som roten till allt, mer fel kan det inte bli, staten utvecklade vår skogsindustri, staten äger också de tunga maktapparaterna i systemet, skogsstyrelsen, SLU och det gigantiska Sveaskog, där finns de som styr.
Skulle det vara pengarna som styrde skulle högklassigt virke vara vanligt, nu är det massaved, låga vinster, men det passar deras föråldrade gubbvälde. Skogs och träfacket är del i det hela, inga så hatiska artiklar har skrivits om naturvårdare som de av LO.
Vad finns att hoppas på? Ja på sikt kommer verkligheten att segra, massaindustrin kan inte konkurrera med Brasilien, och ekologin och lokalbefolkningen kommer att säga ifrån, liksom att endast fortsätta med reservatsidén kommer att framstå som omöjligt framöver.
Skogsägare kan inte känna risken för konfiskation som huvudproblemet, då gör de ofta så att de hugger bort de eventuella fina områden de har, innan de blir upptäckta. Har hänt ganska ofta. Det är riskabelt att tvinga folk till miljöåtgärder, det har ofta motsatt effekt.
I grunden ligger politik, miljöfrågor hamnar gärna i det socialistiska synsättet, vänsterns syn på samhället, då är det tvång och kritik av kapitalet som är strategin, oavsett om det är bra eller dåligt, jag hoppas miljöpartiets medlemmar kan få miljöpartiet ur den socialistiska blocket, då skulle man kunna vara lite friare i tanken. Det var en av grunderna när miljöpartiet bildades, att INTE fastna i blockpolitik.
7 november, 2010 den 11:24
Tomas Johansson
Tomas Mörtsell, VD Norra Skögsägarna blir nu kommunalråd i Storuman, ja det är som vanligt, inte är det kunskap som styr i skogen, nä politisk makt, nu av Centern. Oftast är det ju sossarna, de impregnerar allt beslutsfattande i norr, kunskap kan man glömma.
Kompiskorruption kallad.
Facket är en del av det hela.